View Full Version : "Patru luni, trei săptămâni şi două zile"
Pitbull
02 Apr 2008, 09:33
Bine. :sleep:
Mister Movie
02 Apr 2008, 11:02
@alex: 'mdl' are ca idee distrugerea unui personaj de catre un sistem inuman, nu un simplu eseu pe tema mortii, sau a umilintei pe care o aduce moartea si boala. vorbim de un om zdrobit de sistem. e un film genial care ar fi meritat si un oscar dar povestea cu 'sistemul ticalosit' incepe sa devina un cliseu. in persona nu intalnim 'sistemul ticalosit'. la noi orice film e despre 'sistemul ticalosit', orice fel de sistem ticalosit. ok, noul val nu e o colectie de documentare, dar angajarea asta in lupta cu morile de vant incepe sa devina patetica.
Alex Leo Serban
02 Apr 2008, 11:59
este un pct d vdr
dar continui sa cred k c este mai bun (= mai emotionant) in 'mdl' n-are lg cu 'sistemul' (sau sistemele), ci cu viata & moartea...
Putin pe langa subiect si imi cer scuze pentru asta :
Geanta, confecþionatã din piele de bovinã, va cuprinde pixuri, agende ºi un DVD cu filmul «432» al lui Mungiu
http://www.click.ro/Vedete/iata-servieta-lui-bush-lucrata-de-mihai-albu
E perfect. Da' cred ca mai trebuia sa contina si un ou incondeiat, o copie la scara de breloc a columnei lui traian, o poza inramata cu nadia, o racheta de tenis in miniatura, o figurina cu o specie de pasare din delta distrusa de vecinii nostri cei dragi, un pachet cu carti de joc cu instructiuni de alba-neagra, o caseta video cu procesul sotilor c., un abonament pe viata la casa poporului, o sticluta de tzuica batrina, o casoleta cu sarmale, niste poale in briu, un smiley cu poza lui iliescu si alte citeva articolase demne de a ne reprezenta peste atlantic ! :lol:
Pitbull
02 Apr 2008, 15:51
Rockule, mä ucizi! :lol:
Un lucru n-am înteles: poalele alea-n brâu sunt la propriu (o fotä cu poalele räsfrânte-n propriu-i brâu, preferabil cu suport cu tot - deci un fel de «L'Origine du monde» de Courbet), sau la culinar (adicä pläcintute/pläcintele/pläcintici)?
Altfel, trebuie sä recunosc: ideea de a le da "432"-ul îmi place; mä-ntreb numai câti/care dintre ei se vor osteni sä-l si vadä.
Gata, stiu! :) Sä includä pe DVD si un link la forumul cinemagia, cu invitatia sä-si facä user la noi! Asa, vom afla imediat ci...
:oops: Ups... Troppo tardo... :(
Sä fii geniu asincron... frustrantä stare... :(( Are ceva din blestemul Casandrei...
@ rocky :lol: excelent!! nu uita de Dracula.
Alex Leo Serban
02 Apr 2008, 17:04
... si nicio manea?! RUSHINE!! :lol:
nu cred ca maneaua face parte din cliseele despre Romania. nu inca.
Am uitat de un cd cu tipa aia de cenaclul flacara cintind, tatiana nu stiu cum, citeva imagini cu paunescu la tvr recitind alea cu ardealul. Apoi, sala repetind ca hipnotizata.
Bineinteles, poanta cu bursucul (toma caragiu et co), neaparat faza cu verbul a fi si vanghelie, revelionul lui everac (il mai tineti minte?), citeva imagini cu BD, faza cu tricolorul nostru X3 la sidney, andreea marin aratind spre poarta surprizelor, mihaela radulescu vorbind despre cit de frumoase sint moldovencele, in frunte cu ea, constantinescu intrebindu-l pe iliescu daca crede in Dumnezeu, ciinele care a fugit mai tare ca masinile de curse la raliul din centru, un deal de la copsa mica, bucurenci indemnindu-ne sa iubim ecologia, tariceanu cu piciorul in ghips, becali intrind in studio fara ciorapi...
Alex Leo Serban
02 Apr 2008, 17:33
ma rog; eu zic k ratam (ink) o sansa d a fi o 'punte intre culturi', est & vest melting pot, cu maneaua p post d musical jelly politic-corect ;)
... si p elodia, ELODIA - unde-ati lasat-O???
maneaua = (m)ELODIA :love:
Airlight
02 Apr 2008, 17:49
Putin pe langa subiect si imi cer scuze pentru asta :
Geanta, confecþionatã din piele de bovinã, va cuprinde pixuri, agende ºi un DVD cu filmul «432» al lui Mungiu
http://www.click.ro/Vedete/iata-servieta-lui-bush-lucrata-de-mihai-albu
:lol: sa vada si el cat de greu "nasc si-n Romania oameni".
gionloc
02 Apr 2008, 19:39
si un mic pachet alimentar pentru intoarcerea acasa mai trebuie pus in straita,
un cornulet cu lapte!
silver_boy
03 Apr 2008, 01:29
ma rog; eu zic k ratam (ink) o sansa d a fi o 'punte intre culturi', est & vest melting pot, cu maneaua p post d musical jelly politic-corect ;)
... si p elodia, ELODIA - unde-ati lasat-O???
maneaua = (m)ELODIA :love:
apropo de specificul national & manele...ador, realmente, reclama la ciocolunga ROM ºi mai cu seamã mesajul ei deeply: manelismul, ca fenomen omniscient, inconturnabil, e atat de adânc inserat în inconºtientul românului încât îl urmareºte pânã ºi in reverii...SENZAÞII TARI. ROMÂNEªTI ( sloganul asta ar merge oricand lipit pe eticheta aºa-ziselor "filme" minimaliste ale "noului val")
Alex Leo Serban
03 Apr 2008, 06:35
DA, asha e!
as zice kiar k reclama cu manelistu e mai 'tare', mai 'd senzatie' (= inspaimintatoare & deprimanta) decit aia cu ceausescu... k vba aia : ceausescu s-a dus, maneaua is here to stay :((
Mister Movie
03 Apr 2008, 08:47
inteleg c spui, dar crede-ma k nici 'mdl' NU este un film dspr sistemu medical ro!
cre k totu s trage d la ideea asta stupida cum k filmele minimaliste ar fi (semi-)documentare... nu au NIMIC de-a face cu documentaru - dimpotriva!
n-am spus ca e un documentar, am spus doar ca e construit pe ideea de sistem medical romanesc putred, pe dintele fata de medici. in rest e un story, un road movie medical, un film cu suspans teribil, care te salta din scaun din secunda in secunda. e un FILM, nu un documentar, dar un film despre sistemul medical romanesc. e un film angajat, un film care musca din sistem, care bate cu biciul. n-am nimic impotriva, e ok sa existe si asa ceva, darte intrebi ce ramane daca dai la o parte sistemul.
dar un film despre sistemul medical romanesc. e un film angajat, un film care musca din sistem, care bate cu biciul. n-am nimic impotriva, e ok sa existe si asa ceva, darte intrebi ce ramane daca dai la o parte sistemul.
biciuie pe dreacu. sistemul medical la noi e mult mai rudimentar si mai feroce decat idilismul prezentat de Puiu.
si kiar nu e un film "muscator" despre sistemul sanitar. e doar itinerariul unui destin care se scurge inevitabil catre exitus (nah, sa folosesc un termen tehnic). aici, sistemul sanitar e doar un pretext pt a face expunerea mai convingatoare.
Alex Leo Serban
03 Apr 2008, 09:21
EXACT (vezi si topicu cu minimalismu, unde tocmai am postat cva similar...)!
dk vrei sa vezi in 'mdl' numai 'sistem', n-ai decit, nu t opreste nimeni; da e k si cum ai vedea in '432' numai avort sau comunism - adik ac lucru cu a spune dspr 'hamlet' k e o piesa dspr palatu elsinore... :lol:
Mister Movie
03 Apr 2008, 09:53
spuneai ca 'mdl' nu este un film despre sistem, dar acum spui ca este si despre sistem. da, hamlet nu este un film despre un palat, dar poate si pentru ca palatul nu e descris deloc in piesa. palatului nu i se da nici un fel de importanta. in 'mdl' sistemul tine loc de coloana vertebrala, filmul e construit pe aceasta osatura. ok, de acord cu tine, e un decor, insa unul pe care regizorul te forteaza sa-l reconsideri in fiecare secunda. ori tocmai asta deranjeaza.
Alex Leo Serban
03 Apr 2008, 09:56
poate p tine, p noi ceilalti nu...
Mister Movie
03 Apr 2008, 10:17
oare? am urmarit un reprotaj interesant despre frankenheimer. intr-un film are o secventa interesanta: la un discurs politic, cineva din public trage cu pistolul si ucide o tanara participanta. atat si nimic mai mult. prietenii i-au dat telefon lui frankenheimer si l-au intrebat de ce a murit tanara. frankenheimer le-a raspuns ca nu stie, ca asa se intampla si in viata. ce e de gandit aici? foarte diferit de filmul lui cristi puiu, unde fiecare gest e documentat, copiat, construit pana in cele mai mici detalii. dar nu te contrazic, pentru ca am senzatia ca vorbesc cu un critic de film de prima mana (sau poate e doar un nick, nu esti tu leo serban :w00t: vezi sa nu se supere ca-i iei identitatea), dar dupa mine arata a film despre sistem. ok, poate ca gresesc.
m-am mutat pe minimalism, e cam acelasi subiect. :w00t:
nu am fost interesata sa vad filmul, desi a castigat atatea premii si s-a vorbit la superlativ despre el. insa...l-am vazut acum cateva zile si nu-mi pare rau. este foarte bine filmat, jucat si bineinteles regizat. mi-a lasat un gol in stomac, exact ca un thriller adevarat si nu, nu este un film despre avort.
bravo domnilor!!!
Alex Leo Serban
04 Apr 2008, 16:57
si bvo tie, norina, k ai vazut in '432' exact c era d vazut & k ai spus-o calm & firesc, fara parti-pris-uri & fara inversunare! :happy:
Andrei Gorzo
05 Apr 2008, 02:22
Draga Leo,
In lungile tale postari din pagina precedenta si din capul acestei pagini, tu nu te rafuiesti de fapt cu vederile mele. Te rafuiesti cu o caricatura a lor, bazata in mare parte (in cazurile Fellini si Greenaway) pe lucruri pe care le-am spus in conversatie (nu-mi amintesc sa le fi dezvoltat in scris, ba in cazul lui Greenaway sunt aproape sigur ca nu le-am dezvoltat nici in conversatie) pe cand aveam vreo 20 de ani. Atunci cand scrii ca, pentru mine, "Fellini e interesant doar pana la Dolce Vita", tu nu ma citezi pe mine. Te citezi tot pe tine - mi-ai atribuit aceeasi vedere si in polemica noastra despre Kill Bill, gazduita de Dilema in 2004. Chiar si la 20 de ani si chiar si-n conversatie, nu-mi amintesc sa fi spus (desi nu neg ca aveam iesirile mele putzoistice) ca Fellini inceteaza definitiv sa mai fie interesant dupa La Dolce Vita. Ce-mi amintesc eu ca am spus este ca, dupa La Dolce Vita, in opera lui apare un element de super-party/freak show care duce la momente proaste (Giulietta spiritelor, Satyricon, partea de satira a televiziunii din Ginger si Fred) si in care se pierde ceva. As sustine asta in continuare.
Cat despre contestarile mele la adresa lui von Trier si a filmelor recente ale lui Tarantino, ele exista si sunt bazate pe niste principii estetice. Daca preferi sa le pui pe seama "umanismului" sau a "idiosincraziilor" mele, n-ai decat, but don't kid yourself - adevarata problema e comoditatea ta intelectuala.
Ba nu. Hai sa fiu cinstit. Problema vine si din faptul ca atacurile mele din 2004 impotriva celor doua volume din Kill Bill au fost formulate in termeni imprecisi si pe un ton (iarasi) putzoistic pe care l-as repudia acum (pastrandu-mi insa verdictul negativ). La momentul potrivit voi reveni la atac. In cazul lui von Trier, consider ca pozitia mea e destul de bine formulata in cronicile mele la Seful sefilor si mai consider ca, in lungul nostru schimb de SMS-uri pe marginea acestui film, tu nu mi-ai oferit nici un contra-argument suficient de solid (preferand, iarasi, sa vii cu explicatia comoda a idiosincraziei mele). In mod normal, te-as fi lasat sa infigi in continuare ace in papusica voodoo creata de tine si botezata cu numele meu, dar nu stiu de ce, mi s-a nazarit brusc ca exista o mica-mica posibilitate ca unii dintre cititorii acestui forum chiar sa creada ce spui.
Cat despre "conventionalismul" gusturilor mele, surely you've got it all wrong: in anul 2008, cinefilul "bransat" care se inchina la von Trier are mult mai multe sanse sa se dovedeasca un conformist, o banala oglinda a timpului sau, decat cinefilul care se inchina la Carol Reed.
Alex Leo Serban
05 Apr 2008, 07:15
draga andrei,
dk exista inconsecventa intre gusturile tale d 'putzoi' (termenu iti apartine) & cele d - inteleg - acum-matur, surely ar fi trebuit sa transpara in ceea c scrii acum, nu crezi? or, tu nu faci decit sa reiei - poate cu o argumentatie mai sofistikta - ceea c spuneai/scriai la inceputu 'carierei'... eu, unu, nu vad evolutie in gusturile tale (distinctia p kre o faci intre filmele lu fellini e, d fapt, aceea - normala pt orice critic - intre filme mai bune sau mai putin bune: nu caricaturizezi un artist urias k fellini, scotind in fata 'slabiciunea' unei formule prin filmele alea proaste, e unfair!).
asta, o data.
in al 2-lea rind, cind ma acuzi d 'caricatura' a parerilor tale (= tu nu ai idiosincrazii verifikbile in txtele tale, t delimitezi constant d ceea c afirmai, gusturile tale nu sint 'conventionale' pt k iti place excentricu d carol reed si nu 'mainstream'-istu d lars von trier etc etc), nu faci - d fapt - decit sa l confirmi, mai mult sau mai putin caricatural: declari ritos k refutarea lui lvt s bazeaza p (inebranlabile, inteleg) 'principii estetice', dar nu reusesti sa l faci inteligibile la nivelu txtului tau - dimpotriva, prin tot felu d ticuri retorice kre tradeaza mai curind insatisfactia iritata k un 'impostor' k lvt (termenu iti apartine, dintr-un sms/ dk tot n apukm sa l facem publice... :( ) scores big p lga, probabil, niste fraieri, nu faci decit sa l pui in paranteze, scotind in fata inaderenta ta la un alt tip d cinema, cva mai sofistikt. (& don't fool yrself: faptu k am renuntat sa-ti mai aduc argumente 'smsistice' a fost - d fapt - realizarea desertaciunii unei asemenea incercari sisifice: tu nu accepti niciun argument altu decit al tau!)
in privinta tonului tau sententios (p kre eu mi l-as mai cenzura, totusi - sau imbrak, makr, in cva autoironie...), am un singur sfat (dk consideri k mai sint in masura sa-ti dau): do smth about it, altminteri iti vei pierde - rind p rind - toti prietenii (si cre k stii la c ma refer!)
ps cit dspr 'comoditatea mea intelectuala' (thx, btw!), ea nu ma impiedik sa fiu suficient d alert la orice inseamna cinema nou, viu, postmodern sau doar modern, alternativ sau nu, sa bat festivaluri k sa identific trenduri p cale d a s naste si sa fixez tendinte sociologic-marcante, sa ma intorc la cineasti 'clasici' (precum bergman) sau doar '@ some point trendy' (k greenaway) revelind lucruri kre nu au mai fost spuse a.s.o....
ceea c iti doresc si tie
TomSawer
05 Apr 2008, 11:06
Pentru ca imi plac filmele urmaresc de mai mult timp forumul Cinemagia. Niciodata insa nu am simtit nevoia sa ma inregistrez. Se spun oricum si multe prostii pe aici pentru a mai veni si eu cu ale mele. Tousi astazi am vazut cu surprindere ca e pe cale sa izbucneasca un nou conflict daca nu ma exprim prea dur. Iar mesajul acesta este o reactie la ultimele doua posturi de pe subiectul 432. Chiar daca nu ii cunosc personal ALS si Andrei Gorzo sunt doi oameni la care tin. Mare parte din educatia cinematografica mi-am facut-o cu ei. (Ce sa-i faci cand esti in necunostinta de cauza inveti de la altii mai informati/destepti ca tine) Stiam ca sunt prieteni buni si cu atat mai mult m-a surprins ce am vazut. De aceea ii rog pe aceasta cale sa ajunga la o solutie amiabila ca sa folosesc un cliseu la moda. Ar fi absurd ca legatura dintre ei sa sfarseasca asa. Eu asta am avut de zis. Va multumesc pentru atentie.
Alex Leo Serban
05 Apr 2008, 11:42
s-a rezolvat, m-a sunat andrei - we sorta cleared out our differences (kre NU erau definitive anyway, ci strict cinematografice, comunicationale & circumstantiale :P )
thx for caring! :)
TomSawer
05 Apr 2008, 11:51
mi s-a luat o piatra de pe inima (si nu e o ironie) :)
Pitbull
05 Apr 2008, 15:32
Andrei, mamä, e o mare bucurie cä te vedem aici, o micä tristete cä ceea ce te-a adus a fost un factor conflictual, dar din nou satisfactie, pentru cä s-a rezolvat. Iti multumesc si pentru SMS-ul de confirmare (azi-noapte, când am väzut "Andrei Gorzo", înregistrat cu data de azi, intrasem în alertä, sä nu fi fost vreo clonä morganaticä - stiam cä tu vizitezi de ani de zile forumul, dar färä sä participi).
Acu', cä tot veni vorba, sper sä-ti gäsesti timp ca, mäcar din când în când, sä activezi aläturi de noi. Tot cârcotesc unii apropo de nivelul discutiilor, de parcä noi, ästia care punem atâta suflet, timp si däruire aici (Proletar, Rocky, A.L.S., Marx, Airlight, Gloria, StefanDo, Klein, Mala, si încä multi altii, n-o sä însir tot pomelnicul acum), am fi niste bule de aer. O prezentä ca a ta ar fi cum nu se poate mai adecvatä, în contextul a ceea ce este, în fond, CineMagia.
Stiu cä, acum vreo trei ani, refuzai sä te manifesti, dezgustat de mitocänia, violenta de limbaj si nivelul rudimentar care fäceau präpädenie pe-aici. Slavä Domnului, lucrurile s-au schimbat, respectivii au fost trimisi la locul lor, iar CineMagia a devenit un forum mult mai civilizat si elevat. In genere, când mai apare câte-un mocofan, e pus la punct din scurt. Prin urmare, socot cä poti veni între noi cu inima deschisä.
Alex Leo Serban
06 Apr 2008, 07:15
dream on, musiu pitbull - si eu, unu, as fi fericit sa-i 'predau stafeta' lui andrei for the nxt 2 months, when i'll be away... -, da nu-l vad, zau, in largu sau printre userii mitocani d kre pomeneai: n-are pielea suficient d groasa & nici limbaju 'kre trebuie' - s-ar inroshi o ora pina sa posteze citva fraze indelung ticluite k raspuns la o injuratura :)
Pitbull
06 Apr 2008, 13:32
Stiu toate astea - dar färä o dozä de dream on, ce sens mai are viata? :sleep:
Alex Leo Serban
06 Apr 2008, 13:36
pai, nu's c sens are viata, e intrebarea nr 1 a teologiilor & filozofiilor, doar nu t astepti sa raspund tocmai eu?! :shock:
in c ma priveste, though, i'll take pragmatism over any dreams... ;)
Pitbull
06 Apr 2008, 13:39
Visele nu ti le dau,
Nu mi le poti lua,
Visele sunt lumea mea,
[Pragmatismu]-i lumea ta...
Oana Predescu
06 Apr 2008, 17:05
Imi pare rau ca trebuie sa fac nota contrastanta fata de mesajele admirative care s-au livrat la adresa filmului "432", dar mie acest film mi-a provocat o repulsie organica... Nimic, dar absout NIMIC nu m-a incantat vizavi de acest film... de la elementele ce tin de regie, scenariu, jocul actorilor, la chestiuni tehnice...sunet, montaj, imagine... totul a fost facut extrem de mediocru.
In cinematografia romaneasca postdecembrista, exista un prost obicei, in opinia mea... acuta lipsa de inspiratie! Se fac filme numai despre perioada 65-89, ceea ce mi se pare tragic. Este adevarat, a fost o perioada marcanta a istoriei Romaniei, dar asta nu trebuie sa sa confunde cu arta... Filmele romanesti de dupa 89' aduc in prim plan toate aspectele lamentabile ale societatii romanesti... avorturi, saracie, prostie, mizerie, hotie...
Sa o iau metodic:
Acest "432" este cea mai elocventa mostra de lipsa de talent si imaginatie:
replici care se rezuma la "Domnisoara, am zis eu ceva de bani?", sunet INFECT (unele filme din anii 30 sunt incomparabil mai bune fata de aceasta mizerie), nici macar VESTIMENTATIA nu este adecvata vremurilor respective... Nu se purtau fulare din alea rasucite si tunsori cu breton chic...Nici macar la aceste detalii nu au fost atenti... :hmm:
Vrea sa se creeze senzatia de naturalete... Se mizeaza pe asta, numai ca nu le iese... Se folosesc foarte multe clisee... ca scena cu masa din familie, in care se vorbeste de muraturi, oua de Pasti s.a.m.d, chipurile sa reliefeze contrastul dintre zbuciumul interior al Otiliei, dintre problemele existentiale si banalul, prozaicul, lumescul...in fine... Chestii previzibile, de n ori utilizate, fumate, care nici macar nu aduc un element de inedit...
Mai bine Buletinul de la ora 5 decat acest film... macar acolo vezi o grafica buna...
Pai noi am avut filme mult mai bune... daca ma gandesc la "Balanta", la "Actorul si salbaticii" la "Padurea Spanzuratilor"... dar ce sa-i faci... Era o concurenta foarte mare in anii 60, 70... Nu te puteai lupta cu Fellini sau cu Antonioni pentru Palm d'Or...
Mi se pare dureros... Toata lumea il critica pe Sergiu Nicolaescu... Pai sa-mi fie cu iertare, poate Nicolaescu nu exceleaza in profunzime precum Pintilie, Pita,Ciulei, Marcus, Daneliuc s.a., dar filmele lui sunt foarte elaborate. Au o patina de occidental si sunt placute ochiului: vezi costume grozave, femei frumoase, decoruri splendide... Repet, nu sunt un fan Nicolaescu, nici pe departe, dar este de apreciat migala cu care lucreaza din punct de vedere tehnic, orice film...
Si "La Dolce Vita" si "Blowup" si "If..." au luat Palm d'Or dar nu cred ca exista termen de comparatie... oricat de mult ne-am stradui...
Inca este o mare dilema pantru mine cum filmul lui Mungiu a luat acest premiu ... probabil din compasiune pentru acest spatiu geografic amarat si obidit ... alta explicatie nu am...
Supastar
06 Apr 2008, 17:12
Imi pare rau ca trebuie sa fac nota contrastanta fata de mesajele admirative care s-au livrat la adresa filmului "432", dar mie acest film mi-a provocat o repulsie organica... Nimic, dar absout NIMIC nu m-a incantat vizavi de acest film... de la elementele ce tin de regie, scenariu, jocul actorilor, la chestiuni tehnice...sunet, montaj, imagine... totul a fost facut extrem de mediocru.
daca totul este atat de mediocru, cum de a reusit s-ti provoace o "repulsie organica"? ar fi trebuit s t lase indiferenta...
Pitbull
06 Apr 2008, 17:20
Domnisoara e sincerä - felicitäri! :)
Si complet analfabetä ca spectator de cinema - päcat. :(
E ca si cum ai zice: "Bolta Capelei Sixtine e o oroare! Toti bärbatii äia efeminati si rubiconzi, cu putele goale! Cum e admisibil sä se expunä asa, în väzul lumii, obsesiile unui degenerat pederast ca äla? Mai mare rusinea!"
(Oana, fii linistitä: o reactie oarecum similarä a avut Stendhal - deci, te afli într-o companie ilusträ. ;) )
Oana Predescu
06 Apr 2008, 17:22
Imi pare rau ca trebuie sa fac nota contrastanta fata de mesajele admirative care s-au livrat la adresa filmului "432", dar mie acest film mi-a provocat o repulsie organica... Nimic, dar absout NIMIC nu m-a incantat vizavi de acest film... de la elementele ce tin de regie, scenariu, jocul actorilor, la chestiuni tehnice...sunet, montaj, imagine... totul a fost facut extrem de mediocru.
daca totul este atat de mediocru, cum de a reusit s-ti provoace o "repulsie organica"? ar fi trebuit s t lase indiferenta...
.... Tocmai mediocritatea, saracia si aspectul de documentar de cea mai proasta calitate mi-au provocat repulsie... Cine pretinde ca i-a placut acest film inseamna ca ori nu are o cultura cinematografica solida si, in consecinta, nu are un termen de comparatie, ori este prea las sa recunoasca "subtirimea" acestui film, multumindu-se cu ideea ca a luat un premiu important...
Pitbull
06 Apr 2008, 17:25
Multä lume necäjitä... :((
Oana Predescu
06 Apr 2008, 17:26
Domnisoara e sincerä - felicitäri! :)
Si complet analfabetä ca spectator de cinema - päcat. :(
E ca si cum ai zice: "Bolta Capelei Sixtine e o oroare! Toti bärbatii äia efeminati si rubiconzi, cu putele goale! Cum e admisibil sä se expunä asa, în väzul lumii, obsesiile unui degenerat pederast ca äla? Mai mare rusinea!"
(Oana, fii linistitä: o reactie oarecum similarä a avut Stendhal - deci, te afli într-o companie ilusträ. ;) )
Dispui de o inteligenta indoielnica :lol: daca extrapolezi la Capela Sixtina. Cred ca este ultimul lucru la care m-as fi gandit ... Este ca si cum i-ai pune pe Moise si pe Simona Sensual in aceeasi propozitie :D
Pitbull
06 Apr 2008, 17:34
Copilitä dulce si scumpä, cu regret trebuie sä recunosc cä spatiul unui topic, si al unei dupä-amieze, e absolut impropriu unei initieri în perceptia cinematograficä (dupä care urmeazä informarea... cultura... diversele specializäri... etc.). Totusi, un forum în ansamblul lui, pe pacursul câtorva ani, poate, dacä nu chiar sä facä minuni, mäcar sä-ti dea o mânä considerabilä de ajutor. Asa cä acum, o datä ce ne-ai descoperit, te invit sä rämâi aici si sä începi sä înveti. Initial, citeste cât mai mult, iar mai târziu, poti începe sä si postezi. Renuntä la arogantä, ignorantä, snobisme, aere semidocte si veleitäti de atotstiutoare, fii modestä, receptivä, constientä de propriile limite, si dornicä sä ti le depäsesti. Baftä!
Oana Predescu
06 Apr 2008, 17:55
Copilitä dulce si scumpä, cu regret trebuie sä recunosc cä spatiul unui topic, si al unei dupä-amieze, e absolut impropriu unei initieri în perceptia cinematograficä (dupä care urmeazä informarea... cultura... diversele specializäri... etc.). Totusi, un forum în ansamblul lui, pe pacursul câtorva ani, poate, dacä nu chiar sä facä minuni, mäcar sä-ti dea o mânä considerabilä de ajutor. Asa cä acum, o datä ce ne-ai descoperit, te invit sä rämâi aici si sä începi sä înveti. Initial, citeste cât mai mult, iar mai târziu, poti începe sä si postezi. Renuntä la arogantä, ignorantä, snobisme, aere semidocte si veleitäti de atotstiutoare, fii modestä, receptivä, constientä de propriile limite, si dornicä sä ti le depäsesti. Baftä!
Nu am nevoie de initiere de la cineva care nu ma cunoaste suficient... Nu am intentia sa epatez cum ai incercat sa o faci tu, dandu-mi exemplu pe Stendhal. In primul rand am curajul sa-mi spun numele si varsta (17 ani) si am curajul sa-mi exprim opinia clar si nemijlocit... Cu regret pentru tine si din fericire pentru mine, vizionez filme de la varsta d 5 ani. Nu stiu daca este mult sau putin, dar nu ma consider o ignoranta. Faptul ca am emis o opinie iar tu, cu vehementa, ai tinut sa ma tratezi instant cu aer de superioritate, nu mi se pare o dovada de maturitate si intelepciune... Este dreptul meu sa am o parere vizavi de acest film. Nu cred ca trebuie sa ma simt ca la scoala, chestionata de profesor navigand pe acest forum. Banuiesc ca nu este asta scopul... Mi se pare absolut penibil sa te comporti ca un "ultras" fata de cineva care are o opinie contrara. Si pentru ca tot vrei sa-mi dezvalui caracterul didactic al acestui forum, chiar te rog sa-mi aduci cateva argumente care sa sustina valoarea lui "432".... :D Fara suparare.... :P
Pitbull
06 Apr 2008, 18:41
Ah, teribilismul celor 17 ani! :D Superbä vârstä! Când eram ca tine, îl fäceam pe Eminescu "fraier" - fiindcä descifram "Impärat si proletar" strict la nivel superficial. Fraierul (färä ghilimele!) eram eu! Noroc c-au trecut de-atunci mai mult de treizeci de ani... o facultate... si multe fraierisme si suturi în cur - care au fost tot atâtia pasi înainte.
