Log in

View Full Version : Exercitiu de logica!

Pages : [1] 2 3 4

indiferrent
29 Mar 2011, 00:36
Propuneti orice care sa necesite un exercitiu de logica.De preferat sa fie ceva care nu are raspuns pe google.In cazul in care problema primeste mai multe raspunsuri gresite, autorul poate oferi indicii.

Un melc cade intr-o fantana adanca de 20 de metri.In incercarea de a iesi la suprafata, ziua parcurge 5 metri in sus, dar noaptea merge 4 metri inapoi.De cate zile are nevoie pentru a scapa din fantana?

mvpsebi
29 Mar 2011, 00:38
20 :-?

SNOWMAN34
29 Mar 2011, 00:38
Douazeci de zile. :D

indiferrent
29 Mar 2011, 00:40
20 :-?
ar fi fost prea simplu

indiferrent
29 Mar 2011, 00:41
Douazeci de zile. :D
ar fi fost prea simplu

SNOWMAN34
29 Mar 2011, 00:46
21 de zile, daca ala cade in fantana noaptea si o ia de nebun 4 m in jos. :))
Nici asa?
Nu te juca cu mine ca ma bag personal in fantana aia nenorocita... :))

indiferrent
29 Mar 2011, 00:47
21 de zile, daca ala cade in fantana noaptea si o ia de nebun 4 m in jos. :))
Nici asa?
Nu te juca cu mine ca ma bag personal in fantana aia nenorocita... :))
Indiciu: in 15 zile face 15 metri.

mvpsebi
29 Mar 2011, 01:04
:-? isi ia concediu dupa 15 zile ? :)) nu vad logica :(

indiferrent
29 Mar 2011, 01:08
:-? isi ia concediu dupa 15 zile ? :)) nu vad logica :(
Rezultatul e format din doua cifre a caror suma formeaza un numar impar :)) .Hai ca nu e asa greu.

mvpsebi
29 Mar 2011, 01:19
daca logica nu ma ajuta, o dau pe nimereala..30 ? :))

indiferrent
29 Mar 2011, 01:27
daca logica nu ma ajuta, o dau pe nimereala..30 ? :))
Daca ziua face 5, noaptea 4 si in 15 zile are15 metri(logic), de cate zile(arda-le focu:)) ) are nevoie sa ajunga la 20 de metri?

omudindulap
29 Mar 2011, 01:31
16

mvpsebi
29 Mar 2011, 01:31
16 :))

indiferrent
29 Mar 2011, 01:34
16 :))
huh!

indiferrent
29 Mar 2011, 01:36
16
Cred ca te-a copiat :P

mvpsebi
29 Mar 2011, 01:42
m'ai prins >:) melcul ala cred ca are mai multa minte ca mine :))

indiferrent
29 Mar 2011, 01:49
m'ai prins >:) melcul ala cred ca are mai multa minte ca mine :))
Astept o provocare:P

SNOWMAN34
29 Mar 2011, 02:13
Intre ziua 15 si ziua a 16-a, nu mai exista o noapte?
Cretinul nu coboara 4 metri? Asa...ca logica... :)))

indiferrent
29 Mar 2011, 02:26
Intre ziua 15 si ziua a 16-a, nu mai exista o noapte?
Cretinul nu coboara 4 metri? Asa...ca logica... :)))
Ideea era sa ajunga la acei 20 de metri ca sa poata iesi din fantata.Crezi ca 17 ar fi fost un raspuns mai corect?In a 17-a zi ar fi ajuns la 21, daca ziceam 17 ziceai ca nu e corect pentru ca fantana are doar 20 de metri.:D

brax
29 Mar 2011, 09:07
De 10 zile.

indiferrent
29 Mar 2011, 10:07
De 10 zile.
A zis 16 omuldindulap .E raspunsul corect.

SNOWMAN34
30 Mar 2011, 11:36
Un urs cade de la 20 de metri, cu o viteza de 0.5 secunde per metru.

Ce culoare are ursul? :D

sergiuseling
30 Mar 2011, 12:24
Asta-i grea de tot, dacă s-a ajuns ca viteza să fie direct proporţională cu timpul e deja rocket science.

S.naicuL
30 Mar 2011, 12:41

Un UCMR-ist are norma de 800 capt pe zi ... ziua face 700 capturi seara sterge 599. in cate zile termina UCMR-istu normal zilnica ?

indiferrent
30 Mar 2011, 14:38

Asta miroase a razbunare:))

SNOWMAN34
30 Mar 2011, 14:51
:)) Nicigand, cum sa am ceva cu tine??
Aia era pt cei 7-8 colegi care s-au chinuit cu capatanile si vreo 2 excel-uri ca sa le dea si lor tot 16.
Daca le mai negam mult rezultatul, cred ca le dadea 16.5 si scoteau si o noua teorie a relativitatii...melcului.

iiii
30 Mar 2011, 15:01
:)) Nicigand, cum sa am ceva cu tine??
Aia era pt cei 7-8 colegi care s-au chinuit cu capatanile si vreo 2 excel-uri ca sa le dea si lor tot 16.
Daca le mai negam mult rezultatul, cred ca le dadea 16.5 si scoteau si o noua teorie a relativitatii...melcului.

Pai da fiule, dar o tineai in lung si in lat, ca 20 ! :D Pana nu ti-am facut schema pe hartie... de 2 ori chiar, nu ai vrut sa crezi. Asa ca...

SNOWMAN34
30 Mar 2011, 15:09
Ai inviat? :))) Ia-ti viteza fiule...
Cand o sa inveti sa postezi un clip sau o poza pe aici, atunci sa deranjezi.
De ce nu recunosti ca initial te-ai luat dupa majoritate, si ai spus 16, fara sa calculezi tu nimic?
Asta ai cam uitat sa spui... :))
Ehh...la 3 zile de la data postului original, l-a rezolvat si iiii.
Inca 13, si ieseai si tu din fantana...

iiii
30 Mar 2011, 15:12
nu te da rotund, dupa ce ne-ai facut pe toti prosti, si pe cei de aici si pe cei din birouri, ca noi nu calculam, ca nu stim, dupa ce ti-am facut pe hartie de 2 ori si tot nu accepti ca nu ai dreptate ai face bine sa taci. Unde nu e punctul tau forte, mai bine recunoaste ca esti mic.
Si de faza cu melodia, ti-am zis pe balcon ca am ascultat la radio.
Asa ca, hai la tigara ca e soare afara

SNOWMAN34
30 Mar 2011, 15:14
pfff.... Nemernicul iar n-are tigari... Doamne, Doamne...il iau pe buletin! :))

iiii
30 Mar 2011, 15:15
Am, dar ma jur ca ness nu iti mai dau :)

portofel
30 Mar 2011, 16:45
:-/ Un urs cade de la 20 de metri, cu o viteza de 0.5 secunde per metru.

Un UCMR-ist are norma de 800 capt pe zi ... ziua face 700 capturi seara sterge 599. in cate zile termina UCMR-istu normal zilnica ?

:-? S-ar putea sa fie o intrebare capcana, dar hai sa-ti dau un raspuns...8 zile?!

sergiuseling
30 Mar 2011, 18:22
Era mai mult ca sigur la mișto. Dacă nu-și face norma zilnică într-o zi eu zic că va fi mai mult ca sigur concediat. Nimeni nu-l plătește 8 zile pentru munca pe o zi.

Pun și eu o problemă de logică.
Într-o închisoare sau lagăr sunt 12 condamnați la închisoare pe viață, dar gardienii se hotărăsc să le ofere o șansă de a scăpa.
Din când în când câte un deținut e dus într-o cameră unde nu există altceva decât 2 întrerupătoare din care pot apăsa doar unul din aprins în stins sau invers în funcție de poziția la care au fost inițial și e obligatoriu să apese unul. Însă ordinea e pur și simplu aleatoare, se poate ca unii să intre foarte des, alții rar de tot.

Iar dacă un deținut, oricare dintre ei poate spune fără urmă de îndoială că toți deținuții au intrat în acea cameră toți sunt eliberați, dacă în schimb unul nu a intrat mor toți, deci nu se vor risca.

Deținuții au la dispoziție vreo oră, două să pună la cale o strategie de comunicare prin intermediul întrerupătoarelor pentru că după această discuție nu mai pot comunica deloc. Întrerupătoarele nu-și schimbă deloc poziția între două vizite ale vreunui deținut.

Întrebarea e ce strategie au ales deținuții ca să fie siguri că se vor elibera.

indiferrent
30 Mar 2011, 18:37
Era mai mult ca sigur la mișto. Dacă nu-și face norma zilnică într-o zi eu zic că va fi mai mult ca sigur concediat. Nimeni nu-l plătește 8 zile pentru munca pe o zi.

