PDA

View Full Version : "Avatar"


Pages : 1 [2] 3 4

StefanDo
26 Dec 2009, 23:18
nu stiu ce zici tu ca n-am nimerit, ideea pe care o consideram originala era asezarea a doua elice separate de o parte si de alta a navei

nu vad nicio diferenta intre navele de mai sus si astea

http://img34.imageshack.us/img34/8420/avatar854584limagine.jpg

nu trebuie sa tragem impreuna o concluzie, eu am tras-o pe a mea

pipes
26 Dec 2009, 23:31
Foarte bine. Oricum tu ai fost de la inceput retinut la adresa aceste productii. Si ai tot dreptul din lume. Sa revenim la chestiile tehnice.
Eu nu sunt ferm convins ca sunt 2 elice (si nu am gasit nicio referire in acest sens - corecteaza-ma daca gresesc)...... O sa ma uit si eu la film (The Incredibles) din nou (sunt "fan" Pixar) si atunci voi avea un raspuns fara retineri (nu schimba cu nimic parerea mea despre A). In stanga pare a fi ceva (nu ma convinge "captura"), in dreapta se vad clar 3 palete (sau cum le-o zice). Ar putea fi chiar o singura elice cu 6 "palete"!!! Corect? :)

P.S. Eu tot nu inteleg unde vreti sa bateti?

Poze din C&C TS :
http://img29.imageshack.us/img29/2796/orcabomber.jpg (http://img29.imageshack.us/i/orcabomber.jpg/) http://img29.imageshack.us/img29/orcabomber.jpg/1/w320.png (http://g.imageshack.us/img29/orcabomber.jpg/1/)
http://img709.imageshack.us/img709/3677/orcacarryallgdi.jpg (http://img709.imageshack.us/i/orcacarryallgdi.jpg/) http://img709.imageshack.us/img709/orcacarryallgdi.jpg/1/w320.png (http://g.imageshack.us/img709/orcacarryallgdi.jpg/1/)

Redy
26 Dec 2009, 23:48
Si inainte de Incredibles a existat Comand and Conqueror Tiberian Sun (parca) si inainte de C&C exista libelula. :D

Dintr-un featurette am inteles ca echipamentele militare au avut ca ca prim obiectiv capabilitatea de a ateriza oriunde din cauza ca era jungla si nu existau helipaduri la tot pasul. Nu au vrut nici sa adauge cine o "forta antigravitationala misterioasa" asa ca respectivele vehicule trebuiau sa aiba rotoare.

cremaxx
27 Dec 2009, 00:33
Cercul respectiv este exact ceea ce aveti voi la pc,ca sa vil raceasca ,dar nu sa-l si incalzeasca.

Suntem aici ca sa ne lingem pe penis.....Poate e porunca ceva?Poate va jignsc direct?>:)

Pitbull
27 Dec 2009, 00:40
Hai sä n-o mai zguduim.

Detaliile tehnice pot fi ingenioase, creative, pragmatice, inteligente...
Dar ele ridicä valoarea unui film doar cu un procent infim - nu cinematografic, ci ingineresc!

cremaxx
27 Dec 2009, 00:52
Gustul e ultimul? Dar daca dupaia...vorbind pe romaneste.te caci pe mine su ne cacam pe noi?

Eu cred ca daca vezi ceva mai presus decat altyceva , atunci aia e.Restul ramane pt. experimente....:-/

PS : Daca apar necomformitati sau neintelegeri,nu este de la AVATAR ci de la OPEL:))

pipes
27 Dec 2009, 01:01
WTF?!!?!?
Revenind la ale noastre - si procentul ala, pana la urma, e bun de ceva.
Buba mea e alta. Si sper sa ma lamuresc pana in ianuarie anul viitor. :)

cremaxx
27 Dec 2009, 01:36
WTF? adica ce e asta? poi doar cei care nu cunosc pot sa scrie aici WTF>>>>adica e wreslingteam federal?
:-O :-O :-O :-O :-O :-O :-O :-O :-O :-O
sa nu fac spam WATAFACA:(( :)) =))

Si pt aia care zic mereu: on: avatar.
>:)

Hattifnatt
27 Dec 2009, 08:30
Tocmai am vazut Avatar la IMAX in Bucuresti... recomand cu caldura locurile 18-19 de pe randul 7.

Cred ca greseala mea a fost ca m-am dus cu un set nepotrivit de asteptari la acest film... dar fiind totusi vorba de Cameron, nu eram indreptatit sa ma astept la ceva mai mult? da, vizual e extraordinar, dar in afara de asta, cam zero ( in comparatie cu alte filme ale lui JC gen "Abisul", "Aliens"... pana si "Terminator").

Ii inteleg si ii aprob pe cei carora le-a placut filmul. Daca stau si ma gandesc, cineva avea dreptate cand spunea ca e importanta si varsta la care vezi "Avatar". Sunt convins ca si mie mi-ar fi placut mult mai mult daca l-as fi vazut la 20 de ani sau mai putin. E un film ok pentru a incepe cu el explorarea genului SF... dar pentru oameni ca mine cu creierul marcat de filme gen "Brazil", "Blade Runner" etc... era inevitabil sa fiu crunt dezamagit de acest film, dar nu pot spune ca nu mi-am cautat-o.

Judex
27 Dec 2009, 11:06
http://life.hotnews.ro/stiri-showbiz-6764498-video-avatar-intrecut-sherlock-holmes-box-office.htm

Am citit si cronica Iuliei Blaga, ceva mai aproape de opinia mea decat cea a lui Pit.

Apropo de discutia despre fragmentul de unobtainium din biroul lui Ribisi, cred ca se putea gasi o solutie care se accentueze ideea ca leviteaza datorita proprietatilor speciale: lovirea 'suportului', eventual din neatentie, deplasarea acestuia stabilind destul de clar motivul pentru care sta bucatica aia suspendata; plus ca era ideal ca acel suport sa fie de fapt un obiect obisnuit, care eventual se schimba de la o secventa la alta.

pipes
27 Dec 2009, 12:32
cremaxx, se premiaza spam-ul si pestritzenia linguala la sfarsit de an?

Multumesc pentru cornica Iuliei Blaga. Nu e neaparat pe gustul meu, dar cam asa ar trebui sa arate o cronica "universala". Putea sa fie si 90% negativa. (si imi suna a fi fost "comandata")
Pana una alta, filmul sta bine si la critica si la box-office si sunt ferm convins ca o va duce la fel de bine.
Va pupa Jean!

Pitbull
27 Dec 2009, 20:27
Iulia (una dintre cronicäresele mele favorite - încä dinainte sä revin în peisaj - si de care mä leagä relatii colegiale amical-simpäticoase) de data asta n-a mai fäcut o "cronicä" sau "analizä", ci doar o descriere a felului cum Imaxu' i-a luat mau'. Cute, but amateurish.

M0n0
27 Dec 2009, 21:10
Muntii plutitori nu erau plini de Unobtanium...altfel i-ar fi minerit pe ala si nu ii mai bateau la cap pe Na'vi care locuiau peste o sursa imensa de acest minereu...si la cati munti de aia plutitori erau nu cred ca ii deranja cat puteau lua din ei.

Unobtaniumul din biroul smecherului plutea din cauza suportului si atat. Nu avea proprietati de levitatie proprii.

Muntii pluteau din cauza ca erau deasupra si in preajma Flux-Vortexului.

marius_em
27 Dec 2009, 22:35
Unobtainium has a unique magnetic field and properties of superconductivity, causing it to levitate. On Pandora, the magnetic effect causes huge outcroppings of Unobtainium to rip loose from the surface and float in the magnetic vortexes. These huge islands, named Hallelujah Mountains by Earth's explorers, are called Thundering Rocks by the Pandorans(Na'vi) , who hold them sacred. The unique magnetic properties of Unobtainium are used to contain and direct the energy of the matter-antimatter annihilation which propels ships like ISV Venture Star. Without Unobtanium, interstellar commerce on this scale would not be possible.

http://james-camerons-avatar.wikia.com/wiki/Unobtainium

Disciple
27 Dec 2009, 22:43
Mica mea recenzie:

Mos Cameron – “Avatar”

I See You!

James Cameron – un nume ce nu mai are nevoie de nicio prezentare pentru un cinefil adevarat este printre putinii cineasti de la Hollywood ce a stiut sa ii faca fericiti si pe producatori si pe spectatorii de toate categoriile,dar si pe cei mai exigenti critici.
Parca s-ar potrivi o mica retrospectiva a filmografiei celebrului cineast.Ok?Incepem!
Trecand peste debutul nesemnificativ din 1981 cu “Piranha 2:The Spawning” ajungem la extraordinarul “Terminator” (1984)care a reprezentat o mixtura excelenta de efecte speciale,tensiune inabusitoare,o poveste originala,dar si scene dramatice de o intensitate fara egal.
2 ani mai tarziu Cameron loveste din nou cu “Aliens” una dintre cele mai bune continuari realizate vreodata,iar cineastul isi dovedeste din nou talentul de maestru al S.F –ului presarat cu o tensiune hipnotizanta.
1989 aduce cu el “The Abyss”(nu,nu ma refer la Estul Europei),un alt S.F. bine realizat,poate o gura de aer in asteptarea unui alt mega-succes si anume “Terminator 2:Ziua Judecatii”(1991) unde Cameron se auto-depaseste prin crearea unei intensitatii cinematografice de 5 stele dublata si de aportul unei povesti ce da fiori de gheata.
“True Lies”(1994) este un alt moment de respiro,o comedie spumoasa condimentata cu scene a la James Bond si filmata in locatii extravagante.
3 ani mai tarziu cunoscutul regizor evoca un moment istoric intr-unul dintre cele mai profitabile pelicule din istoria cinematografiei:”Titanic”.
Un film ce a impartit admiratorii in doua tabere,dar dovada calitatii sta in cele 11 Oscaruri pe care acesta le-a castigat fiind a doua pelicula din istorie dupa “Ben-Hur” care ajunge la acest numar.Va fi urmata 6 ani mai tarziu de “Lord Of The Rings:The Return Of The King” a lui Peter Jackson(tot cu 11!).
Si apoi liniste!
Printre seriale,documentare si alte proiecte se aud voci ce soptesc despre un alt proiect revolutionar:”Avatar” menit sa aduca din nou tehnica digitala la un nivel superior.
Anii trec(cu repeziciune,ce-i drept) si iata ca noua plasmuire a lui Cameron incepe sa prinda contur.
Ba un trailer,ba niste poze,ba cateva minute de film oferite spre vizionare si pe 18 decembrie 2009 se lanseaza cu surle si trambite mult-asteptatul film.
Nu stiu daca acesta va fi vedeta galei Oscar,si nici macar daca va depasi incasarile “Titanicului”,dar stiu sigur ca este un salt inainte pentru cinematografia de orice soi.
Imaginati-va ca James Cameron este un fel de Mos Craciun mult mai scump la vedere inconjurat de o armata de spiridusi deghizati intr-o super-echipa de experti in efecte speciale,scenografi,ingineri de sunet,monteuri,in general oameni pentru care imaginatia debordeaza jucaus nestingherita de nimic.
Dupa ce echipa lucreaza cu sarg,intra in scena Mos Cameron care vara totul intr-un sac si da fiecaruia ceea ce isi doreste.
Ce poate fi mai frumos de atat?Si cati mai reusesc ceea ce reuseste el?
Poate doar Spielberg si Jackson s-ar lua de mana cu el,restul fiind apa de ploaie.
Bazat pe o poveste clasica a eroului blazat ce se indragosteste de o civilizatie pe care trebuie s-o decimeze “Avatar” jongleaza cu conventiile intr-un mod simpatic absorbind spectatorul intr-o betie vizuala inegalabila.
Viziunea plastica si expresivitatea imaginii sunt coplesitoare exact ca un drog fara efecte nocive.
Jake Sully,un puscas marin paralizat ajunge pe misterioasa planeta Pandora in locul fratelui geaman ucis unde va traia o experienta ce ii va schimba destinul.
Personaj extraordinar in situatie extraordinara?In regula.Mai departe.
Ajuns la destinatie acesta va lua parte la o misiune pe care sunt aproape sigur ca nici unul dintre spectatorii care au vizionat filmul nu ar refuza-o.
Acesta trebuie sa ia contact cu vechea civilizatie Na’vi,o rasa umanoida ce traia pe acea planeta.
Contactul se face prin intermediul unui avatar care inseamna o combinatie de ADN uman cu ADN-ul locuitorilor planetei.
Astfel Jake ajunge sa cunoasca si sa iubeasca populatia Na’vi sfarsind prin a-o apara de invazia animal…asta,oamenilor ce doreau sa procure un metal pretios ce ar fi fost util pe Terra.Doar costa 20 milioane de dolari bucatica,ce naiba!
Cum am spus si mai sus povestea este una clasica si imi vin acum in minte o droaie de filme mai mult sau mai putin valoroase cum ar fi “The Last Samurai”(2003,Edward Zwick),”Dancing With Wolves”(1990,Kevin Costner),"District 9"(2009,Neil Bloomkamp),”Soldier”(1998,Paul W.S.Anderson),”Solo”(1996,Norberto Barba) si chiar filme romanesti cum ar “Pintea”(1976,Mircea Muresan) sau “Iancu Jianul,Zapciul” si “Iancu Jianul,Haiducul(1980,respectiv 1981,ambele in regia lui Dinu Cocea).
“Avatar” nu depaseste barierele ideatice ale unei astfel de povesti,dar in schimb este foarte bine spusa chiar daca in final expresivitatea vizuala isi pune mult mai puternic amprenta.
Insa ar trebui sa judecam filmul sever pentru aceste alegeri?Sau ar trebui sa cautam idei,alternative sau rezolvari ale povestii?Ar trebui sa insistam pe sursele de inspiratie ale lui Cameron chiar el recunoscand ca a citit numeroase romane S.F. si benzi desenate care l-au inspirat pentru scrierea acestui scenariu?
Poate nu as stii ce sa raspund in alte circumstante,dar cand imi aduc aminte ca la vizionarea de astazi de la AFI Palace toata sala amutise la festinul vizual ce se desfasura in fata ochilor parca reusesc sa inteleg mai bine ce inseamna magia cinematografului.
Sunt sigur ca inca nu am capacitatea de a vedea mai departe,de a vedea anumite sensuri,anumite concepte,idei,mesaje si alte lucruri subtile,dar cred ca meritul lui Cameron consta tocmai in aceasta capacitatea de a conferi povestilor si personajelor forta de a transcende ecranul si il pot situa fara menajamente in galeria de aur a maestrilor S.F-ului alaturi de Kubrick,Lucas,Scott,Gilliam,Spielberg,Wise,Schaffn er,Haskin si altii ca ei.
Si ca sa nu lasam comparatiile deoparte aruncam o privire si asupra filmelor S.F. aparute anul acesta incepand cu catastrofalul “2012”,trecand prin execrabilul “Surrogates”, sub-mediocrul “Gamer”,dezamagitorul “Terminator:Salvation”,pastisantul “Pandorum”,amuzantul “Transformers 2” si multumitorul “Moon” si putem constata ca noua productie a lui Cameron nu este chiar un eveniment de neretinut.
Pe de alta parte,privind realist remarc ca acest film are resursele necesare pentru a-i multumi pe toti de la criticul sever pana la spectatorul de duminica,iar o vorba mai veche spune ca adevaratele valori se cern in timp.

Bogdan Drumea

M0n0
27 Dec 2009, 23:34
@marius_em...daca e asa, atunci de ce pamantenii nu au minat muntii plutitori? It makes no sense...Ii faceau sa dispara imediat cu echipamentul lor.

Plus...scanarile oamenilor nu aratau prezenta acestei minerale in rocile plutitoare ci doar sub copacul Na'vi-lor...

pipes
28 Dec 2009, 12:19
uite ce zic eu
care e cel mai mare dusman al ecologistilor? exploatarea resurselor de orice natura cu "orice" mijloace - bla, bla, bla (capitalism, expansionism etc) - reprezentat in acest film de Parker Selfridge (pana si numele de Selfridge suna cat de cat "bad"), pionul companiei (corporatiei). corect?
Citez:
Parker Selfridge: "The natives' village happens to be resting on the richest deposit......."
Gasesti aici originalul: http://www.youtube.com/watch?v=T2kUOrr7zZM si aici http://james-camerons-avatar.wikia.com/wiki/Parker_Selfridge
Tu ce crezi ca ar face un capitalist dupa ideea " more money, less pain"? Ar sta sa arunce toti muntii aia in aer sau s-ar duce direct la "sursa"? Cat timp le zice maimute sau salbatici ("blue monkeys" parca, "savages"), presupun ca nu ii considera chiar un obstacol de neclintit sau de neinvins.

P.S. Si da. Am lucrat intr-o corporatie. :) Yak!

Judex
28 Dec 2009, 13:52
Hai sä n-o mai zguduim.

Detaliile tehnice pot fi ingenioase, creative, pragmatice, inteligente...
Dar ele ridicä valoarea unui film doar cu un procent infim - nu cinematografic, ci ingineresc!
Dar eu vorbesc cu tine ca regizor. Esti de acord cu ce am spus?

Gospin
28 Dec 2009, 20:39
wow, Discipolo da din nou lovitura cu cronica :), trebuie sa mai vad filmu' odata intr-o varianta mai buna!

Disciple
28 Dec 2009, 20:55
Multam',Gospine!
Chiar acum am remarcat ca am uitat sa il trec in galeria de maestri pe Lucas."Cinste" mie!
Chiar ma simt aiurea!
Edit option,here I come!:D

Pitbull
28 Dec 2009, 20:58
Foarte bine scrisä cronica Discipolului (numa' grij' de te-nvatä sä pui blanc dupä ORICE semne de punctuatie), inteligentä, bine construitä - dar am o observatie: e mai mult o "cronicä a vizionärii" (cu entuziasmul aferent), decât o analizä a filmului (cu detasarea cuvenitä). Deocamdatä, e nevoie sä-ti exersezi cât mai mult mâna la analize profesioniste; pentru implicäri subiective si variante de abordare, ai o viatä înainte!

redmen
28 Dec 2009, 21:01
Fara nici o suparare ... dar mie cronica aia mi s`a parut o copie palida a cronicilor lui Pit.Ma asteptam la mai multe din cate laude primise autorul ei pe aici.

Disciple
28 Dec 2009, 21:06
Pit:Stiu la ce te referi.Incepusem sa scriu intr-un mod clinic si parca nu imi iesea nimic cursiv.M-am gandit sa intervin mult mai afectiv luand considerare aportul filmului asupra mea.

Redmen:Nu e nicio suparare,friendo!
Sunt incepator asa ca observatiile si sfaturile sunt binevenite.
Insa ma indoiesc ca e o copie - palida,salcie,pastisa totala,cum vrei sa spui.Nu e in interesul meu sa copiez pe nimeni.;)

Windom
28 Dec 2009, 21:08
Legat de cele 11 Oscaruri si garantia calitatii. Parerea mea, premiile astea cam de multa vreme nu mai reprezinta garantia calitatii. Singura exceptie notabila din ultima vreme - No Country for Old Men. Ramin la parerea ca L.A. Confidential a fost un film mult mai bun decit Titanic si ca a fost nedreptatit crunt.

Pitbull
28 Dec 2009, 21:15
OK, Bogdane, într-un sens ai dreptate - e firesc ca orice cronicä sä se acorde cu starea de spirit a autorului în acel moment; totusi, exerseazä-ti insistent capacitatea de a-ti domina tu însuti starea, nu de a te läsa dominat de ea (evident, în sensul enuntat deasupra: al analizei la rece).

Disciple
28 Dec 2009, 21:21
Windom:

Cam de multa vreme e la moda sa spui ca Oscarurile nu mai inseamna nimic,ca "Lord Of The Rings" e un film pt copii grasi cu cosuri,ca Metallica sunt de rahat,ca Stephen King e o masina de bani si nu un scriitor,ca World Of Warcraft e un joc pt labagii si multe altele.
Nu cred ca "Slumdog Millionaire","Gladiator","Chicago",etc. nu si-au meritat Oscarurile.
Bineinteles e la moda sa spui ca "Titanic" e un film trenant si siropos cand James Cameron tocmai filme din astea nu face.

Windom
28 Dec 2009, 21:32
Windom:

Cam de multa vreme e la moda sa spui ca Oscarurile nu mai inseamna nimic,ca "Lord Of The Rings" e un film pt copii grasi cu cosuri,ca Metallica sunt de rahat,ca Stephen King e o masina de bani si nu un scriitor,ca World Of Warcraft e un joc pt labagii si multe altele.
Nu cred ca "Slumdog Millionaire","Gladiator","Chicago",etc. nu si-au meritat Oscarurile.
Bineinteles e la moda sa spui ca "Titanic" e un film trenant si siropos cand James Cameron tocmai filme din astea nu face.

Metallica au ajuns de rahat, intr-adevar, Stephen se tine inca bine, desi nu mai e ce era odata, la jocuri nu ma pricep...
Acum, legat de filme - LOTR, Titanic & Co reprezinta forme fara fond, tehnica ce tine loc de arta, masini de facut bani. Chicago e kitsch. Slumdog e kitsch & manea. Gladiator e singurul care si-a meritat premiile cit de cit. El Ben Hur-ul contemporan (nu Titanic).
Compara toate astea de mai sus cu No Country... spre exemplu, si o sa vezi diferenta dintre cinema si business...

alextreme93
28 Dec 2009, 21:35
http://www.movieline.com/2009/12/james-cameron-advances-stealth-avatar-oscar-campaign-for-zoe-saldana.php

Ce parere aveti?

Disciple
28 Dec 2009, 21:45
Nu am spus ca "Titanic" e Ben-Hur contemporan.Metallica ar fi ajuns de rahat daca treceau de la metal(chiar daca nu e thrash,tot metal se numeste ce canta ei-desi ultimul album e un "back to the roots") la rock alternativ.
Cu Stephen King ai dreptate deci am lamurit-o.
As vrea sa imi argumentezi de ce "Chicago" e un kitsch si sunt sigur ca , consideri "Slumdog MIllionaire" manea pentru piesa de la final.Pe care au manelizat-o altii, filmul saracu' neavand nicio vina.
Nu cred ca LOTR a inceput ca o masina de facut bani,cu atat mai putin Titanicul.Oamenii erau constienti deja ca avand un buget mare la dispozitie vor crea ceva ce le va aduce banii insutit.
De ce ar fi LOTR o forma fara fond?Doar este adaptarea unui roman fascinant si nu cred ca suntem experti ca sa comparam intensitatea cartii cu cea a filmului.Dar poate tu...
Nu vad de ce as compara toate astea cu "No Country For Old Man" - un film exemplar,solid,special,creativ pentru ca luand in calcul conceptele,ideile,bugetul,asteptarile nu exista similtudini cu filmele mentionate mai sus.

miercuri
28 Dec 2009, 21:47
Chicago e kitsch. Slumdog e kitsch & manea.
of :(
campy da, kitsch nu. chiar nu sunt.

PoliFanAthic
28 Dec 2009, 21:51
Slabut, dezamagitor.

Poveste deosebit de neinventiva, compenseaza cu indesat lumea de altfel frumoasa a filmului.

Windom
28 Dec 2009, 22:02
Nu am spus ca "Titanic" e Ben-Hur contemporan.Metallica ar fi ajuns de rahat daca treceau de la metal(chiar daca nu e thrash,tot metal se numeste ce canta ei-desi ultimul album e un "back to the roots") la rock alternativ.
Cu Stephen King ai dreptate deci am lamurit-o.
As vrea sa imi argumentezi de ce "Chicago" e un kitsch si sunt sigur ca , consideri "Slumdog MIllionaire" manea pentru piesa de la final.Pe care au manelizat-o altii, filmul saracu' neavand nicio vina.
Nu cred ca LOTR a inceput ca o masina de facut bani,cu atat mai putin Titanicul.Oamenii erau constienti deja ca avand un buget mare la dispozitie vor crea ceva ce le va aduce banii insutit.
De ce ar fi LOTR o forma fara fond?Doar este adaptarea unui roman fascinant si nu cred ca suntem experti ca sa comparam intensitatea cartii cu cea a filmului.Dar poate tu...
Nu vad de ce as compara toate astea cu "No Country For Old Man" - un film exemplar,solid,special,creativ pentru ca luand in calcul conceptele,ideile,bugetul,asteptarile nu exista similtudini cu filmele mentionate mai sus.

Am facut doar comparatie cu No Country... pentru a arata diferenta dintre filmul ca arta (care, in aceasta postura, te afecteaza pe tine ca spectator, te rascoleste, te imbogateste, iti ridica spiritul pentru ca stii automat ca te afli in prezenta unei capodopere) si filmul ca business (gindit la rece, fara suflet - atitia bani am investit, atitia trebuie sa scoatem). Apropo de LOTR, am gasit mai multa emotie intr-un basm de Ispirescu decit acolo...
Slumdog - il consider manea in primul rind datorita finalului de tot cacatul ("sintem meniti a fi impreuna" - give me a fucking break, era sa dau in diabet). Poate asa s-a vrut, dupa cum zicea miercuri. La astea se adauga plotul ridicol cu concursul ala (intrebarea finala etc.) si aerul general de "viata e frumoasa si oricine poate obtine ceea ce doreste". "Viata asta-i un mare cacat", dupa cum zicea Petrini, insa filmele care scot in evidenta lucrul asta nu prea apar pe la Oscaruri... Decit, eventual, daca-i bagat un evreu in cacatul ala...

Disciple
28 Dec 2009, 22:09
"Apropo de LOTR, am gasit mai multa emotie intr-un basm de Ispirescu decit acolo..."

Nu prea stiu ce sa spun,dar daca m-as grabi probabil as remarca exagerarea...:D

Windom
28 Dec 2009, 22:11
Poate m-am lasat dus de val, hai sa zic Creanga atunci...:D Daca punea Peter Jackson mina pe Povestea Pulei?:-S

Disciple
28 Dec 2009, 22:14
Mai lua inca 11 premii Oscar.Limita aia de 11 nu poate fi depasita:))

Windom
28 Dec 2009, 22:16
One Dick to rule them allB-)
Sorry, back on topic...

