View Full Version : Petitia publicä pentru Concursul CNC - decembrie 2008
Proletar
10 Nov 2008, 09:52
Ideea lansärii petitiei publice adresate juriului de lung-metraj fictiune C.N.C. decembrie 2008 a încoltit în urma discutiilor din acest topic (pag. 2). Pentru a atrage mai mult atentia asupra ei, am modificat titlul topicului, dupä cum se vede. Mai firesc ar fi fost sä splitez topicul, dar în petitie e inclus acest URL, si nu mai poate fi editat.
Pitbull
CENTRUL NATIONAL AL CINEMATOGRAFIEI anunta organizarea
concursului de selectie a proiectelor cinematografice in vederea acordarii de credite financiare directe pentru productia filmelor si dezvoltarea proiectelor cinematografice. Concursul se desfasoara in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, aprobata cu modificarile si completarile ulterioare si ale Regulamentului de concurs aprobat prin Ordin al Ministrului culturii si cultelor nr. 2335/2006 cu modificarile si completarile ulterioare. Perioada de depunere a dosarelor de concurs este pîna la data de 10.12.2008 ora 16.00 la secretariatul tehnic al concursului din cadrul CNC. Uniunile si asociatiile din domeniul industriei cinematografice sunt invitate sa transmita CNC cate o propunere pentru cele 2 comisii de selectie (fictiune
si documentar-animatie), insotite de C.V.-ul persoanelor respective, pîna la data de 24.11.2008. Regulamentul de concurs precum si orice alte informatii se pot obtine la adresa de internet www.cncinema.ro sau la secretariatul tehnic al concursului (str. Dem I. Dobrescu nr.4-6 Bucuresti , tel 310.23.66)
Led-Ze-Pencil
10 Nov 2008, 11:23
Incepe asadar inca un sezon din telenovela "CNC, mon amar".
Oare ce s-o mai intampla cu fii risipitori? Dar cu parintii ticalositi?
Proletar
10 Nov 2008, 11:24
Incepe asadar inca un sezon din telenovela "CNC, mon amar".
Oare ce s-o mai intampla cu fii risipitori? Dar cu parintii ticalositi?
mai, eu sper ca scenariile bune sa fi castigat deja in vara, iar acum sa mai intre si cateva din astea mai de serie B :)
Led-Ze-Pencil
10 Nov 2008, 11:37
Adica s-au terminat toate cele de serie C, D si pana la Z si intra in sfarsit si seria B? :) Nu se stie... Jeniile lucreaza non-stop.
Proletar
11 Nov 2008, 09:52
chestia e ca la sesiunea aceasta fondurile sunt destul de reduse.
astfel:
600.000 de lei pt scurtmetraje fata de 1.000.000 de lei in vara.
6.960.000 de lei pt lungmetraje fata de 11.000.000 de lei in vara.
fond total: 12.000.000 acum, fata de 20.000.000 in vara.
probabil ca vor fi admise in jur de 6-7 scurtmetraje si 5-6 lungmetraje.
Led-Ze-Pencil
11 Nov 2008, 11:25
Pai de, hrana pentru pestii mici... Firimituri de la masa baºtanilor.
Si nu se stie inca efectul financiar al rezolvarii contestatiilor (btw, s-au mai afisat cateva "respingeri" pe site, dar treaba cu Puiu urcand pe locul 1 deasupra lui Porumboiu nu stiu ce implica: i se ia lui Porumboiu sau i se suplimenteaza lui Puiu, deci mai scade fondul?)
Proletar
11 Nov 2008, 11:29
Pai de, hrana pentru pestii mici... Firimituri de la masa baºtanilor.
Si nu se stie inca efectul financiar al rezolvarii contestatiilor (btw, s-au mai afisat cateva "respingeri" pe site, dar treaba cu Puiu urcand pe locul 1 deasupra lui Porumboiu nu stiu ce implica: i se ia lui Porumboiu sau i se suplimenteaza lui Puiu, deci mai scade fondul?)
cred ca nici una, nici alta...asa cum spuneai, mi se pare ca a fost mai mult o chestie de orgoliu.
poate ca cei de la casa de productie a lui puiu isi facusera alte calcule vizavi de calitatea producatorului si a regizorului, cifre care n-au coincis cu cele reiesite din jurizare...si atunci au facut contestatie, stiind ca proiectul lor "valoreaza" mai mult.
Led-Ze-Pencil
11 Nov 2008, 11:47
eh, eu stiu?... am fost combatut, si uitandu-ma pe sumele alocate ii dau dreptate: cei cu pozitie mai sus primesc mai mult din cat au cerut.
Proletar
19 Nov 2008, 08:51
Eu abia astept sa vad cine va face parte din juriile de selectie ca sa-mi dau seama cam ce case de productie vor castiga finantare! ;)
problema e la "calitatea producatorului".
inca nu m-am dumirit care sunt elementele ce determina valoarea punctajului.
hellsteed
19 Nov 2008, 10:40
Cred ca la aceasta sesiune voi participa si eu....
Led-Ze-Pencil
19 Nov 2008, 12:37
De curiozitate, cine mai participa in sesiunea asta, dintre cei care scriu aici pe forum? Doar asa, pt o parere.
Led-Ze-Pencil
19 Nov 2008, 12:46
nici nu e nevoie sa spui.
Proletar
19 Nov 2008, 13:52
Eu particip, dar nu pot sa spun cu ce casa de productie!
daca-mi spui in doua vorbe despre ce e scenariul, iti ghicesc eu casa de productie :)
Proletar
19 Nov 2008, 13:59
Tocmai aia e, ca nu pot sa dezvalui mai ales subiectul scenariului! ;)
dar nu trebuie sa-mi spui subiectul.
facem altfel:
a) actiunea e in mediul rural.
b) e o comedie cu personaje tinere.
c) e cu tineri, dar nu e comedie.
bifeaza varianta corecta si iti spun cu ce casa mergi.
Proletar
19 Nov 2008, 15:44
c) e cu tineri dar nu e comedie
Dar de ce esti curios? :)
nu eram curios...
ma jucam si eu... :)
Airlight
19 Nov 2008, 18:21
:lol: :lol:
Proletar
20 Nov 2008, 08:57
:lol: :lol:
Inca nu ti-ai dat seama pana acum ca acest concurs e unul in care se sustin case de productie si nu scenarii ?
sincer, eu inca merg pe ideea ca nu e chiar asa.
pentru ca, daca ar fi altfel, adica un intreg sistem mafiot, o imensa conspiratie juriu-case privilegiate, chiar mi-ar parea rau.
suna naiv ce scriu aici, dar...
Proletar
24 Nov 2008, 10:25
o chestie care ar trebui sa dea sperante:
in vara, CNC anuntase ca va aloca 1.000.000 de lei pt scurtmetraje, dar, pana la urma, fondul total a fost de 1.700.000.
poate ca si in aceasta iarna cele 600.000 de lei anuntate initial vor fi suplimentate...
Led-Ze-Pencil
24 Nov 2008, 12:17
Tu crezi cã existã o sumã limitã dupã care ãia din CNC sã zicã: bun, hai acum sã dãm ºi pe bune? :D
Proletar
24 Nov 2008, 12:39
Tu crezi cã existã o sumã limitã dupã care ãia din CNC sã zicã: bun, hai acum sã dãm ºi pe bune? :D
pai nu stiu si am impresia ca, daca ma amestec in "treburile interne" ale CNC, nu voi pricepe nimic.
eu doar sper sa se mareasca bugetul in aceasta iarna :)
Led-Ze-Pencil
24 Nov 2008, 13:09
E ca si la loto 6-49.
Daca sunt 10 milioane in joc fata de saptamana trecuta cand erau doar 2, nu inseamna ca ai sanse mai mari :)
Proletar
25 Nov 2008, 00:20
iata si propunerile pentru juriul de fictiune:
- Cristian Mungiu
- Andrei Cretulescu
- Dana Duma
- Alexa Visarion
- Doru Mitran
- Radu F. Alexandru
Pitbull
25 Nov 2008, 00:36
Hai un experiment:
Sä adunäm toate datele de contact ale respectivilor (e-mail, celular, adresä postalä), si sä-i bombardäm cu mesaje de avertisment: sä nu mai accepte vome oligofren-fiziologice daneliuciene, sä nu mai crediteze istericale vulgar-exhibitioniste pintiliene, sä nu mai dea sanse dinozaurilor expirati si altor cretini confirmati (Saizesti, Nicolaesti, Nichitute, Cärmäzani, Marinesti, Barne), sä nu mai... (propuneti si voi).
Sau, am putea face o scrisoare deschisä!
Cu listä de semnäturi online, eventual!
Ce ziceti?
Petitia online suna mai bine.Cealalta suna a hartuire :)
Pitbull
25 Nov 2008, 01:17
OK, petitia online o facem cu semnäturi nominale.
Härtuirea o semnäm "Lumière, Méliès, Griffith, Ince, Iliu, Jean Georgescu, Leon Popescu, Grigore Brezeanu", etc., si-o däm anonimä.
Pânä mâine, însäilez un text al petitiei online, si pe urmä-l definitiväm împreunä.
Led-Ze-Pencil
25 Nov 2008, 09:27
... sä nu mai accepte vome oligofren-fiziologice daneliuciene, sä nu mai crediteze istericale vulgar-exhibitioniste pintiliene, sä nu mai dea sanse dinozaurilor expirati si altor cretini confirmati (Saizesti, Nicolaesti, Nichitute, Cärmäzani, Marinesti, Barne), sä nu mai... (propuneti si voi). Sau, am putea face o scrisoare deschisä!
Cu listä de semnäturi online, eventual!
Ce ziceti?
Foarte misto ideea, foarte greu de facut textul astfel incat sa nu-i jignesti nici pe cei din juriu nici pe dinozaurii citati, si astfel sa trezesti aversiunea juriului fata de petitie. Intr-un fel ii vei indemna sa aleaga numai lucrurile de calitate, ori ei chiar asta pretind ca fac. Si nici nu poti sa zici "nu-l alegeti pe daneliuc pt ca e daneliuc. Sau pt ca e dinozaur.
Abia astept sa vad cum suna petitia.
Pitbull
26 Nov 2008, 09:16
Domnilor
Cristian Mungiu, Andrei Creþulescu, Dana Duma, Alexa Visarion, Doru Mitran, Radu F. Alexandru
Stimaþi colegi,
Am aflat cu bucurie de numirea dumneavoastrã în cadrul juriului C.N.C. pentru ediþia noiembrie 2008 de finanþare a proiectelor de filme româneºti de ficþiune. Þinem sã vã adresãm felicitãrile noastre ºi sã vã urãm succes în aceastã calitate.
Totodatã, având în vedere anumite decizii extrem de discutabile ale concursurilor din anii trecuþi, considerãm cã e de datoria noastrã sã vã sprijinim spre a evita repetarea unor asemenea situaþii ºi la ediþia de faþã. Vã asigurãm cã demersul nostru urmãreºte exclusiv ridicarea continuã a nivelului calitãþii filmelor româneºti, ºi nicidecum alte scopuri sau interese.
Ne prezentãm scuzele, dacã dãm cumva impresia cã, prin acest demers scris, am pune la îndoialã competenþa dumneavoastrã profesionalã - ºi nãdãjduim sã înþelegeþi cã ne animã numai existenþa acelor precedente menþionate mai sus, nedrept de numeroase, în care alþi colegi, într-a cãror putere de judecatã aveam deplinã încredere, au creditat, din motive greu de înþeles, filme de naturã sã compromitã sub toate aspectele cinematografia româneascã.
Avem în vedere cu precãdere cazurile în care eºecul se poate preconiza cu cvasi-certitudine încã din etapa de proiect. Au primit punctaj de finanþare numeroase scenarii ale cãror valenþe erau în mod evident nule, fie la nivel artistic, fie ca ºanse de box-office - dacã nu chiar în ambele privinþe. Putem cita, spre exemplificare, materiale ca "Dincolo de America", "Aripi de fluturi" / "Dragoste pierdutã", "Legiunea strãinã", "Marilena", "Tanti", "Pãcalã se întoarce", "Ticãloºii", "Logodnicii din America", etc.
Pe de altã parte, acelaºi lucru se remarcã în raport cu regia. Existã un numãr apreciabil de realizatori ale cãror rezultate susþinute din ultimii ani dovedesc cã, cel puþin în momentul de faþã, ei trec printr-o perioadã mai dificilã, eventual încercând sã se desprindã de vechile lor mijloace de expresie cãzute în desuetudine, sau poate cãutând sã ºi le defineascã pe cele noi, ceea ce duce la incertitudini de naturã sã coboare calitatea filmelor cu mult sub cel mai de jos nivel acceptabil pentru ecran. Le încurajãm eforturile, ambiþia ºi voinþa, ºi le urãm succes acestor cineaºti, printre care figureazã la loc de cinste Mircea Daneliuc, Sergiu Nicolaescu, Geo Saizescu, ªerban Marinescu, Marius Theodor Barna, Cristina Nichituº, Petre Nãstase, Adrian Popovici, etc., dar considerãm cã este în interesul filmului românesc ca experimentele, cãutãrile ºi tentativele lor actuale sã se desfãºoare exclusiv cu fonduri private, ºi evitându-se difuzarea rezultatelor în reþeaua publicã ºi pe posturile de televiziune, pentru a nu coborî nivelul de ansamblu al filmului românesc ºi a nu favoriza rãspândirea confuziei de valori. Nu au motive de a se teme cã am urmãri îngrãdirea libertãþii lor de expresie: experienþa de datã recentã a demonstrat cã orice film realizat cu mijloace limitate ºi pentru circuit închis, dacã e cu adevãrat valoros, va rãzbate imediat ºi la nivelul publicului larg.
ªtim cu toþii cã, din dorinþa de a ºoca vizual, de a demola unele tabuuri de tip învechit, de a promova nonconformismul ºi "libertatea de expresie" greºit înþeleasã, s-a ajuns la un mare numãr de excese vizuale ºi sonore, constând în folosirea abuzivã a nuditãþii, erotismului, limbajului licenþios, funcþiilor fiziologice ºi dejecþiilor fizice, spaþiilor ºi decorurilor insalubre, etc., fãrã a le investi cu acele justificãri dramaturgice ºi mijloace de expresie stilistice care le-ar legitima ca argumente artistice, înscriindu-le în incontestabila esteticã a urâtului. Dacã majoritatea cineaºtilor formaþi dupã 1989, într-un climat mult mai permisibil, au dovedit o stãpânire dezinvoltã ºi echilibratã a acestor elemente problematice (dupã cum o dovedesc filmele lor), e evident în schimb cã, din pãcate, cei mai mulþi reprezentanþi ai generaþiei anterioare, condiþionaþi de constrângerile fostei cenzuri, au basculat în extrema opusã, actualmente nefiind capabili sã le stãpâneascã judicios ºi cãzând în stridenþe ostentative, vulgaritate agresivã ºi kitsch. Desigur, emiterea a priori a unor asemenea judecãþi ar fi riscantã, frizând o reinstituire a cenzurii, motiv pentru care, evitând orice antepronunþare, facem apel la dumneavoastrã, ca profesioniºti ai criticii ºi artei filmului, sã filtraþi cât mai riguros propunerile de acest sens, respingând toate proiectele care, atât prin propriul lor conþinut, cât ºi prin antecedentele profesionale de datã recentã ale realizatorilor, promit continuarea violenþelor imagistice ºi verbale de acest fel.
Vã asigurãm de tot sprijinul nostru profesional ºi moral în acest sens, garantând cã vom urmãri cu cea mai mare atenþie desfãºurarea concursului. Din pãcate, întrucât condiþiile legale de desfãºurare a acestuia nu ne permit cunoaºterea prealabilã a proiectelor, vom fi nevoiþi sã le comentãm abia post factum, în mãsura în care elementele lor de conþinut vor deveni publice. Ca atare, vã investim cu deplinã încredere ca arbitri responsabili care sã previnã repetarea situaþilor neplãcute ºi pernicioase create atât de frecvent în ultimii ani, promovând de astã datã o selecþie bazatã cu adevãrat pe criterii valorice.
Cu consideraþie, ai dumneavoastrã,
Pitbull (Mihnea Columbeanu)
...
...
...
* * *
Comentaþi, propuneþi...
Deocamdatã, mã intereseazã în special urmãtoarele:
- Alte titluri ºi nume de pe listele de "exemple", pe care poate le-am uitat (cu o precizare: ne intereseazã numai cazurile negative CLARE, nu ºi cele discutabile - cum ar fi debutanþii, filmele slabe din unele puncte de vedere, dar reuºite din altele, sau gusturile personale ale fiecãruia).
- Observaþii referitoare la ton ºi formulare, pentru a evita riscul oricãror acuzaþii nefondate (ca de pildã: cã jignim comisia, cã susþinem cenzura, cã avem ceva cu ãla sau cu ãlãlalt, etc.)
- Observaþii privind eventuale detalii legale, regulamentare, tehnice ºi administrative.
Led-Ze-Pencil
26 Nov 2008, 09:43
sunt pe fuga scriu pe fuga. deocamdata:
misto per ansamblu. prime observatii:
1. Mungiu et co n-au fost numiti inca, sunt doar propusi - nu e o problema, cand se vor alege vor fi citati doar aceia.
2. nicolaescu a luat nota 3 la scenariu si totusi a castigat finantarea, ce poate face juriul ca sa-l opreasca, sa-i dea nota 0?
3. Mai sunt Azucena, Si totul era nimic, Margo.
4. Poate e cam mult text, desi le zice bine?
5. Exista tendinta asta la cnc de a multumi si capra si varza, hai sa dam si la batrani si hai sa le dam si la tineri, sa le inchidem gura. Prin asta pare ca cerem numai pt tineri. Poate n-am citit eu atent, dar ar trebui sa reiasa ca daca dinozaurul x are un proiect misto nu suntem impotriva.
6. la final pare oarecum amenintare: alegeti voi acum si noi va vom judeca noi mai tarziu. E bine de dat un avertisment dar nu stiu exact formularea.
poate gresesc, ca ma cam grabesc. revin.
L.E.
am recitit mai atent petitia si as face o corectura la ce am zis la punctul 6
6 bis. nu, nu e amenintare, e un avertisment bine formulat, nu mai am obiectii. Poate doar "va investim cu deplina incredere" sa nu fie cea mai fericita formulare (mungiu sau altul ar putea gandi: auzi, da cine pana mea sunteti voi de investiti?) Si chiar asa, cum semnam? Forumul Cinemagia?
7 mai e o problema in ceea ce priveste "respingerea scenariilor" pt ca cu actuala lege nu mai e cazul ca trebuie sa ai peste nota X ca sa mergi mai departe, poti lua nota 1 si cu punctajul de la producator sa ajungi printre selectionati. Ma insel cumva? Ca daca e asa, atunci ce le cerem noi celor din juriu spunand "respingeti acele scenarii care..." ?
8 pasajul de la "Stim cu totii ca, din dorinta de a soca vizual..." si pana la "... promit continuarea violentelor imagistice si verbale de acest sens" e interpretabil. Desi se declara acolo ca nu vrem instituirea unei cenzuri, ca e vorba de filtrarea dpdv artistic a proiectelor, textul pare ca totusi propune o cenzura de continut. "Fara nuditati, limbaj licentios, dejectii fizice, decoruri insalubre! Fara estetica uratului!" Poate ar trebui adunata ideea de acolo intr-o singura fraza de genul:
Facem apel la dumneavoastrã, ca profesioniºti ai criticii ºi artei filmului, sã filtraþi cât mai riguros propunerile, respingând toate proiectele care, atât prin propriul lor conþinut, cât ºi prin antecedentele profesionale de datã recentã ale realizatorilor, promit continuarea exceselor imagistice ºi verbale gratuite, care nu au justificari dramaturgice sau argumente artistice.
sau ceva pe-acolo. Dar iarasi intreb: cum sa le respinga, bietii oameni? Ca nu exista o preselectie de "admis" / "respins".
9. Am remarcat pe ici pe colo incercarea de a ne pozitiona ca 'un grup de oameni binevoitori care nu urmarim decat ridicarea continua a nivelului de ansamblu al calitatii filmelor romanesti' - care nu suna cel mai bine.
