View Full Version : Cannes 2007
StefanDo
29 May 2007, 17:14
ulianov, vezi mai sus
Carmine Galante
29 May 2007, 17:17
dar sa fim seriosi: publicul international este mult mai sensibil la statuete decat la frunze de palmier.
Clar, dar unora inca trebuie sa li se deseneze asta. Daca un film dambovitean ar lua Oscarul chiar ca ar mai iesi un pic si tara asta mizerabila din mocirla. Un astfel de premiu ar face valuri pe tot mapamondul, nu numai in zona europeana. Si atunci tot meritul realizatorului ar fi, nu al tarii. ;)
ulianov
29 May 2007, 17:34
dar sa fim seriosi: publicul international este mult mai sensibil la statuete decat la frunze de palmier.
Clar, dar unora inca trebuie sa li se deseneze asta. Daca un film dambovitean ar lua Oscarul chiar ca ar mai iesi un pic si tara asta mizerabila din mocirla.
Acum vine si propasirea neamului.
Zi repede, fara imdb si alte situri ajutatoare, ce alte filme germane au luat Oscarul in afara de anul trecut.
StefanDo
29 May 2007, 17:39
conteaza?
conteaza mai mult ca 1 miliard de oameni au vazut in februarie ca Das Leben der Anderen a luat oscarul
ulianov
29 May 2007, 17:47
Tu ce-ti amintesti despre Un barbat si o femeie? sau Pele Cuceritorul?
Mi se pare aberant sa spui: da, a cistigat Mungiu la Palme d'Or, nu-i rau, dar daca ia Oscarul, aia e consacrarea. N-am spus ca nu ar fi bun Oscarul, eu m-as duce chiar pina la L.A. sa particip la ceremonie, dar hai sa reusim sa ne pastram capul pe umeri si bunul simt.
Alex Leo Serban
29 May 2007, 18:12
oscarurile sint pt plebe. palme d'or-urile sint pt connaisseurs 8)
oricum, in istoria cinema-ului conteaza filmele mari, nu cele kre au adus bani!
dk ar fi asha, atunci 'titanic' ar fi cel mai bun film ever :lol:
gionloc
29 May 2007, 18:24
da, intr-un fel e diferenta dintre artist si meserias.
care mai departe s-ar putea exprima ca diferenta dintre creator (de obiecte-unicat) si un tip care produce foarte bine (in meseria sa) obiecte, insa obiecte care is de serie...
StefanDo
29 May 2007, 18:27
e vorba de promovare, fratilor, ce nu intelegeti?
daca un film e misto si ia Palme d'Or, e mai putin bun daca ia si Oscar? devine un obiect de serie? NU! Pur si simplu e vazut de mai multa lume, ceea ce ar fi extrem de important pentru un film romanesc
Pitbull
29 May 2007, 18:30
Dom'le, io-s de acord sä ia si Oscaru'.
A.L.S.ule, hai cä tu esti ästa cu relatiile, sunä-i p-äia de la Academy si zi-le c-am zis eu cä da.
Supastar
29 May 2007, 18:34
and we wouldn't want that, would we now? :P
de acord, numai "diferenta dintre un meserias si un artist" pentru a respecta directia analogiei!
gionloc
29 May 2007, 18:41
de acord, numai "diferenta dintre un meserias si un artist" pentru a respecta directia analogiei!
da, sigur!
oscar - meseriasi
cannes - artisti,
ca sa inteleaga si carmine despre ce vorbim!
Pitbull
29 May 2007, 19:09
Le talent sans genie est peu de chose
Le génie sans talent n'est rien!
- Paul Valéry
Alex Leo Serban
29 May 2007, 19:47
daca un film e misto si ia Palme d'Or, e mai putin bun daca ia si Oscar?
NU
DOAR K D OBICEI NU PREA S INTIMPLA
i mean, pulp fiction ia palme d' la cannes si amarashtenii aia d la oscaruri ii dau premiu pt 'scenariu original'!? gimme a break! :shock:
devine un obiect de serie? NU! Pur si simplu e vazut de mai multa lume, ceea ce ar fi extrem de important pentru un film romanesc
D C?
nu conteaza citi vad filmu; important e sa-l vada AIA KRE TREBUIE! ;)
ulianov
29 May 2007, 21:08
Cherchez la femme (in Jurnalul National)
Palma de aur a unei femei
2007 05 30| de Sidonia Silian
Constantin Chelba, unul dintre membrii juriului CNC care au stabilit care filme meritã sã primeascã finanþare de la stat în 2006, susþine cã scenariul lui Cristian Mungiu pentru "4 luni, 3 sãptãmâni, 2 zile" n-a plãcut deloc restului comisiei de jurizare. Norocul a venit de la o soþie...
Jurnalul Naþional: Care sunt criteriile dupã care s-a format comisia de jurizare?
Constantin Chelba: Habar n-am criteriile. Eu am fost propus în acest juriu de Asociaþia Cineaºtilor, e o asociaþie a tinerilor cineaºti.
Cum aþi dat nota 8,20?
Regulamentul dupã care s-au dat notele prevedea cinci puncte care trebuiau atinse: subiectul filmului, structura filmului, dialogul, interesul pentru publicul românesc ºi interesul pentru un eventual public strãin. Noi am dat o notã pentru fiecare segment ºi apoi am fãcut media, care constituia nota finalã.