Argumentele mele principale sunt în analiza filmului - o gäsesti pe undeva pe la începutul acestui topic. Alte argumente, disparate, pe parcursul topicului. N-ar strica sä-l parcurgi pe tot, stäruind asupra fragmentelor consistente, înainte de a fi atât de sententioasä. (Dar, ok... 17 ani... ;) La fel mi se spunea si mie, cu un zâmbet tandru - care mä irita cumplit! - pe-atunci...)
Deci, vezi cä tot la vorba mea ajungi? Mai întâi ne informäm, apoi däm verdicte.
Oana Predescu
07 Apr 2008, 19:10
Am citit comentariul d-voastra :shock: :D din inceputul topicului si trebuie sa recunosc faptul ca nu mi s-a parut extrem de convingator. Bine, nu stiu daca scopul lui este sa convinga pe cineva anume, dar, oricum, este menit sa sustina valoarea filmului...
Ati inceput cu "Filmul lui Mungiu este foarte simplu. In primul rand. De aia este atat de bun." Personal, nu cred ca "simplitatea" este neaparat o masura a calitatii... Sigur, ea poate fi, in anumite contexte, dar poate fi o sabie cu doua taisuri, in sensul ca, de dragul simpificarii si obtinerii unei patine de natural si de nesofisticat, pot iesi lucruri de mantuiala...
Sigur, tema este de asa natura, dar aspectul per-global al filmului mi se pare unul foarte ieftin...
Am sesizat ca ati comentat si analizat cu foarte mare entuziasm anumite scene din film: cea cu biletul din autobuz, "negocierea", masa festiva s.a., precum si anumite reactii ale personajelor, inspirate, evident, din viata reala.... Admit, ele au fost jucate cu naturalete si au reusit sa surprinda subtilitatile si nuantele respective, dar nu mi se par a alcatui un "tur de forta"... fac intr-o anumita masura, "deliciul" filmului, dar nu mi se par chestiuni ieste din comun, sau care demonstreaza inteligenta scenaristica sau regizorala...
Cat despre subiectul filmului, personal, mi se pare unul extrem de speculant... Pentru un strain, ca Stephen Frears :D si ca multi altii care au facut parte din juriul de la Cannes, acest gen de subiect tinde sa atinga coarda sensibila... Este ca si cum i-ai aduce lui Adrian Paunescu un basarabean sa cante in emisiune... :D evident ca ar fi emotionat pana la lacrimi si ar incepe sa emane sintagme de genul "Basarabia, lacrima neamului romanesc"... :lol: Nu stiu daca regizorul Mungiu a mizat pe un asemenea impact lacrimogen, dar a reusit cu brio sa impresioneze juratii ramasi oripilati de terorile regimului ceausist :? Personal, nu agreez o astfel de speculatie artistica... :w00t:
Scena asa-numitului "viol" ...mi s-a parut mai mult un acord tacit, nicidecum un viol... sa fim rezonabili, nu toti cei care produceau avorturi erau niste perversi de talia d-lui Bebe :D Totusi, ce fata normala ar fi acceptat sa se culce cu altul pentru favaoarea de a i se face avort colegei de camera... Mi s-a parut penibil gandita aceea secventa... deloc realista... Mai bine pleca de la hotel si-si lua banii, mai bine se ducea la Tanti Jeni, mai bine pastra copilul decat sa se coboarea la un asemenea compromis incalificabil... Cretini sunt multi, asta nu inseamna ca te dezumanizezi in asa hal... In fine, o numesc "viziune regizorala" :P
Ati spus la un moment dat ca Bebe "isi castiga existenta omorand copii nou-nascuti" .... sort of goof I'd say... :? Nu sunt nou nascuti... in fapt nu sunt nascuti... :hmm: nevermind...
Puneti accent pe asa-zisul "suspans".... Resimt un oarecare suspans, dar, si plictiseala pe alocuri... Sunt o serie de secvente laxe, fara finalitate (sau poate asa sunt gandite), care, efectiv, irita...
Secventa cinei, recunosc, mi-a placut cel mai mult din tot filmul (singura defapt care mi-a placut)... mi s-a parut simpatico-amara, desi deloc originala...ba chiar previzibila. Va refereati la acei doctori catalogandu-i "idioti" De ce? Erau simple persoane care au avut nesansa sa traiasca intr-o perioada nefasta a istoriei, in care au fost indoctrinati si in care li s-au spalat creierele... evident ca sunt si consecinte rasfrante asupra mentalitatii lor ... dar nu-i pot numi dobitoci... (mai dobitoaca este Otilia care s-a culcat, voluntar cu Bebe :huh: ).
Poate aspectul vestimentar vi se pare unul de neluat in considerare, insa eu cred ca pe langa chestiunile esentiale, sunt importante si aceste mici detlaii... D.p.d.v. vestimentar, fetele nu erau imbracate conform perioadei respective. Stiu, suna pueril, dar mi se pare o gafa mare... daca va veti uita atent (cum sunt sigura ca ati facut-o de mai multe ori) veti sesiza elementele vestimentare nepotrivite, cat si look-ul Otiliei, mult prea avangardist pentru anii 80 8)
Am sesizat, cu tristete ca atat in filmul lui Mungiu, cat si in filmul lui Cristi Puiu "Moartea d-lui Lazarescu" muzica rspectivei perioade este tratata usor in zeflemea si utilizata ca instrument al ironiei... Pacat pentru ca, din punct de vedere calitativ, muzica acelor ani, atat in Romania, cat si in lume, era mult superioara fata de muzica de astazi... Spun asta nu neaparat ca profesionist, ci ca meloman si ca absolventa a unei scoli de muzica, unde am studiat pianul 8 ani de zile...
Este drept, sunt multe aspecte negre ale societatii comuniste, dar asta nu inseamna ca este just sa denigram si putinele dar valabilele aspecte pozitive (mai ales din domeniul artei), programele tv, sketchurile marilor actori, pe care si azi le privim cu aceeasi placere si amuzament, filmele foarte bune (care au fost extrem de mediatizate si dupa 89', din lipsa unor substituenti mai buni) s.a.m.d. Imi cer scuze daca v-am plictisit cu postul meu....
Pitbull
07 Apr 2008, 19:33
Nu m-ai plicitisit, dimpotrivä, m-ai bucurat.
Se pare cä ai un nivel de inteligentä si culturä foarte ridicat pentru vârsta ta - dar, din päcate, acest film nu l-ai receptat deloc corect. Unele dintre observatiile tale critice sunt juste fiecare în parte, dar îsi pierd valabilitatea dacä plasäm elementele respective în context... sau le privim dintr-un alt unghi, la fel de valid... sau stim sä diferentiem între particular si general... sau, sau, sau... Ar fi multe de spus. Pur si simplu, te-ai avântat la o analizä a filmului de pe o pozitie prea ambitioasä, pentru care la 17 ani nu esti încä pregätitä (ca sä nu te simti jignitä, fac o extrapolare foarte hiperbolizatä, dar cred cä vei prinde ideea: la 17 ani, Christian Barnaard putea, în principiu, sä-i dea unui cardiac nitroglicerina, când avea nevoie, sau sä-l împiedice sä bea, sä fumeze, sä facä eforturi, ori sä sune la salvare si sä descrie corect si cu utilitate vitalä simptomele pacientului; dar dacä s-ar fi apucat sä-i facä o operatie pe cord deschis, îi murea äla-n brate!).
Repet ce am spus - de data asta, de pe o pozitie lipsitä de condescendentä: dacä într-adevär te intereseazä filmul asa cum sugereazä scrupulozitatea comentariilor tale, rämâi aici, pe forum, si interactioneazä sustinut cu noi. Treptat, vei ajunge sä-ti maturizezi aparatul critic. (Nu eu "te voi" înväta, si nici altcineva; singurä o vei face.)
Va veni ziua când vei spune, aproximativ, una din douä:
- "432" e unul dintre filmele mele favorite; si când mä gândesc cä prima oarä l-am desfiintat total!...
- "432 continuä sä-i repugne, mie, personal - dar, obiectiv vorbind, recunosc cä e un film excelent!
Cred cä timpul îmi va da dreptate.
Oana Predescu
07 Apr 2008, 20:08
Multumesc pentru apreciere... nu stiu cum voi gandi in viitor... si nici nu mi-as dori sa stiu :P Cert este ca, mi-as dori ca cinematografia romaneasca sa beneficieze de bugete mai mari... Mi se pare o nedreptate sa fii obligat sa faci filme din nimic... In fine... asta este o alta discutie :)
Bine, poate ca daca lui Lynch ii dadeai un calorifer si o pisica, reusea sa realizeze un film atipic si captivant... dar este complicat sa gasesti valori si sa le ajuti sa se afirme... sa le oferi un cadru prielnic...Cred ca si imaginatia lucreaza altfel atunci cand ai sustinere. Tocmai la asta ma refeream, la faptul ca regizorii romani tineri isi extrag seva imaginatiei numai din acea perioada. Imi pare ca unica sursa de inspiratie a lor este perioada comunista... ceea ce este cel putin hilar... Aici mi se pare un usor paradox... pe de-o parte se considera a fi oamenii "directiei noi" :D , iar pe de alta parte, in creatiile lor, se raporteaza incontinuu la trecut... Nu prea este o optica productiva...
Mister Movie
07 Apr 2008, 20:12
ce uita noul val este ca in comunism comunismul conta foarte putin. oamenii erau ocupati cu alte chestii: star wars, revistele neckerman, filmele indiene cu elefanti, bancurile cu bula si nea nicu, almanahul anticipatia sau romania literara. cei care isi amintesc de acest 'life style' sunt catalogati ca adepti infocati ai comunismului. un 'life style' care apare si in poezia lui mircea cartarescu, unde blocurile nu sunt atat de cenusii, ba chiar intalnim si un element de care noul val n-a prea auzit: soarele. chestia aia luminoasa,care are prostul obicei de a colora peisajul in nuante de galben, rosu sau portocaliu, culori pe care noul val le respinge.
replica pe care partizanii noului val o servesc invariabil suna ceva de genul: 'da' ce, sa umplem ecranul cu lucruri placute, sa gadilam publicul?'. Categoric nu, dar un pic de realism n-ar strica. in noul val totul se petrece pe ploaie, vant sau zloata. personajele sunt lipsite de orizont, nu cunosc bancuri, n-au auzit de star wars, probabil ca n-au auzit de televiziune. Clieseele abunda: avem avort, si daca avem avort atunci avem obligatoriu ploaie sau vreme urata.
Din fericire publicul s-a maturizat, si nu mai inghite pastila 'comunismului cenusiu'.
si daca e sa fiu intrebat cum ar trebui vazuta aceasta perioada, recomand cartea lui vasile ernu - Nascut in URSS, o radiografie savuroasa si exacta, chiar daca e vorba uniunea sovietica.
recomand si siteul lui vasile ernu:
http://www.nascutinurss.ro/
poate i-o semnaleaza cineva si lui mungiu. da' mai bine nu, ca-i strica viziunea. cu ce mai ia omu' premii daca ii tai craca 'blocurilor cenusii'?
Pitbull
07 Apr 2008, 20:17
@Oana
Si noi am început sä ne säturäm de recursul aproape abuziv la acele subiecte. Dar întelegem douä lucruri:
- sunt dramatice, deci atrag cineastii;
- au fost traumatice, deci mai avem de cicatrizat niste räni.
O sä treacä, si vom începe sä descoperim si subiecte de alte tipuri... Primii pasi (complet ratati, dar mai bine asa decât deloc) au fost "Dupä ea" si "Ingerul necesar" - vezi topicurile, aici în sectiunea asta. Vor mai urma si altii.
Sa inteleg ca Filantropica si Restul e tacere miros a comunism?
Filantropica, poate, pentru ca arata efectele unei perioade asupra multor chestii...
Dar "Restul e tacere" ce mai are? (nu l-am vazut dar stiu ca perioada in care are loc actiunea e 1919 <asa am vazut scris pe crucea unui mort din film, in mini-documentarul making of de pe HBO>)
Si apoi mai este Occident, Marfa si Banii, Furia si alte cateva lung-metraje...
De ce nu pot face ele parte din noul val?
Mister Movie
07 Apr 2008, 20:30
cred ca principala buba a noului val e aspectul de tragedie antica, unde personajele sunt conduse de un destin implacabil. subiectele sunt voit grele, tratate deseori caricatural, iar personajele sunt simple fantose, chinuite, obsedate, reduse, stupide.
Pitbull
07 Apr 2008, 20:33
@Mono
Ignorä-l, e diversionist si subiectiv.
Oana Predescu
07 Apr 2008, 20:39
Sa inteleg ca Filantropica si Restul e tacere miros a comunism?
Filantropica, poate, pentru ca arata efectele unei perioade asupra multor chestii...
Dar "Restul e tacere" ce mai are? (nu l-am vazut dar stiu ca perioada in care are loc actiunea e 1919 <asa am vazut scris pe crucea unui mort din film, in mini-documentarul making of de pe HBO>)
Si apoi mai este Occident, Marfa si Banii, Furia si alte cateva lung-metraje...
De ce nu pot face ele parte din noul val?
Nu sunt toate DESPRE perioada comunista exclusiv, dar reliefeaza intr-o forma sau alta, perioada de tranzitie, reminiscentele, oamenii de-abia iesiti dintr-un anumit sistem... Cam toate graviteaza in acelasi camp, avand in centru acelasi focar :D :D :D
Tocmai asta mi se pare urmatorul pas logic in cinematografia romaneaca...
O perioada cu filme despre tranzitie...care merg in pas cu tara.
Iar noi, iesim din ce in ce mai mult din acea perioada si fiindca suntem la hotar nu vreau ca filme gen 4,3,2 si Moartea d-lui Lazarescu sa inceapa noua viata a filmelor romanesti.
Sunt prea sumbre sa ne caracterizeze! Suntem (sau cel putin vrem sa credem) un popor vesel :w00t: . Da, de fapt, suna prea amuzant.
Dar nici griuri si culori reci n-am chef sa vad...
Caranfil e singura speranta.
Pitbull
07 Apr 2008, 20:48
M0n0, nu fi unilateral!
Caranfil, Puiu, Mungiu, Porumboiu si Muntean - deocamdatä, ei e speranta!
Sunt prea sumbre sa ne caracterizeze!
Cu sumbru castigi la cannes :lol:
Mister Movie
08 Apr 2008, 11:12
Sunt prea sumbre sa ne caracterizeze! Suntem (sau cel putin vrem sa credem) un popor vesel :w00t: . Da, de fapt, suna prea amuzant.
Dar nici griuri si culori reci n-am chef sa vad...
Caranfil e singura speranta.
priveste pe fereastra si ai sa vezi culori. sunt aceleasi blocuri, difera doar lumina. eu unul am observat ceva si mai interesant: fatada blocului de vizavi. fata de perioada 80-89, fatada arata mult mai imbatranita. tin minte ca in copilarie nu existau zgarieturi sau umflaturi, iar in curtea blocului era multa verdeata. asta nu tine de comunism, tine si de inasprirea climei. astfel, daca mungiu ar dori sa foloseasca fatada blocului ar obtine o imagine foarte puternica, insa total neconforma cu realitatea. ACUM fatada arata mai comunista decat arata inainte de 89. ca sa pastreze nota, mungiu ar trebui sa o renoveze, sa planteze iarba si copaci si sa refaca spatiul de joaca. si cred ca aici se naste intrebarea de baza: sunt aceste filme o relatare fidela a realitatii postrevolutionare? sau e doar un comunism 'a la' cristi mungiu, un comunism convenabil ecranului? daca universul lui mungiu ar fi fost unul fictiv, ca cel al lui terry gilliam in brasil, discutia nu si-ar mai fi avut rostul. insa e clar ca desi nu e un documentar (cum a observat si alex) genul acesta de filme isi propune sa recreeze o realitate. aici apare problema: cat de reala e realitatea lor?
I'm gonna go with: "sau e doar un comunism 'a la' cristi mungiu, un comunism convenabil ecranului?".
Atmosfera a aratat opinia lui Mungiu despre cum crede toata lumea ca era comunismul si ce culori inspira perioada asta. Evident ca toti stim filmuletele de la adunarile facute pe stadioane de catre soimii patriei, culori suprasaturate si vii, care arata intotdeauna fericirea. Acum, Mungiu, daca facea filmul asta pe vremea aia, era clar interzis, dar pana si prin culori arata asprimea vremii, timpuri gri, timpuri triste.
Si bineinteles ca daca punea culorile vii langa un avort, iesea un fel de Juno cu final trist.
Acu nu stiu daca a folosit vreun filtru (cu toate ca nu pare), dar si perioada anului in care este filmat e numai buna pentru a sublinia si mai mult, parca, impactul comunismul. Iarna tarziu...frig, innourat.
Toate gandite pentru a arata ca comunismul a fost o perioada grea pentru tara.
Alex Leo Serban
08 Apr 2008, 11:54
cartea lu vasile ernu este diversionista
comunismu a fost cenushiu
orice alt pdv va fi fals
Kiss Kiss Bang Bang
08 Apr 2008, 16:54
Oana Predescu, subscriu la comentariile tale legate de gafele – foarte multe, impardonabile – intalnite in acest film.
In continuare, voi dezvolta si eu pareri despre un film mult apreciat, dar in realitate de un banal crunt si ceea ce este mai grav, nimeni nu vrea sa observe nulitatea lui artistica, stilistica, conceptuala, regizorala.
Apropos, ca o paranteza, am de facut o mica mentiune, nu pot trece mai departe fara sa amendez o atitudine cu iz de adanca frustrare.
Frustrare dezvoltata in baza unei neimpliniri profesionale, din partea unui regizor necunoscut, trecut de prima tinerete si care totusi nu a reusit sa realizeze mai mult de 2 filme – dintre care unul este scurt metraj - dar care doreste foarte mult sa se faca remarcat sarind « ca un Pitbull » la gatul unei tinere, in ciuda faptului ca ea nu s-a facut vinovata de nimic, s-a exprimat foarte corect, sincer, liber intr-o tara democrata, dand dovada de cunostinte nu tocmai derizorii in domeniu, argumentand foarte interesant perceptiile in urma vizionarii filmului.
Interesant este ca aici face pe intransigentul, dar in alte conjuncturi si contexte, discipolii ii sunt niste agramati « magistrali », omul nostru este mandru de niste nulitati cu viziuni obtuze, le tolereaza analfabetismul si le incurajeaza marginirea artistica, niste biete fapturi care se viseaza deja mari scenaristi si regizori (de fapt toti din sleahta sunt in acelasi timp scenaristi, regizori, producatori, directori de imagine, actori), intr-un cuvant sunt « polivalenti », ce sa mai discutam - mua-hahahaha - , cand de fapt ei nu prea gaseau drumul spre scoala in copilarie si adolescenta, lucru clar evidentiat in fiecare fraza pe care ei o formuleaza, fie in scris fie verbal, cand ofera cu maxima naturalete si imbecilitate cele mai grosolane greseli gramaticale, cele mai sarace si mai tampe exprimari, cand ale lor creatii asa-zis cinematografice sunt niste vomitaturi intrinseci, niste excremente prozaice suprasaturate de KITSCH si greseli de regie, imagine, actorie, dar ridicate la rang de capodopere, datorita ingamfarii si marginirii.
Li s-a dovedit cu varf si indesat « valoarea », cand s-au facut de ras la un festival, un singur festival, unul destul de neinsemnat, dar totusi un festival, care din mila sau din lipsa de concurenti, a hotarat sa le ia in seama gunoiul.
Deh, nu toate mustele fac miere, e tragic ca nu s-a trezit nimeni pana acum sa-i sfatuiasca pe amaratii aia sa-si indrepte atentia si energia in alta directie, spre alta cariera, de pilda la sapat santuri ar fi ideal pt ei.
Il voi ruga de asemenea pe dom’ regizor cel rapus si ingenuncheat de neimpliniri, sa-si insuseasca – pt ca devine deja penibil – terminologia corecta a cuvantului « regizor ».
Scris cu « r », adica « regiZor » si nu « regiSor », asa cum insista de foarte mult timp pe acest forum. L-a mai atentionat odata cineva, a dat niste explicatii puerile, irelevante, si s-a facut de ras in continuare.
Atribui acestui personaj care isi inchipuie ca detine adevarul absolut pe acest forum, care isi deroga drepturi de formator de opinii, care devine dezgustator cand isi permite cu obraznicie sa faca un clasament al marilor regizori romani, cand el nu se ridica nici pe sfert la nivelul celor din coada clasamentului creat de el insusi, o valoare prea mare fie si aducandu-l in discutie, drept pt care voi si incheia prelegerea despre el.
Acestea fiind zise, ii voi sugera Oanei Predescu sa nu se lase intimidata, ar trebui intelesi si cei care vor sa epateze defulator, soarta nu este generoasa chiar cu toti...
Revin la film.
Toti s-au grabit sa-l elogieze, chiar daca de cele mai multe ori pregatirea sau experienta erau departe de a fi in concordanta cu domeniul, toti neavizatii si amatorii se trezesc facand afirmatii, dar niciodata argumentate solid si pertinent.
Forumul acesta colcaie de diletanti, ceea ce este de un grotesc devastator.
Afirmatii mediocre, indreptate in sustinerea unui vizibil esec, dar pe care ei nu ezita sa-l numeasca film exceptional, realizat de un regizor genial.
Pe dracu’ exceptional, scutiti-ma si cu regizorul « genial », bagati-va mintile in cap, invatati sa diferentiati lucrurile.
Una este sa fim mandri, ca natie, ca juriul unui prestigios festival de film, pe criterii numai de ei stiute - si nu ar trebui sa ne mire, este foarte bine stiut ca strainii sunt strabatuti de curiozitati greu de stapanit pt vremuri pe care ei nu le-au trait, cu oameni pe care ii privesc ca pe niste ciudatenii, in mijlocul unor evenimente despre care au auzit doar din cartile de istorie sau canale de stiri, toate sub egida mitului Ceausescu, bineinteles, tiranul din Carpati, care « vinde » inca bine in occident - si alta este sa trecem cu vederea faptul ca este un film banal, mediocru, cu greseli grosolane la tot pasul, doar pt ca nimic nu mai conteaza atunci cand este vorba de un premiu greu, doar pt ca nu ne vine sa mai aratam cu degetul unde s-a gresit, din teama de a nu deveni huliti pt ca ne opunem unei isterii nationale care sfideaza cel mai elementar obiectivism si doar debordeaza de opulenta ignoranta si/sau nesimtita ipocrizie.
Nu suntem cu atat mai ridicoli, mai ipocriti, cei care se mai pricep cat de cat la filme, si nu privim doar ca simpli spectatori, sa pledam cu turma, cu gloata, doar dintr-un puternic sentiment nationalist ? Este patriotismul o scuza ? Va place premiul, atat.
Dar cu ce va deosebiti de cei care afirma cu o naturalete scarboasa, siguri pe ei si neintelegand ca de fapt afirmatia lor este nula, insignifianta : «... e super tare filmul ... de ce ??? ... nu stiu, e tare, a castigat si la Cannes, toti zic ca e tare... »
Tineti-va nervii in frau domnilor, reprimati-va impulsul de a-mi sari la beregata, cititi pana la capat, pt ca nu am de gand sa demontez un film de Cannes doar prin vorbe, nu sunt intr-atat de inconstient.
Vor urma si argumentele, m-as bucura daca ati accepta, fie si in sinea dvs. ca am dreptate.
Palm d’Or ? Deschide niste drumuri, pune o pecete frumoasa pe cinematografia romaneasca, nu pot decat sa ma bucur si sa privesc cu speranta spre viitor. Meritam premiul ca natie, pt ca avem multi oameni de exceptie.
Dar incetati cu Mungiu in sus, Mungiu in jos, haideti sa nu punem in discutie si felul cum a fost promovat, impins in fata, sunt altii mult mai valorosi decat el, dar criteriile de promovare sunt cel putin discutabile.
Concluzia este una singura, filmul asta a castigat doar in baza unui mare grad de noroc, dar valoarea lui nu este de Cannes. Aplaudam premiul, dar nu si filmul.
In continuare, voi atinge punctual toate aspectele care fac dovada unui film prost, regizat de un om care trebuie sa mai invete.
Iar sunteti tentati sa « aruncati cu rosii in mine », vi se pare un sacrilegiu, nu-i asa ?
Cum ma trezesc eu sa pun la indoiala talentul lui Mungiu ? Cine sunt eu ? Lipsit de importanta la momentul actual, este impropriu sa ma bat cu « Mungiu » in notorietate, pt ca sunt un ilustru necunoscut, nu ati auzit INCA de mine...
Urmariti-ma deci cu atentie.
In primul rand, ceea ce ne izbeste puternic si iremediabil, pe toata durata filmului, este sunetul execrabil, cu inflexiuni proaste, deranjante auzului, care afecteaza uneori pana si replicile personajelor. Tipic romanesc. Apar pregnant sunete exterioare, total inoportune, nepotrivite scenelor respective.
Lumini proaste, insuficiente.
Ok, au incercat sa ilustreze vremuri sumbre, strazi prost luminate, in concordanta cu timpul de atunci, se doreste introducerea spectatorului in atmosfera, dar totusi, gaseau solutii sa ilumineze scena, astfel incat sa distingem actiunea, personajul.
Iluminau corect personajul si actiunea, lasand decorul in bezna, inchizand curbele gamma. Ca la filmele occidentale, e o tehnica foarte des intalnita, ba chiar a devenit o rutina la toti, dar la noi nu. Facem intotdeauna exceptie de la regula, ce dracu’ !
In foarte multe cazuri nu se dinstinge nimic. Asta este tipic filmelor romanesti mai vechi, dar nici un film din 2007 nu iese din tiparele romanesti? Si a mai luat si Cannes-ul.
Incearca uneori filmari din mana, libere, �* la cine-verité. Dezastru !!!
Mai ales cand le filmeaza pe intunericul acela dens, daca mai si bâþâie si smucesc din camera, avand intuneric si adancime de camp prost setata, iese de tot cacatul !!!
Incadraturi catastrofale in tot filmul. Sunt adeptul incadraturilor non-conformiste, avantgardiste, chiar si eu le folosesc. Dar ele se fac controlat, cu un scop bine definit, pt a transmite anumite stari.
Insa ei, in mizeria asta de film, vor sa se incadreze in unele concepte, dar s-au comportat ca ultimii amatori.
La masa cu familia lui Adi si prietenii familiei, incadratura dintr-un singur unghi, taind capete si lasand mult voice-over - cand de fapt unele replici erau geniale si se impunea, fie si pt cateva secunde, sa avem cadre cu respectivele personaje – este poate cea mai grosolana greseala a regizorului, sau mai degraba hai sa spunem la propriu, fara menajamente, ca nu este o greseala, ci doar Mungiu este indiscutabil un regizor mediocru.
Daca sunt mai radical, mai virulent, este stilul meu, pe care mi-l sustin in continuare.
In acelasi registru, daca apelez la un limbaj dur, colocvial si nu trivial (nota bene!), nu trebuie sa dau multe explicatii, colocvialul nu este incriminat, este folosit pt usurinta penetrarii gandurilor si ideilor, reliefand un dezgust nedisimulat.
Am tinut neaparat sa mentionez acest aspect, stiu exact din ce considerente.
Daca devin incomod, stiu moderatorii cum sa transeze situatia, cum au mai facut-o si in alte dati. Da domnilor, apelati cu nesimtire la instrumentele puterii, alegeti invariabil stergerea de conturi chiar si atunci cnad nu se incalca nicio regula, descotorositi-va fara sa stati pe ganduri de cei care nu va impartasesc punctele de vedere, dovediti ca sunteti doar niste patetici marginiti.
Ati facut-o in repetate randuri – de ce ne-ar mai mira ? - fara sa fie cazul, in urma unor conflicte de idei si opinii, atat, idei si opinii, nu de alta natura. Nimic tensionat.
Insa situatia v-a depasit si ati conchis ca atunci cand unii reusesc sa evidentieze adevarul deranjant uneori, nu ii puteti combate decat cu « parul ». Tipic romanesc si pe directia asta. Mi-e greata !
Revenind la film, s-a inteles ca incadraturile sunt jalnice si fara conotatii profesionale, da ? Incadraturi proaste se mai intalnesc si in alte scene, evident.