Pun și eu o problemă de logică.
Într-o închisoare sau lagăr sunt 12 condamnați la închisoare pe viață, dar gardienii se hotărăsc să le ofere o șansă de a scăpa.
Din când în când câte un deținut e dus într-o cameră unde nu există altceva decât 2 întrerupătoare din care pot apăsa doar unul din aprins în stins sau invers în funcție de poziția la care au fost inițial și e obligatoriu să apese unul. Însă ordinea e pur și simplu aleatoare, se poate ca unii să intre foarte des, alții rar de tot.

Iar dacă un deținut, oricare dintre ei poate spune fără urmă de îndoială că toți deținuții au intrat în acea cameră toți sunt eliberați, dacă în schimb unul nu a intrat mor toți, deci nu se vor risca.

Deținuții au la dispoziție vreo oră, două să pună la cale o strategie de comunicare prin intermediul întrerupătoarelor pentru că după această discuție nu mai pot comunica deloc. Întrerupătoarele nu-și schimbă deloc poziția între două vizite ale vreunui deținut.

Întrebarea e ce strategie au ales deținuții ca să fie siguri că se vor elibera.

Nu cred ca ai fost destul de explicit in formularea problemei.

sergiuseling
30 Mar 2011, 18:42
Deci sunt 12 deținuți care intră într-o ordine complet aleatoare într-o cameră unde sunt 2 întrerupătoare și când intră un deținut acesta modifică poziția unuia dintre întrerupătoare.

La un moment dat unul dintre ei trebuie să spună cu siguranță că toți cei 12 au intrat în acea cameră.

Cum?

Și evident deținuții nu pot vorbi deloc după ce s-a început acest joc. Dar au dreptul să-și stabilească strategia care să-i elibereze și acea strategie ar trebui să o deduceți.

indiferrent
30 Mar 2011, 19:04
Deci sunt 12 deținuți care intră într-o ordine complet aleatoare într-o cameră unde sunt 2 întrerupătoare și când intră un deținut acesta modifică poziția unuia dintre întrerupătoare.

La un moment dat unul dintre ei trebuie să spună cu siguranță că toți cei 12 au intrat în acea cameră.

Cum?

Și evident deținuții nu pot vorbi deloc după ce s-a început acest joc. Dar au dreptul să-și stabilească strategia care să-i elibereze și acea strategie ar trebui să o deduceți.
Care-i faza cu "intrerupatoarele nu isi schimba pozitia intre doua vizite ale unui detinut"? Ele raman pe pozitia pe care le-a lasat cel dinainte, iar daca intra odata unul si mai intra a doua oara dupa alte 34545654 de vizite ale celorlalti intrerupatoarele trebuie sa fie pe pozitia pe care le-au lasat cei dinainte.Nu??Pana la urma presupun ca asta e ideea, sa-si faca anumite semne prin intermediul intrerupatoarelor astfel incat cel care ar trebui sa fie ultimul sa-si dea seama daca toti ceilalti 11 au trecut pe acolo.Nu??Si inca o intrebare: se cunoaste pozitia intrerupatoarelor inainte sa intre primul?

sergiuseling
30 Mar 2011, 19:11
Da, aia e ideea că nu le sting sau aprind gardienii întrerupătoarele(și nu există alte intervenții exterioare).
Poziția de început nu cred că e relevantă, dar dacă vrei poți să alegi ce vrei. Să zicem sunt ambele stinse dacă te ajută să găsești mai repede soluția astfel.

anaemona
30 Mar 2011, 20:32
Sergiu, nu stiu daca asta ar fi o rezolvare acceptabila, dar, strategia mea :)) Fiecare din detinuti, cind intra prima data in camera isi rupe un nasture si-l pune intr-un colt al camerei sau la fereastra, ceva de genul asta. Cind unul din ei e chemat sa spuna daca au fost toti in camera numara nasturii :)

sergiuseling
30 Mar 2011, 20:37
Cam asta e ideea, doar că numărătoarea trebuie făcută cu întrerupătoarele.:)

indiferrent
30 Mar 2011, 20:38
Hai sa incerc. Avem detinutii 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12. Hotarasc in ora de strategie:P ca detinutul 5 (ales la intamplare de mine) sa fie cel care va trebui sa dea verdictul final.Isi aleg unul din intrerupatoare(cel mai aproape de usa de exemplu, ca sa-l poata identifica) pentru a-l folosi doar cand intra prima data, urmand ca de fiecare data cand vor reintra sa foloseasca doar intrerupatorul cel mai indepartat de usa.Cand intra detinutul 5 schimba pozitia intrerupatorului care e mai aproape de usa sau o lasa cum a fost, dar ii retine pozitia.Cand reintra 5-ul daca pozitia intrerupatorului e schimba fata de cum a lasat-o stie ca cel putin un detinut nou a trecut pe acolo.Cand va avea 11 intrari in care sa vada intrerupatorul de langa usa schimbat fata de cum a ramas la ultima vizita va sti ca au trecut toti pe acolo. Sper sa fie corect ca-mi bubuie capul!

sergiuseling
30 Mar 2011, 20:44
Cam aia e, nu e chiar corect și s-ar putea să moară toți sau mai degrabă să rămână blocați la infinit acolo. Ai uitat un mic detaliu, dar asta e ideea.

Liviu-
30 Mar 2011, 20:57
@indiferrent - Daca intra pentru prima data un numar de minim 2 prizonieri atunci nu va mai putea observa nicioadata p5 un numar de 11 modificari pentru ca de la a doua intrare vor modifica pe celalalt. Astfel daca intra p5 primul si apoi toti 11, el va sti sigur ca a fost modificat de maxim 2 ori (pozitie diferita sau identica cu cea in care l-a lasat el), dar ulterior nu va mai fi modificat.

anaemona
30 Mar 2011, 21:00
Cam asta e ideea, doar că numărătoarea trebuie făcută cu întrerupătoarele.:)

Inseamna ca nu poti lasa alte semne? scrijelituri pe perete? urme de deget? Singura rezolvare e in intrerupatoare?

rvn
30 Mar 2011, 21:05
haide,mai...
voi n-aveti cartele de acces la usa de la intrarea in cladirea unde jobuiti?

sergiuseling
30 Mar 2011, 21:09
Da liviu- ăla era detaliul ignorat.
anaemona de putut pot lăsa, dar nu zice nimeni că nu se face curat în acea cameră și nu-ți riști viața pe ceva nesigur. Și doar întrerupătoarele sigur nu se modifică.

indiferrent
30 Mar 2011, 21:09
@indiferrent - Daca intra pentru prima data un numar de minim 2 prizonieri atunci nu va mai putea observa nicioadata p5 un numar de 11 modificari pentru ca de la a doua intrare vor modifica pe celalalt. Astfel daca intra p5 primul si apoi toti 11, el va sti sigur ca a fost modificat de maxim 2 ori (pozitie diferita sau identica cu cea in care l-a lasat el), dar ulterior nu va mai fi modificat.
Corect Lliviu:)) Ptiuuu!

anaemona
30 Mar 2011, 21:17
Sergiule, exista o rezolvare 100% garantata? Eu nu-s de acord cu rezolvarea lui indiferrent. Detinutul cu nr 5 poate intra o singura data in camera. La fel oricare din ei si-n cazul asta nu pot face nici un calcul.

indiferrent
30 Mar 2011, 21:20
Sergiule, exista o rezolvare 100% garantata? Eu nu-s de acord cu rezolvarea lui indiferrent. Detinutul cu nr 5 poate intra o singura data in camera. La fel oricare din ei si-n cazul asta nu pot face nici un calcul.
Corect, dar asta trebuia sa o excludem noi, logic.Asa puteam sa ne intrebam: daca unu' moare intre timp sau unu' intra doar dupa 213424 de ani, timp in care au murit toti ceilalti?

Liviu-
30 Mar 2011, 21:24
A zis ca oricare poate intra de mai multe ori. Adica poate intra p2 de 10 ori la rand, apoi p5, p6, p7, apoi iar p2. Cel putin asa se intelege...

Cred ca se exclude si chestia cu muritul in alte conditii in inchisoare si orice alte perturbari neincluse in enuntul exercitiului.

sergiuseling
30 Mar 2011, 21:27
E cert că poate lua mult timp să fie siguri, dar oricum tipii ăia sunt condamnați la închisoare pe viață.
În orice caz v-ați prins de soluție? Că partea cea mai grea ați spus-o.

anaemona
30 Mar 2011, 21:30
indiferrent, logica ta nu e buna pentru ca sa spunem ca intre 2 intrari ale lui p5 au intrat 2 detinuti noi, dar intrind 2 detinuti noi, p5 trage concluzia ca nu a intrat nici unul.

indiferrent
30 Mar 2011, 21:43
indiferrent, logica ta nu e buna pentru ca sa spunem ca intre 2 intrari ale lui p5 au intrat 2 detinuti noi, dar intrind 2 detinuti noi, p5 trage concluzia ca nu a intrat nici unul.
Nu este buna logica din motivele pe care le-a specificat Liviu: daca intrau altii inainte se intre prima data 5-ul cand intrau a 2-a oara foloseau celalalt intrerupator si nu mai puteau fi niciodata bagati la numaratoare avand in vedere ca 5-ul a intrat dupa ei. Ce spui tu se anuleaza pentru ca eu am specificat ca de fiecare data cand el va intra si va vedea intrerupatorul schimbat va sti ca a trecut pe acolo cel putin unul nou.Intr-adevar daca intre intrarile lui intra orice numar par de detinuti el va considera ca nu a intrat niciunul. Am specificat: el va contabiliza numaratoarea cu 1 detinut in plus doar atunci cand va vedea intrerupatorul schimbat, chiar daca intre timp puteau sa intre toti 11.

anaemona
30 Mar 2011, 21:50
Poate problema nu e pusa bine sau eu am inteles-o diferit. Eu am inteles din enunt ca orice detinut poate fi ales sa spuna daca au intrat toti sau nu si in plus ca nu exista obligativitatea ca toti sa intre.

indiferrent, cei 2 pe care el nu i-a numarat nu vor mai folosi intrerupatorul ala niciodata. E un motiv in plus fata de ce a spus Liviu.

