![]() |
Rope
"The Rope" prezinta povestea a doi tineri care ucid un prieten de-al lor pentru a-si dovedi superioritatea fata de muritorii de rand. Crima perfecta, indeplinita fara pasiune, fara sentimente, cu o luciditate deplina dar tocmai prin asta respingatoare este privita de cei doi drept o opera de arta. Teoria gestului gratuit, a crimei faptuite din orgoliu, ilustrata in romanele lui Dostoievski si preluata apoi de Gide, isi are adeptii ei in filmul lui Hitchcock:
We killed for the sake of danger and for the sake of killing. Nobody commits murder just for the experience of committing it. Nobody except us "Daca Dumnezeu nu exista, ne este permis totul. Doar oamenii marunti se impiedica de constiinta" - ideea centrala a personajelor dostoievskiene, care-i determina sa faca lucruri mostruoase Good and evil, right and wrong were invented for the ordinary average man, the inferior man, because he needs them. - replica lui Brandon in film, personaj care prin raceala demonstrata, prin stapanirea extraordinara de sine si ma ales prin lipsa oricaror sentimente se aseamana cu Stavroghin. Philip, pe de alta parte, este macinat de fapta comisa, se simte vinovat, devine o prada usoara pentru experimentatul Rupert, un Porfiri Petrovici mai aspru cu Raskolnikovul sau. "The rope" are foarte putine momente de suspans, oarecum atipic pentru Hitchcock. Ma insel eu sau e unul din putinele filme ale lui in care nu apare nici o blonda? Oricum, dialogurile au fost la inaltimea dintotdeauna, foarte consistente, cu o doza de umor introdusa de James Stewart. |
Re: The Rope
Ma bucur ca ai deschis topicul asta. Cu atat mai mult cu cat 'Rope' e Hitchcock-ul meu favorit...si, cum am spus cu alta ocazie, teartu' filmat curat :lol: da' de nota 10.
|
s-a facut si un fel de remake - ma rog, nu la film (ar fi cam aiurea, desi nu e chiar plan-secventa de la un cap la altul, cum se lauda hitch, ci o lipitura de vreo citeva de cca 8-10 min each...), ci la cazul in chestie, leopold & loeb parca: un cuplu gay (ah!) care facea & dregea pt k se plictisea :lol:
acu am uitat titlul filmului, oricum e recent, de prin anii 90. |
pedant (pina la capat), trebuie sa va atrag atentia ca titlul corect al filmului lui hitch este ROPE (fara 'The')! :roll:
|
Am vrut sa remarc si eu The-ul cu pricina. Dar cum recent alt pedant mi-a scos un the pe ochi, m-am abtinut :lol: Iar chestia cu 'un singur plan' o citisem si eu pe undeva da' mi-era greu s-o inghit
|
Cea mai reusita scena mi s-a parut descrierea de catre Rupert (James Stewart) a crimei. Intrebat cum ar fi procedat daca ar fi vrut sa-l omoare pe David, el incepe sa deruleze un scenariu pe care foarte probabil l-au urmat si ucigasii: i-as fi turnat de baut, l-as fi pus in fotoliul acesta, m-as fi furisat in spatele lui etc. In tot acest timp camera de filmat urmareste un David invizibil: usa pe care intra, fotoliul in care sta, cufarul in care este pus. O secventa foarte frumoasa.
|
Originally Posted by bogie:
Anyway...scena mea favorita ar fi cea in care Brandon aseaza masa pe lada cu cadavrul lui David. :-? |
am vazut si e un film care a preluat ideea unui cuplu care ucide din plictis; nu stiu cum ii zicea, dar era cu sandra bullock pe post de anchetator principal.