Judex
28 Dec 2009, 22:24
Bai, pe mine nu ma asculta nimeni?

hellsteed
28 Dec 2009, 22:44
zi sefule :>

Gospin
28 Dec 2009, 23:01
Bai, pe mine nu ma asculta nimeni?
cine a indraznit sa faca asta?
judex, de obicei iti citesc si inteleg postarile, so wtf?

M0n0
29 Dec 2009, 00:25
uite ce zic eu
care e cel mai mare dusman al ecologistilor? exploatarea resurselor de orice natura cu "orice" mijloace - bla, bla, bla (capitalism, expansionism etc) - reprezentat in acest film de Parker Selfridge (pana si numele de Selfridge suna cat de cat "bad"), pionul companiei (corporatiei). corect?
Citez:
Parker Selfridge: "The natives' village happens to be resting on the richest deposit......."
Gasesti aici originalul: http://www.youtube.com/watch?v=T2kUOrr7zZM si aici http://james-camerons-avatar.wikia.com/wiki/Parker_Selfridge
Tu ce crezi ca ar face un capitalist dupa ideea " more money, less pain"? Ar sta sa arunce toti muntii aia in aer sau s-ar duce direct la "sursa"? Cat timp le zice maimute sau salbatici ("blue monkeys" parca, "savages"), presupun ca nu ii considera chiar un obstacol de neclintit sau de neinvins.

P.S. Si da. Am lucrat intr-o corporatie. :) Yak!
Ce e mai ieftin...sa distruga cativa munti plutitori care nu sunt locuiti de o civilizatie inteligenta, si care nu contra-ataca, de unde ar culege cantitati imense de Unobtanium sau sa faca o sectie speciala ce costa milioane de dolari, aceea a avatarelor, sa piarda o multime de timp (bani) asteptand procedurile diplomatice sa reuseasca si apoi sa mai si atace o populatie fara aparare...dar na, deviez deja. Nu ar mai fi existat un film...nu asta cel putin, ci altul.

Cat despre jocul actritei pe care o lauda Cameron...da, am simtit ca a jucat bine, am simtit ca e Saldana sub masca digitala, dar totusi simt ca au fost momente cand erau retusate multe din miscarile ei faciale. Intr-un film real vedem fiecare muschi facial, chiar in momentele simple, fara dramatisme. Aici nu s-a prins asa ceva, e inca imposibil.

pipes
29 Dec 2009, 02:27
uite ce zic eu
care e cel mai mare dusman al ecologistilor? exploatarea resurselor de orice natura cu "orice" mijloace - bla, bla, bla (capitalism, expansionism etc) - reprezentat in acest film de Parker Selfridge (pana si numele de Selfridge suna cat de cat "bad"), pionul companiei (corporatiei). corect?
Citez:
Parker Selfridge: "The natives' village happens to be resting on the richest deposit......."
Gasesti aici originalul: http://www.youtube.com/watch?v=T2kUOrr7zZM si aici http://james-camerons-avatar.wikia.com/wiki/Parker_Selfridge
Tu ce crezi ca ar face un capitalist dupa ideea " more money, less pain"? Ar sta sa arunce toti muntii aia in aer sau s-ar duce direct la "sursa"? Cat timp le zice maimute sau salbatici ("blue monkeys" parca, "savages"), presupun ca nu ii considera chiar un obstacol de neclintit sau de neinvins.

P.S. Si da. Am lucrat intr-o corporatie. :) Yak!
Ce e mai ieftin...sa distruga cativa munti plutitori care nu sunt locuiti de o civilizatie inteligenta, si care nu contra-ataca, de unde ar culege cantitati imense de Unobtanium sau sa faca o sectie speciala ce costa milioane de dolari, aceea a avatarelor, sa piarda o multime de timp (bani) asteptand procedurile diplomatice sa reuseasca si apoi sa mai si atace o populatie fara aparare...dar na, deviez deja. Nu ar mai fi existat un film...nu asta cel putin, ci altul.

Cat despre jocul actritei pe care o lauda Cameron...da, am simtit ca a jucat bine, am simtit ca e Saldana sub masca digitala, dar totusi simt ca au fost momente cand erau retusate multe din miscarile ei faciale. Intr-un film real vedem fiecare muschi facial, chiar in momentele simple, fara dramatisme. Aici nu s-a prins asa ceva, e inca imposibil.

Parker Selfridge: "The natives' village happens to be resting on the richest deposit......."
Mai clar de atat nu pot sa zic. Use your imagination! :)

redmen
29 Dec 2009, 02:43
Sunt incepator asa ca observatiile si sfaturile sunt binevenite.
Insa ma indoiesc ca e o copie - palida,salcie,pastisa totala,cum vrei sa spui.Nu e in interesul meu sa copiez pe nimeni.;)

Ok .. atunci te sfatuiesc ca la urmatoarea cronica sa incerci sa scrii mai mult despre film si mai putin despre cariera si celelalte filme ale regizorului.

Redy
29 Dec 2009, 09:53
Iulia (una dintre cronicäresele mele favorite - încä dinainte sä revin în peisaj - si de care mä leagä relatii colegiale amical-simpäticoase) de data asta n-a mai fäcut o "cronicä" sau "analizä", ci doar o descriere a felului cum Imaxu' i-a luat mau'. Cute, but amateurish.

De cand a devenit tristetea(stare de spirit temporara, permanenta sau autoimpusa) persoanei care scrie articolul un atuu in ceea ce priveste cronica de film ? Mi se pare mai ridicola aceasta constrangere fortata doar dintr-un aer de superioritate sau din cine stie ce motive de "obiectivitate" decat punerea in articol a entuziasmului mersului la cinema fie si el IMAX si fie si pentru experienta cinematografica daca nu pentru "descretirea mintii".

Care este exact rolul criticului de film ? Pentru cine scrie el ? Regizorii/Producatorii etc, cei care fac film au o tinta, oamenii, mai usor sau mai greu impresionabili insa criticii cui li se adreseaza ?

Te doare tare de fondul filmului. Ce exact este in neregula cu fondul filmului ? Am incercat sa ma uit la "dances with the wolves" si nu am reusit sa il termin dar o sa imi dau silinta sa il dau gata. Cumva consideri ca toata lumea care se duce la film acum a vazut toate filmele din ultimii 30-40 de ani ?

Asa, nu-i o poveste noua si ai ales sa o bombardezi si sa insiri tot ce gasesti ca ne fiind original si ai rezumat saltul tehnologic intr-o fraza sau doua. Sa inteleg ca aste este modul ne-amateurish de a scrie despre film ?

Crearea planetei, design-ul general nu te-a impresionat ? Aia nu-i tot arta ? De ce tot ce este proiectat pe ecran trebuie masurat cu aceeasi rigla ? Povestea poate nu-i noua dar nu-i nici proasta pentru ca altfel nu s-ar duce lumea vada filmul. Povestea nu este cliseica ci doar simpla. Stiu persoane carora nu le-ar fi placut Aliens sau Abyss insa le-a placut Avatar si cred ca ce a spus Cameron intr-un interviu cum ca publicul tinta este 8-80 de ani si poate fi apropiat cu o astfel de poveste este adevarat. A spus ca "vrea sa aduca lumea in cinema" si uite ca a adus-o.

Scenele de actiune, anumite cadre care mi s-au parut speciale si noi, nimic din astea nu au contat pentru tine pentru ca si la acest capitol te-ai rezumat in a spune "a fost filmat bine". A fost filmat bine ? Doar bine ? Scenele de zbor, scena in care s-au urmarit prin jungla si s-au agatat de copaci, scenele de noapte, scena cu thanator si mai sunt. Modul cum planeta traieste nu-i original ? Cum se conecteaza ei la fiintele de pe planeta ?

La sfarsit nici macar un indemn de a vedea filmul pentru cei care citesc recenzia ta ? A fost atat de prost incat nici nu merita recomandat pentru "putinele" lucruri pe care le-ai observat tu in film ? In fine, revin la intrebarea mea. Pentru cine sunt aceste review-uri ? Pentru utilizatorii acestui forum sau publicul care se duce la cinema ? Nu fac parte din clubul acesta si recenzia mi se pare ca nu nimereste tinta si as vrea sa stiu daca imi este adresata si mie sau nu.

pipes
29 Dec 2009, 12:36
Cam de acord cu spusele lui Redy.
Nici eu nu prea inteleg cui se adreseaza unele spuse de pe acest forum. Cu mici exceptii, atragerea de noi iubitori de film este aproape nula. Din pacate.
In ziua zece Avatar a ajuns la incasari de aprox. 625 milioane dolari la nivel mondial - fara China si altele (cu recorduri la 3D etc). Si majoritatea parerilor sunt pozitive. Ce putem intelege din acest lucru? Am multe idei in acest sens, dar poate e altcineva mai inspirat decat mine.
Am revazut azi-noapte "As good as it gets". Capodopera. Jack Nicholson....... Dar nu il poti compara cu Avatar sau Sherlock Holmes. Sunt lucruri distincte si ar trebui tratate ca atare. Parerea mea.

ElFenomeno
29 Dec 2009, 12:52
vazut la imax in a 3-a zi de craciun. sala plina . o liniste de mormant in timpul filmului.
cat despre film ...majestuos.pot spune ca l-am trait ,nu l-am vazut:)

Pitbull
29 Dec 2009, 13:37
@Redy:
Te pierzi în detalii nesemnificative, te lasi epatat de fleacuri, confunzi arta cu artizanatul, te bazezi pe ierarhii discutabile ale unor criterii de mult consacrate. Nu-i bai, toti am început asa; cam la fel simteam si gândeam si eu, la unsprezece ani, când m-a läsat mut "Mihai Viteazul" al lui Nicolaescu. Totul e sä nu rämânem acolo...
Acuma, decât sä pierdem iar vremea explicând cum am redescoperit apa caldä, prefer o cale mai lentä, dar mai temeinicä.
1) Formeazä-ti o culturä cinematograficä bogatä si solidä, acordând atentia cuvenitä asa-numitei zone "clasice".
2) Citeste multä teorie de film serioasä.
3) Citeste multä criticä de film, si învatä sä le discerni pe cele bune de cele rele.
4) Nu-ti confunda întrebärile retorice cu argumentele; e riscant - mai ales când premisele sunt firave.
...Si vei ajunge singur la räspunsurile pe care mi le-ai cerut. Si-ti va folosi.
(Dacä ti le-as da eu acum, mä tem cä nu le-ai accepta; e prematur.)

Intâmplätor, mai acum o orä si-un sfert eram cu Iulia Blaga în metrou, venind de la "Sherlock Holmes" si conversând de una, de alta. Am pomenit si cronicuta ei la "Avatar", tachinând-o colegial, si nu s-a supärat - a recunoscut cä s-a simtit mai bine înlocuind momentan analiza profesionalä cu epatarea infantilä, ca efect al feeriei tehnice.

paul_aramis
29 Dec 2009, 15:57
comm'on people! aţi căzut în fund la Avatar din cauza efectelor speciale şi nimic mai mult. (după cum zicea Pit de Mihai Viteazul) cam aşa cum am căzut noi când eram copilaşi şi am văzut efectele speciale de la Star Wars. care acu' 30 de ani erau super, mişto, extra.

cremaxx
29 Dec 2009, 16:21
De la un film sf sau aventuri fi sigur ca nu te astepti decat sa aiba evecte facute bine si sa-ti ia ochii.

Abia asteptati sa ziceti: ce efecte naspa,parca sunt desenate cu creionul.:-?

Dar nu puteti sa spuneti decat: e cel mai frumos film din ultimii ani cu cele mai tari efecte speciale facute "a la carte".

Cinemania
29 Dec 2009, 16:30
Dar nu puteti sa spuneti decat: e cel mai frumos film din ultimii ani cu cele mai tari efecte speciale facute "a la carte".

De acord cu tine.

Restul e umplutura cu parti mai mult sau mai putin reusite.

Pitbull
29 Dec 2009, 16:59
Si, de asemenea...
De la un film sf sau aventuri fi sigur ca nu te astepti decat sa aiba evecte facute bine si sa-ti ia ochii.
Nope.
Filme SF excelente, care nu au efecte speciale si nu-ti iau ochii:
"Charly", "Stalker", "Kin Dza-Dza", "Night of the Living Dead", etc...
Filme de aventuri excelente, care nu au efecte speciale si nu-ti iau ochii:
"High Noon", "Ballad for Jimmy Ringo", "The Mark of Zorro" (1920), «La Tupile Noire», «Le Clan des Siciliens» - si muuuuulte altele.
...deci, sunt destule filme SF si de aventuri de la care nu ne-am asteptat NICI O CLIPA sä aibä efecte (de orice fel) si sä ne ia ochii, ci sä aibä continut (de fel artistic) si sä ne dea de gândit... sau mäcar sä ne delecteze cu o poveste unicä în felul ei.

Abia asteptati sa ziceti: ce efecte naspa,parca sunt desenate cu creionul.:-?

Nope.
Efectele "parcä desenate cu creionul" nu sunt neapärat naspa, uneori pot fi foarte bune (la Gopo, la Tatos, la Veit Helmer)... Incidental, filmele respectivilor autori aveau mai multä substantä si originalitate (deci: materie ARTISTICA); ceea ce le lipseau erau banii si mijloacele moderne de filmäri combinate (deci: elemente FINANCIARE si TEHNICE).

cremaxx
29 Dec 2009, 20:09
:)) =))
scuze dar asta e....GOPO? :)) color sau albnegru?:))

Apropo , mama are 53 de ani si ia placut si ei acest film

Chiar a facut o asociere(nu stiu cum) intre filmul indian(dramatic),cel de aventura(indiana jones),cel SF(razboiul stelelor). A zis ca asta face cat toate 3. NO COMMENT.

Pitbull
29 Dec 2009, 20:17
NO COMMENT.
Cä bine zici.
Si tacuisses...

cremaxx
29 Dec 2009, 20:24
Tind sa cred ca voua ,astia mai critici, va place ceva de genul:
Va duceti la un film SF si acolo vedeti o comedie tare. Apoi va exprimati: tare film , nici macar nu am sesizat vreun efect special....atat de bine a fost facut, iar povestea ...m-am distrat cumplit .

ElFenomeno
29 Dec 2009, 21:05
te inseli cremaxx. Avatar are 94% pe RT la top critics si o medie de 83% pe metacritic.;)

Pitbull
29 Dec 2009, 21:59
Tind sa cred ca voua ,astia mai critici, va place ceva de genul:
Va duceti la un film SF si acolo vedeti o comedie tare. Apoi va exprimati: tare film , nici macar nu am sesizat vreun efect special....atat de bine a fost facut, iar povestea ...m-am distrat cumplit .
Reformulattän sie, bitte.
Cu cap, coadä si miljoc.
Si sir.

cremaxx
29 Dec 2009, 22:07
te inseli cremaxx. Avatar are 94% pe RT la top critics si o medie de 83% pe metacritic.;)

Tu vorbesti despre mineralele alea din film pe care le cautau aia nu?:))

Pitbull
29 Dec 2009, 22:46
Tind sa cred ca voua ,astia mai critici, va place ceva de genul:
Va duceti la un film SF si acolo vedeti o comedie tare. Apoi va exprimati: tare film , nici macar nu am sesizat vreun efect special....atat de bine a fost facut, iar povestea ...m-am distrat cumplit .
Reformulattän sie, bitte.
Cu cap, coadä si miljoc.
Si sir.
Io vorbesc, io aud... :|
OK, continuati. Scuzati de deranj.

cremaxx
29 Dec 2009, 22:51
Nu aratati unui grup de maimute o banana fiindca nu rezolvati nimic.

Aratatii-o unui grup de oameni infometati si o sa vedeti reactia.

Apoi daca va mai ramas vreo banana aratatii-o si unui grup de intelectuali...:-?

Ce credeti ca o sa se intample?>:)

Pitbull
29 Dec 2009, 23:34
OK, de-acum încolo sterg orice off-topicuri.

Redy
30 Dec 2009, 05:49
@Redy:
Te pierzi în detalii nesemnificative, te lasi epatat de fleacuri, confunzi arta cu artizanatul, te bazezi pe ierarhii discutabile ale unor criterii de mult consacrate. Nu-i bai, toti am început asa; cam la fel simteam si gândeam si eu, la unsprezece ani, când m-a läsat mut "Mihai Viteazul" al lui Nicolaescu. Totul e sä nu rämânem acolo...
Acuma, decât sä pierdem iar vremea explicând cum am redescoperit apa caldä, prefer o cale mai lentä, dar mai temeinicä.
1) Formeazä-ti o culturä cinematograficä bogatä si solidä, acordând atentia cuvenitä asa-numitei zone "clasice".
2) Citeste multä teorie de film serioasä.
3) Citeste multä criticä de film, si învatä sä le discerni pe cele bune de cele rele.
4) Nu-ti confunda întrebärile retorice cu argumentele; e riscant - mai ales când premisele sunt firave.
...Si vei ajunge singur la räspunsurile pe care mi le-ai cerut. Si-ti va folosi.
(Dacä ti le-as da eu acum, mä tem cä nu le-ai accepta; e prematur.)

Intâmplätor, mai acum o orä si-un sfert eram cu Iulia Blaga în metrou, venind de la "Sherlock Holmes" si conversând de una, de alta. Am pomenit si cronicuta ei la "Avatar", tachinând-o colegial, si nu s-a supärat - a recunoscut cä s-a simtit mai bine înlocuind momentan analiza profesionalä cu epatarea infantilä, ca efect al feeriei tehnice.

Probabil ca aceasta "departare nefortata(daca asa e)" sau lipsa de orice emotie cand vezi un film va veni cu timpul. Fie si asa nu am inteles de ce 70% din review a trebuit sa se bazeze pe o poveste simpla care a mai fost spusa in alte forme. Nu cred ca sublinierea excesiva sau focalizarea doar pe un singur aspect ar fi ceva spre care sa tind in viitor.

Nu am vazut nimic spus despre soundtrack despre cinematografia(poate ma exprim prost, imagine, peisaje, punere in scena etc) filmului, despre punctele forte regizorale pe care le-ai considerat doar medii si atat. Care au fost punctele slabe si care au fost punctele forte ca doar nu-i totul o mare mlastina plina cu mediocritate. Despre "decorurile" filmului chiar si despre 3D. Poate nu este stilul tau.

Desi inaltimea de pe care vorbesti este absolut corecta pentru ca nu cred ca am vazut nici 5% din filmele pe care le-ai vazut insa nu inteleg cum un critic care a vazut atatea pana acum prefera sa centreze discutia pe povestea Pocahontas sau de ce Neytiri nu-i fata olari sau de ce considera ca trebuie sa le-o traga celor care "iau apararea" filmului. Este exact cum Base i-a tras-o copilului ala. Majoritatea nici nu au cum sa reactioneze si probabil ca pentru fiecare reactie exista un raspuns gasit in ani si ani de critica de film dar de ce ai considerat ca trebuie sa faci asta sau sa incepi cu asta ?

Nu cred ca sunt un o persoana care respinge lucrurile care au o minima logica deci eu as fi inca interesat de anumite aspecte pe care cred ca le-ai ignorat sau le-ai lasat subdezvoltate din nu stiu ce motive. Crezi ca ai putea sa completezi cronica respectiva cu ceva mai mult sau aia a fost tot ?

Nu vorbesc in fiecare zi cu un critic de film vechi si experimentat si as vrea daca poti sa imi spui daca aceasta recenzie este facuta pentru public, pentru a se informa in legatura cu filmul sau este doar un jurnal personal, o analiza personala adresata doar unei maini de oameni care este clar ca apreciaza acest gen de scriitura, mai mult decat altii. Nu vreau sa fiu prost inteles, nu consider cronica Iuliei Blaga mai buna sau mai slaba.

Avatar cred ca este un film unde poti merge in toate directiile si tu te-ai dus pe alta decat am mers eu insa si punctele slabe pe care eu i le-am gasit, nu le-am observat in reviewul tau. Dialogul slabut spre slab in anumite scene cum ar fi prima intalnire dintre Jake si Neytiri cand Neytiri repeta "you are like a baby" de vreo doua ori intr-un minut. Dialogul dintre cei doi inainte sa se "imperecheze" :)) ? Scenele care au sarit repede de la un lucru la celalalt. Povestea subdezvoltata dintre cei doi ? Scena cu "oamenii" care stateau ca o stana de piatra vazand imaginile cu copacul cazut ca si cum le-ar fi pasat sau ceva de genul asta ?

Fiind filmul care este, asa slab, prost, mediocru, nerecomandabil probabil celor care au vazut mai mult de X filme la viata lor, de ce nu ai punctat mai mult si avansul tehnologic ? Prea putin la final, 4 randuri dupa paragrafe intregi de critica la adresa povestii. Parca nu-i corect si este pusa acolo doar ca sa fie.

Nu stiu daca asta e o cronica de film serioasa dar mi-a placut: http://www.empireonline.com/reviews/reviewcomplete.asp?FID=133552 Daca nu intra poate voi citi si altceva daca ai niste sugestii. Nu am dat link din Roger Ebert pentru ca sunt sigur ca nu esti de acord cu el, uneori nici eu nu sunt.

Scuze pentru ideile de incepator. :D Nu trebuie sa imi raspunzi daca vei considera ca "greselile" pe care le fac acum le voi repara in timp insa am vrut sa imi spun nemultumirile in legatura cu viziunea pe care o ai in legatura cu Avatar chiar daca este impecabil scrisa. Ca si tine, prefer fondul in fata formei si cum tie nu ti-a placut fondul filmului, mie nu mi-a placut fondul recenziei. Macar avem un fond comun, forma. :)

Ah, inca in lucru. Mi s-au parut interesante anumite lucruri spuse de respectivul: http://www.youtube.com/user/SimKoning chiar daca este o analizare putin mai in detaliu decat ar fi vrut Cameron si nu ma pot sa zic ca mi-a placut mai mult filmul pentru ca au respectat anumite reguli insa mi s-a parut ca respectivele elemente au facut filmul mai "real", cum ar fi navele.

In legatura cu AMP-suit nu pot sa zic decat ca mi-a placut ca a fost facut asa cum a fost facut pentru ca de cateva ori m-am gandit cum ar putea exista un astfel de robot si cum ar fi putut fi controlat. Singura solutie pe care eu am gasit-o acum multa vreme in urma si cand ma gandeam la "probleme" d-astea este exact solutia aleasa de Cameron. Majoritatea robotilor de tipul asta sunt controlati cu cine stie ce putere a mintii si mi se pare o solutie mai proasta. Mi-a placut robotul din District 9 dar parca imi e mai aproape AMP-suit-ul din AVATAR, ca design si existenta pe ecran.

Defapt erau doua lucruri, as fi vrut sa vad o analiza a culturii Na'vi si a "comuniunii" lor cu natura.

Pitbull
30 Dec 2009, 08:47
Well, de obicei tind spre analize foarte dezvoltate si sistematizate - ceea ce pe denigratorii mei îi determinä sä le facä în toate felurile (unul, pe cât de notoriu, pe atât de buimac, a ajuns chiar pânä la a acuza aceastä compartimentare fastidioasä drept lipsä de profesionalism...!) S-a nimerit ca analiza cea mai amplä (si ca structurä, si ca lungime) sä fie cea de la "Restul e täcere", un film pe care-l si iubesc, dar l-am si criticat sever unde am considerat cä merita (Nae Caranfil fiindu-mi coleg de facultate si prieten).
Dar asta nu înseamnä cä fiecare analizä trebuie sä fie atât de completä. Abordez compartimentele doar în mäsura în care simt nevoia sä vorbesc despre ele. Câteodatä, scriu comentarii glumet-biciuitoare (ca la "Azucena"). Uneori, mä multumesc cu cronici scurte si percutante (ca la "The Orphan" sau "Wild Hogs"); alteori, mä întind cu reprosurile violente, ca la "Marilena". La "Legiunea sträinä", de exemplu, am scris initial o cronicä scurtä si sarcasticä. A fost înteleasä gresit, asa cä am adäugat alta, cu totul nouä, lungä, virulentä si explicitä. La "Cälätoria lui Gruber", am acordat relativ putin spatiu analizei filmice propriu-zise, care mi s-a pärut amorfä, simplistä si mediocrä, si m-am extins mai mult pe partea mistificärii istorice. In schimb, la unele filme românesti de mare importantä, ca "432", "M.D.L." sau "Politist, adj.", din nou tratez pe larg fiecare componentä în parte. Deci, câte filme, atâtea formule...
Evident cä as putea dezvolta enorm analiza "Avatar"-ului, detaliind toate compartimentele, dar nu simt nevoia - si nici n-am timp; dacä mi-ar comanda-o cineva, as face-o färä nici o problemä. Oricum, au fäcut-o deja multi altii, unii mult mai bine decât as face-o eu, altii pierzându-se în detalii la modul ridicol. Personal, am insistat strict asupra lucrurilor care mi s-au pärut esentiale, si pe care alti comentatori le-au abordat mai putin, mai incomplet, etc. - more or less, am încercat sä umplu un gol, sau sä echilibrez o balantä (nu sä fiu eu balanta în integralitatea ei, desi ideal asa ar fi - când consider cä meritä).
O asemenea analizä ar fi fost super-specializatä si destinatä profesionistilor (amatorii iar ar fi särit în sus cä scriu enorm de mult!). Asa cum am fäcut-o, e destinatä publicului în genere. Formulele si mai scurte, si mai laconice, se adreseazä de obicei celor apropiati, care mä cunosc si pot extrage ceva si din doar câteva paragrafe. Iar pentru mine însumi nu scriu niciodatä, n-ar avea rost; detest autismul blogurilor - de-aia nici n-am. Give me anytime a forum!

corinka
31 Dec 2009, 09:54
Am vazut Avatar, este spectaculos, dar povestioara este banala si slabuta. Fara indoiala, fara efectele speciale, filmul n-ar trece clasa.
Am mai povestit cu niste prieteni care au aceeasi parere ca mine, filmul nu este decat efecte speciale, dar, totusi, datorita acestora, merita vazut.
Este reprezentativ pentru lumea in care traim, cea a formelor fara fond: multe filme pline de substanta trec neobservate, dar acesta "le-a luat" pe toate, datorita formei!:-?

