Wreck-It Ralph (2012)
Desi situate la distanta de 3 ani unul de altul ca date de lansare,
Wreck-It Ralph (2012) si
Pixels (2015), eu am avut norocul sa le urmaresc in aceeasi saptamana pe ambele. Spun noroc pentru ca asa am putut sa compar cele doua filme si sa le apreciez dupa cum merita fiecare, avand la indemana si exemplul de asa da dar si pe cel de asa nu.
Iar exemplul pozitiv aici e
Wreck-It Ralph.
O mostra de cum sa construiesti o naratiune, de cum sa compui un scenariu si de cum sa desenezi un personaj principal. Totul este la superlativ in cazul acestui "
Strica Tot".
Ca si poveste, actiunea are momentele ei de previzibilitate, momente atat de obisnuite in mai toate productiile ultimilor ani, dar se poate trece relativ usor peste acestea mai ales ca intorsaturile de situatie destul de surprinzatoare ajuta ca vizionarea sa fie cat mai placuta si mai usoara.
Foarte colorat, gen CandyCrash, foarte bine tesut dpdv al naratiunii, filmul place mult oricarui privitor. Interesant si uimitor totodata e ca nu se apeleaza la un personaj dintr-un joc foarte cunoscut, lucru ce cu siguranta ar fi asigurat un 50% din reusita finala daca s-ar fi folosit un astfel de artificiu. Dar s-a dovedit ca nu a fost necesara o astfel de strategie si bine au facut producatorii si scenaristii ca nu au apelat la ea. Asa, acum totul este muncit. Fiecare fan al acestui desen animat este castigat pentru totdeauna prin metode cinstite si pe merit.
Se ia un personaj secundar dintr-un joc "de duzina" si se creaza un erou principal care creste sub ochii nostri. Iar asta este o reusita cum rar am putut savura in ultimii ani, reusita rarisim intalnita chiar si in filme. Cu atat mai importanta este aceasta izbanda intr-o animatie.
Savuroasa si apreciata este si "descrierea" comico-critica a jocului in sine, joc din care provine si personajul central al proiectiei. Foarte pertinenta, cu un umor fin dar sesizabil chiar si de catre cei mici, aceasta scena de inceput capteaza si cucereste privitorii pentru totdeauna. Dupa aceasta izbanda a lui Ralph asupra publicului din care tristul personaj isi face aproape in unanimitate tovarasi devotati pe viata, totul ramane la latitudinea lui; iar el cu siguranta ca nu ne va dezamagi.
Revenind la comparatia dintru inceput, gasim in acest
Wreck-It Ralph cam tot ce lipseste din
Pixels. Extrapoland,
Wreck-It Ralph poate servi ca exemplu pentru orice proiect viitor de animatie care vrea sa gaseasca acel echilibru intre calitate si succes, iar scenariul este si el un model de cum sa-l alcatuiesti ca sa fie si interesant dar si captivant in acelasi timp. Creionarea personajului principal Ralph, exemplara prin evolutie si forma, poate functiona ca etalon chiar si pentru un lung-metraj de ce nu?
Frumos;
un 7,78! O raritate in zilele noastre.