Liviu-
30 Mar 2011, 21:58
indiferrent, cei 2 pe care el nu i-a numarat nu vor mai folosi intrerupatorul ala niciodata. E un motiv in plus fata de ce a spus Liviu.

Nu chiar :P

pentru ca de la a doua intrare vor modifica pe celalalt.

Si ai inteles bine, cel putin asa cred. Orice detinut poate spune daca au intrat toti 12, dar daca nu au intrat toti si cineva alege sa spuna invers, atunci pierd jocul.

indiferrent
30 Mar 2011, 22:00
Eu am spus de la inceput ca enuntul problemei nu e foarte explicit.

anaemona
30 Mar 2011, 22:02
Daca doar unul din ei e ales sa salveze viata tuturor atunci exercitiul se rezolva.

Sa zicem ca e no 5 cel ales. Intrerupatorul din stinga e pe pozitia de in jos. Cind unul din detinuti intra in camera si vede ca e in jos el stie ca no 5 nu a fost in camera inaintea lui si il atentioneaza punind intrerupatorul in sus. In toate celelalte dati cind intra in camera el va umbla doar la intrerupatorul din dreapta. Deci asta e numaratoarea 1 pentru 1 detinut. Cind no 5 intra dupa detinutul 1 el va pune intrerupatorul in jos. No 5 la rindul lui, daca intra in camera si intrerupatorul e tot in jos nu va umbla la cel din stinga, va umbla tot in dreapta. Si tot asa de 11 ori sau daca no 5 e intrebat inainte de a numara 11 atunci stie ca nu toti au intrat in camera.

Am uitat sa precizez ca singurul care muta intrerupatorul din stinga in jos e no 5, deci oricine intra si vede intrerupatorul din stinga in sus nu-l ma misca.

Liviu-
30 Mar 2011, 22:03
Se inteleg la inceput ca un intrerupator sa fie de numaratoare si celalalt... degeaba, ca sa nu strice numaratoarea. Se inteleg ca unul sa numere, sa-i zicem p1. Sa zicem ca e stins cel de numaratoare. Intra oricare in afara de p1 si il aprinde, restul folosesc celalalt pana vine p1 si il stinge. Se repeta pentru toti, pana cand p1 reuseste sa-i numere pe toti 11. Sper ca n-am uitat nimic. Eventual nu modifica nimeni pe ala de numaratoare pana nu e in pozitia pe care s-au inteles, sa fie stins ca tot am zis mai sus, urmand ca p1 sa inceapa jocul in cazul asta si sa-l aduca in pozitia start. Apoi poate incepe sa numere. Am precizat asta pt cazul in care nu e din prima in pozitia start.

anaemona
30 Mar 2011, 22:10
Logica mea are o singura problema. Daca detinutul no 5 e somat sa dea raspunsul cind el abia a numarat 2-3 detinuti tot ce poate sa spuna e ca are nevoie de mai mult timp, pina cind ii va numara pe toti 11. El nu poate da un raspuns sigur decit daca i-a numarat pe toti :))

Liviu-
30 Mar 2011, 22:12
Of, hai ca nu a fost chiar asa de vag enuntul. Detinutii spun cand vor ei daca au intrat toti 12 sau nu si se aleg intre ei care sa spuna. Oricum, mi-ai luat-o inainte cu 1 minut la rezolvare :)) Iar eu ti-am luat-o inainte cu 1 min la completare, ca sa fie acoperite toate situatiile :))

indiferrent
30 Mar 2011, 22:13
Pai nu-l someaza nimeni:)) .Ei pot sa spuna oricand si oricare cand au trecut toti prin camera doar ca daca nu raspund cand au trecut toti nu mai scapa

sergiuseling
30 Mar 2011, 22:14
Hai că i-ați dat de capăt.
Am spus clar că orice deținut poate spune că toți au intrat.
Nu e cu timp limită după care să fie somați să dea răspunsul.

rvn
30 Mar 2011, 22:14
mai,
oricate permutari, combinari si aranjamente,basca matrice si determinanti puteti sa faceti, n-o sa depistati niciodata raspunsul exact. voi nu v-ati prins ca sergiu a vrut sa faca misto de voi?

anaemona
30 Mar 2011, 22:16
Liviu, iti dai seama ca detinutul ales sa ghiceasca poate fi adus doar o data pe an in camera, timp in care ceilalti intra de 100 de ori =)) cum sa nu fie vag enuntul.

anaemona
30 Mar 2011, 22:18
Sergiule, eu ma indoiesc ca i-am dat de cap daca oricare din ei poate sa spuna. Poate scrii totusi raspunsul, asa cum il stii tu.

Liviu-
30 Mar 2011, 22:19
In problemele de genul asta se vrea rationamentul, trebuie gandit in anumiti parametri, sa zicem mai abstract, lasand la o parte anumite supozitii.

LE: Pai oricare din ei poate sa spuna, nimeni nu ii obliga sa dea un raspuns la un moment dat, ci le lasa libertatea sa aleaga pentru ca ei sa poate fi siguri de raspuns. Inainte de a incepe jocul ei desemneaza pe unul dintre ei sa fie numarator. E simplu. Lasa deoparte ideea cu puscariasii, sa zicem ca sunt oameni normali cu tot timpul din lume, au ani la dispozitie sa faca chestia asta. Ideea e sa gasesti rationamentul dupa care ar putea da un raspuns corect.

Raspunsul pe care l-am dat noi e corect, dupa cum a spus si sergiu, pentru ca rationamentul e corect. Poate nu reusesc si mor inainte sa poata spune asta, dar rationamentul ramane corect, e singura (probabil) modalitate prin care pot sti sigur cand au intrat toti 12.

sergiuseling
30 Mar 2011, 22:28
anaemona e exact cum ai scris tu. Probabil nedumerirea e de ordin gramatical. Eu prin oricare deținut poate da răspunsul înțeleg că îl poate da inclusiv cel ales de deținuți. Tu probabil înțelegi că ar trebui să știe toți deținuții răspunsul.

indiferrent
30 Mar 2011, 22:31
In problemele de genul asta se vrea rationamentul, trebuie gandit in anumiti parametri, sa zicem mai abstract, lasand la o parte anumite supozitii.

LE: Pai oricare din ei poate sa spuna, nimeni nu ii obliga sa dea un raspuns la un moment dat, ci le lasa libertatea sa aleaga pentru ca ei sa poate fi siguri de raspuns. Inainte de a incepe jocul ei desemneaza pe unul dintre ei sa fie numarator. E simplu. Lasa deoparte ideea cu puscariasii, sa zicem ca sunt oameni normali cu tot timpul din lume, au ani la dispozitie sa faca chestia asta. Ideea e sa gasesti rationamentul dupa care ar putea da un raspuns corect.

Raspunsul pe care l-am dat noi e corect, dupa cum a spus si sergiu, pentru ca rationamentul e corect. Poate nu reusesc si mor inainte sa poata spune asta, dar rationamentul ramane corect, e singura (probabil) modalitate prin care pot sti sigur cand au intrat toti 12.
Da, asta era ideea.Sunt multe explicatii care pot demonta rezultatul, dar ideea de baza era sa gasim rationamentul problemei, nu sa analizam formularea enuntului care putea fi facuta si altfel.

sergiuseling
30 Mar 2011, 22:38
Bine, hai să pun una mai clară și cred mai ușoară, așa înainte de culcare:

Să zicem că ești la piață și vinzi cartofi în cantități de la 1 la 40 de kilograme. Pentru cântărire ai o balanță. Întrebarea e: de câte greutăți ai nevoie, minim, pentru a putea cântări orice greutate de la 1 la 40. (presupunem că nu vinzi cu jumătăți de kilogram) Că nu e frumos să cari după tine 40 de greutăți pentru toate valorile posibile.