Mai cuget, mai revin.
Pitbull
26 Nov 2008, 15:04
Multumesc, Lezule.
Remarcele tale îmi par întru totul rezonabile.
Pe moment, dau un singur räspuns net:
Semnäturile: nu CineMagia (revista, site-ul sau formul), nu vreo institutie sau grupare, ci efectiv semnatarii nominali de pe listä. Am început eu (asumându-mi initiativa), veti cotinua voi (asumându-vä forma finalä a scrisorii) si alti semnatari.
Voi reveni si apropo de alte aspecte abordate de tine.
mirodoni
27 Nov 2008, 07:26
ªtim cu toþii cã, din dorinþa de a ºoca vizual, de a demola unele tabuuri de tip învechit, de a promova nonconformismul ºi "libertatea de expresie" greºit înþeleasã, s-a ajuns la un mare numãr de excese vizuale ºi sonore, constând în folosirea abuzivã a nuditãþii, erotismului, limbajului licenþios, funcþiilor fiziologice ºi dejecþiilor fizice, spaþiilor ºi decorurilor insalubre, etc., fãrã a le investi cu acele justificãri dramaturgice ºi mijloace de expresie stilistice care le-ar legitima ca argumente artistice, înscriindu-le în incontestabila esteticã a urâtului. Dacã majoritatea cineaºtilor formaþi dupã 1989, într-un climat mult mai permisibil, au dovedit o stãpânire dezinvoltã ºi echilibratã a acestor elemente problematice (dupã cum o dovedesc filmele lor), e evident în schimb cã, din pãcate, cei mai mulþi reprezentanþi ai generaþiei anterioare, condiþionaþi de constrângerile fostei cenzuri, au basculat în extrema opusã, actualmente nefiind capabili sã le stãpâneascã judicios ºi cãzând în stridenþe ostentative, vulgaritate agresivã ºi kitsch
Glumiþi, nu ?!
Pãi dacã vor fi eliminate astfel de scenarii, ce mai rãmâne ? Urmeazã sã mai stabiliþi ce scenarii trebuie selecþionate.
Cum adicã, c…tul lor nu este folosit artistic, iar al noului val este?
Cum puteþi cere unui om atât de… integru ca Mungiu sã promoveze valoarea? Îl veþi jigni profund. El va promova cu siguranþã cele mai bune 7 scenarii din cele 10 pe care le va primi de la cititorii lui personali, fãrã drept de vot, care le vor selecta dintre cele 150 fie foarte proaste, fie ale nimãnui. Aceºtia vor urmãri dacã numele personajelor este scris la jumãtatea rândului ºi cu majuscule, dacã numãrul paginii este în dreapta sus, eventual mai mãsoarã lungimea dialogurilor cu ruleta ºi, tot eventual, dacã nu e trecut numele autorului, sau titlul scenariului. Mungiu va urmãri dacã scenariile au structurã dramaturgicã, ºi, fireºte vor avea, dacã au plot point 1, mid-point ºi, desigur, plot point 2. ªi, evident, vor avea.
Evident cã nu-i putem cere lui Mungiu sã citeascã 150 de scenarii, pentru cã i-ar trebui 1,5 ani, cã mai are ºi alte treburi. Oricum, nu se pune problema cã scenarii valoroase vor rãmâne necitite. Datoritã actualului sistem astfel de scenarii au rãmas chiar nescrise. Ce rost ar fi avut !?
Am folosit numele lui Mungiu doar pentru cã era primul pe listã.
Led-Ze-Pencil
27 Nov 2008, 09:15
poate ca asa e.
oricum, cred ca merita pusa petitia asta undeva, sa zicem pe www.petitiionline.ro, sa fie semnata si comentata de cat mai multi.
Si trebuie facuta lista completa cu toate prostiile de filme produse, o sa impresioneze si prin numar.
Once...
27 Nov 2008, 13:35
ªtim cu toþii cã, din dorinþa de a ºoca vizual, de a demola unele tabuuri de tip învechit, de a promova nonconformismul ºi "libertatea de expresie" greºit înþeleasã, s-a ajuns la un mare numãr de excese vizuale ºi sonore, constând în folosirea abuzivã a nuditãþii, erotismului, limbajului licenþios, funcþiilor fiziologice ºi dejecþiilor fizice, spaþiilor ºi decorurilor insalubre, etc., fãrã a le investi cu acele justificãri dramaturgice ºi mijloace de expresie stilistice care le-ar legitima ca argumente artistice, înscriindu-le în incontestabila esteticã a urâtului. Dacã majoritatea cineaºtilor formaþi dupã 1989, într-un climat mult mai permisibil, au dovedit o stãpânire dezinvoltã ºi echilibratã a acestor elemente problematice (dupã cum o dovedesc filmele lor), e evident în schimb cã, din pãcate, cei mai mulþi reprezentanþi ai generaþiei anterioare, condiþionaþi de constrângerile fostei cenzuri, au basculat în extrema opusã, actualmente nefiind capabili sã le stãpâneascã judicios ºi cãzând în stridenþe ostentative, vulgaritate agresivã ºi kitsch
Glumiþi, nu ?!
Pãi dacã vor fi eliminate astfel de scenarii, ce mai rãmâne ? Urmeazã sã mai stabiliþi ce scenarii trebuie selecþionate.
Cum adicã, c…tul lor nu este folosit artistic, iar al noului val este?
Cum puteþi cere unui om atât de… integru ca Mungiu sã promoveze valoarea? Îl veþi jigni profund. El va promova cu siguranþã cele mai bune 7 scenarii din cele 10 pe care le va primi de la cititorii lui personali, fãrã drept de vot, care le vor selecta dintre cele 150 fie foarte proaste, fie ale nimãnui. Aceºtia vor urmãri dacã numele personajelor este scris la jumãtatea rândului ºi cu majuscule, dacã numãrul paginii este în dreapta sus, eventual mai mãsoarã lungimea dialogurilor cu ruleta ºi, tot eventual, dacã nu e trecut numele autorului, sau titlul scenariului. Mungiu va urmãri dacã scenariile au structurã dramaturgicã, ºi, fireºte vor avea, dacã au plot point 1, mid-point ºi, desigur, plot point 2. ªi, evident, vor avea.
Evident cã nu-i putem cere lui Mungiu sã citeascã 150 de scenarii, pentru cã i-ar trebui 1,5 ani, cã mai are ºi alte treburi. Oricum, nu se pune problema cã scenarii valoroase vor rãmâne necitite. Datoritã actualului sistem astfel de scenarii au rãmas chiar nescrise. Ce rost ar fi avut !?
Am folosit numele lui Mungiu doar pentru cã era primul pe listã.
Lu' matale ti-a placut Nunta muta... Eu n-as avea atata curaj sa ma iau de Mungiu si de integritatea lui. Mai ales ca omul nu a fost inca votat si, mai mult decat atat, nici in juriu sa faca parte n-a acceptat.
Cat despre ce ramane dupa ce se elimina vulgaritatile, kitch-oseniile et co, iti spun eu ce ramane - scenarii ok cu potential de a deveni filme onorabile si nu rusini.
Pitbull
27 Nov 2008, 17:29
2. nicolaescu a luat nota 3 la scenariu si totusi a castigat finantarea, ce poate face juriul ca sa-l opreasca, sa-i dea nota 0?
L-am mentionat printre regisorii expirati (evident, folosind îmbârligäturi eufemistic-tractoristic-transparente); sugestia e ca juriul sä facä tot posibilul, în conditiile regulmentului de punctare, pentru a respinge orice proiect cu Serj la regie.
3. Mai sunt Azucena, Si totul era nimic, Margo.
Just. Le includ.
4. Poate e cam mult text, desi le zice bine?
Posibil. Am în vedere asta. S-a lungit numai din considerente diplomatice. Voi încerca s-o scurtez, din cuvinte si semne.
5. Exista tendinta asta la cnc de a multumi si capra si varza, hai sa dam si la batrani si hai sa le dam si la tineri, sa le inchidem gura. Prin asta pare ca cerem numai pt tineri. Poate n-am citit eu atent, dar ar trebui sa reiasa ca daca dinozaurul x are un proiect misto nu suntem impotriva.
Ai dreptate, voi cäuta o reformulare prin care sä clarific aspectul ästa.
6. la final pare oarecum amenintare: alegeti voi acum si noi va vom judeca noi mai tarziu. E bine de dat un avertisment dar nu stiu exact formularea.
Da, asta am si urmärit... ;) Dar nu mä opun gäsirii unei formuläri si mai suave.
L.E. am recitit mai atent petitia si as face o corectura la ce am zis la punctul 6
6 bis. nu, nu e amenintare, e un avertisment bine formulat, nu mai am obiectii. Poate doar "va investim cu deplina incredere" sa nu fie cea mai fericita formulare (mungiu sau altul ar putea gandi: auzi, da cine pana mea sunteti voi de investiti?) Si chiar asa, cum semnam? Forumul Cinemagia?
Am räspuns deja la asta. Iar la riposte gen "cine pana mea suneti voi de investiti", räspunsul ei: "ba p-a(na) mä-tii!"
(Glumesc - da' serios!)
7 mai e o problema in ceea ce priveste "respingerea scenariilor" pt ca cu actuala lege nu mai e cazul ca trebuie sa ai peste nota X ca sa mergi mai departe, poti lua nota 1 si cu punctajul de la producator sa ajungi printre selectionati. Ma insel cumva? Ca daca e asa, atunci ce le cerem noi celor din juriu spunand "respingeti acele scenarii care..." ?
Am putea reformula - ceva gen: "sträduiti-vä ca, prin punctaj, sä preveniti finantarea acelor scenarii care..."
8 pasajul de la "Stim cu totii ca, din dorinta de a soca vizual..." si pana la "... promit continuarea violentelor imagistice si verbale de acest sens" e interpretabil. Desi se declara acolo ca nu vrem instituirea unei cenzuri, ca e vorba de filtrarea dpdv artistic a proiectelor, textul pare ca totusi propune o cenzura de continut. "Fara nuditati, limbaj licentios, dejectii fizice, decoruri insalubre! Fara estetica uratului!" Poate ar trebui adunata ideea de acolo intr-o singura fraza de genul:
Facem apel la dumneavoastrã, ca profesioniºti ai criticii ºi artei filmului, sã filtraþi cât mai riguros propunerile, respingând toate proiectele care, atât prin propriul lor conþinut, cât ºi prin antecedentele profesionale de datã recentã ale realizatorilor, promit continuarea exceselor imagistice ºi verbale gratuite, care nu au justificari dramaturgice sau argumente artistice.
sau ceva pe-acolo. Dar iarasi intreb: cum sa le respinga, bietii oameni? Ca nu exista o preselectie de "admis" / "respins".
Tocmai asta am cäutat sä precizez: evitarea indecentelor gratuite, mentinerea numai a celor cu sanse de a se justifica si sublima artistic.
Da' hai sä nu le mai plângem de milä "bietilor oameni", cä mai bieti ca ei suntem noi... SA LE RESPINGA, cä de-aia-s jurati - nu-s simple secretare cu stampila "admis". Sä le puncteze la minimum!
9. Am remarcat pe ici pe colo incercarea de a ne pozitiona ca 'un grup de oameni binevoitori care nu urmarim decat ridicarea continua a nivelului de ansamblu al calitatii filmelor romanesti' - care nu suna cel mai bine.
Da, putem ameliora formularea.
Led-Ze-Pencil
27 Nov 2008, 18:13
http://www.petitieonline.ro/creeaza-petitie.html
posteaza textul si semnam toata lumea, anuntam si prietenii...
poate ar fi biune sa existe varianta scurta si varianta dezvoltata, ca doua paragrafe, pentru cei care n-au rabdare sa citeasca mult dar pot fi de acord cu demersul.
Varianta scurta, ceva simplu:
Domnilor XYZ, va rugam faceti tot posibilul sa nu mai avem Azucena, Dincolo de, Dincoace de, etc. Un fel de sinopsis, chapeau, ce-o fi.
Pitbull
28 Nov 2008, 00:19
Si eu mi-am pus problema scurtimii textului (stim bine cä oamenii n-au timp/räbdare), dar cred cä mai eficientä decât solutia "variantelor" ar fi aceea a "anexei" - la modul: "Pentru cine doreste o expunere mai detaliatä a aspectelor pe care le avem în vedere, am cäutat s-o facem în anexa prezentei scrisori deschise".
mirodoni
28 Nov 2008, 01:12
Eu n-as avea atata curaj sa ma iau de Mungiu si de integritatea lui. Mai ales ca omul nu a fost inca votat si, mai mult decat atat, nici in juriu sa faca parte n-a acceptat.
Nu m-am luat de integritatea lui Mungiu, vai de mine! Dar aº vrea sã-i rog pe cei care vor sã semneze petiþia propusã ºã-ºi imagineze cã s-ar întâlni într-o bunã zi faþã în faþã cu Mungiu, fie cã-l cunosc, fie cã nu-l cunosc, ºi, dupã o strângere cãlduroasã de mânã însoþitã de felicitãrile pentru realizãrile sale în domeniul filmului, sã-l roage insistent ca în calitate de proaspãt jurat sã nu promoveze decât scenarii bune ºi foarte bune, fãrã dejecþii, fãrã vulgaritate nejustificatã artistic, fãrã kitsch, mã rog, toatã lista propusã pe forumul CineMagia. La care, Mungiu, vizibil ruºinat sã zicã: vai, domnule, ce bine cã te-am întâtnit, m-ai salvat, eu tocmai mã gândeam sã le promovez. Dar ai dreptate, voi promova numai scenarii valoroase ºi am sã-i rog ºi pe colegii juraþi sã facã la fel! Ai mare dreptate, sã nu-l mai vãd pe Serj, pe Saizescu, da… da…
Sau gândiþi-vã cã aþi fi purtat aceastã discuþie cu Tudor Caranfi, cu Magda Mihãilescu, mã rog, cu oricare dintre foºtii sau viitorii juraþi. Sau cã le-aþi scrie o petiþie…
La o întrunire la CNC s-a propus menþionarea pe genericul filmelor a comisiei de promovare a scenariului. Replica a fost: fugi, dom’le, cine ar mai accepta sã facã parte din comisie!? Cât adevãr ºi tristeþe în aceste vorbe… S-a invocat apoi secretul, sau cã ar apãrea justificãri de genul scenariul era perfect, dar l-a stricat regizorul etc. Propunerea a fost consideratã de majoritatea ca fiind inacceptabilã. În salã erau reprezentanþii tuturor… entitãþilor din domeniul cinematografiei.
Dacã nu pe generic, în presã ar trebui sã fie menþionatã aceastã comisie de fiecare datã când se comenteazã filmul. Dacã presa este independentã, ce-i împiedicã pe jurnaliºti sã facã acest lucru? Nici mãcar pe CineMagia nu s-a publicat o listã completã cu filmele dezastru ºi cei care le-au promovat. Dar nici cu filmele bune, ca exemplu pozitiv
Led-Ze-Pencil
28 Nov 2008, 09:39
Asa o fi, dar tot merita lansata petitia, ca un avertisment: suntem cu ochii pe voi. Nu se stie inca exact CINE va fi in comisie si nici cat vor vrea sa echilibreze balanta "bune (le dam ca sa taca din gura) / proaste (da's ai nostri)".
Proletar
28 Nov 2008, 13:39
Asa o fi, dar tot merita lansata petitia, ca un avertisment: suntem cu ochii pe voi. Nu se stie inca exact CINE va fi in comisie si nici cat vor vrea sa echilibreze balanta "bune (le dam ca sa taca din gura) / proaste (da's ai nostri)".
pai, atata timp cat au fost doar 6 propuneri la fictiune, iar unul dintre ei, Mungiu, se pare ca a refuzat sa faca parte din juriu, raman ceilalti 5.
Led-Ze-Pencil
28 Nov 2008, 14:56
pai, atata timp cat au fost doar 6 propuneri la fictiune, iar unul dintre ei, Mungiu, se pare ca a refuzat sa faca parte din juriu, raman ceilalti 5.
A refuzat? nu stiam. Dar cand a fost propus de catre ai lui, de la ACRO n-a fost intrebat daca vrea? Cum vine asta, tu te propui, tu refuzi?
Poate ca mai degraba s-a razgandit.
Led-Ze-Pencil
28 Nov 2008, 15:53
So, mai petitionam?
Daca va uitati pe site-ul CNC veti vedea o tendinta spre transparenta care poate fi un semn bun
in 2004 se anuntau doar castigatorii, fara bugetele alocate, fara membrii comisiei, si abia apoi, la anuntarea contestatiilor apareau si ei:
2004 Comisia de selecþie:
Radu F. Alexandru
Ioan Cãrmãzan
Florin Mihãilescu
Dinu Tãnase
Bogdan Dumitrescu
Comisie care a selectat Legaturi Bolnavicioase, California Dreaming, Ryna, Un acoperis deasupra capului, Cum mi-am petrecut sf lumii, dar si "15" si "Si totul era nimic"
Comisie care a dat dupa contestatii verde pentru Marilena, Logodnicii din America, Visatoru de Barna, Candele de zapada, dar si la MDL!!! Plus unele de care n-am mai auzit nimic.
in 2005 se anunta si punctajul si sumele alocate, dar nu apar toti participantii. Oricum, un an bun: Restul e tacere, Amintiri din epoca de aur, Hrana pt pestii mici, Hartia va fi albastra, Razboi pe calea undelor, Podul de flori, Despre ingeri si par (Porumboiu) dar si Legiunea straina!!!
Comisia 2005:
Stefan Agopian
Cristina Corciovescu
Andrei Gorzo
Irina Petrescu
Oana Stoenescu.
Dar (alta) comisie pt contestatii da verde pentru Povestea unui secol, Adrian Popovici (locul I). Mai da la Schimb Valutar, Daca bobul nu moare (Sinisa Dragin) Bella Lugosi (Florin Iepan) Weekend cu mama (Stere Gulea) Europolis (Corneliu Gheorghita -debut).
Comisia 2005 de contestatii:
Nicolae Cabel
Dana Duma
Mihai Gheorghiu
Copel Moscu
Eugen Serbanescu
Leonardo Tonitza
Tudorel Urian
Gata, m-am plictisit scriind :)
Ideea era ca in 2008 de exemplu se spune tot:
comisia, TOTI participantii, nota la scenariu, punctajul producatorilor, nota finala, buget cerut, buget alocat. Ceea ce e un lucru bun, si trebuie sa ramana asa si chiar sa evolueze. Sa apara de exemplu notele nominal, pt fiecare membru al comisiei, la fiecare proiect.
Poate "societatea civila" functioneaza, obligandu-i la cat mai multa transparenta. Asadar orice actiune de buna credinta e de bun augur.
Fara Mungiu e nasol. Oare de ce s-a retras?
Avem Radu F. Alexandru, care "a lasat sa-i scape" in 2004 proiectele:
"15" "Si totul era nimic" "Marilena" "Visatorul adica Dincolo de America" "Logodnicii din America"
Avem Dana Duma care "a facut tot ce-a putut dar n-a reusit sa opreasca aprobarea" proiectului Povestea unui secol de Adrian Popovici in 2005.
Avem Alexa Visarion, care tocmai ce a castigat un proiect la CNC, sa speram ca nu va trebui sa zica multumesc cuiva, vreunui producator...
Ce mai avem? Ce mai stiti?
Cum se anunta a fi comisia?
marmatia
29 Nov 2008, 12:01
Eu cred ca este nevoie doar de un singur lucru.
Este nevoie ca membrii juriului sa inteleaga ca ei sint chemati acolo
ca sa puncteze scenariile functie de valoara lor si nu functie de apetitul lor pentru o tema sau alta.
De fapt ce se intimpla?
Membrii juriului noteaza bine scenariile CARE LE PLAC LOR! Si ei gasesc asta firesc! Pe cele care nu le plac le ard la nota cu 2, 3 si 4 ca sa le scoata automat din jocul punctelor. Mai mult, unii dintre ai se lauda chiar apoi ca au facut tot ce se putea ca sa trinteasca un scenariu sau ca sa ridice un altul.
