Log in

View Full Version : Petitia publicä pentru Concursul CNC - decembrie 2008

Pages : 1 [2]

Proletar
21 Feb 2009, 13:05
pai sa presupunem ca scenaristul X si casa Y au castigat bani pt un proiect de dezvoltare...zic si eu 25.000 ron.
au trecut 3 ture si inca nu s-au prezentat la concurs cu lung metrajul.
se apropie a patra tura si ultima.
pentru a nu fi nevoita sa dea banii inapoi, casa y nu va face presiuni pentru a castiga?

Led-Ze-Pencil
21 Feb 2009, 13:32
pai depinde cine a cheltuit banii.

daca i-a luat scenaristul, el va fi strans de oute de catre producator sa faca treaba bine, altfel da banii inapoi producatorului care-i da inapoi cnc-ului.

daca au impartit banii sau daca i-a luat pe toti producatorul, da, e posibil. Dar nu uita ca nu aia 25.000 sunt in joc cand se depune proiectul ci cei Nsute de mii care inseamna finantarea. Daca poate face presiuni (nu prea inteleg ce inseamna asta) le va face de la prima participare, e vorba sa castige nu sa nu piarda.
Asta e varianta cea mai trista, sa dea banii inapoi, dar si-a asumat-o.

Proletar
21 Feb 2009, 23:35
@maamatia

vreau sa te intreb cum percepi diferenta aia intre cinci si ceva in prima notare a proiectului si 9.15 in a doua...adica 9.15 coincide cu aprecierea ta?

zapata
23 Feb 2009, 09:07
deci, oricum, la aceastã orã existã niºte dosare în fiºetele CNC.
care merge în seara asta sã aruncãm o privire, cu lanterna? :sleep:
Gata, m-am hotarat, vin io! :D
am sunat dimineata la cnc, cu intrebarea: se dau saptamana asta? Raspuns: ooooooo.... nuuuuuu.... nu stiu..... se va publica pe sait cand..... :x
am lanterna profi, francghie, cuie si piolet.
daca nu merge, apelez la o injectie sql in admin login centrul-cinematorafiei.ro
o sa fiu arestat? :((

Proletar
23 Feb 2009, 09:16
deci, oricum, la aceastã orã existã niºte dosare în fiºetele CNC.
care merge în seara asta sã aruncãm o privire, cu lanterna? :sleep:
Gata, m-am hotarat, vin io! :D
am sunat dimineata la cnc, cu intrebarea: se dau saptamana asta? Raspuns: ooooooo.... nuuuuuu.... nu stiu..... se va publica pe sait cand..... :x
am lanterna profi, francghie, cuie si piolet.
daca nu merge, apelez la o injectie sql in admin login centrul-cinematorafiei.ro
o sa fiu arestat? :((

adevarul e ca, dupa ce urmaresti o ceremonie Oscar, misterul rezultatelor de la CNC e o basina rasuflata.

illotempore2002
23 Feb 2009, 10:27
a participat cineva de pe forumul asta la CNC acuma?

zapata
23 Feb 2009, 10:35
a participat cineva de pe forumul asta la CNC acuma?
da :D

Pitbull
23 Feb 2009, 11:23
@Mafalda
N-am înteles nimic. Ce legäturä are petitia noasträ cu înscrierile älora la concurs? :?

Asa cum e formulat in petitie, se intelege ca cerem ca alora care au facut filme slabe pe banii CNC-ului, sa li se interzica sa mai participe la concurs sa obtina finantare si nu au decat sa faca filme din fonduri private nu din bani publici, daca ii chinuie talentul!
Nu poti sa le intezici participarea la concursul asta, mai ales ca platesc si o taxa de participare!. Sunt cetateni romani, platesc impozite statului roman, are dreptul sa participe la un concurs de genul asta. Oricine are dreptul sa participe la orice concurs din tara asta!
Maffy dragä, ce-i cu tine? :?
N'ICA din textul petitiei nu duce, mäcar vag, spre o asemenea aberatie! Petitia e conceputä totalmente si indubitabil în spiritul legii, si formulatä atât clar, cât si diplomatic, adresându-se MEMBRILOR COMISIEI (care jurizeazä proiectele deja depuse), nu personalului administrativ (care opereazä înscrierile) - si, ca atare, se referä la ACORDAREA SUBVENTIILOR (pentru proiectele deja înscrise în concurs), nu la o eventualä "interzicere" a participärii.
Pe scurt:
- Functionari! Inscrieti-i!
- Jurati! Respingeti-i!

Gloria
23 Feb 2009, 11:35
Se mai amana inca o saptamana afisarea rezultatelor; am sunat de dimineata la CNC.

Led-Ze-Pencil
23 Feb 2009, 11:40
Pe scurt:
- Functionari! Inscrieti-i!
- Jurati! Respingeti-i!
pai aici cred ca a deranjat petitia, ca presupune discriminarea din start a concurentilor (nu la inscriere, evident, la jurizare) De parca li s-a pus o lista neagra in fata juratilor si li s-a zis: pe astia aveti-i in vedere, sa nu care cumva sa ia. Ceea ce nu suna foarte echitabil.
De fapt petitia vroia sa zica: nu-l mai treceti clasa pe Daneliuc sau Pita numai pt ca sunt cine sunt, bagati ochiul mai atent la ce propun si decideti corect. Nu va lasati influentati de faima unor participanti.
Se pare ca n-a fost perceputa chiar asa.

Oricum, ceva efect se pare ca a avut: uite ce greu se decid cu rezultatele.

Pitbull
23 Feb 2009, 11:58
pai aici cred ca a deranjat petitia, ca presupune discriminarea din start a concurentilor (nu la inscriere, evident, la jurizare) De parca li s-a pus o lista neagra in fata juratilor si li s-a zis: pe astia aveti-i in vedere, sa nu care cumva sa ia. Ceea ce nu suna foarte echitabil.
De fapt petitia vroia sa zica: nu-l mai treceti clasa pe Daneliuc sau Pita numai pt ca sunt cine sunt, bagati ochiul mai atent la ce propun si decideti corect. Nu va lasati influentati de faima unor participanti.
Prin formulare, terminologie si ton, fragmentele de mai jos expliciteazä clar aceastä pozitie ponderatä:

" (...) considerãm cã este în interesul filmului românesc ca experimentele, cãutãrile ºi tentativele lor actuale sã se desfãºoare exclusiv cu fonduri private, ºi evitându-se difuzarea rezultatelor în reþeaua publicã ºi pe posturile de televiziune, pentru a nu coborî nivelul de ansamblu al filmului românesc ºi a nu favoriza rãspândirea confuziei de valori. Nu au motive de a se teme cã am cere îngrãdirea libertãþii lor de expresie: experienþe de datã recentã au demonstrat cã orice film realizat cu mijloace limitate ºi pentru circuit închis, dacã e cu adevãrat valoros, va rãzbate imediat ºi la nivelul publicului larg. (...) Desigur, emiterea a priori a unor asemenea judecãþi ar fi riscantã, frizând o reinstituire a cenzurii, motiv pentru care, evitând orice antepronunþare, facem apel la dumneavoastrã, ca profesioniºti ai criticii ºi artei filmului, sã filtraþi cât mai riguros propunerile de acest sens, (...) "

Cine INCA mai gäseste loc de "interpretäri", nu poate fi decât cusurgiu. Ce mama dracu', petitia e adresatä unor INTELECTUALI, nu unor ageamii cärora trebuie sä le explici totul bäbeste, murä-n gurä, pe silabe, cu desene si cerându-le sä repete dupä tine si sä mai zicä o datä si cu cuvintele lor.

zapata
23 Feb 2009, 11:59
Se mai amana inca o saptamana afisarea rezultatelor; am sunat de dimineata la CNC.
:((

Proletar
23 Feb 2009, 12:11

foarte, foarte suspect....

Pitbull
23 Feb 2009, 12:12
Bizar de suspect...! :D

Proletar
23 Feb 2009, 12:13

Ba chiar bazar de suspect.... :?

Pitbull
23 Feb 2009, 12:15

Ba chiar bazar de suspect.... :?
Totusi, un bazar suspus... :hmm:

Led-Ze-Pencil
23 Feb 2009, 12:25
Cine INCA mai gäseste loc de "interpretäri", nu poate fi decât cusurgiu. Ce mama dracu', petitia e adresatä unor INTELECTUALI, nu unor ageamii cärora trebuie sä le explici totul bäbeste, murä-n gurä, pe silabe, cu desene si cerându-le sä repete dupä tine si sä mai zicä o datä si cu cuvintele lor.
eu sunt sigur ca toata lumea a inteles ce vrea de fapt petitia, inclusiv juriul, dar ii simplifica continutul punandu-i o eticheta: petitia aia impotriva lui barna, pita, nicolaescu etc. Ca e mai simplu sa etichetezi.
Si in plus, li se cerea juratilor sa faca un lucru care era de la sine inteles, prin natura jobului lor: sa filtreze proiectele atent. Asta nu putea deveni o eticheta, fiind implicita, asa c-au ales-o pe asta cu discriminarea.
greu cu comunicarea asta in masa.
in ma-sa.

Pitbull
23 Feb 2009, 12:40
greu cu comunicarea asta in masa.
in ma-sa.
Got it right! :hmm:

marmatia
23 Feb 2009, 13:32
Proletar,
Nu este corect sa-mi pui mie aceasta intrebare.
La sectiunea animatie proiectul este insotit si de schite/storyboard lucru care ar trebui sa-i ajute pe cei din juriu in evaluarea lor.
Adica nu au de judecat doar un text si inclin sa cred ca le este mai usor sa fie obiectivi. Chiar si din faza de proiect este usor sa-ti dai seama de cum o sa arate filmul.
Acelasi text si acelasi storyboard au fost premiate in 2007 la concursul international de proiecte din cadrul festivalului de animatie ANNECY.

Daca la animatie este asa greu, imi imaginez cum e la fictiune lung metraj unde ai doar 80 de pag de citit pt a ajunge la o concluzie.

Led-Ze-Pencil
24 Feb 2009, 09:55
iar daca isi da seama, iar nu are ce cauta, pentru ca nu se respecta secretul proiectelor. :)

Pitbull
24 Feb 2009, 12:09
Da, Maffy, asa e - dar petitia tine seama si de asta! NICAIERI nu se spune: "nu alegeti scenariile lui X sau Y"! In raport cu scenariile se vorbeste NUMAI despre valoarea lor intrinsecä, iar despre Daneliuci, Barne, Nicolaesti si Nichitute, NUMAI ca regisori ai proiectelor. (Si, repet, nicäieri nu e vorba de participare - elementul la care te-ai referit tu - ci numai de jurizare.)
Deci, pe partea legalä, redactarea corespunde. (Iar faptul cä nu credem o iotä în gogoasa cu "secretizarea" rämâne la un nivel de subîntelegere elegant-explicitä. ;) )

Pitbull
24 Feb 2009, 14:42
Cred cä nu.
Sper cä da.
Existä situatii când un lucru inutil si just te face sä te simti incomparabil mai bine decât unul util (idiferent cât de just sau injust o fi...) Cam ca plecarea lui Rhett Butler sä lupte, în ceasu-al doispcelea, când prarfu' se-alesese de Confederatie. - Asta, ca sä nu zic vorbä mare:

To dream... the impossible dream...
To beat... the unbeatable foe...
To bear... with unbearable sorrow...
To run... where the brave dare not go...

To right... the unrightable wrong...
To love... pure and chaste from afar...
To try... when your arms are too weary...
To reach... the unreachable star...

This is my quest, to follow that star...
No matter how hopeless, no matter how far...
To fight for the right, without question or pause...
To be willing to march into Hell, for a Heavenly cause...

And I know if I'll only be true, to this glorious quest,
That my heart will lie peaceful and calm, when I'm laid to my rest...

And the world will be better for this:
That one man, scorned and covered with scars,
Still strove, with his last ounce of courage,
To reach... the unreachable star...

.................................................. .................................................. ..(*)

zapata
24 Feb 2009, 16:55
Cred cä nu.
Sper cä da.
E vorba de infractiuni, de valize cu bani, de ilegalitati si trafic de influenta. (...) Sa nu ne amagim, finantarea tinerilor la concursurile CNC e doar acoperirea necesara pentru ca in spate sa se poata derula nestingherita imparteala malaiului. :w00t:
Nu, n-o zic io, o zice cristian mungiu. mai precis o zicea, in 2007, putin inainte sa trimita 432 la cannes. in evz, negru pe alb.
Ce-ar fi sa vedem la editia asta a concursului un "caz valiza", ca-n fotbal? Ar fi cooooooool! :D

Pitbull
24 Feb 2009, 17:07
Asa e - din päcate...
Toate filmele 100% nule (rusinea criticii si falimentul productiei/distributiei) - Barna, Daneliuc, Nichitus, etc. - sunt, de fapt, doar vehicule ale spägilor si delapidärilor...

zapata
24 Feb 2009, 17:14
crezi ca mungiu ar fi semnat petitia, daca i s-ar fi cerut asta, inainte sa intre in juriu? 8)

Pitbull
24 Feb 2009, 17:17
Da, foarte posibil. Sä nu uitäm cä, înainte de Cannes, C.N.C.-ul îl däduse în judecatä pentru acuzatiile ("calomniile", hihi!) pe care li le adusese. Imediat dupä Palmä, într-o demonstratie de vermicularitate inefabilä, Serbänescu a declarat libidinos cä bineînteles cä-si retrag actiunea! :sick:
Vorba ceea: viata e aspectä si are multe complexe...