Windom
31 Dec 2009, 09:59
Pai eu propovaduiesc teoria formei fara fond pe aici de ceva vreme insa prea multi aliati n-am avut...:-< Cu o sectiune speciala dedicata LOTR si Matrix pe forum, sa te ridici impotriva unor asemenea filme e un sacrilegiu...:-S O condamnare la izolationism...

Liviu-
31 Dec 2009, 10:15
Sa nu fim prea carcotasi. Suntem multi aici care criticam formele fara fond, dar trebuie sa recunoastem ca aceste filme sunt necesare intr-o anumita masura. Aici ma refer la filme precum LOTR, The Matrix si chiar Avatar, desi prefer de departe primele doua filme in defavoarea celui de-al treilea. Nu putem vedea numai filme pline de fond, dupa un timp avem nevoie si de putina destindere, iar aceste filme vin numai bine. Ca li se da prea multa atentie comparativ celor cu fond e alta treaba, dar este nevoie si de acestea.

corinka
31 Dec 2009, 10:15
LOTR a fost o poveste mult mai complexa decat Avatar. Bine, nu a fost de Oscar pentru cel mai bun film, dar a fost mai mult decat Avatar, cred eu.

Gospin
31 Dec 2009, 10:37
Corinca, stai sa vezi Avatar 2 & 3, sa vezi mai ai aceeasi parere? :)

Windom
31 Dec 2009, 10:50
Sa nu fim prea carcotasi. Suntem multi aici care criticam formele fara fond, dar trebuie sa recunoastem ca aceste filme sunt necesare intr-o anumita masura. Aici ma refer la filme precum LOTR, The Matrix si chiar Avatar, desi prefer de departe primele doua filme in defavoarea celui de-al treilea. Nu putem vedea numai filme pline de fond, dupa un timp avem nevoie si de putina destindere, iar aceste filme vin numai bine. Ca li se da prea multa atentie comparativ celor cu fond e alta treaba, dar este nevoie si de acestea.

Problema nu e ca li se acorda prea multa atentie. Trist e faptul ca li se acorda prea multa importanta in raport cu alte filme, mult mai valoroase. E nevoie de ele, nu zic nu, dar sa nu fie privite ca pietre de temelie in cinema, sa nu fie considerate Cel Mai Bun Film Al Anului doar pentru faptul ca te dau pe spate d.p.d.v. vizual iar la restul capitolelor o dau in bara rau de tot. Nu poti acorda titula suprema unui film cu o poveste pentru copiii de clasa a II-a doar pentru efecte speciale si pentru publicitatea agresiva de care a avut parte.
Daca luam in considerare premiile Oscar, spre exemplu, acestea si-au pierdut prestigiul in momentul in care au aparut asemenea filme. De ce n-a intrat LOTR in competitie la Cannes, daca tot a fost considerat Cel Mai Bun Film Al Anului? Pentru ca la Cannes e pretuit cinema-ul veritabil iar la Hollywood business-ul, asta e tot...

hellsteed
31 Dec 2009, 10:55
Ce inovatii ati observat ? Reprezentarea vegetatiei , copie fidela a unui recif de corali ? Animalele , cred ca si Pokemonii aveau cateva personaje similare, caii parca rupti de pe vasele grecesti cu cateva adaugari ? Umanoizii Na'vi care nu arata diferit de cateva specii de mamifere nocturne gen Maki ? Faptul ca am mutat tot ceea ce reprezinta Comuniunea cu natura, spiritualitatea pe o alta planeta ? Si bildungsromanul lui Creanga e mai incitant.

P.S : La inceput se pomeneste ca Na'vi sunt greu de ucis, dar au cazut saracii in ca oamenii, la primul glont.

corinka
31 Dec 2009, 11:02
De ce n-a intrat LOTR in competitie la Cannes, daca tot a fost considerat Cel Mai Bun Film Al Anului?

Din aceleasi motive pentru care Blair Witch Project, film premiat la Cannes, a primit doua zmeurici... dintre care una pentru cel mai prost film al anului!:(

Cinemania
31 Dec 2009, 12:29
Problema nu e ca li se acorda prea multa atentie. Trist e faptul ca li se acorda prea multa importanta in raport cu alte filme, mult mai valoroase. E nevoie de ele, nu zic nu, dar sa nu fie privite ca pietre de temelie in cinema, sa nu fie considerate Cel Mai Bun Film Al Anului doar pentru faptul ca te dau pe spate d.p.d.v. vizual iar la restul capitolelor o dau in bara rau de tot. Nu poti acorda titula suprema unui film cu o poveste pentru copiii de clasa a II-a doar pentru efecte speciale si pentru publicitatea agresiva de care a avut parte.

Trist ar fi sa se faca numai astfel de filme de acum incolo. Ceea ce nu va fi cazul (God forbid!) :D

Pe ici pe colo, cate un festin audio-vizual nu strica.

pipes
31 Dec 2009, 15:40
De ce n-a intrat LOTR in competitie la Cannes, daca tot a fost considerat Cel Mai Bun Film Al Anului?

Din aceleasi motive pentru care Blair Witch Project, film premiat la Cannes, a primit doua zmeurici... dintre care una pentru cel mai prost film al anului!:(

Sper ca "Activitate paranormala" sa ia si mai mult de 2 zmeurici. Daca si astea sunt filme..... Facute la "misto", de se minuneaza si ei cat succes au......... In fine.

Liviu-, imi pare rau ca trebui sa o zic, dar cred ca ai cel mai bun comentariu de la acest capitol. Bravo! Si nu zic la misto. Deci se poate. :)

Eu tot incerc sa pricep care e problema voastra cu acest film. Mai arunc cate un ochi in stanga si-ndreapta. Pe peste tot este vazut destul de bine (de oameni - in general). La critici nu ma bag. Criticii critica. Si bine fac. Mai si apreciaza din cand in cand.

Hellsted arunca cu tot de felul de ineptii. Te uiti la Pokemon si comentezi despre acest film....? Sau acolo e arta si aici nu? Poate ma dumiresti tu.

Am ajuns sa traim asa, in repulsie. Ce place multimii, noua nu trebuie sa ne placa. Noi suntem garda protectoare a artei cinematografice sau ceva de genul. Chiar daca nu exceleaza, este un reper (al vizualului, al efectelor, al tehnologiei). Si, dupa cum bine stiti, cam catre acest gen de arta ne indreptam (mai repede sau mai incet). Vezi ultimele creatii Robert Zemeckis, Roland Emmerich, Pixar si terminand cu Avatar (subiectiv as zice "culminand"). Deci.....

As intra in niste discutii, dar nu mai terminam pe anul asta. Asa ca va doresc toate cele bune si LA MULTI ANI! Sa aveti spor la criticat si in 2010!

S

Windom
31 Dec 2009, 15:50
Daca ar exista dreptate pe lumea asta, Avatar si-ar putea face dulceata de zmeurici.;) Poate le dau idei rechinilor de la Hollywood...:-?

pipes
31 Dec 2009, 15:54
Daca ar exista dreptate pe lumea asta, Avatar si-ar putea face dulceata de zmeurici.;) Poate le dau idei rechinilor de la Hollywood...:-?

Dreptatea cui? A ta? A mea? A lui Pitt? A lui Basescu? Ca mai nou cam cati oameni sunt, tot atatea dreptati se regasesc. Parerea mea.
La filmul asta macar s-a muncit. Daca vrei te alerg eu cu o camera prin subsolurile Casei Poporului si o punem de-un OSCAR. Ce zici? Te bagi? :D

P.S, Filmele pe care le lauzi tot din entuziasmul oamenilor au avut succes. La fel cum are si va avea si Avatar. Peste puterea ta de intelegere si, poate, a altora din toate colturile lumii.

Windom
31 Dec 2009, 15:58
S-a muncit sa iasa banu', nu de amorul artei... Suna promitator faza cu Casa Poporului, I'm in...:-bd Macar putem face asta for fun si nu cu gindul la malai. Tot e mai cinstit...

pipes
31 Dec 2009, 16:49
S-a muncit sa iasa banu', nu de amorul artei... Suna promitator faza cu Casa Poporului, I'm in...:-bd Macar putem face asta for fun si nu cu gindul la malai. Tot e mai cinstit...

Pai, vezi tu, aici ne aflam pe teren minat. Materialism versus idealism. Si e ajunul Anului Nou. O lasam pe 2010. Eu zic ca ar fi echitabil undeva la mijloc.

Trebuie sa gasim si un nume original pentru film. Nu? Ceva de genul: "Coridoarele Comunismului"! :) Astept propunerile tale.

La multi ani, W & Co.!

S

Im.Kino
01 Jan 2010, 18:50
De ce n-a intrat LOTR in competitie la Cannes, daca tot a fost considerat Cel Mai Bun Film Al Anului?

Din aceleasi motive pentru care Blair Witch Project, film premiat la Cannes, a primit doua zmeurici... dintre care una pentru cel mai prost film al anului!:(

Draga mea, stiu cat de mult iti plac corectitudinea si adevarul istoric, prin urmare... La Cannes se dau multe premii si cand spui "film premiat la Cannes" lumea se gandeste, in general, la Competitia oficiala si (poate) Un certain regard (premiile oferite de juriile respective, FIPRESCI included).

BWP a luat ceea ce se cheama Award of the Yourh, care e...

Official Name: Prix de la jeunesse
Media type(s): Film
Criteria: •A jury of seven young European cineastes (age 18-25) decides on the awards given to a French and a foreign film each, a first, second or third work from the parallel sections of the festival (La Quinzaine des Réalisateurs, Un Certain Regard, La Semaine de la Critique).
•From 1982 to 1988 the jury had been built from five young French.
•Since 2003 the traditional distinction between French and foreign film has been given up and just one film is awarded.
Initiator: Ministère de la Jeunesse et des Sports
Time Specification: regular
Geographic Specification: international
Given: 1982-
Comments: •The Award of the Youth (Prix de la jeunesse) is acknowledged to be an official festival award since 1993.

Adica unul din cele peste o duzina, care n-au nicio legatura cu premiile propriu-zise (se da si-un premiu pentru cel mai simpatic animal prezent pe pelicula, you know...).

Windom
01 Jan 2010, 19:03
No lasa, nu-i mai uzurpa importanta...X(

miercuri
02 Jan 2010, 01:37
Am mers azi sa revad Avatar la IMAX pentru ca facuse cineva niste rezervari in plus si pentru ca eram curioasa care ar fi diferenta. Diferenta e ca am iesit din sala pe trei carari si durerea de cap nu mi-a trecut inca. Iar subtitrarile erau 2D si necitibile cu ochelari, o mare tzeapa pentru cei care ar fi avut nevoie de ele.

dansatorul_polimorf
02 Jan 2010, 02:58
Performantele tehnice atit de mult discutate din Avatar nu sunt muntii si vaile ci faptul ca jocul actorilor este transferat personajelor 3d aproape integral si rezultatul poate fi observat\corijat real time. Asta este tehnica revolutionara pe care a dezvoltat-o Cameron&Co. Pentru prima data la niste personaje 3d se observa o diferenta de prestatie actoriceasca, Neytiri distantindu-se considerabil de restul. Mi-au placut si rinjetele lui Tsu'tey.

Podoaba capilara este un compromis. Ma indoiesc ca Na'vi erau chiar atit de duri incit sa-si faca freza din terminatiile nervoase.(Jec Suli se rade lateral pentru batalia finala, ca multi altii din trib) Deci au si par.

Scenariul intr-adevar e slab, inclusiv aducerea lui Jec Suli nu are nici un sens pentru ca erau alte avatare functionale iar el nu avea nici un fel de pregatire. Teoretic, nu putea rezolva nimic in plus. Se va observa in final cit bine a facut el companiei.

Ma amuza concluzia din final ca, orice i-ai face unei femei, daca vii cu o masina mai tare si mai rosie ii trece.

Mi-a placut si replica: Turuk Martalog, I will fly with you. Nici ideea cu cele doua nasteri nu e rea. Filmul e sarac in replici interesante. Dar pe de alta parte, la fel e si 4,3,2.

Foarte bine filmat.

Engine-ul jocurilor video este folosit pentru film de animatie deja de ceva vreme. Fenomenul se numeste machinima.

I see u.

Disciple
02 Jan 2010, 09:26
Am mers azi sa revad Avatar la IMAX pentru ca facuse cineva niste rezervari in plus si pentru ca eram curioasa care ar fi diferenta. Diferenta e ca am iesit din sala pe trei carari si durerea de cap nu mi-a trecut inca. Iar subtitrarile erau 2D si necitibile cu ochelari, o mare tzeapa pentru cei care ar fi avut nevoie de ele.


Eu nu am avut problemele astea(personal) si e ciudat ca nu esti singura care se plange.

Im.Kino
02 Jan 2010, 09:41
@ Windom - bine, de dragul tau :)

on topic: Avatar a fost filmat in RealD (diferit de normal 3D), nu a fost conceput pentru IMAX (asa cum a fost cazul, de exemplu, cu scena jafului din Dark Knight). Prin urmare, in Bucuresti cel putin, filmul putea fi vazut conform cu intentia regizorului numai la Hollywood Multiplex sau Pro Cinema (singurele doua locuri cu Real D).
De IMAX se stia de la bun inceput ca are probleme cu subtitrarea (au fost belele mari si la vizionarea la care am fost eu, dar cum nu citesc subtitluri, nu m-a deranjat) - probabil ca asta le-a intarit convingerea cum ca ar trebui sa dubleze totul.

freackboy
02 Jan 2010, 12:01
Pana la urma e dublat la IMAX sau nu ? :-?

Gospin
02 Jan 2010, 12:30
In sfarsit, l-am vizionat si eu, originalu', completu' !
Dupa ce vazusem cateva imagini dintr-un fake acum vreo 2 saptamani m-am hotarat: astept sa-la vad la cinema.
Se stie ca la noi in Craiova ajung ceva mai tarziu ... dar sunt multumit. Pacat ca nu avem 3D, dar deja cred ca cer prea mult! Nici pretul nu a fost 1 foarte exagerat (10 lei) cel putin pt. mine.
Sincer, a meritat toti banii, Cameron e un geniu!
In sala a fost o liniste debordanta, o atmosfera ciudata, pt. ca altadata vorbeau si rontzaiau pe acolo.
Recunosc, am sperat pana spre final ca Jake Sully va renunta la minunatiile de pe Pandora si va alege sa poata merge din nou, pe pamant. Din nou, dragostea a invins!
Mi-a placut legatura cu animalele, una sufleteasca in care nimeni nu e fortat.
Astept avatar 2, chiar daca vor trece cel putin 2 ani.
Ca o concluzie finala, Avatar este cea mai buna experienta cinematografica din ultimele 3-4 luni, pt. mine!

emptyskies19
02 Jan 2010, 15:52
Salutare,
Astazi mi-am facut cont pe acest site in speranta ca pot face rezervare la Avatar la IMAX, deoarece pe site-ul pretentiosului sus-numit cinema nu se pot face momentan, iar la telefon nu binevoiesc a raspunde angajatii in nicio zi. Intrebarea mea este daca prin "confirmarea" de participare la film de pe acest site se creeaza automat o rezervare, sau este numai un mod de a anunta amicii de intentia noastra.
Va multumesc mult,
numai bine!

Gospin
02 Jan 2010, 23:44
Doar pt. amici, nu cred ca se poate face rezervare de pe site, cel mai bine e sa mai incerci sa suni :)

Disciple
02 Jan 2010, 23:48
Trebuie sa mai insiste.Eu asa am procedat.:D

TheDork
02 Jan 2010, 23:54
Poti sa faci rezervare pe site-ul lor , cinemacity , fara nici o problema -si iti alegi ziua ,ora ,locul

PoliFanAthic
03 Jan 2010, 15:27
Am mai povestit cu niste prieteni care au aceeasi parere ca mine, filmul nu este decat efecte speciale, dar, totusi, datorita acestora, merita vazut.


Pe cand scriam cronici in ziarul universitatii, am citit una care zicea de My Bloody Valentine 3D, ca da, filmul e slabut, dar fiindca e 3D merita vazut (sau merita o stea in plus sau ceva de genul).

Chiar daca una e 3D-ul si altele sunt efectele speciale in ansamblul lor, in general nu prea gasesc puterea sa recomand un film doar fiindca are efecte precum cele din Avatar. De fapt, regret ca am vazut filmul in 3D, in general ma irita smecheria asta, iar si cu aceasta ocazie a reusit sa ma deranjeze. Inca n-am vazut filmul care sa faca din 3D mai mult decat un element de marketing.

Iar desi nu sunt mare fan al serie LoTR, orice comparatie cu Avatar l-ar face pe cel din urma sa paleasca.

pipes
03 Jan 2010, 17:17
un alt comentariu pertinent.
deci, nu ti place ideea de 3D, nu-ti place Avatar (vezi ca exista si o versiune 2D), ai scris in ziarul Universitatii, nu esti mare fan LoTR, dar il face sa paleasca pe Avatar (la toate capitolele). Hmmmmmmm....
da, 3D-ul este o experienta. Si adauga un plus (aicea parerile difera). Ce e rau in asta? Daca altereaza arta, evitati-l. E foarte simplu, nu?
P.S. Mai adaugati un "hater" la lista. Incepeti sa semanati cu un fel de "rezistenta". :) Si nu e franceza.

cremaxx
03 Jan 2010, 17:39
un alt comentariu pertinent.
deci, nu ti place ideea de 3D, nu-ti place Avatar (vezi ca exista si o versiune 2D), ai scris in ziarul Universitatii, nu esti mare fan LoTR, dar il face sa paleasca pe Avatar (la toate capitolele). Hmmmmmmm....
da, 3D-ul este o experienta. Si adauga un plus (aicea parerile difera). Ce e rau in asta? Daca altereaza arta, evitati-l. E foarte simplu, nu?
P.S. Mai adaugati un "hater" la lista. Incepeti sa semanati cu un fel de "rezistenta". :) Si nu e franceza.

:)) Ce sa faci frate...sunt fel de fel de oameni...cere mai decare mai nostalgici...Maine apare unu care vrea sa vada Avatar alb-negru. Punct.:))

PoliFanAthic
03 Jan 2010, 17:40
Stiam ca exista varianta 2D, dar am sperat ca Avatar (mai ales considerand laudele de natura tehnologica pe care le primise) va fi primul film ce merita vazut in 3D.

Nu am spus ca LoTR il face sa paleasca la toate capitolele. Ci ca un ansamblu, ansamblu in care, pentru mine, cel mai mult conteaza, totusi, povestea si personajele.

Nu stiu daca PS-ul facea referire la mine, dar nu m-as declara hater - Avatar e prea insignifiant pentru un asemenea sentiment. :D

pipes
03 Jan 2010, 18:23
Ce sa faci frate...sunt fel de fel de oameni...cere mai decare mai nostalgici...Maine apare unu care vrea sa vada Avatar alb-negru. Punct.


m-ai facut sa zmabesc. tot ce e posibil. nice one!

Nu stiu daca PS-ul facea referire la mine, dar nu m-as declara hater - Avatar e prea insignifiant pentru un asemenea sentiment.

atunci de ce te obosesti sa mai scrii despre el? pentru ce motive? eu, unul, asa as face in locul tau.

Gospin
03 Jan 2010, 19:56
Polifanathic, esti subiectiv, poate prea subiectiv :).
Poveste si personaje a avut si Avatar, recunosc poate din punctul asta de vedere a fost mai complex LOTR, dar stai sa vezi Avatar 2 & 3 intr-un viitor apropiat si cred ca va depasi LOTR la toate capitolele posibile. Pe mine nu ma impresionat deloc LOTR, ba chiar m-a si plictisit in unele momente, dar a fost un film care cu fiecare parte s-a completat foarte bine.

Windom
03 Jan 2010, 20:08
Ceeeeeeeee??? Mai urmeaza 2 si 3??? :(( ~X( :((

Gospin
03 Jan 2010, 20:14
Am spus intr-un viitor apropiat, Cameron a spus ca are idei pentru 2 dar nu are scenariu, dar sincer credeti ca nu va avea continuare?
Eu sunt sigur ca da. Incasarile au fost prea mari in interval foarte scurt de timp, daca nu pt. povestea incredibila, atunci sigur pt. bani va fi continuarea :)
Si de ce esti revoltat? you didn't like Avatar didn't ya ?

cremaxx
03 Jan 2010, 20:21
Continuarea daca va fi, o sa semene cu matrix.Adica chiar va fi urata parte-a 2-a .

Daca apare Avatar 2 atunci v-a fi si 3.

Dar eu personal cred ca nu va mai fi nici-un avatar , oamenii stiu din experienta ce inseamna continuarea la un film bun...

Gospin
03 Jan 2010, 20:25
Corect, continuarea unui film bun, in majoritatea cazurilor a fost mai slaba, dar sunt exceptii :)
Godfather 2 a fost mai bun decat Godfather 1!
Matrix 2 nu mi s-a parut mai slab ca primu', da' nici mai bun!
Personal cred si eu, cum am zis si mai sus, banii vor vorbi!

Windom
03 Jan 2010, 20:29
Inca nu l-am vazut, e plasat foarte aproape de Recycle Bin, ma mai gindesc...(:| Daca ajung imobilizat la pat si nu mai e nimic de vazut nici la Cartoon Network, poate-i dau o sansa...;) Dar hai sa fim optimisti si sa zicem ca, continuarea se va datora "povestii incredibile" si nu banilor. Da cum poate macar sa ne treaca prin cap asa ceva? Auzi acolo, Cameron sa faca un film cu gindul la bani... Nu e sanatos sa gindim asa...:"> 2 si 3 se vor realiza, asemenea primei parti, numai si numai datorita dragostei pentru cinema fara nici un alt interes meschin... Ziceti chestia asta de 2-3 ori inainte de culcare, vreme de 2-3 saptamini, poate ajungeti sa o si credeti...;)

Gospin
03 Jan 2010, 20:31
Pai atunci din ce ar mai trai oamenii din lumea cinematografiei? trebuie sa-si castige si ei o paine, nu? :)

cremaxx
03 Jan 2010, 21:22
Deci ma refer la asta si dau parerea mea:

Matrix mie mi s-a parut fenomenal.Urmatorul naspa.Ultimul acceptabil.Deci al doi-lea nu a mai fost nevoie de mult buget fiindca lumea s-a imbulzit direct.

LOTR la fel.Doar ca deosebirea intre cele 3 episoade a fost mult mai mica ,aproape egala.

Deci al doi-lea Avatar poate sa fie foarte prost si tot o sa scoata bani.Iar apoi o sa vina cea de-a 3-a parte care o sa mai regleze putin situatia.

Asta este parerea mea despre trilogiile de succes.

Gospin
03 Jan 2010, 21:28
Nu ai zis nimic despre "The Godfather", astept!

cremaxx
03 Jan 2010, 21:37
Pai m-a refer strict la o anumita categorie de filme : SF,Actiune,Aventura,Fantastice.

Combinatia asta imi place cel mai mult si am vazut ca are un mare succes la public.

Despre Nasul nu pot sa spun prea multe fiindca nu l-am urmarit pe tot,sau nu mi-am dat seama(daca am vazut toate partile). Mi-am propus sa-l vad de la cap la coada dar inca nu am facut asta.Pe viitor o s-a il vad integral.:)

pipes
03 Jan 2010, 23:25
Windom,
Stai asa ca nu-i asa. Din ce am citit eu, tu nu ai vazut acest film (Avatar) sau glumesti?
Pana una alta, tin sa va anunt ca, la nivel mondial, a depasit bariera miliardului de dolari. In 17 zile. :)
Momentan, nu apare nicaieri ca ar fi implicat intr-o continuare. Eu, sincer, mi-as dori sa-si bage coada in Terminator 5. Sa mai dreaga busuiocul. Ultimul sa fie (n-are importanta).

Cremaxx
Chiar Cameron (himself) a regizat doua continuari care, iarasi e parerea mea, si-au egalat sau chiar depasit predecesoarele (Aliens si T2). Deci, pentru mine, schema ta nu functioneaza 100%. Asa ca pot spera la un Avatar 2 mai bun decat prima parte. Corect? :)

Cinemania
04 Jan 2010, 07:33
Momentan, nu apare nicaieri ca ar fi implicat intr-o continuare. Eu, sincer, mi-as dori sa-si bage coada in Terminator 5. Sa mai dreaga busuiocul. Ultimul sa fie (n-are importanta).

http://www.cinematical.com/2009/12/11/next-for-cameron-two-avatar-sequels-and-fantastic-voyage/

O luam ca zvon ? Nu ca m-ar deranja un Avatar 2 si 3 :D

Chiar Cameron (himself) a regizat doua continuari care, iarasi e parerea mea, si-au egalat sau chiar depasit predecesoarele (Aliens si T2). Deci, pentru mine, schema ta nu functioneaza 100%. Asa ca pot spera la un Avatar 2 mai bun decat prima parte. Corect? :)

Schema se va dovedi de succes sau nu cand iese filmul. Pana una alta, "brandul" va fi de ajuns pentru a atrage probabil la fel de multi spectatori.

PoliFanAthic
04 Jan 2010, 08:31
Daca o iei asa, la LoTR 1 aproape am adormit la cinema, ceea ce ar fi fost o premiera pentru mine. La momentul respectiv, am dezvoltat o antipatie maxima fata de aprecierile exagerat de pozitive pe care le primea filmul, dar acela a fost momentul. Acuma nu as spune decat ca e prea lung ca sa ma uit la el cu placere, insa arata frumos.

Comparatia dintre Avatar si Star Wars mi se pare oarecum potrivita, in sensul ca ambele mi-au starnit cam aceleasi sentimente de dezamagire - numai ca SW mi-e mai greu sa-l judec, istoric vorbind, si avea de infruntat mai multe preconceptii formate in mintea mea cu privire la asteptarile monumentale.

Cat despre povestea si personajele din Avatar, rar mi-a fost dat sa vad ceva mai putin entuziasmant.

(SPOILER)
Good guys, bad guys, unul la mijloc, niste indigeni spirituali pe care bad guys-ii rudimentari nu-i inteleg si vor sa-i haleasca pentru resurse - ce e deosebit si/sau original la poveste si personaje?

