View Full Version : De la carte la film
corinka
22 Apr 2009, 00:47
Ce carti v-au placut si ati dori sa le vedeti ecranizate?
Voi incepe eu cu doua serii de carti care m-au dat gata si nu stiu sa se fi ecranizat. Este vorba despre cartile lui Orson Scott Card.
Saga lui Ender:
1. Jocul lui Ender
2. Vorbitor in numele mortilor
3. Xenocid
4. Copiii mintii
Seria umbrelor:
1. Umbra lui Ender
2. Umbra Hegemonului
3. Umbra marionetelor
4. Umbra Uriasului
Mi-au placut mai ales primele patru, iar "Vorbitor in numele mortilor" este preferata mea.
Nu stiu sa se fi ecranizat vreunul dintre aceste romane. De-abia astept sa le vad la cinema.
illotempore2002
22 Apr 2009, 00:50
sa-mi fie rusine!
nu am auzit de nici una din titlurile mentionate de tine!
corinka
22 Apr 2009, 00:53
Sunt SF-uri. Si eu le-am descoperit acum vreo 2 ani. De fapt le-a descoperit altcineva din familie, intamplator, a luat una si dupa aceea le-a cautat pe toate.
A mai scris si Timperfect, dar pe asta nu am citit-o.
Pitbull
22 Apr 2009, 00:57
Nu s-au ecranizat, într-adevär. Iatä filmografia lui Card:
http://www.imdb.com/name/nm0136298/
"Jocul lui Ender" ar mai merge, dar "Vorbitor..." si "Xenocid" ar fi foarte greu de adaptat. Mie mi-a fost greu si sä le citesc, nu aveam starea si linistea necesare...
corinka
22 Apr 2009, 01:02
Vorbitor... mi-a placut cel mai mult. Este captivanta, n-o puteam lasa din mana.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Orson_Scott_Card
Eu as fi vrut sa vad adaptari dupa cartile lui John Saul.Si ma oftic tare rau ca nu s`au facut.Probabil ca umbra lui Stephen King a fost prea mare.Filmele dupa Stephen King au fost unele bune,dar au fost unele foarte de cacat,lipsindu`le regizorul bun.Iarasi filmele dupa Jules Verne imi plac,si as vrea sa vad cat mai multe filme facute dupa cartile lui.Desi nici in cazul asta nu se compara placerea pe care o simti cand citesti cartea si iti imaginezi tu totul.
halebardul
22 Apr 2009, 07:52
eu as vrea sa vad ecranizate - bine - cartile lui Mario Varga Llosa. Oricare dintre ele. De fapt, toate.
miercuri
22 Apr 2009, 12:58
Eu as vrea dupa Middlesex (http://en.wikipedia.org/wiki/Middlesex_(novel)) de Jeffrey Eugenides (aparuta si la noi cu acelas titlu, la Polirom). Ar iesi o miniserie faina de aici, mai ales regizata de Wes Anderson :p
Dupa A Confederacy of Dunces (http://en.wikipedia.org/wiki/A_Confederacy_of_Dunces) a lui John Kennedy Toole (tradusa la noi tot de Polirom, cu titlul "Conjuratia imbecililor"). Ideal ar fi in regia fratilor Coen.
Dupa The Ghost Road (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Ghost_Road) de Pat Barker, cel mai bun roman despre WWI pe care l-am citit, la noi nu stiu sa se fi tradus. Mi-ar placea sa se ocupe de el un regizor britanic, poate tipu care a facut The Reader, Stephen Daldry.
Dar dupa multe carti care mi-au placut s-a facut deja film. Si mult din cele care mai raman le-as pune in categoria neecranizabile (asta pana cand nu-l trazneste pe vreun scenarist ideea). Sper sa nu iasa niciodata film dupa Pendulul lui Foucault.
corinka
22 Apr 2009, 13:09
"Jocul lui Ender" ar mai merge, dar "Vorbitor..." si "Xenocid" ar fi foarte greu de adaptat. Mie mi-a fost greu si sä le citesc, nu aveam starea si linistea necesare...
De ce?
Ce mi-ar placea sa vad Vorbitor in numele mortilor luand Oscaruri pentru machiaj si efecte speciale. Si nu numai... \m/
europe_east
22 Apr 2009, 18:33
intodeauna m-am intrebat cum ar putea rata o ecranizare la Narcis si Goldmund... Mi se pare totusi infernal de greu. in cel mai bun caz ar fi un experiment gen Parfumul, care mie mi s-a parut nesatisfacator (comparat cu cartea)
intodeauna m-am intrebat cum ar putea rata o ecranizare la Narcis si Goldmund... Mi se pare totusi infernal de greu. in cel mai bun caz ar fi un experiment gen Parfumul, care mie mi s-a parut nesatisfacator (comparat cu cartea)
cred ca tarkovsky ar putut scoate ceva bun din el...nu stiu de ce, poate facand analogia cu andrei rubliov.
n-am citit parfumul, dar filmul mi s-a parut un experiment reusit.
europe_east
22 Apr 2009, 18:45
da, nu stiu... hesse in general mi se pare greu de ecranizat. sa citesti Parfumul, bre, neaparat!!
corinka
22 Apr 2009, 19:41
"Mama" de Pearl S. Buck. Este unul dintre cele mai reusite portrete literare ale unei mame. Poate ca s-o gasi vreun regizor chinez talentat care sa transpuna acest portret pe ecran, intr-un film pe masura cartii.