Liviu-
30 Mar 2011, 22:51
Am luat-o mai babeste, nu zic tot rationamentul, ca ma indoiesc ca-i corect: cate o greutate de 2, 3, 5, 15, 20 kg?

anaemona
30 Mar 2011, 22:51
Las pe altcineva s-o rezolve pe asta =)) sper sa mai gasesti probleme.

sergiuseling
30 Mar 2011, 22:55
Liviu- se poate și cu mai puține greutăți.

anaemona
30 Mar 2011, 22:57
Liviu, nr. minim e 1. Te doare mina daca cintaresti de 40 de ori cite un kg? Daca n-am inteles eu bine si daca nu asta e minimul, atunci minimul poate fi zero, pentru ca sa zicem ca ti-ai facut o bocceluta plina cu cartofi de-acasa in care ai pus fix un kg ca sa nu mai cari si greutatea aia de 1 kg dupa tine :))

sergiuseling
30 Mar 2011, 23:07
De fapt poate fi și negativ în cazul în care ai prea multe la tarabă și în loc să le duci la piață le duci acasă pe ălea suplimentare.

Acuma se poate și cum zici tu, dar e impractic și mai mult enervezi clientul.

anaemona
30 Mar 2011, 23:25
Sergiu, rezolvam probleme de logica, nu facem clientii fericiti, asta-mi aminteste de o replica preferata de-a mea "Excuse me! I'm trying to conduct a wedding here which has nothing to do with love, so please be quiet!" :))

Liviu-
30 Mar 2011, 23:30
Se poate cu mai putin de 4? Ca sa stiu daca ma mai gandesc acum sau nu :))

indiferrent
30 Mar 2011, 23:32
Se poate cu mai putin de 4? Ca sa stiu daca ma mai gandesc acum sau nu :))
Nu are cum sa fie mai putin de patru.

sergiuseling
30 Mar 2011, 23:38
Sunt 4 într-adevăr, care sunt cele 4 vă mai gândiți voi.

indiferrent
30 Mar 2011, 23:39
Sunt 4 într-adevăr, care sunt cele 4 vă mai gândiți voi.
maine :)

anaemona
30 Mar 2011, 23:56
sergiu, iti lipseste ceva din problema. Trebuie sa spui ceva de genul, cite greutati ai nevoie ca sa cintaresti orice greutate de la 1-40 din max 3 cintariri de ex.

sergiuseling
31 Mar 2011, 07:06
Credeam că se înțelege că e vorba de o singură cântărire. Consideră că e vorba de o singură cântărire.

OmarBravo
31 Mar 2011, 15:39
x=felicia
y=n-are cum sa ajunga la un zbor din cele 147 inspre Amsterdam
z-cum face?

sergiuseling
31 Mar 2011, 17:10
Complicat rău de tot, dar din păcate nu are soluție. Așa că se dă bătută și pleacă ziua următoare.

OmarBravo
31 Mar 2011, 17:32
Complicat rău de tot, dar din păcate nu are soluție. Așa că se dă bătută și pleacă ziua următoare.
Nu?

Rapture
31 Mar 2011, 17:44
Va aflati intr-o sala ce are 2 usi pazite de cate un gardian. Unul dintre gardieni pazeste singura usa pe care se poate iesi din aceasta sala. Intrucat asta e singura cale de iesire, aveti la dispozitie o eternitate pentru a afla care dintre cele 2 usi e cea a eliberarii, avand posibilitatea, in tot acest timp, sa le puneti o singura intrebare fiecaruia, iar intrebarea sa fie aceeasi pentru amandoi. In functie de raspunsul dat de fiecare, trebuie sa gasiti usa eliberarii.
Atentie! Unul dintre gardieni minte, iar celalalt spune adevarul.
Acestea fiind date, care-i intrebarea pe care i-ati pune-o?

OmarBravo
31 Mar 2011, 18:10
Would you care for a drink?
http://www.youtube.com/watch?v=Nf9F8EFoVwg

sergiuseling
31 Mar 2011, 18:21
Eu știam altfel asta cu gardienii, cu băimăreni și sătmăreni, primii spuneau tot timpul adevărul și ceilalți mințeau. Și trebuia să-l întrebi pe unul să afli prin ce parte se ajunge la Baia Mare.

Dar nu-mi aduc aminte întrebarea.

Și ca să nu lăs în plop problema cu cântărirea cu balanța și greutățile: soluția e că greutățile au valorile egale cu puterile lui 3.

anaemona
01 Apr 2011, 05:48
Of, of, sergiule, n-ai mai avut rabdare sa ghiceasca cineva si vad ca baietii ceilalti s-au dat batuti. Adaugi si greutatea de 1 kg la ce-ai spus, asa dau adunate 40.

Rapture, am mai vazut si eu problema asta acum ceva ani, tot cu drumurile.

Sper ca spun bine :) Intrebarea e: Ce usa imi va spune celalalt gardian ca pazeste? si merg pe usa la care primesc raspunsul "Usa de eliberare".

Daca primul gardian minte si usa pe care o pazeste e buna inseamna ca usa cealalta e proasta, numai ca celalalt gardian spune adevarul, asa ca mi-ar spune ca usa lui e cea proasta. Dar gardianul meu minte, asa ca zice ca e usa buna, de eliberare.

Daca primul gardian nu minte si usa pe care o pazeste e buna inseamna ca cealalta usa e proasta, numai ca gardianul celalalt minte si mi-ar spune ca aia e usa cea buna. Dar gardianul meu nu minte, asa ca el imi spune raspunsul identic cum mi l-ar da cel care minte, adica "Usa buna, de eliberare".

Mai sint inca 2 variante care duc tot unde am zis.

Rapture
01 Apr 2011, 07:02
^ corect. Daca e nevoie, am sa revin si eu cu raspunsul, dar acum sunt pe picior de plecare :-D.

sergiuseling
01 Apr 2011, 09:41
Eu am avut, dar după atâtea posturi care nu aveau legătură cu problema mea, am zis să nu se uite.
Şi 1 e putere a lui 3: 3 la puterea 0 e chiar 1.

indiferrent
03 Apr 2011, 13:23
Avem trei baieti care au numele de familie Radu, Gheorghe sI Ion. Prenumele lor sunt tot Radu, Gheorghe si Ion, insa nici unul dintre ei nu are numele la fel ca prenumele.Daca prenumele lui Gheorghe nu este Ion, care sunt numele si prenumele celor trei?

LadyStarlight
03 Apr 2011, 13:28
Radu Ion, Gheorghe Radu si Ion Gheorghe?

indiferrent
03 Apr 2011, 13:33
Radu Ion, Gheorghe Radu si Ion Gheorghe?
Corect! :)

indiferrent
03 Apr 2011, 13:43
243 este suma rezultatelor tuturor operatiilor (adunare, scadere, inmultire, impartire) a doua numere. Care sunt numerele?

LadyStarlight
03 Apr 2011, 15:51
ambele nr sunt 11.

ninjamon
03 Apr 2011, 16:29
Un stol de ciori aterizeaza pe o gradina.Daca se pune cate o cioara pe cate un par , ramane o cioara fara par.Daca se pun cate 2 ciori pe un par , ramane un par fara cioara.

Cate ciori si cati pari sunt ??

indiferrent
03 Apr 2011, 16:56
ambele nr sunt 11.
11+11=22
11-11=0
11x11=121
11:11=1

22+121+1=144 nu e corect :(

LadyStarlight
03 Apr 2011, 16:59
vai de capul meu :)) ma incurc la adunari si scaderi. uof, uof.

indiferrent
03 Apr 2011, 17:00
Un stol de ciori aterizeaza pe o gradina.Daca se pune cate o cioara pe cate un par , ramane o cioara fara par.Daca se pun cate 2 ciori pe un par , ramane un par fara cioara.

4 ciori si 3 pari

indiferrent
03 Apr 2011, 17:03
vai de capul meu :)) ma incurc la adunari si scaderi. uof, uof.
Nu e nimic grav, toti ne mai incurcam:) .Ai fost aproape cu rezultatul, merita sa incerci raspunsul asta gandindu-te ca poate am gresit eu calculele :D

ninjamon
03 Apr 2011, 17:04

4 ciori si 3 pari

Corect :)

sergiuseling
03 Apr 2011, 17:30
Aia cu numerele e matematică pură. Câteva ecuații matematice și dă.
Sunt soluții 24 și 8 sau 54 și 2. Sau dacă vrei mergem și pe numere raționale 26/3 și 26 etc.

De fapt matematic luând x primul număr și y al doilea ecuația devine:
x= 243y / (y+1)^2
(cu y diferit de zero ca să putem face împărțirea din cerință)

Soluții cu numere naturale sunt cele enumerate mai sus, dar soluții sunt o infinitate.

Hai să pun și eu o problemă.
Să zicem că ești la o petrecere și ca o minune ai ocazia să te culci cu 3 tipe. Dar neprevăzând așa ceva ai doar 2 prezervative la tine. Cum le poți totuși convinge pe toate 3 să se culce cu tine? Atingerea aceleași părți a unui prezervativ de mai multe persoane iese din discuție, doar pentru asta sunt făcute.

indiferrent
03 Apr 2011, 18:01
Aia cu numerele e matematică pură. Câteva ecuații matematice și dă.
Sunt soluții 24 și 8 sau 54 și 2. Sau dacă vrei mergem și pe numere raționale 26/3 și 26 etc.