Gospin
04 Jan 2010, 08:53
Good guys, bad guys ... chestia asta e in majoritatea filmelor. Original e felul cum sunt construite personajele, insasi ideea cu Avataru' mie mi s-a parut deosebita!

Chambord
04 Jan 2010, 08:56
E spectaculos. Dar asta nu-l impiedica sa fie grotesc pe alocuri, sa aiba dialoguri de film Serie B sau un fir narativ de o predictibilitate gen colectia Povesti Nemuritoare. E minunat. Dar daca dupa atatia ani de “coacere” tot ce scoate Cameron din cuptor este acest cozonac half-baked atunci e timpul pentru un “Hasta la vista mr. James !” =;

Nota: 7 / 10 (mediocru spre bun)

Redy
04 Jan 2010, 09:10
Nu a copt atatia ani nimic. Daca te-ai fi interesat macar putin inainte sa vorbesti prostii ai fi observat ca a spus ca a scris un scenariu astfel incat ca sa isi impinga compania Digital Domain spre ceva ce nu se mai facuse pana atunci. In mintea lui intotdeauna filmul asta a fost facut pentru efecte speciale insa cand vorbesc despre asta parca nu as vrea sa se faca confuzia cu Transformers.

Si ma rog mana regizorala a lui Cameron nu te-a impresionat ? Unde ai mai vazut tu scenele alea de filmare, pornind de la cele de zbor pana la cea de la sfarsit ?

Vrei sa ai un orgasm intelectual, citeste o carte si vezi acolo talentul omului de a scrie. Talentul lui Cameron este acela de a filma scene ca nimeni altul, de a imagina scenarii si scene de actiune ca nimeni altul. In plus, ideea lui de a surprinde emotiile personajelor cu acea camera pusa in fata actorului a fost cea care a dus filmul asta spre realism.

Hasta la vista Cameron ? LOL. Sigur ca da. Dupa ce filmul a castigat miliardul in 17 zile o sa zica "pa". :D

Crezi ca Inception o sa aiba un public de la "8 la 80 de ani" ? Crezi ca un film ca Memento poate avea un succes mare la public ? Nu-s filme proaste dar Cameron si-a asumat un risc in ceea ce priveste CG-ul si nu isi permitea o poveste mai intortocheata. Un dialog mai bun cu siguranta se putea.

Sunt curios, ce nota i-ai dat lui District 9 ? Nu de alta dar un film cu alieni care au relatii sexuale cu nigerience trebuie sa fie meserias. Cel putin asta am vazut ca este tendinta. :D

PoliFanAthic
04 Jan 2010, 09:17
Good guys, bad guys ... chestia asta e in majoritatea filmelor. Original e felul cum sunt construite personajele, insasi ideea cu Avataru' mie mi s-a parut deosebita!

Si daca e in majoritatea filmelor e bine? Problema in Avatar e ca nu exista nuante.

Ah, si ce m-a deranjat e felul in care a fost folosit Ribisi: astept de ani de zile sa primeasca si el un rol mai acatarii, intr-un film important, fiindca e un actor care mi-a placut de cand l-am vazut intaia oara; si ce-a primit, un rol de Burke care e groaznic de neinteresant si unidimensional.

Gospin
04 Jan 2010, 09:24
@poli, nu este bine, fiecare asteapta ceva inovator, in felu' lui.
Cat despre Ribisi, rolul lui are si el o importanta, dar, scuza-ma deja intru intr-un domeniu despre care nu prea stiu. Spune-mi tu, el este prezent in multe faze importante ale filmului, de ce e atat de neinteresant? ca e de partea railor? :)

Chambord
04 Jan 2010, 09:29
redy esti yet another fanboy care se simte personal jignit cand filmul lui mult iubit nu e adorat de toata lumea si ai dat-o pe faulturi in atac desi nu te-am insultat pe tine in nici un fel. u ppl make me fuckin puke :-&

PoliFanAthic
04 Jan 2010, 09:31
Nu, nu - fiindca e exact ca si Burke, din Aliens: un corporatist mic si fricos. Macar Burke are momentul lui de glorie.

Gospin
04 Jan 2010, 09:33
Hasta la vista Cameron ? LOL. Sigur ca da. Dupa ce filmul a castigat miliardul in 17 zile o sa zica "pa". :D

Si primesti tu vreun ban din aia? sunt doar cifre prietene :)

Redy
04 Jan 2010, 09:34
redy esti yet another fanboy care se simte personal jignit cand filmul lui mult iubit nu e adorat de toata lumea si ai dat-o pe faulturi in atac desi nu te-am insultat pe tine in nici un fel. u ppl make me fuckin puke :-&

Dar vai, ai rezolvat totul facandu-ma fanboy. Te-am corectat si te-am informat corect in legatura cu presupunerea ta ca Cameron a ars-o suspect timp de 10 ani.

Acum nu te supara ca ai vorbit fara sa stii despre ce vorbesti. Don`t get defensive and all. :D



Hasta la vista Cameron ? LOL. Sigur ca da. Dupa ce filmul a castigat miliardul in 17 zile o sa zica "pa". :D

Si primesti tu vreun ban din aia? sunt doar cifre prietene :)

Ce treaba are faptul nu primesc bani cu ce am zis ? Mi s-a parut ridicola fraza spusa de respectivul user si nimic mai mult.

Gospin
04 Jan 2010, 09:35
Nu, nu - fiindca e exact ca si Burke, din Aliens: un corporatist mic si fricos. Macar Burke are momentul lui de glorie.
Hai ma ca si asta il are ... :D, atunci cand il lasa pe Jake 1 h in Avatar!
Dar ultima faza cu el incatusat plecand spre Terra taie tot ce a facut bun in filmu' ala :)

Windom
04 Jan 2010, 09:36
Nu va enervati ppl, trece si Avatarul asta cumva. Am ajuns sa vorbim de complexitati si constructie a personajelor intr-un film bun de transmis pe Landscape Channel for Christ sakes...(:|

Redy
04 Jan 2010, 09:38
Pe Landscape Channel zbori cu elicopterul si filmezi. Aici trebuie sa si creezi, parca-i un pic mai greu. :D

Dar lasa, ca un ne-mediocru o sa apara in curand sa-i dea niste palme din punctul asta de vedere acestui mediocru Cameron.

De aia l-am si stresat putin pe Pitbull ca vroiam sa stiu ce parere are din punct de vedere regizoral si al cinematografiei ( sau scenografiei in limba romana ? nu sunt la curent cu termenii respectivi ) si nu doar a povestii pentru ca faptul ca e penibil de simpla si previzibla pot sa vad si eu ca "amator" de filme.

Pentru "Avatar 2" insa nu va mai merge cum a mers cu Avatar cu un scenariul in halul asta si cu dialogurile astea. Din pacate cred ca doar scenariul va fi imbunatatit pentru ca dialogurile nu vad a se imbunati prea mult. Nu tot dialogul a fost un dezastru,momentul "Braveheart" al lui Jake Sully mi s-a parut destul de reusit fata de alte versiuni ale acestor discursuri "eroice" de incurajare.

Parker Selfridge
Norm Spellman
Unobtainium LOL

Totul e o gluma. Multa incrancenare pentru nimic.

Chambord
04 Jan 2010, 09:56
Mi s-a parut ridicola fraza spusa de respectivul user si nimic mai mult.

In atentia d-lui Redy,

Respectivul user a vrut sa spuna ca ii ureaza lui Cameron drum bun si sa nu-l mai deranjeze cu asemenea productii nu ca dl. regizor se va cara din bransa sau va disparea din peisajul hollywoodian dupa ce a facut o carutza de bani sau ceva de genul (cum ati inteles domnia voastra)

Cu respect, C.

Redy
04 Jan 2010, 10:03
Constructia insa ramane la fel de "amuzanta" avand in vedere succesul comercial. Sa stii ca nu trebuia sa ne anunti dar acum ca am aflat ca nu o sa mai vezi un film al lui Cameron, ceea ce nu te cred in stare, o sa fie totul mai bine.

Miere si pace, cu respect R.

PS: Si totusi, cu cat ai notat District 9 ?

EDIT:
nota: 6 / 10 (mediocru)

Am gasit. Lumea e plina de mediocritati. :(

Chambord
04 Jan 2010, 10:12
Domnule Director Redy,

Va informez cu regret ca iar ati inteles absolut pe dos. Nu am zis ca n-o sa mai vad filme de Cameron ci ca nu vreau sa mai vad avatarisme ci: terminatorisme, alienisme si titanicisme.

Cat priveste nota subsemnatului pt District 9 o puteti studia in topicul aferent filmului:

http://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=96023

Va multumesc anticipat.

Redy
04 Jan 2010, 10:20
Domnule Chambord,

V-as ruga sa nu adaugati nuante dupa niste afirmatii simple si clare doar pentru ca va convin in momentul respectiv. Daca dumneavoastra v-ati exprimat prost sau simplist sau cu o durere in cot este problema dumneavoastra. Desi am inteles ce ati spus, tonul din postul cu pricina este foarte bine evidentiat prin aceste adaugiri si completari.

Ca si in comentariul meu anterior ma refer la primul post al dumneavoastra si nu la cel de-al doilea unde v-ati simtit dator cu completarea "cu asemenea productie" datorita faptului ca initial ati cazut in derizoriu si ridicol.

Semnez cu respect si stima, R.

StefanDo
04 Jan 2010, 10:25
stiu ca nu va certati, dar ati ajuns la nivelul la care niciun argument nu mai conteaza
mai bine va opriti

si avatar chiar nu merita conflictul asta, e un film atat de banal din orice punct de vedere in afara de cel vizual

Redy
04 Jan 2010, 10:33
Corect, pentru ca aici se vorbeste doar de poveste. Doar ea conteaza se pare.

Speram ca specialistii(profesionistii) sa discutie despre toate aspectele filmul ca sa inteleg daca m-am impresionat eu usor ca boul cand am vazut anumite scene sau este doar un efect al numarului mai mic de filme pe care le-am vazut fata de X sau Y care se pare ca nu au putut spune despre film decat ca are o poveste simpla, Disney-like. O afirmatie corecta. Desi regizarea unei scene nu are legatura cu poveste, consider ca "papagalu" asta de Cameron nu-i asa mediocru cum se spune. Punand deoparte succesul financiar al filmului, tot ce a fost pe ecran a fost in capul lui si el si-a luat un mare risc de a face un astfel de film pe care nimeni altcineva nu l-ar fi facut.

In fine, gusturile nu se discuta dar daca tot ai ceva de spus de film macar sa nu arunci 3-4 vorbe aiurea cum a facut interlocutorul meu de mai devreme.

As putea sa spun ca sunt in cautarea unei "busole". Am inteles ca Roger Ebert nu-i bun ca se impresioneaza usor. Ok. Ar putea cineva sa imi recomande un critic roman care a analizat pe deplin filmul si nu anumite compartimente sau nu avem asa ceva ?

Cu siguranta nu as mai avea mult de vorbit cu Chambord sau alti indivizi daca ar exista anumite repere pe care le-as putea apela cand este vorba despre o discutie contradictorie, chiar daca si criticii la randul lor pot fi subiectivi.

StefanDo, ai putea tu sa imi recomanzi pe cineva ? Pitbull-ul nu mi-a sugerat nimic. :)

Chambord
04 Jan 2010, 10:42
Ca si in comentariul meu anterior ma refer la primul post al dumneavoastra si nu la cel de-al doilea unde v-ati simtit dator cu completarea "cu asemenea productie" datorita faptului ca initial ati cazut in derizoriu si ridicol.
.

yeah, i'm all covered in shame. poor fucking me. Stefan is right, ar trebui sa ne oprim aici. You got my point, I got yours. De aici incolo as putea vorbi urat si n-are rost.

StefanDo
04 Jan 2010, 11:03
redy, nu-ti pot recomanda pe nimeni. Cel mai inteligent ar fi sa citesti mai multe surse (in functie de limbile pe care le stii) si sa accepti/respingi argumentele acelora in functie de simpatiile tale. Atata tot.

Redy
04 Jan 2010, 12:10
Un interviu foarte interesant cu James Cameron (e lung): http://www.awn.com/articles/3d/cameron-geeks-out-avatar/page/1%2C1

Un film interviu mai scurt despre film, despre influentele lui si despre "politica" filmului: http://www.youtube.com/watch?v=8kTkZ6QSdYA

shadowofnight
04 Jan 2010, 13:35
Avatar a fost un film bun, mie mi-a placut, efectele speciale chiar te dau pe spate, etc. etc...De nenumarate ori am dat peste afirmatii de genul 'cel mai bun film ever' si altele. Parerea mea: NU e cel mai bun film din toate timpurile. Adica, povestea e previzibila si plina de clisee...Cum poti sa spui ca e cel mai bun film din toate timpurile numai fiindca are efecte super si e 3d? Sa fim seriosi...
Zicea cineva ceva de Avatar 2 si 3...sincer, chiar si Avatar 2 ar fi putin tras de par, ce sa mai vorbim de Avatar 3...Povestea a ajuns la sfarsit, Jake a castigat, oamenii au plecat...nu prea vad cu ce ar putea veni Cameron pentru o continuare...

Redy
04 Jan 2010, 15:21
O nava este deja in drum spre Pandora deci oamenii nu au plecat chiar de tot. Cel putin asa am inteles de la cei care au citit scenariul din 1995.

In plus este James Cameron deci probabil ca o sa o scoata el cumva la capat mai ales daca are si al treilea film in minte sau daca vrea sa il faca va trebui ca al doilea sa fie cel putin la fel de interesant ca asta. Eu nu-mi fac probleme in legatura cu sequel-urile pe care vrea sa le faca.

Dragomara
04 Jan 2010, 15:50
am vrut să mă deranjez personal să văd Avatar la Cinema, numai că am aflat prea târziu, când filmul era pentru ultima zi în oraş (Constanţa). cred că l-am descărcat pe undeva, dar cum nu e la priorităţi nu am insistat să-l văd; a vrut de vreo 2-3 ori să mi-l dea frate-miu, dar cum mi-a fost lene să cobor după memory-stick şi ne-am luat şi cu altele, nu mi l-a mai dat; azi am vb cu cineva care l-a văzut la imax, sau cum se numeşte noul super cinematograf, am întrebat-o ce fel de film este, dacă e SF, etc., mi s-a răspuns că "în primul rând e un film de... dragoste" :-? , no, azi am făcut "imprudenţa" să citesc voturile unui utilizator, lista începea cu Avatar care era notat cu "1", am râs copios, răsfoind lista de filme şi constatând că avem preferinţe relativ comune, deci m-am lămurit: nu mă mai uit, timpul va decide dacă am pierdut sau nu. ;)

pipes
04 Jan 2010, 16:32
observ, mai nou, ca este o noua moda printre cinefili. cum sa povestim mai copios ca nu vrem sa vedem Avatar........ dar vorbim despre el, ii dam note, il vedem pe bucatele, il mutam in recycle bin samd.
nu stiu daca am cu Redy ceva in comun, dar niciunul dintre "specialisti" de pe acest forum nu m-a convins in vreun fel sau altul despre calitatea filmului despre care vorbim. cu argumente pe care sa le digeram cu totii, bineinteles. am vazut idei fixe, premonitii, infiltrari la nivel de scenariu, comparatii cu vrute si nevrute (cu Julie si Julia nu ati gasit nicio asemanare!?!?!?).
mie comparatia cu "Dansand cu lupii" mi se pare de "rasul curcilor". acum a ajuns film de dragoste. si tot asa. presimt ca e un topic care daca nu se va inchide prematur, va avea inca multe pagini de asternut.
revin cu intrebarile mele. la nivel mondial, in casta oamenilor de rand si nu numai, perceptia este majoritar pozitiva. incasarile vor depasi (zic eu) toate asteptarile. deja a strans un milirad de dolari WW si nu-l vad inca pe o panta descendenta. ce va spune asta? ca sunteti deosebiti? ca ai nostri sunt mai inteligenti decat ai lor? sau ce altceva? astept, inca cu nerbadare, un comentariu pertinent care sa-mi dovedeasca ca mai exista si logica/rationament, viziune pe termen lung etc......

torrance
04 Jan 2010, 17:53
Ca Jim Cameron vrea sa toarne 2 sequeluri la Avatar era oarecum previzibil...

Stirea intr-adevar interesanta este alta : se vorbeste pe la colturi ca George Lucas a asteptat nerabdator sa vada succesul Avatarului la box office pentru a da unda verde celor 3 sequeluri Star Wars 3D :)

Pitbull
04 Jan 2010, 18:17
3 sequeluri Star Wars 3D :)
Auleo.

torrance
04 Jan 2010, 18:53
Si probabil inainte ne vor fi "servite" primele 6 episoade SW in format 3D... papa Lucas stie cum sa stoarca lamaia :-&

tailgunner
04 Jan 2010, 18:57
Complexitati poate nu, dar nuante si subtilitati si accente exista in jocul actorilor, desi nu se vad cu usurinta cind altceva ia ochii. Exemple: felul in care Quarritch spune: "Venezuela, that was some mean bush!" sau "They could make me pretty again", sau rinjetul lui de dupa "How does it feel to betray your own species?", sau expresia lui Jake uitandu-se la avatarul lui, sau cind spune "If you love your little forest friends so much...", sau muscindu-si buzele cind Grace i-a zis "One idiot with a gun is enough", sau Neytiri imbunandu-si ikranul cu un "Tan, tan, Seze" sau rizind cind Jake cade de pe cal, sau la "You knew this would happen". As mai putea aminti zeci de astfel de detalii care compun paleta emotionala a filmului. Pacat e ca ea nu transpare prea bine, fiindca factura si dominanta filmului e alta. Cit despre poveste, ca plot e reciclare de alte ingrediente, adevarat, dar de fapt e ceea ce Orson Scott Card numeste "milieu story", in care cel mai important lucru e tocmai milieul, sau mileul :). Imi pare rau ca J C a renuntat la unele parti din scriptment, cum ar fi prologul care se petrece pe pamint si explica mai bine ce e cu Pandora si ce cu Pamintul, la niste personaje secundare (un fost avatar driver care a luat-o razna cind niste fiare i-au mincat avatarul in timp ce era conectat, si a carui poveste clarifica istoria relatiilor dintre Navi si oameni). Pentru toate detaliile despre asta:
http://www.chud.com/articles/articles/21969/1/PROJECT-880-THE-AVATAR-THAT-ALMOST-WAS/Page1.html

Pitbull
04 Jan 2010, 23:03
Gorzo, ca de-atâtea ori, pe felie:


Revoluţie? - "Avatar"
Aborigenism de Beverly Hills...

Andrei Gorzo
Dilema Veche, decembrie 2009

În "Avatar", James Cameron întrebuinţează 3-D-ul pentru a crea efecte mult mai subtile decît acela de lucruri-care-vin-peste-noi. Nu vrea ca lumea inventată de el - o planetă numită Pandora - să vină, pur şi simplu, peste noi. O vrea anvelopantă, absorbitoare şi un pic halucinogenă, cu perdele de vegetaţie care se dau la o parte chiar sub nasul spectatorului, cu ghemotoace de puf luminescent care se risipesc prin sala de cinema, cu pămînt pe care călcăm fără a putea şti sigur dacă e chiar pămînt sau doar acoperişul junglei, dacă sîntem sus sau jos, dacă stăm pe ceva ferm sau dacă sîntem suspendaţi. În această versiune fantastică a junglei amazoniene trăiesc triburile Na'vi - nişte humanoizi albaştri, svelţi, înalţi de patru-cinci metri, cu cozi nervoase şi urechiuşe de ied, care merg la vînătoare cu arcuri şi săgeţi, călare pe nişte pterodactili uriaşi, cu aripile colorate la fel de psihedelic ca dubiţele unor hippioţi. Printre ei trăieşte şi o botanistă de pe Pămînt (Sigourney Weaver). Cum nici un pămîntean nu poate supravieţui în atmosfera de pe Pandora, ea foloseşte un "avatar" - un corp de băştinaş (de fapt, unul hibrid - creat prin combinarea ADN-ului ei cu ADN de băştinaş) pe care-l controlează mental; merge la culcare într-o cabină specială şi avatarul pleacă la treabă în locul ei.

Botanista e bine intenţionată, numai că nu e singură. Un complex militaro-industrial de pe Pămînt vrea să-i îndepărteze pe indigeni, pentru a avea acces nestingherit la un minereu preţios. În acest scop infiltrează printre Na'vi un alt avatar - al unui soldat (Sam Worthington). Atît cele două avataruri, cît şi indigenii adevăraţi sînt, din punct de vedere strict tehnic, cele mai "vii" personaje zămislite pînă acum prin procesul tehnologic numit motion capture - în care, pornindu-se de la mimica şi de la gesturile unui actor (care chiar a jucat în faţa camerei), se creează pe computer o altă făptură. Avatarul botanistei chiar păstrează ceva din personalitatea lui Weaver; nu poate fi confundat cu actriţa - e altceva -, dar are ceva din combinaţia ei de inteligenţă amuzată şi fizicitate. Din păcate, nu se poate spune că avatarul soldatului păstrează şi el ceva din personalitatea lui Worthington; nici nu prea ar fi avut cum - acesta e un actor fără trăsături distinctive, "voinic" şi "sensibil" în feluri banale. Dar problema nu e doar că, Worthington neavînd prea multă personalitate, nici avatarul lui nu poate avea. Alegerea unui actor cu mai multă personalitate n-ar fi făcut decît să distragă întrucîtva atenţia de la adevărata problemă, care vine din scenariu.

Problema e că, sub extraordinaritatea şi vitalitatea lor de suprafaţă (mobilitatea muşchilor feţei, a urechiuşelor, cozilor ş.a.m.d.), personajele Na'vi nu sînt altceva decît vechile noastre cunoştinţe, indienii "buni" din westernurile politically correct de pe linia lui "Dancing with Wolves". Da, sînt, cum ar veni, "vopsiţi" în alte culori, iar habitatul lor e altceva decît preria tradiţională, dar noutăţile sînt exclusiv scenografice; tipologiile sînt tot alea vechi şi nimeni nu iese prin nimic din şablon. Avatarul soldatului (adică "albul cel bun") se îndrăgosteşte de o Pocahontas locală, care e mîndră în toate cele, feroce în luptă - şi atît. Eroul atrage asupra lui gelozia unui alt războinic, care e mîndru în toate cele, feroce în luptă - şi atît. Poporul Na'vi e, bineînţeles, un popor de o înaltă spiritualitate (demonstrată prin "spirale" colective şi multe invocări ale Copacului Sacru), pe care apropierea de natură îl face mult superior nouă, ăstora care nu mai vînăm cu arcul şi săgeata.

E oare cu putinţă ca un regizor să-şi merite reputaţia de vizionar, în condiţiile în care gîndeşte atît de convenţional (şi nu doar ca "filozof", ci şi ca povestitor)? Cameron ar spune că nu gîndeşte convenţional, ci simplu - întorcîndu-se la marile naraţiuni arhetipale. Dar aborigenismul lui de-aici e unul recent, de Beverly Hills: nu-şi are rădăcinile în mituri ancestrale, într-un folclor autentic, ci doar în clişeele eco-westernului. Aşa e, Cameron foloseşte 3-D-ul mai bine decît a fost folosit pînă acum şi duce tehnologia motion capture la un nou nivel de performanţă. Dar nici unul dintre personajele cărora le dă viaţă cu ajutorul acestei tehnologii nu are mari şanse de a fi ţinut minte, aşa cum e ţinut minte Gollum din "Lord of the Rings". Dacă "Avatar" e într-adevăr "o revoluţie" şi "un film care va schimba cinema-ul" (aşa cum susţine publicitatea), s-ar putea să fie o revoluţie în acelaşi fel în care "The Jazz Singer", primul lungmetraj sonor, a fost la vremea lui o revoluţie: nu pentru că le-a dat oamenilor personaje pe care să le ţină minte şi replici pe care să şi le recite unii altora, nu pentru că ar fi fost o capodoperă de vizionarism (ca "Metropolis" al lui Fritz Lang) sau măcar un film bun, ci doar pentru că a constituit prima expoziţie de mare anvergură a unei noi tehnologii, care a prins.

* * *

Acu sä vezi fan(dacsii) fan(dosit)-fan(atice)! ;)

ulrich
04 Jan 2010, 23:22
io n-am vazut inca filmul (desi nu ratez aproape nimic). nushtiu, n-am avut inca o varianta buna, curiozitate etc.
dar, acum, cinstit, chiar vi se pare ca filmu' asta merita atata efort de interpretare? :-&

piatra aruncata intr-un butoi cu ulei, vorba grecului; nici o urma nu va lasa...

tailgunner
04 Jan 2010, 23:38
Cred ca n-are rost deocamdata sa ne intrebam cum si ce va ramine din filmul asta. E amuzant ca aproape aceleasi critici aduse acum Avatarului i se aduceau in 1977 lui Lucas pentru Star Wars: da, vizual impresionant, dar o poveste subtire, ciorba reincalzita, personaje unidimensioanle, dialoguri atroce, etc., cautati doar cronicile vremii. Asta nu inseamna ca Avatar este noul Star Wars, nicidecum, doar ca poate constitui acelasi gen de experienta pentru o alta generatie, si din ce-am vazut in sala, e foarte probabil sa se intample asa. Reputatia de clasic apare in timp. Sa spuna Gorzo ca el se mai uita la Metropolis, ca nu-l cred. Si cu Metropolis, si cu Cetateanul Kane, si cu 2001, si cu Star Wars se petrece ceea ce se numeste "aura". E un efect al istoriei culturale. Asa ca peste un secol, vom vedem (nu noi, posteritatea) :)

Redy
04 Jan 2010, 23:41
Gorzo, ca de-atâtea ori, pe felie:
Andrei Gorzo
Dilema Veche, decembrie 2009

Dar nici unul dintre personajele cărora le dă viaţă cu ajutorul acestei tehnologii nu are mari şanse de a fi ţinut minte, aşa cum e ţinut minte Gollum din "Lord of the Rings". Dacă "Avatar" e într-adevăr "o revoluţie" şi "un film care va schimba cinema-ul" (aşa cum susţine publicitatea), s-ar putea să fie o revoluţie în acelaşi fel în care "The Jazz Singer", primul lungmetraj sonor, a fost la vremea lui o revoluţie: nu pentru că le-a dat oamenilor personaje pe care să le ţină minte şi replici pe care să şi le recite unii altora, nu pentru că ar fi fost o capodoperă de vizionarism (ca "Metropolis" al lui Fritz Lang) sau măcar un film bun, ci doar pentru că a constituit prima expoziţie de mare anvergură a unei noi tehnologii, care a prins.

