PDA

View Full Version : Cum vi se par criticile de film de pe site-ul Cinemagia

bogdanu'
06 Oct 2004, 14:36
Am o mare curiozitate. Cum li se par celor de pe site criticile de film copiate din jurnale precum "Libertatea", "B24" si altele. Sincer, nu m-am uitat la criticile de la filmele despre care am o opinie proasta, ci numai la cele care mi-au placut. Si m-am speriat.

Tot ce am intalnit este doar "critica". Adica nimic pozitiv, pur si simplu subiectul filmului sau regizorul sau un actor anume din film este desfiintat. Nu se vorbeste deloc despre trairea pe care o ai cand vezi filmul respectiv, despre cat de bine reuseste sa transmita tehnica de filmare mesajul filmului, despre calitatea coloanei sonore si ajutorul pe care il da la trasarea dispozitiei dorite de regizor, despre detalii pe care poate un amarat de privitor la cinema neexperimentat ca mine ar putea sa nu le desluseasca din prima. Numai "atac la regizorul/actorul x" sau "atac la subiectul filmului". :huh:

nightsorrow
06 Oct 2004, 18:30
Ai perfecta dreptate! :) You are the most wellcome! De oameni ca tine avem nevoie care sa aduca aminte membrilor de menirea acestui site! Astia inteleg cuvantul critica in sensul scurt...totul se rezuma la critici si batai de joc fata de film si fata de ceilalti ! Am citit pe undeva ca multi se simt bine lovind in lucruri mari , parand si ei mai mari decat sunt ''eu l am batut la sah pe G. Bush in liceu.."Se cam explica atitudinea lor+incercarea de a imita , de a fi in ton cu cei mari si de a nu si atrage aversiuni...Ignora i ,spune ti parerile indiferent de ce cred altii! Ai sprijinul meu,desi nu stiu cat conteaza :?

capitain
06 Oct 2004, 21:53
citeste mai atent pt ca nu sunt toate criticile acide, dar, intamplator au aparut pe ecrane multe filme :sick:

Knnabis
07 Oct 2004, 16:42
Tot ce am intalnit este doar "critica". Adica nimic pozitiv, pur si simplu subiectul filmului sau regizorul sau un actor anume din film este desfiintat. Nu se vorbeste deloc despre trairea pe care o ai cand vezi filmul respectiv, despre cat de bine reuseste sa transmita tehnica de filmare mesajul filmului, despre calitatea coloanei sonore si ajutorul pe care il da la trasarea dispozitiei dorite de regizor, despre detalii pe care poate un amarat de privitor la cinema neexperimentat ca mine ar putea sa nu le desluseasca din prima. Numai "atac la regizorul/actorul x" sau "atac la subiectul filmului". :huh:

nu mi se pare ca se critica orice doar de dragul de a critica, de a "desfiinta" un film, actor...sunt si pareri pozitive la filmele care merita... uita-te mai atent!
e foarte neplacut sa citesti ceva despre un film (doar laude), sa te convingi sa-l vezi la cinema si sa constati ca ai dat banii degeaba si filmul e o porcarie

KORBEN
08 Oct 2004, 00:21
simptomatic fenomen
da` unde sunt criticile astea?

MinRep
08 Oct 2004, 09:38
Tot ce am intalnit este doar "critica". Adica nimic pozitiv, pur si simplu subiectul filmului sau regizorul sau un actor anume din film este desfiintat.
Ei, nu e chiar tot timpul asa... Dar depinde de ce filme ti-au placut (ex.: "The Passion" - nici o sansa la o critica pozitiva). Mai greu este cand apar doua pareri contradictorii (v. LOTR, "Dogville", "Kill Bill" etc.) ;)

KORBEN
08 Oct 2004, 17:49
lipsa pozitivismului in critica /////

notorious
09 Oct 2004, 21:48
mai intai, let's get something straight - criticile de pe cinemagia sunt cele ale lui ALS, ocazional doar andrei gorzo (inainte erau unele foarte proaste, care dadeau cu gratie in povestit, semnate de gabriela hurezean).