Proletar
25 Feb 2009, 08:22
Ce ziceti de faptul ca Alexandru Solomon este in juriul de selectie la sectiunea "Documentar, animatie" si nevasta-sa, Ada Solomon participa cu un proiect in sesiunea asta? Nu este o incalcare a regulamentului?

ce mai conteaza?....
in juriile CNC se rotesc cam aceiasi oameni de cativa ani incoace.
probabil ca nu ai de unde alege.

zapata
25 Feb 2009, 08:22
Ce ziceti de faptul ca Alexandru Solomon este in juriul de selectie la sectiunea "Documentar, animatie" si nevasta-sa, Ada Solomon participa cu un proiect in sesiunea asta? Nu este o incalcare a regulamentului?
ada solomon are mai multe proiecte in concurs, nu unul. le-a nominalizat/detaliat chiar ea, saptamana trecuta

zapata
25 Feb 2009, 08:24
oricum, daca mai stii si ce alte proiecte sunt in concurs, baga! poate ne facem o idee...

zapata
26 Feb 2009, 13:44
Si de ce nu ramarca nimeni ca e neregulamentar ca Ada Solomon sa participe la aceasta sesiune daca Alexandru Solomon este intr-unul din juriile concursului?
Pai, uite ca remarci tu! Daca vrei, remarc si io... Problema e ca pe noi nu ne remarca nimeni :D

zapata
26 Feb 2009, 13:55
:P

Pitbull
26 Feb 2009, 13:57
Gata v-am remarcat. :happy: :love:

StefanDo
26 Feb 2009, 14:10
incep zvonurile despre castigatori
o stire in cateva minute :)

Pitbull
26 Feb 2009, 14:17
Wow...!!! :w00t:
Bäi Stef, anuntä-ne si tu mai pe ocolite, mai cu binisorul, cä m-am udat tot... :oops:

Pitbull
26 Feb 2009, 14:25
Pä bune?!?!? :shock:

StefanDo
26 Feb 2009, 14:53
http://www.cinemagia.ro/news.php?news_id=11504

Led-Ze-Pencil
26 Feb 2009, 15:15
Hoochie mama!

StefanDo
26 Feb 2009, 15:19
precizez ca nu este vorba decat de zvonuri

Pitbull
26 Feb 2009, 15:58
Deocamdatä, nici un dezastru... :hmm:
Mäi sä fie, sä fi adiat pân-acolo vreo boare stârnitä de bätäita de aripioarä a fluturasului nostru petitionarisesc...? :?

farabeuf
27 Feb 2009, 02:21
Sau sunt fonduri prea putine (5 lungi) :))))

Proletar
02 Mar 2009, 11:12
pana una, alta, rezultatele intarzie sa apara, chiar si azi, luni.... :?

zapata
02 Mar 2009, 11:24
pana una, alta, rezultatele intarzie sa apara, chiar si azi, luni.... :?
Conferinta de presa e programata pentru miercuri. maine o sa stim si ora. Sursa: doamna care raspunde la telefon cand suni la cnc

Pitbull
02 Mar 2009, 11:25
Yee - päi vin si eu! :w00t:

zapata
02 Mar 2009, 11:26
pai hai sa facem o gashca! o banda... un band... si sa dam buzna :D

StefanDo
02 Mar 2009, 11:34
va zic eu! sigur se suprapune cu conferinta marilor actori Andreea Marin si Stefan Banica ;)

Pitbull
02 Mar 2009, 11:36
Fane-i bäiat bun, :) pe Andreea n-am avut onoarea, :hmm: da' eu Ceneceu' meu nu-l las... nu-lll las!!! :x :love:

halebardul
02 Mar 2009, 11:40
si uite asa se fac 2 luni, 3 saptamani si o zi de la inceperea concursului. :)

Pitbull
02 Mar 2009, 11:45
Da, dom'le, this is the idea, si dac-a luat finantare vreunul dintre äia prostii, de la noi de pe blacklist, facem scandal.
Hally, te bagi?
Maffy, we can count on you!
Prolly, tu esti cel mai räu, hai tzup în tren! Te-astept la garä.
(Pe Mirodoni nu-l luäm, cä el e prea cuminte - sade chitit în fundul sälii, si la sfârsit face the vanishing act.)
Cine mai vine?

Proletar
02 Mar 2009, 12:39
Da, dom'le, this is the idea, si dac-a luat finantare vreunul dintre äia prostii, de la noi de pe blacklist, facem scandal.
Hally, te bagi?
Maffy, we can count on you!
Prolly, tu esti cel mai räu, hai tzup în tren! Te-astept la garä.
(Pe Mirodoni nu-l luäm, cä el e prea cuminte - sade chitit în fundul sälii, si la sfârsit face the vanishing act.)
Cine mai vine?

oricum, la mine e vorba de cronica unor esecuri anuntate, dar, cum sunt masochist, imi place sa insist pe tema asta :happy:

zapata
03 Mar 2009, 11:33
...and the winner is... maine, la 11,00, la cnc :w00t:
mai mergem?! :?

Proletar
03 Mar 2009, 13:53
...and the winner is... maine, la 11,00, la cnc :w00t:
mai mergem?! :?

eu zic pas.
n-am nici macar doua perechi. :sleep:

Pitbull
03 Mar 2009, 14:26
I'll be there! :alien:

zapata
04 Mar 2009, 12:07
pana isi repara saitu ceneceu', bagati un ochi aici:
http://danmusetoiu.files.wordpress.com/2009/03/fls-8301.pdf

StefanDo
04 Mar 2009, 12:09
castigatori:

muntean, margineanu, malaele, pita, tanase, popovici :D
nu neaparat in aceasta ordine

zapata
04 Mar 2009, 12:15
http://danmusetoiu.wordpress.com
gasiti aici toaaaate tabelele

Pitbull
04 Mar 2009, 12:58
Mult mai bine decât mä asteptam.
Doar o (1, una bucatä) catastrofä absolutä: Popovici.
Plus o (1, una bucatä) catastrofä relativä: Pita.
Eran Kirlis cu Noah Stollman - nu cunosc.
Märgineanu, Dinu Tänase si Mäläele, acceptabili.
Cobileanski cu Porumboiu, ok.
Muntean - no comment.

farabeuf
04 Mar 2009, 13:01
Iata si dc au durat atata rezultatele: s-au suplimentat fondurile un pic ca sa ajunga la toata lumea. Sunt 3 blaturi la "grupa mare" care se vad si de pe Pluto ;)

PS. Trebuie vazute si rezultatele defalcate (scenariu, regizor, prod) ca sa intelegem cum s-a lucrat exact.

StefanDo
04 Mar 2009, 13:25
probabil cnc-ul va da tabelele complete. oricum, cele postate de zapata sunt mai complete decat cele din conferinta: acolo nu figurau pierzatorii ;)

Neuptolem
04 Mar 2009, 13:36
Interesant. Pe coloana cu "Credit alocat" de multe ori nu apare nimic, inseamna ca acele scenarii nu au primit nicio finantare din partea cnc-ului?
Inca o curiozitate: cand ar putea citi unul ca mine cateva din scenariile castigatoare? Ori nu vor fi publicate niciodata.

Pitbull
04 Mar 2009, 13:49
Interesant. Pe coloana cu "Credit alocat" de multe ori nu apare nimic, inseamna ca acele scenarii nu au primit nicio finantare din partea cnc-ului?
Da.
Inca o curiozitate: cand ar putea citi unul ca mine cateva din scenariile castigatoare?
Când îti faci relatii, sä ti le dea cineva.
Ori nu vor fi publicate niciodata.
Senariile se filmeazä, nu se publicä (în afara unora pe care, peste ani si ani, timpul le confirmä drept capodopere clasice; si alea, foarte-foarte rar).

Neuptolem
04 Mar 2009, 13:54
Ori nu vor fi publicate niciodata.

Senariile se filmeazä, nu se publicä (în afara unora pe care, peste ani si ani, timpul le confirmä drept capodopere clasice; si alea, foarte-foarte rar).
Scenariile se filmeaza???
Ma gandeam ca vor fi publicate online, ex: liternet.ro, precum: "A fost sau n-a fost?", "Filantropica", etc.

StefanDo
04 Mar 2009, 14:06
se intampla rar si de obicei la ceva vreme dupa ce s-a lansat filmul

Proletar
04 Mar 2009, 14:09
revin la oful meu.

cu 33.70 la calitatea scenariului pentru Ilustrate de acasa (colaborare cu Sapdaru) am depasit 4 dintre cele 8 scenarii castigatoare.

deja nu mai resimt frustrare, ci cu totul altceva, inca nu stiu ce :x

StefanDo
04 Mar 2009, 14:10
stai sa se publice celelalte note (producator etc.) si poti sa te duci sa trantesti usi :)

Gloria
04 Mar 2009, 15:13
Proiect castigator la CNC, scos de la finantare din neglijenta Comisiei tehnice a concursului

"Toata lumea din familia noastra", produs de Hi Film Production, in regia lui Radu Jude, a obtinut astazi locul doi la concursul de proiecte cinematografice organizat de CNC, sesiunea noiembrie-decembrie 2008. Cu toate acestea, creditul alocat filmului a fost zero.

Proiectul nu a primit finantare din cauza unui conflict de interese: regizorul Alexandru Solomon, membru in juriul de evaluare a proiectelor de documentar si animatie este sotul directoarei casei de productie HiFilm, Ada Solomon, care a participat la sectiunea "fictiune-lungmetraj". Cu toate ca anuntarea membrilor celor doua comisii de jurizare s-a facut pe 6 decembrie, iar depunerea dosarului de participare de la casa de productie HiFilm s-a facut cu patru zile mai tarziu, adica pe 10 decembrie, nimeni de la comisia tehnica a concursului nu a respins dosarul.

continuarea: aici (http://www.cinemagia.ro/news.php?news_id=11585&wnd=_default)

Proletar
04 Mar 2009, 15:23
pai vad ca dinu tanase e si membru al juriului si are si proiect castigator.

ha ha ha

StefanDo
04 Mar 2009, 15:26
unde vezi?

Pitbull
04 Mar 2009, 15:28
Pe lista juriului de acum câtiva ani.
(2004 sau 2005, parcä...? Nu mai stiu.)

StefanDo
04 Mar 2009, 15:29
pai si unde-i contradictia?
nu e voie sa fie jurat si participant la ACEEASI editie a concursului

Proletar
04 Mar 2009, 15:30
scuzati, eroare:)

dar oricum :P

Pitbull
04 Mar 2009, 15:34
Am verificat, a fost în juriul din 2006.

Nu "oricum", Prolly; corect: "oºcât!"
Ca-n bancul ãla:

Se suie o babä-n autobuz, vede un tânär, se duce glonþ la el ºi-ncepe:
- Bine mã bãiete, da' nu þi-e ruºine sã fumezi aici-ºa, în miljoacele de transport în comun, vine bãtrâni, vine copii, vine bolnavi, da' puþin bun-simþ, ce naiba, cã oameni suntem, nu animale, eee...! :x
Bãiatul, siderat:
- Doamnã...! :shock: Dar unde vedeþi dumneavoastrã cã fumez...? :? Eu, care n-am pus mâna pe þigarã în viaþa mea...! :((
- Bine-bine, n-ai pus, n-ai pus - da' oºcât! :x

zapata
04 Mar 2009, 15:41
deja nu mai resimt frustrare, ci cu totul altceva, inca nu stiu ce

io mai modest: 24 de puncte pe scenariu, 24 de puncte final. casa de productie + regizor = 0 puncte. Simt ca am jucat in alt film. Ma consolez doar la gandul ca, pentru prima participare... poate ar fi fost mai bine la debut? :D

StefanDo
04 Mar 2009, 15:41
mi s-a parut "suspecta" relatia dintre includerea lui Dinu Tanase printre castigatori si prezenta prietenului si scenaristului sau, Radu F. Alexandru, in juriul de anul acesta. Dar e destul de greu sa trisezi, cu acea regula care exclude cea mai mica si cea mai mare nota de la media finala.

@zapata

cum e posibil sa primesti nota zero ca producator? N-a mai facut nimic ever?

Proletar
04 Mar 2009, 15:42
avem si un sef de masonerie la dezvoltare proiecte, eugen ovidiu chirovici :)

nu stiu ce-i cu sextetul ala de scenarist de la scurt metraj agopian/rugina/rasuceanu, etc...sase oameni pentru un scurt metraj? :?
in fine, eu eram obisnuit cu cvartetul agopian/rugina/rasuceanu/mezincescu...dar inca doi?

zapata
04 Mar 2009, 15:52
@zapata

cum e posibil sa primesti nota zero ca producator? N-a mai facut nimic ever?
Pai... a mai facut, avea si o buna bucata de finantare, dar se vede treaba ca n-a contat. din cate vad eu, e singurul caz in care puntajul pe scenariu e acelasi ca punctajul total. sunt unique :D

Proletar
04 Mar 2009, 15:52
@zapata

ai iesit onorabil cu 24 de puncte.
acum, vorba Mafaldei, care or fi notele scenariilor?
impartim punctele la 5 si le aflam?

zapata
04 Mar 2009, 15:56
@zapata

ai iesit onorabil cu 24 de puncte.
acum, vorba Mafaldei, care or fi notele scenariilor?
impartim punctele la 5 si le aflam?
Merci! Daca vrei sa afli nota tre' sa faci cerere, asa mi-a zis "doamna carmen" de la fondu cinematografic. Adica subsemnatul, posesor al... :sick:

Proletar
04 Mar 2009, 15:59
ca daca e sa impartim la cinci, ar insemna ca la sectiunea debut lung metraj doru nitescu sa fi facut un scenariu de nota 9.00, iar marian crisan cam de 8.90.

poate ca au facut, na, ce stiu eu...

de remarcat diferenta enorma, de 9-10 puncte, intre cele 3 scenarii castigatoare la debut lung metraj si restul clasamentului.

zapata
04 Mar 2009, 16:05
cred ca ar fi bine sa fie un topic pe-aici in care sa se posteze scenarii, indiferent de punctajul obtinut, sa vada si ochiu' nostru, sa ne dam cu parerile de gard...