* * *


Sunt de acord cu ultima afirmatie, chiar si Cameron a recunoscut chestia asta cand a fost intrebat daca filmul va "revolutiona" cinema-ul. Jackson, Spielberg, Ridley Scott vor sa o foloseasca/au folosit tehnologia respectiva care nu e decat o interfata mai usor de folosit pentru cei nu au cunostiintele lui Cameron in materie de inginerie.

Cu prima afirmatie insa ? De unde a venit ? :D Eu cred ca raman la fel de iconice ca si Gollum datorita actorilor care le-au jucat destul de bine si mai ales datorita tehnologiei. Cum pot fi uitate niste personaje vazute de atatia oameni ? Ei au fost primii, in plus sunt albastri, inalti, au coada si au un design placut deci nu vad un de ce ar fi uitati.

Probabil ca autorul nu s-a referit la prezenta lor pe ecran ci ca instrument de povestire insa personajele sunt tinute minte din mai multe motive. Gollum pentru mine a fost primul pas, al doilea fiind AVATAR. Il astept si pe al 3-lea spre o experienta cinematografica cat mai buna.

ulrich
05 Jan 2010, 00:16
Si cu Metropolis, si cu Cetateanul Kane, si cu 2001, se petrece ceea ce se numeste "aura". E un efect al istoriei culturale. Asa ca peste un secol, vom vedem (nu noi, posteritatea) :)

au, da' ia stai sa caut pe aici, ca am si eu si eu niste cd-uri cu blowjob girlfriends. filmari reusite :D. sa zic ca or sa fie supuse reevaluarii O:-)? ca efect al "istoriei culturale"?

hai sa-i lasam in pace pe kubrick si pe welles, si pe toti ceilalti barbati albi, morti si celebri (si asta ti-o spune, cu prietenie, un om de stanga)

Pitbull
05 Jan 2010, 00:42
Cum pot fi uitate niste personaje vazute de atatia oameni ? Ei au fost primii, in plus sunt albastri, inalti, au coada si au un design placut deci nu vad un de ce ar fi uitati.
Truthfully spoketh!
Cum ar putea fi uitate niste personaje care sunt albastre, înalte, au coadä si un design pläcut?
La fel cum nu poate fi uitat un personaj care e alb-negru, scund, are mustatä si un costum ca toti dracii.
Si o färâmä de geniu.

Judex
05 Jan 2010, 01:27
E un film misto, nu va mai cacati pe voi.
Asa ar trebui sa ma pis si eu pe MDL ca e un reportaj de cacat facut pe bani multi.
Oops! Chiar o fac! :D

Pitbull
05 Jan 2010, 01:45
Esti off-topic, tinere!

Judex
05 Jan 2010, 01:50
Aiurea, am zis ca e un film misto 'Avatar'. :P

Pitbull
05 Jan 2010, 03:57
Doar atât?
Nu.
Deci, mä lasi.

Judex
05 Jan 2010, 04:26
Mozart is a great composer.
"Avatar" is a beautiful movie.

dansatorul_polimorf
05 Jan 2010, 04:42
Avatarul e ca un atlet de heptatlon care a cistigat trei probe si a pierdut patru. Per total o prestatie mediocra, dar cele trei victorii au fost magistrale si pentru ele merita vazut.
Decor, filmari&racorduri (merita studiate) si prestatia personajelor 3d in unele secvente. Si vocea lui Saldana: "When you are ready..."

Judex
05 Jan 2010, 04:45
I see you, dansatoare.. :D

tailgunner
05 Jan 2010, 08:07
Si cu Metropolis, si cu Cetateanul Kane, si cu 2001, se petrece ceea ce se numeste "aura". E un efect al istoriei culturale. Asa ca peste un secol, vom vedem (nu noi, posteritatea) :)

au, da' ia stai sa caut pe aici, ca am si eu si eu niste cd-uri cu blowjob girlfriends. filmari reusite :D. sa zic ca or sa fie supuse reevaluarii O:-)? ca efect al "istoriei culturale"?

hai sa-i lasam in pace pe kubrick si pe welles, si pe toti ceilalti barbati albi, morti si celebri (si asta ti-o spune, cu prietenie, un om de stanga)

very funny. Ai grija sa iasa cd-urile la iveala peste vreo suta de ani, si cel putin vei avea vintage porn. ;)

tailgunner
05 Jan 2010, 08:18
"A major achievement in cinematography and special effects, (X) lacks dramatic appeal to a large degree and only conveys suspense after the halfway mark."

X = ?

Cinemania
05 Jan 2010, 08:23
X = the new generation of picture-goers? :D

Chambord
05 Jan 2010, 08:37
Cum pot fi uitate niste personaje vazute de atatia oameni ? Ei au fost primii, in plus sunt albastri, inalti, au coada si au un design placut deci nu vad un de ce ar fi uitati..

=)) This is totally fucking priceless !!! Brother, abia acum realizez ca aveai dreptate: Am fost penibil sa afirm mediocritatea Avatarului. La urma urmei EU am un avatar ALBASTRU !!! Nu conteaza ca e cu niste munti sau ca nu are coada. Important e ca: sunt albastri, inalti si au un design placut, deci nu vad de ce m-ar uita cineva vreodata B-) I'm the king baby B-)

Si cat de prost am putut sa fiu sa-l schimb chiar ieri :( Nu ma duce kapu si pace :(( Bine ca nu s-a actualizat imaginea pana acum #:-S

LE: Ahhh, ba da, dammit I want my BLUE mountains back :( They're so unforgettable :x

Redy
05 Jan 2010, 09:11
EU sunt prost (nu am adaugat nimic, sunt cuvintele tale)

Poftim, am scos si eu din contextul postului tau niste cuvinte, scrise de tine si nu de mine si ia uite ce a iesit. Probabil nu asta incercai sa spui dar am vrut sa fiu si eu la fel de funny ca tine. Hahaha, mor de ras <insert 12 emoticons >.

Cum pot fi uitate niste personaje vazute de atatia oameni ? Ei au fost primii, in plus sunt albastri, inalti, au coada si au un design placut deci nu vad un de ce ar fi uitati.
Truthfully spoketh!
Cum ar putea fi uitate niste personaje care sunt albastre, înalte, au coadä si un design pläcut?
La fel cum nu poate fi uitat un personaj care e alb-negru, scund, are mustatä si un costum ca toti dracii.
Si o färâmä de geniu.

La fel ca si Chambord ai scos fraza din context. In fine, sa inteleg ca tu il tii minte pe JarJar Binks din cauza actingului sau din cauza designului ? Poate consideri ca modul cum arata nu conteaza in procesul asta al retinerii unor personaje, ceea ce este gresit. Cati alieni albastrii stii tu ? :D Fraza in sine nu trebuia sa fie luata in serios, probabil nu am fost eu clar si trebuia sa inserez niste emoticoane. Ma voi conforma in viitor.

Oare Andrei Gorzo l-a tinut minte pe Jar Jar ? :D Omu` nici nu e aici si nu intentionez sa vorbec cu peretii. :)

zoe
05 Jan 2010, 09:26
Din experienta celor care ati vazut filmul in IMAX, tare as vrea sa stiu cum ati reusit sa va rezervati macar bilete. Sa nu fie tocmai primul rand. La putina vreme dupa ce afiseaza programul urmator, pe site apar deja rezervate toate locurile. Mai putin cateva ratacite la care nu m-as arunca.

Redy
05 Jan 2010, 09:34
Din experienta celor care ati vazut filmul in IMAX, tare as vrea sa stiu cum ati reusit sa va rezervati macar bilete. Sa nu fie tocmai primul rand. La putina vreme dupa ce afiseaza programul urmator, pe site apar deja rezervate toate locurile. Mai putin cateva ratacite la care nu m-as arunca.

Eu am rezervat cu doua saptamani inainte pentru data de 21 Decembrie. Atunci cand am facut eu rezervare se putea face pe 2 saptamani, acum nu se mai poate decat cu 1 saptamana inainte si vad ca locurile sunt ocupate seara.

Nu stiu exact cand se adauga noua zi pe site, spre exemplu 13.01.2010. Cel mai bine ar fi sa te duci acolo si sa iti cumperi un bilet pentru o data unde nu se pot face rezervari online. Am inteles ca este si un telefon la care poti suna dar pe care nu-l stiu.

Mai poti incerca sa vezi daca se adauga noua zi pentru rezervare dupa ora 24:00 si sa incerci sa iti faci rezervare repede atunci.

PS: Subtitrarea la IMAX este o problema pentru ca e mica, pusa jos si proiectata 2D deci daca trebuie sa o citesti iti va fi greu sa urmaresti filmul. Desi IMAX este cel mai bun mediu de vizionare pentru filmul asta din cauza marimii imaginii, el este cel mai bun mediu pentru cei care nu trebuie sa citeasca subtitrarea.

StefanDo
05 Jan 2010, 10:02
Avatar ESTE Pocahontas :D

via slashfilm

http://img85.imageshack.us/img85/6305/avatarpocahontas.jpg

zoe
05 Jan 2010, 10:21
Redy, multumesc pentru sugestii. Chiar eram curioasa cum e subtitrarea in IMAX, insa ma descurc si fara, numai sa fac rost de bilete. Deja a devenit o chestiune personala, am asteptat prea mult sa prind locuri ca sa mai vad filmul in orice alta parte:)

oanastefana
05 Jan 2010, 11:33
Eu am rezervat acum doua bilete la Avatar, pentru maine la 12.30 :D , dar sunt pe randul 10, chiar in margine...oare se vede bine? as vrea sa-l vad in toata splendoarea...alternativa era central pe randul 2 sau 1 :-?

Dragomara
05 Jan 2010, 11:52
din ce mi-au spus prietenii mei nu se ţine cont de rezervările făcute pe Net, că de, doar suntem români, nu?! ;) :D
pe mine una, m-ar fi interesat strict din perspectiva unei prime experienţe 3D, însă probabil că doar legată aş bate 168 de km ca să descopăr că... mitocanii sunt ca hidrogenul. deci am decis să nu mă uit, aştept recenzia timpului, e cea mai competentă, garantată şi care nu costă nici bani, nici timp. :P

Windom
05 Jan 2010, 11:54
Din cite am auzit, de la 3D s-a cam iesit cu ameteli & dureri de cap...:D

Cinemania
05 Jan 2010, 12:00
de la popcorn

oanastefana
05 Jan 2010, 12:01
Din cite am auzit, de la 3D s-a cam iesit cu ameteli & dureri de cap...:D
:)) daca e asa am festelit-o, eu sunt cea pasionata de filme, el mai putin...daca e sa iasa ametit, vai si amar ce o sa-mi auda urechile.

la nr. de tel. pentru rezervari nu raspunde nimeni...hmmm

Redy
05 Jan 2010, 12:18
din ce mi-au spus prietenii mei nu se ţine cont de rezervările făcute pe Net, că de, doar suntem români, nu?! ;) :D
pe mine una, m-ar fi interesat strict din perspectiva unei prime experienţe 3D, însă probabil că doar legată aş bate 168 de km ca să descopăr că... mitocanii sunt ca hidrogenul. deci am decis să nu mă uit, aştept recenzia timpului, e cea mai competentă, garantată şi care nu costă nici bani, nici timp. :P

Prietenii tai ti-au spus prost sau a fost un caz special cand s-au dus ei. Si asa, ma indoiesc ca au fost persoane care s-au dus acolo din timp si nu si-au ridicat biletele la timp. S-a tinut si se tine in continuare cont de rezervarile de pe internet.

A cata mia oara te lamentezi in a spune ca astepti ca timpul sa decida pentru tine daca filmul e bun sau nu. In primul rand suna aberant, cine vede filmul tu sau timpul ? Nu-i vin, e un film cu o parte artistica exceptionala care nu poate fi apreciata cum trebuie pe un ecran mic pentru ca povestea nu-i noua sau exceptionala ci doar bine spusa si realizata vizual.

Mai lasa presupunerile astea pe care le tot arunci de cateva pagini si du-te la film daca vrei sa te duci sau nu te mai repeta aiurea spunand ca nu te duci.

Astia de la IMAX sunt romani, da, ca si tine. Am auzit ca au fost si unele probleme cu proiectia dar a fost un caz minor. Am fost la a doua proiectie IMAX din Romania si nu au aparut probleme deci ca sa citezi din clasici " shit happens ".

Din cite am auzit, de la 3D s-a cam iesit cu ameteli & dureri de cap...:D
:)) daca e asa am festelit-o, eu sunt cea pasionata de filme, el mai putin...daca e sa iasa ametit, vai si amar ce o sa-mi auda urechile.

la nr. de tel. pentru rezervari nu raspunde nimeni...hmmm

Poate da dureri de cap dar la IMAX am fost de doua ori si niciodata nu m-a durut capul. Mi s-a intamplat doar o singura data, la Movieplex insa aia s-a intamplat din cauza ca batea un aer rece pe la cap si cred ca aia mi-a dat durerea de cap.

pipes
05 Jan 2010, 12:41
rezervarile on-line s-au respectat intocmai. fara probleme. filmul a fost proiectat coerent.
minusuri: subtitrarea neinspirata (dar binevenita pana la urma), lipsa unor suporturi pentru bauturi, inghesuiala la iesire (tunelul groazei) si cam atat. Astea mi s-au parut de bun simt. Banuiesc ca or mai fi ceva coordonate ingineresti, dar nici chiar asa. Si dupa aproape 3 ore de imersiune, putina ameteala.
StefanDO, preconizam de ieri ca o sa devina din ce in ce mai interesanta sectiunea asta. Si tu cu siguranta ii conferi un grad accentuat de originalitate. bravo! :) asteptam a treia bifa. (iti multumesc ca imi mai cureti din mesaje - tu sau Gloria- dar prichindeii n-au dreptate...si dau si cu mucii in fasole de cele mai multe ori)
si cum v-a placut Avatar pana la urma? (asa sincer si din adancul sufletului) :)
maine urmeaza a treia vizionare. revin cu impresii noi dupa. :)

larinho80
05 Jan 2010, 12:56
Avatar e un festin vizual si trebuie vazut pe ecrane! eu sunt cat se poate de impotriva 3d-ului, dar aici e folosit excelent. eu l-am vazut si real-d la cinema pro si imax.recomand imax pt o experienta cat mai "immersive".

ps: si nu am avut absolut nicio problema cu rezervarea on-line. cu subtitrarea e intradevar o problema, dar conteaza prea putin... nu te duci la avatar pt dialoguri :)

oanastefana
05 Jan 2010, 12:56
Dar locurile pe care le am eu sunt ok? pe randul 10 din 12, cele mai din margine...

StefanDo
05 Jan 2010, 13:00
e bine

e mult mai rau sa fii pe primele randuri in margine

cel mai ok e pe centru, in jumatatea de sus, dar extremitatile de sus sunt si ele in regula

oanastefana
05 Jan 2010, 13:04
e bine

e mult mai rau sa fii pe primele randuri in margine

cel mai ok e pe centru, in jumatatea de sus, dar extremitatile de sus sunt si ele in regula

Multumesc, aproape ca nu mai am rabdare pana maine.

larinho80
05 Jan 2010, 13:14
Eu am avut pe randul 9 locul 1 si a fost chiar ok

oanastefana
05 Jan 2010, 13:25
deci imi iau popcorn si bautura sau nu?
Mama cate dileme am pentru un spectacol de cinema...nici la opera n-am fost asa derutata.

StefanDo
05 Jan 2010, 13:46
mai bine nu-ti lua, ca stai cu ele in brate, scaunele n-au suport pentru bautura

la spectacolul de deschidere au fost vreo trei tipi care s-au impiedicat urat de chestii lasate la picioare, hihi

corinka
05 Jan 2010, 15:37
@Pitbull si care l-ati mai citit pe Scott Card
Am fost singura careia strumfii aia uriasi, Na'vi, ii aminteau de pequeninos?:P In privinta relatiei cu copacul, ca dpv fizic n-aveau cum.

StefanDo
05 Jan 2010, 16:01
doar ca in vorbitor in numele mortilor relatia aia era infinit mai complexa decat in avatar

oricum, asemanarea cu "strumfii" e super :))

larinho80
05 Jan 2010, 16:08
Pai doar e si un epison din south park denumit: "dances with smurfs" :)))

Dragomara
05 Jan 2010, 16:18
prietenii mei, cei care făcuseră rezervarea on-line pt. 10 persoane sunt din Bucureşti, of course, şi-au vrut să-şi ducă şi rudele mai de la ţară, 168 de km de capitală, la un film.... memorabil, zic eu acum. faza cea mai haioasă a fost că tipa care făcuse rezervarea nu s-a dat bătută şi a aşteptat mai bine de o oră până s-a umplut sala şi s-a blocat accesul, ca în final, grupului ei să-i fie repartizate locurile rămase libere. să mai spun că tipa e avocat, şi probabil de-aici răbdarea, sau tupeul, depinde din ce unghi priveşti?! :P

evident că cel mai încântat de film a fost puştiul de clasa întâi, un introvertit, în opinia mea. eu una m-am cam îngrijorat când am auzit că a durat doar... 3 ore. ;)

Judex
05 Jan 2010, 16:18
Hai ca ma spargeti cu mistocareala asta. Voi chiar credeti ca in filmele care va plac s-a spus ceva nou? Nu, mesajul in sine e mai putin important in cazul cinematografiei decat modul in care este transmis. Maiestria consta in realizare, nu in ideea de baza. Restul sunt basini de semidocti infatuati, care au impresia ca daca se caca pe ei la Carturesti sau discuta despre teoria pulii la carciuma MTR sunt mai interesanti. Fitzosii intelectuali sunt la fel de dezgustatori ca beizadelele bisnitarilor.

pipes
05 Jan 2010, 16:24
pia la asta ne pricepem cel mai bine. sa facem misto. si e la nivel de majoritate, nu de individ. asa ca nu e vina nimanui si chiar incepe sa mi para rau ca nu m am acomodat cu ideea.
pe langa film de dragoste, dansand cu lupii, winettou, avem si strumfi. next, please! :) devine din ce in ce mai interesant (imaginatie fara frontiere).

marius_em
05 Jan 2010, 16:29
ce s-a enervat judex... :)
a scris si cuvantul ala care incepe cu p si se termina cu ula.
Eu propun sa va mutati si pe Sherlock Holmes, ca despre Avatar s-a spus cam tot ce era de spus, din toate ipostazele.

pipes
05 Jan 2010, 16:31
pai pe SH l-au desfiintat din prima. nici n-a avut timp sa transpire nitel. genial, nu?

Dragomara
05 Jan 2010, 16:36
Hai ca ma spargeti cu mistocareala asta. Voi chiar credeti ca in filmele care va plac s-a spus ceva nou? Nu, mesajul in sine e mai putin important in cazul cinematografiei decat modul in care este transmis. Maiestria consta in realizare, nu in ideea de baza. Restul sunt basini de semidocti infatuati, care au impresia ca daca se caca pe ei la Carturesti sau discuta despre teoria pulii la carciuma MTR sunt mai interesanti. Fitzosii intelectuali sunt la fel de dezgustatori ca beizadelele bisnitarilor.
eu sunt pentru mesaj, de dorit, nou, însă de cele mai multe ori doar altfel spus. când mesajul e lamentabil, sau ca şi inexistent nu-mi rămâne decât să apreciez măiestria, şi realizarea, însă a doua oară am grijă să-mi petrec timpul liber plăcut şi util, în cu totul altă parte.:D

Judex
05 Jan 2010, 16:57
Nu exista nou sau altfel spus, ci doar bine spus sau prost spus. Un film inseamna imagine si sunet pe scheletul unei povesti, poveste in general spusa deja de tz-spe mii de ori.

Dragomara
05 Jan 2010, 21:18
Nu exista nou sau altfel spus, ci doar bine spus sau prost spus. Un film inseamna imagine si sunet pe scheletul unei povesti, poveste in general spusa deja de tz-spe mii de ori.
nu ştiu ce fel de filme ai văzut tu, însă eu una dacă aş fi ajuns la concluzia asta, garantat m-aş fi lăsat de îndeletnicirea asta, şi-aş fi colindat lumea pentru a trăi pe viu cele mai spectaculoase imagini, cu căştile pe urechi neoprindu-mă din ascultat Mozart, de exemplu, savurând iar şi iar alte şi alte unice poveşti.

mă întreb cum ar comenta extratereştrii explicaţia ta? :-?

Windom
05 Jan 2010, 21:22
Daca film inseamna imagine si sunet, unde se incadreaza o chestie precum 12 Angry Men de ex?:-?

Pitbull
05 Jan 2010, 21:32
Exagerati si unii si altii.
Judex se cacä pe continut si idolatrizeazä forma.
Drago se pisä pe formä, absolutizând continutul.
Filmul e AMBELE DOUA, proportional.
Un film asa cum promoveazä Judex n-ar fi artä, ci o labä tristä (sau, în cel mai bun caz, veselä).
Unul asa cum prosläveste Drago n-ar fi nici el artä, ci discurs didactic.
GREU E, Doamne, sä ai perceptia echilibrului! A sintezei! A întregului armonios!

Judex
05 Jan 2010, 21:52
Nu ma cac deloc pe continut, ti se pare. Am mers pe mana unui discurs extremist pentru a evidentia importanta realizarii, tocmai pentru ca am remarcat la Dragomara inclinatia catre continut si neglijarea absoluta a formei.

Windom, 12 Angry Men inseamna interpretare actoriceasca excelenta si regie beton. In rest, vezi raspunsul catre Pitbull.

Dragomara
05 Jan 2010, 22:14
am remarcat la Dragomara inclinatia catre continut si neglijarea absoluta a formei.
de ce nu mă citeşti cu atenţie?! :D
eu sunt pentru mesaj, de dorit, nou, însă de cele mai multe ori doar altfel spus. când mesajul e lamentabil, sau ca şi inexistent nu-mi rămâne decât să apreciez măiestria, şi realizarea, însă a doua oară am grijă să-mi petrec timpul liber plăcut şi util, în cu totul altă parte.:D

Judex
05 Jan 2010, 22:21
Ei, voila: mesajul n-are cum sa fie lamentabil, poate fi lamentabil transmis sau tu poti sa nu fii de acord cu el. Oricum, sa-ti reamintesc de prostia aia nemteasca pe care o ridicai in slavi, precizand totodata ca te pisi pe ele de regie, joc etc.? Genul asta de atitudine imi aminteste permanent de mentalitatea ta electorala - te fascineaza personalitatea lui Oprescu si nu te intereseaza programele politice ale candidatilor. :-O

Dragomara
05 Jan 2010, 22:25
Judex - cred că mă confunzi. :-O excepţie făcând Oprescu, habar n-am despre ce vorbeşti. :D
oricum, noapte bună. end of off-topic.:P

Judex
05 Jan 2010, 22:29
http://www.cinemagia.ro/forum/showpost.php?p=1470231&postcount=1444
Hai, somn usor!

Redy
06 Jan 2010, 12:39
Titanic trailer - Avatar style :D

http://www.youtube.com/watch?v=vbyquu9pYgo

oanastefana
06 Jan 2010, 23:07
Am vazut filmul. M-am bucurat ca un copil :)

Hattifnatt
07 Jan 2010, 00:05
O sa bag aici niste chestii cam dezlanate, dar la ora asta, ce sa ceri :( nu coerenta in orice caz

A zis cineva mai devreme de asemanarea cu "Vorbitor in numele mortilor" a lui Orson Scott Card... nice point there, la cartea aia m-am gandit si eu prima data cand am vazut filmul. De fapt toata chestia asta cu planeta vie nu e nici pe departe originala... ma intreb cum ar arata o ecranizare dupa "Febra" a lui Serge Brussolo, un univers mult mai halucinant decat cel din Avatar.

Cat despre filmul in discutie, eu unul am fost extrem de dezamagit initial... totusi vizual a fost fun si in afara de asta, eu cel putin fac diferenta intre un film bun dpdv obiectiv vorbind si un film bun pt ca imi place mie. Sunt cazuri si cazuri: de ex. "The Godfather" e un film bun, dar care nu imi place, in schimb ma omor dupa "X-Man" :) desi recunosc ca nu e de oscar :)

Cred ca Avataru a iesit asa cum a iesit in mod intentionat, scopul fiind sa placa unui nr cat mai mare de oameni si sa scoata o caruta de bani. Si-a atins scopul, si apreciez filmele care isi ating scopul propus... chiar daca mie nu mi-a placut nici subiectiv, nici obiectiv (obiectiv vorbind, il consider un film mediocru, din motive pe care Pit si altii le-au expus si argumentat mult mai bine decat as putea sa o fac eu).

Alt criteriu de apreciere strict personal: imi plac filmele care ma fac sa simt ceva, imi trezesc un sentiment, oricare ar fi acela.... dar sa fie cat de cat acolo. Cazuri extreme: era cat pe ce sa plang la "The Notebook", dar dupa "Eden Lake" sau "Tideland" am simtit nevoia sa fac un dus. Am fost recunoscator in ambele situatii pentru experienta traita. Aici Avatar a ratat big time: n-am simit absolut nimic, imi era absolut indiferent ce se intampla cu personajele de pe ecran. Diferenta mare fata de "Aliens" sau "The Abyss" ale aceluiasi regizor...

Recomand celor care ridica in slavi Avatarul sa mearga pe directia " e bun pentru ca mi-a placut mie. incearca-l si tu, poate iti place" , ceea ce e foarte ok ! un punct de vedere foarte sanatos. Si nu "e bun pentru ca e bun".... ca aici nu prea au sanse :)

De acord si cu Pit in ce priveste echilibrul si armonia intre forma si fond. Dar tocmai aici e problema Avatarului: are prea multa forma! si daca fondul nu baga mare, si nu prea baga, normal ca apare un ditamai dezechilibrul greu de ignorat.