Pauline Kael
22 Apr 2009, 19:56
Cori,congrats pt moderare.Scuze,nu am copiat topicul tau la Iconoclast,a fost gand la gand.
On:"Adolescentul" Dostoievski","Copilaria"Gorki,regizor Nikita Mihalkov.
corinka
22 Apr 2009, 20:06
Thnx! Poate si unim topicurile. Ma rog, al meu e mai "generalist", nu se refera doar la iconoclasti. :)
Pauline Kael
22 Apr 2009, 20:11
Da,lasam asa,ti-am zis n-am copiat,am vazut p-orma topicul tau,inca o data,felicitari,esti ok.
Fantasy-ul si sf-urile lui Vladimir Colin(imi placea in copilarie)8->
Chambord
22 Apr 2009, 20:15
n-am citit parfumul, dar filmul mi s-a parut un experiment reusit.
cartea e zece clase peste. filmu = slabutz
ok. m-ati convins. o sa citesc cartea.
eu as mai vrea ecraniazari dupa boris vian :x (poate jeunet ar putea regiza spuma in genul amelie), dupa alice in tara minunilor (de burton ar merge, a creepy alice), dupa marquez (am auzit ca fu nasol ala cu holera) si scurt metraje dupa nuvelele lui cortazar.
corinka
23 Apr 2009, 07:50
Da,lasam asa,ti-am zis n-am copiat,am vazut p-orma topicul tau,inca o data,felicitari,esti ok.
Fantasy-ul si sf-urile lui Vladimir Colin(imi placea in copilarie)8->
Vladimir Colin are si niste povesti fantastice pentru copii jos palaria! Ce bine ar merge si alea la TV duminica dimineata. Si la cinema, desigur! Sa-mi duc si eu copiii la cinema - cand i-oi avea - sa vada Hans si cele patru castele - asta mi-a venit primul in minte - si multe altele.
gabonne1
23 Apr 2009, 08:21
As fi in stare sa dau eu bani numai sa vad ecranizarea seriei Ciresarilor. Cartile copilariei mele, :"> . Stiu ca s-a mai incercat , dar filmul, spre deosebire de carte, era plin de cravate rosii.
De asemenea , as dori sa vad ecranizarea veacului de singuratate al lui Marquez. greu, foarte greu...poate incearca David Lynch ceva, :D .
Mercutio
26 Apr 2009, 14:19
Dupa The Ghost Road (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Ghost_Road) de Pat Barker, cel mai bun roman despre WWI pe care l-am citit, la noi nu stiu sa se fi tradus. Mi-ar placea sa se ocupe de el un regizor britanic, poate tipu care a facut The Reader, Stephen Daldry.
Inseamna ca n-ai citit "Nimic nou pe frontul de vest" de Erich Maria Remarque. :)
On topic - mi-ar placea sa vad o ecranizare dupa Rusoiaca de Gib Mihaiescu.
On topic - mi-ar placea sa vad o ecranizare dupa Rusoiaca de Gib Mihaiescu.
Acum vreo 10 ani am studiat eu aceasta posibilitate, dar m-am oprit la "Femeia de ciocolata" a aceluiasi autor. Bineinteles, pana acum n-a iesit filmul. Nu de alta dar as fi aflat si eu. :D In orice caz, ma atrage foarte mult scriitura lui pentru transpuneri cinematografice. Cine stie? Poate ti se indeplineste dorinta.
Eu am citit anul trecut The lovely bones, de Alice Sebold, si am descoperit ca ecranizarea romanului e deja realitate, pelicula e in post productie, si se va lansa la sfarsitul lui 2009. Cartea e superba! ;) Dar la fel de mult iubesc si cartile lui Graham Greene, unele fiind deja ecranizate.