De fapt matematic luând x primul număr și y al doilea ecuația devine:
x= 243y / (y+1)^2
(cu y diferit de zero ca să putem face împărțirea din cerință)

Soluții cu numere naturale sunt cele enumerate mai sus, dar soluții sunt o infinitate.

Să zicem că ești la o petrecere și ca o minune ai ocazia să te culci cu 3 tipe. Dar neprevăzând așa ceva ai doar 2 prezervative la tine. Cum le poți totuși convinge pe toate 3 să se culce cu tine? Atingerea aceleași părți a unui prezervativ de mai multe persoane iese din discuție, doar pentru asta sunt făcute.
Era vorba de numere naturale, evident. E cam matematica pura, ai dreptate, dar am zis si eu ce mi-a trecut prin cap. Bv pentru raspuns!

buticut
03 Apr 2011, 18:03

Pai faci sex cu 2 si o lasi pe a treia sa doarma cu voi, dar nu te atingi de ea. Sau na, folosesti alea doua prezervative si mergi la risc cu a treia :)).

indiferrent
03 Apr 2011, 18:09
Am voie sa iau ambele prezervative in acelasi timp?

sergiuseling
03 Apr 2011, 18:33
buticut la risc nu se poate și ar fi păcat să ratezi ocazia cu a treia.

indiferrent: se poate și cu ambele în același timp, dar repet să nu atingă 2 persoane aceeași parte a niciunui prezervativ.

indiferrent
03 Apr 2011, 18:39
Iau amblele prezervative la prima fata.La a 2-a il dau jos pe cel care a avut contact cu prima si raman cu cel curat, iar la a 3-a il reaiau intors pe dos (presupun ca am voie bazandu-ma pe enuntul problemei care spune: sa nu atinga 2 persoane aceeasi parte a prezervativului) pe cel care a avut contact cu prima.Asa vad eu rezolvarea logica sper sa nu inteleaga cineva ca as face asa ceva :))

sergiuseling
03 Apr 2011, 18:43
Corect. Nu știu dacă ai face sau nu, dar măcar acum știi cum dacă se ivește ocazia.:))

indiferrent
03 Apr 2011, 19:23
Un copil care are 1 metru inaltime se intinde sa ajunga la incuietoarea usii si o ajunge la limita.Fratiorul lui mai mic are doar 70 cm inaltime si in incercarea de a ajunge la incuietoare se urca pe un scaun de exact 30 de cm, dar nu reuseste . De ce?

mvpsebi
03 Apr 2011, 19:32
Fratiorul mai mic are si mainile mai scurte :))

indiferrent
03 Apr 2011, 19:38
Fratiorul mai mic are si mainile mai scurte :))
Corect!

sergiuseling
03 Apr 2011, 19:46
O orchestră de 20 cântăreți termină de cântat o melodie în 4 minute.
În cât timp termină aceeași melodie o orchestră de 30 de cântăreți?

indiferrent
03 Apr 2011, 19:50
O orchestră de 20 cântăreți termină de cântat o melodie în 4 minute.
În cât timp termină aceeași melodie o orchestră de 30 de cântăreți?
Presupun ca tot in patru :P

omudindulap
03 Apr 2011, 19:51
Asta-i ca aia, ce-i mai greu, un kg de pene sau un kg de aur? Deci tot 4.

sergiuseling
03 Apr 2011, 19:53
Da, normal că tot 4 e, dar am aflat și persoane care s-au încurcat.

indiferrent
04 Apr 2011, 14:52
Am o galeata de 8 litri, una de 5 litri si una de 3 litri. Cea de 8 litri este plina cu apa, iar celelalte doua sunt goale. Am nevoie de exact 4 litri de apa, dar din pacate galetile nu sunt gradate. Cum obtin cei 4 litri folosindu-ma de galetile pe care le am?

mvpsebi
04 Apr 2011, 15:23
O metoda de inlocuire de volum :-? (nu stiu daca ii zice tocmai asa, dar in fine)

Presupunand ca galeata de 3 L e mai mica decat cea de 5, o vei baga in cea din urma. Vei turna apa in spatiul ramas liber intre cele doua galeti, obtinand astfel 2 litri. Cei 2 litri obtinuti ii vei turna apoi in galeata de 3 L, urmand a repeta procedura, obtinand astfel inca 2 litri care vor ramane in galeata de 5 L. Cei 2 litri din galeata de 3 L ii vei turna in galeata de 5, obtinand cei 4 litri doriti.

indiferrent
04 Apr 2011, 18:37
O metoda de inlocuire de volum :-? (nu stiu daca ii zice tocmai asa, dar in fine)

Presupunand ca galeata de 3 L e mai mica decat cea de 5, o vei baga in cea din urma. Vei turna apa in spatiul ramas liber intre cele doua galeti, obtinand astfel 2 litri. Cei 2 litri obtinuti ii vei turna apoi in galeata de 3 L, urmand a repeta procedura, obtinand astfel inca 2 litri care vor ramane in galeata de 5 L. Cei 2 litri din galeata de 3 L ii vei turna in galeata de 5, obtinand cei 4 litri doriti.
Sa bag galetile goale una intr-alta?

sergiuseling
04 Apr 2011, 18:53
Dacă vrei le tot muți dintr-o găleată în alta până dă. Pun o schemă cam cum s-ar modifica cantitățile de apă din cele 3 găleți.
g8 g5 g3
8 0 0
5 0 3 (umplem a 3-a găleată din prima găleată)
5 3 0 (golim găleata 3 în găleata 2)
2 3 3 (umplem a 3-a găleată din prima găleată)
2 5 1 (umplem găleata 2 din găleata 3)
7 0 1 (golim găleata 2 în găleata 1)
7 1 0 (golim găleata 3 în găleata 2)
4 1 3 (umplem a 3-a găleată din prima găleată)

Se poate să existe și o soluție mai rapidă, dar n-am chef să mă gândesc la ea, dacă nu e în cerință.

indiferrent
04 Apr 2011, 19:02
Dacă vrei le tot muți dintr-o găleată în alta până dă. Pun o schemă cam cum s-ar modifica cantitățile de apă din cele 3 găleți.
g8 g5 g3
8 0 0
5 0 3 (umplem a 3-a găleată din prima găleată)
5 3 0 (golim găleata 3 în găleata 2)
2 3 3 (umplem a 3-a găleată din prima găleată)
2 5 1 (umplem găleata 2 din găleata 3)
7 0 1 (golim găleata 2 în găleata 1)
7 1 0 (golim găleata 3 în găleata 2)
4 1 3 (umplem a 3-a găleată din prima găleată)

Se poate să existe și o soluție mai rapidă, dar n-am chef să mă gândesc la ea, dacă nu e în cerință.
Corect! Sunt doua solutii, intr-adevar, dar dificultatea lor e cam aceeasi.

mvpsebi
04 Apr 2011, 19:04
Sa bag galetile goale una intr-alta?

Dap, cea de 3 litri in cea de 5 litri.

sergiuseling
04 Apr 2011, 19:14
mvpsebi ce spui tu e mult mai complicat, că trebuie închisă ermetic găleata 3, dar în același timp trebuie ca acea găleată să nu aibă volum deloc.
Adică dacă bagi o găleată în alta volumul apei crește cu volumul găleții. Unde pui că poate nici nu încape fizic.

Pun eu una:

Ai 8 monede dintre care 7 sunt de aur și una falsă. Cea falsă se poate distinge prin greutatea redusă, dar nu-ți poți da seama cu mâna de acea diferență și trebuie să folosești o balanță.
Cum poți deduce care monedă din cele 8 e falsă cu ajutorul a doar 2 cântăriri?

Să fie clar se pot cântări doar cele 8 monede, nu există alte greutăți auxiliare.

indiferrent
04 Apr 2011, 19:48
Fac trei gramezi: 2, 3, 3.Cantaresc gramezile de cate 3, daca sunt egale le cantaresc pe celelalte doua cate una si aflu care e cea usoara.Daca din cantarirea gramezilor de cate 3 rezulta ca o gramada este mai usoara, aleg 2 monede din acea gramada si le cantaresc. Daca sunt egale rezulta ca a 3-a moneda e cea falsa, daca una dintre ele este mai usoara, AM GASIT MONEDA :P

sergiuseling
04 Apr 2011, 19:51
Corect.

princess_peach
04 Apr 2011, 20:04
Okey, asta a fost usoara.

Indiferent, inseamna ca poti face una asemanatoare, dar cu mai multe obiecte!? Am avut-o eu la test la logica!
Simplu:
- 26 de bile identice ca forma
- 3 cantariri
- afla bila mai grea!

indiferrent
04 Apr 2011, 20:47
Okey, asta a fost usoara.