Dar la masa, s-a intrecut orice masura. Contraziceti-ma si spuneti-mi de ce nu ar fi fost mai optim alternanta de cadre, succedarea lor, in functie de dialog si de accente, de impactul produs de o anume replica.
Ne interesa reactia personajelor, mimica lor, atitudinea oglindita in privire si gesturi.
In alta ordine de idei, filmul ne ofera multi timpi morti, cadre inutile intinse la maxim, minute intregi, goale de orice esenta, momente banale, anoste, bineinteles din acelasi unghi, asa cum am fost obisnuiti de Mungiu. Comentati ?
Sa mai amintesc si despre racorduri proaste, in special in scena din baie ???
Holul de hotel, de pe palierul unde se afla camera, a fost filmat de zeci de ori, din acelasi unghi, invariabil acelasi unghi, milimetric. Fara pic de dinamism, fara pic de substanta.
Asa cum au vrut sa pastreze elementele timpului de atunci, prin masini Dacia, camioane vechi, ambulante vechi si troleibuze vechi, au dat cu mucii in fasole folosind tramvaie noi, moderne, cu usi automate. Vai de capul lor !!!
In concluzie, ar trebui sa fiu mandru de premiu, dar nici macar nu mi-as putea justifica mandria, nu gasesc elementele, reperele.
Un film neverosimil si banal.
Atat.
Dupa mine, potopul.
Ma voi detasa cu multa usurinta de reactii si defulari pur instinctuale.
Vulturii nu mananca muste.
Ma voi detasa totalmente, nici macar curiozitatea de a citi ce s-a mai scris dupa mine nu va cadea asupra mea.
Cand iau o decizie, sunt foarte consecvent, sunt foarte echilibrat, chiar nu ma intereseaza ce se mai scrie.
Nu sunt genul care loveste si fuge, sunt doar cuprins de greata si ma focalizez in alte directii, oricum sunt extrem de ocupat, ma asteapta un festival in iunie si vreau sa stralucesc acolo, nu aici.
Prin urmare, nu voi raspunde la provocari.
Ma duc sa vomit...
Proletar
08 Apr 2008, 17:05
@kiss kiss bang bang
semnatura ta din profil am mai vazut-o pe aici, dar nu retin unde... :huh:
ce nu-mi place mie la astfel de "lovituri cavaleresti" e ca nu se folosesc identitatile reale.
cei atacati au nume: Mihnea Columbeanu, Alex Leo Serban...si eu mi l-am expus de cateva ori, chiar daca sunt prea minuscul pentru a intra in conflicte...
dar atacatorii, de ce lovesc si fug in ceata?
eu asta nu pricep.
StefanDo
08 Apr 2008, 17:32
kiss kiss si dragomara au citit impreuna cugetarile lui gelu negrea :)
Pitbull
08 Apr 2008, 17:47
Nu se mai saturä Pa-Pagu-lu', ästa... ;) Clone peste clone, nu si-a revenit nici acum cä am dezinfectat locu' dupä el.
Ii las mesajul în pace, e inofensiv.
Stefane, deocamdatä nu-l banna, da' fii pe fazä. Sigur va încerca sä mânjeascä forumul în continuare, si cum interesul meu nu e cel prioritar aici, va fi cazul sä-l eradicäm la un moment dat. Oricum, n-are de ce sä se plângä, are morga cäreia-i face rating.
@kiss kiss bang bang
semnatura ta din profil am mai vazut-o pe aici, dar nu retin unde... :huh:
Dragomara ii spunea chestia asta lui ALS zilele trecute :)
Sunt de acord .. oricine ai fi nu incepi sa vorbesti aiurea despre cineva din spatele unui id.Ce fel de vultur esti daca nu iti arati identitatea ? :lol:
hellsteed
08 Apr 2008, 19:14
omul asta foloseste o tactica asemanatoare cu cea a fotbalului rural adica :focul la ei. s-a chinuit saracu sa para de-a dreptu' gay cu limbajul lui bine ales dintre resturile ghenei.
Alex Leo Serban
08 Apr 2008, 21:53
cei atacati au nume: Mihnea Columbeanu, Alex Leo Serban...
unde zice d mine, k eu n-am rabdare sa-i citesc vomismentu??
k vreau sa-l trec la indexu viitoarelor mele razbunari! :x :lol: :happy:
Proletar
08 Apr 2008, 21:59
cei atacati au nume: Mihnea Columbeanu, Alex Leo Serban...
unde zice d mine, k eu n-am rabdare sa-i citesc vomismentu??
k vreau sa-l trec la indexu viitoarelor mele razbunari! :x :lol: :happy:
Nu, de tine nu zice nimic :)
Vorbeam de faptul ca, indeobste, cei atacati sunt chiar cei care isi asuma identitatea reala pe acest forum.
In schimb, aia care ridica piatra de jos sunt perfect anonimi si pusi pe fuga.
Alex Leo Serban
09 Apr 2008, 05:29
aha; atunci a scapat... :lol:
mi-am adus aminte d o kestie (observabila in postarile lui mister movie - cele mai recente, re: 'normalitatea' din 'sistemu' comunist, dar si in cele in kre incerk sa acrediteze ideea - nu falsa, dar neesentiala! - cum k 'mdl' al lui puiu ar fi un film dspr 'sistem' /= sistemu medical): sint oameni kre, din varii motive - c pot merge d la rea-credinta la proasta judekta - nu pot extrage, k sa zic asha, k la scoala generala, 'ideea principala' a unei propozitii/propuneri: s agata - cu insistenta - d accesoriu, d (cum spuneam) neesential...
d aici s ajunge la propuneri aberante, gen: comunismu nu a fost doar frig, foamete & lipsa libertatilor, ci si... sapunu rexona (cu kre s facea contrabanda), chewing-gumele cu winettou, revista 'cutezatorii', taberele d pionieri etc etc etc... dincolo d falsele memorii sau explicabilele nostalgii ale celor kre au trait acele vremuri - si kre prefera, k in amintirile din armata, sa(-si) evacueze amintirile neplacute & sa l retina doar p cele placute -, cre k este/ar trebui sa fie vba, totusi, d o minima etik a evaluarii: nu poti - sau, pt k e clar k poti, nu e voie! - sa aduci, atunci cind s discuta un subiect atit d important (= pt k dureros pt multi), astfel d 'argumente' & sa invoci astfel d kestiuni derizorii... e k si cum ai trage concluzia - pt k, poate, detinutii din lagarele naziste mai spuneau bancuri - k holocaustul era plin d bancuri!! :shock:
in plus, e aiurea sa imputi unui produs artistic k 'nu acopera toata realitatea' (din teritoriu)! orice artist (&, p cale d consecinta, produs artistic) isi decupeaza c ii convine din realitatea p kre o are d pus p ecran, iar opera respectiva s judek in fctie d c si-a propus acesta, nu dc vrem noi. (idem, stilu.)
Mister Movie
09 Apr 2008, 11:01
d aici s ajunge la propuneri aberante, gen: comunismu nu a fost doar frig, foamete & lipsa libertatilor, ci si... sapunu rexona (cu kre s facea contrabanda), chewing-gumele cu winettou, revista 'cutezatorii', taberele d pionieri etc etc etc... dincolo d falsele memorii sau explicabilele nostalgii ale celor kre au trait acele vremuri - si kre prefera, k in amintirile din armata
leo, te invit totusi sa lecturezi cartea lui vasile ernu, e posibil sa-ti schimbe optica.
...si pana la urma noul val e despre sistem, si ajungem din nou la povestea cu 'cine uita de frig si de foame e un aparator al comunismului'. treaba sta cam asa: una din tarele pe care ni le-a implementat comunismul a fost gandirea la gramanda. comuna adica. gandire care vad ca in cazul tau e foarte bine insurubata. NOI am fost saraci, NOI am stat la coada, NOUA ne-au stins lumina. te asigur insa ca n-am fost toti atat de uniformizati, si ca n-am fost cu totii saraci. evident ca un simplu muncitor avea o paleta de sanse foarte restransa, comparativ cu un profesor, un antrenor, un redactor sef, un director de spital, un profesor universitar. normal ca muncitorul statea la coada, in timp ce profesorul primea pachetul de carne pe sub tejghea, ca doar copilul alimentaristului trebuia sa pupe note bune. asta inseamna statut social, inseamna relatii. nu-mi spune ca lucrurile nu se petrec la fel. nu-mi spune ca astazi nu conteaza pila cand vrei sa te angajezi intr-un serviciu mai bun. nu-mi spune ca tu, critic de film, esti privit la fel cu un muncitor care pune asfaltul, sau ca ai acelasi buget. dar cam atat despre sistem.
comparatia cu lagarele de concentrare nu e prea bine gasita. o poti aplica prin anii '60. prin 70 aveam lumina si in magazine mai gaseai cate ceva. perioada 80 (de fapt cred ca de prin '86) a fost cu adevarat crunta, dar pana chestia cu lagarele de concentrare... mai sa fie! pai hai s-o aplicam si acum. spitalele din MDL nu sunt niste lagara de concentrare?
in comunism oamenii au reusit sa traiasca asa cum au putut, si nu poti sterge cu buretele intreaga viata pentru ca e nevoie sa condamni un sistem. toti si-au trait viata indiferent de sistem.
ok, deci pana la urma 432 e un film despre sistem. despre sistemul comunist. sa fie, sa mergem inainte cu sistemu'.
-------------------------------------
in plus, e aiurea sa imputi unui produs artistic k 'nu acopera toata realitatea' (din teritoriu)! orice artist (&, p cale d consecinta, produs artistic) isi decupeaza c ii convine din realitatea p kre o are d pus p ecran, iar opera respectiva s judek in fctie d c si-a propus acesta, nu dc vrem noi. (idem, stilu.)
----------------------------------
nu o decupeaza, ci o manipuleaza, o reface. nu m-ar deranja daca vorbim de o lume inchipuita ca in brasil, dar genul acesta de pelicule au pretentia ca refac atmosfera din comunism, si rezultatul e caricatural.
Alex Leo Serban
09 Apr 2008, 12:14
nu, nu e vba d 'gindirea la gramada', ci d 'vietuirea la gramada' - o realitate a 'sistemului' d kre faci atita caz, dar p kre nu cre k l-ai cunoscut!
(la fel d bine s poate spune k voi, stingistii astia kre veniti cu 'nuantele', cu relativismele, sinteti spalati p creier d tov marx, lenin, mao & co, nu? ;) )
c vrei tu sa spui, da o spui p ocolite k ti-e frik s-o strigi in gura mare, e k filmele 'astea', mizerabilisto-minimaliste, 'manipuleaza' pt k nu arata intreaga viata sub comunism - aia cu (unii) oameni kre aveau o viata ok, aveau si d unde sa s aprovizioneze etc etc... pai, t contrazic: exact asta vdm in '432'! familia lui alex (prietenu otiliei) avea un trai peste medie - & asta s vd clar in scena mesei... ba kiar si otilia & gabitza gaseau c aveau nevoie, d la arabu din camin - dc sa n mai plingem?? c nu gaseai in magazine (si nu gaseai mai nimik!), gaseai la suprapret p usa din dos... asta era 'sistemu'? asta!
dar alt film 'dspr comunism'... kre ar mai fi? k 'mdl' nu e; 'hirtia...' nu e (e dspr revolutie); 'a fost sau n-a fost?' nu; nici 'california...' poate t referi la 'examen' (al lui titus munteanu) - caz d eroare judiciara sub ceausescu...?
nu-i asha k nu-s f multe, astea, kre 'manipuleaza'?? ;)
gheorghe orban si baba
09 Apr 2008, 13:53
de ce ai ocolit intentionat pelicula aia cu sfarsitul lumii si lalilulu?
Mister Movie
09 Apr 2008, 14:30
nu, nu e vba d 'gindirea la gramada', ci d 'vietuirea la gramada' - o realitate a 'sistemului' d kre faci atita caz, dar p kre nu cre k l-ai cunoscut!
am cunoscut sistemul pe cat de bine il poate cunoaste un pusti. e clar ca nu m-am lovit de supravietuire; parintii mei au facut-o. eu doar am 'beneficiat' de protectia lor. pe de alta parte n-am uitat alimentarele goale, tristetea micului ecran cu purici, europa libera si mirosul lampii cu gaz. cat despre stanga - s-avem pardon - nu-s nostalgic. daca am nostalgii atunci ele nu sunt legate de comunism. mai mult: comunismul nici nu ma intereseaza prea tare, dupa cum cred ca nu mai intereseaza pe nimeni. a, da, un francez sau un neamt e fascinat de lumea cenusie, dupa cum e fascinat de bebelusii cu muste pe ochi din cine stie ce republica congoleza. mizeria fascineaza pe oricine. noul val e ca telejurnalul de la ora 5: avorturi, mizerie, laturi. probabil ca peste 50 de ani copilul meu (asta in cazul in care ma voi insura vreodata hahahaaa) va dori sa vada filme cu asemenea stupizenii mizerabile. si da, comunismul a fost o VOMA, o voma ordinara, imputita. unora le place sa stea in voma. mie nu. miroase urat. prefer sa-mi traiesc viata. tu esti genul de om care studiaza in amanunt o pisica turtita de masina: daca ii curge creierul, daca are viermi, daca pute. eu nu. eu unul prefer sa trec mai departe. am avut si eu curiozitati morbide si mi le-am satisfacut cu filme despre lagarele naziste. sunt doar curiozitati, in genul fratilor siamezi. comunismul a fost o anomalie. ii salut pe cei care au reusit sa-si traiasca viata asa cum au putut. hai sa fim seriosi: cui nu-i place sangele? in cazul meu sufar de intoxicatii. prima a fost nicotina. nu mai pot fuma decat o jumatate de tigara pe zi, altfel pic pe strada. a doua e comunismul. dupa cum vezi sunt impotriva lui, atat de impotriva incat astept sa iasa definitiv din scena. si nu-mi servi dictolnul acela rasuflat cu 'somnul ratiunii naste monstri'. cred ca fixatiile sunt cele care nasc monstri.
Ghidupu
09 Apr 2008, 14:39
da , si fixatiile tale despre comunism si despre "sistem" in noile filme romanesti au nascut cei doi de i de la sfarsitul cuvantului monstri
Pitbull
09 Apr 2008, 14:42
Nu, el a vrut sä foloseascä articolul hotärât:
- ...nasc monstrii.
- Care monstri?
- Monstrii äia - stii tu.
- A, TOTI monstrii vrei sä spui?
- Nu, monstrii în general.
Sau, poate, e cuvântul celälalt - monstriu:
- un monstriu
- doi monstrii
- toti monstriii
Mister Movie
09 Apr 2008, 14:43
da , si fixatiile tale despre comunism
eu unul n-am fixatii despre comunism. din contra.
cred ca o mare influenta o are si un anumit personaj din filmul lui mungiu. asa e cand arunci cu laturi, ajungi la un moment dat sa le si consumi. banuiesc ca e un personaj pe gustul lui pitbull, in care se regaseste foarte bine.
Pitbull
09 Apr 2008, 14:48
Go on, go on, de mult pândim un motiv sä te bannäm. Hai, milostiveste-te si serveste-ni-l pe tavä! :D
Mister Movie
09 Apr 2008, 14:52
scuze, pitbull, na-m vrut, sincer! imi cer scuze publici. ai dreptate. este nevoie de filme despre comunism. este necesare. cei care le contesta ar trebuie tras la raspundere. niste banditiii! uite, imi fac autocritica, imi spal creierul cu periuta si promit ca v-oi marsalui alaturi de voi, in gloriosul drum al condamnarii comunismului (de care nici numi pasa).
apropo, ce parere ai de jelania lui mungiu, cum ca salile de spectacol sunt goale, si ca nimeni nu se inghesuie sa-i vada filmul?
Alex Leo Serban
09 Apr 2008, 15:36
de ce ai ocolit intentionat pelicula aia cu sfarsitul lumii si lalilulu?
haha, n-a fost 'intentionat', crede-ma, pur si simplu l-am uitat :lol:
Mister Movie
10 Apr 2008, 11:08
Go on, go on, de mult pândim un motiv sä te bannäm. Hai, milostiveste-te si serveste-ni-l pe tavä! :D
pitbull, o banare nu m-ar deranja foarte mult. n-am intrat pe forum sa-mi fac reclama sau sa ma aud (mai corect spus 'vad') de unul singur. urmaresc forumul inca de pe vremea aparitiei mdl-ului. discutiile s-au dus cu sabiile pe masa, asa ca nu m-am bagat. la vremea aceea erau foarte putine pareri contra, si 'recalcitrantii' erau eliminati repede. astazi lucrurile stau altfel. au aparut blogurile, si chiar au devenit la fel de eficiente. nu te-as invita pe blogul meu (blog cu o oarecare popularitate si cu o sectiune consistenta impotriva noului val), dar te pot invita chiar pe pamant sacru:
http://www.4months3weeksand2days.com/blog/index.php
ia sa vezi ce interesant e sa fluieri fix in catedrala! mai ales ca stiu sa fluier foarte politcos daca vreau. daca imi accepti invitatia sunt fericit, daca nu, sunt de doua ori fericit. lasand gluma la o parte, vad ca aparatorii noului val tind sa devina un fel de secta religioasa. ce e pe liternet la gura iuliei blaga e greu de descris. pana si alex vad ca s-a mai scapat la capitolul comunism. nu stiu exact cum si in ce fel a lucrat comunismul, dar vad ca la capitolul 'dusmani ai poporului' i-a reusit foarte bine.
Alex Leo Serban
10 Apr 2008, 13:28
t indoiesti k acei comunisti erau 'dusmani ai poporului'?!?
da, stiu: sintagma era comunista... tocmai d aceea mi s pare f nostim sa o deturnam frumusel & s-o punem la treaba - impotriva comunismului! :P
in c ma priveste, a fi 'impotriva' noului val, in ac moment, n-are nici in clin, nici in minek cu vreo nostalgie comunista; dar a fi consecvent impotriva, imun(i) la orice argument d bun-simt, mi s pare obtuzitate pura & simpla. iar a fluiera numai d dragu d a fluiera, pt k, vezi doamne, e d bon ton sa fii gik contra (vezi ctp-u) e un teribilism d pushti, kre e normal sa irite oamenii cu capu p umeri, nu crezi?
Mister Movie
10 Apr 2008, 13:54
da, e amuzant ca in lagarele comuniste nefericitii erau serviti cu argumentul lagarelor naziste: voi, astia, care ati omorat o gramada de oameni, uite ca acum o patiti! nu conta ca respectivii n-aveau treaba cu nazismul (eventual aveau un unchi simpatizant legionar). in plus care mai era diferenta dintre cele doua tabere?
a fi contra poate fi un teribilism - cel mult la o anumita varsta - dar poate fi si o reactie destul de sanatoasa. dadaismul a inceput ca miscare 'contra'. as zice ca acel 'sa punem mustati giocondei' a fost destul de putin argumentat. ok, ca ulterior totul s-a teoretizat e partea a doua, dar initial a fost o reactie.
accept punctul tau de vedere, cel al unui teribilism ieftin. dar tu accepti punctul meu de vedere, cel al unei alergii la unele subiecte standardizate, osificate, repetate pana la greata? accepti ca acest 'teribilism' poate fi pur si simplu o intoxicatie, o reactie la palaria cu clisee pe care cinematografia romaneasca o foloseste in ultimul timp?
si, in legatura cu fluieratul in catedrala, daca dadaistii au pangarit-o pe suava mona lisa, de ce n-as avea si eu o urina ceva mai acida pe blogul lui mungiu? nu confuda lipsa de argumente cu maniera de expunere. poti avea argumente foarte solide, dar pe care le poti expune violent.
----------------------------------------------
P.S. revin, discutia mi se pare interesanta. sunt sigur ca voi trezi protestele multor farisei care vor spune ca n-ar trebui sa discutam doar de dragul discutie, ca ar trebui sa avem o finalitate.
hai sa te enervez pana la capat: in perioada pietei universitatii imi amintesc de o gramada de persoane 'de bine' care stateau pe margine si huiduiau. aia erau 'oamenii de bun simt'. nu asta imi ceri si tu? sa renunt la acel 'contra' pentru a adopta 'bunul simt'?
dar daca acel contra e o componenta esentiala a mobilitatii gandirii? nu cunosc multe despre facultatea de teatru si film, dar stiu ca exista o proba in care studentii sunt pusi sa compuna un scenariu folosind o serie de cuvinte: copac, apa, casa, creion. chestia asta mi s-a parut de neinteles. e normal sa limitezi creativitatea unui artist impunandu-i un set de cuvinte? ce s-ar intampla daca setul de cuvinte ar fi 'manager', 'computer', i'nternet,' 'casa'? ai spune: nu se poate! daca nu apare un pensionar nu e hiperrealism, minimalism, angajare sociala. iar chestia cu 'suntem saraci' mai las-o incolo. TU nu esti sarac. nici eu, si nici mungiu. noi nu facem parte din societate? de ce doar pensionarul de la 4 e atins de aripa artei? noi n-avem stofa?
Coshava
10 Apr 2008, 14:57
cred ca principala buba a noului val e aspectul de tragedie antica, unde personajele sunt conduse de un destin implacabil. subiectele sunt voit grele, tratate deseori caricatural, iar personajele sunt simple fantose, chinuite, obsedate, reduse, stupide.
Pseudo-tragedie antica eventual - pentru ca nici macar maretia infruntarii unor sorti potrivnici nu prea se stie bine a se reda ... ;)
In rest ... tezismul filmului ( sau mai exact spus - tezismul hanticomunizt unor cronici "critice" referitoare la un film care de fapt nici nu e asa "tezist" strict in ce e facut :P ) nu are cum sa nu deranjeze la un moment dat daca tot pe asta se pedaleaza ... :D :D
Interesant e ca cel mai adesea genul asta de "exorcizare" socotita absolut necesara de "criticii" cu pricina este in fond de o sublima inutilitate - pentru un adolescent actual situatia cu pricina este oricum incomprenhensibila ( cum e si situatia cozilor la Alimentara intr-o epoca in care supermarketurile se deschid in orice orasel mai rasarit s.a.m.d. ) - situatiile rezolvindu-se prin simple si banale masuri legislative ( adesea adoptate tot de multhulitii comunisti :P ) si nefiind nicidecum nevoie de vreo chestie de-aia asa ... nitelus initiatica pe care doar unii "specialisti megajmecheri" ar fi fost in stare sa o faca ... ;)
Oricum ... comentarii mai multe sunt inutile. :oops: Cu o singura exceptie fireste ;) :
este nevoie de filme despre comunism. este necesare.
Singurul gen film de care mai este nevoie si care trebuie ( imperativ aproape as zice ) facut despre comunism este eventual unul despre rezistenta din munti din anii '50 - acolo s-ar preta cam toate aspectele de "tragedie antica" ce altfel par ridicole ( in ultimul hal cel mai adesea ) ... :sick:
Alex Leo Serban
10 Apr 2008, 15:06
dar tu accepti punctul meu de vedere, cel al unei alergii la unele subiecte standardizate, osificate, repetate pana la greata? accepti ca acest 'teribilism' poate fi pur si simplu o intoxicatie, o reactie la palaria cu clisee pe care cinematografia romaneasca o foloseste in ultimul timp?
da, desigur.
doar k mi s pare k aceasta 'greata' a aparut suspect d dvrm - in fond, dspr cite astfel d filme vbim, 3, 4...? eu as mai face ink d 10 ori p atit, dupa kre as intelege sastiseala :P
si - oricum -, toata povestea asta e derizorie: cine s-a 'saturat' d filmele minimalist-neorealist-poveriste n-are decit sa fak altele, kre sa nu fie asha - cine-l opreste?? conditia esentiala este sa fie bune! & adevarate - nu falsuri! or, deocamdata, cei kre fac 'altfel' d filme nu prea au plesnit-o...
Mister Movie
10 Apr 2008, 15:14
da, desigur.
doar k mi s pare k aceasta 'greata' a aparut suspect d dvrm - in fond, dspr cite astfel d filme vbim, 3, 4...? eu as mai face ink d 10 ori p atit, dupa kre as intelege sastiseala :P
da, aici ai mare, foarte mare dreptate. renasterea si-a plimbat tablourile (sau copiile lor) cu caruta de la o tara la alta.
cat a durat cubismul? 50 de ani? mai putin? si in ce an vorbim de cubism si in ce an vorbim de filmul lui mungiu...
da, alex, curentele de azi au o viata scurta. aproape episodica. se numeste postmodernism, nu? sau postmodernitate. parca ultima oara asa se numea...
da, observatie excelenta. mungiu are viata scurta.
c'est la vie, tojour parsive.
Alex Leo Serban
10 Apr 2008, 15:16
haha, si asa s arata pricina: D FAPT, nu t intereseaza prea mult minimalismu, ci ai c ai cu mungiu - postarea ta o dovedeste! ;)
oricum, nu cre k ar trebui sa stai prea calm: mai bine o 'viata' (a operei) scurta & glorioasa decit una lunga & luzeroasa :P
Mister Movie
10 Apr 2008, 15:20
alex, te rog sa ma intelegi: nu minimalismul ma jeneaza, ci palaria cu clisee, gen 'toti suntem saraci'. tu nu esti sarac, si nici eu nu sunt. asta apropo de falsul de care vorbeai. numai pensionarul cirotic e atins de aripa artei? de ce, ca e mai suculent ca subiect?
sper sa nu va suparati ca ma bag si eu in discutie, dar am intalnit destul de des argumentele lui mister movie, asa ca tre sa zic o vorba. Ciudat e ca astfel de remarci vin din partea romanilor, nu din afara. N-am auzit nici un francez plangandu-se ca s-a saturat de jelania din filmelor romanesti.
Intr-un fel inteleg punctul de vedere al lui Mister Movie, dar am senzatia ca se blocheaza la un element de suprafata, neesential. Este adevarat ca filmele astea ar putea sa creeze o imagine mizerabilista despre Romania. Dar cei care isi formeaza aceasta impresie sunt cei care nu le-au inteles, sunt cei care raman la un nivel superficial de perceptie. Nu ca ar fi nevoie de cine stie ce putere de patrundere ca sa iti dai seama ca filmele astea nu sunt neaparat despre sistem, dar cred ca unii pleaca din start cu niste prejudecati si pur si simplu nu mai vor sa vada si altceva. E clar ca e si ceva despre sistem (communist, medical) dar nu e esential.
Iar pt ca niste filme sa devina clisee, ar trebui sa existe mult mai multe decat ce a produs noul val din 2001 incoace. Aici sunt de acord cu als, ca ar mai fi loc si de altele fara problema. Pana la urma nici nu conteaza subiectul ci ce anume spui despre el, cum il tratezi, ce transmiti. Iar filmele minimaliste sau cum le mai ziceti, sunt mai degraba povesti individuale, ele spun ceva despre autorul lor, despre obsesiile lui, despre preocuparile lui, despre o experienta intima in care cei mai multi ne recunoastem.
De ce nu au ales alte subiecte, de ce un mos cu ulcer ? nu pot eu sa raspund cu certitudine in locul autorilor, dar poate ca mosul e mult mai credibil pentru a exprima starea de psihoza pe care o simte autorul, pentru ca e mai realist. Daca ar fi fost un tanar critic de film pe moarte ar fi iesit altceva : poate melodrama, poate comedie, poate ambele, oricum nu asta era scopul.
Iar in 432 forta filmului sta tocmai in tonul echilibrat al povestii. Mie mi se pare ca fetele alea nu o duceau chiar asa rau : se descurcau ca orice roman pe vremea aia. Cat despre camine, doar daca nu ai stat vreodata in camin, poti sa le contesti realismul. Ba chiar ar fi putut arata mai mult si mai rau. Nu stiu daca Mungiu s-a fortat ca sa mentina acest ton just, sau caminele pe vremea aia aratau mai bine ca in perioada post comunista, dar eu cred ca ar mai fi mers si niste cadre pe la dusurile fara lumina.
In plus, Mister Movie, cred ca folosesti gresit expresia ‘santaj sentimental’. Nici mungiu nici puiu nu ne scot ochii cu patosul, cu mizeria, nu cred ca a bocit cineva la filmele astea. Ramai cu un nod in gat angoasant la finalul mdl si nu de mila lui, ci fata de propria ta conditie umana. Si mungiu si puiu pastreaza o distanta fata de personaje, fata de subiect, fata de mediu, si de sistem, nu judeca pe nimeni si nimic, asa incat esti liber sa crezi ce vrei. Chiar si faptul ca e vorba despre exploatarea unor clisee. Dar in cazul asta, eu cred ca e o viziune foarte rastransa
Alex Leo Serban
10 Apr 2008, 20:51
n-as fi putut-o spune mai bine, bvo klein! :happy:
Mister Movie
11 Apr 2008, 07:13
sper sa nu va suparati ca ma bag si eu in discutie, dar am intalnit destul de des argumentele lui mister movie, asa ca tre sa zic o vorba. Ciudat e ca astfel de remarci vin din partea romanilor, nu din afara. N-am auzit nici un francez plangandu-se ca s-a saturat de jelania din filmelor romanesti.
e normal. francezul crede ca avem sobolani in casa si ca ne legam copii de pat. suntem o republica bananiera.