Ce nu v-a plãcut la scenariu?
I-am dat o notã proastã la construcþia dramaturgicã. Prima parte din film mi s-a pãrut foarte lungã. Pânã la un moment dat, acþiunea þinea, iar apoi începea sã se disipeze...
ªi ce v-a plãcut?
Tema ºi ideea de final sunt foarte penetrante ºi cred cã pentru astea a luat ºi premiul la Cannes. Însã la mijloc este vorba ºi despre o poveste personalã – cumnata mea a murit în 1987 la spital, cu procurorul lângã ea. El nu a dat voie sã se apropie nici un doctor, pânã nu spune cine i-a fãcut intervenþia. A murit fãrã sã spunã nimic.
Cum se citeau scenariile
Ce i s-a imputat scenariului?
Ceilalþi au fost reticenþi: mi-au zis cã e subþirel, cã e scris neîndemânatic... La a doua întâlnire cu toþi cei care studiau scenariile, Radu Nicolae, cel care i-a dat a doua notã bunã dupã mine, a venit la mine ºi mi-a zis cã povestea susþinutã de mine, cea care s-a dovedit a fi a lui Cristian Mungiu, i-a dat-o soþiei s-o citeascã ºi i-a plãcut enorm.
O influenþare permanentã între membri?
Fiecare îºi spunea impresiile despre scenariile citite, dacã a mai apãrut ceva nou, demn de luat în seamã. Vreau sã precizez cã în timpul acestor întâlniri toate scenariile erau secretizate, noi discutam despre poveºtile din scenarii, fãrã sã ºtim cine sunt autorii acestora.
Câte scenarii aþi avut de citit ºi în cât timp?
153. Toatã povestea a durat aproape o lunã. Însã vreau sã precizez ceva: în momentul în care dl ªerbãnescu (n.r. – actualul director general al CNC) a organizat prima întâlnire cu membrii juriului, acesta a propus o secþiune nouã: pentru cã anul acesta a fost cel mai mãnos din punct de vedere financiar, s-a vrut ca douã filme care au scenarii de filme comerciale, de acþiune, sã primeascã finanþare de la stat. Aºa s-a ajuns ca filmul lui Sergiu Nicolaescu sã iasã pe primul loc.
Câte ore citeaþi pe zi?
În jur de 14-15 ore. Dar vreau sã vã spun ceva: în prima zi când m-am pus la masa de lucru, am primit un telefon de la cineva, nu vreau sã-i dau numele, pe care nu-l mai vãzusem de câþiva ani, care m-a rugat sã dau o notã bunã unui anumit scenariu.
Acel cineva era din breaslã? Aþi avut parte de presiuni?
Da, era din breaslã. Presiuni e prea mult spus... am avut parte de amabilitãþi... Dupã acea intervenþie, m-am hotãrât sã trag telefonul din prizã, însã degeaba. M-am pomenit de cinci-ºase ori cu tot felul de oameni la mine la geam care mã rugau sã citesc cu îngãduinþã anumite poveºti, mai exact, sã dau note mari unor anumite scenarii. Pentru unele chiar mi s-au propus sume de bani.
Cu câþi bani v-a plãtit statul pentru luna în care aþi citit scenariile?
Mi s-au oferit 4.000 de euro ca sã dau anumite note anumitor scenarii. I-am refuzat. Iar de la stat am primit 30 de milioane cu impozit plãtit.
Cât timp vã lua sã citiþi un scenariu?
Vreo cinci ore, citeam 14-15 ore pe zi, dar dl ªerbãnescu ne-a permis sã ne luãm un lector – prieten, coleg de breaslã, oricine – care sã ne ajute la citit. Aºa am ajuns sã-mi împart treaba cu un bun prieten.
Lui i-a plãcut filmul lui Mungiu?
Nu. I l-am dat ºi lui sã-l citeascã ºi mi-a zis cã nu l-a impresionat. ªtiþi care a fost norocul lui Mungiu? În regulament se spunea cã prima notã – cea mai mare – ºi ultima – cea mai micã – se ºterg. În consecinþã, nota mea a fost anulatã. Dupã a mea a venit cea a lui Radu Nicolae, cu 8. El ºi, în special, soþia acestuia au fãcut ca filmul lui Cristian Mungiu sã obþinã cofinanþare de la stat ºi... premiul de la Cannes.
1 milion pentru Mungiu
Palma luatã de Mungiu a creat o explozie în lumea internetului, nu mai puþin de 1 milion de portaluri fãcând referire la succesul regizorului. În topul site-urilor româneºti, www.mobrafilms.ro, pagina casei de producþie a fost propulsatã de pe locul 25 pe 5 – la secþiunea "Artã, culturã", iar în clasamentul general a sãrit 640 de poziþii, pânã pe locul 334, în ultima sãptãmânã. Ieri, "mobra" a cedat pentru scurtã vreme ºi intrase în "reconstrucþie". În mod ciudat, www.festival-cannes.fr nu oferea ºi un link cãtre site-ul filmului, www.4months3weeksand2days.com, care a fost bine burduºit cu imagini din festival ºi materiale de presã. Tot în cursul zilei de ieri, numãrul paginilor web care fãceau referire la Cristian Mungiu, între ghilimele, a crescut, în trei ore ale amiezii, de la 1.350.000 la 1.650.000. Luni, Jurnalul Naþional titra "Incredibil!" despre performanþa românului, iar peste 5.000 de cititori au accesat acest material. Dacã toate cele peste un milion de pagini ar fi avut acelaºi numãr de accesãri, s-ar fi depãºit populaþia planetei. (V.I.)