Alta chestie ce imi zboara prin cap: filmele care plac tuturor (sau aproape) si sunt si "bune" obiectiv vorbind (cu mentiunea ca e posibil sa ma insel, ca nu sunt critic de film) sunt rare. "The Sixth Sense" e singurul care imi vine in cap acuma.

Peace!

PS: We are Jack's wasted imax money :) just kidding, daca va duceti la Avatar, macar duceti-va la imax, randul 7 central cred ca e cea mai buna varianta.

pipes
07 Jan 2010, 01:39
cineva mai sus s-a bucurat ca un copil......... (banuiesc ca va lasa rece chestiunea asta - si rau faceti)
si eu am fost inteles gresit (cred) - nu am zis niciodata ca trebuie sa placa tuturor - eu sunt impotriva celor care cauta musai nod in papura. de ce nu-l ignorati? fara critici, cronici, comparatii.
si nu ma refer la pit, gorzo si altii care macar stiu despre ce vorbesc.
l-ati vazut, nu l-ati placut, dar lasati altora sansa sa-l vada (macar o data). nu cred ca va afecta pe nimeni.
orice ati zice - vizual, cromatic este o splendoare! suficient pentru o seara de entertainment.
dpmdv - parerile unor "specialisti" se duc dincolo de Pandora.......
S

marius_em
07 Jan 2010, 08:20
m-ati innebunit cu forma fara fond. Cum sa n-aiba fond, Avatarul? E simplu, e reciclat, dar e acolo. Mesajele fimului sunt cat se poate de corecte, este un film din care un tanar/ adolescent/ copil primeste de 1000 de ori mai multa educatie decat din... New Moon, sa zicem.

Hattifnatt
07 Jan 2010, 09:20
Pai fond are, dar e subdezvoltat fata de alte aspecte ( efecte vizuale, sunet, montaj etc). Ori asta e oarecum stresant, cel putin pentru mine.

Anyway, la naiba cu toata chestia asta... ca e foarte subiectiva. Pana la urma, ma bucur pentru cei carora le-a placut filmul. Cred ca e important si contextul in care am vazut filmul: la mine de exemplu a fost un fel de date movie, si ar fi fost de preferat sa fie AWESOME din toate pct de vedere. Dar nu i-a placut :( Asadar, subiectivism frate ! :)

Buna si observatia cu varsta. Am scris mai inainte pe thread si sunt convins de asta... daca l-as fi vazut cand eram mai mic (sub 18 ani probabil) cred ca mi-ar fi placut enorm. Dar acuma sunt mai aproape de "grumpy old man" status :(

ricutza
08 Jan 2010, 13:05
am fost miercuri la IMAX la Avatar. Mi-a placut super mult filmul. De mult nu cred ca m-am mai simtit atat de transpusa intr-o lume pe care o vad pe ecran.
Povestea e relativ previzibila, dar nu m-a deranjat prea tare.
Initial cand am vazut trailerul mi-am zis ca o sa ma uit la un desen animat. Dar n-a fost deloc asa si efectele mi s-au parut super marfa si interesant realizate. Mi-ar placea sa vad un making of pentru ca nu sunt convinsa ca e chiar totul facut pe calculator asa cum pare la prima vedere.

Oricum, jos palaria pentru Cameron care a reusit din nou sa-mi reaminteasca de ce iubesc atat de mult cinema-ul.

Federico
08 Jan 2010, 21:02
A,da,mi-am adus aminte ca am vazut si eu acest film revolutionar,zilele astea,la IMAX.La o asemenea nesimtire nu ma asteptam din partea lui Cameron.Sa te lauzi ca vrei sa storci atatia bani si sa vii cu telenovela asta nerecomandabila persoanelor de peste 15 ani sau care au vazut mai mult de 15 filme,asta da tupeu.Mda,si m-a si plictisit fantastic parada asta tehnologica.

Cel mai interesant efect pe care l-a avut experimentul asta asupra mea a fost sa ma faca sa-mi scot ochelarii din 5 in 5 minute intrebandu-ma daca chiar vreau sa intru de-a binelea in lumea aia,a filmului.Dupa sunet si culoare,chiar urmeaza 3D-ul?Poate ajungem sa facem cum faceau astia in film cu avatarurile:ne baga intr-un cosciug din alea conectati la niste ventuze si gata-traim de-a dreptul in alt univers.Dracu' stie...B-)

pipes
08 Jan 2010, 22:14
ce exprimari artisitice aici..... n-ai vazut! se dau note pentru asa ceva? da bine la CV?
pentru ce motive nu ai vrea sa intri in acea lume? ceva consistenta, se poate? un singur motiv pertinent nu mi-a fost dat sa vad.
dupa sunet si culoare, ce ar trebui sa urmeze? lumineaza-ne? 3D-ul este deja consacrat? iti oboseste ochii? erau ochelarii murdari de pete de ulei de la popcorn? ai propuneri mai bune? vrei sa stagneze tehnologia?
repet - nu indemn pe nimeni sa vada filmul si cu atat mai mult sa ii placa. Dar sa aduca niste motive/pareri/opinii demne de persoane de peste 15 ani si care au vazut mai mult de 15 filme, nu gargara iefitna. multumesc.

Pentru largirea orizontului avatarian - recomand: "A field guide to Pandora—the mesmerizing world of James Cameron's Avatar" :) Enjoy!
http://harpercollins.com/books/9780061896750/Avatar/index.aspx
Pentru rentabilitate, profit si altele - recomand:
http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=avatar.htm
Pentru altele - recomand:
http://www.pandorapedia.com/doku.php si
http://avatar.typepad.com/?fbid=XVK1hs_G9xB

Liviu-
08 Jan 2010, 22:22
Ne pare rau, dar "pareri pertinente" si "critica" la adresa filmului Avatar se pare ca nu pot fi folosite in aceeasi fraza. Eventual doar ca: "Toate parerile celor care critica Avatar nu sunt pertinente". Ce sa-i faci, noi astia care n-am vazut mai mult de 15 filme nu ne putem compara cu cei care au adus pareri pozitive asupra filmului, pareri pozitive care in mare constau in "efecte speciale extraordinare". Un punct de vedere foarte matur intr-adevar!

PS: Ne-ai putea scoate si pe noi macar intr-o mica masura din ceata si sa ne recomanzi niste filme pentru incepatori? In afara de tatal, mama, bunicul si bunica cinematograifiei la un loc in persoana lui Avatar, ca e prea complex pentru noi.

pipes
08 Jan 2010, 22:28
critica se poate face cel mai usor - d-aia, amice!
colegii tai de mai sus, aia care critica, jignesc. nu eu. citeste mai atent, te rog. sau evita sa ma citezi.

Am sa scriu inca o data (pentru cei ca Liviu-) parerile si argumentele mele despre Avatar (strict ale mele, fara niciun fel de influenta):

- nu este cel mai bun film din toate timpurile, nu am afirmat acest lucru si nici nu sustin aceasta ipoteza.
- nu este un film eminamente original si nici nu am sustinut asta (ce afirma JC and Co e treaba lor)
- consider drept cretina compararea acestui film cu "n" filme si exprimari cat mai artistice pentru sustinerea acestor teorii (in special la cea cu "Dansand cu lupii")
- este o reteta buna pentru un film adresat "tuturor" varstelor (poate si gusturilor) - PG13 - se pare ca de la Titanic incoace JC se pricepe foarte bine la asta.
- are fond (asa cum e el) si cred ca este mai educativ decat multe alte filme (coordonata care ii da un plus in viziunea mea)
- este un colos in ceea ce priveste modul de "filmare", vizualul, efectele, cromaticul si va ramane pentru ceva timp
- la rentabilitatea si profit - sta foarte bine si va face si mai bine - deci asteptati-va sa existe posibile continuari (spre placerea unora si/sau dezamagirea altora)
- muzica este decenta (chiar inspirata uneori)
- scenele de lupta mi se par extraordinare (as fi vrut sa insiste in acest sens - chiar daca se contrzice cu educativul de mai sus)
- din care stiu eu JC a inventat (cu prilejul acestui film) modalitati de captura video > CGI si chiar camerele si dispunerea lor in sine - chestii tehnice - nu e cazul sa insist pe ele
- personajele sunt destul de bine conturate, unele chiar interesante (Neytiri, Parker Selfridge si Colonel Miles Quaritch)
- chiar si alegerea lui Sam Worthington mi se pare inspirata (asta dupa ce l-am vazut, nu inainte)
- Sigourney Weaver nu se dezminte
- in cel mai rau caz il pot considera un cocktail reusit (nu ma deranjeaza).
- va ramane un reper - chit ca va place sau nu
- preferatul meu in materie de JC este tot "Aliens".
- nu consider folosirea termenului de revolutionar ptr Avatar ca fiind fortata (bineinteles se refera la vizual si poate la experienta in sine - pentru multi dintre noi a fost botezul IMAX-ului 3D).

Cam atat. Nu vreau sa devin patetic sau sa par vreun fanatic.

Singura mea dilema de la bun inceput a fost si va ramane una singura. Cum poti sa afirmi cu tarie ca nu ti place "deloc" un film, cand nici nu l-ai vazut. Sunt multe astfel de exemple p aciulea. Si sa fi vehement in acest sens. CUM?

Liviu-
08 Jan 2010, 22:41
Pai eu sunt inca una din acele persoane care nu au reusit sa aduca motive/pareri/opinii demne de persoane peste 15 ani si care au vazut mai mult de 15 filme. Poate chiar daca am vazut mai mult de 15 filme nu le-am vazut pe cele care trebuia. Te rog frumos recomanda-mi ceva ca sa ma cultiv cinematografic si ca data viitoare sa revin cu motive/pareri/opinii, daca nu pe placul tau, macar demne de persoane peste 18 ani si care au vazut mai mult de 100 de filme sa zicem. Recomda-mi ceva si arata-mi ca Avatar nu e singurul motiv al existentei tale pe acest forum, desi chiar daca ar fi, e unul cat se poate de demn.

PS: La chestia cu cititul atent nu stiu, ma mai gandesc. Tu te faceai ca nu vedeai cand scriam ca am vazut filmul intreg, a trebuit sa repet de vreo 3 ori, dar nici acum n-as fi sigur ca ai vazut. Lasand astea la o parte astept recomandarilea alea...

pipes
08 Jan 2010, 23:06
Nu ma intereseaza cultivarea ta cinematografica. Am sa raman pe acest forum, cu admiratia ta sau nu, cata vreme nu voi fi banat sau nu ma voi plictisi eu (deja incep - dar asta e problema mea).
Nu eu am adus in discutie varsta pe acest topic. Asta ziceam. Cei ca tine au adus-o (vezi Federico). Asa ca intreaba-te si poate vei primi vreun raspuns.
Cum am scris si mai sus, am o singura dilema. E ingrosata. In rest, totul e roz.
Crezi ca poti sa nu mai scrii de fiecare data dupa ce scriu eu? E jenant.
AI VAZUT FILMUL PE BUCATELE.

P.S. Iti recomand "The Thing" - acum pe Antena 1 - vizionare placuta!

Liviu-
08 Jan 2010, 23:38
In sfarsit o analiza unei persoane demna de varsta sa!

Doar ca multe din ceea ce ai scris tu a fost spus inaintea ta, unele chiar de mine, in ciuda faptului ca mi-ai atacat in continuare parerile.

- nu este cel mai bun film din toate timpurile, nu am afirmat acest lucru si nici nu sustin aceasta ipoteza.

Idem, si ca sa nu spui ca sunt rautacios cred ca am zis ca e un film bun. Daca nu am zis, desi sunt aproape sigur ca am facut-o, se poate verifica nota care i-am dat-o pe CInemagia.

- nu este un film eminamente original si nici nu am sustinut asta ( ce afirma JC and Co e treaba lor)

Si noi am scos in evidenta acest lucru, doar ca am facut-o mai agresiv pentru ca aici e marele minus al filmului.

- consider drept cretina compararea acestui film cu "n" filme si exprimari cat mai artistice pentru sustinerea acestor teorii (in special la cea cu "Dansand cu lupii")

E clar ori ca n-ai vazut Dances with wolves, ori ca ignori total comparatia pentru a proteja inutil originalitatea lui Avatar. Povestea din Avatar seamna foarte mult in linii generale cu cea din Dances with wolves. Pentru alte asemanari verifica si acea notita amuzanta postata de Stefan cu vedere la Pocahantas.

- este o reteta buna pentru un film adresat tuturor varstelor (nu si gusturilor)

Am zis ca va fi iubit de mase. Te-a deranjat modul meu de a o spune, chit ca e aproximativ acelasi lucru.

- are fond (asa cum e el) si cred ca este mai educativ decat multe alte filme (coordonata care ii da un plus in viziunea mea)

S-ar putea sa fi spus ca nu are fond, daca am facut-o am gresit, dar nu eram pe departe. Fondul e prezent intr-o mica masura si, desi actual, e pueril. Fiind pueril e ca si cum nu ar exista pentru mine. E util insa persoanelor sub o anumita varsta.

- este un colos in ceea ce priveste modul de "filmare", efectele, cromaticul si va ramane pentru ceva timp

Cred ca toti am fost de acord cu asta.

- in ceea priveste rentabilitatea si profitul - sta foarte bine si va face si mai bine

Nu am sustinut niciodata contrariul. Sunt de acord, doar ca nu ma intereseaza. Calitatea unui film de cele mai multe ori nu se masoara in rentabilitatea si profitul sau.

- va ramane un reper - chit ca va place sau nu

De acord. De altfel l-am asemanat cu Star Wars, care e tot un reper.

- si muzica este decenta (chiar inspirata uneori)

O parere asemanatoare am exprimat si eu.

- scenele de lupta mi se par extraordinare (as fi vrut sa insiste in acest sens - chiar daca se contrzice cu educativul de mai sus)

Nu cred ca am precizat ceva de ele. Nu sunt chiar pe gustul meu, dar sunt bine realizate intr-adevar. Din pacate nu le-am simtit, ceea ce poate nu e vina lui Cameron, ci a mea.

- din care stiu eu JC a inventat (cu prilejul acestui film) modalitati de captura video > CGI si chiar camerele si dispunerea lor in sine - chestii tehnice - nu e cazul sa insist pe ele

Dupa cum spuneam, toti am declarat ca tehnicul e punctul forte al filmului. Faptul ca nu am facut asta in pagini intregi de forum nu inseamna ca nu am facut-o.

- personajele sunt destul de bine conturate, unele chiar interesante (Neytiri, Parker Selfridge si Colonel Miles Quaritch)

Aici e primul punct in care nu prea pot spune ca sunt de acord cu tine (daca trecem cu vederea peste cel cu Dances with wolves pentru ca mi se pare prea evident). Parker Selfridge cel putin abia il vezi in film. E tipicul om de corporatie interesat doar de un profit cat mai mare. Daca ti se pare bine conturat e pentru ca ai vazut tipul asta in n filme in care a fost prezentat mult mai bine. Idem Colonelul Miles Quaritch. Neytiri e poate exceptia.

- chair si alegerea lui Sam Worthington mi se pare inspirata

Dupa cum am spus si eu.

- Sigourney Weaver nu se dezminte

Nu cred ca am zis nimic despre ea. Mi se pare insa o prezenta cam stearsa, lipsita de importanta si cu care nu am putut simpatiza. Nu cred ca e vina ei insa, ci rolul e de asa natura.

- in cel mai rau caz il pot considera un cocktail reusit (nu ma deranjeaza).

In cel mai rau caz il consider un film mediocru, dar nu pot face asta datorita domeniului tehnic care il ridica extraordinar de mult, dupa cum am spus mai devreme in topic.

Singura mea dilema de la bun inceput a fost si va ramane una singura. Cum poti sa afirmi cu tarie ca nu ti place "deloc" un film, cand nici nu l-ai vazut. si sunt multe astfel de exemple p aciulea. Si sa fi vehement in acest sens. cum?


Problema asta nu se aplica si pentru persoana mea.

Acum daca tragem linie la toate cele de mai sus vei vedea ca avem pareri asemanatoare in majoritatea cazurilor, cele mai multe deja exprimate in acest topic. Nu poti obseva asta din cauza ca eu am ales sa vorbesc despre partile negative ale filmului, moment in care tu apesi butonul "Ignore" si socotesti intreaga parere ca nedemna de persoana peste 15 ani, impertinenta etc.

AI VAZUT FILMUL PE BUCATELE.

Una e sa fi vazut o parte a filmului intr-o zi, cealalta parte a filmului in alta zi si alta e sa vezi o parte a filmului intr-o zi si intreg filmul de la inceput pana la final in urmatoare zi. Problema nu era faptul ca as fi vazut filmul pe bucatele inainte, ci ca nu l-am vazut pe tot. Acum ca nu-mi poti accepta parerea ai schimbat argumentul, si ce argument matur de altfel...

PS: Imi pare rau, deja l-am vazut. Altceva?

pipes
08 Jan 2010, 23:43
Problema asta nu se aplica si pentru persoana mea.
D-aia nu suntem si nu vom fi pe aceeasi lungime de unda. Si cam asta e.

Cu niciuna din interventiile lui STEFAN despre acest film nu sunt de acord si mi s-au parut deplasate si rautacioase. Punct.

Nu am adus eu in discutie problema varstei. Am dezvoltat-o. This is it!

Si, pana la urma, nu e vorba numai de noi doi. Nu stiu de ce sintetizezi.

P.S. Functie de chat nu exista? Ar fi benefica uneori in ciuda offtopicului! :)

Liviu-
08 Jan 2010, 23:51
Problema asta nu se aplica si pentru persoana mea.
D-aia nu suntem si nu vom fi pe aceeasi lungime de unda. Si cam asta e.


Ceea ce am sustinut prin afirmatia asta e ca sunt una din persoanele care nu intra in categoria descrisa de tine, cele care nu au vazut filmul si declara ca nu le-a placut deloc. Nu am sustinut ca sunt de acord cu astfel de interventii si de altfel nici nu sunt. Deci nu vad unde e logica cand spui ca nu suntem si nu vom fi pe aceeasi lungime de unde pe baza afirmatiei de mai sus.

In plus, asta e tot ce-ai prins din mesajul meu? Ce-ti place sa citesti printre randuri...

pipes
09 Jan 2010, 00:06
daca la restul eram de acord, ce mai era de zis? vrei o dubla confirmare. o ai!
nu citesc printre randuri. si nu am facut-o. dar nu pot sa scriu numai ce vrei tu. ar fi prea de tot!
mai am inca multe de zis. dar nu e cazul.
am intalnit deja cateva persoane care vorbesc dupa nu inteleg ce principii.
larinho pe topicul SH - zicea ca filmul e facut dupa benzi desenate, care reieseau ca nu exista tot din sursa citata de el - ca sa zica, apoi, ca scrie dupa ureche.
windom - nu a vazut Avatar - dar e un vehement contestatar dupa nu stiu ce principii
stefando - aici am mari semne de intrebare. ca nu stiu din ce perspectiva vorbeste. am inteles ca are o problema cu originalitatea filmului si cu filmul in sine. pornire pe care nu o contest intru totul.
altii - au auzit ca e poveste de dragoste, ca e Winettou ......... (dar nu l-au vazut) si tot asa.

Faza cu "Dansand cu lupii" e ca cea cu ajustarea incasarilor de-a lungul timpului. inutila! Atata vreme cat nu originalitatea e punctul forte al lui Avatar, iar la incasari va sta mai mult decat onorabil.
Si, spre surprinderea ta, "Dansand cu lupii" e prima caseta VHS personala cumparata in 1991 din magazinul Bucur-Obor. A doua era cu Delta Force 3. :) Si inca unul. O sa caut prin vechituri, sa-mi reimprospatez memoria. Deci......... Daca este nevoie, pun si poza cu ea (caseta). :)

Federico
09 Jan 2010, 01:22
Jesus,voi chiar ati luat literalmente versul ala cu 15-le.Pai era doar o figura de stil,o anti-hiperbola(sau ce-o fi,dracu' s-o ia) din care se contura retinerea mea fata de cei care pot sa empatizeze cu o poveste atat de melodramatica(avand in vedere ca se stie ca banalitatea si melodramatismul nu sunt agreate de cunoscatori).

Cat despre partea tehnica,pipes,ce vroiam eu sa spun-dupa o pozitie foarte degajataB-) -e daca revolutia propusa de "Avatar" pe marginea careia s-a facut atat tam-tam va insemna ce au insemnat,pe rand,sunetul si culoarea la vremea lor.Referitor la stagnarea tehnologiei pe care ma acuzai ca o incurajez,eu doar ma intrebam-inspirat chiar dupa ideea avatarurilor din film-daca o sa ajungem sa ne punem si noi o casca in cap(de exemplu)si sa ne transferam constiinta intr-un univers virtual.E exagerat si iti dai seama,cred,cat de serios am pus problema;pur si simplu mi-a trecut prin cap ideea asta si am expus-o,comentand dupa cum spuneam(si dupa cum filmul o cerea;) )de pe o pozitie foarte degajata.B-)

pipes
09 Jan 2010, 01:55
jesus, aici toata lumea vorbeste la deruta si intr-un mod foarte degajat, numai eu sunt un un fel de JCVD mai incordat. :) ghinionul meu!

ricutza
09 Jan 2010, 10:36
http://www.cinemacity.ro/program.php?zi=18.12&cinemaId=1806



intrebarea 2
IMAX-ul de la noi este la fel cu cele din afara(London BFI, London Science Museum) sau exista si aici niste diferente gen digital / pelicula , etc...



nu stiu cum e in cinematografele de care spui tu, si nu stiu exact nici cum ar fi proiectat Avatar in ele.

Stiu insa de la cineva care a fost si in alte cinematografe IMAX din alte tari, ca acolo ecranul chiar era semisferic (la noi era doar putin curbat), iar locurile din primele randuri erau aproape orizontale in timp ce in ultimele randuri se statea aprope vertical (chestie care la cinemacity nu se intampla).
Acum eu nu-mi dau seama daca asta tine doar de film (presupunand ca se pot face astfel de ajustari intr-un cinema IMAX) sau de o constructie defectuasa a cinematografului nostru.

ricutza
09 Jan 2010, 10:49
Coloana sonora nu mi se pare extraordinara, in sensul ca nu iese in evidenta. Mi se pare ca rolul ei e doar de a crea/mentine atmosefera filmului si in mare parte trece neobservata, mentinand insa o stare placuta. Sunt filme care intr-adevar ies in evidenta printr-o coloana sonora puternica incat atunci cand auzi anumite melodii iti da un inceput de lacrima pe marginea ochiului, dar Avatar nu e unul dintre ele. Vizualul e clar punctul forte al sau, coloana sonora e buna, dar nu extraordinara, cel putin nu in partea de film pe care am vazut-o. Oricum, despre Avatar se poate spune ca este capodopera numai datorita punctului sau forte, chiar daca la restul capitolelor poate nu exceleaza fata de majoritatea filmelor bune. Atat timp cat este peste tot ceea ce s-a facut la un anumit capitol presupun ca i s-ar putea zice capodopera :P



Mi se pare nedrept sa judeci coloana sonoara a unui film in functie de cata emotie iti produce tie. Nu era necesar in filmul asta sa aud chestii prea lacrimogene asa cum nu cred ca era potrivit sa ascult nici melodii prea 'pamantene'.
Mi s-a parut muzica extrem de bine adaptata cu povestea si cu spatiul, ceea ce pentru mine este ceea ce conteaza la o coloana sonora reusita.

ricutza
09 Jan 2010, 11:06
Acum, despre ce-am vazut:
- Incepe ca un rip-off din "Aliens".
- Subiectul e o colectie de clisee, banalitäti si platitudini 100% PREVIZIBILE!!! Nimic original, nimic creativ - decât pentru ageamiii care n-au citit/väzut SF si cascä ochii: "Bäää, ce chestie...!" Ajurea-n tramvai. TOATE sunt fumate: din Ursula K. LeGuin ("The Word For World Was Forest", si altele), Brian Aldiss ("Hothouse", si altele), Serge Brussolo («La Fièvre»), Stanislav Lem ("Solaris"), - si muuulti altii care acum nu-mi vin în minte.
- Plus, trimitere ieftinä rudimentarä, foarte politically correct, la prigonirea pieillor-rosii (si nu numai) de cätre albi.
- Plus, poveste liniarä, trenantä, plicticoasä (cäscam de-mi trozneau fälcile).
- Imagine (aka "imagerie", aka "imagologie"), superba, expresivä, creativä, poeticä, sustinutä de niste efecte speciale admirabile: o adeväratä särbätoare pentru ochi.
(ATENTIE! Ochelarii de la Movieplex distrug cromatica: totul se stinge într-un fel de sepia-cäcäniu. BUCURESTENI, nu vä duceti acolo!)
- 3D-ul e gratuit si inutil. Nimic special. Vedeti în liniste pelicula pe 2D normal, sau luatä de pe net, moca. (E de ajuns.) Nu dati bani, dar asteptati un DVD-rip, ca sä savurati valentele plastice. (Nu luati cópii luate cu camera din salä; s-ar pierde singura parte interesanta - din moment ce povestea e o labä tristä.)

COLOR][/B]

Nu stiu cum s-a vazut in 3D dar clar nu e un film care sa merite sa fie vazut in 2d sau acasa pe calculator. Filmul fiind facut pentru IMAX, mi se pare cel mai cinstit sa fie vazut in sistemul asta mai ales ca biletele nu sunt totusi o avere comparativ cu restul cinematografelor.
Efectele 3d nu erau facute sa-ti ia ochii, pentru ca nu asta era ideea, dar erau facute sa te duca in lumea aia, ceea ce a si reusit in cazul meu.

Sa nu uitam totusi ca filmele nu stau doar in povesti pentru ca de-asta se scriu carti. Filmele ar trebui sa fie o experienta si mie Avatar chiar mi s-a parut ca este. Si nu numai o exprienta vizuala, ci una totala. Eu chiar am intrat in povestea aia cliseeica asa cum era ea, chiar mi-a parut rau ca s-a terminat filmul si am plecat din sala intrebandu-ma ce marfa ar fi sa avem si noi legaturi similare cu semenii nostri si cu animalele asa cum aveau 'localnicii'.

ricutza
09 Jan 2010, 11:13
Apropo, isi mai aduce cineva aminte de Independence Day? Un film super tare!