Proletar
04 Mar 2009, 16:08
Proiect castigator la CNC, scos de la finantare din neglijenta Comisiei tehnice a concursului

"Toata lumea din familia noastra", produs de Hi Film Production, in regia lui Radu Jude, a obtinut astazi locul doi la concursul de proiecte cinematografice organizat de CNC, sesiunea noiembrie-decembrie 2008. Cu toate acestea, creditul alocat filmului a fost zero.

Proiectul nu a primit finantare din cauza unui conflict de interese: regizorul Alexandru Solomon, membru in juriul de evaluare a proiectelor de documentar si animatie este sotul directoarei casei de productie HiFilm, Ada Solomon, care a participat la sectiunea "fictiune-lungmetraj". Cu toate ca anuntarea membrilor celor doua comisii de jurizare s-a facut pe 6 decembrie, iar depunerea dosarului de participare de la casa de productie HiFilm s-a facut cu patru zile mai tarziu, adica pe 10 decembrie, nimeni de la comisia tehnica a concursului nu a respins dosarul.

continuarea: aici (http://www.cinemagia.ro/news.php?news_id=11585&wnd=_default)

dar doamna Ada Solomon de ce a mai depus dosarul la patru zile dupa ce a aflat ca sotul face parte din comisia de la documentare?
chiar daca i-ar fi zis Serbanescu ca se poate depune, unde e spiritul de obiectivitate pe care-l clameaza?
putea sa-i spuna directorul cnc orice, era limpede ca exista un conflict de interese.
si apoi, in momentul depunerii dosarului, Ada Solomon stia de chestia cu Mititelu si Nichitus.
ce si-a zis? hai ca merge si cu noi, sa bagam dosarul!
cand a vazut ca e respinsa, a sarit cu contestatia, facand referire la Mititelu-Nichitus, caz pe care-l considera ilegal, dar la momentul depunerii dosarului nu l-a apreciat in acest mod, ci ca pe un precedent pe care-l poate urma si ea linistita.

StefanDo
04 Mar 2009, 16:13
nu ti se pare logic ca ada solomon sa nu fi buchisit regulamentul si sa se fi informat verbal exact la "autoritatea suprema" a insitutiei, Eugen Serbanescu? si nu ti se pare normal ca proiectul lui jude sa fi fost respins ca neeligibil de exact comisia care ar fi trebuit sa se ocupe de verificarea dosarelor?

Proletar
04 Mar 2009, 16:15
nu ti se pare logic ca ada solomon sa nu fi buchisit regulamentul si sa se fi informat verbal exact la "autoritatea suprema" a insitutiei, Eugen Serbanescu? si nu ti se pare normal ca proiectul lui jude sa fi fost respins ca neeligibil de exact comisia care ar fi trebuit sa se ocupe de verificarea dosarelor?

pai uite ce spun mai sus:
ada solomon stia de cazul mititelu-nichitus.
acum il considera o incalcare a regulamentului.
la momentul depunerii dosarului cum il privea?

StefanDo
04 Mar 2009, 16:18
poate ca a verificat situatii similare din trecut DUPA scaparea comisiei tehnice a CNC-ului ;)

Proletar
04 Mar 2009, 16:21
poate ca a verificat situatii similare din trecut DUPA scaparea comisiei tehnice a CNC-ului ;)

da, sigur :)
nu, eu cred ca in aceasta sesiune jocurile de interese au fost mai evidente ca in alte dati.
bani putini, lume infometata, care pe care.
pot sa spun ca sunt scarbit?
pot.

Proletar
04 Mar 2009, 16:34
Ada Solomon ar zice acum ceva de genul: "Ok, am furat, dar si ala a furat acu 2 ani, pe mine de ce ma arestati si aluia i-ati dat drumul?"
eh, ce sa mai vorbim!
asta e noua fata a cinematografiei romanesti: rapace, cu tupeu, gura mare.

Pitbull
04 Mar 2009, 16:54
Nope.
Conflictul de interese nu exista, de facto, ci numai de jure.
Erau sectiuni diferite, comisii diferite, nici o interactiune între ele.
In plus, Alecu si-a dovedit bunacredintä, semnalând din start situatia. Papagalul de Serbänescu, incoerent în gândire ca si-n vorbire, precum îl stim, a scos un räspuns din burtä, färä sä-i bubuie mintea cä poate regulamentul spunea altceva.
Iar viciul de formä al regulamentului consta în termenii "sesiune/sectiune". Nu se poate (bla-bla, rude) în aceeasi sesiune. ("Sectiunea" era omisä.). Ca atare, în final, proiectul a fost respins (legal, dar pe nedrept.)
Ada va depune contestatie si, dacä scenariul e într-adevär bun, sper sä câstige.

StefanDo
04 Mar 2009, 16:57
Ada Solomon ar zice acum ceva de genul: "Ok, am furat, dar si ala a furat acu 2 ani, pe mine de ce ma arestati si aluia i-ati dat drumul?"
eh, ce sa mai vorbim!
asta e noua fata a cinematografiei romanesti: rapace, cu tupeu, gura mare.ok, hai sa revenim la obiectivitate, pentru ca transformi in villain o simpla victima

ai regulamentul, da?
in regulament se precizeaza faza cu ruda de gradul intai, dar si faza cu comisia tehnica al carei rol este sa respinga proiectele neeligibile

de ce nu te intrebi din ce cauza proiectul n-a fost respins inca de la depunere?

Proletar
04 Mar 2009, 17:01
Bine, Mihnea, dar cum ramane cu aspectul etic?
Elevul X sustine teza la matematica, iar tatal sau e prof de fizica la aceeasi clasa.
Proful de mate si proful de fizica sunt colegi, se intalnesc in cancelarie.
Mai e nota elevului X una neinfluentata de tatal sau?

Pitbull
04 Mar 2009, 17:06
Deja, Gabi, devenim paranoici!
Asta ar însemna ca NIMENI sä nu mai poatä în veci sä participe, pentru cä marea majoritate se cunosc, mai mult sau mai putin, fac parte din aceeasi breaslä, si lanturile släbiciunilor functioneazä din plin, slavä Domnului, cäci cum bine stim, ici nous sommes aux portes de l'Orient, oú tout est pris �* la legère...
Mai existä si prezumptii de nevinovätie, si bun-simt, si limite rezonabile.
N-am stire despre nici o mânärie, incompetentä, etc., a familiei Solomon, sau a casei Hi-Film (spre deosebire, de exemplu, de cuplul Popovici-Palos de la Artis!).

m3lku
04 Mar 2009, 17:07
faptul ca stia de cazul Mititelu-Nichitus nu dovedeste rea-intentie. Pur si simplu, legea e ambigua la punctul asta, nu se specifica daca se poate participa la concurs la o alta sectiune daca ai o ruda in juriu la o alta. Si faptul ca a existat un precedent, a facut-o sa creada ca legea a fost interpretata in asa fel incat se poate participa la o alta sectiune.

m3lku
04 Mar 2009, 17:10
Bine, Mihnea, dar cum ramane cu aspectul etic?
Elevul X sustine teza la matematica, iar tatal sau e prof de fizica la aceeasi clasa.
Proful de mate si proful de fizica sunt colegi, se intalnesc in cancelarie.
Mai e nota elevului X una neinfluentata de tatal sau?

in cazul asta, comisiile nu se intalnesc in nici o cancelarie, fiecare ia si citeste scenariile acasa. E ca si cand proful de mate preda la clasa 12-a A si tatal Elevului X de la 12A, preda fizica la clasa 5-aB. Si asta se intampla in multe scoli si nu e considerat ilegal

Pitbull
04 Mar 2009, 17:11
Uite-l si pe M3lk! Servus, Paule! :)
Voiam sä mai adaug un L.E. Vorbeai de aspectul etic, Gabi. Päi faptul cä Alecu EL-INSUSI a semnalat suprapunerea, la alegerea în comisie, ce-i? Dacä nici aia nu-i atitudine eticä, nu stiu ce e!

Pitbull
04 Mar 2009, 17:15
E ca si cand proful de mate preda la clasa 12-a A si tatal Elevului X de la 12A, preda fizica la clasa 5-aB. Si asta se intampla in multe scoli si nu e considerat ilegal
Basca, aveam o profä de istorie, Ecaterina Negruti, într-a VIII-a, la 198. Fi-su era cu noi în clasä. Parc-o aud: "Elevul Negruti sä iasä la lectie!" ...Zece minute mai târziu: "La loc, 3!" ...In pauzä: "Ce-ai fäcut acasä, azi-dimineatä, secäturä?" :x Jap-pleosc, douä palme!

StefanDo
04 Mar 2009, 17:17
cateva mesaje mai sus a fost unul al lui proletar la care exact asta am vrut sa-i spun, ca ar fi fericit intr-o tara in care prezumtia de nevinovatie e de domeniul SF-ului :lol:

pe bune, proletar, reactia ta e inexplicabil de nedreapta SI isterica. Pur si simplu lasi impresia ca ai o ciuda personala pe hifilm sau ada solomon!

m3lku
04 Mar 2009, 17:19
Uite-l si pe M3lk! Servus, Paule! :)

Servus :)

Pitbull
04 Mar 2009, 17:25
Cheers! :)

Nu, Prolly nu are nimic cu Solomonii. El însusi, cu admirabila-i sinceritate din momentele de calm, a explicat recent, într-un mesaj, ce-i cu aceste iesiri - räbufniri dincolo de limitele rezonabile, ale unui om în fond bun, supärat cä încä n-a reusit. Din päcate, aici chiar a luat în vizor pe cine nu merita.
Calm down, Prolly.

farabeuf
04 Mar 2009, 17:53
Eu creca aja a fost: il suna alecu solomon pe mungiu si ii spune fratelo, vezi k are nevasta-mea un proiect la tine cu jude, e baiat bun, ai vazut nici nu se baga peste tine la cannes, da, ma, ala cu lampa, deci toata treaba e ca n-am eu acuma banu’ jos cu criza asta, stii? Deci ada chiar stie bine de tot mersu’ la berlin, ai vazut, adica eu intru sigur la ei si dupa aia chiar dc, Doamne fereste, e juriu d-ala nesimtit, tot il dau cu zece mii, douaj de mii, in italia, in spania, p-acolo. Fratele meu, deci ori ma ajtepti pana atunci cu banu’ sau sincer, te-ai baga discret asa la o reciprocitate k eu sunt in comise pe documentare si animatie, intelegi? Batem palme d’oru’?

Gloria
04 Mar 2009, 21:00
farabeuf, not funny.

Proletar
04 Mar 2009, 21:17
nu sunt isteric.
n-am absolut nimic cu Ada Solomon, cu care am comunicat in diverse ipostaze, inclusiv cand a fost selectat Amatorul la NEXT si nici cu Alexandru Solomon, pe care l-am cunoscut cand si-a lansat Marele jaf comunist la TIFF, in 2007.
problema a alta.
din cate am citit, cei doi s-au dus la Serbanescu si l-au intrebat: domnule, e ceva in neregula ca sotul meu e in comisia de documentare, iar eu am proiect la lung metraj?
ala a zis ca nu, ca sunt comisii diferite, etc.
iar sotii Solomon ce si-au zis? atunci, hai ca merge, bagam lung metrajul in competitie.
pana acum, totul e ok.
DAR, cand au vazut ca, intr-un fel, CNC-ul le-a tras teapa, de ce vin acum si fac referire la un precedent ilegal?
de ce nu s-au gandit cand au depus proiectul ca este posibil sa fie exclus avandu-se in vedere cazul mititelu-nichitus?
prefera acum sa fie si ei ilegali, numai ca sa castige?

farabeuf
04 Mar 2009, 21:19
farabeuf, not funny.

Las k compensezi tu, pysy ;)

m3lku
04 Mar 2009, 21:22
nu sunt isteric.
n-am absolut nimic cu Ada Solomon, cu care am comunicat in diverse ipostaze, inclusiv cand a fost selectat Amatorul la NEXT si nici cu Alexandru Solomon, pe care l-am cunoscut cand si-a lansat Marele jaf comunist la TIFF, in 2007.
problema a alta.
din cate am citit, cei doi s-au dus la Serbanescu si l-au intrebat: domnule, e ceva in neregula ca sotul meu e in comisia de documentare, iar eu am proiect la lung metraj?
ala a zis ca nu, ca sunt comisii diferite, etc.
iar sotii Solomon ce si-au zis? atunci, hai ca merge, bagam lung metrajul in competitie.
pana acum, totul e ok.
DAR, cand au vazut ca, intr-un fel, CNC-ul le-a tras teapa, de ce vin acum si fac referire la un precedent ilegal?
de ce nu s-au gandit cand au depus proiectul ca este posibil sa fie exclus avandu-se in vedere cazul mititelu-nichitus?
prefera acum sa fie si ei ilegali, numai ca sa castige?

pai tocmai ti-ai raspuns singur: s-au gandit cand au depus proiectul ca este posibil sa fie exclus, de-asta l-au intrebat pe serbanescu, dar au fost asigurati ca totul e ok si ca nu e nici o problema. ba mai mult, mai era si acel precedent cu mititelu/nichitus. toate bune si frumoase, pana in clipa in care filmul a fost descalificat. apoi au zis pai bine ma, n-ai zis tu serbanescule ca e ok? ala nu, n-am zis. pai bine, dar atunci mititelu cum a putut si noi nu?
ce e asa de greu?