Sãrbãtoare ºi în familie
Aflatã la Oxford pentru câteva luni, sora regizorului, Alina Mungiu-Pippidi, a fost bombardatã cu SMS-uri, mail-uri ºi telefoane de la cunoscuþi ºi prieteni din copilãrie, risipiþi prin þarã ºi prin lume, bucuroºi pentru triumful lui "432": "Meritul e al lui Cristi ºi doar el ar trebui sã vorbeascã despre el... Cristi a avut vocaþie pentru imagine de destul de devreme. Aveam un prieten, Dan Mititelu, artist fotograf la Opinia Studenþeascã. El l-a «diagnosticat» ºi l-a încurajat. Dar filmul îl interesa mai mult decât fotografia, ºi de asta dupã câþiva ani de cãutãri a ajuns la ATF, unde Laurenþiu Damian ºi Stere Gulea au fost de la început foarte deschiºi ºi convinºi cã are talent. Filmele lui au avut constant finanþare de la stat, arãtând cã sistemul deschis construit de Gulea-Gabrea în 1997-1998 a funcþionat ºi a dat rezultate, permiþând unei generaþii întregi sã se afirme. E important cã succesul acestei generaþii este ºi unul de «policy», nu doar de talent, talent gãsim în toate generaþiile, acestei generaþii însã i s-a deschis o uºã, ºi ei au fost foarte buni, ºi ambiþioºi, ºi dornici sã intre pe ea. Sistemul trebuie în continuare deschis ºi acestei generaþii, ºi oricãror noi intrãri. Am spus întotdeauna cã românii sunt la fel de talentaþi ca toate popoarele. Mica problemã a istoriei noastre este cã selecþia e constant viciatã de factori de putere, clientelism etc. Sã ne curãþãm de astea ºi veþi vedea cât talent ºi dorinþã de a povesti o sã iasã din toate colþurile. Din pãcate, nu în toate domeniile existã un Cannes ºi un juriu extern ca sã ne aºeze valorile la loc, cum fericit s-a întâmplat în ocazia de faþã", a declarat pentru Jurnalul Naþional Alina Mungiu-Pippidi. (C.D.)
exista la noi un fel de fascinatie pentru Oscar care mi se pare deplasata si exagerata. tot romanul se scoala cu noaptea-n cap ca sa asiste la 4 ore de defilari de staruri si prezentari de premii neinteresante. pe bune, e pierdere de vreme.
anul asta cred ca a fost o premiera difuzarea Festivalului de la cannes.si asta pentru ca probabil aflasera de prezenta lui Mungiu printre laureati. pana la urma a fost mult mai simplu ca la oscar: mai scurt, mai putin plictisitor, fara pauzele muzicale ale lui Celine Dion&Co.
cand am auzit-o pe margareta nistor cu 'sa-l vedem si la Oscar' de parca asta ar fi culmea reusitei, am ramas fara replica.
nu cred ca Mungiu o sa fie selectionat pentru Oscar pentru ca filmul lui nu se incadreaza in tiparul filmelor de oscar. si e mai bine asa
Carmine Galante
29 May 2007, 22:18
Frate ai dreptate unii nu inteleg si basta, cine vrea sa fie nas s-o controleze p-asta.
Ma enerveaza Turcescu asta care vrea sa faca dreptate in toate. Printre invitati si Sergiu (IAR), care incearca sa mai scoata si el capu' in lume cu aceasta ocazie. Da semne ca numai are mult de trait. Mi-a placut un tip din platou care i-o taia scurt cu intrebari de genu' "da orient expres cati bani a facut, sau macar si-a scos banii?" Raspunsul, aberant sergiu style ...blablabla
StefanDo
29 May 2007, 22:24
tipul e costi rogozanu, iar comentariul tau trebuie postat la Cristi Mungiu si scandalul CNC :) de remarcat este ca singurul care a pomenit despre reusita lui CM la Cannes a fost tot SN :D Sau m-am dus eu la baie cand nu trebuia? :)
devil_doll
29 May 2007, 22:46
lasati mai fosila care era demna de paleolitic inca din tinerete Mi-a devenit relativ simpatic de cand a uitat sa isi mai scoata dimineata proteza din pahar si mai gangaveste si el p orice post il mai primeste..ce e mai socant e ca ASTA recunoaste reusita lui mungiu..mi-a trecut pe la urechiuse ca acum pana si la minunata scoala unde s-a scolit regizorul palmat sunt comentarii de gen s-a luat premiul pe motive politice :hmm: bine d-le, motive politice, dar si sali intregi care aplaudau in virtutea inertiei sau te pomenesti ca erau si aia informati, precum aplaudacii nostrii de pe vremea raposatului, ca e de aplaudat ca se filmeaza? imi face sila industria asta a noastra, cum scoate unul capul peste buza haznalei, apar vreo 5 care incearca sa il traga inapoi... :hmm: :x
ulianov
30 May 2007, 04:55
432 (http://www.youtube.com/watch?v=dbAYPt1mpgI) secventa.
arata excelent. Imaginea e foarte ingrijita.