Sa zicem ca citesc doua scenarii bune. Unul este cu un pedofil care cumva imi stirneste repulsie desi scenariul este genial. Celalalt este foarte bun dar cuminte. Pentru ca sint parinte si am oroare de pedofili ... o sa-l ard la nota cu un 2 sau 3 pe cel cu pedofili.
Este asta OK? Gasesc ca nu!
Firesc ar fi fost sa-i dau un 8-9 celui cu pedofili si un 9-10 celui cuminte.
Dar citi gindesc asa?
Majoritatea merg pe logica ... "ce-mi place o sa treaca , ce nu-mi place mai sta o tura!".
Din pacate.
Proletar
30 Nov 2008, 12:58
am o nelamurire legata de regulamentul de notare al scenariilor.
se spune undeva ca nota finala se calculeaza adunand cele 5 note ale juriului si impartind totalul la 5.
apoi, in alta parte, se spune ca, la stabilirea notei finale, se elimina nota cea mai mare si nota cea mai mica data de juriu.
cum vine asta? :?
Pitbull
30 Nov 2008, 13:25
Da, e un sistem care se practicä uneori - ca sä previnä denaturarea rezultatului în sus sau în jos, prin atribuirea unor note exagerat de mari/mici.
Poate fi aplicat în diverse forme; unii, de pildä, recurg la el doar dacä notele extreme se aflä la o diferentä mai mare de douä puncte de nota imediat urmätoare (în fond, e absurd sä-l aplici orbeste - de pildä, dintr-o serie de 5, 6, 6, 6, 7, 7, 10, sä-i elimini pe 5 si 10; sau, din 7, 7, 8, 8, 8, 8, 8, sä elimini... ce? Un 7 si un 8?)
Stie cineva EXACT cum e regula la C.N.C.?
Led-Ze-Pencil
30 Nov 2008, 13:45
exact-exact stie Anexa 9g de notare finala a scenariului
http://www.cncinema.abt.ro/Files/Documents/fls-732.rar
Nota finala a scenariilor de filme se calculeaza prin efectuarea mediei aritmetice a notelor acordate de membrii comisiei de selectie.
Pentru scenariile filmelor de fictiune de lung metraj si scurt metraj nota finala a scenariului se calculeaza prin eliminarea notei maxime si a notei minime acordate in fisa de notare si efectuarea mediei aritmetice a celorlalte note acordate de membrii comisiei de selectie
Se aplica asadar "netezirea varfurilor".
la documentar si animatie se presupune ca sunt cinstiti. Oricum, acolo sunt 3 membri si daca elimina 2...
Proletar
30 Nov 2008, 13:58
totusi, daca va uitati la notele finale din sesiunea de vara, de pilda, veti vedea ca un scenariu notat final cu 6, sa spunem, are alaturi mentionat: punctaj total scenariu: 30.
care va sa zica, 6 a rezultat din impartirea lui 30 la 5 si nu la 3, prin eliminarea extremelor.
sa insemne asta oare ca nu au existat astfel de note extreme la nici un scenariu?
Led-Ze-Pencil
30 Nov 2008, 14:00
oricum, regula asta presupune ca ai un dusman si un prieten bun in comisie. Unul iti dadea 3 altul 10.
dar daca aveai doar un dusman in comisie si nota maxima era pe bune ai de pierdut.
daca aveai doar un prieten bun si nota minima e pe bune, castigi.
deci tot merita sa ai un prieten acolo, ca prin prezenta lui acolo elimini si nota cea mai mica, care poate e pe bune.
de aia zic ca ar trebui sa se faca afisarea nominala a rezultatelor.
Bagam asta in petitie?
Cum care petitie?
Pitbull
30 Nov 2008, 14:02
Concret: cum?
Proletar
30 Nov 2008, 14:03
aveti putintica rabdare...
Led-Ze-Pencil
30 Nov 2008, 14:09
Concret: cum?
te referi la afisarea nominala a rezultatelor?
daca da atunci iata cum:
la proiectul X
Radu F Alexandru nota 10
Dana Duma nota 7
Alexa Visarion nota 8
etc
media finala: 7,52
adica pe fatza, daca au curaj.
Pitbull
30 Nov 2008, 14:15
Mi se pare firesc.
Dar asta nu depinde de comisie, ci de regulament - deci, ar face obiectul unei petitii separate (eventual, una în care sä cerem amelioräri punctuale ale regulamentului).
Led-Ze-Pencil
30 Nov 2008, 14:25
spuneam mai sus ca din 2004 pana acum se observa o crestere in transparenta a comunicatelor CNC-ului. De la 2004 doar proiectele castigatoare la 2008 unde se afiseaza multe detalii. Asta nu s-a obtinut prin schimbari de regulament, nu stiu cum s-a obtinut, poate pur si simplu datorita presiunii care se tot facea asupra institutiei.
Cred ca poate intra in aceeasi petitie: va rugam aveti grija ce selectati si anuntati-ne si pe noi ce note ati dat fiecarui proiect.
Ca acum Radu F Alexandru poate zice ca n-are nici o vina ca in 2004 s-au ales "15" "Si totul era nimic", Marilena, Logodnicii din America, Visatorul/Dincolo de America, (ce an bun!!!) ca el a dat note mici dar ceilalti...
Si poate chiar asa a fost, dar s-o stim si noi.
Led-Ze-Pencil
30 Nov 2008, 14:59
ART. 17
(2) Directorul general al Centrului Naþional al Cinematografiei va numi, prin decizie, o comisie de soluþionare a contestaþiilor, formatã din 5 membri, constituitã din angajaþi ai instituþiei ºi/sau colaboratori externi."
Inainte era ministrul culturii cel care numea membrii comisiei.
Oricum, presedintele CNC are putere cam mare:
"ART. 20
(1) Componenþa comisiilor de selecþie a proiectelor cinematografice se stabileºte, pânã la data-limitã de depunere a dosarelor de concurs, prin decizie a directorului general al Centrului Naþional al Cinematografiei, dupã consultarea uniunilor ºi asociaþiilor din domeniul industriei cinematografice.
[..]
c) procedura de consultare se considerã îndeplinitã chiar dacã Centrul Naþional al Cinematografiei nu primeºte în termenul prevãzut la litera b) propuneri din partea uniunilor ºi asociaþiilor din domeniul industriei cinematografice.
(1^2) Directorul general al Centrului Naþional al Cinematografiei poate utiliza, total sau parþial, propunerile înaintate de uniunile ºi asociaþiile din domeniul industriei cinematografice."
mai merita atentie si activitatea consiliului:
ART. 14
(1) În etapa de finanþare, Consiliul analizeazã dosarele proiectelor cinematografice în ordinea descrescãtoare a punctajelor finale stabilite prin hotãrâre a comisiilor de selecþie a proiectelor cinematografice.
(2) Procentul de finanþare alocat fiecãrui proiect se acordã în conformitate cu ierarhizarea proiectelor cinematografice selecþionate de comisiile prevãzute de prezentul regulament, în ordinea descrescãtoare a punctajului acordat, pânãla epuizarea sumelor prevãzute pentru sesiunea ºi secþiunea respective de concurs.
(3) Consiliul decide valoarea creditului direct ce se acordã în funcþie de ierarhia stabilitã, precum ºi de conformitatea ºi realitatea datelor cuprinse în documente privind:
a) bugetul de producþie sau de dezvoltare de proiect, dupãcaz;
b) planul de finanþare;
c) planul de producþie pe etape: pregãtire, filmare, montaj-sonorizare;
d) modul de derulare a contractelor anterior încheiate între Centrul Naþional al Cinematografiei ºi producãtorul proiectului cinematografic, dacã este cazul.
(4) Pentru fiecare proiect analizat se întocmeºte un raport de acordare a creditului financiar, care se semneazã de membrii Consiliului.
(5) Activitatea Consiliului de acordare a cuantumului financiar va înceta odatã cu epuizarea sumelor prevãzute a fi utilizate în cadrul sesiunii respective de concurs, sub formã de credite directe.
ART. 15
(1) Comisiile de selecþie ºi Consiliul se vor întruni, în termen de maximum douãzile de la încheierea etapei de finanþare, pentru adoptarea unei hotãrâri finale cu privire la rezultatele concursului de selecþie a proiectelor cinematografice ºi de acordare a creditelor directe.
(2) Proiectele care au obþinut credite directe sunt declarate câºtigãtoare ale concursului.
Dar cine e acest consiliu?
ART. 5
(1) Centrul Naþional al Cinematografiei este coordonat de un consiliu de administraþie, denumit în continuare Consiliu, compus din 7 membri.
(2) Membrii Consiliului sunt numiþi prin ordin al ministrului culturii ºi cultelor, pentru o perioadã de 2 ani.
(3) Din componenþa Consiliului fac parte:
a) 5 membri numiþi la propunerea uniunilor ºi asociaþiilor din domeniul cinematografiei;
b) un membru propus de Ministerul Culturii ºi Cultelor;
c) directorul general al Centrului Naþional al Cinematografiei.
(4) Membrii Consiliului sunt retribuiþi cu o indemnizaþie lunarã de 25% din salariul brut al directorului general al Centrului Naþional al Cinematografiei.
(5) Centrul Naþional al Cinematografiei este condus de un director general, numit prin ordin al ministrului culturii ºi cultelor în urma unui concurs organizat potrivit legii.
(6) Directorul general al Centrului Naþional al Cinematografiei este, de drept, preºedintele Consiliului.
(7) Directorul general al Centrului Naþional al Cinematografiei este ordonator secundar de credite ºi reprezintã instituþia în raporturile sale cu terþii.
(8 ) În exercitarea atribuþiilor ce îi revin, directorul general al Centrului Naþional al Cinematografiei emite decizii cu caracter normativ sau individual.
Practic, presedintele e tartore peste consiliu, consiliul decide finantarile, so...
farabeuf
30 Nov 2008, 16:28
la documentar si animatie se presupune ca sunt cinstiti
:lol: :lol: :lol:
Led-Ze-Pencil
01 Dec 2008, 22:42
deci?
hai mai repede, ca acum se alege comisia.
- Andrei Cretulescu
- Dana Duma
- Alexa Visarion
- Doru Mitran
- Radu F. Alexandru
impotriva? pentru? se abtine cineva?
se abtine cinema?
Proletar
01 Dec 2008, 22:47
deci?
hai mai repede, ca acum se alege comisia.
- Andrei Cretulescu
- Dana Duma
- Alexa Visarion
- Doru Mitran
- Radu F. Alexandru
impotriva? pentru? se abtine cineva?
se abtine cinema?
pai astia raman, ca sunt 5 propuneri pt 5 locuri.
mi se pare un juriu ok...
Led-Ze-Pencil
01 Dec 2008, 22:48
Ca acum Radu F Alexandru poate zice ca n-are nici o vina ca in 2004 s-au ales "15" "Si totul era nimic", Marilena, Logodnicii din America, Visatorul/Dincolo de America, (ce an bun!!!) ca el a dat note mici dar ceilalti...
Si poate chiar asa a fost, dar s-o stim si noi.
uite ca ma citez pe mine.
OK zici?
Proletar
01 Dec 2008, 23:00
LE
ma crezi ca nici eu nu mai stiu cum sa judec si pe cine?
nu cu mult timp in urma, ma certam pe aici in legatura cu notele de 3.00 pe linie ale lui voican la cnc.
totusi, cat de proaste pot fi niste scenarii sa primeasca astfel de note?
o fi scris voican in sanscrita?
pentru ca, totusi, nu putem spune ca e un ageamiu...
mister...
asa ca, crede-ma, tot ce pot spune despre juriile cnc e ca sunt...ok...un ok care poate fi interpretat cum vrea fiecare...
Led-Ze-Pencil
01 Dec 2008, 23:27
esti un simpatic.
Dar nu trebuie sa te lasi.
Nu mai da ok la oricine. Altfel, cu cine mai facem revolutie?
Oricum, in locul tau nu m-as opri la Voican, nu e cazul. Buba mare e la aia mari care inca mai imbacsesc aerul pe aici. Voican are si bune si rele, ca tot omul scenarist, dar in contextul unora care au numai rele hai sa-i matrasim pe ei intai. Voican mi se pare un tip misto dar inca negasit, nu poti sti incotro va merge. Dar despre Nichitus, Saizescu et Co treaba e clara. Nu-ti pierde munitia aiurea.
Nu uita ca in orice afacere, ca si in orice revolutie, e vorba in primul rand de prioritati.
1.nu stiu de ce il scoateti pe Mungiu de pe lista de candidati, zvonistica functioneaza ca la romanica, de unde ati scos-o ca s-a retras si evident ca propunerea s-a facut cu stiinta si vointa lui, ati vazut undeva scris si semnat de el ca se retrage, nu vrea, sau ceva asemenator? e interesant si cum s-a umflat aceasta informatie, de la "am auzit ca mungiu s-a retras..." pina la "deci mungiu nu e".
2. ce nu ati luat in calcul este ca onor dl serbanescu poate adauga nume la lista respectiva si alege din ea, nu e deloc musai ca oamenii de pe lista sa fie in comisii vezi ce s-a propus la concursul anterior si cine a fost in final in comisii.
3. despre excluderea notei maxime si minime ea se face pentru toate proiectele chiar daca sa zicem un proiect a primit 7,7,8,8,8 se elimina un 8 si un 7.
4. iar cele 30 de puncte pentru media 6 vin din faptul ca punctajul maxim pentru scenariu este de 50 de puncte adica daca ai luat 10 pe linie ai 50 de puncte daca ai luat 9,10,10,10,10 ai tot 50 de puncte si tot asa - media inmultita intr-adevar cu 5. vezi anexele la regulament.
Led-Ze-Pencil
01 Dec 2008, 23:40
4. iar cele 30 de puncte pentru media 6 vin din faptul ca punctajul maxim pentru scenariu este de 50 de puncte adica daca ai luat 10 pe linie ai 50 de puncte daca ai luat 9,10,10,10,10 ai tot 50 de puncte si tot asa - media inmultita intr-adevar cu 5. vezi anexele la regulament.
Cu Mungiu ai dreptate, cineva a lansat ceva si restul a luat-o de buna.
Cu mediile nu stiu ce sa zic, daca iei ultimele rezultate prea se impart bine la 5 si nu la 3, cum ar fi daca s-au scos maxima si minima. De ex calitatea scenariului 33,35, nota scenariului 6,67 adica 33,35:5.
sigur ca se impart la 5 bine pt ca situatia e asa - inca odata: sunt 5 note, se dau la o parte cea mai mica si cea mai mare se face media celor 3 ramase si media respectiva se inmulteste cu 5 si se obtine punctajul respectiv.
algoritmul e destul de greoi dar s-a ajuns la aceasta solutie tocmai din motivele enumerate de voi: ca un protejat al juratului x sa nu se poata bucura de 10-le acestui dupa cum un jurat care vrea on purpose sa-i dea in cap concurentului y cu un 2 sa nu o poata face.
la fel e si cu punctele pt televiziuni, festivaluri etc ele se inmultesc , impart etc dupa un algoritm gindit astfel incit sa pastreze niste ponderi si in acelasi timp sa ramina la un max de 25/10/15 puncte dupa caz.
nu e cea mai buna solutie poate, dar a luat zile si nopti si multe minti adunate ca ea sa ajunga la o forma si au comentat multi dar nimeni n-a venit cu solutii concrete si viabile de inlocuire.
Led-Ze-Pencil
02 Dec 2008, 15:15
Pai atunci cel din comisie care este "cumparat" nu va da 10, va da 8, dar e limpede ca va creste nota: daca - putin probabil, altul a dat nota mai mare ca el atunci nota aia va fi exclusa si deci nota lui va fi luata in calcul - ceea ce e bine. Daca toti ceilalti vor da note mai mici de 8, el va fi exclus dar va trage dupa el si pe cel care a dat nota minima, sa zicem 2, si in felul asta nota finala tot va fi mai mare.
Nu se poate sta la o masa si discuta notele, dupa secretizare?
Uite o discutie Andrei Gorzo - Valerian Sava pe tema asta si alte treburi de-ale cnc-ului.
http://193.226.142.142/work/observatorulcultural.ro/observatorcultural.ro/www/CUM-POATE-INCEPE-REFORMA-INSTITUTIONALA-IN-CINEMATOGRAFIE-(II)C*articleID_17083-articles_details.html
"Cind plicurile cu bani nu circula
V.S. Dar cum e cu acele note individuale ale membrilor comisiei? Ele mi se par utile pentru a face o preselectie, dar nu mai mult. N-ar trebui sa fie decisiva, precum la Eurimages, discutia critica a textelor aflate pe masa, cu argumente si contraargumente, cu discutii si cu un vot pe fata, prin care sa se poata stabili eventual alt clasament decit cel rezultat din notele initiale?
A.G. Important e ca nici unul dintre cei 5 membri ai comisiei sa nu fie corupt.
V.S. Dar, daca s-ar stabili prin Regulament ca decisive sint argumentarea critica si votul deschis, morisca asta n-ar fi cel putin incetinita?
AG: Repet: cu o conditie, ca toti cei 5 sa fie onesti si competenti.
V.S. Macar 3 din 5. Insa cu algoritmul uniunilor mafiote, e putin probabil, asa ca ma intorc la intrebarea: prin ce miracol ai si ati reusit Palmaresul din vara lui 2005?
A.G. Pentru ca – poate prin miracol, cum zici – toata lumea a fost onesta: Stefan Agopian, Cristina Corciovescu, Irina Petrescu, Oana Stoenescu. Era foarte clar ca toti voiam un palmares cit mai bun, toti voiam sa cistige proiectele cele mai bune, si asa au avut cistig de cauza Nae Caranfil, Cristi Puiu, Radu Muntean, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Radu Jude...
V.S. Si notele prealabile au fost cele care au determinat cistigatorii si ierarhia finantarilor?
A.G. Ne-am intilnit si am si discutat, ceea ce e, intr-adevar, foarte important, dar...
V.S. Notele initiale au ramas decisive?
A.G. Toti, la inceput, ne-am trecut notele in creion, apoi ne-am intilnit si-am discutat, iar acolo unde au existat ciocniri, diferente mari de opinii, am stat, am dezbatut si, ocazional, ne-am revizuit verdictele initiale. Dar, repet, asa ceva nu se poate face cu folos decit intr-o atmosfera in care toata lumea vrea binele, in care toata lumea stie ce face...
V.S E o utopie.
A.G. E o utopie, dar, ca membru al comisiei din 2005, am avut norocul rar sau, cum zici, in unicat ca in dezbateri toate partile si toate parerile sa fie de bun-simt si de buna-credinta; nimeni de-acolo n-ar fi pus nota 4 pe un scenariu ca Moartea domnului Lazarescu. Eram cinci oameni intre care se putea discuta. "
Deci s-au intalnit si au discutat, avand notele trecute in creion.
acum despre comisii:
"V.S. Eu am respins oferta publica facuta de directorul general, la conferinta de presa din decembrie, de a fi inclus in viitoarea comisie, atita timp cit ramine in vigoare actuala Lege. Ulterior am zis insa ca as accepta, daca n-as fi singurul critic, ci am fi cel putin doi.
A.G. In vara lui 2005 am fost doi, cu Cristina Corciovescu, dar merg pina la a zice ca ideal ar fi ca in aceste comisii sa fie numai critici.
Oricum, cei dintii chemati n-ar fi profesionistii in virtual conflict de interese prin rotatie – regizorii, scenaristii, producatorii.
V. S. Problema este ca o buna parte a criticii noastre de film e clientelara si are antecedente care o compromit: nu stiu daca gasesti destui critici necompromisi intr-un fel sau altul.
Iar dregatorii si UCIN-ul, cu „Asociatia criticilor“ din subordine, ii vor „gasi“ repede pe ceilalti.