Indiferent, inseamna ca poti face una asemanatoare, dar cu mai multe obiecte!? Am avut-o eu la test la logica!
Simplu:
- 26 de bile identice ca forma
- 3 cantariri
- afla bila mai grea!
12 cu 12, raman 2. 5cu 5 raman 2. 2 cu 2 , ramane 1. Sper ca ai inteles ideea sa nu mai scriu asa mult :P

In cazul in care balantele sunt egale la cantarirea 12 cu 12 putem afla si din 2 cantariri :)

princess_peach
04 Apr 2011, 21:26
Nu! La 2 cu 2...daca intr-o parte e mai greu, cum iti dai seama care din alea doua bile e mai grea?

sergiuseling
04 Apr 2011, 21:31
De fapt trebuie să pui 9 cu 9 la prima cântărire și restul de 8.

princess_peach
04 Apr 2011, 21:33
Exact!:P...

princess_peach
04 Apr 2011, 21:41
Întâi 9 cu 9...Dacă se lasă balanţa într-o parte, le luam pe cele 9 şi le împărţim in grupe de 3. Cântărim 3 cu 3, rămân alte 3. Grupul mai greu din nou este împărţit, dar de data asta luam câte una. Dacă sunt egale, clar cea care nu a fost cântărită este mai grea.

Dacă la prima cântărire cele două grupuri sunt egale, atunci bila mai grea este în grupul de 8, pe care îl împărţim apoi în 3, 3 şi 2...şi tot aşa....

Cred că este singura rezolvare! Eu cel puţin nu am mai găsit alta!

princess_peach
04 Apr 2011, 21:44
Ah...şi mai am una la care nu trebuie să vă gândiţi prea mult!

Dacă astăzi la ora 12 noaptea plouă, este probabil ca peste 72 de ore să fie timp frumos cu soare?
:-?

sergiuseling
04 Apr 2011, 21:51
În mod normal nu, dar există și excepții dacă e vară și ești aproape de poli ori călătorești o distanță foarte mare.

princess_peach
04 Apr 2011, 21:55
Gandeste altfel!:P...

sergiuseling
04 Apr 2011, 21:58
Păi am zis că în mod normal nu, ce mai vrei?
Doar că sunt și cazuri excepționale care le-am pomenit să explic de ce nu e întotdeauna nu.

indiferrent
04 Apr 2011, 22:05
Corect! M-am grabit ca aveam si alte treburi :)) .Daca stateam sa explic imi dadeam seama ca am gresit, dar am scris repede ce mi-a venit in cap. Am o bila neagra...sper ca e aia grea:P

Considera si tu ca la cantarirea cu 12 erau balantele egale si am reusit sa gasesc bila doar din 2 cantariri:D

mvpsebi
04 Apr 2011, 22:17
Dacă astăzi la ora 12 noaptea plouă, este probabil ca peste 72 de ore să fie timp frumos cu soare?
:-?

Chiar exista vreo logica in aceasta problema ? :-S Si daca exista, e posibil s'o deduci si fara sa fii expert in meteorologie ? :)) Da'ne un indiciu ceva :P

princess_peach
04 Apr 2011, 22:18
Da! Gandeste-te la timp...

princess_peach
04 Apr 2011, 22:20
Păi am zis că în mod normal nu, ce mai vrei?
Doar că sunt și cazuri excepționale care le-am pomenit să explic de ce nu e întotdeauna nu.
Da, ai zis ca nu! Dar nu ai o justificare pentru cate este "nu"!...

Si inca un hint...."soare"

mvpsebi
04 Apr 2011, 22:27
Tot nu vad cum ar fi posibil sa fie timp frumos cu soare..noaptea :-S

sergiuseling
04 Apr 2011, 22:30
Păi mi se părea prea simplu să spun. Dar, sincer, crezi că aduceam aminte de ziua polară dacă nu știam că la 12 noaptea chiar e noapte aproape peste tot?

princess_peach
04 Apr 2011, 22:30
Pai tocmai! Intrebarea era daca se poate sa fie soare peste 72 de ore! Sergiu a zis ca nu se poate, dar nu a avut nicio argumentare!
Rasp: Nu se poate, pentru ca peste 72 de ore este tot noapte!...:P Deci, ai rasp bine!

princess_peach
04 Apr 2011, 22:31
Nu puteai sa zici "nu, ca e noapte"?:))

indiferrent
04 Apr 2011, 22:35
Pai tocmai! Intrebarea era daca se poate sa fie soare peste 72 de ore! Sergiu a zis ca nu se poate, dar nu a avut nicio argumentare!
Rasp: Nu se poate, pentru ca peste 72 de ore este tot noapte!...:P Deci, ai rasp bine!
Sergiu a avut un raspuns mai complet decat al tau, dar nu l-ai inteles tu :)

princess_peach
04 Apr 2011, 22:42
Ba da, am inteles la ce s-a referit, dar putea sa dea raspunsul si atat! Am si zis ca nu trebuie sa gandesti foarte mult la intrebarea asta!....

sabotage
05 Apr 2011, 11:23
1 .Daca il depasesti pe cel de pe locul 2 , pe ce loc o sa fii ?

2 .Daca il depasesti pe cel de pe ultimul loc, pe loc vei fi ?

crin3l
05 Apr 2011, 11:34
1. Pe locul 2
2. Imposibil, doar daca este pe primul si il depasesti cu un tur pe cel de pe ultimul.

indiferrent
08 Apr 2011, 09:21
Tatal Ioanei are patru fete. Daca pe trei dintre ele le cheama Zaza, Zizi si Zozo, cum o cheama pe a patra?

Liviu-
08 Apr 2011, 09:57
Ioana :P

indiferrent
08 Apr 2011, 10:00
:)) Corect!

indiferrent
15 Apr 2011, 10:54
Stau la o coada de bilete si in total suntem 16 oameni. Daca in fata am un sfert din numarul celor din spate al catelea sunt eu?

White1
15 Apr 2011, 11:08
Hmmm...ai 3 in fata si 12 in spate?Deci esti al 4-lea.

marllenn
15 Apr 2011, 11:43
Bv:):D k sa vedem:

Se duc doi prieteni la un han si camera costa 30 lei. Dau fiecare 15 lei si apoi hangiul isi aminteste ca camera pe care le-a dat-o costa doar 25 lei. I-a dat la un baiat restul sa se duca sa le dea celor doi prieteni. Baiatul isi pastreaza 3 lei ca zice ca nu o sa-i poata imparti si le da la fiecare cate 1 leu. Astfel cei doi au dat cate 14 lei deci 28 lei si cu 3 pe care i-a luat baiatul 31. De unde a aparut un leu ?

White1
15 Apr 2011, 12:26
3 pe care i-a luat baiatul,2 pe care i-au primit inapoi si 25 pe care i-au platit,sunt 30.Au dat fiecare cate 12,5 nu cate 14,nu stiu de unde ai scos asta cu 14:">

indiferrent
15 Apr 2011, 12:53
Hmmm...ai 3 in fata si 12 in spate?Deci esti al 4-lea.
Corect!

indiferrent
15 Apr 2011, 12:58
3 pe care i-a luat baiatul,2 pe care i-au primit inapoi si 25 pe care i-au platit,sunt 30.Au dat fiecare cate 12,5 nu cate 14,nu stiu de unde ai scos asta cu 14:">
A postat si ea un copy/paste cu tot cu "ca camera" lui si vii tu repede sa ceri explicatii ca si cum ea ar fi inteles ceva . Raule!

White1
15 Apr 2011, 13:00
Nu am vrut sa ma leg de greselile gramaticale.Raule!:P

indiferrent
15 Apr 2011, 13:04
Nu am vrut sa ma leg de greselile gramaticale.Raule!:P
Nu e vorba de o greseala gramaticala, fac destule si eu. E normal si sa ne inspiram de undeva, dar ar fi preferabil sa reformulam cumva. Nu sunt rau, am o zi mai proasta.

White1
15 Apr 2011, 13:07
Imi pare rau,da glumeam si eu,la fel cum ai facut si tu.Sper ca nu a mai fost:un om mort pe o campie,alaturi de el un rucsac.Cum a murit omul?(nu a fost ucis,nu a facut infarct,exista o singura explicatie logica)

marllenn
15 Apr 2011, 13:07
Asta o am dintr-o carte :P teste de logica:P

marllenn
15 Apr 2011, 13:08
Stie cineva sa o rezolve:-?:(

iiii
15 Apr 2011, 13:13
O stiu.... mi-a mai zis-o cineva.... a cazut din balon si nu s-a deschis parasuta sau ceva de genu. oricum rucsacul e parasuta

mvpsebi
15 Apr 2011, 13:13
Imi pare rau,da glumeam si eu,la fel cum ai facut si tu.Sper ca nu a mai fost:un om mort pe o campie,alaturi de el un rucsac.Cum a murit omul?(nu a fost ucis,nu a facut infarct,exista o singura explicatie logica)

S'a sinucis :))

iiii
15 Apr 2011, 13:14
nu, e vb despre un parasutist caruia nu i s-a deschis parasuta.