Chambord
18 May 2009, 12:10
Eu am citit anul trecut The lovely bones, de Alice Sebold, si am descoperit ca ecranizarea romanului e deja realitate, pelicula e in post productie, si se va lansa la sfarsitul lui 2009. Cartea e superba! ;)
Regizeaza nimeni altul decat Peter Jackson (Lord of the rings).
corinka
18 May 2009, 17:11
Am aflat si eu ca Orson Scott Card lucreaza la un scenariu bazat pe Jocul lui Ender, sper ca dupa aceea sa urmeze Vorbitor in numele mortilor. Cred ca v-am omorat cu Scott Card...
marcusARCUS
22 May 2009, 19:37
Astept cu nerabdare noul Tintin al lui Spielberg.Am citit aproape toate cartile...
corinka
25 Jun 2009, 23:40
The Catcher in the Rye... 8->
Cinemania
26 Jun 2009, 07:56
From a Buick 8 (Stephen King) intrat pe mana lui Tobe Hooper
jactati
26 Jun 2009, 08:03
Din cate stiu eu Salinger e foarte impotriva. Sa-l asteptam sa moara?:-?
keepwalking
26 Jun 2009, 08:09
eu sunt sceptic in privinta unei ecranizari de calitate...
am inteles ca este in pregatire `Neverwhere` dupa cartea cu acelasi nume de Neil Gaiman,abia astept sa iasa
capodecina
26 Jun 2009, 11:16
O noua ecranizare dupa Papillon si una` dupa Filiera Falcone (si asa, filme cu subiect Mafia nu au mai iesit de ceva timp).
jactati
26 Jun 2009, 11:21
adolescenta mea a fost scindata intre Cinemateca si lecturi din Salinger. Dar parca tot l-as lichida pe unul care ar incerca sa ecranizeze lanul de secara. deci killer in the rye.
ricutza
26 Jun 2009, 11:42
adolescenta mea a fost scindata intre Cinemateca si lecturi din Salinger. Dar parca tot l-as lichida pe unul care ar incerca sa ecranizeze lanul de secara. deci killer in the rye.
pai de ce? nu e o carte cu un stil atat de special care nu poate fi ecranizat....ar putea iesi ceva misto. plus ca mie mi se pare ca e genul de carte super vizuala.
Ar fi interesanta o ecranizare dupa sria ``Cantec de apa si foc`` de G.R.R Martin
jactati
26 Jun 2009, 13:42
pai de ce? nu e o carte cu un stil atat de special care nu poate fi ecranizat....ar putea iesi ceva misto. plus ca mie mi se pare ca e genul de carte super vizuala.
maybe. dar eu nu vreau sa-mi ramana in minte vreun idiot care sa mi-l confiste pe Holden si vreun nesarat care sa spuna din off: daca vreti intr-adevar sa aflati ce s-a intamplat ...
ma rog, sa se faca daca voi il vreti. o sa ma feresc eu cum pot.
corinka
26 Jun 2009, 13:43
@jactati
Simplu: nu te duci la filmul respectiv, daca se va face vreodata.
Amantul_Taciturn
28 Jun 2009, 19:06
Cea mai buna ecranizare dupa o carte ramane pentru mine The Duellists. Am observat insa, ca in genere, dupa o carte cu adevarat mare e greu sa faci un film pe măsură.
han.solo
07 Jul 2009, 13:58
Cred ca, oricum, vrei nu vrei, o carte buna ori a fost, ori va ajunge sa fie ecranizata, mai devreme sau mai tirziu. Ce e ciudat, intr-adevar, e ca multe carti bune au parte de ecranizari proaste. :( Dar, daca ti-a placut mult cartea, e greu sa NU mergi sa vezi apoi si filmul, zicindu-ti ca NU vrei un alt pdv, chiar daca e mai ... comercial, sau mai stiu eu cum.
Am citit de curind ceva de Jack Kerouac, si apoi am cautat pe imdb sa vad daca s-a facut vreun film dupa vreo carte a lui. Cind am vazut ca "On the Road" e chiar in productie pe anul acesta, mi-am zis: "argh, nuuuaaaah! F...! Damn! ... Not this!". Dar ... pe urma m-am uitat cine e regizor si scenarist: sint aceiasi care au facut "Diarios de Motocicleta" (un film care mi-a placut): Walter Salles si Jose Rivera. A, si producator Francis Ford Coppola. Ma gindesc ... poate o sa iasa ceva. Macar pt. atmosfera acelor ani... Don't know. In fine. Oricum, acum pot spune ca ma intereseaza sa-l vad.
ricutza
08 Jul 2009, 12:11
Cred ca, oricum, vrei nu vrei, o carte buna ori a fost, ori va ajunge sa fie ecranizata, mai devreme sau mai tirziu. Ce e ciudat, intr-adevar, e ca multe carti bune au parte de ecranizari proaste. :( Dar, daca ti-a placut mult cartea, e greu sa NU mergi sa vezi apoi si filmul, zicindu-ti ca NU vrei un alt pdv, chiar daca e mai ... comercial, sau mai stiu eu cum.