Dialogurile sint cele mai credibile din cinematografia romana de dupa '89. Nici o stridenta, nici o falsitate, nici o propozitie terminata aiurea. In fragmentul asta cel putin. (va amintiti "naturaletea" jocului lui Papadopol in Occident? si al partenerei lui?)
Longshot
30 May 2007, 07:52
care mai e situatia lui youth without youth? nu era vorba ca o sa fie si el proiectat la can?
Se proiecteaza in premiera la Festivalul de Film de la Roma si se incearca lansarea in Romania in saptamana de dupa festival.
Alex Leo Serban
30 May 2007, 08:46
pt stefando
nu, noi intelegem f bine, c nu intelegi tu este k filmele d palme d' nu devin - automat - filme d oscar: sint p culoare paralele...
inteleg(em) faza cu 'promovarea', dar asta s reduce - d fapt - la banii incasati; or, cu exceptia cu 'fahrenheit' (kre nu e film, ci reportaj otv), filmele d palme d' NU au facut incasari - cel putin in sua; dimpotriva!
intr-un fel; s poate spune kiar k filmele palmdorizate sint un fel d box office poison :lol:
hellsteed
30 May 2007, 09:59
oscarurile sunt degeaba, nici nu vreau sa-mi inchipui participarea lui Mungiu la oscar, fiindca totul ar tine de imagine si publicitate si atunci, unde ar mai fi arta ? unde ar mai fi art conaisseur ? lasa-tii pe americani cu ale lor si pe francezi cu ale noastre :w00t:
StefanDo
30 May 2007, 10:27
c nu intelegi tu este k filmele d palme d' nu devin - automat - filme d oscar
hm, n-am insinuat nicaieri asa ceva. am spus doar ca ar fi misto (ca publicitate pentru Mungiu si Romania) sa ia si Oscarul. Iar asta nu stirbeste cu absolut nimic importanta Palmei, deci nu stiu de ce va ofuscatzi atata... :P Si Mungiu a zis ca e mai important trofeul de la Cannes, dar nu-l vad refuzand Oscarul :)
Alex Leo Serban
30 May 2007, 13:22
poate pt filmu urmator ;)
Proletar
30 May 2007, 17:12
poate pt filmu urmator ;)
Hm..mai bine sa mai lase sa treaca 3-4 filme pana la Oscar. :)
Mi-e ca daca ia Oscar la urmatorul film, atunci chiar ca regizorii romani n-o sa mai aiba motivatie de a mai scoate pelicule bune.
Am vaga impresie ca succesul lui Mungiu a cam taiat entuziasmul multora.
In discutia din seara galei, de la Realitatea TV, Porumboiu si Caranfil nu erau deloc entuziasti de ceea ce se intamplase.
Shemaia
30 May 2007, 17:54
Discutie la BBC:
http://www.youtube.com/watch?v=IB2d91gOeLY&NR=1
gionloc
30 May 2007, 22:16
Hm..mai bine sa mai lase sa treaca 3-4 filme pana la Oscar. :)
Mi-e ca daca ia Oscar la urmatorul film, atunci chiar ca regizorii romani n-o sa mai aiba motivatie de a mai scoate pelicule bune.
eu as spune ca nu e cazul sa te temi de asa ceva.. dimpotriva... dorinta de a confirma si sperantele ca lumea buna filmului ti se va deschide is foarte mari acum, senzatia ca esti ascultat, ca un proiect de-al tau, daca e bun, patrunde in zonele doar visate deunezi va fi vie... iar asta nu poate avea decit consecinte bune!
cu totii vor dori sa il ajunga pe Mungiu...
inca nu ma pot pronunta categoric, o sa o fac dupa ce vad filmul.. insa eu cred ca - deocamdata - doar Restul e Tacere poate fi un candidat pentru Oscar... dupa ce vad filmu poate nu o sa mai sustin asa ceva :D...
(si, da, daca de n luni se stia ca Nae Caranfil deschide TIFFul, asa trebuia sa ramina.. si trebuia facut un eveniment special legat de 432 intr-un alt moment!)
StefanDo
30 May 2007, 23:15
JL, caranfil nu deschide TIFF-ul pentru ca nu a terminat filmul. Mihai Chirilov a declarat la conferinta TIFF de marti ca spera ca Restul e tacere sa fie gata pentru finalul festivalului. Palme d'Or-ul lui Mungiu nu are absolut nicio legatura cu schimbarea de program :)
gionloc
30 May 2007, 23:20
JL, caranfil nu deschide TIFF-ul pentru ca nu a terminat filmul. Mihai Chirilov a declarat la conferinta TIFF de marti ca spera ca Restul e tacere sa fie gata pentru finalul festivalului. Palme d'Or-ul lui Mungiu nu are absolut nicio legatura cu schimbarea de program :)
da?
atunci e bine!
il vazusem pe realitatea pe caranfil.. si cum nu pomenise nimic in genul asta - ca nu ar fi terminat filmul, etc. - m-am gindit ca poate au facut o rocada organizatorii. e bine daca nu e asa!
bun, o sa vad linistit deschiderea, in acest caz!
bellhop
31 May 2007, 01:35
arata excelent. Imaginea e foarte ingrijita.