A. G. Felul in care functioneaza in momentul de fata numirea comisiei (fiecare uniune isi numeste omul ei) mi se pare profund defect. Din mai multe puncte de vedere: o data pentru ca, evident, omul pe care-l numeste o uniune nu va mai fi un analist dezinteresat al scenaristilor si titularilor de proiecte, ci va fi in misiune si, automat, susceptibil a proteja anumite interese si, eventual, a le da la gioale celorlalti; iar in al doilea rind, pentru ca multi dintre profesionistii numiti – ingineri de sunet, directori de imagine –, oricit ar fi de profesionisti pe felia lor, pur si simplu nu sint calificati pentru a evalua scenarii.
Proletar
02 Dec 2008, 17:31
si iata ce spune acelasi Andrei Gorzo despre cum a sprijinit el Legiunea straina a lui Daneliuc, fiind in juriul CNC:
"Filmul nu meritã vãzut, dupã cum nu merita finanþat. N-ar fi fost finanþat dacã nu l-aº fi susþinut chiar eu, la concursul CNC din 2005, în faþa obiecþiilor vehemente ale mai multor colegi de comisie. Tot ce pot sã spun în apãrarea mea este cã, pe hîrtie, satira avea o formã (era o satirã, nu o forfotã fãrã sens), iar dialogul (care pe ecran devine totuna cu zgomotul de fond) avea o vitalitate obscenã, inconfundabilã; deºi scenariul era nesemnat, dupã douã pagini am ºtiut cu cine am de-a face. Dilema mea de-atunci a fost: oare avem dreptul de a-i refuza finanþarea unui talent atît de artezian, fie el oricît de bezmetic? Acum ºtiu rãspunsul"
asadar, membrii comisiei se cearta intre ei, cu scenariile pe masa, in privinta notelor anumitor scenaristi/regizori??
pai si unde e votul secret?
pai cu media e asa: se scad cele 2 -minima si maxima se face media si media se inmulteste cu 5. adica ai 5,6,7,7,8 - 5 si 8 pleaca, iar media 6.67 se inmulteste cu 5 si devine din nota puncte -la numar 33.35.
scuzati de novicism... promit sa invat sa nu postez mesaje de 2 ori...doar pt ca sunt chioara.
Proletar
03 Dec 2008, 09:50
pai cu media e asa: se scad cele 2 -minima si maxima se face media si media se inmulteste cu 5. adica ai 5,6,7,7,8 - 5 si 8 pleaca, iar media 6.67 se inmulteste cu 5 si devine din nota puncte -la numar 33.35.
da, acum se explica totul...
Proletar
05 Dec 2008, 17:04
structura finala a comisiei CNC pentru fictiune este:
- Radu F. Alexandru
- Dan Nutu
- Doru Mitran
- Cristian Mungiu
- Alexa Visarion.
o surpriza fata de propunerile initiale: Dan Nutu.
Led-Ze-Pencil
05 Dec 2008, 19:38
un regizor de film, un regizor de teatru, un actor, un operator, un scenarist - cata diversitate! Cine mai are ceva de obiectat?
Articolul 20 din regulament spune:
(4) Persoanele propuse pentru comisiile de selecþie ºi pentru comisia de lectori, membrii familiilor acestora sau rudele lor de gradul I nu pot participa, în nicio calitate, la realizarea unui proiect cinematografic înscris în sesiunea respectivã de concurs.
Rudele nu. Restul...
Led-Ze-Pencil
06 Dec 2008, 09:29
ma gandeam eu ca o sa mi se reproseze asta :D Stiu ca a facut si filme... Inainte de tacere mi se pare cel mai bun, dar nu conteaza.
Reproduc de pe siteul CNC, ca sa nu mai avem discutii in sensul asta
1. Fictiune lung si scurt
- domnul Radu F. Alexandru - dramaturg
- domnul Dan Nuþu- actor
- domnul Doru Mitran- producãtor, profesor
- domnul Cristian Mungiu – regizor,scenarist, producãtor
- domnul Alexa Visarion. regizor, scenarist, profesor
2. Documentare si animatie
- doamna Viorica Bucur- critic ºi istoric de film, prof. univ.
- domnul Constantin Pãun - regizor
- domnul Alexandru Solomon - realizator de film,asistent.univ.
Dar stai! Doru Mitran e si (in primul rand) un important director de imagine. Radu F Alexandru e si scenarist, cu 4 filme la activ. Dan Nutu a scris si poezii cand era mic... :) Au omis si ei, mi se iarta si mie.
Ideea mesajului anterior era cu totul alta.
Pitbull
06 Dec 2008, 09:56
Iertat sä fiu, dar prezenta lui Dan Nutu mi se pare mai mult omagialä decât rationalä.
In schimb, îmi place cum aratä comisia la doumentar/animatie. Vio, Ticä si Alecu nu-s niste tras-împinsi, si nici sä fi mânärit vredatä n-am auzit. Sper sä-mi confirme impresiile excelente pe care le am despre toti trei.
Led-Ze-Pencil
06 Dec 2008, 10:01
Iertat sä fiu, dar prezenta lui Dan Nutu mi se pare mai mult omagialä decât rationalä.
In schimb, îmi place cum aratä comisia la doumentar/animatie. Vio, Ticä si Alecu nu-s niste tras-împinsi, si nici sä fi mânärit vredatä n-am auzit. Sper sä-mi confirme impresiile excelente pe care le am despre toti trei.
De acord cu ambele observatii.
Lui Dan Nutu i-au dat asa, premiu pentru intreaga activitate, un loc in comisia CNC. Nici nu era pe lista de propuneri, nu?
Dar presedintele poate face ce vrea.
Art 20.
(1.2) Directorul general al Centrului Naþional al Cinematografiei poate
utiliza, total sau parþial, propunerile înaintate de uniunile ºi asociaþiile din
domeniul industriei cinematografice."
Pitbull
08 Dec 2008, 23:03
http://www.petitiononline.com/1pitbull/petition.html
So pe ea cu semnäturile!
So pe ea cu forwardärile!
So pe ea si so pe ei!
Ar merge pusa si pe pagina de inceput a site`ului ... pentru a fi semnata si de cei care nu sunt useri Cinemagia.Sunt sigur ca sunt destui care ar dori sa participe la aceasta actiune.
Pitbull
09 Dec 2008, 11:53
Cred c-au s-o punä - Gloria si Stefan se gândesc la cât mai multe solutii de campanie.
Trebuie un anumit numar de semnaturi sa fie stranse ?
Pitbull
09 Dec 2008, 12:01
Nu, cä nu are legäturä cu nici o lege care sä presupunä asemenea conditionäri.
The most, the better!
Led-Ze-Pencil
09 Dec 2008, 19:28
http://www.petitiononline.com/1pitbull/petition.html
Sa nu se piarda pe drum.
Zice in josul paginii de forum Cinemagia.
Avem 19370 utilizatori inregistrati
pai ar fi bine sa dea cu subsemnatul (daca-i intereseaza si-s de acord).
Ehee ... daca ajunge la 1000 si ceva atunci trebuie deschisa prima sampanie :)
Led-Ze-Pencil
11 Dec 2008, 15:30
Ehee ... daca ajunge la 1000 si ceva atunci trebuie deschisa prima sampanie :)
deocamdata se apropie vertiginos de 100. :)
confuzius
13 Dec 2008, 18:17
Nici vorba sa inceapa lecturarea scenariilor pana in sarbatori. Asa incat rezultatele se vor da hat prin martie. Mai observ la unii din voi tot felul de naivitati, ca ala-i bun, ca ala nu. Sistemul nu e bun, asta e. Vedeti vreun concurs alternativ, organizat in Romania, de romani, chiar si de privati. Se pretinde ca acesta al CNC-ului ar fi organizat pe banii dinafara banilor publici. Vezi ce combinatie ? Statul si banul privat. Mama, mama...
Led-Ze-Pencil
15 Dec 2008, 08:54
Ploaie bittorentiala cu filme ale lui Margineanu.
Vazut sau revazut cu mai mare atentie Binecuvantata fii, inchisoare, Undeva in est, Priveste inainte cu manie si Padureanca. Frumos asezate, bine facute, sensibile. Si daca ziceti ca si Schimb valutar e onorabil atunci cred ca i se poate ierta Logodnicii din America. Omul e totusi cu capul pe umeri, nu ca altii, dintre cei citati in Petitie. E putin nedrept sa fie bagat in aceeasi oala, pentru o singura greseala.
Si regulamentul CNC-ului taxeaza pe regizori dupa 2 filme proaste la rand, nu dupa unul.
Pitbull
15 Dec 2008, 13:06
Tocmai de-aia, nu l-am mentionat personal - iar "Logodnicii..." l-am inclus printre proiectele a cäror ratare se prefigureazä încä din scriiturä.
marmatia
17 Dec 2008, 16:51
Salutare, am citit petitia si am o mica observatie privind textul.
Se pune prea tare accentul pe persoane (regizori) si prea putin pe problemele regulamentului de concurs.
Nu cred ca un regizor, indiferent de nume, dupa citeva rateuri nu poate sa scoata si o perla. Chiar si o perla plina de saliva tot perla este. Sau de ce un regizor care a avut un succes urias cu un film nu ar putea face un fis la o diferenta de citiva ani? Margineanu este cel mai bun exemplu pentru ambele cazuri. A facut fisuri dupa filme remarcabile si un ultim film onorabil dupa un fis.
Sint regizori care scriu scenarii care aproape ca sint deja decupate. Un asemenea scenariu are sanse chiar si in mina unui diletant. Daca diletantul are bani sa plateasca scenariul si actori mari ce-i poti face?
Pitbull
17 Dec 2008, 17:08
Se pune prea tare accentul pe persoane (regizori) si prea putin pe problemele regulamentului de concurs.
Da - este o petitie adresatä strict juriului de la editia de-acum, cu referire la acest concurs. Nu mi-am propus, deocamdatä, mai mult.
Celelalte observatii ale tale sunt pertinente si meritä sä le discutäm.
Ar fi excelent ca, la un moment dat, sä ne bubuie mintea, dupä multä caznä, si un set de mäsuri fezabile de ordin general, la nivelul regulamentului, etc.
Deja, sectiunea asta a noasträ vuieste de asemenea dezbateri - parte analitice si creatoare, parte logoreice si sterile (firesc). Poate, cândva, vor contribui si la generarea unor rezultate de duratä.
Led-Ze-Pencil
17 Dec 2008, 17:11
Nu cred ca un regizor, indiferent de nume, dupa citeva rateuri nu poate sa scoata si o perla. Chiar si o perla plina de saliva tot perla este. Sau de ce un regizor care a avut un succes urias cu un film nu ar putea face un fis la o diferenta de citiva ani? Margineanu este cel mai bun exemplu pentru ambele cazuri. A facut fisuri dupa filme remarcabile si un ultim film onorabil dupa un fis.
Sint regizori care scriu scenarii care aproape ca sint deja decupate. Un asemenea scenariu are sanse chiar si in mina unui diletant. Daca diletantul are bani sa plateasca scenariul si actori mari ce-i poti face?
Pai dupa cate rateuri poti sa-l opresti pe omul ala? Regulamentul CNC il taxeaza dupa 2, adica ii scade nota daca are doua fasuri la rand. Asta sa fie una din problemele regulamentului?
Daca nu, atunci care-s alea? Sa le discutam, frumos.
marmatia
31 Dec 2008, 17:37
Pai sa le discutam. Dar fara cagule trase pe fata, fara nick nameuri, fara IDuri sugestive si eventual fara patima. Fiind vorba si de bani vor exista mereu suspiciuni indiferent de cit de solide sint argumetele unora sau altora. Adica nu stiu daca aici e locul nimerit si nici nu stiu un altul.
Revenind la petitie am o intrebare care nu-mi da pace. Chiar poate cineva sa garanteze ca un regizor ca Daneliuc o sa rateze de acum toate filmele sale?
Pitbull
31 Dec 2008, 18:22
Da. Eu.
Am fost cândva idealist. Acum sunt lucid.
Totusi, chiar si lui îi mai acord o sansä - în citatul:
"Le încurajãm eforturile, ambiþia ºi voinþa, ºi le urãm succes acestor cineaºti, printre care figureazã la loc de cinste Mircea Daneliuc, Sergiu Nicolaescu, Geo Saizescu, ªerban Marinescu, Marius Theodor Barna, Cristina Nichituº, Petre Nãstase, Ioan Cãrmãzan, Adrian Popovici, etc., dar considerãm cã este în interesul filmului românesc ca experimentele, cãutãrile ºi tentativele lor actuale sã se desfãºoare exclusiv cu fonduri private, ºi evitându-se difuzarea rezultatelor în reþeaua publicã ºi pe posturile de televiziune, pentru a nu coborî nivelul de ansamblu al filmului românesc ºi a nu favoriza rãspândirea confuziei de valori. Nu au motive de a se teme cã am cere îngrãdirea libertãþi lor de expresie: experienþe de datã recentã au demonstrat cã orice film realizat cu mijloace limitate ºi pentru circuit închis, dacã e cu adevãrat valoros, va rãzbate imediat ºi la nivelul publicului larg."
Deci, da - sunt de acord sä facä filme în continuare, dar nu cu bani de la C.N.C. Ba chiar, sper ca si producätorii privati sä aibä destulä minte si sä nu le mai dea Daneliucilor fonduri, ci sä le investeascä în proiecte culturale autentice.
Daneliucii au tot dreptul sä facä filme cu camera digitalä, cu prietenii, cu bani din buzunar si cu multä pasiune si entuziasm, si sä le posteze pe youtube.
GARANTEZ: Dacä s-a întâmpla minunea unui nou "Proba de microfon", "Moara lui Cälifar", sau "Dacii", NU VA TRECE NEOBSERVATA.
Pashpix
08 Jan 2009, 15:32
Bugetul CNC pentru finanþarea producþiilor cinematografice, mai mic cu 40%
Bugetul Centrului Naþional al Cinematografiei pentru finanþarea producþiilor cinematografice pentru ultima sesiune din 2008 este de 12 mil. lei, mai mic cu 40% faþã de sesiunea precedentã, în condiþiile în care numãrul proiectelor nu a scãzut, au declarat pentru NewsIn reprezentanþii instituþiei. Astfel, Centrul Naþional al Cinematografiei (CNC) va dispune de cele 12 de milioane de lei pentru a finanþa cele mai bune din cele 139 de proiecte primite în cadrul concursului pentru creditare financiarã directã a producþiilor cinematografice, a spus directorul general al instituþiei, Eugen ªerbãnescu.
"Pentru sesiunea trecutã (n.r. sesiunea I a anului 2008) bugetul de care am dispus a fost de 20 de milioane de lei, în vreme ce numãrul proiectelor a fost apropiat de cel din sesiunea aceasta", a spus Eugen ªerbãnescu.
Filmele analizate de comisiile desemnate de instituþie sunt împãrþite în cinci categorii, partea cea mai mare a fondurilor, 6,96 milioane de lei, revenind lung-metrajelor de ficþiune, categorie la care sunt analizate 26 de proiecte. Secþiunea care are alocatã cea mai micã sumã, 600.000 de lei, care include scurtmetrajele de ficþiune a atras însã cele mai multe proiecte (62), în vreme ce pentru documentare, cele mai bune din cele 26 de proiecte vor împãrþi 1,2 milioane de lei.
Tot 1,2 milioane de lei au fost alocaþi pentru secþiunea animaþie, care cu cele cinci propuneri este cea mai puþin solicitatã, pe când la secþiunea lung-metraje de ficþiune de debut, cei mai buni din cei 20 de debutanþi vor beneficia de 1,8 milioane de lei. Câºtigãtorul fiecãrei categorii primeºte toþi banii de care are nevoie, în vreme ce urmãtorii îºi împart banii în ordinea clasãrii, numãrul de proiecte finanþate putând varia.
Proiectele câºtigãtoare pentru aceastã sesiune vor fi anunþate la sfârºitul lunii ianuarie. Aceastã a doua sesiune anului 2008 îi are în componenþa juriilor pe regizorul, scenaristul ºi producãtorul Cristian Mungiu, cunoscut publicului în special pentru pelicula sa "4 luni, 3 sãptãmâni ºi 2 zile", dramaturgul Radu F. Alexandru, producãtorul Doru Mitran, actorul Dan Nuþu, regizorul ºi scenaristul Alexa Visarion, criticul ºi istoricul de film Viorica Bucur, regizorul Constantin Pãun ºi realizatorul de film Alexandru Solomon.
Led-Ze-Pencil
08 Jan 2009, 15:43
Ce-o fi anunþul ãsta, un avertisment? O lubrifiere? Ca sã intre mai uºor þeapa?
Proletar
08 Jan 2009, 17:06
chestia asta, cu fondurile reduse fata de sesiunea din vara, o remarcasem si eu, undeva, pe forum, cu ceva timp in urma.
deci avem asa:
62 de scurtmetraje
26 lungmetraje
20 lungmetraje debut.
cum era in vara trecuta?
51 scurtmetraje
22 lungmetraje
25 lungmetraje debut.
Led-Ze-Pencil
08 Jan 2009, 17:10
cum era in vara trecuta?
iarna nu-i ca vara :)
Proletar
08 Jan 2009, 17:16
cum era in vara trecuta?
iarna nu-i ca vara :)
mda, iarna e gheatza la mal.
Led-Ze-Pencil
08 Jan 2009, 17:35
si turturi la gaze :)
bine ca n-au inghetat de tot finantarile: criza, Putin, etc...
Pitbull
08 Jan 2009, 19:17
Mda, da' au înghetat semnäturile pe petitie.
Mai forwardati si voi linkul lacontacte... la cât mai multe contacte...
Dacä vi s-au terminat, mai faceti-vä... Mäcar vreo zece zilnic... Cä nu-i greu.
Uite, încep eu!
Led-Ze-Pencil
08 Jan 2009, 19:21
eu sunt convins ca mesajul petitiei a ajuns la cei 5, iar numarul semnatarilor nici nu mai conteaza.
Catre presa am trimis linkul cu petitia, acum am scris si la blog.
http://www.cinemagia.ro/blog/?p=442
marmatia
13 Jan 2009, 19:47
Un prieten mi-a subliniat un aspect care-mi scapase la prima lectura.
Petitia pleaca de la falsa ipoteza cum ca s-ar cunoaste numele celui ce semneaza scenariul depus in concurs. Sau numele regizorului care oricum se poate schimba pe parcurs.
Pitbull
13 Jan 2009, 20:15
Falsa ipotezä cä abureala cu secretizarea ar fi luatä în serios de cineva a fäcut obiectul unor tone de mesaje de-ale noastre, în topicurile despre C.N.C. de pe-aici.
N-am abordat-o în petitie fiindcä n-avea rost. Toatä lumea stie adevärul.
Led-Ze-Pencil
20 Jan 2009, 17:43
Nou! De la 1 ianuarie 2009 importante schimbari ale reglementãrilor privind acordarea sprijinului pentru coproductie, distributie, sãli de cinema, digitizare
http://www.cncinema.abt.ro/Files/Documents/fls-823.pdf
http://www.cncinema.abt.ro/Files/Documents/fls-824.pdf
e de bine, maicã, e de rãu?
Proletar
21 Jan 2009, 10:12
pãi cred cã e de rãu...
4 reuniri Eurimages în loc de 5....probabil cã asta înseamnã mai puþini bani puºi în joc.
Led-Ze-Pencil
23 Jan 2009, 17:03
iata ce au inteles unii din petitia asta:
Anca Gradinariu, e mai dura, ea o da cu interzicerile direct. "Interzicerea participãrii la concurs a unor regizori fãrã nici un palmares, adicã fãrã premii ºi fãrã public, de tipul Barna sau Cãrmãzan (existã ºi o petiþie on-line în acest sens).
grav!
gasiti acest text printre comentariile la articolul lui Valerian Sava, care merita citit
http://www.observatorcultural.ro/Gunoiul-(de-sub)-Eugen-%C4%B9%C2%9Eerbanescu-inamovibil-la-CNC*articleID_21073-articles_details.html
StefanDo
23 Jan 2009, 17:07
aha, juna Andreea Tanase, sefa comisiei care crede ca Milk ar trebui interzis minorilor :)
Led-Ze-Pencil
23 Jan 2009, 17:30
cine sa aiba grija de minori decat cineva abia trecut de majorat... si de toate grelele incercari si experimente inerente acestei perioade? :)
StefanDo
23 Jan 2009, 17:34
pai cine stie cat a dus gunoiul juna... :D
hai sa nu fim rautaciosi si sa ne rezumam la ce conteaza in CNC, gunoiul e si asa in cantitati uriase
Led-Ze-Pencil
23 Jan 2009, 17:40
eu atat am vrut sa zic: petitia a fost interpretata gresit, ca o incercare de purificare extremista.
unu: stie cineva cand au de gand ametitii astia de la cnc sa anunte rezultatele?
doi: sunt nou pe-aici, dar, ca un novice care se respecta, am pareri inamovibile precum serbanescu :D . Petitia mi se pare funny, admir efortul depus pentru intocmirea ei, dar mai tare admir superba ei inutilitate. E la fel de suprarealista ca o greva a scenaristilor romani.