|
Originally Posted by Ambra Blu:
"Murder by numbers"(Minti Diabolice-trad. la noi) ii zicea dar nu prea se compara...Cat despre "Rope", Hitchcock zicea ca a facut doua tipuri de filme de-a lungul carierei, filmele pe care le-a facut pt el si filmele la care a avut comanda pt un studio.(la cele din urma el spunea ca a fost pedant si a vrut sa le rezolve intr-o maniera cat mai profestonista si atat...). Ei bine, "Rope" e din aceasta ultima categorie... :wink: |
Iar cele care le-a facut pentru el care ar fi?
|
Ca sa fiu sincer, trebuie sa ma uit mai intai pe o lista cu toate filmele lui Hitchcock, pt ca nu le stiu pe dinafara...apoi trebuie sa caut "cahieres de cinema"-ul unde am citit chestia asta...deci e complicat sa-ti dau un raspuns exact...dar stiu ca, spre exemplu "Vertigo", "Pasarile" sunt din prima categorie...mai erau multe.
|
Pai daca Rope e film comercial atunci d'al de North by Northwest ,The Man Who Knew Too Much sau Notorious ce mai sunt?
|
impartzirea nu era intre comerciale si necomerciale, era intre filme pe care a vrut sa le faca dupa o idee a lui, si filme pe care a trebuit sa le faca pentru marile studiouri...
|
Marile studiouri care fac filme comerciale din principiu :lol: :lol: :lol:
|
Mutat la cererea lui Bogie (si fiindca aici e locul lui)...
|
Ati remarcat ca sectiunea Clasic are doar 5 amarate de pagini? :-S Este incredibil....
ontopic: Rope inseamna foarte mult pt mine atat prin prisma povestii cat si dpdv tehnic, fiind primul film filmat snur (funie), neexistand nici o taietura in imagine, neexistand practic montaj de taieturi. (bine, exista de fapt doar una singura acolo unde se termina pelicula si incepe alta noua). Simplista mi se pare insa opozitia celor doua personaje, adica prea e rece si asentimental unul si prea fricos si anxios celalalt, e ca in basme, cu Printul Bun si Zmeul Rau. In rest povestea este foarte misto si dialogurile foarte smart, catchy. Nu sunt musai convingatoare (adica let's get serious, nimeni nu ucide doar asa, ca nu are ce face) iar discursul omului superior propriei sale specii este pueril. Dar suspansul mfunctioneaza perfect dincolo de imperfectiunile astea iar informatiile ii sunt date "detectivului" cu picatura....e un joc de-a soarecele si pisica dozat perfect, gestionat in fiecare minut. |
ce nu stie illo (dar ar fi putut afla dk citea postarile anterioare, din 2004 - cu citeva interventii si ale bietului nemescu...):
1 povestea e inspirata de un caz real (leopold & loeb), doi gay care au facut fix c s vd in film - deci acuza k 'povestea e neverosimila' nu sta in picioare 2 'discursu pueril' e inspirat din 'supraomu' lui nietzsche - care i-a inspirat kiar pe l&l 3 filmul nu e filmat kiar 'funie', adik sint ceva mai multe taieturi, care insa nu se vad pt k sir alfred - always a 'cinema wizard' - le-a ascuns in trecerile camerei prin dreptul unor obiecte... B-) ps ii acord creditu k ar putea sti k e primu film in culori al lu hitch :-? |
super!
|
da, "funia" e genul de film pe care l-as vedea reluat la nesfarsit.
intr-adevar, daca il privesti atent, poti observa (de fapt, mai mult intui) "taieturile" de pelicula in momentele in care aparatul se afla in spatele unui personaj, al lazii, al unei usi. |
Ceea ce e interesant la filmul asta e curajul de a aborda problema homosexualitatii, chestiune tabu pe vremea aceea. Nu e o abordare directa, dar o sesizezi tot timpul undeva in background. Este, de altfel, o practica obisnuita la Hitch. Multe din scenele de dragoste din filmele sale au ceva pervers in ele, acel ceva fiind insa ingropat sub straturi de aparenta inocenta. Naughty old man.:D
|
All times are GMT +2. The time now is 03:51. |