Dialogurile sint cele mai credibile din cinematografia romana de dupa '89. Nici o stridenta, nici o falsitate, nici o propozitie terminata aiurea. In fragmentul asta cel putin. (va amintiti "naturaletea" jocului lui Papadopol in Occident? si al partenerei lui?)
deci secventa aia e jegoasa...daca asa e tot filmul si asta-i arta, I'll need a prozac when i see it...; presupun ca si moare aia care avorteaza :sick: .
bellhop
31 May 2007, 02:23
oricum, in istoria cinema-ului conteaza filmele mari, nu cele kre au adus bani!
in your history of cinema, maybe.
in istoria cinema-ului conteaza filmele care-i fac pe oameni hepii, asta inca de cand s-a inventat filmul, nu labele care ii excita doar pe "conaseuri" si critici, deci Titanicu cu milioanele-i de spectatori poate sta cu mandrie in fata oricarei ineptii premiata la Cannes, care nu va fi vazuta vreodata decat de o numar infim de curiosi...; Cati dintre regizorii premiati la Cannes au mai facut ceva valoros? De ce nu se arunca niciunul din marii distribuitori sa cumpere filmele premiate? pentru ca nimeni nu se inghesuie duce sa le vada..;
Cannes-ul e doar o oportunitate de contacte, competitia e doar un paravan iar palmaresul e pentru amorul plebei, adevaratul Cannes e targ de filme comerciale, distribution business si fitze de celebritati.
Oscarul a devenit tot un fel de paranghelie mondena, dar macar acolo selecteaza si voteaza filme o seama de oameni cu calificare, care cateodata le mai si nimeresc, nu o duzina de snobi :hmm: .
Alex Leo Serban
31 May 2007, 07:12
haHA!
asta s-o crezi TU (btw, c 'calificare' ai tu? oi fi si tu vreun regizorash din ala din buf-tea d kre n-a auzit nici dracu - asha s-ar explik si oftik la adresa lu mungiu, si pretentia k te-ai pricepe, LOL...)!
oscaru premiaza filmele populare - p kre l poate vota si tzatza floarea din bloc; cannes-u premiaza filmele importante - fara d kre cinema-ul n-ar fi decit un tirg (cum bine spui)
la oscar voteaza toata suflarea academiei, la cannes - un juriu d initiati; in orice arta, cu cit voteaza mai multi oameni, cu atit rezultatul e mai discutabil
c filme au ramas, dintre cele premiate cu palme d'or?
pai - cu exceptiile stiute - toate: si blow-up, si mash, si the conversation, si taxi driver, si toba d tinikea, si kagemusha, si pulp fiction...
in cel mai bun caz - dk are singe-n pula - oscarurile recupereaza unele filme mari, in niciun caz nu descopera!
& that's that - poti sa stai si-n cap k nu skimbi nimic din ac stare d fapt :P
pt gionloc
nici nae, nici kiri, nici tiffu nu sint d vina pt skimbarea d program, ci KODAK-ul! nu doar nae are probl, ci si ctin popescu
Carmine Galante
31 May 2007, 07:49
in istoria cinema-ului conteaza filmele care-i fac pe oameni hepii
:lol:
ulianov
31 May 2007, 13:53
deci secventa aia e jegoasa...daca asa e tot filmul si asta-i arta, I'll need a prozac when i see it...; presupun ca si moare aia care avorteaza :sick: .
teribilism de buftea.
si presupui prost.
Pitbull
31 May 2007, 15:46
Bäi, nu stiu ce-are Bellhop... :huh: Acu' câtiva ani, posta comentarii de bun-simt, inteligente, era chiar un user simpatic. Da' de câteva luni numai prostii zice, si pe un ton surprinzätor de violent... I-o fi vândut cuiva contu'... :? Sau a murit, si-ästa-i nepotu' din Noua Zeelandä care i-a mostenit tot patrimoniul mobil, imobil, real si virtual...
Carmine Galante
31 May 2007, 17:03
Cine e contra mogulului nu are bun simtz. Ce sa zicem ! Respect pentru cei cu coloana verticala ! Cu Bellhop am avut multe pulasareli, da' asta nu inseamna ca nu apreciez valoarea unde e.
Bäi, nu stiu ce-are Bellhop... :huh: Acu' câtiva ani, posta comentarii de bun-simt, inteligente, era chiar un user simpatic. Da' de câteva luni numai prostii zice, si pe un ton surprinzätor de violent... I-o fi vândut cuiva contu'... :? Sau a murit, si-ästa-i nepotu' din Noua Zeelandä care i-a mostenit tot patrimoniul mobil, imobil, real si virtual...
maybe he's prozac addicted?
bellhop
31 May 2007, 19:44
asta s-o crezi TU (btw, c 'calificare' ai tu? oi fi si tu vreun regizorash din ala din buf-tea d kre n-a auzit nici dracu - asha s-ar explik si oftik la adresa lu mungiu, si pretentia k te-ai pricepe, LOL...)!