Pitbull
03 Feb 2009, 08:12
Existä situatii când un lucru inutil si just te face sä te simti incomparabil mai bine decât unul util (idiferent cât de just sau injust o fi...) Cam ca plecarea lui Rhett Butler sä lupte, în ceasu-al doispcelea, când prarfu' se-alesese de Confederatie. (Asta ca sä nu zic vorbä mare: "To dream the impossible dream, / To beat the unbeatable foe, / To bear with unbearable sorrow, / To run where the braves dare not go"
Welcome to Cinemagia, Sancho...! I mean, Pancho (Villa?)... No, EMILIANO (Zapata!). Keep close! :)
Proletar
03 Feb 2009, 14:15
cred ca luni, pe 9, se vor afisa rezultatele.
Led-Ze-Pencil
03 Feb 2009, 19:39
luni, 9 februarie.
Ultima noapte de serbanescu, intaia noapte de carmazan?
Sau mai degraba "Intunecare"? :)
farabeuf
04 Feb 2009, 15:37
Creca mai dureaza un pic :oops:
Led-Ze-Pencil
05 Feb 2009, 08:40
mai dureazã un pic afiºarea rezultatelor sau aducerea lui Cãrmã la Cârmã?
Proletar
05 Feb 2009, 09:59
mai dureazã un pic afiºarea rezultatelor sau aducerea lui Cãrmã la Cârmã?
probabil cã ºi una, ºi alta...
acum eu am o nedumerire....
am observat ca, si in alte domenii, sefi peste organismele astea centrale se pun oameni fara un trecut foarte glorios in bransa respectiva.
de pilda, marii sportivi pusi sa conduca federatii au dat chix.
pe la uefa si fifa au fost mai degraba alesi manageri.
abia acum a ajuns platini in varf, un nume cat de cat celebru.
ce sa mai vorbim de ministerele romanesti...unde sunt tot felul de nume aflate pe dinafara sistemului.
marmatia
05 Feb 2009, 17:48
Eu zic ca in mandatul lui Mitulescu (un outsider!) lucrurile au stat mai bine dintr-un punct de vedere.
Nu vedeai gramada de proiecte cazute in poala aceluiasi producator. Continua aparitie a altor case de productie mie mi se pare o chestie benefica dar din pacate accesarea fondurilor CNC e aproape imposibila celor sositi de curind in peisaj.
De ce s-ar dori inlocuirea actualului director atita timp cit cei mai vocali dintre regizori primesc finantare dupa finantare?
Chestia cu comanda politica este o gogosica rasuflata.
Led-Ze-Pencil
05 Feb 2009, 18:16
"ART. 50
...
(2) Directorul general al Centrului Naþional al Cinematografiei va numi,
prin decizie, o comisie de soluþionare a contestaþiilor, formatã din 5
membri."
pai de aia.
am mai zis si-n alta parte ca DG-ul CNC are puteri de Tzar.
marmatia
05 Feb 2009, 19:17
Dar la contestatie iti poti umfla doar punctajul de la calitatea regizorului si pe cel de la calitatea producatorului.
Nota pentru scenariu ramine batuta in cuie.
Led-Ze-Pencil
05 Feb 2009, 19:52
cu toate astea au fost proiecte care au trecut granita, desi nu meritau.
e drept, asta se intampla in vremea in care cnc-ul nu publica atat de detaliat tot ce a dospit juriul acolo.
de asta zic: mai multa transparenta, mai multa dreptate. Cand e publica treaba, ti se mai face si rusine.
farabeuf
05 Feb 2009, 21:59
CNC-ul este doar semi-corupt. Fata de nivelul general de shpagomafie din structurile statului, cel putin in ultimi 2 ani, e clean. Un scenariu de 8 al unui necunoscut e posibil sa piarda in fata unuia de 6,5 al unui invartit, dar scenariul de 9 al lui Porumboiu, Puiu, Mitulescu, Radulescu si inca altii sigur va trece.
Cunosc – si se vad pe listele castigatorilo, nu din surse – suficienti insi fara spate cu producatori debutanti sau f la inceput care au luat finatari.
Evident ca ar fi frumos (utopie) sa fie totul pe bune la CNC, dar sistemul functioneaza, ideea find ca NU mai poate bloca pe nimeni (cum s-a intamplat ani si ani la randul). Fiecare e pe barba lui acuma si face ce filme poate, si pizza si porumboiu si oricare altul.
Led-Ze-Pencil
08 Feb 2009, 13:25
Maine aflam numele viitoarelor capodopere romanesti?
Proletar
08 Feb 2009, 17:22
probabil cã da.
oricum, sunt atât de puþini bani puºi în joc încât va fi foarte greu sã fie împãrþiþi...
Proletar
09 Feb 2009, 11:15
daca ar fi fost rezultatele azi, probabil ca deja la ora asta ar fi fost organizata o conferinta de presa.
stie cineva de aceasta conferinta?
pe site-urile de stiri nu gasesc nimic....
farabeuf
09 Feb 2009, 14:04
Proletar
09 Feb 2009, 14:16
inseamna ca pe luni, 16 feb?
farabeuf
09 Feb 2009, 15:19
Indiferent de rezultate, invingatorii vor avea viata grea, adica 2009 NU e an de strans bani de la agentii & TVR, iar de afara la fel. Deci cei care o sa castige acuma poate o sa filmeze in toamna lui 2010…
(La Sarajevo a castigat un premiu de dezvoltare “Eu cand vreau sa fluier, fluier” si era (parca) 7500 E in servicii de la o companie sarbeasca. Probabil iti dau la filmare un trav si 2 proiectoare si zic uite astea fac 7500 E, bafta. Evident ca e mult mai bine decat nimic, dar fata de ce spera aplicantul e 100% maruntish)
cam da, va fi greu de facut filme anul asta.
Am sunat la CNC, abia saptamana viitoare se vor da rezultatele; nu stiu cand, in ce zi anume, dar oricum nu mai e programata saptamana asta nici o intrunire a membrilor comisiilor de jurizare (care ar putea amana anuntarea rezultatelor).
Airlight
09 Feb 2009, 17:07
Indiferent de rezultate, invingatorii vor avea viata grea, adica 2009 NU e an de strans bani de la agentii & TVR, iar de afara la fel. Deci cei care o sa castige acuma poate o sa filmeze in toamna lui 2010…
(La Sarajevo a castigat un premiu de dezvoltare “Eu cand vreau sa fluier, fluier” si era (parca) 7500 E in servicii de la o companie sarbeasca. Probabil iti dau la filmare un trav si 2 proiectoare si zic uite astea fac 7500 E, bafta. Evident ca e mult mai bine decat nimic, dar fata de ce spera aplicantul e 100% maruntish)
Nu e productie, sunt servicii de post. Magic Box e compania respectiva.
marmatia
09 Feb 2009, 17:26
Cineva avansa aici o idee periculoasa.
Succesul de azi in festivaluri al unui scenarist ar fi o garantie pentru calitatea scenariilor viitoare semnate de acelasi scenarist.
Cu asta nu pot sa fiu de acord. Mai mult, eu unul cred ca daca se afla ca un scenariu este semnat de Mungiu acest lucru inhiba comisia si brusc nota lui va creste indiferent de calitatea scenariului.
De ce nu se grabeste CNC cu rezultatele? Ca sa evite surprizele neplacute din urma cu ani. Poate cineva care are filmul selectionat la Berlin o sa ia un premiu si in acelasi timp CNC ii trinteste proiectul.
Si deci se asteapta sa se termine festivalul de la Berlin. Acelasi festival functioneaza in schimb si ca paravan. Uitati ce corecti am fost sesiunea asta, tocmai celui premiat la Berlin i-am aprobat un proiect.
Proletar
09 Feb 2009, 18:20
Cineva avansa aici o idee periculoasa.
Succesul de azi in festivaluri al unui scenarist ar fi o garantie pentru calitatea scenariilor viitoare semnate de acelasi scenarist.
Cu asta nu pot sa fiu de acord. Mai mult, eu unul cred ca daca se afla ca un scenariu este semnat de Mungiu acest lucru inhiba comisia si brusc nota lui va creste indiferent de calitatea scenariului.
De ce nu se grabeste CNC cu rezultatele? Ca sa evite surprizele neplacute din urma cu ani. Poate cineva care are filmul selectionat la Berlin o sa ia un premiu si in acelasi timp CNC ii trinteste proiectul.
Si deci se asteapta sa se termine festivalul de la Berlin. Acelasi festival functioneaza in schimb si ca paravan. Uitati ce corecti am fost sesiunea asta, tocmai celui premiat la Berlin i-am aprobat un proiect.
Ai perfecta dreptate.
Veti vedea acum debutul in lung metraj al unui regizor premiat anul trecut la un festival important.
Chestia asta a fost considerata probabil suficienta pentru a-i da finantare.
marmatia
09 Feb 2009, 18:46
Cred ca stiu la cine te referi si consider ca merita cu prisosinta sa debuteze in lung metraj.
Macar daca erau toti premiati ca el la momentul debutului pe banii CNC. Eu mereu am crezut ca un regizor inspirat poate sa salveze un scenariu mai slab. Invers insa nu e posibil. Adica decit un scenariu de 10 cu un regizor de nota 2 mai bine un scenariu de 2 cu un regizor de nota 10.
Este un subiect sensibil. Se vorbeste despre sustinerea regizorilor dar nu e chiar asa. Iti trebuie nervi de otel, mie mi-au calculat nota la regizor diferit in ani diferiti. Cu o diferenta de 11 puncte!
Despre ce vorbim aici?
marmatia
10 Feb 2009, 16:47
Valoarea unui scenariu este mereu discutabila, valoarea unui regizor insa nu prea.
Numai la noi se crede ca un scenariu bun poate sa compenseze lipsa de pregatire a regizorului.
Pitbull
10 Feb 2009, 17:05
Ne-nvârtim în jurul cozii.
Dintr-un scenariu prost NU se poate face un film bun - decât rescriind complet scenariul; adicä, fäcând ALT scenariu: bunul BUN! Q.e.d.
(Evitati ieea tembelä cä scenariul ar fi doar un pretext - cum spun unii bipezi care iau lefuri grase la unateceu; scenariul e un produs artistic cu drepturi depline - si foarte greu de scris; aproape la fel de greu ca regia...)
De asemenea, un regisor bou SIGUR va compromite un scenariu bun. Unele dintre cele mai gräitoare exemple: "Un acoperis deasupra capului", distrus de Popovici, sau "Niki Ardelean..." - ca sä nu mai vorbim de însusi "De ce trag clopotele, Miticä", pe care Pintilie si l-a stricat singur, filmând cu picioarele... Am citit scenariul, la vremea lui, era genial!
In rest, si valoarea unui regisor e de cele mai multe ori discutabilä. Cei mai buni regisori români de-acum 30 de ani - Pita, Daneliuc, Pintilie - au decäzut acum la nivelul unor Barna, Popovici si Nichitus... Märgineanu oscileazä incredibil: una caldä ("Schimb valutar"), alta rece ("Logodnicii din America")... Mungiu, atât de discutabil în "Occident", a särit incredibil cu "432"... And so on. Ce sä mai zicem de Orson Welles, Hitchcock, Truffaut, Kusturica, Spielberg si atâtia altii, într-a cäror creatie capodoperele si vomele alterneazä într-o veselie continuä?
Nu mai fixati tipare, verdicte si automatisme de gândire - neuronizati!
marmatia
10 Feb 2009, 18:21
Era si este o parere personala. Regret ca din formulare suna a axioma.
Ne place sau nu, imaginea bate verbul la curul gol.
Ghici cine are de cistigat din asta? Regizorul priceput cu un scenariu mai slab sau cel amator dar cu un scenariu genial in brate. Dar ai dreptate, ne invirtim pe loc.
Pitbull
10 Feb 2009, 18:24
Ne place sau nu, imaginea bate verbul la curul gol.
Nope.
Il completeazä, îl dezvoltä, îl ridicä, îl înaltä, îl înnobileazä - da nu-l bate, cä ar însemna s-o ia si ea - la muian!
Pauline Kael
10 Feb 2009, 18:57
Vorbiti frumos.Scrieti adica.
Pitbull
10 Feb 2009, 18:59
Ne place sau nu, imaginea bate verbul la poponetul gol.
Nope.
Il completeazä, îl dezvoltä, îl ridicä, îl înaltä, îl înnobileazä - da nu-l bate, cä ar însemna s-o ia si ea - la felation!
Asa e frumos enough? :oops: Assez, adicä.
Neuptolem
10 Feb 2009, 23:16
Manuela Cernat va face K.O. acum pe tvr3! 8)
Cu petitia voastra! Rusine! :lol:
Pitbull
10 Feb 2009, 23:33
Ce spui, Frantz? Doudouche, K.O.? :? C-est' copil? Päi Doudouche e genu' care când ridicä pumnu' sä-si ieie avânt, singurä se autopocneste pe sine însäsi personal în nasule.
Dati careva un copy-paste, cä nu prind TVR-3.
Proletar
11 Feb 2009, 20:29
Nu aveþi impresia cã membrii "noului val" sunt cam nemulþumiþi de concurenþa regizorilor veniþi din teatru? Mãlãele, Purcãrete...Caºcavalul CNC trebuie împãrþit acum la mai mulþi....
Pitbull
11 Feb 2009, 20:39
N-am observat asa ceva...
Cine, unde, ce a zis?
Deci, îmi zice si mie cineva ce-a zis asearä Madam Cârnat la Tevereu-Treu?
Neuptolem
11 Feb 2009, 20:58
Iti spun eu. Ai rabdare.
Proletar
11 Feb 2009, 21:01
N-am observat asa ceva...
Cine, unde, ce a zis?
cred ca de emisiunea asta era vorba, reluata aseara la ora 0.00
13:30 Dupã -amiaza unui fan. TVR Bucureºti. Moderator Andreas Petrescu * Invitatã: Manuela Cernat. Producãtor tv. Mihaela ªerºun Transmisiune directã (Responsabil Virgil Diaconescu)
dar nu gasesc inregistrarea emisiunii pe site-ul tvr...
Pitbull
11 Feb 2009, 21:06
Asa se pare.
Cine-mi gäseste un link, îi dau un pupink.
(Acu', asta nu înseamnä c-as fi un pupinkurist!)
Neuptolem
11 Feb 2009, 21:31
Madam Cârnat la Tevereu-Treu
In primul rand nu era vorba de Madam Carnat, ci Manuela Cernat, o doamna distinsa, cocheta, si respectabila si multumita de evolutia ei in cinematografia romaneasca, cel putin asa imi parea. Si tvr3, asta, o stiti.
Am priceput ca scria jos pe banda ca e profa de istorie in cinema la UNATC..Prezentatorul era un tip ingrijit, dolofan, spilcuit, brunet-abanosian, tegument de alba ca zapada, ca mai toti prezentatorii snobi si conformisto-docti-intelectuali.
Domnia Sa Manuela Cernat a pomenit de mai multe ori de meme-ul vostru CineMagia, nu cred ca zicea de rau dar nici de bine, avea un aer neutru ori in cel mai rau caz subtilo-ironic-perfid. Nu stiu de ce tot pomenea ca discutia era despre altceva, ori intrebarea Prezentatorului Spilcuit; de cele mai multe ori trata in aceeasi fraza-raspuns mai multe posibile intrebari puse sau nepuse ori intuite ca se vor pune. Chiar n-am inteles de ce tot pomenea de CineMagia. Probabil ati devenit celebri, sper ca si eu care-mi tarai existenta de vreo 2 ani p-aci, oi fi si eu celebru, te pomeni?...
Nu am vzut decat ultimele 20 de minute si alea cu un ochi caci cu celalalt search-uiam cu mandra pe Dc++ Shooter cu Mark Wahlberg pe care l-am si vazut apoi si mandra imi tot zicea sa ne bagam la film mai repede ca a doua zi avea de invatat pt ezamen ca e in sesiune iar eu ziceam: "Taci! Ca zice de CineMagia! SUNT CELEBRU!!!! :w00t: "
S-a referit la petitia online legat de CNC cum ca nu am avut curajul sa votam cu numele real si ca ne-am ascuns dupa... "porecle" :? :huh: CE PORECLE??? zicea Domnia Sa Manuela Cernat, "doar 2-3 persoane au avut curajul sa voteze cu semnatura proprie" nu identic dar cam astea erau cuvintele. Impreuna cu Prezentatorul au inclinat atmosfera spre ei si aveau un aer usor arogant daca nu chiar dispretuitor, apoi Domnia Sa Manuela Cernat a pomenit de Mircea Daneliuc cum ca-i un monstru sacru ori ceva de genu' iar Prezentatorul incuviinta si aproba si-i dadea dreptate - desi se observa de la o posta ca era pe dinafara cu subiectul, bai (Stimate) Spilcuitule, mai documenteaza-te si tu 'nainte de emisiuni sa afli cine e Neuptolem!, whatever! :hmm: ...si l-au ridicat usor in slavi pe Daneliuc - aluzie la?? :D - ca ii un mare regizor ce nu merita contestat, orice-ar regiza/scrie/produce, era pe sistemu': "Nu conteaza ce face si ce va mai face atata timp cat a facut aia si aia si aia si etc.". Aaa, si nu s-a legat de finantari deloc, pare-mi-se ca nu au inteles deloc petitia aia online si mai mult am inteles-o eu care nu am de-a face cu astea, pe deasupra citind-o destul de superficial. Cam atat, in mare, sunt prea obosit acum sa reproduc emisiunea la perfectie.
Oricum, lupta cu morile de vant are totusi un farmec al ei ce macar te imbata cu optimism. E bine sa fim increzatori.
Neuptolem
11 Feb 2009, 21:33
Cine-mi gäseste un link, îi dau un pupink.
N-am gasit nimic pe you tube. Mai cautati si voi. Am cautat azi-noapte.
Pitbull
11 Feb 2009, 21:53
In primul rand nu era vorba de Madam Carnat,
Cârnat, nu "Carnat". Cârnat; cu "Câr".
ci Manuela Cernat, o doamna distinsa, cocheta, si respectabila si multumita de evolutia ei in cinematografia romaneasca, cel putin asa imi parea.
Da, asa pare. Ca sä-i constati nivelul abisal de prostie, trebuie sä dai sonorul putin mai tare.
avea un aer neutru ori in cel mai rau caz subtilo-ironic-perfid
Impresie falsä; n-are destui neuroni pentru subtilitäti, ironii si perfidie. Probabil cädea lumina nu stiu cum.
Am priceput ca scria jos pe banda ca e profa de istorie in cinema la UNATC..
Partial - în sensul cä de acolo-si ia salariul (imens - nu stiu câte mii de RON); pe de-a moaca. Nu predä nimic, n-o duce mintea. Noroc cä în locul ei vine Gorzo, asa cä acel curs a devenit unul dintre cele mai misto; clasa mereu plinä - chit cä nici nu pune absente!
S-a referit la petitia online legat de CNC cum ca nu am avut curajul sa votam cu numele real si ca ne-am ascuns dupa... "porecle" :? :huh: CE PORECLE??? zicea Domnia Sa Manuela Cernat, "doar 2-3 persoane au avut curajul sa voteze cu semnatura proprie" nu identic dar cam astea erau cuvintele.
