Originally Posted by Pauline Kael:
Cum vrei sa descoperi metafizica in arta lui daca nu prin documentare si comentarii?
Suprarealismul static nu e valabil in cazul lui Magritte.Suprarealismul nu e valabil doar din punctul de vedere al psihanalizei,el este o transfigurare a realului,imaginarului in plan direct...Exista tablouri,motive scene care n-au legatura cu suprarealismul,din alte curente artistice, metamorfozate cu grija ulterior in picturile suprarealiste.
|
Magritte invoca in operele sale nimicul sau misterul. Iar asta cat se poate de fatalist: ori le iei pe bune ori abandonezi opera mea. Nu ne opreste desigur nimic sa le interpretam cum vrem si sa gasim in ele mesaje pe care probabil numai noi am putea gasi, insa asa nu facem decat sa indepartam opera de arta de la propriul creator. Poate ati zice, uite, asa ii dam valoare universala, si deci o ridicam in grad, insa sa nu uitam ca pictura este a lui Magritte si are dreptul sa spuna ca ea, fie nu zice nimic, fie nu TREBUIE sa zica nimic, chiar daca aparent ea zice.
Ciudat, nu am stiut nimic de satanismul incognito din picturile lui Magritte. Sentimentul de confuzie deliberata din picturile sale duce mai degraba spre nihilism decat satanism. Si da, repet, daca i-am impune o anumita interpretare operelor lui Magritte, i-am distruge exact ceea ce il face atat de inefabil si ispititor: misterul. Lasati-l acolo, nu-l deranjati.