Yeah right wtf do i know about movies...i don't make them, I pay for them, they're like whores to me. That's why they have to be fun.:hmm:
Eu stiu doar ca platesc biletul si astept sa vad ceva excitant, mirobolant si transbordant din realitate, or reach a higher feeling, not the same noire realistic crap si self-pittyism din epoca de aur care il ofera filmul romanesc de dupa revolutie. I wouldn't pay for that ca nostalgie, daca e funny da...macar daca era un film despre Rimaru, ma excita poate.
toata excitatia asta de "provincial ajuns la Tecuci" cu ce mare regizor e un tip despre care nu auzise nimeni two weeks ago ...au cazut sortii pe capul lui, that's fine, hai sa ne bucuram OK si sa-i dorim succes si sa ajunga sa faca filme comerciale care sa umple salile - asta ca confirmare a valorii, dar geniu carpatin si hai ca am intrat si noi in galeria marilor directori ai lumii, excuse me...!? Singurul castig este publicitatea, care daca e exploatata cum trebuie devine eventual valoare..si poate chiar ajuta la crearea unei industri de cinema romanesti. Daca nu, spor in continuare la depanat Amintiri din Epoca de Aur.
despre marii castigatori de la Cannes - as I see it, could be anyone, doar ca asa au cazut "sortii" in fiecare an. Cannes-ul e un fel de roulette. Iar filme ca Pulp Fiction sau Oldboy ajungeau oricum, celebre si fara Cannes. Ce a adaugat Cannes la notorietatea acestor filme? Exista zeci, poate sute de filme de valoare every year care nu trec pe la Cannes. Filmele comerciale cu succes de public in the first place, who cares anyway. Who the fuck knows about Cannes cand pomenesti Taxi Driver? Cand zici Ciocciolina, da..; da-mi un numitor comun intre Casablanca si Cannes..nu ca nu era inventat, oh..well the Oscar was there already, hai unul mai recent: When Harry Met Sally, just a title, no awards, dar mult mai profund impregnat in constiinta publica si in cultura cinematografica decat un Sex, Lies and Videotapes. See the point?
Alex Leo Serban
31 May 2007, 19:47
nope
Supastar
31 May 2007, 19:49
When Harry Met Sally, just a title, no awards, dar mult mai profund impregnat in constiinta publica si in cultura cinematografica decat un Sex, Lies and Videotapes. See the point?
si adrian copilul minune e mult mai impregnat in constiinta publica decat patapievici :hmm:
see MY point?
PS. mie imi plac ambele exemple date de tine, doar k nu-mi place UR point!
Airlight
31 May 2007, 19:58
... Singurul castig este publicitatea, care daca e exploatata cum trebuie devine eventual valoare..si poate chiar ajuta la crearea unei industri de cinema romanesti. Daca nu, spor in continuare la depanat Amintiri din Epoca de Aur.
That is correct.
Salut, bellhop :)
Neuptolem
31 May 2007, 20:30
Cannes-ul e doar o oportunitate de contacte, competitia e doar un paravan iar palmaresul e pentru amorul plebei, adevaratul Cannes e targ de filme comerciale, distribution business si fitze de celebritati.
Oscarul a devenit tot un fel de paranghelie mondena, dar macar acolo selecteaza si voteaza filme o seama de oameni cu calificare, care cateodata le mai si nimeresc, nu o duzina de snobi .
Tipul asta ii dat dracului! Asa-i! scrii pt public (asta nu inseamna explozii si gloante marca Gary Daniels), esti votat de toti (exista oameni inteligenti si in afara criticilor de film). Nu sa scrii pentru 5 critici si sa fii votat de 5 critici... asta-i comunismul celei de-a saptea arte! normal, doar scenariile comuiniste impresioneaza, ba' l-a mai plagiat si pe dan mihu, care dan mihu lucreaza pentru liternet, si ia hbo-ul, totzi mana-n-mana!... :hmm:
e ceva de discutat aici:minimalismul si economia de expresie nu sunt inventii recente si circumstantiale in cultura romana.
in necrologul lui saul steinberg(gugalitzi daca nu stitzi,ca mi-e lene sa spun cine a fost),john updike zicea cam asa: "...daca te gandesti la romanii-cu totii exilati-care au ocupat locuri proeminente in cultura sec.xx-brancusi,ionescu,tzara,cioran-observi o economie comuna,o dorinta de a inventa forme vizionare si de a cauta o simplitate cuprinzatoare.ambitii de o impetuozitate atat de naiva ar fi fost mai greu sa apara printre locuitorii unei tari europene mai putin marginale,cu traditii suficient de serioase pentru a paraliza spiritul creator".
p.s.asta,fireste,nu scade nimic din dreptatea pe care i-o dau lui ambra atunci cand il socoate pe gicu preda cu un cap peste toti zgarcitii astia din "noul val".
Alex Leo Serban
31 May 2007, 21:59
... Singurul castig este publicitatea, care daca e exploatata cum trebuie devine eventual valoare..si poate chiar ajuta la crearea unei industri de cinema romanesti. Daca nu, spor in continuare la depanat Amintiri din Epoca de Aur.
That is correct.
'publicitatea exploatata devine valoare'?!? :shock:
i'm baffled :w00t:
Airlight
31 May 2007, 22:28
That is correct.
valoare de piata. it's called exposure.
lui belle'op nu-i place tipul asta de cinema. big f-in' deal.
daca nu vrea sa-l vada ok, doar n-o sa-l fortam, Ludovico style.
Alex Leo Serban
01 Jun 2007, 06:21
That is correct.
exposure doesn't ensure quality; si bahmaimutzeank are exposure :lol:
Airlight
01 Jun 2007, 07:09
That is correct.
exposure doesn't ensure quality; si bahmaimutzeank are exposure :lol:
nu cu atributele care trebuie si nu in pietele comerciale.