Am citit de curind ceva de Jack Kerouac, si apoi am cautat pe imdb sa vad daca s-a facut vreun film dupa vreo carte a lui. Cind am vazut ca "On the Road" e chiar in productie pe anul acesta, mi-am zis: "argh, nuuuaaaah! F...! Damn! ... Not this!". Dar ... pe urma m-am uitat cine e regizor si scenarist: sint aceiasi care au facut "Diarios de Motocicleta" (un film care mi-a placut): Walter Salles si Jose Rivera. A, si producator Francis Ford Coppola. Ma gindesc ... poate o sa iasa ceva. Macar pt. atmosfera acelor ani... Don't know. In fine. Oricum, acum pot spune ca ma intereseaza sa-l vad.
nu stiu de ce ai asa de multe dubii in ceea ce priveste ecranizarea cartii On the Road. A fost si un episod in Qunatum Leap in care apare si Kerouac (sper sa nu gresesc) jucandu-se pe sine. Si mie mi s-a parut ca episodul respectiv a iesit foarte misto si surprinde o parte din aspecte. Asa ca si filmul de lung-metraj ma astept sa iasa marfa.
han.solo
09 Jul 2009, 10:39
nu stiu de ce ai asa de multe dubii in ceea ce priveste ecranizarea cartii On the Road. A fost si un episod in Qunatum Leap in care apare si Kerouac (sper sa nu gresesc) jucandu-se pe sine. Si mie mi s-a parut ca episodul respectiv a iesit foarte misto si surprinde o parte din aspecte. Asa ca si filmul de lung-metraj ma astept sa iasa marfa.
A, nu, dimpotriva, am zis ca ma intereseaza sa-l vad. Doar reactia mea initiala a fost de neincredere, de dezamagire, fiindca sint sceptic in general in ceea ce priveste ecranizarea unei roman bun. Exista f. multe motive aici, ti le poti imagina usor. De exemplu multe detalii din carte sint lasate deoparte, pentru ca... pur si simplu nu incap intr-un film de doua ore. Explicatiile autorului, descrierile, gindurile personajelor, etc., nu sint asa usor sa le transpui in imagini. Si vocea narativa a scriitorului e greu de mapat in dialog. Nu ma refer aici la best seller-uri comerciale, (zic comerciale, fiindca si "On the Road" a fost un best seller), la carti ce contin o singura idee, iti dai seama. Si altele, si altele. De asta cind aud ca o carte buna va fi transpusa in film, ma gindesc automat la o ecranizare in stil comercial, care-i simplifica mult sensurile.
Dar vazind echipa producator, scenarist, regizor o parte din dubiile initiale mi s-au mai risipit.
:)
Eu as fi vrut sa vad adaptari dupa cartile lui John Saul.Si ma oftic tare rau ca nu s`au facut.
Şi eu aş fi fost curioasă să văd măcar o ecranizare după cărţile lui. Credeam că nu am găsit eu, nu că nu s-au făcut. Mai aştept, totuşi... mai sper, încă. :D
shoortyking
03 Aug 2009, 21:09
The Ice Schooner - Schoonerul ghetii de Michael Moorcock.
andreiu7z
08 Mar 2010, 15:28
Ar fi o carte care ar merita sa fie ecranizata.
Romanul adolescentului miopB-)
Huliganii de eliade
gabbone 1,trebuie sa te anunt ca "Ciresarii" n-ar putea sa fie altfel decat cu cravate rosii!!!Asa a conceput Constantin Chirita romanul!S-a bazat pe un fapt real existent in regimul trecut si anume:in vacantele de vara,elevii plecau in asa-zisele expeditii scolare,un fel de "cercetasi"cum zic americanii.Practic,ei se dotau cu corturi,oale si cratite si ce se putea gasi de mancare sub forma de conserve si urcau in creierii muntilor insotiti de un profesor de la "casa pionierilor",care era si "indrumator".Chipurile, aceste expeditii aveau un scop si o tematica,in functie de" cercul "la care erai inscris,dar de cele mai multe ori erau un mod de a salva plictiseala unei vacante lungi in care nu prea aveai alte optiuni...
Asa ca,in vecii vecilor n-o sa mai avem un Tic,Maria,Victor,Lucia ...fiindca ei acum sunt bunici,probabil, iar nepotii lor in nici un caz n-ar avea rabdare sa le asculte povestile fantasmagorice despre ciresari,cand traim epoca filmelor 3d,a avatarului si a jocurilor video tridimensionale!
Ciresarii au trait acum 30 ani.Au murit la 22.dec.1989!Nimeni n-o sa-i mai invie,nici macar de dragul nostalgicilor!!
Radu1711
03 Apr 2010, 12:05
decat sa citesc o carte mai bine vadun film care este facut dupa cartea respectiva, ma atrage mai mult:-*
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.