White1
15 Apr 2011, 13:17
Corect,III.Desigur,se putea sa fie si un parasutist sinucigas:P

marllenn
15 Apr 2011, 13:18
Ceva de genu asta mi-a dat la examenul de pce :))
Exista 5 case fiecare de alta culoare.
In fiecare casa locuieste o singura persoana, fiecare de alta nationalitate. Fiecarui locatar ii place o anumita bautura, fumeaza o anumita marca de tigari si detine un anumit animal de casa.Nici una din cele 5 persoane nu bea aceeasi bautura, nu fumeaza aceeasi marca de tigari, si nu detine acelasi animal de casa.

Se dau urmatoarele:

a.Britanicul locuieste in casa rosie
b.Suedezul are un caine
c.Danezul bea cu placere ceai
d.Casa verde se afla in stanga casei albe
e.Locatarul casei verzi bea cafea
f.Persoana care fumeaza Pall mall are o pasare
g.Locatarul casei din mijloc bea lapte
h.Locatarul casei galbene fumeaza Dunhill
i.Norvegianul locuieste in prima casa
j.Fumatorul de Marlboro locuieste langa cel care are o pisica
k.Locatarul care are un cal locuiste langa cel care fumeaza Dunhill
l.Fumatorul de Winfield bea bere
m.Norvegianul locuieste langa casa albastra
n.Germanul fumeaza Rothmans
o.Fumatorul de Malboro are un vecin care bea apa
Cine are acvariul cu pesti?

White1
15 Apr 2011, 13:20
Damn,la asta trebuie sa gandesti:)) Desi ar fi mai simplu sa pui 5 posturi cu cate un raspuns>:)

marllenn
15 Apr 2011, 13:21
M-am gandit sa o pun toata ;))

indiferrent
15 Apr 2011, 13:23
E celebrul test al lui Einstein.

marllenn
15 Apr 2011, 13:25
:)) L-a dat proful meu de pce in examen :)). In loc sa dea ce-am invtat la obiectul PCE el a dat prostii o multime de exercitii de logica sa-si bata joc de noi :)). Idiotul tot am picat la el la examen >:)

White1
15 Apr 2011, 13:28
Acvariul cu pesti il are acel cineva care nu are nici cal,nici pisica,nici pasare nici caine:D

marllenn
15 Apr 2011, 13:33
da :D

White1
15 Apr 2011, 13:37
Da?Atat?

marllenn
15 Apr 2011, 13:39
Cine e persoana? Mi-e mi-a iesit germanul:-?

White1
15 Apr 2011, 13:42
Credeam ca tu stii:)) Eu am pus reply-ul ala in gluma.Anyway...sper ca asta nu ati auzit-o:o campie perfect plana,cu un singur copac(mar) in mijlocul ei.Dimineata in copac sunt doua mere.Seara in copac nu sunt mere,pe jos nu sunt mere.Ce s-a intamplat cu merele?(nu a trecut nimeni pe acolo)

marllenn
15 Apr 2011, 13:46
:-? sigur nu a fost nimeni :)) ?

White1
15 Apr 2011, 13:46
Jur!:P

mvpsebi
15 Apr 2011, 13:49
Nici macar un uragan, ceva ? :))

White1
15 Apr 2011, 13:53
Nici uragan,nici furtuna,era o vreme superba:P Acum sa nu ziceti ca au putrezit>:)

mvpsebi
15 Apr 2011, 14:03
Aha, si ghicitoarea asta e chiar la propriu, adica pe bune ? Sau ar trebui sa ne gandim si la figurat :-? poate are ceva intelesuri ascunse :))

White1
15 Apr 2011, 14:05
Nu,nu,e pe bune.E o explicatie simpla..dupa ce o gasesti:))

Liviu-
15 Apr 2011, 14:34
Le-au mancat viermii? :)) Desi ar trebui sa aiba un apetit cam mare...

White1
15 Apr 2011, 14:36
Nici viermii,nici ciorile(si nu o sa fac o gluma rasista aici,hihi).

anaemona
15 Apr 2011, 15:09
Merele sint tot acolo dar nu-i destula lumina sa se vada.

White1
15 Apr 2011, 15:10
:)) Buna incercare.Fie ca se vad,fie ca nu,mere nu Sunt in copac,mere nu Sunt nici pe jos.Mai astept 30 de minute apoi o sa dau raspunsul.

anaemona
15 Apr 2011, 15:20
Alta incercare :) Le-a mincat persoana care povesteste. Zici ca n-a trecut nimeni pe-acolo, dar el/ea era deja acolo.

Liviu-
15 Apr 2011, 15:21
De ce sa dai raspuns asa devreme? Abia a trecut o ora de cand ai pus... mai lasa acolo chiar si cateva zile...daca se uite de ea si nu raspunde nimeni atunci sa dai raspunsul :P

La aia a lui Einstein mi-a iesit si mie tot germanul.

White1
15 Apr 2011, 15:37
Ok,ma gandeam ca v-ati saturat de ea.Nu a mancat nimeni din mere.Sunt intregi,dar mere nu sunt nici in copac,mere nu sunt nici pe jos:)) Am zis ca nu a trecut nimeni pe acolo doar ca sa elimin un posibil raspuns gresit,nu are legatura cu rezolvarea.

Liviu-
15 Apr 2011, 15:46
Un fulger a ars copacul cu tot cu mere? :P

White1
15 Apr 2011, 16:04
Merele sunt intacte.Doar ca "mere nu sunt nici in copac,mere nu sunt nici pe jos".Incepe sa ma enerveze si pe mine:))

anaemona
15 Apr 2011, 16:09
White, exista o interventie umana asupra merelor? De ex: nu sint in copac, nu sint pe jos, sint in plasa mea :))

White1
15 Apr 2011, 16:13
Nici un fel de interventie..umana:P Pur si simplu mere nu sunt nici pe pamant,mere nu sunt nici in copac:P (te-ai apropiat usor de raspuns)

iiii
15 Apr 2011, 16:14
hmmmm in copac cred ca se refera in interiorul copacului ??? intr-o scorbura??? merele sunt atarnate pe o creanga... :-/

theoreme
15 Apr 2011, 16:14
Sunt in floare merele. Adica nu au iesit inca dintre petale.

White1
15 Apr 2011, 16:15
Felicitari!! Ati gresit amandoi:))

anaemona
15 Apr 2011, 16:17
Poftim, au cazut pe acoperisul cotetului merele, e bine asa? :))

theoreme
15 Apr 2011, 16:19
Sunt intr-o galeata sau lada care e si ea pe acolo.

White1
15 Apr 2011, 16:20
Care cotet?Nu exista nici o cladire ori orice alt obiect.Sunt doar doua mere,un copac si pamantul de subt ele:P

theoreme
15 Apr 2011, 16:21
au cazut intr-un musuroi din ala, gaura in pamant facuta de animale din alea subpamantene.

anaemona
15 Apr 2011, 16:22
Au cazut pe o pinza de paianjan :D

iiii
15 Apr 2011, 16:22
ana are mereeeeee ana are mereeeeeeee

White1
15 Apr 2011, 16:23
Acuma ar fi fain sa sufar un accident mortal si sa va las cu dilema nerezolvata:))

iiii
15 Apr 2011, 16:26
pai poti zice si sa trecem la urmatorul joculet logic! :D ce zici?:-?

anaemona
15 Apr 2011, 16:27
Ultimul meu raspuns: nu sint in copac, nu sint pe jos :D sint in cadere libera.

theoreme
15 Apr 2011, 16:28
Like la Anaemona.

portaportese
15 Apr 2011, 16:29
nu sunt mere in copac sau pe jos, pentru ca un mar e pe jos si un mar e in pom.

nu e problema de logica, e pacaleala de exprimare, de parca daca spui "are balta peste" balta are doar un peste. :-/

White1
15 Apr 2011, 16:33
Corect.Un mar a cazut pe pamant deci unul e in copac si unul pe jos.Nu e acelasi lucru cu ce spui tu portaportese.Din punctul meu de vedere,e o problema de logica.
(as fi murit degeaba)

iiii
15 Apr 2011, 16:34
zici white?

theoreme
15 Apr 2011, 16:35
e si de logica (mind sharpness) dar si de inducere in eroare, de exprimare. Oricum, e clar, cine e smart se prinde.

White1
15 Apr 2011, 16:36
Gata,s-a raspuns corect,puteti sa puneti urmatoarea.

White1
15 Apr 2011, 16:40
Ce conteaza cum se intelege?E corect sa zici 'nu sunt mere pe jos" daca e unul singur,nu?Acuma chiar vrei sa ne contrazicem pe subiectul asta?:P

iiii
15 Apr 2011, 16:41
ok, hai ca zic si eu una. Un om bea 4 ore intr-un bar. cand iese din bar, cade si moare instantaneu. Nimeni nu il atinge, nimeni nu il bruscheaza , omu nu era bolnav de nimic, doar ametit de la alcool, si nu intra in coma. ce a patit omul?