Proletar
04 Mar 2009, 21:27
si mai zic ceva, si chiar ca termin.
nu stiu, trebuie schimbat ceva in sistemul acesta.
nu e normal ca un scenariu ca al meu, notat cu 33.70, plasat pe pozitiile 4-5 intr-un clasament ipotetic al scenariilor, asadar de departe eligibil, sa ajunga pe pozitia 17 doar pentru ca regizorul si casa cu care am colaborat sunt la inceput de drum.
si pot spune ca sunt oameni extraordinari acolo, la carter.
e pacat de munca scenaristilor, de munca celor de la casa de productie, de entuziasmul regizorului si al producatorului.

Proletar
04 Mar 2009, 21:30
pana in clipa in care filmul a fost descalificat. apoi au zis pai bine ma, n-ai zis tu serbanescule ca e ok? ala nu, n-am zis. pai bine, dar atunci mititelu cum a putut si noi nu?
ce e asa de greu?

pai da: mititelu cum a putut fi acceptat ilegal, iar noi nu?
ok, daca e corecta aceasta viziune, nu mai spun nimic.

Proletar
04 Mar 2009, 21:32
Mihnea,
e drept, sunt suparat.
dar nu e supararea omului care a luat nota trei si vrea sa treaca clasa.
e nemultumirea celui care e printre primii si totusi este exmatriculat.
e o diferenta intre cele doua framantari :)

Neuptolem
04 Mar 2009, 21:32
nu e normal ca un scenariu ca al meu, notat cu 33.70, plasat pe pozitiile 4-5 intr-un clasament ipotetic al scenariilor, asadar de departe eligibil, sa ajunga pe pozitia 17 doar pentru ca regizorul si casa cu care am colaborat sunt la inceput de drum.
Asa e. Nu e normal. Dar asta inseamna CNC, no? Concurs de proiecte de film, nu de scenarii. Din ideea asta am afirmat ca scenariul nu are o importanta mai mare decat a unui actor secundar in valoarea totala a unui film.

Pitbull
04 Mar 2009, 21:33
La asta m-am gândit si eu, de multe ori.
Unii ti-ar putea räspunde: "Päi bagä-te la case mari, fratele meu!" - ceea ce ar echivala cu descurajarea producätorilor începätori.
Va trebui, într-adevär, sä se aducä modificäri radicale si în zona asta.
Un subiect tagential a fost abordat azi si la conferinta de presä: cazul regisorilor care, la nefârsit, "träiesc din" câte-un festival la care-au fost odatä, prin cresterea punctajului pe baza lui.

farabeuf
04 Mar 2009, 21:36
La asta m-am gândit si eu, de multe ori.
Unii ti-ar putea räspunde: "Päi bagä-te la case mari, fratele meu!" - ceea ce ar echivala cu descurajarea producätorilor începätori.
.

Nu e chiar asa. Se poate cu un regizor cu puncte. Asa au facut facut toti regizorii din noul val (puiu, porumboiu, mitulescu), la primul concurs castigat avand punctaj 0 k producatori.

Pitbull
04 Mar 2009, 21:40
Da, adevärat... (Oricum, am punctat doar, n-am intrat în amänunte.)

m3lku
04 Mar 2009, 23:04
pana in clipa in care filmul a fost descalificat. apoi au zis pai bine ma, n-ai zis tu serbanescule ca e ok? ala nu, n-am zis. pai bine, dar atunci mititelu cum a putut si noi nu?
ce e asa de greu?

pai da: mititelu cum a putut fi acceptat ilegal, iar noi nu?
ok, daca e corecta aceasta viziune, nu mai spun nimic.

pai ei n-au zis ca mititelu a fost ilegal. au intrebat de ce el a fost legal si ei nu. de ce se face diferenta intre ei.

m3lku
04 Mar 2009, 23:07
si mai zic ceva, si chiar ca termin.
nu stiu, trebuie schimbat ceva in sistemul acesta.
si pot spune ca sunt oameni extraordinari acolo, la carter.
e pacat de munca scenaristilor, de munca celor de la casa de productie, de entuziasmul regizorului si al producatorului.

aici, iti impartasesc opinia. Nu e normal sa se incurajeze doar casele mari. Dar sunt de parere ca punctajul regizorului trebuie sa conteze. Nu sunt insa de acord cu felul in care aceste punctaje sunt calculate si cu faptul ca nu exista si o DEPUNCTARE pentru regizorii care dau chix cu film dupa film...

Proletar
04 Mar 2009, 23:21
Pai, Paul, petitia initiata de Mihnea se referea la un fel de depunctare morala a acelor regizori constant submediocri.
Depunctarea concreta chiar ar fi un pas bun in directia echilibrarii sistemului.

Pitbull
04 Mar 2009, 23:22
Nu e normal sa se incurajeze doar casele mari. Dar sunt de parere ca punctajul regizorului trebuie sa conteze. Nu sunt insa de acord cu felul in care aceste punctaje sunt calculate si cu faptul ca nu exista si o DEPUNCTARE pentru regizorii care dau chix cu film dupa film...
Intru totul de acord. La asta mä refeream si eu, în anexa petitiei (vezi lista dezastrelor bipede). Sau, cum spunea A.L.S. acum doi ani, la o conferintä de presä: "Ar trebui sä li se interzicä sä mai facä filme!" (O mäsurä drasticä, ilegalä, anticonstitutionalä, nedemocraticä - si, oo, cât de necesarä si beneficä!!!)

L.E.
Ia uite, Prolly, suntem telepati, sau ce? :) :)

zapata
05 Mar 2009, 05:58
cam asta a fost ieri la conferinta de presa, pentru cei care n-au fost

BUCUREªTI (MEDIAFAX) - Regizorul Cristian Mungiu, care a fãcut parte din comisia care a selectat proiectele de ficþiune ce au primit finanþare de la Centrul Naþional al Cinematografiei (CNC), a declarat, într-o conferinþã, miercuri, cã un alt concurs CNC în condiþiile prezente nu trebuie sã mai aibã loc.

"Existã proiecte în acest concurs pe care unul sau doi membri ai juriului le-au apreciat cu note de 2 sau 3, iar ceilalþi membri ai juriului, cu 8 ºi 9. Am solicitat mãcar în cazurile unor asemenea discrepanþe, cei care au dat notele sã facã o apreciere publicã despre scenariul respectiv, care sã expliciteze nota pe care au dat-o. Nu este o obligaþie a membrilor comisiei de selecþie prevãzutã în lege sau regulament, dar ar fi spus mult despre buna credinþã a membrilor juriului în aprecierea proiectelor. Acest lucru nu se va întâmpla. În ce mã priveºte, eu am sã îmi asum o asemenea apreciere publicã pentru toate proiectele care au fost declarate câºtigãtoare", a declarat regizorul premiat cu Palme d'Or la Cannes, în 2007. Acesta a menþionat cã va prezenta Ministerului Culturii un raport în ceea ce priveºte experienþa sa în comisia CNC. De asemenea, regizorul a spus cã nu a semnat declaraþia comunã care acordã creditele financiare în urma concursului, ci a semnat doar declaraþia comisiei care stabileºte ierarhia de concurs.

Despre momentul desecretizãrii proiectelor depuse la CNC, Mungiu a spus cã "s-au adus date suplimentare, care au completat declaraþiile aplicanþilor dupã momentul desecretizãrii dosarelor, invocându-se faptul cã datele respective fuseserã rãtãcite prin birouri ºi au fost gãsite ulterior".

"Verificând punctajele aplicanþilor, eu am ajuns la cu totul alte rezultate decât cele socotite iniþial în cadrul Centrului Naþional al Cinematografiei. Comparând rezultatele, am constatat fie cã anumite capitole ale fiºei de punctaj erau interpretate greºit, fie cã multe date din dosarele candidaþilor nu erau adevãrate. A ieºit la ivealã cã etapa a doua a concursului - calcularea punctajelor din dosarele aplicanþilor - nu este precisã, ci interpretabilã în funcþie de cine socoteºte punctajul", a mai precizat regizorul.

"Fiºa de calcul a regizorului debutant a fost interpretatã greºit, generând punctaje mai mari decât maximul posibil. Este posibil ca aceastã fiºã sã se fi interpretat greºit de când existã regulamentul actual", a mai spus Mungiu.

În ceea ce priveºte aprecierea bugetelor, Mungiu a spus cã "CNC a decis la ultimele concursuri sã solicite unor experþi o recalculare ?corectã? a bugetelor aplicanþilor. Se taie din bugetele candidaþilor la libera apreciere a a acestor experþi, influenþându-se decisiv rezultatul concursului, devenind irelevant pe ce loc te-a clasat comisia de selecþie. Am solicitat în scris sã fie fãcute publice criterii comune dupã care le judecã aceºti experþi, însã acest lucru nu s-a întâmplat".

În privinþa faptului cã organul care hotãrãºte suma cu care sunt finanþate proiectele este Consiliul de Administraþie al CNC, Cristian Mungiu a declarat cã acest lucru i se pare nefiresc, deoarece Consiliul "nu citeºte scenariile ºi nu analizeazã bugetele". "Ni s-a explicat cã se ia aceastã decizie pe baza recomandãrilor comisiei de selecþie ºi ale experþilor financiari. În cazul nostru, la ºedinþa de validare a creditelor alocate fiecãrui proiect, CNC nu a permis prezenþa comisiei de selecþie în sala de ºedinþe atunci când experþii financiari au fãcut propuneri referitoare la creditul alocat fiecãrui proiect", a adãugat Mungiu.

În privinþa contestaþiilor, Cristian Mungiu a spus cã una dintre probleme este cã notele scenariilor nu se pot contesta. "Se pot contesta doar punctajele producãtorului ºi regizorului sau cuantumurile financiare alocate de cãtre CA (Consiliul de Administraþie, n.r.). În mod normal, rezultatele definitive ale concursului ar trebui sã se dea dupã ce se analizeazã contestaþiile. Când un proiect câºtigã la contestaþie , înseamnã cã el ar fi trebuit sã se fi aflat pe lista câºtigãtorilor ºi cã a fost declasat din greºealã de cãtre CA al CNC, permiþând finanþarea, în schimb, unui alt proiect care nu ar fi trebuit finanþat", a mai apreciat Mungiu.

Cristian Mungiu a fãcut parte din comisia de evaluare a proiectelor de ficþiune lungmetraj ºi scurtmetraj, în cadrul concursului organizat de CNC, sesiunea noiembrie-decembrie 2008. Alãturi de el, din comisie au mai fãcut parte dramaturgul Radu F. Alexandru, producãtorul Doru Mitran ºi regizorul Alexa Visarion.

La rândul sãu, directorul Centrului Naþional al Cinematografiei, Eugen ªerbãnescu, a apreciat cã foarte multe din observaþiile lui Mungiu "sunt pertinente". Acesta a spus cã va lua în considerare o parte din sugestiile regizorului, la urmãtorul concurs. "Cu partea financiarã, Cristian Mungiu are dreptate când spune cã ar trebui sã facem o formulã de buget", a adãugat ªerbãnescu, spunând cã, la urmãtoarea sesiune de concurs, va încerca sã instituie o formulã care sã prezinte bugetul solicitat pe secþiuni.

În privinþa faptului remarcat de Mungiu, cã finanþarea efectivã este acordatã de Consiliul de Administraþie al CNC, ªerbãnescu a spus cã "fiecare semneazã pe baza lui de competenþã", garantând profesionalismul celor care hotãrãsc împãrþirea creditelor. Mungiu a menþionat cã a depus un memoriu la CNC, legat de modul de desfãºurare a concursului, rugându-l pe Eugen ªerbãnescu sã îl facã public. "În cuprinsul aserþiunii sunt lucruri cu care sunt de acord ºi lucruri cu care nu suntem de acord", a mai spus ªerbãnescu.

farabeuf
05 Mar 2009, 18:21
Ca regizor dinu tanase nu prea exista (http://www.cinemagia.ro/actor.php?actor_id=1350), dar stie bine de tot pe blaturi si reciprocitati, e fix un tata jean cinematografic ;)

mirodoni
05 Mar 2009, 20:11
……. trebuie schimbat ceva in sistemul acesta.

Ce sã schimbi ? Fã o propunere.
Eu am propus separarea etapei de evaluare a scenariului de celelalte etape, dar nu m-a susþinut nimeni nici mãcar pe acest forum. Rãspunsul la memoriile mele depuse la CNC ºi Ministerul Culturii a fost unul singur: nu ne permite legea. Le-am spus cã tocmai sugeram schimbarea legii. Mi s-a rãspuns cã aºa e în toatã lumea.
Dar nu e chiar aºa. Existã foarte multe concursuri naþionale sau chiar internaþionale de scenarii. Aºa cã, într-un final, scenaristul are curajul sã se prezinte unui producãtor redutabil cu punctajul obþinut pe la diferite concursuri. Nici nu e nevoie de secretizare, dimpotrivã.
Nu trebuie analizatã valoarea scenaristului, ci a scenariului, cum nici valoarea regizorului nu trebuie sã atârne aºa de greu, cât viziunea lui privind un anumit scenariu, pe care doreºte sã-l realizeze. Producãtorul, însã, trebuie bine analizat, dacã poate finaliza un anumit proiect, în funcþie de ce a mai fãcut.

"Existã proiecte în acest concurs pe care unul sau doi membri ai juriului le-au apreciat cu note de 2 sau 3, iar ceilalþi membri ai juriului, cu 8 ºi 9.

