View Single Post
Old 26 Sep 2016, 00:56   #113
alali
Guru
 
alali
 
Join Date: May 2011
Posts: 871
E imposibil de inlaturat senzatia de fictiune.

The Rainmaker (1997)



Inca un film despre sistemul juridic american, despre viata de avocat si bineinteles, incluzand si un caz complex si cu o rezonanta deosebita pentru societatea americana. Doar ca de data aceasta cazul nu are nici o influenta din realitate, fiind un produs integral al exceptionalei imaginatii a celui ce se numeste John Grisham.
Reprezentand debutul intr-un rol principal pentru Matt Damon, (la care se vede stangacia si tracul unei astfel de responsabilitati tot atat de mult pe cat se vede si la tanarul avocat Ruby Baylor), filmul este apreciat mai ales pentru prestatia lui Jon Voight in rolul lui Leo Drummond. Nu o sa vorbesc deloc despre acest rol secundar, nu pentru ca s-ar fi vorbit destul si pentru ca ar fi elogiat in mai toate parerile exprimate pe pagina acestui film. Nu o fac pentru ca nu l-am remarcat intratat incat sa mi se para ceva deosebit. E ok, la fel ca si toti ceilalalti, nimeni din intregul "cast" nefacand nota discordanta, insa cam atat. Dar tin totusi sa ma opresc asupra unui alt "supporting actor", partenerul lui Ruby, Deck, in persoana minunatului pitic, Danny DeVito. Cred ca filosofia de viata a acestui personaj este polul de atractie a intregului film. Iar ce e si mai minunat, e ca DeVito nici macar nu constientizeaza acest aspect. El este omul bun la toate, cel care cara camera desi aceasta e mai mare ca el, el este cel care se zbate si cauta tot felul de chichite avocatesti de care sa se agate in timpul procesului si la nevoie, tot el este cel care cotrobaie prin gunoaie, la propriu. Plus ca, toata ideea acestui birou avocatesc al unui debutant in ale meseriei, pleaca tot de la personajul sau. Asadar, nu inteleg de ce nimeni nu pomeneste de rolul lui Deck si nici de ce e atat de subestimat ceea ce face actorul pentru a-i da viata acestui personaj.
Revenind la film, o sa ma pozitionez oarecum contrar curentului si o sa spun ca la nivel de plot, de poveste, productia de fata este destul de infantil construita. Un caz oarecum reprezentativ pentru o tara unde fara asigurare de sanatate esti lasat sa mori acasa, aici este transformat intr-o gluma cap coada.
Un avocat care nu intelege mai nimic din acest proces, care mai si gafeaza impardonabil in fata onoratei instante si care este totusi lasat sa-si faca numarul pana la capat, mai este si incurajat, simpatizat si favorizat. Sincer, nu m-ar fi mira sa vad ca respectivul magistrat i-ar fi facut ocheade frumuselului avocat sau ca i-ar fi trimis bezele. (sunt rautacios prin acest comentariu, dar frustrarea mi-a venit din tot acest circ juridic la care am asistat). Un mers pe blat mai fatis ca aici, nu o sa mai vedeti in multe alte filme. La un moment dat, impresia e ca judecatorul l-a luat ca si ucenic pe acest tanar debutant care mai are si curajul sa ii reproseze "Inaltimii Sale" ca nu poate sa ii respinga contestatia pentru ca el e la primul proces si trebuie ajutat.
Dar bineinteles ca din incurcatura il scoate, cine altul, daca nu fasnetul Deck, care stie pe dinafara tot codul de procedura. (aici apare o neconcordanta a constructiei acestui caracter, ca fiind un incapabil sa treaca examenul de barou, cand se dovedeste ca personajul e toba de carte)
Am incercat sa trec peste aceste mari neajunsuri si sa ma focalizez la drama reprezentata in cazul ce se instrumenteaza. Dar cu greu am mai reusit sa reintru in atmosfera dupa numeroasele cazuri de balbe in instanta oferite de junele avocat. Iar cand se mai intampla un nou episod de fastaceala in curtea de judecata, momentul ma arunca in afara atmosferei la o asa distanta ca nu mai imi aminteam nici macar detalii din caz.
Concluzie: Un film de tv, cu o poveste fara mari pretentii. Prezinta o drama ce ar trebui sa sensibilizeze o natiune, dar partinitor si manipulativ. Plus ca toate personajele negative, adica avocatii paratei firme de asigurari, sunt atat de libidinosi prezentati si au in permanenta acel aer de aroganta atat de nefiresc si de gresit introdus de catre regizor, ca iti da impresia ca mesajul ti se serveste cu lingurita, ca unui retardat caruia ii curge scuipatul din gura de tampit ce e. Nota 6,43! Si un 9 pentru DeVito. Minunat in acest film.

PS.
Ecranizari dupa cartile lui John Grisham:
The Firm (1993);
The Pelican Brief (1993);
The Client (1994);
A Time to Kill (1996);
The Chamber (1996);
The Rainmaker (1997);
The Gingerbread Man (1998);
Runaway Jury (2003);
Christmas with the Kranks (2004).

Last edited by alali : 26 Sep 2016 at 01:30.
alali is offline   Reply With Quote sendpm.gif