iar ALS scrie la fel de bine cronici pozitive (v. 'dogville', 'kill bill', 'fereastra secreta' !?), cat si negative ('pus pe jar'). sau pur & simplu 'neutre' (v. 'mystic river'). ALS nu este deloc partinitor (poate doar putin in cazul lui de palma, pe care il cam uraste), deci scrie f bine si mai ales corect. ceea ce ma ameteste putin si pe mine este, dupa cum spunea nea marx, suficienta de care da dovada in anumite cronici).

acuzele tale mi se par nefondate, bogdan...

nume
27 Oct 2004, 01:41
In primul rand trebuie sa se vb. de filmele proaste:1 ca sa nu te duci in sala ca ti-a zis vecina de la 2 ca e bun ; 2 daca te intereseaza cinematograful si doresti sa lucrezi in domeniu sau in domenii conexe , trebuie sa vezi f. multe filme proaste si sa incerci macar sa nu repeti greselile facute acolo, si de-abia dupa sa poti sa visezi ca o sa faci ceva bun. 3 unele mituri trebuie demolate sau cel putin analizate la rece. De ce nu critica nimeni aici pulp fiction , ghepardul lui visconti sau filmele lui pintilie ? ( aici parca sunt vreo 2 , dar "prea" minoritari). si de ce toata lumea il injura pe sergiu ? Raspuns - pt. ca trebuie injurat !

Frank
27 Oct 2004, 14:34
Bogdanu, ai perfecta dreptate. Am mai zis eu ca natiunea asta este plina de critici, dar are putini creatori. De altfel, din rautatea pe care o scuipa unii critici am ajuns la o concluzie clara: isi refuleaza ratarile si frustrarile de scenaristi si de creatori. Ce sa mai faca si ei, daca de altceva nu sunt in stare? Asa, stau picior peste picior si critica, nene. Mai influenteaza cate un spectator doi, din cei care nu stiu sa-si faca propria opinie. Omul inteligent, insa, va discerne neaparat unde este valoare si unde rautate gratuita si frustrare.

Sm�agol-Gollum
09 Nov 2004, 19:44
In primul rand trebuie sa se vb. de filmele proaste:1 ca sa nu te duci in sala ca ti-a zis vecina de la 2 ca e bun ; 2 daca te intereseaza cinematograful si doresti sa lucrezi in domeniu sau in domenii conexe , trebuie sa vezi f. multe filme proaste si sa incerci macar sa nu repeti greselile facute acolo, si de-abia dupa sa poti sa visezi ca o sa faci ceva bun. 3 unele mituri trebuie demolate sau cel putin analizate la rece. De ce nu critica nimeni aici pulp fiction , ghepardul lui visconti sau filmele lui pintilie ? ( aici parca sunt vreo 2 , dar "prea" minoritari). si de ce toata lumea il injura pe sergiu ? Raspuns - pt. ca trebuie injurat !

pai incepe tu sa critici pulp fiction si apoi o sa se gaseasca unu sau doi care sa isi dea si ei cu parerea. ;)

christi
10 Nov 2004, 12:06
Tot ce am intalnit este doar "critica". Adica nimic pozitiv, pur si simplu subiectul filmului sau regizorul sau un actor anume din film este desfiintat.

Pai normal, daca multe din filmele de anul asta sint de cacat.
Uita-te de exemplu la Kill Bill 2, o sa vezi acolo o "critica" de film mai mult decit pozitiva. Deci se poate ;) Ideea e sa ai ce lauda.

nume
10 Nov 2004, 13:47
@ Smeagol , nu ai inteles. Vroiam sa spun ca valorile evidente nu sunt contestate de nimeni ( PULP, GHEPARDUL DE EX.), si ca intre timp , altii(cum ar fi sergiu), sunt injurati de toata lumea. In realizarea unui proiect cinemat. trebuie sa pleci de la ideea " ASA NU". Macar sa nu repeti greseli penibile dintr-un film si de-abia incolo sa te gandesti la "capodopere". Asta a spus-o un profesor de-al vostru (unora).

christi
10 Nov 2004, 13:57
In realizarea unui proiect cinemat. trebuie sa pleci de la ideea " ASA NU". Macar sa nu repeti greseli penibile dintr-un film si de-abia incolo sa te gandesti la "capodopere".