Exact aºa a apus ºi Tudor Caranfil, dar exact aºa, când a fost în juriu. ªi nu s-a schimbat nimic. ªi aºa va fi mereu. Pentru cã nu existã niºte criterii de evaluare, în primul rând.
Eu sunt unul dintre pãþiþi, în anii trecuþi. Cine mi-a apreciat fantezia mi-a dat 9, considerând cã scenariul trebuie promovat pentru cã aºa ceva nu s-a mai realizat în România, iar cine nu, mi-a dat 2, pe considerentul cã aºa ceva nu se realizeazã în România. Ca sã ºtim cine a apreciat bine, ar trebui ca juriul sã fie format din 50 de membri, pentru ca media acestor note sã fie una obiectivã.
Cum în þara asta nu se urmãreºte promovarea scenariului, respectiv a scenaristului, ci a regizorului, care este deja scenarist, lucrurile vor rãmâne cum am stabilit.

Proletar
06 Mar 2009, 09:53
cu tot respectul pentru scrierile lui Radu Pavel Gheo, dar din biografia sa nu rezulta ca ar fi un bun scenarist.
intr-adevar, sistemul trebuie schimbat, prin acordarea scenariului a 70% din nota finala, iar regizorul si casa de productie sa primeasca fiecare cate 15%.

Proletar
06 Mar 2009, 10:38
@Proletar

Daca citesti proza lui Radu Pavel Gheo (gasesti si pe net) iti dai seama ca scrie intr-un limbaj foarte vizual, cinematografic, iar asta nu te invata nici o scoala de scenaristica, asta e un talent cu care te nasti!

eu sunt convins ca scrie foarte vizual, dar hai sa vorbim despre cariera de scenarist a lui Pavel Gheo prin prisma acestei note de la CNC si nimic mai mult.
sunt perfect de acord ca e nedrept ca scenarii de 25 de puncte sa ia fatza celor de 35.
repet, eu sustin revenirea la pragul minim de nota 7 la scenariu, a carui depasire sa permita trecerea in etapa a doua de jurizare.

AgitProp
06 Mar 2009, 20:03
In primul rand salutare la toata lumea, desi citesc de multa vreme forumul nu mi-am facut cont pentru a intra in discutie decat acum.

Si mie mi se pare o foarte buna idee pragul de 7 la scenarii. Pe de alta parte nu cred ca poti desparti un scenariu de viziunea regizorala si de credibilitatea casei producatoare. Cred ca cele doua viziuni ar trebui combinate. In prima etapa se "cern" scenariile in baza notei, cele care au sub 7 cad si se pot prezenta la alte concursuri rescrise, adaugite, modificate etc, iar cele peste 7 intra la verificarea celorlalti parametrii.
Problema este nu doar ca nimeni nu poate controla cum se acorda punctajele in etapa a doua (lucru semnalat acum de dl. Mungiu si mai demult de dl. Caranfil), ci si ca, lucrand la o casa de productie in trecut, am observat cu stupefactie ca acelasi proiect cu acelasi dosar, lua in doua concursuri consecutive punctaje complet diferite la producator si regizor (la scenariu oscilatia era de asemenea enorma): intr-o sesiune notele de scenariu dadeau un punctaj care impartit la 5 sarea de 8, dar punctajul regizorului si al case producatoare era catastrofal (in timp ce scenarii notate cu 5 sprijinite de aceeasi MMP intrau in productie), in al doilea concurs situatia era inversa: notele la scenariu catastrofale (intre 4 si 5), iar punctajele la casa si regizor: onorabile. Cu punctajele din al doilea concurs si cu nota din primul, scenariul era in top.
Cine poate verifica aceste criterii?
Adica mi se pare ca aici e un lucru care tine de matematica. Pot intelege ca unui artist poate sa ii placa sau sa ii displaca un scenariu. Dar punctajele ar trebui facute de tehnocrati - complet loviti de neutralitate si total obiectivi.
Vi se pare ca spun enormitati pentru Romania?

mirodoni
06 Mar 2009, 20:16
Încep sã cred tot mai mult cã fiecare îºi citeºte propriile postãri. Numai nemulþumiri, dar propuneri concrete care sã elimine aceste nemulþumiri, deloc. Cineva ar trebui sã identifice ºi sã inventarieze nemulþumirile, apoi sã aparã propunerile.
Principala problemã este evaluarea scenariului. Doar 5 persoane pentru treaba asta e prea puþin. A doua problemã este ponderea scenariului în evaluarea finalã. Aici nu se poate remedia, trebuie schimbat complet, separarea totalã. Promovarea unui film ar trebui sã însemne promovarea unui scenariu bun. În momentul de faþã, este promavat producãtorul. Dintr-un motiv uºor de imaginat. Producãtorul primeºte finanþarea, deci producãtorul poate sã întoarcã niºte bani acolo unde trebuie. Pentru ca un proiect sã câºtige, producãtorul nu mituieºte pe cineva anume, nu mituieste pe nimeni, cum se tot sugereazã, insinuiazã, sau se afirmã direct. Dar câºtigã acei producãtori, de încredere, care ºtiu sã fie recunoscãtori. Numai aºa se explicã de ce nu se separã complet evaluarea scenariului de restul. Scenaristul câºtigãtor nu are bani, deci nu poate fi recunoscãtor. Lucrurile ar putea fi simple. Evaluarea scenariilor ºi ierarhizarea, apoi evaluarea regizorului ºi producãtorului. Acest procedeu nu convine, pentru cã producãtorul care trebuie ajutat se poate sã nu aibã un scenariu la valoarea corespunzãtoare. Dacã sistemul s-ar aplica, ar putea sã dea posibilitatea scenaristului sã-ºi aleagã producãtorul, dupã ierarhizarea scenariilor, sau producãtorului sã-ºi aleagã scenariul. Dar nici acest lucru nu convine, pentru cã existã riscul ca regizorul care trebuie promovat sã rãmânã de cãruþã.
Nu vreau sã-i mânii pe Proletar ºi AgitProp, dar propunerea de revenire la pragul de promovare cu nota 7 e o aberaþie. Vorbesc din propria mea experienþã. Cum am mai spus, un scenariu al meu a fost promovat la TVR de un juriu alcãtuit din 5 membri la fel de competenþi pricepuþi, corecþi, oneºti, ca la toate juriile CNC. Diferenþa era cã punctajul nu se cumula cu al regizorului sau producãtorului, iar finanþarea era pe gard. Între timp ºi-a luat zborul. Am participat cu scenariul la CNC. Aici pãrerile au fost împãrþite, mai împãrþite, altfel împãrþite, decãt la TVR. Adicã am luat mai mulþi de 2 decãt de 9. Am participat ºi când limita de promovare a fost 7. Atunci am luat 5 de 2. Dintr-o logicã simplã: scenariile care nu aparþineau unui regizor sau producãtor care trebuiau promovaþi, primeau automat 2. Cred cã un sfert dintre participanþi au luat atunci media 2. Atâta timp cât nimeni nu trebuie sã justifice nota 2, se poate. Dar grozãvia abia urmeazã sã o spun. În juriul de la CNC care mi-a dat media 2, a fost un jurat care la TVR mi-a dat 9. De ce oare?! Chiar dacã nici pentru notele mari nu se cer justificãri, explicaþii pot fi cerute, direct sau indirect, atunci când apare filmul, dar pentru un scenariu îngropat de viu nimeni nu-ºi bate capul. N-ai cum demonstra cã putea fi un film bun.

Constat cã acest topic este paralel cu AMENDAMENTELE LUI MUNGIU. Numai eu constat acest lucru ?

marmatia
06 Mar 2009, 20:18
tocmai existenta unui prag ar invita comisia artistica la abuzuri.
am prezentat cazul unui proiect de-al meu trintit in 2006 cu 5.40 (in 2006 exista pragul 7), premiat apoi in Franta in 2007 si finantat in 2008 de CNC.

o nota prag favorizeaza si mai tare producatorii.
mai bine sa treaca doar scenariile de 10 si am incheiat socoteala.

este suficient faptul ca nota la scenariu nu se poate contesta si ca scenariile cistigatore nu pot fi consultate public.
deja este o invitatie la abuz.

AgitProp
06 Mar 2009, 21:02
Pai vedeti?
Asta cred ca este problema cea mai mare.
Oricum ai da-o, se poate face un abuz.
Cat priveste acel caz cu scenariul care la TVR a luat 9 si la CNC 2 de la acelasi membru al comisiei.... cred ca la TVR omul a fost cinstit, nu a avut presiuni pe cap, mite care sa ii momeasca buzunarele, euroi care sa ii faca cu ochiul....

Proletar
06 Mar 2009, 21:43
Lucrurile ar putea fi simple. Evaluarea scenariilor ºi ierarhizarea, apoi evaluarea regizorului ºi producãtorului. Acest procedeu nu convine, pentru cã producãtorul care trebuie ajutat se poate sã nu aibã un scenariu la valoarea corespunzãtoare. Dacã sistemul s-ar aplica, ar putea sã dea posibilitatea scenaristului sã-ºi aleagã producãtorul, dupã ierarhizarea scenariilor, sau producãtorului sã-ºi aleagã scenariul.

asta e chiar o idee foarte bunã!

mirodoni
07 Mar 2009, 07:27
Proletar, dar eu spun acest lucru de vreo 2 ani, abia acum îmi dai dreptate?
Am fãcut propunerea în plen la CNC, când s-a dezbãtut schimbarea regulamentului. Numa’ cã n-am fost linºat. Singura modificare acceptatã a fost renunþarea la pragul de 7. Explicaþia e una extrem de simplã. În salã erau reprezentanþii celor implicaþi în concurs, respectiv producãtorii, care fac ºi propunerile pentru membrii juriului. Era ºi Mungiu. ªi acum se mirã public de ce un scenariu ia 2 de la un jurat ºi 9 de la altul? Pãi d-aia! Din discuþia de dinainte am omis complet acest lucru, care este extrem de important.
Mungiu spune cã va schimba regulamentul? Nu cred. Dacã ar fi pãþit ce am pãþit eu, sau tu, dar el este ºi producãtor. Nu va lupta pentru micºorarea ponderii producãtorului în evaluarea finalã. Va spune cã n-a fost lãsat, cã a fost învins de sistem.

AgitProp
07 Mar 2009, 11:21
Mie mi se pare din ce in ce mai mult ca fiecare ne exprimam aici propriile frustrari.
Sau pe ale prietenilor apropiati implicati in concurs.
Una peste alta a fost un concurs incredibil de linistit.
Poate si pentru ca "greii" nu au participat cu proiecte.
In afara de incidentul cu Radu Jude pe care il compatimesc sincer, nu au fost mari scandaluri. (Dar ce gafa enorma din partea Adei Solomon! Sau a lui Alecu Solomon. Trebuiau sa aleaga, fie nu participa in concurs ca producator, fie dl Solomon se recuza din comisie.)
Ah! Sa nu uit. A fost un scandal cu filmul regizat de israelian.
Mie mi se pare ca este din seria de penibilitati care a atins maximul sesiunea trecuta cand finantare pentru debut lua debutanta.... Fanny Ardant (Oare Maia Morgenstern cand va fi finantata pentru debut de CNC ul frantuzesc?).
Nu am nimic impotriva co-productiilor, dar cred ca ar trebui creat un fond separat.
De asemenea cred ca ar trebui judecate putin mai special. Un film care se petrece in Israel, avand ca subiect principal un director la o firma israeliana...de ce ar primi finantare de la CNC?

Proletar
07 Mar 2009, 12:26
@agitprop

bineinteles ca se acumuleaza frustrari, dar, asa cum subliniam intr-un alt mesaj, nu sunt ale unor oameni netalentati.
si, apoi, general vorbind, eu nu stiu de ce frustrarea a devenit in ochii unora simptomul unei boli psihice.
la fel, protestele mai apasat manifestate sunt comparate cu crizele de isterie.
pana la urma, tot ceea ce se intampla cu CNC va indrepta tot mai multi cineasti catre productiile independente.

AgitProp
07 Mar 2009, 15:41
2 Proletar

Ar fi foarte bine sa ai dreptate si sa se demareze un sistem de productii independente puternic/e.
Nu doar ca s-ar mai feri oamenii de "minunile" de la CNC, dar si pentru ca sunt sigur ca in productia independenta se pot naste lucruri mult mai interesante decat in productia "oficiala".
Cat priveste frustrarile... daca ar fi folosite in scop creativ si transformate in energie pozitiva, ar fi foarte bune :).
Tare mi-e frica sa nu produca insa ravagii, cum a produs cu regizori care candva au fost extrem de buni si acum fac niste produse sub-mediocre.

Proletar
07 Mar 2009, 18:38
@agitprop

perfect de acord.
aici intervine structura psihica a fiecaruia.
daca are rezistenta si spirit de luptator, poate ca va reusi sa converteasca frustrarea in combustibil pentru o lupta de uzura.
daca insa este mai slab si cu tendinte spre pesimism, se poate intampla sa isi piarda treptat increderea in sine.

din pacate, sistemul actual al CNC descurajeaza scenaristii, e limpede.
subiectul, scenariul, scriitura acestuia reprezinta motorul proiectului, esenta lui.
de ce sa conteze doar in proportie de 50%?

si mai apare un lucru nociv: sentimentul ca exista abonati permanenti la castigarea concursurilor CNC.
eu pot pune pariu ca nu va exista editie in care vreun reprezentant al noului val sa piarda finantarea.
ei, ideea ca sunt doar doua-trei "echipe" abonate la podium creeaza frustrare in randul celorlalti.
nu numai ca aceste echipe ocupa fara drept de apel primele locuri, dar mai exista si lupta de orgolii intre ele, cum a fost cazul editiei trecute, cand casa lui cristi puiu a tinut cu tot dinadinsul sa treaca in fata lui porumboiu., desi obtinuse o finantare consistenta.
astea sunt deja fitze ale celor aflati oricum in varf.

mirodoni
08 Mar 2009, 00:12
Ar trebui ca CNC sã aibã propria Casã de producþie, care sã se ocupe numai de debutanþi, nu sã tot îi lanseze pe cei lansaþi.
AgitProp, zici cã aici doar ne exprimãm frustrãrile. Ai altã propunere ? Putem face mai mult ?