Yup, eu! si imaginea navei asupra orasului pe care o vede Will Smith cand ii pleaca vecinii, still gives me the creeps. Asta pentru ca am vazut filmul la cinema si imi aduc aminte si acum ecranul ala imes si nava care era in fata ochilor mei.
Si cam asa a fost si cu Titanic, pe care chiar l-am revazut recent si consider in continuare ca toata partea de scufundare a vaporului e o bijuterie cinematografica.

Si in acelasi mod lumea din Avatar cu toate culorile alea fosforescente si cu arborii albi, vor ramane mereu cu mine.

Liviu-
09 Jan 2010, 11:19
E greu sa nu fii putin subiectiv cand analizezi un film si implicit soundtrack-ul lui. Eu merg pe principiul urmator cand vorbesc de calitatea unui soundtrack: cand ma gandesc la film mi-e imposibil sa nu am si soundtrack-ul in minte, iar cand ascult melodia mi-e imposibil sa nu-mi aduc aminte de film. Asta inseamna un soundtrack cu adevarat puternic. Mai e varianta unui soundtrack care desi nu extraordinar, care sa respecte ce am zis mai sus, completeaza foarte bine filmul, numai ca nu prea iese in evidenta. Cel din Avatar mai are si unele momente cand devine mai puternic in film, dar pana la urma n-am ramas cu nimic din el pana la sfarsitul filmului. Poate intr-adevar e un mod subiectiv de a privi lucrurile, dar cred ca devine mult mai obiectiv cand faci comparatia cu alte filme, ceea ce ma si determina sa spun ca e doar bun, filme precum In the mood for love, Oldboy, Sympathy for Lady Vengeance, pe langa care sountrack-ul din Avatar si impactul acestuia nici nu se poate compara. Daca as spune ca Avatar are un soundtrack extraordinar doar pentru ca e bine inclus in film ce ar trebui sa spun despre filmele de mai sus unde nu doar e extrem de bine inclus in film, dar e si memorabil? Imi mentin parerea cum ca Avatar are o coloana sonora foarte buna pentru a crea/mentine atmosfera filmului, dar sunt filme unde coloana sonora e cu adevarat un punct forte al filmului.

Gospin
09 Jan 2010, 11:33
Dar cine a spus ca soundtrack-ul e punctul forte al acestui film? /:)

zxcvbnm
09 Jan 2010, 12:08
“Orgia formelor fără fond – sau aproape”. Încă o dată cineva a încercat să lovească transversala criticii ca Ronaldinho cu mingea, dar balonul avea o tăietură şi era umplut cu pietre. Şchiopătând ca little Forrest Gump după entorsa căpătată, îşi încarcă flinta prolixă cu gloanţe pro-cinema(-pro) şi împroaşcă Avatarul din toate poziţiile. Mai iute ca moartea curge plumbul din ţeava aburindă, un material rulant de motive “furate ca roata sau redescoperite ca apa caldă” din (dragii) părinţi ai SF-ului, faţă de care filmul nu-i decât o biată pastişă.
Astfel, ajungi să crezi că nu avem decât un bazin 3D umplut cu forme fără fond, (sau aproape), iar bombasticul “orgie” vrea să-ţi dea impresia unor troiene de absurdităţi şi motivaţii ingenue.


“Fără nici o motivaţie de fond, pe lângă cea imediată a opţiunii pentru genul S.F. în locul celui istoric”, filmul ratează (?!), astfel, şi tema ecologică cea fără de paşaport galactic.


“Singurele sclipiri de originalitate apar strict la nivelul unor detalii de ordin "tehnic", dar şi acolo sunt dezvoltate cu mai mică sau mai mare stângăcie ...” – vedem că nici la capitolul tehnic Avatar nu ridică ştacheta peste medie, ca Nicu Vlad gantera. Stingând (astea) singurele sclipiri de originalitate ajungem chiar să credem în subtitlul bacanalei formelor fără fond, postulate.


“Lipsa de originalitate se regăseşte şi în alte planuri ...” – ha, banalitatea mineralului-energie, dilemă rezolvabilă (?!) căutând “colea în vecini”. Însă orice elev de clasa 9 ştie că nu se găsesc “imense resurse” pe lunile lui Jupiter şi nici pe Lună. Doar cine nu a prea dat pe la orele de geologie & biologie are îndoieli asupra unicităţii&originalităţii peisajelor din film şi asupra lumii vii nou-create.


“Şi totuşi, exact când mai era puţin până la izbânda abordării cu duhul blândeţii, nemernicul de colonel îşi pierde răbdarea ...” se impută scenariului. Probabil ar fi trebuit să nu mai aştepte negocierile între sindicate şi să treacă la măsurile de sacrificiu. Dar atunci am fi auzit altceva: însăşi plotul central al folosirii avatarurilor pare neverosimil în pripeala renunţării la diplomaţie. Din diferite unghiuri semantice “improbabilităţile logice” ale scenariului, care se prăbuşeşte ca soţii Ceauşescu în faţa rafalelor pro-cinema ale plutonului critic, cad şi ele precum cartuşele goale.


“ ... ci chiar include elemente de strategie şi tactică decisive pentru deznodământul confruntării. Păcat, numai, că nu ni le oferă şi la nivelul unor strategii şi tactici cerebrale! ”. Poate că nu a existat un co-scenarist profesor la United States Military Academy West Point, dar este iresponsabilă ideea că dirijarea regizorală a luptei finale n-a avut raţiune. Strategia forţată de conjunctură a colonelului care se lasă pradă pulsiunilor nu ţine de “regizorul” Cameron.


“... Tu cum ai fi făcut...?" Răspunsul e elementar de simplu - şi constă în ceea ce numit adevărata creativitate: NU ŞTIU! ...” e o logică ce se vrea atât de firească, însă e o reducţie circulară. “Adevărata creativitate” constă în a nu ştii ce urmează să creezi, să fie o turnură neaşteptată. “Nu ştiu ce aşteptam de la el, dar ştiu că ar fi trebuit să fie o soluţie la fel de firească, însă complet neaşteptată!” – imposibilitate logică, după umila mea părere, căci dacă era (totuşi) la fel de firească (Firesc = conform aşteptărilor, cum era normal să fie), nu avea cum să (mai) fie complet neaşteptată. Iar regula cardinală a dramaturgiei, (uneori) analoagă cu arta poetică, este dă-i cititorului ce vrea [acum nimic, ştiu!], dar într-o formă nouă, care include un discurs nu neapărat neaşteptat (la nivel de idee, căci “tot ce pare nou este vechi”), ci mai mult mai nivel de formă, de haină lexicală, iar dacă doi nasturi ţi se pare că i-ai mai văzut şi la haina aia prăfuită din vitrină nu-i nimic, pentru că plasticul nu se va mai inventa a doua oară.


“Recunoscând, în mare parte, toate aceste limite, apărătorii filmului ...” nu e echitabil să se traseze graniţa asta cu apologeţii şi defăimătorii. Este o linie trasată de un creion răuvoitor. Aşa numiţii apărători (cinefili obişnuiţi) au reacţionat la pretenţiile “elististe” ale unor critici ce au desfiinţat filmul, legându-se exclusiv de închipuitele picioare de plastilină ale scenariului.


“ ...un scenariu mai complicat (sau cu pretenţii artistice mai înalte) ar fi perturbat percepţia spectacolului". Nimic mai fals! ...” – cum filmul avut destinaţie spectatorul obişnuit, masele [(nespecialiste) cum aruncă cu emfază “cei care au văzut mai mult de 15(00 de) filme”], NU s-ar fi dus în număr atât de mare, bunic de mână cu nepot, să vadă şi să revadă un film (SF de anvergură) cu un scenariu complicat, profund (mai mult sau mai puţin) gen K-Pax sau Blade Runner.


“Un alt pretext apelat întru proslăvirea "Avatarului" ...” – nu cred că sunt atât de mulţi oameni care “proslăvesc” Avatarul, ci mai degrabă sunt indignaţi de virulenţa cuţitului înfipt până în prăsele în gâtul lui Cameron şi a produsului său. Iar atunci când un om se “miră” de nimicnicia atribuită “bucuriei” lui de către 2 critici de film, reacţionează prin “mie mi-a plăcut”, stârnind tăişuri lexicale de neimaginat din partea celor din urmă – catalogarea drept “fani”, “proslăvitori”. Nedrept & deloc fair-play.


“E o nouă capcană: tocmai că în science-fiction, şi mai ales în fantastic, stratul realist trebuie neapărat să fie riguros şi raţional, spre a putea servi ca suport solid pentru produsele imaginare ale fanteziei, conferindu-le credibilitate ...” cât se poate de adevărat, însă timbrul ăsta trebuia lipit pe alt plic. Există substrat realist în Avatar, iar motivaţia scenariului (previzibil) este cât se poate de argumentată astronomic.


“E oare cu putinţă ca un regizor să-şi merite reputaţia de vizionar, în condiţiile în care gîndeşte atît de convenţional (şi nu doar ca "filozof", ci şi ca povestitor)?” spune un mai tânăr critic, după ce în prealabil se leagă de subţirimea scenariului. Însă nu-şi dă seama că reputaţia de vizionar a “regizorului” se leagă mai puţin de calitatea de scenarist şi mai mult de alte nuanţe ale titlului de filmmaker.


Se mai întâmplă să vizionezi filmul fără să fi impresionat nici măcar de revoluţia tehnică. “N-a fost să fie însă şi avatarul meu, al spectatorului Popescu ...” (CT Popescu).
Să contorizezi minut după minut ba o temă a la Stanistaw Lem, ba un furt din nu mai ştiu care alt autor SF îţi răpeşte trăirea sinceră a deschiderii unei noi cutii a Pandorei din care răsar nu portocale şi ciocolată la fel ca de Crăciunul trecut, dar idei (vechi) la care te bucuri deloc mai prejos.


O altă bazaconie bibliografică este menţionarea lui Karl May prin romanul Winnetou şi nu numai, în care haiducul Old Shatterhand ar avea rolul lui Jake Sully. Tot lui CT Popescu îi vine această asociere deloc potrivită.
Pentru că Old Shatterhand nu s-a dus în Vest cu intenţii de a căsapi indienii, fiind întotdeauna frate cu indianul, încă dinainte de a-l cunoaşte personal. Apoi, el nu a rămas în mijlocul familiei de indieni (apaşi), trecând doar ocazional în vizită. Şi iar, NU s-a aliat cu indienii pentru a alunga “feţele palide”din prerie. Nu s-a dus în Vest pentru a exploata vreo resursă, de orice fel ar fi fost ea, ci doar pentru plăcerea călătoriei.


“The suspension of disbelief este miza oricărei opere de artă - să te facă să te pierzi voluntar în lumea ei, trecând peste orice.” dăinuie remarca lui CTP şi mare dreptate are, cu toate că spiritul său analitic, percutant, cu fruntea încreţită de îndoială nu poate să leviteze în orice condiţii.


Moda de aţi plăcea experienţa cinematografică a Avatarului este contrată dur de eleganţa lingvistică prin care unii critici desfiinţează scenariul, iar nota de toxicitate a verbului lor este direct proporţională cu numărul celor care (încă) mai ştiu să se bucure ca un copil.

pipes
09 Jan 2010, 16:00
oare nu v-au invatat primii vostri dascali in ale criticii ca nu e bine sa scrii ditamai comentariul, mai ales pe un forum atat de special si degajat?
pe CTP l-am sugerat si eu acum ceva timp, desi nu eram de acord cu mai toate ideile domniei sale. dar suna bine si se vede ca nu scrie la mantuiala. macar crede ce asterne negru pe alb. si dupa cum spunea Pit ca s-ar pricepe la SF, intreb si eu ce legatura are SF-ul cu Winettou sau Dansand cu lupii? :) am uitat sa zic atunci. silly me! :)

Redy
09 Jan 2010, 16:34
Scenariul AVATAR, cu tot cu scenele in plus si nu versiunea (cinematografica) scurtata: http://www.foxscreenings.com/media/pdf/JamesCameronAVATAR.pdf

"Blue pixel porn" sau scena despre care se vorbea ca va aparea pe DVD: Pagina 90->

M0n0
09 Jan 2010, 21:05
"Blue pixel porn" sau scena despre care se vorbea ca va aparea pe DVD: Pagina 90->
Exact cum mi l-am imaginat (quinky, ha?)...putea fi bagat in film fara probleme...:))

Chambord
10 Jan 2010, 13:20
:)) imi place efervescenta lui asdfghjkl sau cum il cheama pe new-comer.
o alternativa sanatoasa, intre atatia talibani unul mai doofus ca altul
nu trebuie sa fiu de acord cu un om ca sa pot savura cum isi argumenteaza verdictul

Pitbull
10 Jan 2010, 14:17
B.A.F.M.! Maestrul bgfhklqs e un fel de combinatie a inoubliabilelor zombii ca alde Mel, Bubu si Ambra Blu: neinteligibil, dar logoreico-fastidios. Dupä primul paragraf, renunti la orice încercare de lecturä, si admiri plastica vizualä - lista are o geometrie foarte impäctoasä.

miercuri
10 Jan 2010, 16:37
"Blue pixel porn" sau scena despre care se vorbea ca va aparea pe DVD: Pagina 90->
Exact cum mi l-am imaginat (quinky, ha?)...putea fi bagat in film fara probleme...:))

NEYTIRI
Kissing is very good. But we have
something better.
:)) slava domnului ca n-au inclus replica asta.

pipes
10 Jan 2010, 17:37
"Blue pixel porn" sau scena despre care se vorbea ca va aparea pe DVD: Pagina 90->
Exact cum mi l-am imaginat (quinky, ha?)...putea fi bagat in film fara probleme...:))

NEYTIRI
Kissing is very good. But we have
something better.
:)) slava domnului ca n-au inclus replica asta.

daca baga asta ajungea la categoria R- Restricted (Under 17 requires accompanying parent or adult guardian)....... alien "porn" si albastru, mai presus de orice :)

miercuri
10 Jan 2010, 18:01
Sper ca motivul principal pentru care au taiat-o a fost pentru ca era complet ridicola si nu frica de R-rating.

Gospin
10 Jan 2010, 18:12
Ridicola n-ar fi fost in nici un caz, si sa fii sigura ca au taiat-o pentru rating, uite ca nu gasesc articolu #-o , 60 % din cei care s-au inghesuit la cinematografe pt. Avatar au fost cei sub 18 ani :)

Windom
10 Jan 2010, 18:24
Sper ca motivul principal pentru care au taiat-o a fost pentru ca era complet ridicola si nu frica de R-rating.

In asemenea cazuri, cind se vehiculeaza sume exorbitante, ratingul are o IMENSA importanta.;) Un rated R pentru Avatar ar fii insemnat o lovitura serioasa. Sa nu uitam care e media de virsta la un asemenea film....

TheDork
10 Jan 2010, 19:48
Mai mare decat a celor care se duc la Paraormal Activity @-)

Pitbull
10 Jan 2010, 20:40
Normal. "Avatar" e un film pentru toate vârstele, cu elemente de basm si spectacol vizual destinate în primul rând copiilor (în ciuda bullshitului cu "Rated PG-13 for intense epic battle sequences and warfare, sensuality, language and some smoking" - sper sä nu-l ia nimeni în serios, si sä-si ducä plozii de toate vârstele, ar fi si päcat sä-l piardä), pe când "Paranormal Activity" nu e numai "Rated R for language", ci si recomandabil mai mult adultilor, fiindcä se bazeazä pe sugestie; nu se vede nici un demon, nici o stafie, nici un matz, iar copiii s-ar plictisi rapid.

pipes
10 Jan 2010, 22:16
@Pit
Tu, prin absurd, ti-ai duce copilul de 13 ani la Paranormal Activity sau la Avatar (sa zicem ca s-ar cere in mod expres la unul dintre ele si nu ar accepta niciun compromis)?

Mai mare decat a celor care se duc la Paraormal Activity
Amin!

pipes
10 Jan 2010, 22:18
scuze pentru dublu comentariu. ori face figuri netul meu ori forumul are ceva...

Pitbull
10 Jan 2010, 22:48
Nu demult, acu' vreo douä-trei luni, cred, povesteam pe-aici cum îmi duceam copilul, la vârsta de 4-5 ani, sä vadä "Predator", "Terminator II", "Alien", "The Exorcist", "A Clockwork Orange", "One Flew Over the Cuckoo's Nest", "Cabaret", "Patul conjugal", si multe altele. (Dar, mä rog, ästa-s eu... ;) Don't try this at home...)

pipes
10 Jan 2010, 22:56
nu mi-ai raspuns la intrebare, totusi...... si ma asteptam sa primesc un astfel de raspuns. eu nu acuz pe nimeni de nimic. sunt pur si simplu curios ce ai alege... niciunul dintre cele mentionate mai sus de tine nu se compara cu cele in cauza (chiar ar trebui sa se simta ofensate, daca ma intrebi pe je). deci?

Aştept să apară un DVDRip pe torrente...
de ce sa te complici?

Redy
10 Jan 2010, 23:12
Cică filmul ăsta ar fi un rip-off al poveştii lui Pocahontas d.p.d.v. al scenariului:

...cocalarish stuff...|

Cica habar nu ai despre ce vorbesti.

Pitbull
10 Jan 2010, 23:12
As alege "Avatar", e mai educativ pentru copii (în sens obiectiv, nu conventional-demagogic) - are tot felul de notiuni instructive, asa, ca un fel de National Geographic al SF-ului, iar spectacolul vizual si tehnica de filmare meritä. "Paranormal Activity" nu prea are la ce sä le foloseascä, asa cä l-as duce si la el, da' färä prioritate. Eventual, dacä-mi zice: "Azi am chef de un horror, da' unu' asa, mai curätel, nu gory, cä-s sätul."

pipes
10 Jan 2010, 23:34
Multumesc, Pit.
Mi-ai redat speranta ca mai exista si altceva pe acest forum. Si ca multi dintre mai tinerii tai colegi de breasla ar avea de unde sa se inspire si sa ramana originali fara sa cada in penibil.
Stefane, vezi ca ti-ai mai gasit un adept ceva mai sus. Asa a auzit el, prin targ, ca seamana cu Pocahontas si ca e pacat sa-l vada intr-un mediu special conceput. Si ca asteapta un dvd-rip de la aXXo.............. Cred ca un citat din Petre Ispirescu era mult mai inspirat si mai patriotic. Oricum rezultatul ar fi fost acelasi. Vizionare placuta! Sa nu uiti de popcorn...

Gospin
11 Jan 2010, 09:21
Mihnea, pai si cum te lasau sa intri cu el in sala? /:)
Avantajele de a lucra in domeniul cinematografiei, nu?

Pitbull
11 Jan 2010, 10:31
Nu, cä nu oriunde si oricând mä cunosteau.
Dar în anii äia de haos post-revolutionar, nu mai existau interdictii, ratinguri si alte aiureli d-astea. Tin minte cä o singurä datä, la Eforie, ne-au zis: "Päi e «Portocala mecanicä», stiti...?" :| "Da, stim." :) "A... Bine, intrati..." :-?

zoe
11 Jan 2010, 10:34
Am vazut in sfarsit Avatar. In IMAX, asa cum mi-am dorit. Filmul mi-a placut, m-a prins si chiar as vrea sa-l revad. Pacat ca sala m-a dezamagit . Am avut 2 experiente Imax anterior, pe 2 continente si pot spune ca am fost impresionata.

Aici am fost initial dezamagita. Intre timp m-am informat si-am aflat ca Imax e de 2 feluri: teatru, cu ecran ca la noi si domul Imax care e ceea ce cautam de fapt.

Am avut "placerea" de a avea locuri in randul 4 de unde nu se vede deloc bine, totul este prea aproape si se pierde mult din experienta vizuala. Am sa-l revad intr-o sala normala, in 3D deoarece in Imax batalia pe locuri continua.

Gospin
11 Jan 2010, 10:38
Mi-ar fi placut sa fi crescut si eu cu astfel de filme, dar din pacate pana la vreo 13 ani, capul meu a fost impuiat de ce era pe la tv, JCVD, Steven Seagal, si multe altele. Deabia imi luasem pc, daramite net :). Parintii mei nu au fost niste impatimiti ai filmelor, mama ce se mai uita, tata never. Imi aduc aminte cand am vazut prima oara la tv 'Inchisoarea Ingerilor', la vreo 11-12 ani, nu mai tin minte exact. Mi se parea cu totul diferit de celelalte filme, evident eram un necunoscator total, il stiam decat pe Al Pacino si De Niro cred :)). Si chiar daca dadeau filme bune la tv, le dadeau tarziu, iar eu nu apucam ora aia!

Pitbull
11 Jan 2010, 10:46
Si chiar daca dadeau filme bune la tv, le dadeau tarziu, iar eu nu apucam ora aia!
Da, si asta era o problemä... Mai stiu cä odatä, într-o sâmbätä noaptea, dädea SOTI "Mihai Viteazul", si Collins se certa cu maicä-sa apropo de culcare - pân-am täiat eu nodu' gordian: "Da' lasä dragä, copilu', sä se uite la film!" "Da' l-a mai väzut de trei ori...!" ~X(

Floydman
11 Jan 2010, 11:28
ati observat ca topicuri de pe forumul asta, sfarsesc uneori derivand catre un subiect legat direct sau indirect de Serge' , chiar daca subiectele initiale nu au nici o legatura cu el? iata un exemplu in posturile de mai sus

=))

Pitbull
11 Jan 2010, 11:38
Cäci Sergiu e-n toate! E-n cele ce sunt
Si-n cele ce mâine vor râde la soare!
E-n pruncul din leagän si-n mosul senil,
E-n filmul cel mic, cel mai mic, mai märunt,
Cu doxä cam zero, da' gloante un kil,
Si în comisarul ce vesnic nu moare!

pipes
11 Jan 2010, 11:44
man, you ve got an obsession!

Si, on topic, ca sa se lamureasca si WINDOM cum sta treaba cu Avataru... Eu nu cred ca problema sunt cei care accepta un astfel de film, ci cei care se opun cu indarjire dintr-un reflex preconceput, pe care cred ca nici cei care-l poseda nu-l pot caracteriza. Nu as vrea sa-l numesc animalic sau primitv, dar nici bine nu-mi suna.
Am mai subliniat pe undeva. Cum poti sa vorbesti despre un lucru pe care nu l-ai vazut (bun sau rau) si sa mai si comentezi pe seama lui la nivel de realizare? CUM? Ca tot sunteti cinefili (profi sau amatori). Asa considerati ca e normal? Faceti abstractie de Avatar. Avatar a fost un prilej pentru asa ceva.
Am inteles ca va plac filmele deosebite. Dar ele nu va vor face deosebiti decat atunci cand va fi cazul. Si de cele mai multe ori esuati lamentabil. Aveti, ca noi toti, puncte forte si mai putin forte.
Aveti alternative pentru orice pe lumea asta. A scos Peter Jackson un nou film. Tot ceva fantastic. Probabil mult mai original si mai deosebit decat Avatar sau altele. Inca nu l-am vazut si o voi face doar la cinema. Critica este impartita ca de obicei. Nu inteleg de ce va cramponati de lucruri care nu va anima pana la urma.
Am ajuns sa fiu luat la misto ca imi place un film. Care pana la urma nu e cea mai nereusita creatie din cate exista.
A fost un moment decisiv pentru 3D si a castigat, Daca nu castigase pana atunci. Daca va fi bine sau va fi rau, vom vedea in anii ce urmeaza. Oricum, zicea cineva p aici ca adevarata arta (care o fi aia) nu va muri niciodata, Total de acord.
Concluzie - arta nu va muri cu Sherlock Holmes sau Avatar. Asa ca nu-i panica!

Pitbull
11 Jan 2010, 11:49
man, you ve got an obsession!
Nope, this is just true love. :x

ricutza
11 Jan 2010, 18:18
“Orgia formelor fără fond – sau aproape”. Încă o dată cineva a încercat să lovească transversala criticii ca Ronaldinho cu mingea, dar balonul avea o tăietură şi era umplut cu pietre. Şchiopătând ca little Forrest Gump după entorsa căpătată, îşi încarcă flinta prolixă cu gloanţe pro-cinema(-pro) şi împroaşcă Avatarul din toate poziţiile. Mai iute ca moartea curge plumbul din ţeava aburindă, un material rulant de motive “furate ca roata sau redescoperite ca apa caldă” din (dragii) părinţi ai SF-ului, faţă de care filmul nu-i decât o biată pastişă.
Astfel, ajungi să crezi că nu avem decât un bazin 3D umplut cu forme fără fond, (sau aproape), iar bombasticul “orgie” vrea să-ţi dea impresia unor troiene de absurdităţi şi motivaţii ingenue.


“Fără nici o motivaţie de fond, pe lângă cea imediată a opţiunii pentru genul S.F. în locul celui istoric”, filmul ratează (?!), astfel, şi tema ecologică cea fără de paşaport galactic.


“Singurele sclipiri de originalitate apar strict la nivelul unor detalii de ordin "tehnic", dar şi acolo sunt dezvoltate cu mai mică sau mai mare stângăcie ...” – vedem că nici la capitolul tehnic Avatar nu ridică ştacheta peste medie, ca Nicu Vlad gantera. Stingând (astea) singurele sclipiri de originalitate ajungem chiar să credem în subtitlul bacanalei formelor fără fond, postulate.


“Lipsa de originalitate se regăseşte şi în alte planuri ...” – ha, banalitatea mineralului-energie, dilemă rezolvabilă (?!) căutând “colea în vecini”. Însă orice elev de clasa 9 ştie că nu se găsesc “imense resurse” pe lunile lui Jupiter şi nici pe Lună. Doar cine nu a prea dat pe la orele de geologie & biologie are îndoieli asupra unicităţii&originalităţii peisajelor din film şi asupra lumii vii nou-create.