Haideti dle Serban ca ati inteles ce vrea sa zica bellhop: "cannes + romania + premiu" se poate transforma usor in credit de audienta, daca vom sti sa capitalizam asta.
Alex Leo Serban
01 Jun 2007, 09:35
ASTA ati inteles dvs dle Airlight?!
pai, eu am inteles cva diferit d la bellhop-si-asha - anume k NUMAI oscaru face treaba asta! k palme d'or-u e asha, un moft, un capritz, un pamplezir, si k numai expunerea adusa d statueta academiei rezolva si problemele, si complexele, si frustrarile... ;)
altminteri, sint absolut d acord; dar asta am spus-o dja in interventia d la cannes d p realitatea, imediat dupa premiu :P
preda porter
02 Jun 2007, 11:45
pe mine ma induiosaza daca nu m-ar enerva, titulatura pe care presa romana o atribuie premiului lui nemescu : marele premiu al sectiunii un certain regard...
de fapt la aceasta sectiune nu se acorda un mare premiu...se decerneaza trei premii egale ca valoare...
vezi ca documantare si linkul de pe siteul oficial al faestivalului aici : http://www.festival-cannes.fr/index.php/fr/articles/listPressReleases/page/5
chestia asta cu marele premiu bla bla bla nu e numai o dovada de mahala culturala care cauta sa se impauneze cu titluri suplimenatare, e si o minciuna ordinara...o minciuna acreditata de presa, expandata pina si la afisul filmului...
Alex Leo Serban
02 Jun 2007, 16:44
nimic mai incorect!
EXISTA marele premiu "un certain regard": cel p kre l-a primit si puiu pt 'moartea dlui l'; se numeste LE prix 'ucr' as in THE prize...
nu e nicio 'mahala culturala' - si mi s pare jenanta ac 'punere la pct', d park cuiva i-ar parea rau k nemescu a primit ac premiu! :x
nu e nicio 'mahala culturala' - si mi s pare jenanta ac 'punere la pct', d park cuiva i-ar parea rau k nemescu a primit ac premiu! :x
in primul rand e jenant ca aceasta punere la punct, neconcordanta cu realitatea, vine din partea unui regizor.
invidia e un "inger infam".... ;)
PS: eu nu m-as fi obosit sa-i raspund acestui gica contra care nu merita sa-i fie predata nicio lectie clarificatoare....
preda porter
02 Jun 2007, 20:56
prietene, du-te pe siteul oficial al festivalului...si vezi ce scrie...
dupa aia mai vedem cine pune la punct si pe cine...
prietene, du-te pe siteul oficial al festivalului...si vezi ce scrie...
dupa aia mai vedem cine pune la punct si pe cine...
UN CERTAIN REGARD
Prix Un Certain Regard - Fondation Groupama Gan pour le Cinéma
CALIFORNIA DREAMIN’(Nesfarsit) par Cristian Nemescu
Prix Spécial du Jury
ACTRICES par Valeria Bruni-Tedeschi
Coup de Cœur du Jury
BIKUR HATIZMORET par Eran Kolirin
astea sunt cele 3 premii din cadrul sectiunii un certain regard. eu nu vad niciun ex-aequo intre ele.
premiul cel mai important al sectiunii e al Californiei..
Adevarul este ca pe toata lumea a surprins premiul Un certain regard pentru California, mai ales ca s-a batut toba ca e neterminat (acum acel endless din paranteza nu stiu daca trebuie interpretat ca "neterminat" sau doar ca un atribut ptr. vis - "fara sfarsit").
Cert e ca pe generic la Cannes s-a scris, contrar realitatii -ca filmul a ramas asa cum l-a lasat Nemescu...; dupa ce s-au anuntat cele doua mentiuni, nu intelegeam de ce madame Ferran face asa un discurs de lung - cred ca a vorbit 5 minute despre defectele- da , a inceput cu ele si apoi marile calitati ale filmului California Dreamin`; ca apoi sa anunte premiul...
De la sectiunea Un Certain Regard e drept ca nu am vazut decat alte doua filme, asa ca mi-e greu sa fac o comparatie;insa cred si sper ca toata telenovelistica marsare a media pro-ului pe destinul regizorului (v-am spus ca filmul incepe cu imaginea regizorului si relatarea nenorocirii -care e adevarat, e a noastra a tuturor: a cinefililor, a celor care l-au cunoscut...) nu a influentat in niciun fel membrii juriului - cum a fost sugestia unor jurnalisti straini cu care am mai vorbit in sala presei.
Jesus Fornicating Christ
03 Jun 2007, 15:30
Yeah right wtf do i know about movies...i don't make them, I pay for them, they're like whores to me. That's why they have to be fun.:hmm:
LOL, mi-a placut asta. Sfatu meu, totusi, nu te pune cu nebunii, mai ales cind ii paleste in moalele capului furia nationalismului prost inteles. Asa sint ei, ca la fotbal: e victoria lor Palm d'Oru, toti au trudit din greu la antrenamente, in calificari, femile si-au pus fire de patrunjel in par, si tot asa.
Dobroiule, vezi ca tot eu sint, Ambra Blu, invata, dracu', sa dai un ban pe IP cum trebuie, curvo.