I totally disagree. Asta e una din principalele reguli pe care le-am citit in nishte cursuri pe net..... regula "CRAP PLUS ONE". Sa nu pleci niciodata la drum cu gindul ca daca sint atitea filme incredibil de proaste pe marile ecrane, tu o sa te descurci sa-l faci ceva mai putzin prost.

lynx
11 Nov 2004, 17:18
Nume, ”daca te inspiri din insuccesele altora, inseamna ca esti deja pe un drum gresit” /citat din Arkadi Raikin, un mare actor rus de care sigur nu ai auzit/ :)

nume
11 Nov 2004, 17:41
Bine mah faceti voi capodopere ! Succes ! Cum dracu..... ca sa nu RATEZI debutul( DACA O FACI S-A ZIS CU TINE), trebuie in primul rand sa eviti greselile in care au picat altii( incepind de la chestii tehnice(racorduri de ex) , pana la cele de naratiune cinematografica ), de abia dupa aia te gandesti mai departe, de la cateva filme in sus. Sunt putini cei care au dat lovitura din prima, mai ales la noi.Asta o puteti citi mai in toate cartile despre film , regie etc. Daca vreti va dau si exemple....

christi
11 Nov 2004, 18:20
Aici nu e vorba de capodopere din prima, sau ce incerci tu sa sugerezi, ci de ATITUDINE. Daca pleci la drum cu gindul sa faci un film mai putzin prost ca al altuia, nu o sa ajungi nicaieri. Si despre exemple, faptul ca filmele de debut ale unor regizori nu au fost capodopere, nu inseamna ca ei nu si-au propus sa faca ceva cu adevarat bun.

lynx
11 Nov 2004, 18:32
Nume, in legatura cu ceea ce spui imi vine in minte un exemplu din literatura romana: G.Calinescu. Mare critic, prost scriitor! Probabil, a incercat atat de tare sa evite greselile altor literati, incat a uitat cu totul de propria opera!

nume
11 Nov 2004, 18:37
Ne indepartam de subiect si riscam sa ne luam ceva p*** in gura....Oricum aici fiecare zice ce vrea. Eu doar vroiam sa spun ca nu trebuie sa te astepti sa dai lovitura first hand , pt. ca e foarte putin probabil sa se intample asta. Daca reusesti sa faci un film bun , apreciat de public (nu numai de familie si prieteni), fara prea mari greseli, in care sa nu incerci sa spui tot ce ai tu in suflet si in cap (capcana des intalnita la debutanti), ,trebuie sa fii multumit. Cam asta era ideea.

nume
11 Nov 2004, 18:42
@ lynx, bah tu ai un dinte pt. mine, simt asta , adori sa te contrazici aiurea , doar de dragul contrazicerii. Calinescu are niste carti mari , care s-au si ecranizat: Felix si Otilia; Scrinul Negru - ecranizat de Pita in Bietul Ioanide. Mai citeste, mai vizioneaza niste filme si mai vorbim...

notorious
12 Nov 2004, 22:03
Daca reusesti sa faci un film bun , apreciat de public (nu numai de familie si prieteni), fara prea mari greseli, in care sa nu incerci sa spui tot ce ai tu in suflet si in cap (capcana des intalnita la debutanti), ,trebuie sa fii multumit. Cam asta era ideea.

nume,

ciudat cum il trimiti pe lynx sa mai citeasca niste carti si sa mai urmareasca niste filme.

intr-unul din articolele scrise de ALS pe la inceputul anului (era vb despre 'FSI - fenomenul stapanul inelelor') se gasea ideea ca ceea ce deosebeste un cineast, un AUTOR de un simplu regizor este intocmai faptul ca adauga in opera sa 'ce are in cap si in suflet' (cum zici tu cu un sesizabil dispret). asta da personalitate filmului sau. uita-te si tu la fellini, la godard (MAI ales la godard), la tarkovski (de ce nu?...).

ca tot veni vb de scriitori, gandeste-te ca marin preda si-a facut chiar autobiografia intr-o forma cat se poate de 'beletristica'... este sau nu 'moronetii' cam ce-a avut in cap si in suflet preda?... banuiesc ca pe undeva gasesc sintagma cam confuza...