White1
15 Apr 2011, 16:43
A murit,cred ca asta e clar:))

iiii
15 Apr 2011, 16:45
evident ca a murit :D dar cum? de ce? asta era intrebarea, ce i-a cauzat moartea

theoreme
15 Apr 2011, 16:45
Cand a iesit din bar l-a impuscat cineva. Sau a baut bautura otravita.

anaemona
15 Apr 2011, 16:47
I-au cedat rinichii iii :) Se moare instantaneu din cauza asta.

White1
15 Apr 2011, 16:47
Cica nu era bolnav.

iiii
15 Apr 2011, 16:48
Nup.... repet. nu avea nimic... doar alcool in el, si am mentionat ca nu era mut de beat, era ametit bine. a iesit pe picioarele lui si nimeni nu i-a cauzat moarte. ce s-a intamplat? cum poate un om sa iasa dintr-un bar / restaurant si sa moara instant?

anaemona
15 Apr 2011, 16:50
Tocmai se daduse drumul la gaze afara :))

anaemona
15 Apr 2011, 16:51
Sau alt raspuns: barul era situat pe o stinca la 2000 m inaltime si el de fapt a iesit pe iesirea de urgenta care dadea direct in prapastie :))

White1
15 Apr 2011, 16:52
Ce imaginatie morbida:))

iiii
15 Apr 2011, 16:54
nup. daca nu se ghiceste pana la 18:20, dau raspunsul

SoX
15 Apr 2011, 16:54
cum poate un om sa iasa dintr-un bar / restaurant si sa moara instant?

Nota de plata :)

iiii
15 Apr 2011, 16:57
nice try!!!

daca vreti , dau raspunsul

portaportese
15 Apr 2011, 16:57
vagon restaurant

anaemona
15 Apr 2011, 16:58
Cade cu capul pe o piatra :)

A murit de batrinete, atunci i-a fost dat sa moara :))

iiii
15 Apr 2011, 16:59
corect porta!

anaemona
15 Apr 2011, 17:00
Nu e nici o diferenta de logica intre vagonul restaurant si barul pe stinca :)

SoX
15 Apr 2011, 17:00
Parca era bar si nu restaurant...

paul_aramis
15 Apr 2011, 17:01
iiii, corect pe naiba. asta cu vagonu' e ilogică, nicidecum logică. ţine numa dacă s-a întâmplat acu' 100 de ani.

iiii
15 Apr 2011, 17:01
cum o fi, asa mi s-a spus si mie si asa am relatat-o si eu la randul meu :D

White1
15 Apr 2011, 17:27
Vagonu restaurant e mai plauzibil decat stanca:))

paul_aramis
15 Apr 2011, 17:28
e plauzibil dacă era un tren de acu' 100 de ani :D

White1
15 Apr 2011, 17:31
Nu cred ca a spus:un om din zilele noastre bea intr-un bar..:P
Asta sigur e de logica.Si cere ceva bataie de cap:Mergem pe un drum care duce spre fericirea suprema.Ajungem la o intersectie.Putem sa o luam la stanga sau la dreapta.La intersectie sunt doi copii.Unul din ei minte tot timpul,celalalt spune tot timpul adevarul.Nu stim care din ei minte si care spune adevarul.Avem dreptul sa punem o singura intrebare unuia dintre copii.Care va fi aceasta pentru a fi siguri ca aflam drumul corect?Desigur,ambii stiu care este acesta.

paul_aramis
15 Apr 2011, 17:43
simplu: orice ar răspunde copilul, trebuie să o iei pe celălalt drum.
Întrebarea este: Dacă îl întreb pe celălat copil care e drumul spre fericire, ce drum îmi va arăta el?

White1
15 Apr 2011, 17:44
Cam atat cu bataia de cap:)) Corect si felicitari.

paul_aramis
15 Apr 2011, 17:48
desigur că e corect. când eram eu copil de-o şchioapă (vorba vine, că de.o şchioapă n-am fost niciodată, comparativ cu leatul meu), Scurte 3 avea o emisiune-concurs de asta, în fiecare joi (dacă îmi aduc eu bine aminte). stăteam lipit de Gloria cu carneţelu-n mână să notez problemele.

anaemona
15 Apr 2011, 18:43
Cel alb, a fost aceeasi problema acum citeva saptamini, pusa altfel, dar aceeasi in principiu. :)

Pun si eu o problema. Daca nu raspund la timp continuati cu altceva si dupa ce raspund...

Ion si Maria erau in luna de miere si inca erau foarte indragostiti unul de celalalt. La un moment dat Ion a luat inelul si l-a aruncat si Maria i-a spus "multumesc mult Ioane".

De ce?

Puteti pune intrebari ca sa aflati raspunsul si eu va raspund cu: da, nu sau irrelevant.

Nu va ginditi la prostii :)

White1
15 Apr 2011, 22:21
Daca nu raspunzi si cu "esti un nesimtit" degeaba ne spui sa nu ne gandim la prostii:P Hmmm...ce diametru avea inelul pe care Ion l-a aruncat?Si al cui era inelul,al lui sau al ei?Unde l-a aruncat?Si de ce?:D

paul_aramis
15 Apr 2011, 22:34
cred că rezolvarea stă în cuvândtul boldit... dar scris altcumva.

White1
15 Apr 2011, 22:47
Scris Nica?:)) Ion era gay?:D

Kramer
15 Apr 2011, 23:08
Probabil scris cina. Daca e asa, scenariul la care ma gandesc nu e cu nimic mai plauzibil decat faptul ca Maria era pur si simplu ironica.>:)

anaemona
15 Apr 2011, 23:39
:-? Poate n-a fost destul de clar. Raspund cu da, nu, irelevant. :)) Pot sa renunt la cuvintul in bold. Raspunsul se poate gasi si din prima dar cel mai sigur e cu intrebari.

Problema le-a fost data unor copii de clasa a 6-a si au rezolvat-o :D

anaemona
15 Apr 2011, 23:43
Ion era gay?:D

Nu.

ce diametru avea inelul pe care Ion l-a aruncat?Si al cui era inelul,al lui sau al ei?Unde l-a aruncat?Si de ce?

Daca schimbi formatul intrebarilor pot sa-ti raspund ceva :D

De fapt cred ca ar trebui sa scot irelevant, sa ramina doar da si nu, ca sa fie mai simplu. :D

White1
16 Apr 2011, 00:19
Neah,nu ma ajuta cu nimic intrebarile alea.Daca erai sub presiunea si trebuia sa raspunzi rapid la ele imi dadeai singura raspunsul:)) Eu nu mai sunt in clasa a 6-a,imi permit sa nu stiu din astea:P

indiferrent
16 Apr 2011, 12:02
o fi fost inelul alteia :-/ . Poate erau in luna de miere fiecare cu alt partener, s-a intamplat sa fie in acelasi loc, s-au intalnit si si-au dat seama ca e un semn si INCA se mai iubesc, iar Ion a aruncat inelul.:-/ dar ce inel o fi aruncat :)) ca ma gandesc ca nu avea inelul nevestei la el. Pfuu, poate vroia sa o paraseasca pe Maria si avea inelul celeilalte cu el, si-a dat seama ca INCA o mai iubeste pe Maria si l-a aruncat.

Era inelul de logodna al Mariei?
Igrosarea lui "inca" in enuntul problemei are relevanta in rezolvarea ei?

dragonfly_drk
16 Apr 2011, 14:19
poate nu era inelul de logodna... sau poate Ion era casatorit cu alta si a aruncat inelul in semn ca vrea sa ramana numai cu Maria. sau poate a aruncat inelul de pe degetul mariei pentru ca o strangea prea tare... who knows? :))

anaemona
16 Apr 2011, 16:05
Copii, voi intrebari ati invatat sa puneti? :P

E mai greu sa faceti scenariul fara intrebari, dar daca va amuza, desigur, continuati :))

anaemona
16 Apr 2011, 16:07
Era inelul de logodna al Mariei?

Nu

Igrosarea lui "inca" in enuntul problemei are relevanta in rezolvarea ei?

Nu, doar m-am amuzat scriind asa :) Asa cum am mai spus, cuvintul "inca" se poate scoate complet din fraza daca va deranjeaza :))

dragonfly_drk
16 Apr 2011, 16:08
ok, intreb eu:

a cui era inelul?
era inelul de logodna?
cei doi s-au despartit dupa ce Ion a aruncat inelul?

(astea is bune? :) ... ma refer la intrebari:-/ )

anaemona
16 Apr 2011, 16:13
ok, intreb eu:

a cui era inelul?
era inelul de logodna?
cei doi s-au despartit dupa ce Ion a aruncat inelul?

(astea is bune? :) ... ma refer la intrebari:-/ )

1. Nu e buna :)
2. Nu
3. Nu

dragonfly_drk
16 Apr 2011, 16:16
era inelul lui Ion?:))