Originally Posted by Federico:
Am vazut "2046".
O mica mentiune: am inceput filmul cu gandul la cateva idei pe care le retinusem din eseu lui als despre film (care nu se gaseste pe net  ) din "De ce vedem filme" , printre care ca am avea de-a face cu un fascinant studiu asupra memoriei, dar bien'nteles... nici vorba sa fi detectat asa ceva in directia asta.
|
2046 e legat de In the Mood for Love. 2046 e anul spre care urca trenul imaginar al personajului interpretat de Tony Leung, in dorinta de a gasi linistea. in fapt calatoria proiecteaza trecutul personajului intr-un viitor in care spera ca toate lucrurile neimplinite (iubirea care il duce constant in camera de hotel 2046, in In the Mood for Love) isi vor gasi alinarea. ceea ce te deranjeaza in ceea ce priveste folosirea cuvintelor e parte din mise-en-abime-ul gindit de WKW. personajul scrie o carte despre viitor, cartea sa e deja filmul pe care-l vedem (cuvintele scriitorului se materializeaza instantaneu in imaginile de pe ecran), iar filmul e o transpunere a memoriei (si perceptiei personajului) in istorie cinematografica in care timpii (trecut, prezent si viitor) se suprapun si instituie timpul narativ. constiinta umana e deja cinematografie/cinematografia e deja constiinta umana, cam asta imi pare a fi ideea pe care o sustine WKW aici.