AgitProp
08 Mar 2009, 10:08
Din pacate cred ca nu putem face mai mult.
Sigur, as zice hai sa-i boicotam. Dar ne-am boicota pe noi insine. De fapt trebuie sa participam la fiecare concurs CNC cu din ce in ce mai multe proiecte, in asa fel incat la un moment dat chiar sa nu mai poata face nimic.
Regulamentele vor fi tot timpul atacabile.
Ai dreptate cand spuneai ca o comisie obiectiva ar trebui compusa din 50 de membri. Dar cum sa faci o asemenea comisie? Si asa 5 "comisari" cu cateva scenarii vad ca stau 3 luni si le pritocesc. Ce s-ar intampla daca ar fi 50? ar sta de 10 ori mai multe luni?

mirodoni
08 Mar 2009, 22:43
Mãcar am putea încerca.
Lui Mungiu i-a ieºit porumbelul din gurã: „Un nou concurs cu acest regulament nu trebuie sã mai aibã loc”
De ce nu profitãm? Vrea nu vrea, va trebui sã-i sprijine pe scenariºti, cã aici e problema.
Se va organiza, ºi ar fi bine sã insistãm sã se întâmple acest lucru, o ºedinþã cu propuneri pentru un nou regulament. Scenariºtii vor fi din nou luaþi prin surprindere ºi tot producãtorii vor face regulamentul. Ar trebui luate de la CNC adresele scenariºtilor independenþi ºi convocaþi sã umple sala.
1.Comisia sã nu fie propusã de producãtori, sã nu-ºi mai trimitã oamenii sã le jurizeze scenariile.
2.Separarea evaluãrii scenariilor.
3.Criterii de evaluare clare.
4.Comisia sã fie formatã din 50 de membri, care sã nu aibã legãturã cu scenariile din concurs, sau dacã are, s-o declare. Nu glumesc.
5.Referat justificativ pentru fiecare scenariu.
6.Durata de jurizare, 10 luni, de ce nu? Un scenariu bun nu se perimeazã.
Ar mai fi multe, dar mã opresc aici.

Ar mai fi o problemã: implicarea Redacþiei Cinemagia, nu petiþii ofensatoare, ci dialog pe Forum cu cei care susþin cã vor binele filmului românesc, primul fiind Mungiu.
Problema noastrã nu e frustrarea, ci faptul cã fiecare citeºte doar propriile postãri.

Pitbull
09 Mar 2009, 12:29
In sfârsit, un mesaj rational si de bun-simt.
Imi luasem gândul...

Proletar
09 Mar 2009, 12:47
pai daca cnc sprijina productia si pe producatorii de film, nu va sprijini niciodata calitatea, ci doar interesele si afacerile cu cinematografia.

Proletar
09 Mar 2009, 16:25
Dane,

eu sunt absolut de acord cu cele propuse.
sunt dispus sa ader la un astfel de sindicat.
chiar vorbeam acum ceva timp cu rocky (iata, un alt user care n-a vrut sa-mi spuna in ruptul capului identitatea reala) despre aceasta forma de organizare.
pana la urma ramasese in coada de peste.
daca cineva are timp si cunostinte legislative si vrea sa faca acel sindicat, sunt primul inscris pe lista lui.

mirodoni
09 Mar 2009, 18:21
CNC sprijina productia de film si pe producatorii de film. Prin lege. Concursul organizat poate parea un concurs de scenarii, dar e un concurs de proiecte de film…..scenariul e doar o componentã…..

Care producþie de film?! A producãtorilor. Deci CNC sprijinã producãtorii. Prin lege. Cine a fãcut legea?! Producãtorii!
De ce statul sprijinã niºte firme private? Pentru cã statul este reprezentat de niºte oameni, iar aceºti oamenii au niºte interese, în general altele decât ale statului.
Care ar trebui sã fie interesul statului? Sprijinirea FILMULUI ROMÂNESC, prin lege. Film bun înseamnã, în primul rând, scenariu bun, care nu trebuie sã fie doar o componentã.
Dupã descoperirea acelor scenarii bune, nu ar fi o problemã de gãsit producãtori buni.
Nu e o problemã ca CNC sã finanþeze un producãtor privat, dacã acesta face un film bun.
Cred cã spun aceste lucruri a cincea oarã pe acest forum, ºi nu vãd de ce n-ar fi raþionale ºi de bun simþ.

mirodoni
09 Mar 2009, 22:26
Este posibil uneori sã nu fiu suficient de explicit, considerând cã toatã lumea se gândeºte la ce mã gândesc ºi eu. Dar dacã spui cã eu am cerut ca CNC sã se transforme în regie de film, cu mai multe case, Mandragora, Filmex etc, înseamnã cã trebuie sã mã retrag..
Dacã trebuie sã explic ce înseamnã FILM ROMÂNESC, înseamnã cã trebuie sã explic ce înseamnã ROMÂN.
În acest caz, chiar mã retrag.

Proletar
09 Mar 2009, 23:05
de pilda, eu cand vad pe genericul unui film frantuzesc ca e realizat cu sprijinul cnc-ului de acolo, am garantia unei anumite valori artistice, in ideea ca statul nu-si permite decat sustinerea productiilor de calitate.
consider cnc un organism cultural, nu un sponsor.

halebardul
10 Mar 2009, 09:47
exista concursuri special create numai pentru scenarii, de ex:

http://pageawards.com

Iti ofera si un feedback la scenariul tau, scris de catre juriu, contra 70$.

Now celebrating our sixth anniversary year, the PAGE International Screenwriting Awards competition was established in the fall of 2003 by an alliance of Hollywood producers, agents, and development executives. Our goal: to discover the most exciting new scripts by up-and-coming writers from across the country and around the world. And due to the success of our past winners, the PAGE Awards have rapidly become one of the most important sources for new screenwriting talent within the Hollywood community and worldwide.

OUR MISSION

It’s a Catch 22… While producers and agents continually complain that they can’t find good material, talented writers who live outside Los Angeles and have no “connections” within the movie industry find it virtually impossible to penetrate the barriers of the Hollywood system.

The PAGE International Screenwriting Awards contest was designed to bridge that gap – giving new screenwriters the opportunity to get their scripts into the hands of industry professionals, while also serving as a much-needed resource for Hollywood producers, agents, and studio execs who are searching for quality material.

Our judges will be presenting a total of 31 Awards in this year’s screenwriting contest – including a $25,000 Grand Prize – plus Gold, Silver and Bronze Prizes in ten different genre categories. All told, this year’s Winners will receive over $50,000 in Cash and Prizes. And most importantly, in conjunction with our co-sponsors InkTip, SellAScript, and The TV Writers Vault, we will actively publicize and promote your winning script, giving you a shot at the ultimate prize – the chance to become a working screenwriter in Hollywood.

You may also request Judge’s Feedback from your First Round judge. For a fee of $70, your judge will take the extra time to write you several pages of detailed thoughts and ideas about your screenplay, along with an explanation of how your script scored and why, and once the Quarter-Finalists are announced we will email these notes to you.

Ultimul deadline e 1 aprilie (nu e pacaleala). Hollywoodul va asteapta! :)

Proletar
10 Mar 2009, 10:51
Exact. E plin de concursuri. Unele mai serioase decat altele. Daca ar fi sa aleg acum si as avea chef sa scriu ceva in genul asta literar, cred ca m-as orienta mai degraba catre asa ceva (http://www.bbc.co.uk/writersroom/writing/submissions.shtml).

bine, si cum poti concura cu sutele de scenaristii care scriu in limba lor nativa, engleza in speta?

zapata
10 Mar 2009, 11:17
Ar trebui ca CNC sã aibã propria Casã de producþie, care sã se ocupe numai de debutanþi, nu sã tot îi lanseze pe cei lansaþi.

Mie mi se pare o idee geniala. Sa zic si de ce.
Orice firma din romania care-si face publicitate sau se ocupa de filme si de-astea, plateste o taxa. Jumate din taxa, potrivit legii actuale, se duce direct in conturile CNC. Jumatea ailalta poate fi platita direct producatorului unui film, cu conditia ca filmul respectiv sa aiba girul CNC.
Asadar, CNC-ul poate da girul unor regizori consacrati, care au mai facut filme cu mai mare sau mai mic succes, ceva de genul: mungiu e baiat bun si vrea sa faca filmul X, poti daca vrei sa-i dai jumate din taxa, restul de jumate da-o direct la noi ca sprijinim debutanti. Sau, daca vrei, jumate din taxa da-o lu nicolaescu, ca te stiu fan, si jumatea ailalta la noi, pentru debutanti. Ideea e ca Mungiu sau Nicolaescu sau Pita sau Munteanu au verde sa-si caute finantare, fara concurs. Vor reusi daca sunt buni, daca au placut publicului cu filmele precedente, daca au credibilitate... Se vor bate intre ei pentru jumate din bani, si debutantii pentru ailalta jumate, prin concurs la CNC.
La naiba, ati inteles ceva sau mai trebuie sa beau o cafea?! :shock:

halebardul
10 Mar 2009, 11:38
inainte sa mai bei o cafea, stai sa vezi ce se intelege din mesajul tau:
1. Nicolaescu sa mearga, cu patalama de la CNC cum ca merita finantat, pe la toti vanzatorii legali de DVD-uri, pe la cinematografe, televiziuni, centre de inchirieri casete video si sa colecteze banii pentru un film.
2. CNC-ul aduna cealalta jumatate din taxa si sprijina exclusiv debutanti, prin propria casa de productie.

Aia de la MediaPro cam fac povestea (de cartier) de la punctul 1 si fac ce filme vrea releu' lor cu jumatea aia din bani.
Dar cred ca daca vine la ei nu stiu ce Regizorache ca sa-i dea lui jumatea de taxa, ca are un film de facut, or sa-i dea doar calu'.

zapata
10 Mar 2009, 11:44
Aia de la mediapro incearca sa faca asta. Mai precis, daca vor sa stranga bani de la vanzatorii de dvd pentru un film, boncea trebe sa accepte "umilinta" de a inscrie proiectul in concursul cnc. daca-l pica, isi ia adio: nu mai poate strange un leu, pen ca nu are patalama.
daca un regizorache, respectiv debutant, se duce la boncea, mpp-u o sa-l primeasca si o sa-l inscrie la concurs, ca e pe alti bani, in alta traista. E o noua oportunitate de job si o noua linie de finantare. Cam asta am vrut sa zic...

Proletar
10 Mar 2009, 11:53
si daca noi, toti astia buni, vom "emigra" cu scenariile noastre, ce se va alege din cinematografia romaneasca? :?
oricum, voi cauta un traducator bun... ;)

zapata
10 Mar 2009, 11:57
stai asa ca am mai auzit nishte kestii, apropos de regulamentele actuale ale cnc.
daca esti producator inscris in registrul cinematografiei, poti sa iei patalama de la CNC si sa te apuci sa strangi bani de la vanzatorii de dvd-uri pentru orice balarie de film care-ti trece prin minte, cu singura conditie sa existe o televiziune (poate fi si OTV-u) care sa-si exprime printr-o scrisoare oficiala intentia de a difuza filmul respectiv. Sau de la un distribuitor, ca are intentia sa-l distribuie in cinemauri.
Si gata!
E adevarat sau m-au imbarligat doamnele de la cnc? e vreun producer pe-aici?

halebardul
10 Mar 2009, 12:00
Aia de la mediapro incearca sa faca asta. Mai precis, daca vor sa stranga bani de la vanzatorii de dvd pentru un film, boncea trebe sa accepte "umilinta" de a inscrie proiectul in concursul cnc. daca-l pica, isi ia adio: nu mai poate strange un leu, pen ca nu are patalama.
daca un regizorache, respectiv debutant, se duce la boncea, mpp-u o sa-l primeasca si o sa-l inscrie la concurs, ca e pe alti bani, in alta traista. E o noua oportunitate de job si o noua linie de finantare. Cam asta am vrut sa zic...
nu ma refeream la regizorache debutant, ci unul care nu e pe placul mmp-ului. Adica la aceeasi traista.
Practic, cam vrei sa-i pui pe drumuri pe toti, intr-o colecta generala :) "Filmul nostru argint poarta, noi cersim din poarta-n poarta."

Singura diferenta ar fi doar ca acum banii se centralizeaza toti la CNC dupa care se impart care pe unde. Banii pt debuturi cam sunt tot jumate, cred, si acum (daca consideri debuturile de la toate categoriile, nu numai la lung de fictiune) Cred, n-am verificat cifrele.

zapata
10 Mar 2009, 12:05
Singura diferenta ar fi doar ca acum banii se centralizeaza toti la CNC dupa care se impart care pe unde. Banii pt debuturi cam sunt tot jumate, cred, si acum (daca consideri debuturile de la toate categoriile, nu numai la lung de fictiune) Cred, n-am verificat cifrele.
Pai, asta era si ideea. Io prefer sa conving producatorul (unul dintre cei shpemii de pe piata, ca poate merge pe mana mea, decat sa conving un juriu din 5 oameni, dintre care unu cu nevasta in competitie... cu mine!

halebardul
10 Mar 2009, 12:11
pai stai, ca tot tu ziceai mai sus ca CNC trebuie sa le dea girul
Jumatea ailalta poate fi platita direct producatorului unui film, cu conditia ca filmul respectiv sa aiba girul CNC.
Asadar, CNC-ul poate da girul unor regizori consacrati, care au mai facut filme cu mai mare sau mai mic succes, ceva de genul: mungiu e baiat bun si vrea sa faca filmul X, poti daca vrei sa-i dai jumate din taxa, restul de jumate da-o direct la noi ca sprijinim debutanti. Sau, daca vrei, jumate din taxa da-o lu nicolaescu, ca te stiu fan, si jumatea ailalta la noi, pentru debutanti. Ideea e ca Mungiu sau Nicolaescu sau Pita sau Munteanu au verde sa-si caute finantare, fara concurs.
Cum da acel gir?