nume
12 Nov 2004, 23:25
Ori eu vorbesc chineza, ori nu ma fac bine inteles, ori voi nu pricepeti.E normal sa spui in film ceea ce ai "in cap si suflet"(cred ca formula alesa de mine e nefericita), altfel regizorul ar fi un simplu TEHNICIAN , UN MIJLOCITOR al transpunerii scenariul de pe hartie pe pelicula, un fel de translator al cuvintelor in imagini. Cred ca am dat si definitia unor regizori - guru de pe la noi. :) Daca nu exista "amprenta" fiecaruia atunci filmul e lipsit de valoare. De cate ori nu v-ati uitat la un film fara sa stiti cine e regizor, si totusi sa intuiti. EX. : Vara lui Sam. Mi-am dat seama imediat ca e vorba de Spike Lee, amprenta, stilul lui sunt inconfundabile. E bine ca un debutant sa faca asta , dar sa nu incerce sa dea totul din prima , sa"spuna" in film tot ce ar vrea sa spuna , sa elibereze toate frustrarile si neamplinirile bla bla bla....pentru ca se va incurca in detalii, va face povestea confuza, ideile se vor amesteca intr-un tavalug ametitor , si spectatorul mioritic, si asa scarbit de operele noastre o sa spuna ca ai nostrii au dat-o in bara inca o data.Exemplu de cum sa faci film(fie si s. m. , dupa parerea mea) , este Telefonul in Strainatate al lui Hanno Hoffer. Simplu, cuvinte putine, scurt si totusi spune atat de multa.

herbert
12 Nov 2004, 23:58
Nume, ”daca te inspiri din insuccesele altora, inseamna ca esti deja pe un drum gresit” /citat din Arkadi Raikin, un mare actor rus de care sigur nu ai auzit/ :)

acest Raikin este parintele conjuncturistilor si a lichelelor artistice, gretoase de astazi din "estrada" ruseasca (mai toti de origine evreiasca - e doar o constatare). nu a fost deloc "mare actor", ci doar un saltimbanc cu voie de la KGB. mi se pare incredibil ca poate fi citat de cineva...

keyzer soze
13 Nov 2004, 06:21
@nume: sa inteleg ca tu pledezi pentru un profesionalism desavarsit... nu e rau, so i wish you good luck in cruciada ta cu morile fara vant
cat despre hanno hoffer - un jazzman implinit si un cineast pana acum impecabil (excelentza dovedita si de premiul Canal+ la Clermont-Ferrand); pacat ca nu isi incearca norocol si in lungmetraje! din cate am citit pe mobrafilms.ro, viitoarele sale proiecte includ ceva scurte, plus un documentar despre maestrul johnny raducanu

nume
13 Nov 2004, 15:06
ALELUIA !!! In sfarsit a inteles cineva.

KORBEN
13 Nov 2004, 18:48
"it wasn`t me"
anyway, care-i chestiunea?
critica se citeste dupa film
parerea mea
si inainte doar in cazuri de suprapunere a filmelor (festivaluri) ca sa poti alege intre (EXemplu aleator)
"lezbiene demnete cauta un detonator pt o bomba intr-un targ de vite"- critica negativa sau nu, ma trimite mai degraba la film decat "sublim poem vizual despre viata si moarte" care ma face sa ocloesc pelicula repectiva....

capitain
14 Nov 2004, 23:32
critica se citeste dupa film

you are perfectly right! dar daca tot am 'critica', nu pot sa ma abtin...

lynx
15 Nov 2004, 16:54
@Nume: chiar nu am nimic impotriva ta, nu inteleg totusi de ce esti atat de ”agitat” si agresiv. Varsta frageda probabil... :)
@Herbert. Stiu foarte bine cine este Raikin si iti dau dreptate. Totusi, citatul lui venea la fix in ”schimbul de replici” cu Nume, asa ca mi-am asumat riscul. :(
@ Capitain si Korben: perfect de acord - criticile se citesc dupa film!

notorious
16 Nov 2004, 10:04
se citesc si inainte. de exemplu, daca presimti un dezastru, dar nu esti sigur, poti fara probleme sa-i dai un search pe cinemagia... si te asigura ALS. la ce folos, de exemplu, sa vezi un film prost daca ai fi avut sansa in timpul asta sa vezi unul bun (ramana parerea ca este nevoie de filme proaste, asa ca subliniez ultima parte a frazei!).