Dacä asa a zis, mänâncä-virgulä-cäcat. Se vede cu ochiul liber - initiatorii au semnat cu nume reale, si majoritatea aderentilor de asemenea. Din 205 semnäturi, cam 10%, cred, sunt porecle.
Cernat a pomenit de Mircea Daneliuc cum ca-i un monstru sacru ori ceva de genu' (...) ca ii un mare regizor ce nu merita contestat, orice-ar regiza/scrie/produce, era pe sistemu': "Nu conteaza ce face si ce va mai face atata timp cat a facut aia si aia si aia si etc.".
Mosträ TIPICA de imbecilitate. Nu mä mir.
Deci, rämâne cum am stabilit. Lulu K.O. Nici n-a ajuns în ring, s-a încurcat singurä-n corzi, când sä intre - si-asa a rämas.
Neuptolem
11 Feb 2009, 22:40
Cernat a pomenit de Mircea Daneliuc cum ca-i un monstru sacru ori ceva de genu' (...) ca ii un mare regizor ce nu merita contestat, orice-ar regiza/scrie/produce, era pe sistemu': "Nu conteaza ce face si ce va mai face atata timp cat a facut aia si aia si aia si etc.".
Mosträ TIPICA de imbecilitate.
Asta e esenta. Tu ai zis-o! :D ;)
Proletar
13 Feb 2009, 01:31
Eu unul m-am suparat rau.
daca voi vedea iar finantari pt proiecte submediocre gen pescuit sportiv, nunta muta si alte kkturi de filme, e limpede, viata e in alta parte!
am vazut azi coperta unui cd pe care scria: RICA RADUCANU in Legiunea Straina.
da-i in pula mea de cinematografie, regizori de kkt si ma f-t in toata cinematografia romaneasca de furtisaguri si de rahat!
Proletar
13 Feb 2009, 02:17
nu mai vreau subiecte de kkt cu porumboiu cum se chinuie sa scoata un kkt de poveste in vasluiul sau de kkt sau pe puiu cu experimentele sale de kkt!
vreau filme grele, inteligente, vreau tarkovski, vreau truffaut!
daca nu sunteti in stare sa scrieti si sa filmati filme cu greutate, cu miez, nu mai ocupati ca o noua mafie cnc-ul romanesc!
cnc-ul nu e ca sa va dea voua bani pentru jucariile voastre de serie C!
stiu ca ati reusit sa indepartati fosta mafie si acum aveti mana libera sa faceti voi filme, indiferent de calitatea lor!
naspa e ca faceti numai kkturi, de duzina, care nici comerciale nu sunt, nici cu un "ce" anume, vorba lui tanase! kkt, "schimb valutar"! kkt, "nunta muta"! au zis aia de la cannes: "pai daca vroiam un kusturica, luam unul original, nu o contrafacere romaneasca"!!
mai priviti la cinematografiile finlandeza, suedeza, britanica!
nu mai faceti asa zise filme de autor, cu mizerii si sudalme romanesti!
mai intrati si voi in chestii adanci, psihologice, umane!
nu va mai trageti spuza cnc-ului pe turta voastra lipsita de imaginatie si de consistenta filmica!
Pitbull
13 Feb 2009, 03:09
Cam asa ziceam si eu, B.C.P.
Noroc cä vremurile astea au trecut.
Mä bucur cä avem proiecte valoroase gen "Pescuit sportiv", sau mäcar onorabile, ca "Nunta mutä" si alte filme; e limpede, ne trezim si noi la viatä!
Sper, numai, ca fenomene penale gen "RICA RADUCANU in Legiunea Straina" sä disparä cât mai curând, înlocuite cu subiecte valoroase cu Porumboiu cum reuseste sä scoatä o bijuterie de poveste din Vasluiul lui natal, sau pe Puiu cu experimentele sale de diamant.
Nu mai vreau asa-zise "filme grele, inteligente", imitându-i epigonic si snob pe Tarkovski sau Truffaut - vreau filme sincere, vii, proaspete, originale. Vreau si alti regisori români care sunt EI INSISI, la fel cum fac Mungiu, Caranfil, Muntean, Puiu, Porumboiu, Sitaru, Jude, Solomon, Dorobantu, Iepan... Artisti care sunt în stare sa scrie si sa filmeze filme cu greutate, cu miez, care inträ in chestii adanci, psihologice, umane, care au o personalitate proprie, nu copiazä ca niste papagali cinematografiile finlandeza, suedeza, britanica!
...Ceea ce n-as mai vrea, e ca oameni pe care-i respect si pretuiesc sä înjure valorile färä nici cel mai mic motiv. E dureros.
Proletar
13 Feb 2009, 09:29
draga Mihnea,
am motive sa fiu infuriat pe faptul ca, de-acum inainte, vom vedea cum CNC va finanta cu ochii inchisi proiectele "onorabile" ale unor regizori care abia au facut un scurt metraj mai acatarii si deja li se pare normal sa obtina finantare pentru toate ideile pe care le au.
nimeni nu va mai avea curajul sa ii critice.
vezi vreo critica nefavorabila in presa la adresa lor?
dom'le, oamenii astia fac filme perfecte chiar de la debut sau de la al doilea film!
brusc, cinematografia romaneasca a devenit o mina prodigioasa de creativitate si de talent.
permite-mi sa cred ca nu e chiar asa.
ce razboi, ce scandal erau acum 2-3 ani cand Puiu nu obtinuse finantare pentru un proiect! conferinte de presa, trebuie schimbat sistemul, afara cu dinozaurii, etc!
de ce tace acum Puiu? cum primeste bani, cum gata, CNC nu mai este o institutie detestabila?
P.S.: am scris mesajele anterioare, poate prea dure, dupa ce tocmai vazusem Omul problema pe tvr1.
na, ma influentase calitatea unui film adevarat...
Neuptolem
13 Feb 2009, 11:45
P.S.: am scris mesajele anterioare, poate prea dure, dupa ce tocmai vazusem Omul problema pe tvr1.
http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=17470
Ai-ai-ai-AI! :( Stiu de filmul asta de vreo 2 ani si tot nu l-am vazut.
Pai daca e pe-asa, vreau si eu: Cameron, Tarantino, Fincher, Joel Schumacher, Nemescu, Gus van Sant, Jan de Bont, samd. :hmm:
Cat ar costa sa realizez o scena cu un avion care se prabuseste in Muntii Fagaras, 5 minute filmate in avion inainte de dezastru, 30 de secunde cu prabusirea si restul filmului cu supravietuitorii prin zapezi?! Cu dialoguri bune, cu personaje interesante si credibile, cu eroi in care sa ne regasim, cu un mid-point si un pp2 inimaginabil si un final tulburator?! Banui ca nu 50.000.000$! DA! VREAU FILME BUNE, REUSITE, PT PUBLICUL DE MASA CARE NU E INCUIAT SI COCALAR IN TOTALITATE! :hmm:
Pitbull
13 Feb 2009, 11:54
Da' unde-ai umblat atâta vreme, fato...? :shock:
Avuräm si forumeeting, si tot nimic! :((
Ti-am dat si telefoane, si tot nimic! :(
Welcome back si back sä rämâi! :) :love:
farabeuf
13 Feb 2009, 12:59
E clar ca ne aflam in fata unei conspiratii reptiliene animata din umbra de puiu & co = masoni, dovada este aici http://www.youtube.com/watch?v=-SS2Ybl754A
Pitbull
13 Feb 2009, 13:14
draga Mihnea,
am motive sa fiu infuriat pe faptul ca, de-acum inainte, vom vedea cum CNC va finanta cu ochii inchisi proiectele "onorabile" ale unor regizori care abia au facut un scurt metraj mai acatarii si deja li se pare normal sa obtina finantare pentru toate ideile pe care le au.
nimeni nu va mai avea curajul sa ii critice.
vezi vreo critica nefavorabila in presa la adresa lor?
dom'le, oamenii astia fac filme perfecte chiar de la debut sau de la al doilea film!
brusc, cinematografia romaneasca a devenit o mina prodigioasa de creativitate si de talent.
permite-mi sa cred ca nu e chiar asa.
ce razboi, ce scandal erau acum 2-3 ani cand Puiu nu obtinuse finantare pentru un proiect! conferinte de presa, trebuie schimbat sistemul, afara cu dinozaurii, etc!
de ce tace acum Puiu? cum primeste bani, cum gata, CNC nu mai este o institutie detestabila?
Atunci, rezonabil ar fi sä scrii cam asa:
Mä bucur cä avem proiecte valoroase gen "Pescuit sportiv", sau mäcar onorabile, ca "Nunta mutä" si alte filme; e limpede, ne trezim si noi la viatä!
Sper, numai, ca fenomene penale gen "RICA RADUCANU in Legiunea Straina" sä disparä cât mai curând, înlocuite cu subiecte valoroase cu Porumboiu cum reuseste sä scoatä o bijuterie de poveste din Vasluiul lui natal, sau pe Puiu cu experimentele sale de diamant.
Nu mai vreau asa-zise "filme grele, inteligente", imitându-i epigonic si snob pe Tarkovski sau Truffaut - vreau filme sincere, vii, proaspete, originale. Vreau si alti regisori români care sunt EI INSISI, la fel cum fac Mungiu, Caranfil, Muntean, Puiu, Porumboiu, Sitaru, Jude, Solomon, Dorobantu, Iepan... Artisti care sunt în stare sa scrie si sa filmeze filme cu greutate, cu miez, care inträ in chestii adanci, psihologice, umane, care au o personalitate proprie, nu copiazä ca niste papagali cinematografiile finlandeza, suedeza, britanica!
Sper ca, de-acum inainte, sa nu vedem cum CNC va finanta cu ochii inchisi proiectele mai putin onorabile ale unor regizori care au facut un scurt metraj mai acatarii si deja li se pare normal sa obtina finantare pentru toate ideile pe care le au, in loc sa ceara finantare doar pentru o parte din ele.
Sper ca lumea sa aiba in continuare curajul sa ii critice - la fel ca acum, cand vezi atatea critici nefavorabile in presa la adresa lor.
Dom'le, oamenii astia nu fac filme perfecte chiar de la debut sau de la al doilea film - cum pe buna dreptate s-a si spus. Sunt si ei oameni.
Desigur, e un motiv de bucurie ca, brusc, cinematografia romaneasca a devenit o mina prestigioasa de creativitate si de talent, si sper ca asta sa nu ne amorteasca discernamantul.
de ce tace acum Puiu? cum primeste bani, cum gata, CNC nu mai este o institutie detestabila? sau, poate, i s-a acrit si lui, cand vede ca Nicolaescu, Barna, Daneliuc, Nichitus, Marinescu, si altii ca ei, primesc finantari in continuare?
Proletar
13 Feb 2009, 14:10
de acord cã am folosit un limbaj violent.
chiar poþi ºterge mesajele respective.
dar, totuºi, mie îmi rãmâne sentimentul cã se instaureazã o nouã oligarhie la CNC.
Pitbull
13 Feb 2009, 14:14
Nu e cazul sä le sterg - desi excesive si nedrepte, ele sunt on-topic si reprezintä un punct de vedere legitim.
Nu zäresc nici un semn al acestui transfer de oligarhie - cel mult, reduceri ale vechilor tensiuni, pe alocuri. Stii tu (cu date concrete, nu pe impresii) ceva ce eu nu stiu...?
...Si, pe lângä asta, ce e cu negarea valorilor? Chiar dacä s-ar ajunge la un nou sistem mafiot (ceea ce, din päcate, n-ar fi deloc exclus, cäci ici nous sommes aux portes de l'Orient, où tout est pris �* la legère), asta face ca dintr-o datä unor filme excelente ca ale lui Porumboiu, Puiu, Sitaru, sä le scadä calitatea?
Proletar
13 Feb 2009, 14:26
pãi pe mine tocmai asta mã intrigã: chiar nu existã nici un rateu în cariera noilor regizori? chiar le fac pe toate la superlativ? s-a nãscut un cult al personalitãþii acestor oameni.
Proletar
13 Feb 2009, 14:34
ºi apropo de concursurile CNC.
ca scenariºti, eu ºi alþii ca mine, nu vom avea niciodatã ºansa sã fim luaþi în seamã de seria aceasta de regizori care-ºi scriu singuri scenariile.
ei vor câºtiga 100% la CNC pentru cã au punctaj mare atât la calitatea regizoralã ºi cea a casei de producþie.
iar eu, dacã particip cu o casa micã, pot sã am ºi 10 la scenariu, n-am nici o ºansã.
pot eu propune un scenariu lui cristi puiu, porumboiu sau muntean?
nu-l vor accepta niciodatã, oricât de bun ar fi el.
Pitbull
13 Feb 2009, 14:36
1)
Discutäm teoretic?
Nu sunt sute de filme, pierdute unele printre altele. Sunt încä destul de putine la numär - deci, le putem lua bucatä cu bucatä.
Care sunt rateurile la care te gândesti?
In ce mäsurä apartin unora dintre acesti regisori considerati reprezentativi pentru noul val? (Ca sä fie clar cä nu ne referim la Barna sau Petre Nästase.)
In ce mäsurä pot fi considerate rateuri färä drept de apel (nu doar filme inegale, ca ale lui Mitulescu si Giurgiu - care, dealtfel, sunt considerati deocamdatä oameni din linia a doua a plutonului)?
2)
Eu le-am propus proiecte si lui Cristi Puiu, si lui Alecu Solomon, si le-au acceptat. Stationeazä DIN CAUZA MEA, cä n-am timp sä finalizez scenariile, nu din vina lor.
Pe tine care dintre ei te-au respins, ca producätori, când anume, si cu ce synopsisuri sau scenarii?
...Sau, mai bine zis, pentru cä mesajul täu e formulat la viitor:
Pe tine care dintre ei te vor respinge, ca producätori, când anume, si cu ce synopsisuri sau scenarii?
Proletar
13 Feb 2009, 14:43
pãi tocmai cã sunt puþine la numãr, 2-3 filme de regizor, unii cu un singur film chiar.
se constituie acest numãr infim de filme într-o bazã solidã pentru a-i vedea deja geniali?
pentru cã eu simt deja cum se pregãtesc aprecieri exaltate la viitoarele premiere.
Proletar
13 Feb 2009, 14:44
Pe tine care dintre ei te-au respins, ca producätori, când anume, si cu ce synopsisuri sau scenarii?
...Sau, mai bine zis, pentru cä mesajul täu e formulat la viitor:
Pe tine care dintre ei te vor respinge, ca producätori, când anume, si cu ce synopsisuri sau scenarii?
nu mã gândesc la calitatea lor de producãtori, ci la cea de regizori.
Pitbull
13 Feb 2009, 14:47
Deci, tu propui sä-i batem cu anticipatie, ca Nastratin Hogea pe copil, fiindcä "s-ar putea sä spargä ulciorul, si pe urmä degeaba-l bat".
Regret, nu sunt de acord. Prefer sä critic rateurile care existä, nu pe cele care s-ar putea sä vinä.
Proletar
13 Feb 2009, 15:21
în fine, vorbesc ca urmare a unei stãri proaste.
existã o frustrare care se acumuleazã ºi poate cã de aceea...
Pitbull
13 Feb 2009, 15:23
Ai dreptate.
(Mi-era clar, dar n-am vrut sä fiu nedelicat. Felicitäri pentru sinceritate!)
Neuptolem
14 Feb 2009, 00:16
Imi place de Prolly ca azi a fost mai curajos ca niciodata. 8)
Pacat ca sub influenta nervilor:
a) a ciuruit si pe cine nu trebuie :shock:
b) a impuscat si camarazi :huh:
c) pe langa gol, a dat si autogol :D
d) n-a avut discernamantul prea lucid :oops:
e) s-a trezit de dimineata cu spirit de luptator si a inceput sa faca ravagii ca un uragan care nu iarta nimic :lol:
f) a capatat tendinta: "singur contra tuturor" :w00t:
:) :D :happy: :?
Led-Ze-Pencil
15 Feb 2009, 16:27
Pit
iti dai seama ca nu am pus niciodata la indoiala capacitatea ta de a analiza filmele.
eu consider cronicile tale cele mai consistente si inteligente din toata critica romaneasca de specialitate.
doar ca ma mai refonfez uneori cand vad ca sustii poate prea mult filme nu tocmai grozave.
stiu ca vrei sa-i incurajezi, ca daca nici ei n-ar fi incurajati, ne-am pierde cam toti entuziasmul si am fi iarasi napaditi de balariile ale caror nume nu le mai pomenesc aici.
si mai este o chestie in legatura cu mine pe care sper sa mi-o retez din radacina: am o anumita invidie si carcoteala vizavi de succesul (natural sau artificial, nu conteaza) al acestor regizori care se agata de "noul val".
stiu ca nu ar trebui sa fie asa, ca sunt dintr-o breasla diferita de cea regizorala si n-ar trebui sa ma intereseze ce fac ei.
sunt convins ca in momentul in care voi fi si eu semnatarul scenariului unui lungmetraj, voi scapa de aceasta fobie.
pana atunci, am sentimentul unei anumite nemultumiri...
continuam aici?
Eu zic asa: Scrie, proletare, scrie scenarii de filme grele, inteligente, tarkovski, truffaut, omul problema! Cine te opreste. Odata scrise te asigur ca isi vor gasi regizorii si producatorii. E criza mare de scenarii BUNE SI GRELE.
In lipsa scenariilor astea grele de care zici, romanul s-a multumit si cu ce mai da puiu, porumboiu, mungiu etc :) Ba chiar si strainul.
Proletar
15 Feb 2009, 18:05
E criza mare de scenarii BUNE SI GRELE.
Nu stiu unde e criza aia, dar in Romania nu pare a fi...
Uite, am revazut ieri, pentru a doua oara, Faleze de nisip.
Excelente ideea, scenariul!
Gheorghe Visu jucand perfect, la fel Valentin Uritescu si, fireste, Rebengiuc.
Bine, unele replici erau spuse ca un rapait de mitraliera, fara nici o intonatie.
Parca mereu scenaristii romani au vrut sa spuna prea multe in cateva secunde de dialog.
Intr-o secventa din Faleze, Marin Moraru spune atat de repede fabula aia cu vanatorul, cobra si porumbelul ca si cum ar citi celebra expresie "Daca apar manifestari neplacute, adresati-va....". Nici macar o pauza fireasca de respiratie, de gandire, nimic...ca din pusca.
Proletar
15 Feb 2009, 18:08
si apoi, Led, hmm... cine ma opreste...?
sentimentul ca nimeni nu are nevoie de scenaristi.
regizorii de succes din Romania isi scriu singuri scenariile.
Led-Ze-Pencil
15 Feb 2009, 18:27
si apoi, Led, hmm... cine ma opreste...?
sentimentul ca nimeni nu are nevoie de scenaristi.
regizorii de succes din Romania isi scriu singuri scenariile.
gresesti, si-ti spun cum: ar iesi in evidenta in romania mult mai multi regizori de succes daca ar avea scenarii beton. Asa stau si fac spoturi publicitare, seriale basite, stau pe sinecuri pe undeva sau cine stie, practica stomatologia ca asta a fost prima facultate.
Daca le-ai da sansa sa se afirme cu scenariul tau, ar razbi si ei (si tu).
nu zice nimeni ca doar puiu mungiu porumboiu sunt singurii regizori. Din pacate sunt singurii regizori care stiu sa scrie si scenarii bine. Restul nu. Ajuta-i! :)
Pitbull
15 Feb 2009, 18:45
E foarte adevärat cä lipsa generalizatä a scenariilor profesioniste si de calitate e una dintre probleme. Tot necazul porneste de la lipsa unei scoli de scenaristicä. O descopär cu atât mai concret în ultimii doi ani, de când e Collins student acolo, si vine acasä disperat; "Dom'ne, eu m-am dus la scoala aia sä învät, si nimeni nu ne învatä nimic!" Toti o freacä, povestesc, stau la taclale, sau nici mäcar - stau acasä si-si iau salariile nerusinat de mari. Singurii care mai miscä ceva sunt Vali Drägusanu, care e foarte organizat si încearcä sä impunä un sistem, si Tudor Voican, care desi abia a venit si încä nu are experientä, practicä o comunicare interactivä cu studentii, care are toate sansele ca, în timp, sä dea roade. Da-n rest... vai si-amar!
