Originally Posted by PoliFanAthic:
Nu mi-a placut in mod deosebit cartea de final a acestei minunate povestiri, dar suferinta filmului tine mai putin de asta.
Cum se poate sa ecranizezi in doua filme de cate doua ore si jumatate o carte care nici macar n-a fost cea mai lunga din serie? Daca celelalte filme mi s-au parut, indiferent de carentele lor, tensionante si intense, asta a fost asa de labartat incat a devenit plicticos.
|
Ultimul roman din seria Harry Potter e de departe cel mai condensat din punct de vedere al actiunii, deci mie mi se pare foarte bine ca au optat pentru varianta doua filme.
Filmul mi s-a parut o ecranizare decenta, dar ca mai toate filmele din seria Harry Potter mi s-a parut ca nu are suficienta vana. Asta se intampla cand faci filme dupa carti pe care le-a citit cam "toata lumea" (nu toata lumea in general ci majoritatea celor care vin sa vada filmul). Nici nu poti schimba prea multe dar nici nu poti sa uiti de restrictiile mediului in care te exprimi. Cuaron a fost cel care mi se pare ca s-a desprins cel mai mult de carte si a facut cel mai "film" film, dar multe din deciziile lui au fost in folosul unui spectacolului vizual care devine usor gratuit atunci cand sacrifici atat de mult din substanta romanului.
Oricum imi pare rau ca seria asta nu a beneficiat de un singur regizor cu o singura viziune. S-ar fi putut face niste anticipari si legaturi frumoase, mai ales cand lucrezi cu actori super talentati gen Alan Rickman, Emma Thompson, Fiennes etc.
Iar despre carti, mie mi-au placut enorm. Ultimele 4 volume le-am citit intr-o saptamana timp in care am fost efectiv transpusa intr-o lume magica. Poate ca originalitatea lui Rowling comparativ cu Tolkien si Pullman nu e remarcabila, dar stie sa pluseze fix in punctele unde predecesorii ei se limiteaza, respectiv la potretizarea personajelor. Momente tragice si personaje care mor sunt si in Stapanul Inelelor si in His Dark Materials, dar moartea lui Sirius si efectul asupra lui Harry din The Order of Pheonix este unul din cele mai emotionante pasaje pe care le-am citit (si nu numai din genul asta de literatura).