Iar pt ca niste filme sa devina clisee, ar trebui sa existe mult mai multe decat ce a produs noul val din 2001 incoace.
cliseele nu se nasc din cinema, ci din massmedia. majoritatea subiectelor adoptate de noul val sunt preluate din jurnalele de stiri. MDL-ul e un exemplu elocvent. deci, pentru a discutal de fals, ar trebui sa discutam cat de bine e reflectata realitatea in massmedia, felul in care sunt cautate subiectele, felul in care sunt stoarse lacrimile telespectatorilor, acel 'bietu' batran, nenorocitii!'
De ce nu au ales alte subiecte, de ce un mos cu ulcer?
foarte bine ai spus: mos cu ulcer. unde e 'conditia umana'?
Ramai cu un nod in gat angoasant la finalul mdl si nu de mila lui, ci fata de propria ta conditie umana.
si conditia asta umana nu se poate extrage decat din clasele de jos? o clasa medie (din care si tu presupun ca faci parte) nu poate da material de conditie umana?
citeste te rog in urma discutia cu leo, si ai sa vezi in ce se transforma conditia umana in cazul mdl-ului. da, e si conditie umana - asta pana si cel mai stupid spectator o poate lua in calcul - dar mdl-ul face parte din acea 'datorie' pe care o are noul val (spune leo), apelul la 'bunul simt'.
Chiar si faptul ca e vorba despre exploatarea unor clisee.
din pacate, asta e si motivul pentru care acest gen de filme se depreciaza rapid.
=======================
bref: nu sunt un 'dusman' al minimalismului/hiperrealismului, ba din contra, as zice ca sunt un aparator al lui. tocmai pentru ca despart limbajul cinematografic de subiect. nu minimalismul e problema, ci sablonul. sablonul este cel care jeneaza.
ma intrebi de ce nu pot vedea mai mult decat sablonul. iti raspund.
nu mi se pare normal ca un critic de film ca alex, pe care il admir fara rezerve, sa emite o enormitate de genul 'toti suntem saraci'. da, n-avem 'joie de vivre', pentru ca avem servicii de cate 10-12 ore, cu sefi tampiti si tot felul de porcarii zilnic, dar saraci nu suntem. exista si clase sociale. eu, alex si dl. lazarescu nu facem parte din aceeasi clasa sociala. in plus alex are o structura spirituala diferita de cea a unui pensionar gen dl. lazarescu (am intalnit si pensionari care nu se preumbla prin casa in chiloti si cipilica, bunicul meu era o astfel de persoana). banuiesc ca nici alex nu sufera de 'joie de vivre', dar are o lume care ii e proprie si care il sustine. exista diferente materiale, exista diferente spirituale. asta nu inseamna 'joie de vivre'. aia cu 'joie du vivre' n-au creier, a la virinel&monica. alea sunt extreme, nu cred ca merita puse in discutie.
daca massmedia si filme ca mdl-ul produc asemenea enormitati de genul 'toti suntem saraci si nefericiti' inseamna ca e grav. e adevarat ca publicul nu trebuie urmat dupa gust, dar pana si cei mai mari regizori sustin ca publicul poate actiona ca un seismograf, poate indica o anumita saturatie. respingerea acestor filme mi se pare un lucru bun. ok, le vedem, eu unul le recomand, pentru ca sunt filme cu valoare certa, dar spun doar: pastrati minmalismul, scapati de clisee. ce e asa de grav a te satura de cliseul cu 'toti suntem saraci?'
e normal. francezul crede ca avem sobolani in casa si ca ne legam copii de pat. suntem o republica bananiera.
sunt francezi si francezi, romani si romani. cei care au apreciat filmul nu au astfel de imagini, iar cei care le au (recunosc ca sunt) nu se duc la film. sunt de acord ca multi straini pot fi reconfortati in stereotipurile lor despre tarile din est, dar oamenii inteligenti au inteles filmele dincolo de aparente. cel putin pentru 432 cei mai multi spectatori s-au simtit direct vizati, pentru ca, nu demult o generatie franceza a cunoscut dramele iscate de interzicerea avorturilor.
cliseele nu se nasc din cinema, ci din massmedia. majoritatea subiectelor adoptate de noul val sunt preluate din jurnalele de stiri. MDL-ul e un exemplu elocvent. deci, pentru a discutal de fals, ar trebui sa discutam cat de bine e reflectata realitatea in massmedia, felul in care sunt cautate subiectele, felul in care sunt stoarse lacrimile telespectatorilor, acel 'bietu' batran, nenorocitii!'
cliseele exista, sunt de acord, e chiar enervant sa te intrebe lumea daca in Romania s-a terminat razboiul. dar aici vorbim despre niste filme, care da, sunt de acord inca o data, pot confirma niste locuri comune daca publicul nu e in stare sa priceapa mai mult. si repet, nu stoarce nimeni nici o lacrima. filmul e sec si direct. daca vrei stors lacrimi mergi la filmul lui mihaileanu 'va vis et deviens' si vezi acolo bocitorie de lux
Daca ar fi sa consider anumite filme romanesti drept difuzoare de clisee, astea ar fi cele realizate in primii ani de dupa revolutie. da, pot sa spun ca erau filme despre sistem, pentru ca nu aveau o valoare generala. cred ca asta e si motivul pentru care foarte multi occidentali nu le-au apreciat. se vorbea strict despre romania. dar si acolo, desi nu sunt fan al acestei perioade, exista o explicatie: defularea dupa anii aia de restrictii si coercitie.
si conditia asta umana nu se poate extrage decat din clasele de jos? o clasa medie (din care si tu presupun ca faci parte) nu poate da material de conditie umana?
da, bineinteles ca si alte clase sociale pot face subiectul unui film. cristi puiu a aratat-o in "marfa si banii" unde eroii sunt niste tineri, la mungiu, in "occident" la fel, in 432 de asemenea. si se vor mai face filme si cu altfel de personage. tu te legi de chestia asta cu mosul de parca ar fi esentialul.
daca massmedia si filme ca mdl-ul produc asemenea enormitati de genul 'toti suntem saraci si nefericiti' inseamna ca e grav. e adevarat ca publicul nu trebuie urmat dupa gust, dar pana si cei mai mari regizori sustin ca publicul poate actiona ca un seismograf, poate indica o anumita saturatie. respingerea acestor filme mi se pare un lucru bun. ok, le vedem, eu unul le recomand, pentru ca sunt filme cu valoare certa, dar spun doar: pastrati minmalismul, scapati de clisee. ce e asa de grav a te satura de cliseul cu 'toti suntem saraci?'
inca o data, inteleg ce vrei sa spui, numai ca nu ai dreptate, pentru ca filmele astea au o valoare de generalitate nu la nivelul "toti suntem saraci" ci la nivelul dramelor umane. in afara de mdl, unde generalizezi abuziv, dar sa zicem ca acolo ar fi mai pregnanta imaginea trist maladiva, ce alt filme ar fi in cazul asta. sunt altii care s-au apucat sa faca filme despre noii imbogatiti in romania, dar le fac prost (vezi marinescu, margineanu), iar acolo da, te poti plange de clisee. pana la urma nu e vorba despre subiectul in sine ci ce faci cu el.
intr-o singura chestie iti dau dreptate: ar fi bine sa se faca si filme mainstream, pentru public, sa existe si filme fara pretentii, ca in orice cinematografie sanatoasa din lume. unii au incercat, dar nu le-a iesit (vezi Pacala si tot ce-a produs nicolaescu, marele facator de filme pentru public).poate ca asta ar fi un subiect de dezbatut. de ce nu le merge?
Alex Leo Serban
11 Apr 2008, 11:57
1 mm, ar fi bine sa dai citatul in kre as fi sustinut k 'toti sintem saraci'! eu nu-mi amintesc s-o fi spus vreodata... :o (dar 'mis-citarea' s pare k devine o regula vicioasa p forumuri: mai ieri-alaltaieri m-am trezit acuzat d un tov marxist k as fi scris tot felu d 'enormitati' - probl fiind k eu am scris una, iar tovul respectiv a-nteles alta! :( )
2 nu e adevarat k s fac filme (minimaliste) doar dspr 'clasa d jos': am inteles k 'boogie' al lu radu muntean (p kre, din pakte, nu l-am vazut) este dspr clasa d mijloc din ro actuala.
3 f bine, asta am spus si eu: sa s fak si altfel d filme (mainstream, comerciale, d public - cum vrei sa l zici); dar nu tot aceiasi - puiu, mungiu, muntean -, k n-or fi ramas singurii regizori din ro!
uite - nae c. sau gabrea sint un posibil exemplu!
capisci?
Mister Movie
13 Apr 2008, 10:24
1 mm, ar fi bine sa dai citatul in kre as fi sustinut k 'toti sintem saraci'! eu nu-mi amintesc s-o fi spus vreodata...
cu placere. iata:
d unde 'joie de vivre', dk lumea e sarak, amarita & plictisita?
daca asta nu e cliseu eu sunt papa de la roma!
p.s.: noroc ca retinusem 'joie de vivre', altfel nu-l mai gaseam in veci!
2 nu e adevarat k s fac filme (minimaliste) doar dspr 'clasa d jos': am inteles k 'boogie' al lu radu muntean (p kre, din pakte, nu l-am vazut) este dspr clasa d mijloc din ro actuala.
nici eu, sper sa am timp sa-l vad. dar intalnesc macar un singur stereotip in genul 'saraci si amariti' promit ca-l prind pe regizor la colt de strada, noaptea, si-l desfigurez cu levierul
3 f bine, asta am spus si eu: sa s fak si altfel d filme (mainstream, comerciale, d public - cum vrei sa l zici); dar nu tot aceiasi - puiu, mungiu, muntean -, k n-or fi ramas singurii regizori din ro!
uite - nae c. sau gabrea sint un posibil exemplu!
capisci?
of, of, of! nici nu-mi mai gasesc cuvintele! leo, faptul ca iti alegi subiectul din clasa de mijloc nu inseamna ca pici obligatoriu in comercial, si nici acel 'joie de vivre' nu inseamna. in persona cele doua personaje erau parca din clasa de mijloc. de fapt chestia asta nici nu conteaza. so what? e persona un film comercial? de fapt persona e un film in care story-ul conteaza foarte putin. povestea e doar un pretext anemic, insesizabil.
si in plus cui i se adreseaza asemenea filme? tu, alex leo serban, ai situatia financiara a unui domn lazarescu? nu cred. esti fericit? intrebare stupida. esti nefericit? tot o intrebare stupida. daca e sa depasesc partea vizibila din mdl (care, intre noi fie vorba, e cusuta cu ata atat de alba incat n-are nici o sansa sa treaca in plan secundar) si sa discut un alt palier, tot nu pot vedea martiriul propus de cristi puiu. vad un om cu interiorul gol, un fel de carcasa in chiloti si maieu. omul ala murise cu mult timp inainte. nu mi-l imaginez pe alex leo serban gras, beat si balambandu-se pe picioare. nu pari genul de om pe care boala sa-l umileasca. ai de ce sa te agati. lazarescu are shouri politice, mirabela dauer si muzica populara. cu siguranta ca scheletul tau interior e facut din alt tip de material.
asa ca pentru cine sunt aceste filme? oare dl. lazarescu in persoana ar putea sa guste si sa inteleaga 'moartea domnului lazarescu'? ma indoiesc! astea sunt filme pentru oameni educati (mai putin eu), harsiti in subtilitati, care stau pe scaun si frisoneaza cu nodul adevarului in gat.si hai sa recunoastem cinstit ca nu ne zvarcolim noptile de necazul dl-ui lazarescu!
mai ieri-alaltaieri m-am trezit acuzat d un tov marxist k as fi scris tot felu d 'enormitati' - probl fiind k eu am scris una, iar tovul respectiv a-nteles alta! :( )
prin definitie scrii doar enormitati. :lol: :lol: :lol:
gheorghe orban si baba
13 Apr 2008, 11:26
definitia asta a fost data de balaci sau de mititelu?
definitia asta
"prin definitie" e ilogica serenada care ne-o canta domnu' f.als zi de zi.
Alex Leo Serban
13 Apr 2008, 13:33
pt mm
faptu k exista si exceptii (eu, unu-altu...) nu face decit sa confirme regula: majoritatea populatiei ro o duce prost! e un fapt, bazat p statistici - nu poate fi negat (vezi pib-u p cap d locuitor etc).
teoretic, filmele astea, dspr grosu populatiei, ar trebui sa intereseze tocmai 'grosu populatiei' - logic, nu?; or, ele intereseaza fix p ac kre nu s regasesc in acest procent, ci in celalalt, 'd nisha': asta este paradoxu filmului ro!
ps personaju marx are parte d tot dispretu meu d aci inainte; cum este vesnic, nici nu mai are rost sa-l invoc d fiekre data... o sa spun doar, asha, k fapt divers, k - la solicitarea mea -, personaju respectiv figureaza intr-o antologie d txte dspr un critic roman stabilit in sua; altminteri, cv-u sau filmologic ar fi fost zero barat...
E putin ciudat de ce nu intelegi, als, de ce nu vrea lumea cea saraca sa se vada pe ecran, la modul exagerat sau hiperrealist. Crezi ca un om care a calcat pe cineva cu masina din greseala vrea sa vada filme cu acest subiect, exclusiv? Mi mi se pare absolut logic sa vrea altceva.
Dar problema nu cred ca e faptul ca unul sau altul sint sau nu de acord ca filmul 432 e intr-un fel sau intr-altul.
Ci faptul ca aceste filme nu intereseaza publicul larg de la noi, si din pacate, cu mici exceptii, care tin strict de publicitate, nici prin alte parti.
Fara exceptii, toti oamenii pe care i-am intrebat ce ar vrea sa vada daca dau atitia bani pe bilet (pretul e exorbitant pentru majoritatea), au zis la unison ca nu genul 432, mld si celelalte.
Cred ca ne intredptam incetisor sau vertiginos de-a dreptul catre situatia in care: fillmul romanesc in sensul agreat de tine va rula doar la festivaluri si apoi la tv, iar filmul asa cum il agreez eu, in sensul de spectacol, care poate sa includa uneori si varianta sa-i zicem "arta", se va muta exclusiv la tv si pe net. Incep sa cred ca batalia, cu ajutorul tuturor celor care au vindut salile ca sa se faca moluri, dar si al tuturor celorlalte lucruri ce tin de lumea de azi, e pe 99 la suta deja pierduta.
Cred ca ar fi bine sa incepem sa gindim strategii adaptate la aceasta stare de fapt: filmele se vor vedea in general doar la tv si la net, deci aceste medii trebuie sa fie cele care sa investeasca si apoi sa aiba dreptul de a le difuza cit doresc. Iar filmul de cinema in sens clasic va ramine in citeva sali si va ajunge ca baletul si opera, un gen de opera care inca subzista, adresata strict unui public cunoscator.
Si impacam si capra si varza.
Alex Leo Serban
13 Apr 2008, 14:39
mi se pare corect!
cu precizarea k voi fi intotdeauna d partea cinematografului d autor pur & dur, indiferent cit succes poate sa aiba (sau nu) la noi
ps faptu k publicu platitor nu vrea sa(-si) vada viata p marele ecran, la modu realist, poate fi un fapt, nu neg (p mine, d ex, m-ar interesa F MULT sa-mi vad viata la cinema!); dar asta nu inseamna k trebuie sa fiu si d acord cu aceasta lipsa d curiozitate, d gust sau, pur si simplu, cu ac obtuzitate...
Mister Movie
14 Apr 2008, 13:11
pt mm
faptu k exista si exceptii (eu, unu-altu...) nu face decit sa confirme regula: majoritatea populatiei ro o duce prost! e un fapt, bazat p statistici - nu poate fi negat (vezi pib-u p cap d locuitor etc).
teoretic, filmele astea, dspr grosu populatiei, ar trebui sa intereseze tocmai 'grosu populatiei' - logic, nu?; or, ele intereseaza fix p ac kre nu s regasesc in acest procent, ci in celalalt, 'd nisha': asta este paradoxu filmului ro!
nu ti-as cere statistici; presupun ca nu dispui de ele. asta in primul rand. in al doilea rand nu sunt sigur ca noul val e destinat sa functioneze ca tribuna socialista (sau cu vederi de stanga, sa fiu mai bland). in al treilea rand, daca filmul capata acesta functie, in mod sigur ca nu poate concura televiziunea, care se ocupa de chestia asta 24 de ore din 24. evident, la nivelul lacrimogen si kitsch, insa totusi se ocupa. depinde de ce discutam: apostolat social sau act artistic?
cat despre majoritatea populatiei, ti-as propune sa defalcam pe segmente. deocamdata noul val are oarecare sfiala pentru mediul rural, asa ca se concentreaza asupra vietii oraseanului. care - de ce sa fim farisei - in afara de categoria pensionarilor indeasa mall-urile cumparand tot ce se poate cumpara. viziteaza aceste institutii ale pierzaniei in preajma sarbatorilor, si ai surprinzi scene de apocalipsa, in care televizoarele cu plasma stau alaturi de baxuri de cola si saci cu ceapa. daca noul val are nuci indeajuns de mari ar trebui sa se afunde acolo unde chiar e nasol, adica la sate. numai ca noul val are si el o limita la capitolul clisee. hai, ca filme cu pensionari n-am avut pe vremea lui ceashca, dar filme cu viata la sate am avut din greu. io zic ca acolo se vede mai zdravan saracia, nu pe la orase.
ok, discutam implicare sociala, datorie si bun simt, dar filme ca mdl-ul nu au nimic cu sistemul. ciudata logica. nu, decesul dl-ui lazarescu are o semnificatie mai mult filozofica decat sociala. mai sa fie! afirmatia 'lumea e saraca' tine de filozofie sau de social?
nu neg ca lumea e saraca (ca sa-ti folosesc expresia), de fapt nici nu ma intereseaza subiectul. nu astept ca un film sa-mi serveasca aceleasi clisee pe care mi le serveste televiziunea, si sa recunoastem ca in afara momentelor de tensiune metafizica (vezi pregatirea pentru Marea Calatorie), mdl-ul e insurubat social la greu.
mdl-ul e (si) o satira a sistemului medical, insa, din pacate, 'adevarul' seamana cu cel practicat de dan brown, adica pare real, insa in fapt nu prea este. si -mare atentie- la fel ca in cazul lui dan brown scuza 'e o fictiune' nu prea functioneaza. daca doresti iti pot oferi toate erorile pe care cristi puiu le strecoara in film. fara stirea lui, de asta sunt absolut sigur, dar e normal sa se intample asa cand iti construiesti plot-ul din auzite sau chiar din impresii personale. si eu m-am plimbat prin spitale, dar te asigur ca inside-urile nu le-am observat de unul singur, ci le-am aflat de la prieteni din sistem.
necazul cu noul val este ca, desi nu vorbim de un reportaj tv, cerinta de realitate bine documentata nu poate trece in plan secund. in ce ma priveste cred ca noul val datoreaza enorm televiziunii. ii imprumuta mijloacele de expresie, insa, din pacate, ii preia si cliseele, enormitatile sau metodele prin care e deformata realitatea. crede-ma, a curs multa cerneala pe tema asta (eco, bruckner, mai caut si-ti mai spun), iar televiziunile noastre nu fac exceptie.
imi pare rau, dar prefer sa pastrez rezerve critice atunci cand aud de clisee, mai ales de alea care se bazeaza pe statistici. satistici pe care cel care le invoca nu le are la indemana. tu de care statistici dispui? imi poti oferi niste cifre concrete, girate de o anumita institutie sau ar trebui sa merg pe mainstream, pe ce vedem la tv, unde niste reporteri cu salariul mare ii plang cu lacrimi de crocodil pe cei cu salariul mic?
Alex Leo Serban
14 Apr 2008, 13:53
1 este o mare, mare, mare eroare sa consideri k noul val ar avea vreo leg (kiar si makr una!) cu televiziunea - atit k 'estetik' (dk s poate vbi d asha cva in cazu televiziunii), cit si k tematik! ele sint la antipozi: televiziunea cauta spectaculosul (incl in social), p cita vreme minimalistii il gonesc cu fiekre cadru... iar nici tematic nu s sustine: nu este vba dspr o explorare/exploatare a saraciei, asha cum crezi, & nici d 'implikre sociala' (cum o fi aia??), ci d a folosi decorurile paupere k numitor comun al situatiei din ro
2 nu, nu am statistici la indemina - TU ai k lucrurile n-ar sta asha?? e o kestie d bun-simt sa nu negi k romanii o duc prost - aia kre umplu mallurile sint o clasa f 'subtire', in termeni statistici! doar k e vizibila & f sonora - precum bashtanii kre circula in jipane cu manele la max: vrei sa spui k TOTI romanii au jipane??
3 amalgamezi (nu stiu dk inconstient) un film kre s petrece in comunism ('432') & unu kre s petrece in capitalism ('mdl'); hotaraste-te, KRE dintre realitati e 'cliseistik'?
4 cliseul nu e DELOC c crezi tu: nu s refera la tematik pt k, dk ar fi asha, romanele lui balzac = clisee la greu! cliseul s refera la stil; acolo unde tu identifici 'clisee' in filmele minimaliste nu e decit realitatea... adik, da: nadia/ceausescu/dracula/copiii strazii = cliseele dspr romanik; saracia & viata mizera - NU! ba as spune, kiar, k sint subiecte noi & proaspete in cinematografia noastra - despr kre nu s-au mai facut filme, deci, da, eu unu vreau sa vad cit mai multe...
Mister Movie
14 Apr 2008, 15:10
1. sa nu uitam ca moartea domnului lazarescu este inspirat dintr-un fapt prezentat la televizor, un reportaj pe care am chiar ocazia sa-l vad, alaturi de cristi puiu. in ceea ce priveste spectaculosul, iti pot garanta ca acea era spectaculoasa in sine. in plus noul val nu inseamna doar decoruri paupere. mariajul dintre televiziune si cinematografie nu a fost inventat de cristi puiu, ci e mult mai vechi, si trebuie sa recunoastem ca cinematograful a preluat mult din limbajul televiziunii. in plus pot numi regizori importanti care au lucrat in televiziune (john frankenheimer), si care si-au modelat limbajul cinematografic prin cel al televiziunii. de fapt lucrurile nu sunt lipsite de logica. lumea e vazuta prin media; pana la aparitia fotografiei teatrul a fost cel care a modelat viziunea despre lume. de aici tablourile compuse ca o scena, miscarile exagerate si pozitia ideala in care sta privitorul. pana si filmul a fost tributar teatrului. televiziunea a adus mai mult, a adus tensiunea, filmarea in priza directa, evenimentul viu. n-ar trebui sa ne mire ca cinematograful n-a ramas strain acestui nou mod de a percepe realitatea. in plus noul val nu inseamna decorui paupere, ci mai degraba non-decoruri, locatii existente, nefalsificate de mana scenografului. in mdl impresia de realitate, de viata 'in priza' se simte plin. ca limbaj cinematografic
2. ah, ah, eu m-am vindecat de chestia asta, intr-un mod... destul de dur. prin 94 iesisera la suprafata imbogatitii. se simteau din plin. pe vremea aia eram amorezat de o colega de liceu, un 'pui' de manager. gagica venea la scoala cu sofer, se imbraca cu gust totusi, insa prea bogat pentru hainutele noastre ponosite. era mereu vesela, se purta ca o regina, in general facea cam tot ce voia ea. culmea e ca relativ mai bine ca mine. iti poti imaginea ca o asemenea persoana si-ar putea lua zilele? nici eu nu mi-am imaginat. asa ca prima mea dragoste secreta s-a sfarsit prost, dar m-a invatat un lucru: ca jipanul si fericirea nu sunt sinonime. asta apropo de viata si de adevar. daca si tu devii melodramatic, da-mi si mie voie sa-mi iau portia de drama.
poate ca ar trebui sa discutam termenul de 'saracie' in relatie cu cel de 'nefericire'. eu unul nu sunt bogat. ba pun pariu ca situatia mea financiara e mai proasta decat a ta. nici fericit nu sunt, dar nici nefericit. sunt cum da domnul, buzunarul sau conditiile meteo. in momentul de fata sunt nefericit pentru ca ploua.
4. (sar direct la el) wow, just a minute, l! iata si reflexele pe care ti le inoculeaza televiziunea: nadia/ceausescu/dracula/copiii strazii versus saracie/viata mizera. cliseul 'copii strazii' trebuia pus in tabara cealalta. nadia, ceausescu si dracula intra la 'vedete'. cred ca l-ai maturat acolo pentru ca e un subiect atat de uzat incat a devenit jenant, desi este un subiect cat se poate de REAL. cel al pensionarului in chiloti si cipilica a fost mai putin folosit, chiar si de catre televiziune, dar copii strazii produc o senzatie de greata pentru oricine.
saracia & viata mizera sunt subiecte cu caracter general. africa e campioana la asa ceva. am inteles ca india are tabere ascutite: prea saraci si prea bogati. io nu stiu daca romanica noastra e atat de avansata la capitolul asta, desi 'poveshtirile adevarate' ne prezinta cutii de carton in care parintii isi hranesc copii cu boabe de porumb prajit pe plita. ok, exista si oameni care au cazut sub limita a saraciei, ajungand pana la stadiul de animal, insa cred ca una peste alta avem niste saraci normali, la nivelul nostru de saracie, probabil la fel de saraci ca saracii americani. si am inteles ca americanii au un procent destul de ridicat de saraci. de altfel si in filmele americane poti vedea indivizi care dorm pe sub poduri, banci care confisca imobile neachitate, fisc care jupoaie, drogati etc. ideea e ca ei n-au facut insa o fixatie atat de melodramatica si de incrancenata cum a m facut-o noi. pentru noi saracia e un subiect de jelanie, de pus poalele in cap mai mult decat un subiect de reflexie. lamentatia e un sport romanesc foarte popular. ma gandesc cu groaza ce nenorocire ar fi sa devenim peste cateva zeci de ani o tara cu buget echilibrat. romanului ii place sa se planga, e ceva genetic.
NU! ba as spune, kiar, k sint subiecte noi & proaspete in cinematografia noastra - despr kre nu s-au mai facut filme, deci, da, eu unu vreau sa vad cit mai multe...
tu sau criticul de film asl? ca ar fi o diferenta. 'copii strazii' e un cliseu desfintat de media, nu de cinematografie. e vorba de imaginile cu copii bubosi legati de paturi, de aurolacii din canale. da, s-au facut filme, dar nu zeci de mii de filme, in schimb s-au facut zeci de mii de reportaje, si la noi si aiurea, si presa noastra si cea straina au apucat subiectul de ambele picioare si l-au stors pana s-a scurs tot puroiul. asa ca nu filmul a omorat copii strazii, ci media. la fel cum media a ucis subiectul pensionarului sarac.
Alex Leo Serban
14 Apr 2008, 17:03
vad k ai raspunsuri la toate. pardon: ai raspunsurile tale (= aceleasi) la intrebarile (tot) ale tale... la c bun sa mai purtam un dialog?
tu ai parerile tale, eu p ale mele.
eu nu ti l voi skimba.
nici tu mie ;)
mai spun, doar, k teoria cu 'filmu s inspira din tv' (incl k estetik) e valabila in general, dar NU in cazu filmelor noului val: acestea (k estetik) nu au NIMIC din limbaju televizual! dimpotriva (iar dk o sa aduci exemplu lui 'a fost sau n-a fost?' o sa-ti replic k acolo e la misto :P )
Mister Movie
14 Apr 2008, 19:00
ok, putem sa abandoman subiectul 'lumea e saraca'. n-as vrea sa-ti spulber reveriile.
dar acum ajungem totusi la un punct care ar fi intersant. 'a fost sau n-a fost' e la misto - ok - insa e un exemplu nimerit. dar daca zici sa-l lasam ca e prea evident, atunci il lasam.
facand abstractie de subiectul din mdl, de ce consideri ca vorbim de un limbaj complet diferit de televiziune? filmarile neglijente, cadrele necompuse (desi cristi puiu a facut o facultate de arte) nu dau impresia de televiziune? nu recunosc nimic din limbajul unui film clasic, de grija aranjarii unui decor, de filmarile atente, de cadrele compuse riguros, de 'pictura prin lumina'. ok, e un film, dar n-ai impresia de reportaj filmat, de 'real tv', de aparat de filmat tinut pe urmar si filmat la fata locului, in priza directa? nu cumva asta inseamna si televiziunea, anume realitatea in priza directa? nu ma refer la subiecte, ci la imagine, la acel 'look & feeling'. probabil ca pe puncte imi poti demonstra ca e un film, dar de ce da impresia de reportaj si mai putin de film?
hai sa vedem in ce fel a modelat televiziunea cinematograful si de ce noul val nu se situeaza sub umbrela televiziunii.