E incredibil cum niste pretinsi "profesori de dramaturgie" nu constientizeazä faptul cä scenariile nu sunt sonete, sonate sau acuarele... Sunt mai degrabä edificii, opere arhitecturale. Ca sä înveti sä scrii scenarii, trebuie obligatoriu sä treci prin douä procese:
- sä studiezi intens, activ, creator, un munte de bibilografie, si mai veche, si mai nouä, s-o conspectezi, s-o asimilezi, s-o aplici...
- sä scrii cât mai mult, si fiecare scenariu sä-l toci märunt, sä-l reiei, sä-l refaci, sä-l cultivi... Un scenariu nu se scrie peste noapte, la libera inspiratie - se construieste încet, pe parcursul a luni si chiar ani de zile... Asta e specificul domeniului, n-ai ce sä-i faci! In dramaturgia de film nu-i ca-n muzicä, sä aparä un Rouget de l'Isle si sä scoatä «La Marseillaise» într-o noapte de inspiratie divinä! Cine se amägeste cu naivitäti de-astea, mai bine sä scrie rondeluri pentru "Albina".
Led-Ze-Pencil
15 Feb 2009, 23:01
eu am auzit ca zizi bostan isi scotea studentii la tabla sa prezinte decupajul. Nu stiu daca e bine pedagogoc dar m-a amuzat chestia.
acum sa nu ne invartim in acelasi cerc: n-avem scoala, n-avem scenaristi, deci n-avem scoala. Proletar zice ca are scenarii dar n-are regizori. Asta se rezolva. Proletar, da-i un scenariu lui Pitbull (care n-are obsesii de film de autor) si o sa-l vezi facut film. Sau da-mi-l mie si ma fac eu impresar pt el (daca e truffaut, tarkovski, paradjanov sau mai stiu eu ce, merg la sigur cu el) Pe bune!!
Fa un calcul simplu, proletare: in fiecare an ies cel putin 20 de regizori de film in toata tara (stat+private) poate mai multi. Dupa revolutie incoace inseamna 400.
400!
Tu stii 5 care-s activi. De ce crezi ca restul sunt prosti? Poate pt ca judeci la fel cu ceilalti, care-i ridica in slavi pe cm, cp, cp sau rm. Si nu vezi valoarea acolo unde e ascunsa. Tu nu acorzi credit regizorilor care stau pe bara si nu-s neaparat prosti, dar vrei sa ti se acorde tie credit de scenarist care stai pe bara. Cum vine asta?
Ai habar cati regizori, actori, scenaristi, critici, isi pierd idealul in 1-2 ani dupa ce termina facultatea si se apuca de business? Numai pentru ca tu si altii ca tine nu vreti sa le dati scenariul genial.
Pitbull
15 Feb 2009, 23:10
Asta se rezolva. Proletar, da-i un scenariu lui Pitbull (care n-are obsesii de film de autor) si o sa-l vezi facut film.
In ultimul an, am acceptat douä scenarii ale altor scenaristi. Le-am refäcut, ne-am înteles, am gândit o conceptie regisoralä, m-am declarat dispus sä le filmez. Acum, ei trateazä cu producätorii.
Dacä Prolly (sau oricine) îmi dä un scenariu pe care sä simt nevoia sä-l filmez, îl accept.
Nu numai cä n-am obsesia filmului de autor, dar cred cä deja stiti bine cä-l consider un caz de exceptie. Cred în scenaristul profesionist.
Proiectele mele pe scenarii proprii nu pornesc decât de la faptul cä povestile alea mie mi-au trecut prin minte, si as vrea sä le filmez. Atât.
(Si nici n-as refuza, dacä un producätor mi-ar zice: "Iti iau scenariul, da' nu-l faci tu! Muntean, sau Jude, sau Mitulescu...")
Proletar
15 Feb 2009, 23:16
Led,
pai am lucrat cu marian crisan, un regizor deja laureat palme d'or.
mai am un proiect cu el.
cand faceam amandoi Amatorul, nu auzise nimeni de Marian.
am avut si am proiecte depuse la cnc cu Igor Cobileanski, de pilda.
problema lui Igor, din pacate, e ca la CNC primeste nota 0 la calitate regizorala, ceea e absurd.
na, n-a avut norocul unor premii, dar talentul sau e incontestabil.
asadar, lucrez cu oameni in plina afirmare.
Led-Ze-Pencil
15 Feb 2009, 23:26
pai atunci care e problema ta?
de ce esti asa suparat?
de ce te roade invidia, dupa cum ai spus?
fiind scenarist, nu stii ca oricum esti CARNE DE TUN? Tot regizorii isi vor lua si premiile si banii si recunoasterea posteritatii. Daca ia Cannes-ul un film scris de tine, regizorul o sa uite sa te nominalizeze, de acolo de la papagal unde isi tine speechul, garantat. Desi filmul e poate 85% al tau.
Ca scenarist trebuie sa ai o filozofie aparte ca sa rezisti.
Iar tu n-o ai nici pe aia minimala, observ.
Pitbull
15 Feb 2009, 23:28
Daca ia Cannes-ul un film scris de tine, regizorul o sa uite sa te nominalizeze.
Corect: "a uitat".
(La perfectul compus.)
Led-Ze-Pencil
15 Feb 2009, 23:31
Daca ia Cannes-ul un film scris de tine, regizorul o sa uite sa te nominalizeze.
Corect: "a uitat".
(La perfectul compus.)
vorbeam in general, prin supozitii, imi pare rau ca treaba chiar s-a intamplat...
eh, dar imi confirma afirmatia.
Proletar
16 Feb 2009, 00:14
nu cred cã mã refeream la invidie...am numit greºit sentimentul.
mai degrabã e vorba de dorinþa unui individ leneº care are un anumit talent, dar vrea sã sarã etapele sau sã se întâmple o minune....iar când vede cã alþii reuºesc din prima, se posomorãºte, întrebându-se: adicã ãla de ce da, iar eu nu?.
Led-Ze-Pencil
16 Feb 2009, 00:20
mai degrabã e vorba de dorinþa unui individ leneº care are un anumit talent, dar vrea sã sarã etapele sau sã se întâmple o minune....iar când vede cã alþii reuºesc din prima, se posomorãºte, întrebându-se: adicã ãla de ce da, iar eu nu?.
:D :D :D :D :D :D :D
aici ai fost Ion Creanga total.
(Pai de aia, ca e lenes. Vrea si odihnit si laureat la Cannes? Mai greu)
Pitbull
16 Feb 2009, 00:21
Gura Proletarului adevär gräieste! :happy:
Uite doar trei räspunsuri dintre cele nenumärate posibile (de fapt, variatiuni pe aceeasi temä):
- Fiindcä äluia-i era häräzitä o glorie norocoasä: rapidä, nemuncitä, meteoricä, efemerä...
- Fiindcä fiecare om are karma lui.
- Fiindcä Dumnezeu, pe cine-l iubeste, îl încearcä.
Proletar
16 Feb 2009, 00:29
:D :D :D :D :D :D :D
aici ai fost Ion Creanga total.
(Pai de aia, ca e lenes. Vrea si odihnit si laureat la Cannes? Mai greu)
Îþi spun eu cã se poate. :)
Proletar
16 Feb 2009, 00:33
citat ºters.
Led-Ze-Pencil
16 Feb 2009, 00:44
deci, practic ce vrei tu?
sa nu scrii nici un scenariu, sa participi cu el la festival si sa iei Palme D'or?
Daca reusesti, bine. Am si eu cateva scenarii pe care nu vreau sa le scriu, de lene. M-am scos.
Rezultatele concursului de proiecte cinematografice se pare ca nu vin nici saptamana aceasta. Secretariatul CNC spune ca zilele acestea va mai avea loc o intrunire a comisiilor...
Pitbull
16 Feb 2009, 12:36
Vedeti? Vedeti cä tot a folosit la ceva si petitia noasträ!
Uite, nu se pot hotärî - cä dacä vin la ei äia cu petitia, si-i bat?
Proletar
16 Feb 2009, 12:47
Vedeti? Vedeti cä tot a folosit la ceva si petitia noasträ!
Uite, nu se pot hotärî - cä dacä vin la ei äia cu petitia, si-i bat?
Petitia ascute competitia! ;)
Pitbull
16 Feb 2009, 13:01
Dar si stimuleazä repetitia!
Led-Ze-Pencil
16 Feb 2009, 13:07
urmatoarea petitie va fi sa respecte termenele de anuntare a rezultatelor.
Cat au trecut de la ultima zi de inscriere? 3 luni?
Pai unde-i legea sa li se dea in cap cu ea?
L.e. am citit acum, 12 decembrie.
Deci mai mult de 2 luni.
Proletar
16 Feb 2009, 13:10
urmatoarea petitie va fi sa respecte termenele de anuntare a rezultatelor.
Cat au trecut de la ultima zi de inscriere? 3 luni?
Pai unde-i legea sa li se dea in cap cu ea?
fiind putini bani in joc, e mai greu sa-i imparti.
"sa dea cate doua, sa ajunga la toata lumea!"
farabeuf
16 Feb 2009, 16:32
E pe vine.
Pitbull
16 Feb 2009, 16:33
yay!! :D :love:
Led-Ze-Pencil
16 Feb 2009, 16:59
Ce? Unde? Cine e pe vine?
Pitbull
16 Feb 2009, 17:03
Rezultatili.
Led-Ze-Pencil
16 Feb 2009, 17:04
pai nu zicea Gloria ca s-a amanatara?
Pitbull
16 Feb 2009, 17:05
Ba da, da' Fara zice cä-i pe vine (si cum el stie ce stie... ;) ).
copy-paste la ce pun pe homepage:
O noua intrunire a comisiei de evaluare a proiectelor cinematografice - categoria “fictiune”, va avea loc maine, 17 februarie, astfel incat anuntarea rezultatelor la concursul organizat de CNC, sesiunea noiembrie - decembrie 2008, se amana, probabil cu inca o saptamana.
Radu F. Alexandru, Dan Nutu, Doru Mitran, Cristian Mungiu si Alexa Visarion au acordat deja note scenariilor care concureaza pentru finantare, dar maine dosarele se redeschid pentru verificarea modului in care s-au calculat punctajele regizorilor si a caselor de productie cu care aceste scenarii au intrat in concurs. Pentru ca trebuie sa semneze clasamentul final - cel care rezulta din adunarea notelor pe scenarii si a punctajelor obtinute de regizori si de casele de productie - juriul proiectelor de fictiune a decis sa verifice chiar el aceste punctaje, cu... calculatorul in mana. „Cristian Mungiu a verificat inca o data daca punctajele sunt cele corecte pentru ca ni s-a cerut sa semnam totul, nu doar notele puse de noi” a spus, pentru Cinemagia, Alexa Visarion. „Juriul a fost mai atent cu toate directiile pe care le ofera legislatia; am luat-o mai responsabil”. Intrebat daca exista criterii scrise dupa care se face evaluarea scenariilor, Alexa Visarion a spus ca „exista un criteriu obiectiv: valoarea scenariului si unul subiectiv: oportunitatea - adica gradul de interes la nivel national si international al subiectului”. Intrebat daca la aceasta editie sunt prezente subiectele „tipic romanesti”, Alexa Visarion a spus ca a intalnit scenarii care trateaza cotidianul si relatiile interumane, dar si teme clasice.
Viorica Bucur, membra a celeilalte comisii, care jurizeaza scenariile de documentar si animatie, a spus pentru Cinemagia ca, la categoria lor, clasamentul este deja finalizat.
Proletar
16 Feb 2009, 18:51
deci, oricum, la aceastã orã existã niºte dosare în fiºetele CNC.
care merge în seara asta sã aruncãm o privire, cu lanterna? :sleep:
Pitbull
16 Feb 2009, 20:43
Eu nu pot, cä-s räcit.
Led-Ze-Pencil
17 Feb 2009, 07:23
Radu F. Alexandru, Dan Nutu, Doru Mitran, Cristian Mungiu si Alexa Visarion au acordat deja note scenariilor care concureaza pentru finantare, dar maine dosarele se redeschid pentru verificarea modului in care s-au calculat punctajele regizorilor si a caselor de productie cu care aceste scenarii au intrat in concurs. Pentru ca trebuie sa semneze clasamentul final - cel care rezulta din adunarea notelor pe scenarii si a punctajelor obtinute de regizori si de casele de productie - juriul proiectelor de fictiune a decis sa verifice chiar el aceste punctaje, cu... calculatorul in mana. „Cristian Mungiu a verificat inca o data daca punctajele sunt cele corecte pentru ca ni s-a cerut sa semnam totul, nu doar notele puse de noi” a spus, pentru Cinemagia, Alexa Visarion. „Juriul a fost mai atent cu toate directiile pe care le ofera legislatia; am luat-o mai responsabil”.
nu stiu daca e efectul petitiei sau al prezentei lui Mungiu in comisie (sau al crizei, al zodiei anuale, al schimbarii de temperatura, al cui o fi)
dar e semn bun ca sunt mai "scrofulosi" la datorie, nene Iancule.
Presimt ca or sa si divulge fiecare membru ce nota a dat la fiecare proiect in parte.
Proletar
17 Feb 2009, 08:51
da, e reconfortant sa vezi atata scrupulozitate.
la circa 100 de proiecte depuse si, sa zicem, 10 minute de calcul la fiecare...le va lua cam 16 ore sa verifice punctajele.
Led-Ze-Pencil
17 Feb 2009, 09:06
las ca-i bine, sa verifice, sa verifice.
(cum se face cu premiile si audienta, aduci dovezi scrise sau declari pe proprie raspundere? Si dovezile alea scrise ce-s? Copii xerox dupa diploma de la Montpellier, de ex? sau legalizate la notar? :D si ai cum sa le verifici, de fapt?)
intreb si eu, ca nu stiu.
Pe mine m-a deranjat si chestia cu "oportunitatea" unui subiect.
Au o lista cu subiecte oportune sau tine de intuitia/flerul fiecarui jurat?
Si ce e oportun national e oportun si international? Poate un subiect tipic romanesc e inca oportun international, dar poate mai greu de inghitit de catre publicul de aici.
(cum se face cu premiile si audienta, aduci dovezi scrise sau declari pe proprie raspundere? [...] intreb si eu, ca nu stiu.
Puncte se dau daca filmele anterioare ale regizorului au fost vandute in strainatate, la televiziunile nationale, daca a participat la festivaluri - si care anume - Locarno a inceput sa fie cotat la punctaj ca festival de clasa "A" de putin timp - deci chestii destul de usor de verificat.
Intrebat daca la aceasta editie sunt prezente subiectele „tipic romanesti”, Alexa Visarion a spus ca a intalnit scenarii care trateaza cotidianul si relatiile interumane, dar si teme clasice.
Sa-mi bag... n-am inteles nimic! :((
Apropos, membrii juriului care noteaza scenariile verifica si aritmetica punctajului regizorului, a casei de productie? Cu calculatorul in mana? E treaba lor? Ca din regulamente nu mi-am dat seama... :shock:
Proletar
17 Feb 2009, 12:01
Intrebat daca la aceasta editie sunt prezente subiectele „tipic romanesti”, Alexa Visarion a spus ca a intalnit scenarii care trateaza cotidianul si relatiile interumane, dar si teme clasice.
Sa-mi bag... n-am inteles nimic! :((
Apropos, membrii juriului care noteaza scenariile verifica si aritmetica punctajului regizorului, a casei de productie? Cu calculatorul in mana? E treaba lor? Ca din regulamente nu mi-am dat seama... :shock:
pai daca se apuca de facut asta, mai dureaza doua luni!
eu cred ca vor verifica doar suma nota scenariu+nota regizor+nota casa.
adica nenea mungiu nici macar atata incredere nu are in coledzii domniei sale? adica aia sunt in stare sa fure la o medie aritmetica de clasa a doua? ce sa inteleg din asta?
marmatia
17 Feb 2009, 12:33
Daca cei din comisie sint chemati sa citeasca si sa notezele scenariile atunci sa faca doar acest lucru. Daca se implica si in calcularea punctajelor regizorilor sau producatorilor ne putem gindi ca fac acest lucru ca sa se asigure ca o sa cistige anumiti concurenti.
Si asta poate stirni suspiciuni.
Pai ei fac asta pentru ca sunt pusi sa semneze clasamentul final - care include nu numai nota data de ei, ci si punctajele calculate de functionarii cnc.
Da, Alexa Visarion a fost ambiguu cand l-am intrebat de "temele tipic romanesti".
marmatia
17 Feb 2009, 13:08
Gloria, tu crezi ca abia acum Mungiu descopera chichitele regulamentului?
:)
Eu pot dovedi ca am fost victima unui abuz cind la calcularea punctajelor au participat cei din comisia artistica. Prin comisia artistica inteleg comisia ce noteaza scenariile. In trecut notele la scenarii s-au dat si functie de cite puncte aveau unii sau altii. Daca ei doar verifica punctajele este ok.
Dar asta-i o falsa problema. Punctajele pot fi contestate si la contestatie greselile se pot indrepta. Notele scenariilor insa nu.
Led-Ze-Pencil
17 Feb 2009, 13:34
daca aceasta comisie "artistica" verifica si ce note au dat consilierii cnc e un lucru bun, e ca un supra-control. Si putem sa le acordam credit de buna credinta (n-or sa poata inventa ei puncte acolo unde nu sunt) Iar la contestatii va exista un reper: au fost verificate de doua ori deja, cum de creste/scade cu atat punctajul?
oricum, e clar ca expresia "rezultatele sunt pe vine" inseamna ca de fapt stau pe vine si fac mersul piticului.
Led-Ze-Pencil
17 Feb 2009, 14:59
"Oportunitate"? Ce e aia? .
cica: "gradul de interes la nivel national si international al subiectului"
dar cum se masoara acest grad? Cu interes-metrul?
mi-e teama ca tot cu "nasul-fin-al-romanului-care-le-stie-pe-toate"-metrul.
Vorbim de arta cinematografica sau de industrie cinematografica? CNC-ul pare sa ramana la fel de indecis...
iar? :)
Led-Ze-Pencil
17 Feb 2009, 16:06
(E drept, nu Statul american i-a dat bani ca sa faca filmul.)
pai ti-ai raspuns singur.
daca vrei bani de la stat, sa zicem o marire de salariu ca esti functionar de stat, n-ai cum sa-i primesti decat dupa reguli (vechime, functie, x, y - nu le stiu bine).
daca esti la patron te duci direct si ceri.
cat se caca pe el statul sa mareasca pensiile cu 5 lei?
cand ceri ban public respecti regulile dupa care se dau.
daca ceri bani de la producator, lasa ca-ti va impune si el reguli.
Noi ce-am vrea? Bani de la stat (adica fara dureri de cap) si libertate totala.
poate in lumea cea mai buna a lui Leibnitz.
Led-Ze-Pencil
17 Feb 2009, 17:07
daca vrei bani de la stat, sa zicem o marire de salariu ca esti functionar de stat, n-ai cum sa-i primesti decat dupa reguli (vechime, functie, x, y - nu le stiu bine).
Regulile se comunica INAINTE de concurs. Altfel, daca se fac in timpul jurizarii, se numesc altfel.
pai sunt comunicate, in anexele 9 de la a) la f).
http://www.cncinema.abt.ro/Files/Documents/fls-731.pdf
(regulamentul de concurs)
- potentialul de interes si impact asupra publicului
- potentialul de reprezentare pe plan international.
(ca asta intelegea visarion prin oportunitate)
Ma faci sa ma simt ca si cum as lua apararea CNC-ului, si nu-mi place. :)
dar ce e corect e corect, de ce sa carcotim aiurea?
Led-Ze-Pencil
17 Feb 2009, 18:07
pai asta spuneam si eu, cum le detecteaza? Cu oportunometrul?
dar ce sa-i faci? trebuie sa bage si ei niste gogosi acolo sa para ca au reguli si nu-si bat joc de banii de la stat.
ceea ce de fapt fac, in mare parte.
pai asta spuneam si eu, cum le detecteaza? Cu oportunometrul?
ia incearca si tu sa folosesti oportunometrul, dar seteaza-l pe unghiul lor de vedere. o sa vezi ca ai deja lista cu regizorii si casele de productie castigatoare. Io am facut chestia asta si mi-a iesit o lista. o fi imoral s-o dau pe net? sau ilegal?