PS: Si nu inteleg cum marx dela Craiova rinjeste asa vesel ca l-a deconspirat pe Gheorghe Preda, de parca Gheorghe Preda s-ar fi ascuns sub vreun pseudonim impenetrabil. Or, nicku lui e preda porter. marxie boy, daca ai fi vazut filmul cu ingerul, ti-ai fi dat seama ca nu mai e nevoie de demersul tau, bolduit, de detectiv dezlegator de rebusuri, pentru ca trimiterile la preda porter, apar acolo, in film.
StefanDo
03 Jun 2007, 15:41
wow, acu' ce faci, devii un mic Peter Jackson?
stai tu linistit, bannarea a fost facuta bine, da' acu poate c-o sa uit ce IP aveai :P
ah, da, pentru aceste reveniri bannarea se prelungeste la 2 saptamani.
Incepand de azi
Airlight
03 Jun 2007, 16:38
Duminica dupa-amiaza, tocmai ce s-a terminat Cannes-ul, ala bun pentru noi si ce gasesc la "Premii si festivaluri": reglari de cont groase si surde, ca in spatele dusurilor la baia comunala, trucuri de presa, infatisari si impaunari, frustrari, ego si neputinte. Si Gica Preda. Salutare maestre.
herbert
03 Jun 2007, 23:27
marx, chiar faci filme?
da vreun link ceva sa trag... bijuteria.
marx, chiar faci filme?
da vreun link ceva sa trag... bijuteria.
o sa-ti dau fisha medicala cu antet chopard....
o, nu! ma tem de doctorii cu imaginatia bolnava...
ai dovedit ca ai discernamantul la pamant....
herbert
04 Jun 2007, 00:07
curios, marx imi raspunde la un mesaj pe care nici nu l-am scris.
adevarat, e ceva cu imaginatia ta...
Supastar
04 Jun 2007, 08:17
curios, marx imi raspunde la un mesaj pe care nici nu l-am scris.
e parte din filmul lui! :oops:
e parte din filmul lui! :oops:
nu-mi explic cum de-am uitat sa te trec pe generic, dar toata lumea stie ca dai la manivela....
daca nu va opriti aici cu remarcile gratuite, va bannez pe amandoi!
.chiar asa, baieti, puneti-le si voi un pret, altfel veti fi banati. v-ati prins? banati. haha. adica timisoreni. ha-ha.
Pitbull
04 Jun 2007, 17:38
.era cu doi nî, raptorache - adicä timisorenni, arädenni, lugojenni.
.al'tfel, cumu-i pe la TIFFoidä? Zi si tu colo-sa-n häl'lant topic.
Alex Leo Serban
05 Jun 2007, 08:00
daca nu va opriti aici cu remarcile gratuite, va bannez pe amandoi!
d c 'p amin2'?! din cite am citit, supastar a fost supercivilizat...
hai sa nu mai bagam p toata lumea in ac oala si sa banam p CINE TREBUIE (gen carmine g!) ;)
Carmine Galante
05 Jun 2007, 14:44
Ceva despre cannes ? S-a terminat parca ... :lol: :lol: :lol:
Sunt total surprinsa ca Breath al lui Kim Ki-duc nu a primit niciun premiu; un scenariu foarte creativ; film descriptiv desi se desfasoara 90 % din timp in spatiul stramt al unei celule; regizorul ne manipuleaza dispozitia inventand noi ipostaze ale situatiilor-limita si ale violentei;contrastul moarte iminenta- mizanscena cu tapetarea peretilor celulei, cantec si dans acutizeaza drama. ALS, tie cum ti s-a parut filmul?
gionloc
05 Jun 2007, 21:43
Sunt total surprinsa ca Breath al lui Kim Ki-duc nu a primit niciun premiu;
ALS, tie cum ti s-a parut filmul?
a spus citeva pagini mai in spate ca i-a placut f mult!
Alex Leo Serban
06 Jun 2007, 07:32
thx, gionloc ;)
Sunt total surprinsa ca Breath al lui Kim Ki-duc nu a primit niciun premiu;
ALS, tie cum ti s-a parut filmul?
a spus citeva pagini mai in spate ca i-a placut f mult!
"un summing-up al festivalului aparut in 'variety' d ieri sub semnatura chief-criticului todd mccarthy; todd uita d filmul lui kim ki-duk 'soom'/'breath', maltratat d conducerea festului printr-o unik (!) proiectie in mik sala bazin - a iesit atunci un mare scandal, pt k oamenii kre urcau scarile rulante s ciocneau d cei kre stateau la cea mai lunga coada d la cannes! ulterior, au mai fost citeva proiectii ale filmului, dar park 'p shestake'... (nota bene: kkd e IN competitie!) "
cele de mai sus nu sunt tocmai ce asteptam de la als despre breath dar daca voi doi sunteti multumiti cu asta...
als:
"iar inainte am vazut kim ki duk-ul, 'breath'/'suflu' - SPLENDID: un fel d 'spring, summer...' + 'imperiul suflurilor' = un haiku pur k zapada & pervers precum carnea, cu laconismul vizual mark kim kd coregrafiat la milimetru, minimalist, minunat & memorabil ii dau 10! "
multumesc Egon; ma oprisem cu cautatul la postul pe care l-am redat mai sus.
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.