Alex Leo Serban
14 Apr 2008, 19:12
nu ma mai obosesc sa-ti explic in detaliu dc NU e tv - vad, din postarea anterioara, k nu pari sa fi auzit nici d neorealismu italian, nici d nouvelle vague... sincer, pari sa ai lacune serioase in c priveste cinema-u ult 50 d ani! dk pt tine film = film clasic, atunci ar fi cazu sa vezi si cva filme din curentele amintite, si bresson, si cva dogma etc etc
nu stiu unde vezi - la tv - 'cadre neglijente'; dimpotriva - oamenii aia isi dau osteneala sa l fak cit mai 'frumoase' (iar dk ai fi asistat la filmarea unui cadru d tv ai fi vazut asta). ah, k nu l iese, asta e altcva; dar dorinta lor d a 'da frumos in cadru' e acolo. cautarea autenticului NU caracterizeaza televiziunea: acolo, totu e formatat...
si ma mir k ai auzit d 'arte povera' (sau d 'art brut'), k - in general - esti la curent cu cs intimpla in pictura (sa zicem, d la picasso incoace): ai fi fost, poate, mai prudent sa arati cu degetu niste 'defecte' kre constituie in pictura, d vreo suta d ani dja, o noua expresivitate.
ps cum spuneam (da vad k nu retii), mie filmele noului val ro nu imi dau DELOC senzatia d 'reportaj tv'!
Mister Movie
14 Apr 2008, 20:09
recunosc ca albume de arta am avut de mic copil si ca mi-a fost mai usor sa le parcurg decat sa merg la cinemateca. caci si atunci ca si acum nu prea aveam parte de filme de calitate. am vazut insa pasolini, truffaut, antonioni, bergman etc. nici neorealismul italian nu mi-a scapat. n-am citit multa critica de film, in schimb recunosc ca m-a pasionat critica de arta (pictura, sculptura, arta moderna). am avut conctact cu biblioteca americana, unde am tras cateva guri de aer proaspat. revenind la film, discutia imi prinde bine, insa as prefera sa-mi pastrez si unele opinii, mai ales cele care nu tin de film, cu ar fi chestiunea 'lumea e saraca'. nu sunt deci un spectator super avizat, dar nu-s nici dus cu pluta. sau am un picior pe pluta, dar nu mai mult.
televiziunea nu compune, ci inregistreaza. cinematograful underground, neinregimentat, are multe pelicule filmate 'in priza directa'. de arta video nu mai vorbesc. aici din contra, nu mai primeaza ideea de frumusete, ci de verism, de cadru filmat pe viu. ti-as fi recomandat expozitia de arta video de la dalles.
dogma e un exemplu graitor. nu vad frumusete in dogma, nu vad cautarea cadrelor compuse, a regiei, a 'picturii prin lumina'. din contra, dogma lupta impotriva filmului clasic, a muzicii de film.
spre deosebire de tine, sunt foarte atent la ce aud despre un film, mai mult la nivel senzorial. inainte de a vedea mdl am intrebat un bun prieten cum e filmul, si mi-a raspuns: 'puah! parca nici nu e film, zici ca e reportaj. se plimba cu camera ca bezmeticii, te ameteste.' nu l-am crezut, dar dupa ce l-am vizionat n-am putut scapa de impresia de televiziune, si cred ca multi au avut aceasta senzatie.
neoralismul italian nu trezeste impresia de 'priza directa'. nu intalnesc deloc dinamismul si duritatea din mdl, care - din nou - seamana mai mult cu televiziunea decat cu filmul. de fapt pana si in serialele comerciale apare povestea asta cu camera pe umar, parca in NYPD. deci o fi ceva la mijloc.
Alex Leo Serban
14 Apr 2008, 20:28
nu, nici pomeneala: este o impresie superficiala
cei kre vad 'reportaj', 'tv' etc in filmele 'noului val' ro au o probl d perceptie: este cinema pur, nici urma d televiziune... unde ai vazut, la tv, plan secventa?? unde ai vazut cadraj atit d creativ (vezi 'scena mesei' din '432')? sunet in priza directa? pai, asta nu e doar apanaju televiziunii - D FAPT, televiziunea l-a luat TOT d la cinema!
oamenii kre nu vad cinema, obisnuiti cu teveu, il vad peste tot :lol:
ps cit priveste 'lipsa d frumusete' a filmelor dogma, da-mi voie sa t contrazic din nou: eu VAD frumusete, si ink f multa - si f proaspata - in unele filme dogma (d ex. 'idiotii'), doar k este ALTA frumusete = mai rafinata, mai sofisticata. k sa t aduc inapoi la pictura - este precum acea FORMA (noua & cruda), imbracata intr-o combinatie d culori aducind cu nacrul, din unele nuduri post-cubiste ale lui picasso (cum ar fi 'figuri p o plaja')...
De acord, als! Si eu vreau sa vad viata ta pe ecran! :)
Si pe a altora, care au povesti de viata extraordinare, nu neaparat pe chestii nasoale. Exista si asa ceva in jurul nostru.
Vorbesc foarte serios, televiziunile si internetul ar trebui sa se implice tare in film. La urma urmei, e nevoie de multa marfa la tv, lumea nu merge la film, dar se asteapta sa vada povesti acasa. Si multe pot sa fie si romanesti. La ei acasa le vor.
Sa ne gindim ce au reusit hallmark (aveam o parere proasta, dar mi-am schimbat-o, a evoluat enorm in ultimii ani ca povesti) si mai ales hbo. Am un feeling ca, daca esti ca si mine fan Dadaca, ti-o fi placut si Totul despre sex, un serial care mie imi place mult, pentru inteligenta si profesionalismul lui.
Se pot face povesti extraordinare, inclusiv cele stil noul val, in chip de serial tv. Cred ca asta este una dintre directiile cele mai pozitive catre care ne indreptam.
Mister Movie
15 Apr 2008, 15:11
interesanta opinie, si cunosc relativ bine neorealismul italian. chiar am urmarit 'ladri di biciclette' cu cateva saptamani in urma.
ideea e ca nici neorealismul italian nu vede lucrurile in roz, insa adevarul din aceste filme e corect pus. e vorba despre oameni in saracie. in mdl e vorba despre un porc ce se plimba prin casa in chiloti si cipilica. restul - spitalul, plimbarea, agonia etc. - nu-si au rostul, pentru intreg turul e destinat fiintelor umane.
neorealismul italian nu aduce pe ecran animalute betive cu cipilica. 'ladri di biciclette' ar fi un exemplu foarte bun.
de fapt ce deranjeaza la noul val e bascalia, caricatura grosiera, porcaria, voma si mititeii nedigerati.
n-am intalnit bascalie in neorealismul italian. poate imi dai un exemplu. noul val propune un regizor justitiar, care ingroasa tusele cu violenta, ragaie si scuipa. e si asta o frumusete probabil. o forma de rafinament.
aoleoo Mister movie esti exasperant!!
ne chinuim aici la zece maini sa iti explicam cum e cu nou val dar nu ai luat nimic in considerare din ce ti se spune. vrei sa fii contra cu orice pret?
am repetat de atatea ori ca nu sunt clisee, tocmai datorita felului in care e tratat subiectul. tu ai o problema cu mosul ala, am inteles. daca il vezi ca pe "un porc ce se plimba prin casa in chiloti si cipilica" (de la tine citire) inseamna ca ai o problema de alta natura care nu tine de sensul artistic al filmului. zici ca bunicul tau nu a fost asa si poate din cauza asta te blochezi. al meu ar fi putut sa ajunga asa daca ar fi stat la bloc.
si in nici un caz Puiu nu face bascalie, tusele nu sunt ingrosate si aici sta una din fortele filmului. E din ce in ce mai clar ca il privim cu alti ochi. pe bune ca nu vad sensul discutiei de aici inainte. doar asa, de dragul contrazicerii? eu zic sa ne oprim, ca nu avansam.
Pitbull
15 Apr 2008, 17:01
Pe mine mä surprinde ALS cä tot insistä, zäu asa... :?
Mister Movie
16 Apr 2008, 08:02
faceam zapping incercand sa prind ceva interesant pe tv zilele trecute (n-am prins), si am dat peste o emisiune cu o gramada de invitati. i-am recunoscut doar pe turcescu si emil hurezeanu. n-am prins decat un 'si acum sa vedem imaginile', asa ca din reflex am stat sa vad ce se transmite. n-a fost un reportaj, ci cateva imagini din ultimul film al lui nae caranfil. imediat dupa ce s-au incheiat in studio plutea o tacere plina de admiratie. 'ma bucur - zice hurezeanu - ca pot vedea un film fara ororile cu care ne-a obisnuit cinematograful romanesc in ultimul timp'. si nu-l poti acuza pe emil hurezeanu de manelism.
nu stiu daca bunicul tau va ajunge asa, dar alex leo serban stiu ca nu va ajunge, fie ca sta la bloc sau la casa. ghici si de ce. imi scapa frumusetea umanitatii acestui personaj. neoralismul italian propune personaje verticale, pe care mizeria le inobileaza mai mult decat le distruge. dl. lazarescu e o larva, un fel de vierme de pamant. au existat oameni care au infundat puscariile politice si n-au ajuns asa. asta daca tot vorbim de condamnarea comunismului. daca esti porc, mori porc, daca esti om, mori in picioare. nu-mi spune ca dl. lazarescu a trecut prin tot iadul prin care a trecut iuliu maniu la sighet. aici e vorba de cum te construiesti in viata, cum te respecti, cum te raportezi la ceillalti.
ma bucur totusi ca neorealismul romanesc n-are spectatorii pe care i-a avut cel italian. si cred ca e de inteles.
=====================
klein, da-mi te rog un exemplu de frumusete artistica. ce anume ar fi trebuit sa ma miste. mainstreamul? acel ,vai-bietul-pensionar-sarac-uite-cum-isi-bat-joc-medicii-aia-de-el'? metafora mortii? pai asta se aplica oricui, pentru asta n-aveam nevoie de intreaga tevatura cu spitalul. omul putea muri acasa. vrei realitate? salvarea nici nu vine cand o chemi. dl. lazarescu ar fi murit in realitate acasa, nu la spital.
Alex Leo Serban
16 Apr 2008, 16:16
nu, este total gresit ceea c spui, dar nu cre k mai merita discutat pt k - asa cum ti-am spus si eu, si TOTI ceilalti dp ac topic - nu accepti niciun alt pdv... poate ar trebui sa t gindesti serios k pdv-u tau nu este valid? ;)
cee c 'propui' tu (re: filmele minimaliste) este o caricatura, o ingroshare & o bascalie a demersului acestora; n-re NICIO leg cu realitatea ac filme!
faptu k alde hurezeanu sau mai stiu cine au astfel d pareri nu ma impresioneaza: sint oameni kre n-au nicio leg cu filmul, s uita din an in pasti si au ramas, cu gustu lor, km p unde au ramas amatorii d picturi cu tiganci...
Pitbull
16 Apr 2008, 16:28
faptu k alde hurezeanu sau mai stiu cine au astfel d pareri nu ma impresioneaza: sint oameni kre n-au nicio leg cu filmul, s uita din an in pasti si au ramas, cu gustu lor, km p unde au ramas amatorii d picturi cu tiganci...
Nici eu n-as fi spus-o mai bine.
Hurezeanu e un gazetar bun, un analist politic competent, un om de o mare rectitudine moralä - da' pricepe cinema, cum pricep eu chimie organicä; aia la care-am luat media 2 într-a XII-a, trimestrul (tot) 2.
herbert
16 Apr 2008, 20:55
Nici eu n-as fi spus-o mai bine.
Hurezeanu e un gazetar bun, un analist politic competent, un om de o mare rectitudine moralä - da' pricepe cinema, cum pricep eu chimie organicä; aia la care-am luat media 2 într-a XII-a, trimestrul (tot) 2.
Pitbull, please, nu fi atat de grabit-generos.
hurezeanu e scriitor, poet interesant, artist vizionar, are valoare si bun-simt (ii trimite la plimbare pe nistorescu, cristoiu si toti politologii amatori), dar nu-l lovi in cap cu "rectitudinea morala". cred ca nu i-ar placea nici lui. relatia unui artist cu morala e mai... relaxata.
inteleg reactia lui hurezeanu la ultimul film al lui karanfil. in precedentele filme ale lui nae l-au deranjat turmele de caini, mizeria, jegul, poantele ieftine, bascalia romaneasca filmate de cineva care locuieste la paris. acum a vazut imagini mai reconfortante. si a lansat o opinie de amator...
Dan Iliescu
16 Apr 2008, 20:57
pt MM
Mi se pare complet de prost gust sa vorbesti asa urat de Lazarescu. Si sa il judeci de parca ti-ar fi gresit tie cu ceva.
Adica tu esti chiar asa de orb incat nu vezi absolut nimic bun in omul asta???
Si ce daca bea. Sa fie asta singurul lui defect. Poate daca si tu ai fi fost bolnav, cu o fata in Canada, o sora cu care nu te-ntelegi, fara mancare, si doar in compania unor pisici, la varsta de 63 de ani, poate ai bea si tu ceva. Nu uita ca beat mort nu era.
Si mai las-o cu chilotii si maieul, etc. Sa-nteleg ca tu esti la costum cand umbli singur prin casa??
Sunt de acord cu un singur lucru. Viata lui, cum ar trebui ea sa fie, se sfarsise. Din multe pdv da, era mort. Dar inca traia, si nu ar fi trebuit tratat ca deja mort de catre doctori. Inca avea dreptul sa-si continue existenta, pe care a si incercat sa si-o apere in fata lor. Momentele mele favorite din tot filmul.
Dan Iliescu
16 Apr 2008, 21:03
"Ai frati???"
"Am Ulcer."
Pitbull
16 Apr 2008, 21:12
generos
Corect ;)
Hurezeanu a debitat o tâmpenie atât de mare (nici nu stiu dacä sä-i multumesc Memeului cä a mentionat-o - asupra unor gafe e mai bine sä tragem obrocul), încât, ca sä-i pot servi amara pilulä dezmeticitoare, a fost nevoie de mai mult zahär în învelis.
Mister Movie
17 Apr 2008, 09:56
Nici eu n-as fi spus-o mai bine.
Hurezeanu e un gazetar bun, un analist politic competent, un om de o mare rectitudine moralä - da' pricepe cinema, cum pricep eu chimie organicä; aia la care-am luat media 2 într-a XII-a, trimestrul (tot) 2.
pitbull, cred ca putem gasi si in cazul tau si in cel al lui leo o gramada de domenii in care nu suntem priceputi. muzica ar fi unul. cred ca nici unul din noi n-are studii serioase si aprofundate de compozitie muzicala, si cred ca nici nu putem descifra o partitura. si totusi ascultam cu totii muzica si ne raportam la ea cu acel banal 'imi place' sau 'nu-mi place'. inseamna ca ar trebui sa nu mai ascultam muzica, doar pentru ca nu ne pricepem?
hurezeanu reactioneaza la fel cum reactionezi tu in cazul muzicii. ai ascultat vreodata edgard varese? nu cred. atunci de ce ii ceri cuiva cunostinte aprofundate de cinematografie, din moment ce si tu procedezi la fel atunci cand vine vorba de muzica?
Pitbull
17 Apr 2008, 14:13
(...) ma bucur, ca pot vedea un film fara ororile cu care ne-a obisnuit cinematograful romanesc in ultimul timp.
(...) ma bucur ca pot asculta un album fara ororile cu care ne-a obisnuit rockul romanesc in ultimul timp.
...ci, eventual, ar fi spus:
"(...) Imi place mai mult acest album decât altele românesti din ultima vreme, care mie, personal, mi s-au pärut cam slabe."
Si scäpa de a i se räspunde: "Si Tacuisses, Philosophus Mansisses."
Alex Leo Serban
17 Apr 2008, 16:31
Nici eu n-as fi spus-o mai bine.
Hurezeanu e un gazetar bun, un analist politic competent, un om de o mare rectitudine moralä - da' pricepe cinema, cum pricep eu chimie organicä; aia la care-am luat media 2 într-a XII-a, trimestrul (tot) 2.
pitbull, cred ca putem gasi si in cazul tau si in cel al lui leo o gramada de domenii in care nu suntem priceputi. muzica ar fi unul. cred ca nici unul din noi n-are studii serioase si aprofundate de compozitie muzicala, si cred ca nici nu putem descifra o partitura. si totusi ascultam cu totii muzica si ne raportam la ea cu acel banal 'imi place' sau 'nu-mi place'. inseamna ca ar trebui sa nu mai ascultam muzica, doar pentru ca nu ne pricepem?
hurezeanu reactioneaza la fel cum reactionezi tu in cazul muzicii. ai ascultat vreodata edgard varese? nu cred. atunci de ce ii ceri cuiva cunostinte aprofundate de cinematografie, din moment ce si tu procedezi la fel atunci cand vine vorba de muzica?
dar nici eu, nici pitbull nu scriem (sau, si mai rau, vbim la teveu) dspr muzik sau orikre alt domeniu unde nu avem o competenta recunoscuta!! DSPR asta este vba - adik dspr acei jurnalisti (vezi si - mai ales - ctp-ul) kre isi aroga competente d cunoscatori acolo unde sint, in cel mai bun caz, diletanti...
nimeni nu spune sa nu ai o parere; dar cind o faci publik, si mai ales ii dai girul media, expui o im-postura.
ps btw, e edgar varese - nu 'edgard'!
desi recunosc ca am fost amic cu autorul, articolul asta (http://www.adevarul.ro/articole/sub-dus-cu-geniul-mungiu/348703) mi se pare pur si simplu o VOMA!!! :sick:
- & another thing - am remarcat multe cronici negative refer. la 432 & mungiu ale iesenilor. ce pula mea e asta, un provincialism de kkt, o invidie de scara blocului, de cartier?
StefanDo
18 Apr 2008, 17:04
sa nu-ti placa 432 mai inteleg (f. greu!), dar sa-ti placa Barbierul?!?! :w00t:
gionloc
18 Apr 2008, 17:21
pfiuuu, ce articol!
si probabil ca e platit bine ca sa-si scrie impresiile de sugubat constipat.
Supastar
18 Apr 2008, 17:31
absolut scabros scris
StefanDo
18 Apr 2008, 17:39
eu as fi pus r-ul inaintea b-ului :)
si sigur domnului bou i-a placut f. mult Supravietuitorul, ca Nicolaescu a "coafat-o" modern pe Lazariuc.
Pitbull
18 Apr 2008, 21:36
Mi-e rusine ca traiesc in "tara lui Mihuleac", ca si in tara ziarului "Scînteia", ramas aceeasi oficina a minciunii incompetente dar cu staif de pe vremea lui nea Nicu. Pulifriciul asta cretin si ignorant e un specimen tipic pentru tot ce putem avea mai rau ca popor - si, pentru ca madam Mihuleac nu l-a tratat cu o portie de Dl Bebe la timp, acum trebuie sa-i suportam dejectiile. Imund, grobian, jalnic.
Pashpix
21 Apr 2008, 07:51
Un thriller erotic pentru Anamaria Marinca
Recent au inceput filmarile la lungmetrajul de doua ore pentru televiziune "Sleep with me", ecranizare realizata pentru canalul britanic ITV1 si scrisa de Andrew Davies. Alaturi de actrita din "4, 3, 2" joaca Adrian Lester si Jodhi May.
Cei doi ii interpreteaza pe Richard Carter si Lelia Phillips, ale caror vieti sint date peste cap de o straina cu aparente intentii bune, pe numele ei Sylvie Lavigne (Anamaria Marinca).
Desi e cunoscut in special pentru scenariul filmelor din seria Bridget Jones, Andrew Davies este detinatorul mai multor premii BAFTA (si al unui Emmy) pentru scenariile de mini-serii TV.
El a realizat adaptari ale celebrelor "Bleak House", "Doctor Jivago" sau "Othello". La rindul ei, Marinca are un BAFTA in palmares pentru rolul din mini-seria "Sex Traffic".
"E visul oricarui scriitor ca Andrew Davies sa ii adapteze romanul. Chiar daca e faimos pentru ca insereaza un element erotic in adaptarile lui, iata ca aceasta e o proza in care nu are nevoie s-o faca!", a declarat autoarea best-seller-ului, Joanna Briscoe, citata de Metro.co.uk, adaugind ca "nu mi-a venit sa cred cind am auzit ca Andrew era interesat sa imi adapteze romanul (...). Sint incintata ca i s-a cerut asta si de-abia astept sa asist la filmari. Poate fi recompensa mea pentru toate orele pe care le-am petrecut scriind la British Library". (Cotidianul)
mafalda
08 Sep 2008, 09:22
Daca as enumera cateva din imperfectiunile filmului "432" cred ca as enerva pe multi. Asa ca mai bine ma abtin! 8)
Pitbull
08 Sep 2008, 17:02
Nu e nevoie sä te abtii, ci (asa cum am spus si la "Hârtia va fi albasträ"), sä le plasezi în perspectiva corectä. Mai concret: sä nu reduci filmul la acele scäpäri, sä nu te reduci pe tine la statutul de a le fi observat doar pe alea. Sä nu cazi în ridicolul lui Oseciuc, care când l-am întrebat, siderat, dacä väzuse "Stalker", a început sä chicoteascä: "He-he, mergeau cu masina pe linia aia de tren, si toti trägeau în ei, si nici unu' nu i-a nimerit, hihihi, hoho!" (Da, acolo era o stângäcie de mizanscenä clarä - ei, si? Era Tarkovski, nu Carpenter!)
Tot apropo de "Hârtia va fi albasträ", am mentionat flagrantele greseli din capodopera "Siberiada". Sä nu uitäm nici rupturile de racord grosiere ale lui Chaplin, din "City Lights" sau "The Great Dictator".
Sau, pästrând proportiile: printre greselile mele din :"Neînvinsä-i dragostea", s-a numärat si un taxi cu numär de Bucuresti, desi consideram cä actiunea se petrece "într-un oräsel anodin de provincie" (lucru explicitat doar în caietul de presä, în film nicäieri). Un oarecare Roland Man, în "Dreptatea" (cred), discutând pe fugä filmul, a dedicat acestei scäpäri o treime din cronichetä. OK, îmi asum greseala, dar spatiul äla i se cuvenea într-o analizä de 10.000 de semne, nu într-una de juma' de coloanä.
Bref: poti ataca oglinzile anacronice ale Daciei lui Dl Bebe, în proportie de 5% fatä de tensiunea din secventa cinei; etc.
mafalda
09 Sep 2008, 08:43
Da, critica trebuie sa fie obiectiva, sa arate si plusurile si minusurile. Numai asa poate avea un rol constructiv.
Pauline Kael
27 Sep 2008, 19:45
Asta e filmu' premiat cu avortul.De ce sa ma uit la el? L-am vazut pe Mungiu la tv.Plat,plicticos,autosuficient,usor blazat.Cred ca asa e si filmul.Previsibil.Nope.Dar felicitari regizorului,even filmul nu e pe gustul meu.
Pitbull
27 Sep 2008, 21:39
Pauline, nu fi suficientä, ignorantä si autoindulgentä - fii exigentä cu tine însäti, creatoare, riguroasä, competentä, obiectivä. Ai dovedit cä poti. Do it, babe!!
Pauline Kael
28 Sep 2008, 10:22
Pauline, nu fi suficientä, ignorantä si autoindulgentä - fii exigentä cu tine însäti, creatoare, riguroasä, competentä, obiectivä. Ai dovedit cä poti. Do it, babe!!
Cu alte cuvinte,i'm damn stoopid :P .Nu dezvolt antipatii si sentimente negative reciproce,nici macar virtuale.
Filmul lui Mungiu nu ma intereseaza.Poate peste cativa ani,cand va fi vazut intr-o perspectiva mai obiectiva.
Indemnul de mai sus e valabil si pt dvs insiva? :)
Pitbull
28 Sep 2008, 10:46
Pentru dns. însine mai mult decât un "îndemn", mai mult decât "valabil" - e un crez.
Pitbull
28 Sep 2008, 12:17
In top 500 pe IMDb.com, care e prelungirea topului 250, avem si un film romanesc :)
468. 4 Months, 3 Weeks and 2 Days (2007)
E inainte multor filme bune cum ar fi:
473. Kagemusha (1980)
485. 300 (2006)
496. Lucky Number Slevin (2006)
500. Burn After Reading (2008)
P.S. Pit, te rog sa muti mesajul asta la topicul filmului dupa ce il redeschizi. :)
E.Floares
28 Sep 2008, 23:56
Pauline Kael, cred ca nu faci bine daca ai prejudecati in privinta unui film doar pentru ca nu-ti place de modul de exprimare sau de infatisarea unui regizor. Cum zice si topul IMDb 500, filmul trebuie sa-l vada toti cinefilii, fie ca au impresia ca nu e pe gustul lor...pofta vine mancand. :)
P.S. Ma ia cu ameteli cand il vad pe Johnny la avatarul tau :P
Floydman
29 Sep 2008, 07:00
Sä nu cazi în ridicolul lui Oseciuc, care când l-am întrebat, siderat, dacä väzuse "Stalker", a început sä chicoteascä: "He-he, mergeau cu masina pe linia aia de tren, si toti trägeau în ei, si nici unu' nu i-a nimerit, hihihi, hoho!" (Da, acolo era o stângäcie de mizanscenä clarä - ei, si? Era Tarkovski, nu Carpenter!)
Tot apropo de "Hârtia va fi albasträ", am mentionat flagrantele greseli din capodopera "Siberiada". Sä nu uitäm nici rupturile de racord grosiere ale lui Chaplin, din "City Lights" sau "The Great Dictator".
; etc.
In treacat fie spus, nu sunt convins ca in Calauza, in secventa cu pricina era o "stangacie de mizanscena". Tarkovski lucra cu simboluri unde nici nu te asteptai. Faptul ca grupul era intangibil la gloantele paznicilor Zonei poate simboliza perfect, un fapt destul de simplu: in aventura initiatica, in cautarea raspunsurilor la marile intrebari din viata unui om, singura piedica reala este propria fiinta. singurele fiinte care puteau duce la esecul incursiunii, la esuarea cautarii lor, erau cele trei personaje insele. nici un factor extern nu putea sa ii impiedice ci doar sa le influenteze reactiile, sa le modeleze comportamentele. de aceeea gloantele ratau toate tinta.
daca se fereau totusi de gloante? sigur ca se fereau. nimic nu este nefiresc, artificial sau ciudat in nici unul din demersurile personajelor, daca ne uitam bine. toate actiunile si reactiile lor de-a lungul filmului sunt perfect umane.
Pauline Kael
29 Sep 2008, 10:27
Pauline Kael, cred ca nu faci bine daca ai prejudecati in privinta unui film doar pentru ca nu-ti place de modul de exprimare sau de infatisarea unui regizor. Cum zice si topul IMDb 500, filmul trebuie sa-l vada toti cinefilii, fie ca au impresia ca nu e pe gustul lor...pofta vine mancand. :)
P.S. Ma ia cu ameteli cand il vad pe Johnny la avatarul tau :P
Ai dreptate mare,asa ca pt tine ma voi uita la "4,3,2 "mai ales ca am filmul.Ce-ai rezolvat cu juriul de animatie?
Avatarul:"Gioni masturbandu-se in tufis" cum zicea Djinjis.L-am mai pus.Acum sunt intr-o pasa proasta si ma amuza.Am multe avatare animate din filme :)Si Se7en are unul tare.Tu de ce n-ai pus Joker animat? :P :)
StefanDo
29 Sep 2008, 10:31
pentru ca avatarurile animate sunt interzise prin regulament
pentru un user-doi, e ok, dar nu pentru mai multi, pentru ca se ingreuneaza foarte mult viteza de incarcare a paginilor ;)
Pitbull
29 Sep 2008, 10:40
Nu, putem face asa:
Cine vrea avatar animat, se înscrie si i se alocä o zi pe säptämânä - de pildä, Pauline lunea (cä ea e asa, mai selenarä), iar Se7en, duminica (evident!)
Pauline Kael
29 Sep 2008, 10:43
:lol: :D
> :happy: <
StefanDo
29 Sep 2008, 11:33
Discriminari.
corect
pauline, se7en, avatar inanimat, va rog
Pauline Kael
29 Sep 2008, 11:38
Eu il iau pe Depp dar al lui Se7en sa ramana.Pleeeease.
StefanDo
29 Sep 2008, 11:41
bine, si faceti schimb saptamana viitoare ;)
Pitbull
29 Sep 2008, 11:56
Pauline, miceste-o pe Marlene la loc.
Pashpix
27 Nov 2008, 10:31
Angela Similea si Cornel Constantiniu au pierdut, la Tribunal, procesul cu regizorul Cristian Mungiu
Tribunalul Bucureºti a respins, miercuri, acþiunea Angelei Similea ºi a lui Cornel Constantiniu, în care cereau în instanþã daune morale pentru folosirea a douã piese pe coloana sonorã a filmului "4 luni, 3 sãptãmâni ºi 2 zile", motivând lipsa calitãþii procesuale a reclamanþilor.