“Şi totuşi, exact când mai era puţin până la izbânda abordării cu duhul blândeţii, nemernicul de colonel îşi pierde răbdarea ...” se impută scenariului. Probabil ar fi trebuit să nu mai aştepte negocierile între sindicate şi să treacă la măsurile de sacrificiu. Dar atunci am fi auzit altceva: însăşi plotul central al folosirii avatarurilor pare neverosimil în pripeala renunţării la diplomaţie. Din diferite unghiuri semantice “improbabilităţile logice” ale scenariului, care se prăbuşeşte ca soţii Ceauşescu în faţa rafalelor pro-cinema ale plutonului critic, cad şi ele precum cartuşele goale.


“ ... ci chiar include elemente de strategie şi tactică decisive pentru deznodământul confruntării. Păcat, numai, că nu ni le oferă şi la nivelul unor strategii şi tactici cerebrale! ”. Poate că nu a existat un co-scenarist profesor la United States Military Academy West Point, dar este iresponsabilă ideea că dirijarea regizorală a luptei finale n-a avut raţiune. Strategia forţată de conjunctură a colonelului care se lasă pradă pulsiunilor nu ţine de “regizorul” Cameron.


“... Tu cum ai fi făcut...?" Răspunsul e elementar de simplu - şi constă în ceea ce numit adevărata creativitate: NU ŞTIU! ...” e o logică ce se vrea atât de firească, însă e o reducţie circulară. “Adevărata creativitate” constă în a nu ştii ce urmează să creezi, să fie o turnură neaşteptată. “Nu ştiu ce aşteptam de la el, dar ştiu că ar fi trebuit să fie o soluţie la fel de firească, însă complet neaşteptată!” – imposibilitate logică, după umila mea părere, căci dacă era (totuşi) la fel de firească (Firesc = conform aşteptărilor, cum era normal să fie), nu avea cum să (mai) fie complet neaşteptată. Iar regula cardinală a dramaturgiei, (uneori) analoagă cu arta poetică, este dă-i cititorului ce vrea [acum nimic, ştiu!], dar într-o formă nouă, care include un discurs nu neapărat neaşteptat (la nivel de idee, căci “tot ce pare nou este vechi”), ci mai mult mai nivel de formă, de haină lexicală, iar dacă doi nasturi ţi se pare că i-ai mai văzut şi la haina aia prăfuită din vitrină nu-i nimic, pentru că plasticul nu se va mai inventa a doua oară.


“Recunoscând, în mare parte, toate aceste limite, apărătorii filmului ...” nu e echitabil să se traseze graniţa asta cu apologeţii şi defăimătorii. Este o linie trasată de un creion răuvoitor. Aşa numiţii apărători (cinefili obişnuiţi) au reacţionat la pretenţiile “elististe” ale unor critici ce au desfiinţat filmul, legându-se exclusiv de închipuitele picioare de plastilină ale scenariului.


“ ...un scenariu mai complicat (sau cu pretenţii artistice mai înalte) ar fi perturbat percepţia spectacolului". Nimic mai fals! ...” – cum filmul avut destinaţie spectatorul obişnuit, masele [(nespecialiste) cum aruncă cu emfază “cei care au văzut mai mult de 15(00 de) filme”], NU s-ar fi dus în număr atât de mare, bunic de mână cu nepot, să vadă şi să revadă un film (SF de anvergură) cu un scenariu complicat, profund (mai mult sau mai puţin) gen K-Pax sau Blade Runner.


“Un alt pretext apelat întru proslăvirea "Avatarului" ...” – nu cred că sunt atât de mulţi oameni care “proslăvesc” Avatarul, ci mai degrabă sunt indignaţi de virulenţa cuţitului înfipt până în prăsele în gâtul lui Cameron şi a produsului său. Iar atunci când un om se “miră” de nimicnicia atribuită “bucuriei” lui de către 2 critici de film, reacţionează prin “mie mi-a plăcut”, stârnind tăişuri lexicale de neimaginat din partea celor din urmă – catalogarea drept “fani”, “proslăvitori”. Nedrept & deloc fair-play.


“E o nouă capcană: tocmai că în science-fiction, şi mai ales în fantastic, stratul realist trebuie neapărat să fie riguros şi raţional, spre a putea servi ca suport solid pentru produsele imaginare ale fanteziei, conferindu-le credibilitate ...” cât se poate de adevărat, însă timbrul ăsta trebuia lipit pe alt plic. Există substrat realist în Avatar, iar motivaţia scenariului (previzibil) este cât se poate de argumentată astronomic.


“E oare cu putinţă ca un regizor să-şi merite reputaţia de vizionar, în condiţiile în care gîndeşte atît de convenţional (şi nu doar ca "filozof", ci şi ca povestitor)?” spune un mai tânăr critic, după ce în prealabil se leagă de subţirimea scenariului. Însă nu-şi dă seama că reputaţia de vizionar a “regizorului” se leagă mai puţin de calitatea de scenarist şi mai mult de alte nuanţe ale titlului de filmmaker.


Se mai întâmplă să vizionezi filmul fără să fi impresionat nici măcar de revoluţia tehnică. “N-a fost să fie însă şi avatarul meu, al spectatorului Popescu ...” (CT Popescu).
Să contorizezi minut după minut ba o temă a la Stanistaw Lem, ba un furt din nu mai ştiu care alt autor SF îţi răpeşte trăirea sinceră a deschiderii unei noi cutii a Pandorei din care răsar nu portocale şi ciocolată la fel ca de Crăciunul trecut, dar idei (vechi) la care te bucuri deloc mai prejos.


O altă bazaconie bibliografică este menţionarea lui Karl May prin romanul Winnetou şi nu numai, în care haiducul Old Shatterhand ar avea rolul lui Jake Sully. Tot lui CT Popescu îi vine această asociere deloc potrivită.
Pentru că Old Shatterhand nu s-a dus în Vest cu intenţii de a căsapi indienii, fiind întotdeauna frate cu indianul, încă dinainte de a-l cunoaşte personal. Apoi, el nu a rămas în mijlocul familiei de indieni (apaşi), trecând doar ocazional în vizită. Şi iar, NU s-a aliat cu indienii pentru a alunga “feţele palide”din prerie. Nu s-a dus în Vest pentru a exploata vreo resursă, de orice fel ar fi fost ea, ci doar pentru plăcerea călătoriei.


“The suspension of disbelief este miza oricărei opere de artă - să te facă să te pierzi voluntar în lumea ei, trecând peste orice.” dăinuie remarca lui CTP şi mare dreptate are, cu toate că spiritul său analitic, percutant, cu fruntea încreţită de îndoială nu poate să leviteze în orice condiţii.


Moda de aţi plăcea experienţa cinematografică a Avatarului este contrată dur de eleganţa lingvistică prin care unii critici desfiinţează scenariul, iar nota de toxicitate a verbului lor este direct proporţională cu numărul celor care (încă) mai ştiu să se bucure ca un copil.


Cum nu mi s-a mai intamplat de ceva vreme sa ma entuziasmeze o postare de pe cinemagia intr-o asemenea masura, voi irosi un mesaj (care culmea mai contine si un citat kilometric) doar pentru a-ti spune ca mi-a placut foarte mult comentariul tau.

pipes
11 Jan 2010, 21:58
Uite aici isterie! :)

Official Avatar Movie - Want to learn the language of the Na'vi? Well, you can here:
www.learnnavi.org
Cuprinde inclusiv Na'vi pocket guide....... :)

p.s. va bagati careva la "baleneza"?

ricutza
12 Jan 2010, 11:01
bineinteles ca nu s-a facut nici macar o secunda vreo referire la legatura din unobtainium si insulele plutitoare, nici macar la faptul ca proprietatile elementului l-ar face sa leviteze.

imi aduc aminte ca producatorul a zis la un moment dat ceva despre urmatorul film, ca cica in primul in avatar am vazut suprafata pandorei, dar oare ce-o fi in subsolul planetei?

s-ar putea ca unele lucruri sa mai fie lasate si pentru varianta pe DVD, ca asa e la moda acum.

E.Floares
12 Jan 2010, 12:57
O salată de fructe exotice fără zahăr, scoasă de la congelator după 14 ani.
James Cameron a început să scrie scenariul pentru Avatar in 1995. Dupa ce l-a terminat, a considerat că nu dispune de tehnologia necesară (şi nici de bani) pentru a-l face, aşa că a asteptat ca povestea lui să poată lua forme tridimensionale în faţa spectatorilor ochelarişti, pregătiţi pentru marele eveniment al sfârşitului deceniului 201. Cunoaştem foarte bine filmele prin care s-a făcut remarcat, acum 10-20 de ani (“Titanic” 1997, “Terminator 1&2” 1984 respectiv 1991, “Aliens” 1986), iar Avatar nu se deosebeşte cu prea mult de acestea: aceeaşi atenţie obsesivă pentru detalii, concept grafic şi spectacol vizual. Însă în cazul de fată naraţiunea nu se mai ridică la nivelul imaginilor prezentate, aşa cum obişnuia odinioară.
Acţiunea filmului se petrece în anul 2154 pe Pandora, o lună ce aparţine sistemului stelar Alpha Centauri. Populaţia umană se ocupă de exploatarea rezervelor minerale ale Pandorei în timp ce populaţia Na’vi, o rasă umanoidă indigenă, încearcă să reziste expansiunii coloniştilor, care ameninţă existenţa nativilor şi a ecosistemului Pandorei. Urmărim evoluţia personajului principal, Jake Sully (Sam Worthington), de la un veteran de război paralizat până la un tarzan supradozat cu neuromultivitamine albastre călare pe-un balaur cu aripi bălţate (turucmactou parcă ii zice), ce se decide să participe în proiectul de interacţiune dintre oameni si populaţia Na’vi cu ajutorul unui avatar ,un corp modificat genetic asemănător nativilor Pandorei.
Povestea filmului este liniară şi întreţesată cu motive clasice, acţiunile personajelor fiind previzibile, lucru ce face ca toată cronologia evenimentelor să poată fi dedusă încă din spoturile publicitare ale filmului, înflorite de zecile de milioane de dolari pandorieni. Întâlnirea dintre două lumi a fost dezoltată şi răsdezvoltată în multe alte filme, încât să ne mai poată captiva atenţia, mai ales atunci când lumea nou-descoperită este pe cât de fantastică şi poetică, pe atât de superficial prezentată şi plictisitoare. În cazul de faţă, conflictul dintre populaţia umană şi cea Na’vi reprezintă o parabolă, destul de uşor de dedus, a colonizării diferitelor teritorii terestre de-a lungul istoriei, de la azteci până la pieile roşii. Pandora este o planetă plină de simboluri idealistice, adunate de prin toate filmele de acelaşi gen, atât de multe încât devine aproape falsă. Regăsim nenumărate motive din Robert E. Heinlein, Brian Aldiss (în special "Hothouse" şi trilogia "Helliconia"), Ursula K. LeGuin ("The word for world is forest"), Serge Brussolo (ce tratează pe larg în “La Fièvre” subiectul “planetei vii”), Stanislaw Lem (tema "planetei inteligente" din “Solaris”) şi multi alţii. Sau alte motive mult mai recente, preluate cu uşurinţă chiar din jocuri video (“World of Warcraft”) sau din filme precum “Matrix” (1999, regia Andy si Larry Wackowski). Dar unde se termină inspiraţia şi unde începe copierea mot-a-mot, nu putem spune cu precizie, cert este că cei neiniţiaţi în literatura sau în filmele S.F., vor rămâne cu gura căscată în faţa Avatar-ului showman-ului James Cameron.
Unul dintre cele mai importante criterii ale filmelor non-realiste (fantasy, science-fiction, etc.) pe care nu-l respectă lumea Avatar este acela că îi lipseşte ancora în realitate, iar singurele elemente realiste sunt mult prea banale pentru a compensa. Ca să putem relaţiona cu povestea din film, stratul realist subtil de la bază trebuie să fie mai solid, în timp ce în cazul de faţă, imaginaţia lui Cameron este atât de curajoasă şi atât de creatoare încât întreaga planetă Pandora devine aproape o aberaţie.
Motivul principal al invaziei Pandorei îl reprezintă un mineral unic în felul lui (unoptaniumul), care ar rezolva pentru totdeauna problema energiei pe Pământ. Pe lângă faptul că acest motiv îl putem întâlni în tot atâtea filme câţi graficieni a avut opera cameroniană, este foarte puţin probabil, ca omenirea să poată ajunge pe o planetă atât de îndepărtată, fără să fi rezolvat deja cel puţin partea cu energia (şi să nu uităm că acţiunea se petrece peste 144 de ani). Iar dacă am rezolvat-o cu energia, de ce-am mai avea nevoie de Pandora? O altă intrebare, care face ca filmul să-şi piardă orice logică, fie ea şi science-fiction, se referă la motivul interacţiunii dintre oameni şi populaţia Na’vi, folosindu-se de avatari. Aflăm că oamenii au inventat acest avatar pentru o încercare de rezolvare pe cale diplomatică a situaţiei, dar cum de exact în momentul în care protagonistul reuşeşte să câştige încrederea câtorva Na’vi şi este pe cale de a stabili legătura energetică cu marele copac, colonelul îşi pierde minţile şi începe războiul, călcând în picioare zeci de ani de dezvoltare ştiinţifică şi zeci de milioane de dolari, care au fost investiţi la inventarea avatarului. Astfel, filmul este clădit fără o coloană vertebrală dreaptă, care să poată susţine tot restul invenţiilor regizorului, servindu-ne povestea centrală precum şi mărul discordiei dintre cele două civilizaţii fără nicio explicaţie raţională, povestea S.F. devenind necredibilă.
Chimia dintre Neytiri (Zoe Saldana) şi Jake funcţionează, iar Sigourney Weaver este aceeaşi ca-n “Aliens” (ba chiar şi începutul şi sfârsitului filmului se aseamănă cu “Aliens”), de unde putem conchide că jocul actoricesc este potrivit de bun, ţinând cont că actorii nu au avut un scenariu atât de greu, iar James Cameron este un regizor respectabil, care se poate face înteles.
Replicile personajelor sunt utile cât să ducă povestea mai departe, iar în ceea ce priveşte memorabilitatea lor se poate spune că sunt atât de des-întâlnite încât Avatar pare remake-ul tuturor filmelor în care subiectul îl reprezintă războiul dintre două lumi.
Imaginea, în special cea IMAX® 3D, este răsculătoarea (aproape revoluţionară), iar cei părtaşi la efectele expresive şi poetice se vor simţi ca-n pragul trecerii dintre ani: foarte ameţiţi, distraţi şi orbiţi de avalanşele de afecte pirotehnice. Cascada elementelor vizuale este ieftină (artistic vorbind), aceasta nu compensează sub nicio formă concreteţii poveştii filmului, dar îşi face treaba nemaipomenit de bine, anume să ne ameţească şi să ne învârtească, de să uităm pe ce planetă suntem. O planetă cu o floră, cu o faună, cu un popor aparte şi cu un limbaj şi mai aparte, de ne lasă fără grai, o adevărată bijuterie computerizată. Munţii plutitori ai Pandorei (inspiraţi din munţii chinezi Huang Shan), pădurea tropicală iluminată natural a Na’vi-lor precum şi coliziunile dintre aceştia şi maşinăriile distrugătoare sunt câteva din elementele imagistice ale filmului pentru care James Cameron (împreună cu cei peste o mie de oameni care au lucrat la efectele vizuale) îşi merită banii, nu şi laudele. Laudele merg către computer.
Coloana sonoră nu se face remarcată, semn că James Horner (“Aliens” 1986, Inimă neînfricată” 1995, “Titanic” 1997) şi-a mai pierdut din vigoarea anilor ’80-‘90 , ritmul şi efectele sonore având rolul doar de a menţine atmosfera specifică poveştii filmului, neieşind cu nimic în evidenţă, nereuşind să intipărească în mintea spectatorului nici măcar o melodie sau vreun fragment de partitură.
Filmul reuşeşte să ne ofere o mică escapadă (nu mai mare de 162 de minute) pe o planetă ideală, care, odată ce-ai văzut-o, nu-ţi mai prezintă un interes atât de mare pentru o revenire (chit că se pregăteşte şi-un sequel). Singura modalitate prin care nu te poate dezamăgi (deloc!), este aceea de a-ţi închide procesul de meditaţie şi de gândire şi de a-ţi deschide la maximum capacele ochilor. Să sperăm că pe viitor se va ajunge la un echilibru între tehnica construirii filmului şi conţinutul acestuia, ca să nu ne mai întâlnim cu filme precum Avatar, care devin cult movies, doar datorită tehnicii implicate şi a campaniei uriaşe de promovare, nu şi datorită ideilor exprimate într-un mod original sau a naraţiunii lor.
În concluzie, filmul este asemănător cu o salată de fructe exotice, dar fără zahăr: te atrage vizual, dar îi lipseşte lucrul cel mai important - gustul.

Judex
12 Jan 2010, 13:09
In salata de fructe nu se pune zahar, for cryin' ouit loud!

Redy
12 Jan 2010, 13:34
O salată de fructe exotice fără zahăr, scoasă de la congelator după 14 ani.
James Cameron a început să scrie scenariul pentru Avatar in 1995. Dupa ce l-a terminat, a considerat că nu dispune de tehnologia necesară (şi nici de bani) pentru a-l face, aşa că a asteptat ca povestea lui să poată lua forme tridimensionale în faţa spectatorilor ochelarişti, pregătiţi pentru marele eveniment al sfârşitului deceniului 201.

wrong :D

din filme precum “Matrix” (1999, regia Andy si Larry Wackowski)
Poftim ?

. Ca să putem relaţiona cu povestea din film, stratul realist subtil de la bază trebuie să fie mai solid, în timp ce în cazul de faţă, imaginaţia lui Cameron este atât de curajoasă şi atât de creatoare încât întreaga planetă Pandora devine aproape o aberaţie.

Prea mult strica, corect. :D

Motivul principal al invaziei Pandorei îl reprezintă un mineral unic în felul lui (unoptaniumul), care ar rezolva pentru totdeauna problema energiei pe Pământ. Pe lângă faptul că acest motiv îl putem întâlni în tot atâtea filme câţi graficieni a avut opera cameroniană, este foarte puţin probabil, ca omenirea să poată ajunge pe o planetă atât de îndepărtată, fără să fi rezolvat deja cel puţin partea cu energia (şi să nu uităm că acţiunea se petrece peste 144 de ani). Iar dacă am rezolvat-o cu energia, de ce-am mai avea nevoie de Pandora?

Unde se spune ca am rezolvat-o cu energia. Si in fine ce legatura are un zbor interstelar cu energia de pe pamant sau cu minarea unui material, oricare ar fi el ?

Ia d-aci:

Without Unobtanium, interstellar commerce on this scale would not be possible. Unobtanium is not only the key to Earth’s energy needs in the 22nd century, but it is the enabler of interstellar travel and the establishment of a truly spacefaring civilization. Making a feed back loop, the more Unobtanium is mined, the more ships can be built, and more mining equipment can be sent to Pandora .


Cascada elementelor vizuale este ieftină (artistic vorbind), aceasta nu compensează sub nicio formă concreteţii poveştii filmului, dar îşi face treaba nemaipomenit de bine, anume să ne ameţească şi să ne învârtească, de să uităm pe ce planetă suntem. O planetă cu o floră, cu o faună, cu un popor aparte şi cu un limbaj şi mai aparte, de ne lasă fără grai, o adevărată bijuterie computerizată. Munţii plutitori ai Pandorei (inspiraţi din munţii chinezi Huang Shan), pădurea tropicală iluminată natural a Na’vi-lor precum şi coliziunile dintre aceştia şi maşinăriile distrugătoare sunt câteva din elementele imagistice ale filmului pentru care James Cameron (împreună cu cei peste o mie de oameni care au lucrat la efectele vizuale) îşi merită banii, nu şi laudele.

Ca sa citez din SouthPark, probabil un show pe care il urmaresti: The fuck man, the fuck ?

Laudele merg către computer.
Am invatat ca pe forum conteaza mai mult limbajul decat continutul asa ca nu as vrea sa spun decat ca fraza mi se pare amuzanta.

Coloana sonoră nu se face remarcată, semn că James Horner (“Aliens” 1986, Inimă neînfricată” 1995, “Titanic” 1997) şi-a mai pierdut din vigoarea anilor ’80-‘90 , ritmul şi efectele sonore având rolul doar de a menţine atmosfera specifică poveştii filmului, neieşind cu nimic în evidenţă, nereuşind să intipărească în mintea spectatorului nici măcar o melodie sau vreun fragment de partitură.

http://www.youtube.com/watch?v=QtdZrVzaeJ0&feature=fvst parca nu-i asa rau. Si melodia de la inceput a fost buna.

As fi putut scrie mai mult despre review-ul tau si presupunerile si intrebarile pe care ti le pui dar nu cred ca are nimeni rabdare sa citeasca randuri si randuri de text. Eu am, ca altfel nu as fi citit textul fara spatii intre paragrafe. :D

PS: Judex are dreptate, salata de fructe cu zahar ? :(

E.Floares
12 Jan 2010, 14:16
In salata de fructe nu se pune zahar, for cryin' ouit loud!

Damn it, asa este! :| Fructele sunt facute doar din apa si sare. Cum am putut uita? :((



din filme precum “Matrix” (1999, regia Andy si Larry Wackowski)
Poftim ?

Nu Larry, Lana. Scuze pentru asta.[/QUOTE]


. Ca să putem relaţiona cu povestea din film, stratul realist subtil de la bază trebuie să fie mai solid, în timp ce în cazul de faţă, imaginaţia lui Cameron este atât de curajoasă şi atât de creatoare încât întreaga planetă Pandora devine aproape o aberaţie.

Prea mult strica, corect. :D

Ceea ce am zis in articol, explicat ca pentru grupa mare de la gradinita: Avatar este ca un mar. Un mar de 20 de kg, pe care-l pui intr-o farfurie inexistenta.


Motivul principal al invaziei Pandorei îl reprezintă un mineral unic în felul lui (unoptaniumul), care ar rezolva pentru totdeauna problema energiei pe Pământ. Pe lângă faptul că acest motiv îl putem întâlni în tot atâtea filme câţi graficieni a avut opera cameroniană, este foarte puţin probabil, ca omenirea să poată ajunge pe o planetă atât de îndepărtată, fără să fi rezolvat deja cel puţin partea cu energia (şi să nu uităm că acţiunea se petrece peste 144 de ani). Iar dacă am rezolvat-o cu energia, de ce-am mai avea nevoie de Pandora?

Unde se spune ca am rezolvat-o cu energia. Si in fine ce legatura are un zbor interstelar cu energia de pe pamant sau cu minarea unui material, oricare ar fi el ?

Ia d-aci:

Without Unobtanium, interstellar commerce on this scale would not be possible. Unobtanium is not only the key to Earth’s energy needs in the 22nd century, but it is the enabler of interstellar travel and the establishment of a truly spacefaring civilization. Making a feed back loop, the more Unobtanium is mined, the more ships can be built, and more mining equipment can be sent to Pandora .

Ai dreptate. Navele spatiale merg pe cartofii cumparati de la tanti Leana de la coltu' strazii.
Ma-sa de energie! Cine are nevoie de ea, ca sa ajunga in spatiu? Ne luam de fund in sus, infigem un cartof in el si away we gooo!


Cascada elementelor vizuale este ieftină (artistic vorbind), aceasta nu compensează sub nicio formă concreteţii poveştii filmului, dar îşi face treaba nemaipomenit de bine, anume să ne ameţească şi să ne învârtească, de să uităm pe ce planetă suntem. O planetă cu o floră, cu o faună, cu un popor aparte şi cu un limbaj şi mai aparte, de ne lasă fără grai, o adevărată bijuterie computerizată. Munţii plutitori ai Pandorei (inspiraţi din munţii chinezi Huang Shan), pădurea tropicală iluminată natural a Na’vi-lor precum şi coliziunile dintre aceştia şi maşinăriile distrugătoare sunt câteva din elementele imagistice ale filmului pentru care James Cameron (împreună cu cei peste o mie de oameni care au lucrat la efectele vizuale) îşi merită banii, nu şi laudele.

Ca sa citez din SouthPark, probabil un show pe care il urmaresti: The fuck man, the fuck ?

The fuck-exactly!


Laudele merg către computer.
Am invatat ca pe forum conteaza mai mult limbajul decat continutul asa ca nu as vrea sa spun decat ca fraza mi se pare amuzanta.

The fuck-exactly!...ah, pardon, m-a luat valul limbajului, am vrut sa zic ca e propozitie, nu fraza.


Coloana sonoră nu se face remarcată, semn că James Horner (“Aliens” 1986, Inimă neînfricată” 1995, “Titanic” 1997) şi-a mai pierdut din vigoarea anilor ’80-‘90 , ritmul şi efectele sonore având rolul doar de a menţine atmosfera specifică poveştii filmului, neieşind cu nimic în evidenţă, nereuşind să intipărească în mintea spectatorului nici măcar o melodie sau vreun fragment de partitură.

http://www.youtube.com/watch?v=QtdZrVzaeJ0&feature=fvst parca nu-i asa rau. Si melodia de la inceput a fost buna.

Daca nu e un filmulet in care sa ne fredonezi coloana sonora, eu nu dau click.


As fi putut scrie mai mult despre review-ul tau si presupunerile si intrebarile pe care ti le pui dar nu cred ca are nimeni rabdare sa citeasca randuri si randuri de text. Eu am, ca altfel nu as fi citit textul fara spatii intre paragrafe. :D

Eh, unii mai au... ca altfel nu ar mai lua revista.

pipes
12 Jan 2010, 14:23
In salata de fructe nu se pune zahar, for cryin' ouit loud!

sunt sigur ca stia, dar a spus-o si el asa ca e mai artistic vorbind. :)

acelasi lucru asternut de 15x in exprimari usor diferite cu exagerarile si neinformarile de rigoare (mai conteaza asta!?!?!).....

warcraft - regizat de sam raimi - o sa apara in anii ce vor urma (cica 2011). vedem atunci ce si cum.

@floares
Daca nu e un filmulet in care sa ne fredonezi coloana sonora, eu nu dau click.

Enjoy: http://www.youtube.com/watch?v=WS5ER8HaIhU

>:)