View Single Post
Old 29 Apr 2009, 04:32   #29
chip
Novice

chip

m-am oprit aici pentru ca prietena mea scrie o lucrare despre jarmusch.
nu am vazut permanent vacation, si year of the horse, dar celelalte mi-au placut foarte mult.
m-a fascinat consistenta in opera lui jarmusch, avand leitmotive ca micii criminali (down by law, night on erath, ghost dog), faptul ca totul e intamplator si necalculabil (down by law, broken flowers).
filmul meu preferat e dead man, singurul care tratateaza tema transcendentei, paralelitatea dintre a merge drumul cunoastere si a transcende in legenda, prezentand componenta mistica ca pe o metoda de extindere a cunoasterii.

cu privire la referente la kurosawa, de fapt jarmusch prezinta un fenomen din usa din era blaxploitation. afroamericanii au gasit un corespondent al luptei lor pentru drepturi cetatenesti in motive din filmele cu arte martiale ale acelor ani si au adoptat implicit unele dintre filosofiile de viata ale razboinicului asiatic. in acest context a luat fiinta motivul samuraiului, cu codul de onoare aferent, care in plus are funtia psihologica de totem in fata unui sistem social in care persoanele cu pricina nu isi gasesc locul (detalii despre tema se regasesc in istoria formarii wu-tang clan).
chip is offline   Reply With Quote sendpm.gif