Iar daca faza cu OTV-ul e adevarata, pai sa nu mai planga scenaristii ca n-au sustinere: iata ca se poate produce orice balarie sau genialitate, trebuie sa bati doar la poarta unei televiziuni. Daca nu, atunci scuze.
Iar asta ar explica si de ce mpp-ul face ce filme face: ProTV va confirma oricand ca difuzeaza un film produs de mpp.

zapata
10 Mar 2009, 12:26
uffff... Gata! Purced in documentare pe subiectu asta si promit ca revin cu o sinteza despre cum este si cum as vrea eu sa fie regulamentul cnc-ului. sa avem naibii o baza de pornire pentru un eventual nou topic: cum se poate face film acum in romania si cum am vrea noi sa se faca. :x

Proletar
10 Mar 2009, 12:56
hartia aia de sustinere pe care ti-o da orice televiziune din romania e fix caca maca.
nu te ajuta cu mult la punctaj.

halebardul
11 Mar 2009, 12:38
si daca noi, toti astia buni, vom "emigra" cu scenariile noastre, ce se va alege din cinematografia romaneasca? :?
oricum, voi cauta un traducator bun... ;)
of, nicicum nu-i bine. Important e sa ramana asa rau si sa avem motive de suferinta. :)
asta e ca si cum ai spune ca plecarea capsunarilor din romania a saracit tara (ca de, n-au mai platit taxe, n-au produs nimic aici) cand de fapt a imbogatit-o.
scenariile premiate afara ar aduce prestigiu comunitatii scenaristilor din romania, ar impulsiona-o sa dea marfa tot mai buna. Asa cum premiile luate de puiu/mungiu/porumboiu au atras atentia asupra cinematografiei romanesti si i-au trezit din amorteala pe multi (uitati-va numai cati oameni de teatru au hotarat ca vor sa faca si film).

Proletar
11 Mar 2009, 15:08
@halebardule

daca deocamdata "au hotarat ca vor sa faca", inca e bine :)

halebardul
11 Mar 2009, 16:12
sa faca toti film, nu-i problema.
nu va legati de amanunte, altceva ziceam eu acolo.

farabeuf
15 Mar 2009, 23:11
Ca regizor dinu tanase nu prea exista (http://www.cinemagia.ro/actor.php?actor_id=1350), dar stie bine de tot pe blaturi si reciprocitati, e fix un tata jean cinematografic ;)

Si acuma din textul lui Mungiu:

"Producatorul Casaro Film s-a inscris in concursul de proiecte de lung metraj cu un proiect avind ca regizor pe dl Dl. Dinu Tanase (cel mai recent pe ecranele romanesti cu Damen Tango, scenariul Radu F. Alexandru, regia Dinu Tanase) produs de Dl Alexandru Iclozan (cel mai recent pe ecranele romanesti ca producator executiv pentru Dincolo de America, scenariul Eugen Serbanescu, regia Marius Barna, producator Paradox Film)

Precizez ca nu contravine legii ca producatorul unui film la care Directoul General al C.N.C. a participat in calitate de scenarist sa candideze in concurs pe durata mandatului acestuia.

Scenariul a primit urmatoarele note : Dan Nutu 5.4, Radu F Alexandru 9, Cristian Mungiu 4, Alexa Visarion 9 si Doru Mitran 9.
Dupa calcularea initiala a punctajului proiectului, prezentata de catre C.N.C. membrilor
comisiei de selectie in momentul desecretizarii proiectelor, scenariul figura pe pozitia a 6a acumulind 57,01 puncte.

Dupa calculelepe care le-am efectuat eu, interpretind datele din dosar asa cum am considerat ca este corect, proiectul acumula circa 46, 5 puncte.

Am prezentat in fata colegilor din comisia de selectie si a Dlui Eugen Serbanescu observatiile mele.

In concursul C.N.C, regizorul filmului primeste un punctaj pentru « unul din ultimele doua filme realizate » - conform Anexei 11 b din regulament. Aplicantul Casaro Film a completat insa fisa regizorului cu un film anterior ultimelor doua realizate de acesta, film care determina obtinerea unui punctaj mai mare.

Observatia mea a provocat o lunga polemica despre natura filmelor care trebuie luate in
considerare, in final insa directorul C.N.C decizind dupa consultarea departamentului juridic ca regulamentul in acest punct este clar si ca fisa regizorului in acest caz nu este completata corect.

Totodata, in concursul C.N.C, producatorul primeste puncte la capitolul succes comercial pentru « numarul de televiziuni nationale sau internationale care au achizitionat filmul » fiind vorba aici despre un film anterior al producatorului.

Regulamentul nu precizeaza despre ce fel de film e vorba (fictiune, documentar, animatie, scurt metraj, lung metraj, facut cu sprijinul CNC sau fara, film de televiziune etc) Dl. Eugen Serbanescu a decis ca, in conformitate cu logica insitutiei care acorda credite pentru filme cinematografice, trebuie avute in vedere doar filme cinematografice, adica filme destinate si care au fost exlpoatate pe marile ecrane, nu filme de televiziune.
Am facut observatia ca, in acest caz, filmul inscris de aplicantul Casaro Film : Maramures, traditie si credinta, (co-productie cu Paradox Film, director Marius Barna) descris in documentele aplicantului drept un film de 6 episoade a cite 15 minute nu ar trebui luat in calcul, fiind vorba de un film de televiziune si nu de cinema.

Desi trei dintre cei cinci membri ai juriului s-au pronuntat in scris in acest sens, in final in
cazul proiectului Casaro s-au aditionat punctele aduse de proiectul Maramures, traditie si credinta la nota finala a proiectului ca si cum ar fi fost vorba de un film cinematografic.

Totodata, in concursul CNC, producatorul primeste puncte daca are asigurata o parte din finantarea proiectului la inscrierea in concurs. Unii aplicanti au adus contracte pentru a dovedi ca au asigurata finantare. Altii, precum Casaro film au produs o hirtie pe proprie raspundere ca asigura diferenta prin servicii proprii.
In documentul prin care atesta ca are asigurata finantare la momentul inscrierii in concurs (pe care il atasez ca anexa) se observa in plus ca lista de servicii a aplicantului Casaro Film nu indica valoarea fiecarui serviciu pe care il asigura, pretinzind insa ca serviciile listate sint cifrate in total la suma de 1 216 149 ron, estimare care contrazice flagrant bunul simt.

Trei din cei cinci membri ai juriului au socotit ca o declaratie pe proprie raspundere nu este suficienta pentru a proba asigurarea finantarii proprii.
C.N.C. a decis insa sa ia in calcul punctajul generat de asemenea declaratii.
Am adus la cunostinta membrilor comisiei de selectie diferite date contradictorii din bugetul prezentat de Casaro Film : desi aplicantul declara ca filmarea va dura 80 de zile, actorii principali aveau prevazute cite 25, respectiv 20 de zile de filmare, masina de aparate era prevazuta pentru 40 de zile iar un cinemobil pentru 100 de zile. Dl. Eugen Serbanescu a subliniat inca o data ca observatiile despre buget nu sint de competenta comisiei de selectie ci a expertilor special desemnati de catre C.N.C."

(am incheiat citatul)

Lucrurile astea se stiau de mult timp, dar era nevoie sa fie descrise EXACT din interior de catre o persoana de talia lui Mungiu.

Infectiile de mai sus si-au unit fortele pentru ca un regizor submediocru sa castige cu un scenariu slab (scris probabil chiar de radu f) cu un producator teparo-clientelar la o casa de productie dubioasa. TOTI acesti insi vor sa faca filmul doar ca sa scoata bani (onorarii legale + furat din buget), nu ii intereseaza valoarea rezultatului si nici sa sa restituie banii la CNC.

Cum se vede gasca e foarte bine organizeaza si functioneaza de mai multa vreme, probabil la urmatorul concurs dl tanase trece in comisie, dl radu f concureaza si apare o alta firma de productie, de fapt acelasi paradox (sic!) film.

Cum a ajuns radu f in comisie? La propunerea uniunii realizatorilor ºi creatorilor de film din românia ( www.uarf.ro)

“Membrii fondatori ai Uniunii sunt: Andrei Blaier, Lucian Bratu, Ioan Carmazan, Mihai Constantinescu, Adrian Enescu, Jean Georgescu, Manole Marcus, Serban Marinescu, Tudor Marascu, Iulian Mihu, Anghel Mora, Sergiu Nicolaescu, Horia Patrascu, DAN PITA, Dumitru Radu Popescu, Savel Stiopul, DINU TANASE, Constantin Vaeni, Alexa Visarion , Mircea Veroiu si Dan Macri” (am dat CAPS la castigatorii de la editia asta si underline la un membru al comisiei actuale, fost castigator la etapa trecuta)

Unde au sediul? “Uniunea a obtinut prin licitatie publica spatiul din str. Dem. I. Dobrescu nr. 4 - 6, et. 3, sector 1, unde isi desfasoara activitatea in prezent.” Da, in acelasi sediu cu CNC-ul ;)

zapata
16 Mar 2009, 07:28
@farabeuf
am dat copy-paste la textu tau si l-am aruncat in blogosfera mergand pe ideea ca il indexeaza google mai usor si il citeste dracu si cineva mai nebun ca mine, cu un akm de vanzare :D

Proletar
16 Mar 2009, 09:06
mie mi-a trezit o banuiala ceea ce spune farabeuf...
oare un membru al comisiei nu ar putea introduce in competitie un scenariu scris chiar de el, dar sub un nume fictiv? :?

halebardul
16 Mar 2009, 09:14
Cristian Mungiu a fost membru in comisia de selectie nu in comisia tehnica. Nu era in atributiile lui sa-si bage nasul in dosarul tehnic facut de casa de productie!
pai bine a facut ca si-a bagat, ca asa mai aflam si noi ce manarii infecte se fac tocmai la adapostul acestei sigurante: ca nimeni nu-i controleaza, ca n-au de ce sa-si bage nasul altii in ciorba lor.
Tot respectul pt ce face Mungiu si ar trebui sa-l sustinem.

halebardul
16 Mar 2009, 09:33
Pit, inca o petitie?

(cum ca suntem alaturi de Mungiu in incercarea lui de "dezinfectare" a finantarilor CNC)

Proletar
16 Mar 2009, 10:35
@proletar

Ai imaginatie!
Nu cred ca s-ar putea merge pana acolo!
Chiar daca scenariul este semnat cu un pseudonim, la dosarul tehnic trebuie depus acordul de prezentare la concurs al scenaristului cu datele lui de identitate din buletin, CNP...

nu-i deloc mare lucru sa gasesti un individ care sa accepte chestia asta, sa-si dea cnp-ul, cv-ul, etc...chiar daca n-are nici o treaba cu scenariul ala.

halebardul
16 Mar 2009, 10:49
Cristian Mungiu a fost membru in comisia de selectie nu in comisia tehnica. Nu era in atributiile lui sa-si bage nasul in dosarul tehnic facut de casa de productie!
pai bine a facut ca si-a bagat, ca asa mai aflam si noi ce manarii infecte se fac tocmai la adapostul acestei sigurante: ca nimeni nu-i controleaza, ca n-au de ce sa-si bage nasul altii in ciorba lor.
Tot respectul pt ce face Mungiu si ar trebui sa-l sustinem.

Mungiu nu are pregatirea necesara sa judece cum se face un buget, e artist nu finantist!

Cazul luat de Mungiu de exemplu la Casaro Film este neconcludent !
Acolo este un producator serios cu cap de finantist: Alexandru Iclozan, economist la baza, fost director de de film in Buftea, cu experienta in contabilitatea bugetelor de filme! Mungiu nu a luat in calcul si procentul de "cheltuieli neprevazute" pe care le presupune productia unui film. E de inteles, Mungiu e regizor nu contabil, sa se limiteze la a aprecia calitatea scenariilor, sa nu se bage in domenii pentru care nu are pregatire de specialitate!
cand semnaleaza ca bugetele se aproba cu usile inchise, fara sa se tina cont de valoarea scenariului, de punctaj
cand semnaleaza ca punctajul producatorului se mai periaza la faza a doua cu documente chipurile ratacite prin birouri, asa incat sa iasa numai bine pt cutare proiect
cand observa ca daca ai premiu la Cannes sau la Bilbao iei acelasi punctaj
si in multe alte cazuri, are dreptate si poate sa se bage in treburile alea, chiar daca nu e finantist.

Daca el e regizor, crezi ca nu verifica unde se duc banii din bugetul pentru filmul lui doar pt ca el nu e contabil? Sau n-are dreptul?