lynx
16 Nov 2004, 13:17
Din pacate, search-ul pe ALS presupune ca as avea incredere oarba in cronicile lui, or, ca sa-ti spun cinstit, ALS nu este pentru mine un etalon de opinie. De fapt, orice critica este subiectiva. Am auzit pe cineva comparand ”un critic de film cu un medic”, ala de-ti recomanda ”ce pastila trebuie sa iei ca sa nu te mai doara capul” si tu trebuie sa-l urmezi orbeste. Numai ca, sa fim seriosi, s-au pomenit si medici prosti, care recomanda ”o anumita marca de medicamente pentru ca au contract cu firma respectiva”, sau mai bine spus ”interese directe de comision”... Si nu intotdeauna medicamentul este intr-adevar bun. Ma rog, cam metaforic, dar ai inteles ce vreau sa spun, sunt sigur, pentru ca pari un tip istet. :)

nume
16 Nov 2004, 14:09
ALS(chiar daca nu-l inghit), e unul dintre cei mai buni critici de film de la noi. Batranetu' s-a bashit si oricum nu-l mai baga nimeni in seama. Ce ma enerveaza la Als e ca uneori se excita la niste filme de tot cacatul. Dar asta e alta discutie deja. Trebuie sa ai capul tau, sa te duci la cinema, sa vezi filmul si la sfarsit sa-ti formulezi concluziile. Critica in cel mai bun caz, iti poate confirma ceea ce tu crezi deja. Eu citesc criticile(rar), dupa ce vad filmele.

keyzer soze
16 Nov 2004, 14:30
sa iti permiti timpul si banii necesari pt a vedea toate filmele, pentru ca mai apoi sa-ti formezi o parere 'proprie si personala' :) ... well, that's an ideal
dar, pana sa ajung sa-mi petrec vacantele la cannes, venetia, berlin, sundance, samd... trebuie sa citim si cronica! iar dintre cei care 'fac' festivalurile, ii prefer pe als si pe iubita lui chirilov - i trust my own taste, but i truste theirs too
cat despre critica, poate doar eugenia voda se ridica la acest nivel inalt - restul fac cronica de cinema (sau critica experimentala, vorba lui als :love: )

notorious
16 Nov 2004, 22:10
dar, pana sa ajung sa-mi petrec vacantele la cannes, venetia, berlin, sundance, samd... trebuie sa citim si cronica!

nu stiu cum se face ca ceea ce pt unii pare vacanta, pt altii inseamna munca ! :shock:

keyzer soze
16 Nov 2004, 22:28
ma ofer voluntar sa muncesc (gratis) vizionand (gratis) ursii, leii si palmierii!

KORBEN
17 Nov 2004, 22:58
ma ofer voluntar sa muncesc (gratis) vizionand (gratis) ursii, leii si palmierii!
o adevarata menajerie
in orice caz
1 daca als zice ca e bun si gorzo ca e prost, ma duc
2 daca gorzo zice ca e bun si als ca e bun, ma mai gandesc
3 daca gorzo zice ca e bun si als ca e prost, nu ma duc
4 daca zik amandoi ca e prost nici nu ma gandesc sa ma delpasez
5 era sa uit
inainte de a consulta textele critice dau un serach pe imdb sa vad cu ce se poate lauda regizoru si daca nu cumva e vorba dsp vreun producator gen bruckheimer

Jay
17 Nov 2004, 23:01
... si te asigura ALS.

In ultimele tale aparitii... am vazut iesind din gura ta cam mult ALS... e bun tipu, dar nici chiar asa.... :P

keyzer soze
17 Nov 2004, 23:42
daca gorzo zice ca e bun si als ca e bun, ma mai gandesc

god, that was funny :lol:

notorious
18 Nov 2004, 17:49
1 daca als zice ca e bun si gorzo ca e prost, ma mai gandesc
2 daca gorzo zice ca e bun si als ca e bun, ma mai gandesc
3 daca gorzo zice ca e bun si als ca e prost, ma mai gandesc
4 daca zik amandoi ca e prost... ma mai gandesc :P [/quote]