Decizia Tribunalului poate fi atacatã cu apel.
Cristian Mungiu a susþinut, iniþial, cã s-a garantat prin contract interpreþilor dreptul de a primi remuneraþiile cuvenite în urma exploatãrii filmului "4 luni, 3 sãptãmâni ºi 2 zile", dupã ce Angela Similea ºi Cornel Constantiniu au cerut în instanþã daune morale pentru folosirea a douã piese pe coloana sonorã.
Artiºtii au aflat la premiera filmului cã melodiile au fost folosite pe coloana sonorã, dupã cum a declarat avocatul care-i reprezintã în instanþã pe compozitor ºi pe Angela Similea, Victor Hãbãºescu.
Cornel Constantiniu ºi Angela Similea au cerut magistraþilor Tribunalului Bucureºti sã oblige Mobra Film la plata a 20.000 de euro pentru fiecare, cu titlu de daune morale, urmând ca daunele materiale sã fie stabilite în urma efectuãrii unei expertize, în cadrul procesului.
Led-Ze-Pencil
27 Nov 2008, 10:49
Artiºtii au aflat la premiera filmului cã melodiile au fost folosite pe coloana sonorã, dupã cum a declarat avocatul care-i reprezintã în instanþã pe compozitor ºi pe Angela Similea, Victor Hãbãºescu.
:shock: :o :? :x :((
ar fi trist sa fie asa
gionloc
27 Nov 2008, 11:03
atunci cind a pornit procesul, din cite imi amintesc, Mungiu declarase ca a platit casei de discuri care imprimase piesele o suma convenita, o suma care se plateste in mod normal pentru drepturi de folosire cam in orice spatiu al lumii civilizate.
cred ca asa e peste tot in lume,
daca vrei in film o piesa de-a lu' Anastacia meri la casa de discuri (ca eu nu cred ca ea are drepturile asupra muzicii, ca nu isi compune ea cintecele, ci casa ii organizeaza cariera), daca vrei Depeche Mode sau Pink FLoyd, te duci la ei (Pink Floyd, ltd., pentru unii, Andy Fletcher pentru ceilalti), ca ei au drepturile asupra muzicii, nu Mute sau EMI/Sony, care sint doar parteneri de piata.
Pashpix
06 Dec 2008, 19:03
"4, 3, 2", pe locul ºase în topul celor mai bune filme lansate în 2008 în Marea Britanie
Pelicula "4 luni, 3 sãptãmâni ºi 2 zile", regizatã de Cristian Mungiu, ocupã locul ºase în topul celor mai bune 100 de filme lansate în 2008 în Marea Britanie, realizat de cotidianul Times, înaintea producþiilor "Burn After Reading" (regia - fraþii Cohen) ºi "Changeling" (Clint Eastwood).
Potrivit jurnaliºtilor britanici, filmul lui Cristian Mungiu este o realizare uluitoare, dar ºi solicitantã. Fiecare cadru din drama românescã, localizatã temporal în anii '80, care povesteºte încercarea unei tinere de a scãpa de o sarcinã nedoritã într-o perioadã în care avortul era interzis prin lege, este elaborat cu minuþiozitate, de la început pâna la sfârºit, noteazã cei de la Times. Realismul dramei din "4, 3, 2" ar fi aproape insuportabil, dacã povestea nu ar fi atât de palpitantã ºi de frumos zugrãvitã, mai scriu jurnaliºtii britanici.
Pe primul loc al topului se aflã producþia "The Dark Knight", cel mai nou film din seria "Batman" ºi campion al încasãrilor în 2008. Acesta este urmat de o poveste despre mafia italianã, intitulatã "Gomorrah, ºi de una inspiratã tot din realitate, "Man on Wire", despre francezul care, în 1974, a fost suficient de "nebun" sã meargã pe sârmã, între turnurile gemene din New York.
"4 luni, 3 sãptãmâni ºi 2 zile" a câºtigat, în 2007, mult râvnitul "Palme d'Or" al Festivalului de la Cannes ºi alte numeroase premii la concursuri ºi festivaluri internaþionale.
PoliFanAthic
13 Dec 2008, 18:07
Guardian l-a pus pe 7: http://www.guardian.co.uk/film/series/critics-poll-2008
1. No Country for Old Men
2. Man on Wire (numai ce l-am vazut, intr-adevar deosebit)
3. There Will Be Blood
4. Gomorrah
5. Waltz With Bashir
6. In Bruges (hmm)
7. 4, 3, 2
8. The Diving Bell and the Butterfly
9. Hunger
10. Wall-E
Asta e filmu' premiat cu avortul.De ce sa ma uit la el? L-am vazut pe Mungiu la tv.Plat,plicticos,autosuficient,usor blazat.Cred ca asa e si filmul.Previsibil.Nope.Dar felicitari regizorului,even filmul nu e pe gustul meu.
pauline, si eu aveam aceeasi idee preconceputa, avort-comunism-premiu-nu mersi, dar mi-am schimbat parerea din 3 motive: 1. vazut interviu cu mungiu 2. citit cronica lui pitbull 3. vazut filmul (intr-un final, acu cand l-au dat pe HBO). mi-a placut f mult si aveam de spus o groaza de chestii despre el, dar mi-am cam pierdut cuvintele, oricum is pe fuga....
uite-te la el ca merita....
Pitbull
14 Dec 2008, 10:45
aveam de spus o groaza de chestii despre el, dar mi-am cam pierdut cuvintele, oricum is pe fuga....
Gäseste-ti-le si fii pe fugä back to us.
Pashpix
08 Jan 2009, 15:30
Filmul "4 luni, 3 sãptãmâni, 2 zile" a câºtigat un nou premiu, la New York
Filmul "4 luni, 3 sãptãmâni, 2 zile", regizat de Cristian Mungiu, a câºtigat premiul pentru cel mai bun film strãin, în cadrul galei Premiilor Criticilor de Film din New York, a anunþat joi Institutul Cultural Român din New York
"Filmul regizorului român, de o inteligenþã subtilã, este o lungã premoniþie a unei poveºti dezastruoase, discrete, mai apoi ºocante. E atât o alegorie visceralã, cât ºi un thriller foarte bine articulat", declarã cunoscutul critic american de film, J. Hoberman.
"4 luni, 3 sãptãmâni ºi 2 zile", film care spune povestea unui avort ilegal în România din epoca ceauºistã, cu Anamaria Marinca, Laura Vasiliu ºi Vlad Ivanov a câºtigat, în 2007, ºi mult râvnitul "Palme d'Or" al Festivalului de la Cannes ºi alte numeroase premii la concursuri ºi festivaluri internaþionale.
New York Film Critics Circle este o organizaþie a criticilor de film de la publicaþiile din metropola americanã ºi a fost fondatã în 1935. Premiile anuale acordate de cãtre criticii din New York sunt considerate ca o alternativã la Oscaruri, punând pe primul plan meritele estetice ºi fiind imune la "presiunile politice ºi comerciale".
Led-Ze-Pencil
08 Jan 2009, 15:51
Foarte bine!
'Le muma-n c.u.r de americani! :D (ca sã nu zic ca Vama Veche)
Sã ia lecþii de la Lepãdaþii de la Ialta.
:D :D :D
aveam de spus o groaza de chestii despre el, dar mi-am cam pierdut cuvintele, oricum is pe fuga....
Gäseste-ti-le si fii pe fugä back to us.
am tot vrut sa revin cu un comentariu despre film, dar recitindu-ti cronica simt ca nu prea mai e nimic de zis (as putea doar sa fac un exercitiu de -sa zici aceleasi lucruri cu alte cuvinte-). desi de obicei (sa nu mi-o iei in nume de rau) iti citesc cronicile pe diagonala (pe ecran sunt cam greu de urmarit fiind atat de lungi), pe asta - la 4,3,2 - am citit-o integral de vreo 3 ori si mi-a placut f mult.
Pitbull
10 Jan 2009, 09:56
We are here to serve. :sleep:
miercuri
10 Jan 2009, 18:50
ma minunam, credeam ca a luat la Critics' Choice Award... :P
Led-Ze-Pencil
02 Feb 2009, 10:03
http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-5379546-filmul-4-luni-3-saptamani-2-zile-fost-desemnat-cel-mai-bun-film-european-madrid.htm
Filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile " a fost desemnat cel mai bun film european la Madrid
de Sorana Mihailescu HotNews.ro
Luni, 2 februarie 2009, 7:43 Actualitate | Culturã
Un nou trimf pentru regizorul Cristian Mungiu. Filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a fost desemnat cel mai bun film european, in cadrul celei de-a 23-a gale a Premiilor Goya de la Madrid, considerate echivalentul spaniol al Oscarului. Premiile Goya sunt decernate anual, incepand cu 1987 de Academia Spaniola de Film, informeaza NewsIn.
Regizorul roman a participat la decernarea premiilor, fiind invitat de Academia Spaniola de Film si de ICR Madrid. Cele doua institutii au organizat, cu ocazia acestui eveniment, un colocviu cu tema "Filmul romanesc, intre localism si universitate" si un Ciclu de film romanesc, in cadrul caruia vor fi prezentate filmele "Moartea domnului Lazarescu" (regizor Cristi Puiu), "A fost sau n-a fost?" (in regia lui Corneliu Porumboiu), "California Dreamin'" (Cristian Nemescu) si "Occident" (regizat de Cristian Mungiu).
Intr-un interviu pentru Radio Romania Actualitati, regizorul Cristian Mungiu a declarat ca acest premiu reprezinta un gest de simpatie si o recunoastere a cinematografiei romanesti.
Alti castigatori ai premiilor Goya
Filmul "Los girasoles ciegos" al spaniolului Jose Luis Cuerda, despre perioada care a urmat razboiului civil (1936-1939), a luat doar premiul pentru cea mai buna adaptare, desi a candidat la cinci categorii.
Portoricanul Benicio del Toro a primit premiul Goya pentru cel mai bun actor, pentru interpretarea rolului lui Ernesto Guevara in filmul "Che, el argentino" al lui StevenSoderbergh.
Penelope Cruz a primit premiul Goya pentru cea mai buna actrita in rol secundar, pentru interpretarea din filmul "Vicky Cristina Barcelona" al lui Woody Allen (pentru care a fost nominalizata si la Oscar), informeaza France Presse.
Pauline Kael
07 Feb 2009, 19:44
Il am pe dvd dar am o fobie fata de filmele romanesti de dupa '89.In seara asta se da la TVR1 pe la 10 fara 10 cred,asa ca vreau sa dezgrop potcoave de cai verzi pe pereti.
Pitbull
07 Feb 2009, 20:13
Dacä nu-l iubesti, :love:
nu te mai iubesc! :x
Pauline Kael
07 Feb 2009, 20:23
Gata,plec sa vad filmul. :)
Pitbull
07 Feb 2009, 20:31
Hoo, cä mai e timp!
Pitbull
07 Feb 2009, 23:15
Reväzut.
Incredibil.
buticut
08 Feb 2009, 00:29
Cum ii spuneam si lui Pitbull: HAUNTING!
Te rascoleste,te intoarce pe toate partile. Exceleaza in executie. Te trec o gramada de sentimente: repulsie,compasiune,neliniste...Cum spunea si Pit,filmul se pierde in detalii care sunt insa precum piesele unui puzzle,intregind pelicula. Mi-ar fi placut sa se intample cu buletinul lui Bebe ceea ce se precizeaza (gresit) in FAQ de pe IMDb:
One watchful viewer has also noticed that, when Otilia gets Bebe's ID from the clerk, she tosses it into her bag, the same bag in which she later places the fetus to dispose of it. Should the fetus ever be discovered, the "forgotten" ID would lead directly to Bebe, providing a bit of audience retribution for the nasty thing he did to Otilia and Gabi.
Nu se poate vorbi de retribution,pentru ca Otilia golise geanta inainte de a plasa fetusul acolo,dar mi-as fi dorit acest gram de satisfactie ca Bebe si-ar putea-o lua candva.
Filmul ne prinde cu atat mai mult cu cat romanii sunt un public "educat",care il inteleg mai bine ca oricine,pentru ca toti am fost marcati de acea perioada intr-o masura sau alta. E fascinant din doua puncte de vedere: ca se ridica la stadiul de capodopera,desi e atat de disturbing incat il poti vedea doar o data, de doua ori si ca desi are un final previzibil,te tine in tensiune asteptandu-l,cum spunea si Pit. Aniversarea la care ia parte Otilia a fost pentru mine dpdv emotional comparabila cu partida de tenis interminabila din "Strangers on a Train" .
Protagonistele sunt scoase in evidenta cu maiestrie in fiecare secventa. In cea a cinei in loc sa ne fie oferita o privire de ansamblu,se alege sa fie "taiate" celelalte personaje pentru a ne arata privirea "aruncata" in gol a Otiliei,care ne capteaza atentia,astfel incat ajungem ca ea,sa nu ne intereseze balivernele celor de la masa. Aceste "focalizari" subtile ale personajelor sunt geniale. Le sunt taiate frecvent capetele celorlalti (heads will roll mwhahahaha) pentru a se atinge scopul dorit :).
Cele mai de efect secvente mi se par cele fara dialog...Otilia suspinand in timp ce cutreiera strazile si incercand sa-si scoata "murdaria" la dus,urmata de cadrele parca inghetate cu ea surprinsa din spate si chiar si aceea aproape de final cand o cauta pe Gabita in camera si se aude pe fundal sunetul neonului care "statea sa moara",vizibil intr-un plan indepartat din dreapta. Si evident,dintre cele cu dialog, izbucnirea domnului Bebe :). E de prisos sa o mai mentionez pe cea cu fetusul,fara de care filmul s-ar fi compromis, reprezinta practic piesa centrala a dramei.
PS: Nu sunt sigura ca am inteles exact o secventa,cea in care Gabita intra in baie,in timp ce Domnu' Bebe facea cu Otilia...ehem,you know what...si da drumul la robinet,pana intra Otilia. Ma gandeam ca o face to break the silence inainte sa se auda vreun geamat al Otiliei,fiind prea mult pentru ea, sa fie "mascate" posibilele sunete de cel al jetului de apa. Any thoughts on this one?
Pitbull
08 Feb 2009, 01:15
Ma gandeam ca o face to break the silence inainte sa se auda vreun geamat al Otiliei,fiind prea mult pentru ea, sa fie "mascate" posibilele sunete de cel al jetului de apa. Any thoughts on this one?
Evident!
Pauline Kael
08 Feb 2009, 10:59
Un film "so french" cum ar spune americanii,nu e de mirare ca n-a fost nominalizat la Oscar(ei cauta mai mult frivolul ,spectacularul).Un film cinic si rece(l-am vazut pe Mungiu intr-o emisiune pe TVR1,Garantat 100% ,si mi s-a parut la fel ca filmul lui: sec,introvertit,spunand multe cu mijloce putine,rezervat pana la indolenta).
Mi-a placut foarte mult Ana Maria Marinca cea care a jucat rolul Otiliei,cred ca ea ar fi meritat premiul si a dus tot filmul .Se vede clar ca filmul e construit in jurul personajului Otilia,cea mai buna prietena ,care se sacrifica pe toate planurile pentru a-si ajuta prietena.Laura Vasiliu insa,desi a avut ca si scuza un rol de ingenua-indiferenta,de picata din luna,nu a reusit sa-mi trezeasca simpatie sau compasiune ,dimpotriva.Tot timpul s-a bazat pe Otilia.Dupa ce Otilia s-a culcat cu acel Bebe(un personaj grotesc,comic si lugubru concomitent),nu a consolat-o ,nu i-a multumit cum ar fi fost firesc,nu exista decat ea si suferinta ei(a naibii panarama daca stia ca avortul e ilegal,de ce se distra,mironosita :P ar spune unii),n-a aratat nici o faramita de intelegere ,de recunostinta pentru Otilia,oricat de aiurita sau deconcertata era Gabi,mie mi s-a parut egoista si antipatica,(cu toate ca Otilia ii spune prietenului ei" Asa cum ea ea,Gabita macar m-ar ajuta in aceeasi situatie").Laura Vasiliu i-a exagerat un pic portretul Gabitei,capatand nuante false(ma gandesc la incidentul ce l-a avut in Italia,aceasta fata prapadita sa fi fost suspectata ,printr-o confuzie chiar,de proxenetism? :? ma rog,constructia personajelor,a filmului insusi foarte buna,ireprosabila,dar nu pe gustul tuturor.Nu mi-a placut discutia lungita de la masa ,atat de lunga si fara mare scop:(verde cu galben=albastru?) se putea demonstra inutilitatea ei scurtand-o.Denumirile de produse de la inceput mi s-a parut o exagerare,stiu ca atunci erau ness,Kent si BT, nu toate alea.
Intr-adevar fetele destul de versate(nu foarte,vezi fumatul la masa cu parintii baiatului,cam indraznet) pt acea perioada si cum totul se plateste,au platit bine,amandoua: daca ar fi fost un pic mai organizate ar fi renuntat la ideea joscnica de a se vinde una dupa alta si ar fi contactat acea persoana de sex feminincare se ocupa cu...Dar era intr-adevar tarziu: 4 luni,3 saptamani si 2 zile ne spune din titlu raspunsul final: probabil ca Gabi nici n-a supravietuit ,sarcina fiind prea avansata.Sunt total impotriva avortului legal sau ilegal,n-ar strica acum o lege care sa nu interzica avortul(ne-am intoarce in comunism) dar care sa oblige familiile sa aibe cel putin 2 copii,populatia e imbatranita si scade vertiginos(marindu-se ...insa ca nr alte etnii)dar cu salariile astea ,cu criza mondiala,cu revolutia demografica,cu atatia chinezi si indieni,cu Terra suprapopulata si saracita,cu poluarea si incalzirea globala ,e imposibil.
Acum sa citesc cele 17 pagini din urma si alte cronici. :)
Nota8/10
Led-Ze-Pencil
08 Feb 2009, 12:28
Filmul este tulburator, intr-adevar, si nu este numai despre avorturi. Are o tensiune sumbra, latenta, care izbucneste pe ici si colo in momentele de maxima intensitate. E ca un cazan in fierbere care pufneste din cand in cand si care ar putea sa explodeze oricand. Te temi si speri tot timpul filmului ceva, si asta inseamna dramaturgie bine construita. Si filmul reda, transfigurat artistic evident, tot amarul acelor ani. Vorbeste despre o dictatura fara sa-i arate protagonistii, ci doar efectele asupra omului oarecare. Foarte tare secventa cu Otilia incercand sa scape de avorton, intr-un peisaj cosmaresc-deprimant. Foarte bun ritmul. Tot.
O singura observatie doar (ca se putea altfel?) :) Cred ca Bebe era suficient de negativ si daca pretindea favoruri sexuale doar de la Otilia. Filmul nu pierdea nimic - si poate vorbea si mai mult despre prietenie, sacrificiu, etc. Cu Gabita in plus la activ personajul Bebe devine si mai grotesc, e adevarat, si mai "rau", mai mizerabil, dar duce parca in alte zone: perversitate, posta, apucaturi "orientale", nasty college girls 2+1 :). Mai ales ca dupa juma de ora sau cat o fi fost ii mai baga si sonda.
Dar filmul e tare, clar.
9,90 din 10.
Pauline Kael
09 Feb 2009, 20:13
De fapt,sunt filme mult mai bune romanesti care n-au luat nici un Palm d'Or.Daca nu lua premiul acesta,filmul nu era atat de laudat,excesiv de laudat.
Nu trebuie sa judecam valoarea filmelor dupa premiile pe care le-au primit,dupa competitiile la care au fost inscrise.Mie mi s-a parut un film sec,oarecum interesant si atat.
Suspect de bizar
09 Feb 2009, 20:30
De fapt,sunt filme mult mai bune romanesti care n-au luat nici un Palm d'Or.Daca nu lua premiul acesta,filmul nu era atat de laudat,excesiv de laudat.
Nu trebuie sa judecam valoarea filmelor dupa premiile pe care le-au primit,dupa competitiile la care au fost inscrise.Mie mi s-a parut un film sec,oarecum interesant si atat.
Cam de acord cu tine.
Pauline Kael
09 Feb 2009, 20:34
Atunci fac cinste. :)
Led-Ze-Pencil
21 Feb 2009, 19:18
nu inteleg nimic :
http://www.cotidianul.ro/seful_criticilor_de_film_din_new_york_da_de_pamant _cu_4_3_2-73797.html
La împlinirea a 75 de ani de la fondarea Asociaþiei Criticilor de Film din New York, preºedintele recent ales Armond White a trecut în revistã starea actualã a cinematografiei. De pe tot globul, fiindcã White îºi face timp sã vadã vreo 400 de filme pe an, iar un asemenea efort îi dã dreptul la defulare.
Despre „4 luni, 3 sãptãmâni ºi 2 zile” al lui Mungiu, ºeful criticilor de film newyorkezi a declarat, potrivit „New York Magazine”, cã nu e decât „o marotã bazatã pe reproºuri liberale, un efect întârziat al «mândriei naþionale triumfaliste» pe care le-o imputa Susan Sontag americanilor”.
Declaraþia a fost destul de surprinzãtoare, cu atât mai mult cu cât pelicula româneascã a fost aleasã Cel mai bun film strãin al anului de cãtre asociaþia condusã de White.
Producþia „Slumdog Millionaire”, cotatã de toatã presa drept una dintre marile favorite la Oscar, n-a reuºit sã-l impresioneze ºi pe Armond White, care o considerã „o escrocherie de televiziune” plinã de „dispreþ voios”. Nici mãcar inofensivul ºi îndrãgitul „WALL-E”, ales Cel mai bun film de animaþie de cãtre Asociaþia Criticilor de Film din New York, nu scapã de talentele de mãcelar ale lui White, care nu poate sã-i ierte „cinismul urât ºi apocaliptic”.
„Nu fac asemenea declaraþii ca sã atrag atenþia asupra mea, ci pentru cã eu chiar cred în ce spun. Trãim într-o epocã în care criticii sunt concediaþi dacã nu le plac destule filme. Oamenii nu vor sã asculte ce-au de zis trâmbiþaºii industriei cinematografice. Publicul trebuie sã audã adevãrul”, s-a împãunat White în faþa presei. Criticii de film newyorkezi care nu sunt prea fericiþi cu noul ºef se aºteaptã la un mandat cu probleme. O parte a presei speculeazã cã alegerea lui White nici mãcar nu s-a datorat respectului ºi aprobãrii breslei, ci mai degrabã faptului cã polemicul critic a fost singurul doritor sã preia o asemenea funcþie ingratã.
Mulþi au þinut sã-ºi aducã aminte cã White e în stare s-o facã ºi mai ingratã: în 1994, în timpul mandatului sãu anterior, a programat gala de decernare a premiilor asociaþiei sale în timpul Festivalului de la Sundance, apãrându-ºi poziþia printr-o declaraþie spinoasã: „Asociaþia newyorkezã e cea mai veche din þarã. Doar nu suntem Asociaþia Criticilor de Film din Dallas. Nu mai pot eu dacã cineva vrea sã se dea în stambã la Sundance! Asociaþia e pe primul loc”.
cine e ãsta, un Jirinovski al criticilor?
si ce dreac inseamna "o marotã bazatã pe reproºuri liberale, un efect întârziat al «mândriei naþionale triumfaliste» " ??? Intelege careva, ca la mine e ceata.
Pitbull
21 Feb 2009, 20:05
Imatur, teribilist, ignorant, infatuat.
buticut
13 Jun 2009, 01:11
James Franco does 432 ;)
http://www.rottentomatoes.com/m/milk/news/1791927/five_favourite_films_with_james_franco
Pitbull
29 Jun 2009, 14:54
Mai pe sleau:
Again, a very simple approach, but there's so much power in that film. You're not quite sure what's happening from the beginning, but you're just kind of thrown into it. All you know is that these women have this mysterious meeting, and it takes you from there. The film gives you a great sense of what it was really like to live in Romania in the 1980s.
Le vede, bäiatu'!
paul_aramis
29 Jun 2009, 15:02
cum am mai zis, eu unul nu mă pricep la critică de filme şi alte subtilităţuri/finăţuri de astea. io, ca omu de rând, îmi place sau nu îmi place un film/actor.
am şi eu o întrebare: cu ce e mai original 432 decât Ilustrate cu flori de câmp? de ce e unul genial/scenariu original iar celălalt doar propagandă comunistă?
Pitbull
29 Jun 2009, 15:14
Ambele filme sunt bune - fiecare pentru epoca lui: "Ilustrate..." era excelent lucrat la nivelul anului 1975, iar "432", pentru 2006. Personal, consider cä Blaier - pe care-l pretuiesc ca om, a fost unul dintre mentorii mei - a fäcut douä filme excelente ("Ilustrate..." si "Prin cenusa imperiului"), în mijlocul unui torent de labe triste; si conformiste... (Asta e o diferentä de valoare absolutä, tinând seama de decalajul temporal.)
In plus, "432" e sincer; "Ilustrate..." e ipocrit. Da, stim... atunci nu puteai altfel, trebuia sä, blabla... Asta scuzä filmul, sub aspect conjunctural; nu oricine e näscut disident sau erou - altfel, n-am mai avea tiranii! Dar, din nou, ca valoare absolutä, imoralitatea i se taxeazä. Vorba lui Liviu Mancas: "Ghinion, 'tu-i mama mä-sii!"
Cred cä astea sunt cele douä criterii care definesc comparatia dintre cele douä filme, justificând superioritatea celui mai recent.
corinka
29 Jun 2009, 20:58
Pit sau cine altcineva imi poate spune si mie unde gasesc Ilustrate cu flori de camp? As vrea sa il revad. L-am vazut acum foarte mult timp...
Pe torrents n-am dat de el. :(
paul_aramis
29 Jun 2009, 22:56
îţi trimit eu link-urile dacă vrei
Pitbull
22 Jul 2009, 00:12
Pit sau cine altcineva imi poate spune si mie unde gasesc Ilustrate cu flori de camp? As vrea sa il revad. L-am vazut acum foarte mult timp...
Pe torrents n-am dat de el. :(
http://romania-inedit.3xforum.ro/post/181324/1/Ilustrate_cu_flori_de_cimp_1974_/
Cred cä e cea mai lungä cronicä pe care am scris-o vreodatä... Nu intentionat - da' futu-i, sunt atât de multe de spus...! Nu te lasä inima sä nu abordezi si caracterizarea älora de la masä, si cheile compozitionale ale cadrelor, si ce se-aude ici si colo de pe sound-track...
Pitbulle, e prima cronica pe care ti-o citesc cap coada si mi-a placut, ca si filmul. As mai fi vrut sa adaug ceva dar ai cam scris tu totul. Am o obiectie doar, autobuzul cu butelie de gaz care opreste în ultimul plan nu e cu butelie de gaz ci e autobuz normal. : )
: "Ilustrate..." era excelent lucrat la nivelul anului 1975,
Ilustrate e o bashina ofilita pe langa filmul lui Mungiu, si nici nu avea cum sa iasa altfel pentru ca e facut pe vremea Mariei Tanase. Cred ca i-a placut mult lu' nea Nicu filmu' ala, era moralizator, condamna elementele marginale ale societatii multilateral dezvoltate.
margott
27 Feb 2012, 18:45
Cea mai buna drama romaneasca.
MelosNegros
14 Dec 2013, 15:15
cum am mai zis, eu unul nu mă pricep la critică de filme şi alte subtilităţuri/finăţuri de astea. io, ca omu de rând, îmi place sau nu îmi place un film/actor.
am şi eu o întrebare: cu ce e mai original 432 decât Ilustrate cu flori de câmp? de ce e unul genial/scenariu original iar celălalt doar propagandă comunistă?
Ţi'aş răspunde eu la întrebare, da' mi'e că voi fi şters de către cei ce'mi poartă sâmbetele de mai mulţi...ani.
- a pune o asemenea întrebare denotă în primul rând lipsa oricărei înţelegeri a esenţei filmului lui Mungiu, care este cea mai bună radiografie a epocii comuniste de la noi, mai exact a ultimei ei faze.
Şi, întrucât nu vreau să mă repet, nu pot decât să fac trimitere la (toate) cele scrise de mine despre 432, scoase de aici de către moderatori (din motive numai de dânşii ştiute), şi aruncate pe undeva prin arhivă (vezi comment-urile lui "Mel").
PS În sfârşit, dacă "Ilustratele..." este un film (alminteri excelent) despre nişte oameni buni ce se opun unor oameni răi, apoi filmul lui Mungiu este despre o epocă în care niciun om nu avea cum să fie...bun.
Adică...om.
PS2 Acum cred că poate cam oricine să înţeleagă de ce sunt atât de greu de suportat.
Comment-urile mele zic.