Sau e mai bine sa-i lasam pe domnii experti in pace, sa-si duca manevrele in liniste?

halebardul
16 Mar 2009, 11:18
Crezi ca daca Mungiu sau cei care fac parte din "noul val" ar fi in conducerea CNC, nu ar fi tentati sa-si insuseasca partea leului? Ar mai fi ei atat de combatanti ca acum? Nu ar face si ei lucruri de care ii acuza acum pe altii? Nu sunt ei viitorii "dinozauri"? Oare peste 20 de ani nu vor fi si ei injurati ca fac "manarii" cu banii cinematografiei romane?
Oricine este tentat sa traga spuza pe turta lui, daca poate s-o faca!
Chiar crezi ca e cazul sa devenim paranoici si sa vedem sforarii trase peste tot?
tocmai ce te contrazici, la 5 minute diferenta :)

halebardul
16 Mar 2009, 11:29
cine a zis ca trebuie sa vedem hotie peste tot?

tu erai de parere ca Mungiu nu trebuie sa se uite in actele financiare, eu eram de parere ca e cazul. Nu inseamna ca ii banui de hotie daca ii controlezi, asa cum daca la aeroport te controleaza nu inseamna ca esti banuit a fi terorist.

sau daca atunci cand intri pe acest forum ti se verifica parola nu inseamna ca esti banuita a fi hacker. :)

halebardul
16 Mar 2009, 11:42
Da, asa e. Bine ca-l avem pe Serbanescu, un presedinte pentru linistea noastra.

halebardul
16 Mar 2009, 11:49
evident ca nu-mi convine.
dar daca ti se pare prea mult zgomot, e clar ca tie iti convine starea actuala a lucrurilor.

halebardul
16 Mar 2009, 12:07
da' ce, executa pedeapsa la locul de munca?
de ce sa nu poata pleca?

halebardul
16 Mar 2009, 12:17
sa injure, si ce daca?

daca au dreptate, vor corecta niste lucruri, daca sunt aberanti se vor face de ras cu injuraturile lor.
mai bine asa decat sa lasi totul intr-o liniste de balta puturoasa...

Pitbull
16 Mar 2009, 12:30
mie mi-a trezit o banuiala ceea ce spune farabeuf...
oare un membru al comisiei nu ar putea introduce in competitie un scenariu scris chiar de el, dar sub un nume fictiv? :?
E foarte simplu, si avem cel putin o candidaturä: "Portrete în pädure", scenariul si regia Dinu Tänase (oficial). Scrisoarea lui Mungiu sugereazä posibilitatea ca, de fapt, scenariul sä fi fost scris chiar de Radu F. Alexandru, membru în comisie.

Maffy, retine: un regisor cu adevärat profesionist, si cu un modicum de experientä, e pe deplin competent cel putin sä revizuiascä în linii mari finantele unui film. Chestia cu "nu are pregätire de specialitate" nu tine. Dacä ar fi atât de fixat în dihotomia "artist, nu finantist", n-ar mai fi nici mäcar artist pânä la capät - ar fi cântäret la metrou.
(Trust me, I've been there; la ambele mele filme, stiam contabilitatea cu ochii-nchisi, directorul si cu mine luam împreunä deciziile; si nu eram o exceptie - am väzut-o la toti regisorii cu care am lucrat. De ce crezi cä-i meseria asta asa de-a dracului de grea, si multi îsi rup gâtu'? Inclusiv din motivul ästa!)

Apropo, dacä vrei sä renunti complet la un mesaj, si e ULTIMUL din thread, îl poti sterge complet de la butonul cu X din dreapta sus; (abia dupä ce se posteazä încä un mesaj, posibilitatea asta dispare, si esti nevoitä sä stergi doar prin editare).

Dacä-i vorba de înc-o petitie, o facem - dar s-o initieze altcineva, nu vreau s-ajung cal breaz. Voi colabora la definitivarea textului si n-am nimic împotrivä sä fiu al doilea semnatar.

Pitbull
16 Mar 2009, 12:58
Si eu îl cunosc, am aceeasi pärere bunä despre el, cu Liana sunt amic, el e prieten cu mätusä-mea de la Geneva, sunt prieten si cu Dinu, si cu bäietii lui... Deci, sper sincer ca suspiciunea asta sä nu se adevereascä. Altfel, as avea parte de o dezamägire foarte tristä...

Proletar
16 Mar 2009, 13:22
@mafalda,

nimeni nu aduce o astfel de acuzatie, dar trebuie sa recunoastem ca se poate introduce in concurs un scenariu sub un nume fals.
trebuie gasita o solutie pentru a preintampina aceasta ipostaza.

StefanDo
16 Mar 2009, 13:33
ce solutie? un detectiv?
un concurs ok porneste de la onestitatea juratilor, dar aceasta merge mana in mana cu cea a competitorilor

halebardul
16 Mar 2009, 13:57
nu vad de unde reiese din scrisoarea lui mungiu ca scenariul ar fi scris de radu f alexandru :?

de la ce s-a pornit toata polemica asta, de la o presupunere prin absurd? :)

Pitbull
16 Mar 2009, 14:02
un concurs ok porneste de la onestitatea juratilor, dar aceasta merge mana in mana cu cea a competitorilor
Intru totul de acord - de unde ºi aberaþia "secretizãrii".
Dacã-s oneºti, secretizarea e inutilã, vor juriza obiectiv.
Dacã-s ºulfe, secretizarea e o þeapã, vor afla la telefon sau la o bere care-s scenariile protejaþilor lor.

farabeuf
16 Mar 2009, 14:35
Acolo este un producator serios cu cap de finantist: Alexandru Iclozan, economist la baza, fost director de de film in Buftea, cu experienta in contabilitatea bugetelor de filme!

Ce filme a produs Iclozan? happy end, dincolo de america si Casanova, identitate feminina adica EXCLUSIV blaturi.

halebardul
16 Mar 2009, 14:41
Nu are nimeni scrisoarea lui mungiu in format text, s-o avem aici s-o discutam pe indelete?

farabeuf
16 Mar 2009, 14:41
Mungiu nu are pregatirea necesara sa judece cum se face un buget, e artist nu finantist!

[..] E de inteles, Mungiu e regizor nu contabil, sa se limiteze la a aprecia calitatea scenariilor, sa nu se bage in domenii pentru care nu are pregatire de specialitate!

Spre deosebire de Iclozan, Mungiu a terminat facultate de film si a produs, printre altele, 432 si Amintiri din epoca de aur. Are suficiente competente de cinema, relax.

farabeuf
16 Mar 2009, 14:42
Nu are nimeni scrisoarea lui mungiu in format text, s-o avem aici s-o discutam pe indelete?

http://www.corneliu-coposu.ro/u/m/raport_final_cadcr.pdf

halebardul
16 Mar 2009, 14:43
text, sa poata fi postat.

farabeuf
16 Mar 2009, 14:44
Este FOARTE lung textul, il poti lua de acolo si pasta aciulea dc simti nevoia.

halebardul
16 Mar 2009, 14:47
da, corect, doar ca-si pierde formatul, se cam face vraiste la postare din pdf.

Pitbull
16 Mar 2009, 14:57
E, si tu acuma - le vrei pe toate blackberry in the mouth!
Prelucrä-l, cä d-aia esti Halebard!

halebardul
16 Mar 2009, 15:29
Eu il prelucru in 11 jpg-uri da' o sã mârâi cã am incãrcat pagina cu vreo 3 mega. Ca de aia esti Pitbull.
:)

nu-mi permit sa intervin pe textul maestrului, daca sterg din greseala o virgula esentiala?

marmatia
16 Mar 2009, 17:19
Nu ma pot abtine sa nu "fac o aroganta" cu maestrul Mungiu. Sper ca nu are nimeni copyright pe expresia "a face arogante".
Eu n-am inteles un lucru. La Mititelu a fost conflict de interese si la Somon nu? Sau a fost conflict de interese in ambele cazuri?Sau amindoi sint ok cu legea?

Si de ce a asteptat tocmai pina in anul 2009 ca sa atace CNC? Doar nu trebuia sa fie membru in juriu ca sa vada ca regulamentul este cum este.
Ar fi fost bine daca explica mai ales de ce in 2009 si nu imediat dupa Cannes, in 2007.

StefanDo
16 Mar 2009, 17:26
mungiu a fost la prima jurizare, mi se pare firesc sa reactioneze dupa ce vede cum merg lucrurile din ambele puncte de vedere, concurent si jurat

dupa ce a fost concurent (in 2006-2007) a avut reactia cu "valizele de bani"

farabeuf
16 Mar 2009, 17:29
Si de ce a asteptat tocmai pina in anul 2009 ca sa atace CNC? Doar nu trebuia sa fie membru in juriu ca sa vada ca regulamentul este cum este.
Ar fi fost bine daca explica mai ales de ce in 2009 si nu imediat dupa Cannes, in 2007.

Aspectele sesizate de Mungiu erau bine cunoscute in bransa, numai ca nu existau dovezi. Chiar si acuma nu pot aduce in sprijinul celor spuse de el decat texte gen "asa mi-a povestit mai multe lume" sau "se stie foarte bine ca" sau "am primit propuneri clar dubioase de la diversi care pareau ca au aranjamente la CNC", acte si probe care sa mearga la un proces eu NU am. Si nu cred ca are decat cineva care a fost in comisie si a avut acees liber la dosare, bugete, scenarii, etc

marmatia
16 Mar 2009, 17:33
Din cele spuse de tine eu inteleg ca n-ar fi pus in discutie regulamentul de concurs daca nu ar fi ajuns in juriu.

Iti amintesc ca in perioada 2007-2009 el a mai participat la concursurile CNC chiar cistigind finantari.

farabeuf
16 Mar 2009, 17:51
Din cele spuse de tine eu inteleg ca n-ar fi pus in discutie regulamentul de concurs daca nu ar fi ajuns in juriu.

Asta banuiesc eu, ca avea nevoie de dovezi.

Iti amintesc ca in perioada 2007-2009 el a mai participat la concursurile CNC chiar cistigind finantari.

Dupa unul din aceste concursuri, inainte de Cannes, Mungiu a acuzat "valizele cu bani" care circula la CNC. Evident NU avea cum sa probeze asemenea acuzatii. Daca imi amintesc candva am spus ca NU asa se fac jocurile, ci mult mai subtil. Azi am aflat EXACT cum.

Pitbull
16 Mar 2009, 18:37
La Mititelu a fost conflict de interese si la Somon nu?
Vezi c-ai uitat un "lo", si iese un calambur involuntar de-o sä zicä lumea cä ai ceva cu ei.
Sau a fost conflict de interese in ambele cazuri?Sau amindoi sint ok cu legea?
Sau una, sau alta. Douä cazuri similare în raport cu legea, judecate cu mäsuri diferite. Asta subliniazä Mungiu.
Si de ce a asteptat tocmai pina in anul 2009 ca sa atace CNC?
N-a asteptat. L-a atacat încä din 2007. C.N.C.-ul a anuntat cä-l dä în judecatä. Dar a survenit Palme d'or-u', la care, Serbänescu: "Dar bineînteles cä nu-l mai däm în judecatä...!" :happy: :love: :P

marmatia
16 Mar 2009, 19:06
Hai ca mai "fac o aroganta"!
Dovezile la care faci tu referire sint accesibile oricui potrivit legii 544/2001 privind accesul liber la informatiile de interes public.
Adica poti cere CNCului sa-ti arate fisa de evaluare a oricarui proiect ca sa verifici modul cum s-au calculat punctajele pentru regizor si producator.
E drept, despre cum se aproba bugetele nu avea cum sa afle decit fiind parte din juriu desi juriul artistic nu are treaba cu asta. Din punct de vedere legal orice dovada obtinuta pe cai neortodoxe este inutila in instanta. Dar utila intr-un razboi mediatic.

transilvana
16 Mar 2009, 19:59

Cazul luat de Mungiu de exemplu la Casaro Film este neconcludent !
Acolo este un producator serios cu cap de finantist: Alexandru Iclozan, economist la baza, fost director de de film in Buftea, cu experienta in contabilitatea bugetelor de filme! Mungiu nu a luat in calcul si procentul de "cheltuieli neprevazute" pe care le presupune productia unui film. E de inteles, Mungiu e regizor nu contabil, sa se limiteze la a aprecia calitatea scenariilor, sa nu se bage in domenii pentru care nu are pregatire de specialitate!

ma scuzi. ce-i aia "pregatire de specialitate"? Mungiu are casa de productie si ESTE producator. Am toata increderea ca stie cum sa aprecieze un buget de film, in special in comparatie cu scenariul pe care e bazat. Chestia asta cu "pregatirea de specialitate" (adica diploma de contabil, sau ce?) e o abureala. Cineva care a pastorit filme de la stadiul de scenariu pina la copia standard, cu toti banii trecind prin mina lui si fiind impartiti si girati de el, are mult mai multa credibilitate decit un contabil in estimarea realismului unui buget.

iar "cheltuieli neprevazute" care sa ridice nivelul contributiei casei de productie la peste un milion de lei (cind ei de fapt n-au nici macar un leu asigurat) - zau asa, zici ca lucrezi in cinematografie, nu ti se pare cam cusuta cu ata alba????

halebardul
17 Mar 2009, 07:26
Dovezile la care faci tu referire sint accesibile oricui potrivit legii 544/2001 privind accesul liber la informatiile de interes public.
Adica poti cere CNCului sa-ti arate fisa de evaluare a oricarui proiect ca sa verifici modul cum s-au calculat punctajele pentru regizor si producator.

teoretic da, practic cred ca te lovesti de atatea mutre acre, birocratie, amanari, etc. incat iti vine s-o lasi balta si pare mai usor sa ajungi in juriu si sa vezi exact cum se intampla toata povestea. Plus ca nu stii cat de contrafacute sunt actele pe care ti le pun la dispozitie.

E interesant ca a fost validat Mungiu in juriu chiar de catre cei din CNC, nu stiau ca-si baga calul troian in casa, probabil vroiau sa se dea mari cu asa un juriu si sa demonstreze ca n-au nimic de ascuns. Dupa toata povestea cu "valiza cu bani" cand erau cat pe ce sa se bata in avocati :)
Oricum, foarte tare ce a facut Mungiu, respect, a fost ca valiza lui Stauffenberg. Ca tot vorbeam de valize.

Pitbull
17 Mar 2009, 08:11
Oricum, foarte tare ce a facut Mungiu, respect, a fost ca valiza lui Stauffenberg. Ca tot vorbeam de valize.
Cä bine zici! Eu am spus asta încä din 2005 - sau, mai exact, de prin 1986:
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=5675