Proletar
18 Feb 2009, 09:17
am facut chestia asta si mi-a iesit o lista. o fi imoral s-o dau pe net? sau ilegal?
e chiar oportun! ;)
Led-Ze-Pencil
18 Feb 2009, 09:21
Oportunometrul meu s-a stricat, asa ca l-am trimis la tara, sprijina usa de la cotet pe timpul noptii sa nu iasa gainile.
Ce zice al tau?
Oportunometrul meu s-a stricat, asa ca l-am trimis la tara, sprijina usa de la cotet pe timpul noptii sa nu iasa gainile.
Ce zice al tau?
UIte ce zice al meu: ca nu vom vedea dinozauri pe post de mari castigatori din doo motive. cel mai important ar fi ca aia batrani nu prea s-au inscris, ca-s bani putini, (isi vor lua partea la vara, abia se mai consolideaza si pesedeul...) dar ar mai fi si mungiu, liderul informal al comisiei de evaluare scenarii, care va recunoaste (se va recunoaste in) scenarile generatiei lui si le va da note mari si bani cat se poate. aici nu cred ca va exista discriminare, alta decat cea din capu lu cristi (nu-l cunosc, dar am auzit ca e pedant, corect si meticulos. asa e?) Cred ca notele pe scenarii vor fi mai bine de trei sferturi pe bune. Sfertuletzul ala care ramane va fi un fond de protocol, daca vrei, destinat mai degraba repararii "nedreptatilor" de la concursurile precedente. Lista cu contestatii e pe sait la cnc. din lista aia poti selecta casele de productie "mici si respinse" pe care le vei regasi aproape in totalitate la debut, peste cateva zile. n-o scriu io, ca se supara pe mine. oricum, banii cei multi se vor duce spre proiectele care au deja sustinere financiara de pe-afara, asa ca asteapta-te sa vezi giurgiu, boncea si mitulescu din plin.
Faza e corecta din punctul de vedere al "noului val" mungiu-puiu etc... Dar nu e corecta pe fond pentru "cinematografia romaneasca" care, citand-o din memoria pe gloria, va continua sa produca "filme tipic romanesti" E de bine, e de rau, habar n-am. Mie, personal, nu-mi convine.
Proletar
18 Feb 2009, 10:04
Dar nu e corecta pe fond pentru "cinematografia romaneasca" care, citand-o din memoria pe gloria, va continua sa produca "filme tipic romanesti" E de bine, e de rau, habar n-am. Mie, personal, nu-mi convine.
Deci, nu sunt singurul... :hmm:
Led-Ze-Pencil
18 Feb 2009, 11:46
v-ati legat cu atata indarjire de un cuvant nefericit ales de alexa, oportunitate.
acum, daca nu vrem sa fim mai catolici decat papa, "potentialul de interes si impact asupra publicului" si "potentialul de reprezentare pe plan international" sunt niste factori de care e normal sa se tina cont. Hai sa luam un stat sanatos cu o cinematografie normal (sa zicem Franta) si sa vedem - ei n-ar tine cont de treaba asta cand e sa aloce bani publici? O sa ma uit prin regulamentul cnc-ului frantuzesc.
Discutabil e cum hotarasc care e potentialul asta la fiecare proiect in parte.
E ca si la statui/monumente facute din banii statului: n-or sa dea niciodata cuiva bani sa faca un monument in piata publica cu o marmota sodomizand un rinocer alb imaculat, pentru ca asa a visat artistul cu o noapte in urma (inventez si eu un exemplu). Chiar daca artistul e mare, chiar daca respectiva lucrare e valoroasa cu adevarat, chiar daca va aparea ca reper cultural in toate cataloagele de arta contemporana, chiar daca revolutioneaza arta. De ce? Pt ca se expun judecatii publice, a maselor. Uitati-va ce scandal a iesit cu poneiul roz. Si cum sa-i explici bizonului ce e aia arta, care e ultima tendinta in domeniu, cum trebuie citita-decifrata acea lucrare? Ala n-o sa inteleaga nimic si o sa urle ca se duc banii publici pe porcarii. Asa ca-s speriati domnii de la cnc si sufla si-n iaurt. De aia MDL sau 432 au fost mai intai recunoscute afara si dupa aia au capatat faima si la noi, unde nici ca scenarii nu erau agreate.
Si mai e si faza pe bune: daca unul vine cu o tampenie de proiect trebuie sa ai o grila dupa care sa-l taxezi, ca altfel spune ca ai ceva cu el.
Se ascund sub cele doua formulari toate temerile comisiei ca ar putea scapa pe teava vreo prostie (si deseori chiar scapa, cu tot filtrul asta, pentru ca unii stiu sa-si inzorzoneze tampenia cu false "puncte de interes" - fie abordeaza subiecte grele: revolutia, comunismul, saracia, probleme sociale, coruptie etc fie se impauneaza cu concepte si citate culturale sforaitoare - evident, fara acoperire.
Si se mai ascund temerile ca vor fi judecati de public pentru ca au finantat ceva care intereseaza doar pe realizator si cei doi-trei prieteni ai lui.
Led-Ze-Pencil
18 Feb 2009, 11:52
Si, probabil, ii ajuta si in micile lor mari aranjamente. :)
Proletar
18 Feb 2009, 13:05
bai, nu stiu, dar citind ca sitaru a facut pescuit sportiv cu doar 4000 de euro din surse independente, deja ma gandesc ca e un exemplu ce trebuie urmat.
Led-Ze-Pencil
18 Feb 2009, 14:02
mai bine nu.
mai bine il consideram ca un dat.
in ma-sa.
marmatia
18 Feb 2009, 18:27
Cam sterila discutia asta. Eu o sa termin curind un scurt metraj cu finantare de la CNC. O sa pun aici scenariul, animaticul si citeva secvente din film. Acelasi scenariu a fost calcat in picioare in 2006(5.40 cind exista nota 7 ca prag minim) pentru ca in 2008 sa cistige(9.15).
Ii invit pe toti cei aflati in situatii similare sa-si publice scenariile cind finalizeaza filmele.
Doar asa se poate amenda impostura celor care inteleg gresit expresia "mie nu-mi place scenariul ala". Ar trebui sa fie sinceri si sa spuna ca iau note bune scenariile care le plac. Sa fie subiectivi dar sa-si asume asta.
Proletar
18 Feb 2009, 18:54
@marmatia
e vorba de scenariul "Nunta lui Oli"?
Led-Ze-Pencil
19 Feb 2009, 01:46
poate omul vrea sa fie incognito, de ce faci chestia asta?.
nu-i frumos!!! exista mp pt de-astea.
iti incerci norocul la ghicit?
Debutul lui Mãniuþiu în regia de film, în concursul CNC
Bucureºti, 18 feb /Agerpres/ - Casa de producþie Hi Film Productions s-a înscris la sesiunea noiembrie - decembrie 2008 a concursului de finanþare organizat de Centrul Naþional al Cinematografiei (CNC) cu patru producþii, printre care cel de-al doilea lungmetraj al lui Radu Jude, 'Toatã lumea din familia noastrã', ºi debutul lui Mihai Mãniuþiu în regia de film, a declarat, pentru AGERPRES, Ada Solomon, directoarea casei de producþie.
'Am participat cu al doilea lungmetraj al lui Radu Jude ºi sperãm sã câºtigãm, dar ºi cu trei debuturi, unul dintre ele este debutul în regie de film al lui Mihai Mãniuþiu. Este un film foarte special, o poveste din Maramureº, care continuã interesul domnului Mãniuþiu faþã de muzica, obiceiurile ºi tradiþiile regiunii. Filmul lui Mãniuþiu, 'De marþi pânã joi', este tragic ºi comic, dar ºi antropologic, pentru cã foloseºte mai puþin actorii profesioniºti, cât oamenii de acolo', a spus Ada Solomon.
Valentin Hotea participã, din partea Hi Film, la concursul CNC cu debutul sãu în lungmetraj, un film despre asumarea adevãrului ('Roxanne by police'), iar Daniel Sandu cu pelicula 'Poveste personalã', un film despre viaþa ºi dorinþele unor elevi de la un seminar teologic.
Potrivit Adei Solomon, filmul lui Jude ar avea nevoie de la CNC de 50% din bugetul românesc al filmului, o sumã de aproximativ 300.000 de euro.
'Cea mai fericitã fatã din lume', debutul în lungmetraj al regizorului Radu Jude, prezentat în secþiunea Forum a celei de-a 59-a ediþii a Festivalului Internaþional de la Berlin (5 - 15 februarie), a reuºit sã cucereascã distribuitorii de film, obþinând Premiul CICAE (Confédération Internationale des Cinemas d'Art et d'Essai).
Reprezentanþii CNC au declarat cã rezultatele sesiunii de finanþare noiembrie - decembrie 2008 vor fi anunþate în zilele urmãtoare, deºi la începutul acestui an se precizase cã ele vor fi fãcute publice cel târziu la începutul lunii februarie. AGERPRES/
:oops: Pai..... Bafta! ce sa zic acu' ?!... Doar o intrebare, ca sunt novice saru'mana, OFICIAL concursul e in desfasurare, OFICIAL sunt chestii care ar trebui secretizate, deci OFICIAL nu e o magarie sa le spui alora din juriu care sunt proiectele tale? Prin Agerpres?! (nici nu stiam ca mai exista!)
Sorry de deranj si intrebare, posibil sa fie de la cafeaua pe care n-am apucat s-o termin... :oops:
Proletar
19 Feb 2009, 08:18
@zapata,
da, e foarte aiurea declaratia doamnei Solomon.
stiu ca domnia sa are multa influenta, dar totusi....
@led
pai marmatia a spus ca va face public scenariul si alte lucruri legate de el.
l-am intrebat despre Nunta lui Oli, pentru ca, din cate stiu, acest scenariu avusese oscilatia asta, de la o nota de cinci si ceva la 9,15.
da, e foarte aiurea declaratia doamnei Solomon.
stiu ca domnia sa are multa influenta, dar totusi....
aiurea e ca-si saboteaza singura sansele. daca vreun "nemultumit" face contestatie, ii scoate proiectele de pe lista castigatorilor fara efort, cu un avocat de doi lei, chiar si fara... Ceea ce nu e drept pentru jude, pentru manitiu... Futu-i, complicta e viata asta! :shock: Ti-o iei de unde nu te astepti!
Proletar
19 Feb 2009, 08:46
partea proasta e ca intarzierea neasteptata a publicarii rezultatelor a alimentat noi speculatii.
Led-Ze-Pencil
19 Feb 2009, 08:46
cam aiurea, da.
pe de alta parte ar cam trebui ca la ora asta (sau aia de ieri) dosarele sa fi fost desecretizate deja.
Nu spunea Gloria ca se tot recalculeaza punctajele caselor de productie?
citez:
O noua intrunire a comisiei de evaluare a proiectelor cinematografice - categoria “fictiune”, va avea loc maine, 17 februarie, astfel incat anuntarea rezultatelor la concursul organizat de CNC, sesiunea noiembrie - decembrie 2008, se amana, probabil cu inca o saptamana.
Radu F. Alexandru, Dan Nutu, Doru Mitran, Cristian Mungiu si Alexa Visarion au acordat deja note scenariilor care concureaza pentru finantare, dar maine dosarele se redeschid pentru verificarea modului in care s-au calculat punctajele regizorilor si a caselor de productie cu care aceste scenarii au intrat in concurs.
...influenta sa fie atat de mare incat regulile jocului sa devina optionale la acel nivel? Oficial? :(
pe de alta parte ar cam trebui ca la ora asta (sau aia de ieri) dosarele sa fi fost desecretizate deja.
Nu spunea Gloria ca se tot recalculeaza punctajele caselor de productie?
citez:
Cu tot respectul, gloria nu exprima oficial punctul de vedere oficial al cnc. daca cnc-ul ar fi dorit sa anunte public ca notele pe scenarii s-au batut in cuie, ar fi facut-o printr-un comunicat de presa, printr-un anunt pe sait... printr-un comunicat la agerpres...
Proletar
19 Feb 2009, 08:55
deci, saptamana trecuta dosarele erau gata si incuiate in fisete, sa spunem.
practic, nimeni nu mai avea acces la ele.
brusc, cristi mungiu propune reverificare acestora de catre membrii juriului.
de ce oare?
motivatia sa ar fi ceva de genul: nu vrem sa semnam ca primarul, vrem sa verificam noi insine corectitudinea notelor finale.
sa fi primit o informatie ca se umblase pe la aceste note?
Led-Ze-Pencil
19 Feb 2009, 09:02
Cu tot respectul, gloria nu exprima oficial punctul de vedere oficial al cnc. daca cnc-ul ar fi dorit sa anunte public ca notele pe scenarii s-au batut in cuie, ar fi facut-o printr-un comunicat de presa, printr-un anunt pe sait... printr-un comunicat la agerpres...
dar un comunicat catre cinemagia nu e destul?
„Cristian Mungiu a verificat inca o data daca punctajele sunt cele corecte pentru ca ni s-a cerut sa semnam totul, nu doar notele puse de noi” a spus, pentru Cinemagia, Alexa Visarion. „Juriul a fost mai atent cu toate directiile pe care le ofera legislatia; am luat-o mai responsabil”. [...]
Viorica Bucur, membra a celeilalte comisii, care jurizeaza scenariile de documentar si animatie, a spus pentru Cinemagia ca, la categoria lor, clasamentul este deja finalizat..
tu te referi la nerespectarea secretului proiectelor, nu? Ei, eu zic ca in faza asta proiectele nu mai sunt secrete. N-or sa dea un comunicat oficial: GATA, am deschis dosarele!
Daca sunt batute sau nu in cuie notele asta chiar nu mai depinde de declaratia adei solomon.
dar un comunicat catre cinemagia nu e destul?
Habar n-am... Banuiesc ca e de-ajuns, banuiesc ca n-o sa se intample nimic, banuiesc ca o sa vad lucrurile altfel dupa ce o sa-mi termin cafeaua inceputa dimineata... Dar nu pot scapa de sentimentul ca e ceva al naibii de aiurea in concursurile astea de la cnc...
Led-Ze-Pencil
19 Feb 2009, 10:15
pai este :)
mai ales faza cu secretul
multe dosare participa a doua, a treia oara - e de ajuns sa citesti de pe site rezultatele concursurilor anterioare ca sa stii care al cui e.
marmatia
19 Feb 2009, 12:46
Proletar,
Nu-i vorba despre "nunta lui oli" ci despre logodna mea cu cnc in calitate de producator.
:)
In 2006 proiectul se numea Homo Ethnicus iar in 2008 el se numea Homo Manipulatus.
Aveti aici animaticul:
http://www.youtube.com/watch?v=VIFqoiM4Ig0
Acest caz este reprezentativ nu pentru ca este vorba de mine ci pentru ca in 2006 in juriu(categoria animatie) se afla si un creator de toti respectat.
Calitatile si valoarea unui autor nu reprezinta insa o garantie pentru justetea judecatilor acestuia. Mai ales daca el crede ca e bun doar ce-i place lui.
In conditiile in care scenariile cistigatoare sint tinute la secret si notele nu pot fi contestate.
Led-Ze-Pencil
19 Feb 2009, 13:02
Calitatile si valoarea unui autor nu reprezinta insa o garantie pentru justetea judecatilor acestuia. Mai ales daca el crede ca e bun doar ce-i place lui.
si mai ales daca el crede ca e bun doar ce face el. :)
Proletar
20 Feb 2009, 09:08
hai, mai bagati ceva... :)
hai, mai bagati ceva... :)cred ca si-au bagat toti... :D
Proletar
20 Feb 2009, 09:26
nasol e ca se cam termina "ante portas" :huh:
nasol e ca se cam termina "ante portas" :huh:nu mai zic nimic, k iar ma pune Led la coltz, pe coji de nuca...
Led-Ze-Pencil
20 Feb 2009, 09:57
nasol e ca se cam termina "ante portas" :huh:nu mai zic nimic, k iar ma pune Led la coltz, pe coji de nuca...
Hai mai... Vorbeam si noi discutii :D
Da-i tare ca nu mai zic nimic!
Promit sa intervin doar cu emoticoane.
O sa mai zic diseara, k acu scriu pe tel si e nashpa. :D da' am auzit ca rez le dau luni sau marti, cel tarziu
Proletar
20 Feb 2009, 13:48
salut prezenta pe forum a domnului Laurentiu Bratan, membru al unuia dintre precedentele jurii CNC.
StefanDo
20 Feb 2009, 13:53
nu o mai saluta :)
laurentiu aproape sigur se logheaza doar ca sa vada programarea vizionarilor de presa ;)
Proletar
20 Feb 2009, 13:55
nu o mai saluta :)
laurentiu aproape sigur se logheaza doar ca sa vada programarea vizionarilor de presa ;)
dar poate ca mai trage cu ochiul si la noi... :P
Pitbull
20 Feb 2009, 14:32
Din câte stiu, în subsolul forumului apar doar userii logati EFECTIV PE FORUM, nu doar pe site, unde se vede Cine-Press-ul. Deci, cred cä trage cu ochiul.
@Mafalda
N-am înteles nimic. Ce legäturä are petitia noasträ cu înscrierile älora la concurs? :?
farabeuf
20 Feb 2009, 21:07
Deci, cred cä trage cu ochiul.
A existat o vreme cand cei mai multi din domeniu citeau forumul (sau macar le erau povestite in amanunt discutiile). Lucrul asta nu se mai intampla. E evident dc.
Cand am intrat eu prima oara pe forum se discuta evlavios despre pizza si danieluc, nu mai prididea lumea sa se prosterneze in fata capodoperelor facute de ajtia 2. Tin minte o replica GENIALA de atunci: "cum iti permiti sa deschizi gura in fata unui regizor de film ?!" :)))))
Proletar
20 Feb 2009, 21:13
Tin minte o replica GENIALA de atunci: "cum iti permiti sa deschizi gura in fata unui regizor de film ?!" :)))))
aici e o chestie.
trebuie sa recunoastem ca unii regizori chiar inspira acest respect.
si il si merita.
e vorba de acei regizori a caror personalitate este potentata de o inteligenta vie.
Proletar
20 Feb 2009, 23:39
apropo de finantarea sinopsisurilor...cazul in care ai la dispozitie 4 sesiuni sa te prezinti cu lungmetrajul.
daca nu reusesti, dai banii inapoi.
pe de o parte, pare firesc sa returnezi banii, dar daca totusi nu-ti iese scenariul, nu castigi, iar tu ai intrat deja binisor in suma aia.
ce faci? vii cu bani de-acasa? plateste casa de productie?
farabeuf
21 Feb 2009, 03:25
Initial bursa asta de dezvoltare era substantiala, mai ales raportat la nivelul de trai de acum 10 ani. Era gen 2500-3000$ la un salariu mediu de 120$. Parea o chestie pe care dc o apucai la 2-3 ani ai fi avut o viata foarta frumoasa. Mai ales ca tot ce aveai de facut era sa sa scrii in ritmul tau (parca max 1 an) un scenariu pentru care, pe masura ce aduceai din el, primeai si transe de bani (3 cred).
In timp CNC-ul a constatat ca s-a ales cu un mare vraf de texte scrise la misto, aduse dupa o saptamana de la afisarea rezultatelor (adica umplute 90 de pagini cu orice ca sa se deblocheze banii) sau cu care autorii nici nu se mai prezintau vreodata la concursul de intrarea in productie (nu era obligatoriu atunci). Deci un cimitir (platit) al scenariilor. Iar la inselatoria asta intelectuala NU au luat parte producatori sau firme de productie, ci exclusiv persoane fizice: regizori, scenaristi, scriitori/dramaturgi.
Iata dc acuma esti obligat sa te prezinti cu un producator de la inceput si ulterior sa castigi concursul (in 4 ture). :?
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.