MelosNegros
14 Dec 2013, 17:35
Ba mai mult: după ce am re-citit acum tot acel topic pus sub lacăt (http://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=92188&page=9), şi mai ales după trecerea unor ani buni, am putut să mă lămuresc pe deplin asupra motivelor concrete ce'au dus la măsura desperată a banării mele fără ca să fi încălcat absolut niciun punct din regulament:
- prin terminologia introdusă de mine am dus discuţiile despre film la un cu totul alt nivel, neobişnuit pe aici.
Astfel, spre final, adică tocmai când nu (mă) mai suporta, chiar moderatorul numit ŞtefanDo, scria că se vede obligat ca să îmi şteargă ultimele...15 comentarii: de ce?! Nu pentru că ar fi avut vreo...singură greşeală sau confuzie, ci tocmai pentru că vizau un nivel mai degrabă filozofic, decât de...şuetă. Ca atare cel mai mult l'a şocat pe respectivul moderator comment-ul meu în care am dat reţeta unui bun critic de film. Atât!
Doi la mână: majoritatea covârşitoare (dacă nu cumva chiar toţi forumiştii), nu au putut să înţeleagă un lucru, adică un principiu ştiinţific (mai exact psihanalititc) al criticii de artă în general: că niciun critic nu trebuie să se preocupe de intenţiile artistului ctiticat ci doar cu ceea ce i'a ieşit, adică cu opera lui ca atare.
De aici şi acuzele vehemente culminând cu cele ale lui "Legardere": cum de îţi permiţi tu, un necunoscut, ca să decretezi că ştii mai bine ca un Mungiu, ce o fost în capul lui!?
Asta'i cam tot.
PS Bineînţeles că de aici şi până la...banare, e cale lungă.
Nu şi la noi.
Trăim în România.
Unde banarea o fost pentru foarte mulţi ani...fizică.
Adică totală.
Punct.
MelosNegros
26 Dec 2013, 08:19
Şi de la capăt: în urma creşterii numărului de vizualizări zilnice, mă simt nu doar îndreptăţit ci chiar obligat ca să amănunţesc mai mult problema.
- una din cele mai încrâncenate dispute din tot topicul despre filmul lui Mungiu, o fost aceea despre scenografie, adică despre decoruri: din momentul în care i'am întrebat pe toţi, adică le'am arătat că n'au observat nici măcar atâta lucru ca tabloul dadaist al camerei de cămin studenţesc a celor două eroine, în care se vedeau la un loc chiloţi puşi pe calorifer, borcane de ness, sticle de lapte, vaze cu...imortele, ceşti (cu însemnele inconfundabile ale cantinei studeţeşti), etc. - mi s'a răspuns că sunt total în afară, respectiv că n'am habar că asemenea mizilicuri sunt chestii elementare pe care ca atare le învaţă orice student de anul I...
Geaba le'am atras atenţia că eu vorbesc despre cu totul altceva, adică despre...comunism, adică de o noutate absolută în cinematografia naţională, adică despre scobitul în nas din "Marfa şi banii", sau despre descălţarea obligatorie a musafirilor din 432!
De unde să fi ştiut eu că aveam de'a face cu o altă lume, că vorbeam limbi...diferite, că aveam de'a face cu nişte oameni care nu auziseră nici măcar de...Gogol:
- "Măi oameni buni, cum puteţi voi să vă atârnaţi izmenele la uscat de'a dreptu pe....gardul de la uliţă?!"
- "Păi ce'are?!" răspundeau senini ţăranii: "Că nu le fură nimeni!"
paul_aramis
05 Jan 2014, 03:43
monșer, io înțeleg cam pe unde bați, da' mie tot nu mi-a răspuns careva la chestiune...
MelosNegros
19 Jan 2014, 10:33
Păi atunci s'o luăm de la cap:
- matale ai întrebat: cu ce e mai original "432" decât "Ilustrate cu flori de câmp"? de ce e unul genial-scenariu original, iar celălalt doar propagandă comunistă?
- iar eu am răspuns că o asemenea întrebare face abstracţie de esenţa filmului 432, care constă tocmai în aceea că este cea mai detaliată radiografie a comunismului, başca am făcut trimitere la toate observaţiile mele de acum câţiva ani, din topicul în cauză.
Or dacă matale spui că nu am răspuns la întrebare (ba chiar căci "aş bate" altundeva, adică că aş umbla cumva cu cioara vopsită), nu'mi rămâne decât să citez chiar aici comentariul meu care'mi pare cea mai concentrată cronică ce s'o scris despre vreun film, din comuna primitivă şi până'n zilele noastre:
MelosNegros
19 Jan 2014, 10:42
"Mi se pare totuşi că s'a vorbit prea puţin - spre deloc - despre ideea fundamentală ce se degajă din toată povestea asta, şi anume că-n filmul 432 avem de-a face cu o lume în care totul e răsturnat cu...susul în jos, niciun om nu face ce trebuie, şi niciun lucru nu se află la locul lui:
- nici autobuzele cambodgiene dotate cu rezervoare cu gaz explozibil, nici taxiurile improvizate, nici abuziva cruce roşie (şi nu albastră) de pe toate ambulanţele (cărora pană'n zilele noastre, tot "salvări" li se zice), nici magazinele goale, nici colegele cu...marfă, nici phoen-ul Găbiţei, nici prietenele (pentru Găbiţa, Otilia nefiind decat o sursa inepuizabila de...sapun, pasta de dinti, sampon, şi alte prestatii în...natura), nici prietenii (Adi fiind şi el în fond tot un profitor ordinar pe care Otilia nu poate pune nicio bază), nici reşourile improvizate, nici întunericul de pe coridoare şi de peste tot, nici toate uşile scârţâind sinistru, nici muşamaua multifuncţională de pe masă, nici măcar apa caldă şi presiunea gazului, nici ţigările, săpunurile, tic-tac-urile, casetele video, rimelurile, progesteroarele ungureşti, şampoanele si spray-urile de vânzare prin camerele...căminelor studenţeşti, nici sticlele de lapte burduşite cu...marunţiş, nici prăjiturile "de acasă" cu care mucoasa Gabiţa îl momeşte pe Bebe (le-a dat el...prajituri!), ori Kent-ul pe care Otilia îl "uită" pentru recepţioneră, nici bancnotele şomoiogite direct in buzunar, nici dacă vine Găbiţa sau "sora" ei la întâlnire, nici hotelul stabilit, ca şi muşamaua uitată la cămin, nici confirmarea rezervării camerei cu 24 de ore înainte, nici gunoaiele, noroiul si puzderia de bălţi de pe străzile înnecate'n beznă, nici sticlele sparte şi flegmele trântite pe caldarâm, nici Adi care "termina 'nauntru" in loc să "termine afară" cum îl prevenise Otilia, nici incapacitatea unei studente (başca ofiţerese!) de a'şi face o simplă rezervare de cameră la un hotel, nici buletinul Otiliei uitat in blugii daţi la spălat, nici până şi numele confuze de familie ale celor două studente - "Mihărtescu" si "Drăguţ", nici zahărul de criză, nici telefoanele de la recepţia hotelului ori de la cămin bocate cu lacăt pe disc, nici mama lui Bebe cu madam Iancu, nici telefonul la care e căutat Viorel (Bebe), nici dacă bem cafea sau nechezol, nici vizitele la hoteluri, nici membrii de partid din...biserici, nici pereţii murdari de la cămin - ca şi din blocul lui Adi, nici descălţarea obligatorie a tuturor musafirilor, nici miliţienii aciuiţi în timpul serviciului la...hotel la caldurică, nici prezenţa Otiliei la aniversarea mamei lui Adi (când ea era absolut obligată sa stea'n permanenţă cu Gabriela), nici prezenţa Găbiţei la restaurant (cand ea era absolut obligată sa o aştepte pe Otilia), nici puzderia de garaje din tablă de furat, improvizate printre blocuri, nici ceasul şi banii lui Adi, nici "felcerii" de ocazie a căror ocupaţie adevarată nu mai contează deloc, nici camerele de hotel transformate în...sală de operaţii (başca bordel ad-hoc), nici măcar preţul unui avort ("las' că ne'nţelegem!"), nici obiceiul incalificabil al călătoriei fără bilet pe autobuz ori pe tren, nici ceştile de cafea ori tacâmurile...furate de toate studentele de la cantina studenţească, nici cheia lipsă de la sala de examene, nici băiatul amabil din autobuz care stă senin pe scaun iar prietena lui în picioare, nici chiloţii de pe calorifer, la un loc cu iaurtul, laptele si...florile imortele, nici laptele praf din cutia de...ness, nici pantofii de vară fără şiret ai lui Bebe, nici pisicuţii, nici peştişorii de-a căror soartă se-ngrijorează sincer Găbiţa (chiar in ziua in care urma sa'şi omoare propriul copil), nici neonul defect din holul hotelului, nici bişniţarii toleraţi prin hoteluri, nici recepţionera care este în acelaşi timp şi vânzătoare la "shop", nici omniprezenţii câini vagabonzi...
Şi'n sfârsit, nici pruncii: care trebuie sa stea...9 luni in burta mamei lor şi nicidecum să fie omorâţi cu'o sonda şi azvârliţi pe tomberon de la etajul X - când abia au împlinit...4 luni, 3 săptamani si 2 zile!"
MelosNegros
19 Jan 2014, 10:59
Ei bine, dacă filmul este artă a imaginii, apăi această imagine nu trebuie să conţină cât mai multe elemente esenţiale pentru transmiterea mesajului artistic?
- or dacă comparăm din acest punct de vedere Ilustratele cu 432, mă tem că Ilustratele pică rău de tot...
Pentru că în timp ce acolo avem numai oameni (şi cel mult un obiect: ceasul lui Dinică), la 432 avem oameni şi multe-multe lucruri, pe care oamenii nu le mai stăpânesc deloc.
djinjis
19 Jan 2014, 17:05
Pe scurt: la curbe shinele troznesc.
paul_aramis
19 Jan 2014, 21:46
Ei bine, dacă filmul este artă a imaginii, apăi această imagine nu trebuie să conţină cât mai multe elemente esenţiale pentru transmiterea mesajului artistic?
exactamente! (sau cum s-o zice)
ilustratele e mult mai artistic pe când 432 îmi apare doar ca o spoială. e ceva ce țipă fals din toți bojocii în 432. deși redă toate cu așa mare lux de amănunte...
Amice, n'ai spus...nimic.
Măcar ăsta de mai sus e cinstit, adică spune acelaşi lucru (despre nimic) pe...faţă (în cunoscutul limbaj monosilabic universal - "ngă, ngă").
Arată şi matale măcar un singur lucru fals din 432.
Că eu am arătat cel puţin..o sută - adevărate.
djinjis
28 Jan 2014, 00:45
mel baiatule, doar pentru ca acum cativa ani nu interesa pe nimeni ce aveai de spus, nu e un motiv sa vii acum sa iti vorbesti singur pe aici.
Ei, lume nouă!
Văd c'ai ieşit (în sfârşit) şi mătăluţă cu ceva argumente!
Decât că's cam...plăpânde - dacă e să'i luăm în considerare pe cititorii care au mărit în ultimele săptămâni cifra de vizitatori: de pe la 43 de mii la...46 (de mii zic).
Acum ca şi atunci.
djinjis
31 Jan 2014, 11:16
Melule... dar gura nu-ti mai tace. Asta e un forum, oamenii sunt curiosi, intra sa vada ce se intampla, casca de plictiseala si ies. Cate raspunsuri ai primit la subiectele abordate de tine? Zero, cumva? Asta e interesul pentru ineptiile tale. Tin minte si pe vremuri iti numarai "cititorii" si te masturbai compulsiv-oral cu "reusitele" tale. Numara-ti replay-urile si trage concluzia. Vorbesti singur cu cate o pauza sa te lauzi la pereti, dupa care incepi iar sa dai din gura si cand vine cate unu sa te ia peste picior, cazi in extaz in fata propriului succes. Te-a injurat deci existi. Penibil.
Dracu te'o pus ca s'o dai din senin pe...masturbare, adică pe obsesia ta cea mai evidentă...
Apropo, afară de asta (de masturbare zic), ce altceva ai mai făcut tu pe lumea asta, amice?! Că văz că de 4 ani de când nu ne'am mai văzut, în loc să evoluezi şi tu cât de cât, ai dat'o şi mai rău în mintea copiilor (ca să nu zic de'a dreptul a derbedeilor).
Ceea ce se vede şi din ultima ta găselniţă de cartier: că dacă nu's replay-uri la o expunere, atunci musai că nu s'o spus nimic - uitând de varianta...opusă!
Doi la mână, de unde atâtea replay-uri pe un subiect de acum 4 ani, başca pentru nişte oameni care sunt obişnuiţi de'o viaţă ca să sară de la una la alta, şi să nu revină niciodată la nimic.
Trei la mână, mai întreabă pe colegul matale* care'i treaba cu replay-urile astea în cazul unuia ca...mandea, colegul acela zic, care în clipa în care s'o hotărât ca să'mi răspundă la o întrebare, o scăpat remarca că asta însemna să se bage singur în gura lupului.
Patru la mână: nu vezi că eşti singurul care te'ai băgat (aşa cum te băgai - în seamă zic, după vechiul tău nărav, chiar şi cu regretatul ALS)?!
.................................................. .......
* Cazeemeer (20 Jan 2008, 00:06):
"OK, stiu ca ma arunc in gura lupului, but here goes nothing...
Dar hai, pentru moment, sa presupunem ca problemele astea ar fi relevante. Vreau sa stiu, Mel, cine a murit si a lasat prin testament ca tu sa fi moderatorul discutiei? Cine a hotarat ca tu esti detinatorul secretelor filmului si te-a mandatat sa arunci strategic intrebari astfel incat sa ne iluminezi treptat pe noi, ceilalti?..."
http://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=92188&page=5
djinjis
03 Feb 2014, 23:02
... uitând de varianta, nu pe gura pe partea opusă!
-nu e treaba ta ce am facut eu.
-dai din gura singur = masturbare orala(explicabil, viagra e scumpa si fara ea, de...)
-Cazeemeer nu e colegul meu.
-ALS a inceput, eu am terminat.
-De ce lupul? De ce nu Scufita Rosie, sau bunicuta?
Aha! Carevasăzică, după ce dai peste mine ca capra lui Agârbiceanu, başca mă faci din senin labagiu - ca un derbedeu şi golan sadea ce eşti, tot tu sari la gâtul meu - că cum de'mi permit ca să aşa şi pe dincolo, că veaţa ta privată e intangibilă, şi alte lozinci d'astea de doi lei!
Şi cu ALS la fel...
Sau chiar vrei să'ţi citez pe loc toate măgăriile pe care le'ai făcut cu toată lumea, başca ultima replică pe care ţi'a dat'o ALS (regretatul zic), aia cu invitaţia de'al pupa "fix în cur"?!
djinjis
08 Feb 2014, 01:44
Nu din senin, ci cu seninatate.
Cv-ul e irelevant, ai ceva de spus, argumenteaza.
Ultimele mesaje le-am schimbat cu ALS pe privat. Eu zic sa-l lasi in pace.
Fixeaza-ti un barem, dupa trei posturi consecutive, ia si tu o pauza, incearca alt subiect, etc.
Am argumentat destul, cu lux de amănunte, başca cum n'a mai făcut'o nimeni, şi nu cu trimiteri la...PM-uri.
Iar argumente d'astea ca ale tăle, (cu...link-uri) culese de prin Bronx, eu nu prea metaharisesc.
djinjis
10 Feb 2014, 01:19
Nu e cules, e semanat. Nici una dintre cele doua mentionate de tine (link, pm) nu intra in categoria argumente.
MelosNegros
08 Jun 2014, 07:33
...O singura observatie doar (ca se putea altfel?) :) Cred ca Bebe era suficient de negativ si daca pretindea favoruri sexuale doar de la Otilia. Filmul nu pierdea nimic - si poate vorbea si mai mult despre prietenie, sacrificiu, etc. Cu Gabita in plus la activ personajul Bebe devine si mai grotesc, e adevarat, si mai "rau", mai mizerabil, dar duce parca in alte zone: perversitate, posta, apucaturi "orientale", nasty college girls 2+1 :). Mai ales ca dupa juma de ora sau cat o fi fost ii mai baga si sonda.
Dar filmul e tare, clar.
9,90 din 10.
...Cum spunea si Pit, filmul se pierde in detalii care sunt insa precum piesele unui puzzle,intregind pelicula. Mi-ar fi placut sa se intample cu buletinul lui Bebe ceea ce se precizeaza (gresit) in FAQ de pe IMDb:
...E fascinant din doua puncte de vedere: ca se ridica la stadiul de capodopera,desi e atat de disturbing incat il poti vedea doar o data, de doua ori si ca desi are un final previzibil,te tine in tensiune asteptandu-l,cum spunea si Pit. Aniversarea la care ia parte Otilia a fost pentru mine dpdv emotional comparabila cu partida de tenis interminabila din "Strangers on a Train" .
Cele mai de efect secvente mi se par cele fara dialog...
PS: Nu sunt sigura ca am inteles exact o secventa,cea in care Gabita intra in baie,in timp ce Domnu' Bebe facea cu Otilia...ehem,you know what...si da drumul la robinet,pana intra Otilia. Ma gandeam ca o face to break the silence inainte sa se auda vreun geamat al Otiliei,fiind prea mult pentru ea, sa fie "mascate" posibilele sunete de cel al jetului de apa. Any thoughts on this one?
...Nu mi-a placut discutia lungita de la masa, atat de lunga si fara mare scop:(verde cu galben=albastru?) se putea demonstra inutilitatea ei scurtand-o. Denumirile de produse de la inceput mi s-a parut o exagerare,stiu ca atunci erau ness,Kent si BT, nu toate alea.
Intr-adevar fetele destul de versate (nu foarte,vezi fumatul la masa cu parintii baiatului, cam indraznet) pt acea perioada si cum totul se plateste, au platit bine,amandoua: daca ar fi fost un pic mai organizate ar fi renuntat la ideea joscnica de a se vinde una dupa alta si ar fi contactat acea persoana de sex feminincare se ocupa cu....Sunt total impotriva avortului legal sau ilegal, n-ar strica acum o lege care sa nu interzica avortul (ne-am intoarce in comunism) dar care sa oblige familiile sa aibe cel putin 2 copii,populatia e imbatranita si scade vertiginos(marindu-se ...
Nota8/10
...Totusi, mä astept (sper, de fapt) sä pot subscrie la acea opinie exprimatä mai sus, conform cäreia "432" nu e un film "despre avort", ci despre probleme umane, psihologice, emotionale, morale si afective mult mai cuprinzätoare - pe care avortul le reunea si le punea în evidentä, prin teribila sa încärcäturä dramaticä si tragicä...
De fapt,sunt filme mult mai bune romanesti care n-au luat nici un Palm d'Or.Daca nu lua premiul acesta,filmul nu era atat de laudat,excesiv de laudat.
Nu trebuie sa judecam valoarea filmelor dupa premiile pe care le-au primit,dupa competitiile la care au fost inscrise.Mie mi s-a parut un film sec,oarecum interesant si atat.
Dumnezeu cu mila:
- oamenii ăştia n'or înţeles nimic din cel mai complet film despre haosul comunismului!...
Şi mă tem că tocmai d'aia m'au şi banat imediat cum le'am postat aici cronica cea mai concentrată şi mai la obiect (pentru care Pitbul, negăsind de ce altceva să se lege, m'a acuzat că ceea ce fac se cheamă "curată eviscerare")
Ca să nu mai spun că onorabilii nu au nici măcar proprietatea termenilor folosiţi - lucru ce se vede când bagă de'a valma într'aceeaşi oală genuri la un loc cu...speţele lor sau ale...altora ("probleme...psihologice, emotionale, morale si afective").
Apropo de ce'am spus mai sus, iată şi citatul cel mai elocvent, din cronica lui Pitbul:
"Ambele componente ale secvenţei sugereazã necruţător tratarea celor douã fete ca simple obiecte - dezumanizarea barbarã, pe multiple niveluri, ce ne cuprinsese în acei ani."
Citat în care adevărul este pur şi simplu...inversat: cele două studente nu "sunt tratate" ca atare (adică ca obiecte) de către nu ştiu cine, ci chiar de către...ele însele, care dupe cum se poate vedea cu ochiul liber, trec la "treabă" fără multă vorbă, în virtutea unei...obişnuinţe.
MelosNegros
08 Jun 2014, 07:53
Alminteri văd dragii mei, că aţi rămas tot aşa ca acum 7 ani, adică tot cu ceasu ne'ntors dupe vremea comunismului: mai exact l'aţi plătit iar pe amărâtul ăla zis hacher cu capa, ca să'mi blocheze din nou cele 100 de pagini din google cu referinţe la numele sussemnatului.
Da' nu'i bai, tot e bine, pentru că - spre deosebire de voi, eu am de unde.
Başca aţi mai comis'o de două ori, şi iaca că n'am murit.
(Şi dacă nu observam această nouă-veche mitocănie d'a voastră, nici n'aş mai fi revenit).
PS Apropo, salutările mele Gloriei Sauciuc.
Adică ăleia care m'a banat.
Pentru cronica cea mai bună ultimii 300 de ani.
MelosNegros
08 Jun 2014, 08:20
Ei bine, dacă filmul este artă a imaginii, apăi această imagine nu trebuie să conţină cât mai multe elemente esenţiale pentru transmiterea mesajului artistic?
exactamente! (sau cum s-o zice)
ilustratele e mult mai artistic pe când 432 îmi apare doar ca o spoială. e ceva ce țipă fals din toți bojocii în 432. deși redă toate cu așa mare lux de amănunte...
Amice, mai citeşte şi matale odată cronica mea pe care am citat'o special aici, başca cu caractere îngroşate.
Se pare că nici până azi, la 7 ani de la lansare, nimeni nu a înţeles nimic din acest film, adică că de fapt acest film este cea mai completă şi mai exactă descriere a comunismului, şi asta pentru că de fapt, nici până azi nimeni nu a înţeles nimic din...comunism.
Şi mă tem că tocmai de aceea, domnii de la Liternet ca şi cei de la...Dilema, mi'au şters cu aceeaşi obstinaţie ca şi cei de aici, cronica ce le'am trimis'o special: ca să le bag şi lor paie'n nas.
MelosNegros
08 Jun 2014, 08:30
În sfârşit, întrucât nu sunt un încrâncenat care să nu poată să aprecieze un lucru bun chiar şi la cei mai răi oameni, adică la comunişti, trebuie să recunosc meritul celui care'o fost cu ideea de nu mai limita posibilităţile de reeditare la...15 minute.
paul_aramis
09 Jun 2014, 01:53
iar o luași cu pianu' pe scări neicușorule?
părerea lu' matale. și câtă vreme la utilizator nu scrie cine ești tălică în viața reală, toate sutele alea de link-uri cu care te lauzi sunt exact nimic. părerea mea și a oricăruia de aici are exact aceeași valoare cât și a lu' mătăluță.
cele mai complecte descrieri ale comunismului le-au făcut comuniștii însiși. în filme ca Puterea și adevărul, Clipa, Vânătoarea de vulpi, Dragostea și revoluția, Reconstituirea...
MelosNegros
09 Jun 2014, 15:36
...Dacă tăceai, filozoafă rămâneai, pe când aşa, numai analfabetisme ai slobozit, başca unul şi unul:
1. Adică asta dupe forum nu e viaţă reală?! sau poate crezi c'ai visat numa, atunci când v'am arătat tuturor ce n'o văzu nimeni în fimul lui Mungiu (pune mâna de mai citeşte odată cronica cea mai concentrată din ultimii 300 de ani - că dacă vă arde, numai pe aia staţi de vorbă cu mine aci)?!
2. Chestia cu filmele complecte (sic) despre comunism făcute de comunişti, în frunte cu "Puterea şi Adevărul" (cel mai mincinos film despre comunism - pentru simplul motiv că filmul face o distincţie de natură şi nu de grad, între stalinism şi ceauşism), chiar că e cea mai mare trăznaie: adicătelea ai noştri comunişti, mai bine zis utecişti - că doar e vorba de tineri precum al de Duma (Ion Besoiu), or ajuns să deie în vileag crimele comunismului încă din anii...50, respectiv regizorii noştri - din anii 70?!
Apăi în cazul ăsta, dă'mi voie să'ţi aduc la cunoştinţă că Ceauşescu o fost primul anticomunist, când l'o dat în gât pe Drăghici (başca pe Dej) încă din anii 60, cu cazul Pătrăşcanu, amice!
Şi asta dupe modelul Nikita Hruşciov care l'o dat în gât post mortem pe Stalin (la pachet cu Beria) încă din anii 50!
Asta ca să nu te mai iau şi cu celelalte în frunte cu "Reconstituirea" marelui Pintilie, unde (din păcate) e vorba doar de oameni (bad guys), necum de lucruri ca în 432. (Iar în privinţa celorlalte trei filme ecranizate dupe cărţile cunoscutului scriitor comunist, membru al CC al PCR - Dinu Săraru, nu pot decât să'ţi dau cea mai scurtă trimitere pe Wiki: "Romanele sale pe teme țărănești "Niște țărani", "Dragostea și revoluția" și "Clipa", care i-au adus faima înainte de 1989, au fost puternic contestate de criticii literari după 1990, pentru adeziunea implicită la stilul romanului socialist, pe tema colectivizării."
Carevasăzică eşti total pe dinafara subiectului! Apropo, ce...ocupaţie ai, soro?! că văz că singurul lucru la care te pricepi într'adevăr, e...mahalagismul.
3. Alminteri mi se pare firesc ca - la modul total paralel în care ai de'a face cu realitatea, să nu fi observat pe Google nici măcar trimiterile la cea mai bună muzică românească din ultimii 50 de ani, semnată de...sussemnatul.
4. Pianul pe scări (başca la viteză maximă) e taman specialitatea mea.
paul_aramis
10 Jun 2014, 01:30
îmi pare rău, da-i prea concentrată. ș-a zis nenea doctoru' să nu iau de astea concentrate, că face rău.
no neicușorule, cine-i de vină că nu ești în stare să pricepi un film? dacă numa' atâta ai văzut tu în filmele alea nici nu-i de mirare c-ai picat mesa pe 432, ăl mai mare și mai tare film al cinematografiei române, capodoperă mondială, da' ce zic eu cosmică dom'le. un catralion de galaxii și nu găsești o cronică mai critică a comunismului. până și cel mai iubit dintre pământeni pălește în fața lui...
în rest rămâne cum am stabilit: puișor, aici ești un nimeni ca și noi. dar dacă pentru tine asta-i viață reală, apăi dară mă rog frumos să ne scuzați, noi ne retragem, vă lăsăm să vă savurați rudotelu' în liniște.
PS judexe, judexe!!!
MelosNegros
10 Jun 2014, 11:53
De vreme ce eu ţi'am răspuns punctual, cu argumente concrete la toate afirmaţiile matale (absolut gratuite), iar matale o dai acum ca românul imparţial, pe...băşcălie, cred că e cazul să...laşi pe altul.
Cu toate că am cele mai serioase îndoieli că se va mai găsi vreun naiv care să s'apuce să vândă castraveţi grădinarului.
Şi'ncă ceva, de care poate c'ai să te prinzi barem în al doispelea ceas: eu n'am vorbit aici niciodată despre filme în general şi cu atât mai puţin despre filmul lui mungiu în special, respectiv despre formă: ci numai despre scenariu, adică numai despre conţinut.
Într'un cuvânt aici o fost vorba despre un singur lucru, adică despre co-mu-nism.
Chestie în care dupe câte ştiu, la ora asta, sunt cam cel mai mare specialist.
Din lume (mai citeşte odată cronica).
De aici şi spargerile de capete ce s'or petrecut între sussemnatul şi toţi preopinenţii, adică toţi cei ce se ocupă cu arta a 7-a.
Şi dacă în problema comunismului, care s'o dovedit cea mai grea din toate problemele de filosofie a istoriei, şi'n care ca atare şi'or rupt dinţii cei mai mari cărturari în frunte cu celebrul nostru A. Pleşu sau G. Liiceanu, nu poţi să ceri unor...scenarişti sau regizori ca să'i depăşească pe respectivii specialişti în chestie, apoi eu pot să demonstrez la orice oră că nici măcar dramaturgia unui Cehov nu e de nasul regizorilor noştri: am văzut "Livada de vişini" în regia lui Andrei Şerban, şi m'am lămurit cât de mult a citit omul ăsta cele 12 volume ale celui mai mare prozator al lumii, volume fără de care piesele sale sunt închise - ca şi Scriptura, cu şapte lăcate.
Şi'atunci ce să mai vorbim de comunism - în care niciun specialist nu a ajuns să scrie până azi altceva decât chestii de...moralină, sau şi mai rău, de political correctness.
În concluzie, nu vă mai băgaţi unde nu vă fierbe oala: filmu'i una şi realitatea...alta.
Pentru că filmul ca "artă" este destinat prostimii.
Care ca atare nu are acces la carte.
Apropo, mă tem că nu ştiţi nimic nici despre faptul că miliardarii americani de'o pildă (şi nu numai) nu au...televizor în casă, iar copiii lor ajung la o vârstă destul de mare, în situaţia de'a'i întreba pe cei apropiaţi despre ce înseamnă cuvintele "fuck you"!
Ba mai mult, mă tem că - ca de obicei, sunteţi ferm convinşi că bat câmpii.
Caz în care, nu'mi mai rămâne altceva de făcut, decât să vă trimit de'a dreptul la profesorul meu de la facultatea de istorie - care a predat ani grei în SUA, Dinu C. Giurescu
Punct.
paul_aramis
10 Jun 2014, 13:36
ho nene, că bășcălia tu ai început-o. să respectăm adevărul istoric! (dacă tot ne dăduși cu istoria peste nas.)
zi, zău meleardarii americani n-are televizoare în casă? pe asta de unde ai mai scos-o?
nu te teme. poți pune chiar pariu. că-l câștigi sigur!
PS nu te descuraja, dă-i înainte! cineva, într-o zi, o să te ia drept idolul lui...
marillion
10 Jun 2014, 14:16
Nu pot decât să vă admir tenacitatea, dar de ce nu vă livraţi toate aceste zoaie prin mesaje private şi preferaţi calea scrisorilor deschise? Este totuşi un spaţiu public, în care manifestările de genul ăsta sunt tolerate până la o limită. Nu ar strica să consultaţi şi un psihiatru.
MelosNegros
10 Jun 2014, 20:53
ho nene, că bășcălia tu ai început-o. să respectăm adevărul istoric! (dacă tot ne dăduși cu istoria peste nas.)
zi, zău meleardarii americani n-are televizoare în casă? pe asta de unde ai mai scos-o?
nu te teme. poți pune chiar pariu. că-l câștigi sigur!
PS nu te descuraja, dă-i înainte! cineva, într-o zi, o să te ia drept idolul lui...
...Quod erat demonstrandum.
(Adică geaba i'am dat link-ul exact, şi nu al lui fitecine, ci al celui mai mare profesor de istorie român în viaţă, că românul nostru, ca un adevărat neam prost ce se află, n'aude, n'a vede!
Şi culmea e că nici nu poţi să'l acuzi atâta timp cât chiar şi studenţii care l'au auzit pe profesorul nostru povestind o asemenea enormitate - din lumea nouă, s'or...căcat pur şi simplu pe dânşii de frică, şi i'am văzut cu ochii mei cum zâmbeau cu privirile'n jos, toţi cu un singur gând interior: "desigur că în chestia asta, profesorul Giurescu e mai mult decât naiv..." Adică tâmpit!)
Nu pot decât să vă admir tenacitatea, dar de ce nu vă livraţi toate aceste zoaie prin mesaje private şi preferaţi calea scrisorilor deschise? Este totuşi un spaţiu public, în care manifestările de genul ăsta sunt tolerate până la o limită. Nu ar strica să consultaţi şi un psihiatru.
Hoo, cauciucato, că nu eşti aici nici pe tarlaua lui tata, şi nici cu golanii tăi de cartier.
Aşa că fă bine şi du'te tu acolo unde'ncerci să mă trimiţi pe mine, adică în PM - dacă'ţi arde de golănisme d'astea, PM unde n'ai decât să'l faci nebun pe cin' te'o conceput.
Ca atare zic, adică cauciucat.
Şi să mai vii p'aici când ai să ai fie şi un singur contra argument concret, că la aiureli d'astea de mahalagioaice cu ifose de doctori specialişti în diagnostice de...cartier, m'am convins că vă pricepeţi mai mult ca oricine.
Repet, v'am dat o cronică: aveţi vreun singur argument împotriva ei?!
Bine.
Nu?
Ciocu mic!
MelosNegros
10 Jun 2014, 21:33
Başca dacă tot am ajuns aici şi'aţi început iar cu d'al d'astea, ia să vă întreb eu pe voi toţi, în frunte cu madam Sauciuc şi mister Columbeanu:
- pentru ce l'aţi banat acum 5 ani pe omul cel mai informat din tot forumul ăsta, care o dovedit că ştie mai multe decât toţi ceilalţi la un loc, şi de la care ca atare aţi aflat mai multe decât de la oricine?!
Hai?!
Şi dacă eraţi convinşi că aţi procedat corect, mai exact că aţi făcut un lucru bun şi nicidecum o măgărie pe faţă, atunci de ce n'aţi fost măcar...consecvenţi, stimabililor?!
Şi de ce nu vă mai năpustiţi ca acum 5 ani, toţi deodată în capul meu, ci i'aţi lăsat pe ultimii doi, cei mai naivi, ca să'şi rupă dinţii...?!
paul_aramis
11 Jun 2014, 02:23
...Quod erat demonstrandum.
(Adică geaba i'am dat link-ul exact, şi nu al lui fitecine, ci al celui mai mare profesor de istorie român în viaţă, că românul nostru, ca un adevărat neam prost ce se află, n'aude, n'a vede!m-am mai uitat o dată. și încă o dată. de trei ori la rând. al dracului să fiu dacă văd vreun link. o fi subliminal?! mă duc să iau o lupă, să mă mai uit o dată. ori, dacă-l găsește careva, dați-mi și mie de știre.
...s'or...căcat pur şi simplu pe dânşii de frică, şi i'am văzut cu ochii mei cum zâmbeau cu privirile'n jos, zău dacă pricep licența asta literară! sunt sigur că pentru dumneavoastră carele sunteți ... omul cel mai informat din tot forumul ăsta, care o dovedit că ştie mai multe decât toţi ceilalţi la un loc, şi de la care ca atare aţi aflat mai multe decât de la oricine?!... face sens deplin, da' uite că pentru noi, muritorii de rând, e greu să ne închipuim cum fac unii de se cufuresc pe ei de frică atunci când iau pe cineva în râs? a, sau poate nu v-ați schimbat încă pantalonii? atunci e explicabil...
profesorul Giurescu e mai mult decât naiv..." Adică tâmpit!)afirmația vă aparține...
Nu pot decât să vă admir tenacitatea, dar de ce nu vă livraţi toate aceste zoaie prin mesaje private şi preferaţi calea scrisorilor deschise? Este totuşi un spaţiu public, în care manifestările de genul ăsta sunt tolerate până la o limită. Nu ar strica să consultaţi şi un psihiatru.zice o vorbă ziua bună cât ți-am dat, belea mi-am căpătat trebuia să fi prevăzătoare și să îi explici știmabilului că PM nu face trimitere nici la organul sexual femeiesc și nici la ăla bărbătesc
...Repet, v'am dat o cronică: aveţi vreun singur argument împotriva ei?!
Bine.
Nu?
Restul nu'i decât tăcere.dom'le m-ai omorât cu cronica asta a lu' matale, zău așa! unde-i dom'le s-o citim și noi?
Şi dacă moderatorul îţi mai permite o singură dată - ţie sau oricărui altui derbedeu, ca să'şi slobozească p'aici zoaiele cu tot felul de atacuri la persoană, mai exact cu huliganisme de doi lei, atunci am să'i tratez ca atare - şi pe unul şi pe celălatl - la pachet.când era bulă copchil micuț și încă n-ajunsese el să fie celebru (adică era doar bulișor cum ar veni), cică erau nește alți copchii care de câte ori ieșea el la joacă la groapa cu nisip îi luau ba lopățica, ba găletușa, ba formele de prăjituri. într-o zi, bulișor al nostru, sătul de atâta harassment (bine, el habar nu avea ce înseamnă asta și cu ce se mănâncă, avea să afle el mai târziu când a început să ridice fustițele la fetițele de la grădi, încercând să prindă păsărica) le-a zis-o verde-n față băi, ce peleme, dacă nu mă lăsați în pace fac ce-ar fi făcut tata! ăia la prima or râs de el, da' pe urmă s-or stat ei și s-or cujetat și ș-or zis bă, cine știe ce-o fi făcut tac-s, hai să-l lăsăm în pace și să ne purtăm mai frumos cu el. așa că i-or dat înapoi jucăriile și l-or întrebat bine mă bulișor ia de aici, da' zi-ne și nouă, ce-ar fi făcut tac'tu? și bulișor le-a zis
nimic. aș fi plecat acasă.
MelosNegros
11 Jun 2014, 03:29
Linkul?!
Doar nu vrei să'ţi mai dau şi numărul de telefon al prof. Giurescu?! Apropo de "tâmpenia" lui Giurescu (adică a...voastră), în afară de miliardarii americani - şi nu numai, ia mai daţi şi voi pe Google ca să vedeţi cam câte milioiane de mormoni din Utah nu ţin televizor în casă. Punct.
Iar cronica e peste tot.
Şi întrucât văz că de fiecare dată trebuie să v'o dau la nas fiştecăruia'n parte, ia'o de coalea:
"Mi se pare totuşi că s'a vorbit prea puţin - spre deloc - despre ideea fundamentală ce se degajă din toată povestea asta, şi anume că-n filmul 432 avem de-a face cu o lume în care totul e răsturnat cu...susul în jos, niciun om nu face ce trebuie, şi niciun lucru nu se află la locul lui:
- nici autobuzele cambodgiene dotate cu rezervoare cu gaz explozibil, nici taxiurile improvizate, nici abuziva cruce roşie (şi nu albastră) de pe toate ambulanţele (cărora pană'n zilele noastre, tot "salvări" li se zice), nici magazinele goale, nici colegele cu...marfă, nici phoen-ul Găbiţei, nici prietenele (pentru Găbiţa, Otilia nefiind decat o sursa inepuizabila de...sapun, pasta de dinti, sampon, şi alte prestatii în...natura), nici prietenii (Adi fiind şi el în fond tot un profitor ordinar pe care Otilia nu poate pune nicio bază), nici reşourile improvizate, nici întunericul de pe coridoare şi de peste tot, nici toate uşile scârţâind sinistru, nici muşamaua multifuncţională de pe masă, nici măcar apa caldă şi presiunea gazului, nici ţigările, săpunurile, tic-tac-urile, casetele video, rimelurile, progesteroarele ungureşti, şampoanele si spray-urile de vânzare prin camerele...căminelor studenţeşti, nici sticlele de lapte burduşite cu...marunţiş, nici prăjiturile "de acasă" cu care mucoasa Gabiţa îl momeşte pe Bebe (le-a dat el...prajituri!), ori Kent-ul pe care Otilia îl "uită" pentru recepţioneră, nici bancnotele şomoiogite direct in buzunar, nici dacă vine Găbiţa sau "sora" ei la întâlnire, nici hotelul stabilit, ca şi muşamaua uitată la cămin, nici confirmarea rezervării camerei cu 24 de ore înainte, nici gunoaiele, noroiul si puzderia de bălţi de pe străzile înnecate'n beznă, nici sticlele sparte şi flegmele trântite pe caldarâm, nici Adi care "termina 'nauntru" in loc să "termine afară" cum îl prevenise Otilia, nici incapacitatea unei studente (başca ofiţerese!) de a'şi face o simplă rezervare de cameră la un hotel, nici buletinul Otiliei uitat in blugii daţi la spălat, nici până şi numele confuze de familie ale celor două studente - "Mihărtescu" si "Drăguţ", nici zahărul de criză, nici telefoanele de la recepţia hotelului ori de la cămin bocate cu lacăt pe disc, nici mama lui Bebe cu madam Iancu, nici telefonul la care e căutat Viorel (Bebe), nici dacă bem cafea sau nechezol, nici vizitele la hoteluri, nici membrii de partid din...biserici, nici pereţii murdari de la cămin - ca şi din blocul lui Adi, nici descălţarea obligatorie a tuturor musafirilor, nici miliţienii aciuiţi în timpul serviciului la...hotel la caldurică, nici prezenţa Otiliei la aniversarea mamei lui Adi (când ea era absolut obligată sa stea'n permanenţă cu Gabriela), nici prezenţa Găbiţei la restaurant (cand ea era absolut obligată sa o aştepte pe Otilia), nici puzderia de garaje din tablă de furat, improvizate printre blocuri, nici ceasul şi banii lui Adi, nici "felcerii" de ocazie a căror ocupaţie adevarată nu mai contează deloc, nici camerele de hotel transformate în...sală de operaţii (başca bordel ad-hoc), nici măcar preţul unui avort ("las' că ne'nţelegem!"), nici obiceiul incalificabil al călătoriei fără bilet pe autobuz ori pe tren, nici ceştile de cafea ori tacâmurile...furate de toate studentele de la cantina studenţească, nici cheia lipsă de la sala de examene, nici băiatul amabil din autobuz care stă senin pe scaun iar prietena lui în picioare, nici chiloţii de pe calorifer, la un loc cu iaurtul, laptele si...florile imortele, nici laptele praf din cutia de...ness, nici pantofii de vară fără şiret ai lui Bebe, nici pisicuţii, nici peştişorii de-a căror soartă se-ngrijorează sincer Găbiţa (chiar in ziua in care urma sa'şi omoare propriul copil), nici neonul defect din holul hotelului, nici bişniţarii toleraţi prin hoteluri, nici recepţionera care este în acelaşi timp şi vânzătoare la "shop", nici omniprezenţii câini vagabonzi...
Şi'n sfârsit, nici pruncii: care trebuie sa stea...9 luni in burta mamei lor şi nicidecum să fie omorâţi cu'o sonda şi azvârliţi pe tomberon de la etajul X - când abia au împlinit...4 luni, 3 săptamani si 2 zile!"
paul_aramis
11 Jun 2014, 11:42
(Adică geaba i'am dat link-ul exact, şi nu al lui fitecine, ci al celui mai mare profesor de istorie român în viaţă, că românul nostru, ca un adevărat neam prost ce se află, n'aude, n'a vede!
Linkul?!
Doar nu vrei să'ţi mai dau şi numărul de telefon al prof. Giurescu?!
băi nene, hotărăște-te: ori ai dat link-ul ori nu!
Apropo de "tâmpenia" lui Giurescu (adică a...voastră), în afară de miliardarii americani - şi nu numai, ia mai daţi şi voi pe Google ca să vedeţi cam câte milioiane de mormoni din Utah nu ţin televizor în casă. Punct.no că dă cu virgulă. melusnegrus la Radio Erevan:
- e adevărat că milioane de mormoni în Utah nu au televizoare în casă?
Radio Erevan răspunde:
- e adevărat, cu trei mici amendamente: nu sunt milioane ci câteva sute (până-n trei) de mii, nu sunt în Utah și cei mai mulți sunt în OH și PA, nu sunt mormoni ci amish.
da' întrebarea e ce are sula (meleardarii americani) cu prefectura (amish la care ține de religie să respingă chestiile moderne)?*
Iar cronica e peste tot.
Şi întrucât văz că de fiecare dată trebuie să v'o dau la nas fiştecăruia'n parte, ia'o de coalea:
bun, borâtura asta de text am văzut-o, întrebarea e unde-i cronica?!?
*am aflat legătura dintre sulă (cronicaru' nostru de aur) și prefectură (lumea filmului): nici una.
PS ca să nu mai vorbim de faptul că LDS deține un important canal de televiziune bașca câteva stații TV...
MelosNegros
11 Jun 2014, 12:07
- e adevărat, cu trei mici amendamente: nu sunt milioane ci câteva sute (până-n trei) de mii, nu sunt în Utah și cei mai mulți sunt în OH și PA, nu sunt mormoni ci amish.
"În timp ce aceste grupări număra câteva sute, maxim câteva mii de membri, Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă are în rândurile sale aproximativ 13 milioane de membri.
...Deşi majoritatea locuitorilor statului Utah sunt membri ai Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, un numar mare de membri din SUA locuiesc în Arizona, California, Idaho şi Nevada iar majoritatea membrilor Bisericii SZU sunt cetăţeni ai altor ţări..."
http://ro.wikipedia.org/wiki/Mormon
"A patra religie din SUA:
1. Religia Mormonilor are una dintre cele mai mari creşteri printre cultele religioase din Statele Unite ale Americii. Cu 6 milioane de adepţi, mormonii reprezintă, în prezent, cea de-a patra mare religie din SUA, potrivit celor mai recente date ale Pew Research Center. Biserica se extinde cu circa 1 milion de noi membri la fiecare trei ani...
2. Numărul de membri ai religiei mormone a crescut de peste două ori din 1980 încoace. În prezent, sunt peste 14 milioane de mormoni în întreaga lume, din care mai mult de jumătate locuiesc în afara Statelor Unite, conform statisticilor bisericii din anul 2010..."
http://www.evz.ro/11-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-mormoni-935398.html
...bun, borâtura asta de text am văzut-o, întrebarea e unde-i cronica?!?
- dacă te'ai fi prins şi tu că textul meu nu face decât să oglindească borâtura din film, n'ai mai fi întrebat ca bulă "unde'i cronica?!"...
paul_aramis
11 Jun 2014, 12:57
"În timp ce aceste grupări număra câteva sute, maxim câteva mii de membri, Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă are în rândurile sale aproximativ 13 milioane de membri.
...Deşi majoritatea locuitorilor statului Utah sunt membri ai Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, un numar mare de membri din SUA locuiesc în Arizona, California, Idaho şi Nevada iar majoritatea membrilor Bisericii SZU sunt cetăţeni ai altor ţări..."
http://ro.wikipedia.org/wiki/Mormon
"A patra religie din SUA:
1. Religia Mormonilor are una dintre cele mai mari creşteri printre cultele religioase din Statele Unite ale Americii. Cu 6 milioane de adepţi, mormonii reprezintă, în prezent, cea de-a patra mare religie din SUA, potrivit celor mai recente date ale Pew Research Center. Biserica se extinde cu circa 1 milion de noi membri la fiecare trei ani...
2. Numărul de membri ai religiei mormone a crescut de peste două ori din 1980 încoace. În prezent, sunt peste 14 milioane de mormoni în întreaga lume, din care mai mult de jumătate locuiesc în afara Statelor Unite, conform statisticilor bisericii din anul 2010..."
http://www.evz.ro/11-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-mormoni-935398.htmliar te cufurești împrăștiat ca rața. ce dreaq de legătură au mormonii aici? a contestat cineva că sunt câteva milioane de credincioși mormoni? ori trebuie să-ți amintesc (se pare că ai mintea tare scurtă) că referința la mormoni ai făcut-o tu afirmând că milioane de mormoni din Utah nu au televizoare în casă. ce relevanță are ceea e ai postat tu acum în contextul acelei afirmații? da' te întreb degeaba. văz că faci că nea iliescu: tu îl întrebai de prețul ardeilor roșii, el îți răspundea de castraveți, că atâta știa și el săracu', să vândă castraveți.
- dacă te'ai fi prins şi tu că textul meu nu face decât să oglindească borâtura din film, n'ai mai fi întrebat ca bulă unde'i cronica...
vai de mine, adică filmu' ăsta e o borâtură? păi parcă era cel mai cel și mai cel?
PS mi-am dat seama ce relevanță are referirea ta ultimă la mormoni: nici una. adică exact ce legătură ai mătăluță cu lumea filmului.
PS bun, și cronica? unde-i cronica?
MelosNegros
11 Jun 2014, 13:01
...iar te cufurești împrăștiat ca rața. ce dreaq de legătură au mormonii aici? a contestat cineva că sunt câteva milioane de credincioși mormoni?
- chiar mătăluţă, amice, când ai scris negru pe alb că "nu sunt milioane ci câteva sute (până-n trei) de mii, nu sunt în Utah..."
...ce dreaq de legătură au mormonii aici?
- adică cum să n'aibe legătură, ai uitat că vorbeam despre pătura socială căreia'i este destinată cea de'a şaptea artă, care este artă aşa cum sunt eu popă?!
...vai de mine, adică filmu' ăsta e o borâtură? păi parcă era cel mai cel și mai cel?
- nu filmul e borâtură, amice, ci ceea ce reprezintă, adică lumea pe care o descrie mai bine decât oricare alt film de gen.
paul_aramis
11 Jun 2014, 13:07
băi ăsta, tu ori ești ori te faci. mai degrabă ești. hai că-ți traduc că bag de seamă ăia la facultate nu v-au învățat limba română
am zis că sunt trei amendamente:
1. sunt câteva sute de mii și nu milioane
2. nu sunt din Utah ci din OH și PA majoritatea
3. nu sunt mormoni ci amish
sper că acuma poți citi.
PS (ce să fac, că modificași) sigur că vorbeam despre cea de a șaptea artă. cel puțin până să apari tălică. încercăm să o facem și de atunci încoace. atât cât ne pricepem. noi adică. că tălică doar bați câmpii. ș-acu program de voie, că mă duc la muncă. ne mai citim deseară când mă întorc.
PS2 (că iarăși modificași) dacă ceea ce e în film e o borâtură, atunci și filmul tot o borâtură se cheamă că e. if walk like a duck and quack like a duck, then is a duck.
PS3 (de data asta nu modificași, da n-am chef să mai scriu alt mesaj) care cuvânt al tău? că dai cu oiștea-n gard și după aia te ascunzi după moș goagăl...
MelosNegros
11 Jun 2014, 13:14
Acu, vorba ceea (a americanilor): cuvântul meu (care nici nu'i al meu, ci al lui nea' google) contra cuvântului tău, care'i al lui nea...tălică.
MelosNegros
11 Jun 2014, 13:27
Iar în privinţa distincţiei facute de matale între mormoni şi amishi, până una alta - mai ales că te văz că ţii aşa de mult la dânsa (la distincţie zic) nu pot decât să'ţi dau cu scuzele de rigoare, dreptate: cu menţiunea (aspirinei) că e vorba de "aceeaşi mărie cu altă pălărie":
"...Mormonii se închină și preaslăvesc tot pe Dumnezeul biblic, doar că au alte obiceiuri și un mod de viață mai primitiv. Poate că primitiv e cam mult dar am să-ți dau exemplu : nu folosesc mașini ci trăsuri, nu folosesc curent electric, televizorul, internet, adică resping tehnologia ca mijloc de îmbunătățire a nivelului de trai. Mănâncă natural, se roagă, merg la biserică..." (@acidacetilsalicilic)
"Nici tu nu esti prea informat, aceia de care vorbesti nu sunt mormonii ci amishi (astia is multi mai stricti), despre cultul mormon uite aici:http://ro.wikipedia.org/wiki/Mormon
https://www.mormonii.ro/ (@anonim_4396 pt. @acidacetilsalicilic)
"Mulțumesc că m-ai corectat! Așa e, ai dreptate însă cum eu nu le prea am cu religia, mai pot face confuzie. Oricum nu sunt departe de Amish așa că e tot aceeași Mărie dar cu altă pălărie..."
(@Acidacetilsalicilic explica pentru @anonim_4396)
http://www.tpu.ro/religie/as-vrea-sa-aflu-pareri-despre-cultul-cre-tin-mormon-ce-parere-ave-i-despre-ei-cineva-mi-a-propus-sa-ma-convertesc-i-voi/
MelosNegros
11 Jun 2014, 13:43
OK, când te'ntorci, trebuia musai să'mi explici: de ce reprezentarea artistică a unei borâturi nu poate fi decât tot o...borâtură?!
Că dac'ar fi cum spui, atunci "Răscoala" lui Rebreanu ar fi tot o borâtură.
Asta ca să nu închei orice discuţie cu mătăluţă, adică cu o femelă care se dă drept...mascul - asemenea vechii noastre cunoştinţe, Gloria Sauciuc.
Fiindcă nu prea mai e nimic de discutat cu cineva care raţionează aşa: întrucât în cutare operă artistică, există o groază de scene scârboase în frunte cu violarea pe câmp a unei femei proaspăt omorâte, rezultă că acea operă e musai o borâtură.
Ca să nu mai vorbim şi de o groază de filme gen "Rocco şi fraţii săi", cu celebra scenă de viol de asemenea public, başca în familie.
Concluzia?
Dacă eu n'am scăpat pe tot forumul ăsta decât o singură greşeală - şi'aia nesemnificativă, anume confundarea mormonilor cu amishi, apoi tălică, în afară de corectura cu pricina de care faci caz ca şi de'o crimă, n'ai prea scăpat niciun adevăr, ci dimpotrivă: numai gogomănii şi analfabetisme - ca să nu mai zic de mahalagismele la care excelezi, ca orice bătrânitură giuleşteană.
paul_aramis
13 Jun 2014, 04:06
...Dacă eu n'am scăpat pe tot forumul ăsta decât o singură greşeală - şi'aia nesemnificativă, anume confundarea mormonilor cu amishi, apoi tălică, în afară de corectura cu pricina de care faci caz ca şi de'o crimă, n'ai prea scăpat niciun adevăr, ci dimpotrivă: numai gogomănii şi analfabetisme - ca să nu mai zic de mahalagismele la care excelezi, ca orice bătrânitură giuleşteană.
așa crezi tu... băi sârmă.
MelosNegros
13 Jun 2014, 12:38
Ei, stai aşa neruşinato, că'ţi bag eu sârma aia pe gât, de n'o să'ţi mai dea mâna să mai îndrăzneşti să mai deschizi pliscul în faţa mea cât ăi trăi:
- adică ca să nu mai fie discuţii nici cu mătăluţă şi nici cu toţi ceilalţi care'au susţinut cu tupeu de muscă că eu nu spun nimic în chestiune, urmează să dau pentru toată lumea sumarul tuturor informaţiilor, link-urilor şi citatelor aduse aici de mine în legatură cu cel mai reprezentativ film despre comunism, filmul 432:
MelosNegros
13 Jun 2014, 13:29
1. Am fost singurul care a atras atenţia asupra semnificaţiei adânci a scenei finale cu nunta din hotel, scenă care nu este doar una de decor neutru, şi este strâns legată de replica Otiliei, dată la despărţirea de prietenul ei: "Stai liniştit, că n'am de gând să'ţi fac...pireu pentru toată viaţa!"
2. Am fost primul care a sesizat că între acest prieten şi cinicul Bebe, nu există nicio diferenţă de natură, ci doar una de grad: adică pentru amândoi, studenta Otilia nu e decât un obiect, mai exact un hârdău în care îşi pot descărca gonadele.
3. Am fost primul care a atras atenţia că Găbiţa şi cu Otilia nu sunt doar victime (ale bărbaţilor din jur, ale sistemului comunist etc) cât...susţinătoare active ale acestui sistem al promiscuităţii generale, în care fiecare caută să profite pe toate căile de toţi ceilalţi, başca de...sistem: chiar preacinstita Otilia, cu tot "sacrificiul" ei, ne oferă un regal de infracţiuni, başca contravenţii, de la blatul pe autobuz şi până la şpaga de la hotel, ca şi prostituarea tot de acolo, toate pentru acoperirea unei pruncucideri.
4. Am fost singurul care a demonstrat că aceste nevinovate studente, sunt în fond nişte comuniste exemplare, adică nişte neamuri proaste a căror cameră de locuit este o adevărată cocină de porci: cu chiloţii puşi la vedere direct pe calorifer, la grămadă cu ceştile de cafea furate cu tot cu farfurii de la cantina studenţească, cu sticle de lapte, cu borcane cu iaurt sau de Ness sau de nechezol, peste care tronează - genial! o vază cu nişte ramuri de mâţişori!*
5. Tot aici, am fost absolut singurul care a atras atenţia asupra semnificaţiei chintesenţiale a acvariului cu peştişori - de pe aceeaşi masă (peştişori de care criminala inconşientă Găbiţa, se arată foarte îngrijorată că a uitat, în ziua avortului, să le dea mâncare), şi mai ales scena cu Otilia şi puişorii de pisică, cu acelaşi înţeles mai mult decât grav: pentru că e vorba pur şi simplu de schizofrenia generală a unor oameni decăzuţi până la ultimele trepte ale inconştienţei: inconştienţa criminală.
[Şi dacă atunci, nu prea am ştiut cum să răspund sofismelor cu care am fost atacat de cei mai tupei;ti - în frunte cu inocentul...Mirodoni, şi anume că toate cele de mai sus ar fi face parte din ABC-ul cursurilor de anul I de scenografie, acum pot pentru ca să mă laud porceşte că sunt în posesia argumentului ce nu mai lasă loc de întors niciun...milimetru, tuturor acelor detractori:
- dacă toate astea - chiloţii la vedere, ceştile furate, sticlele şi borcanele de lapte, iaurt, cafea etc. la un loc cu vaza cu flori, sunt nişte banalităţi lipsite de orice semnificaţie esenţială, atunci îi invit pe susţinătorii acestei nevinovate oipinii, să mai arate un singur film din epoca de aur, cu camere studenţeşti (şi nu numai) în care să se poată vedea aşa ceva: fiindcă, repet, scena aceasta este de fapt cea mai reprezentativă imagine a comunismului!]
6. Am fost singurul care a arătat până unde merge neam prostia generalizată, şi anume până la descălţarea musafirilor invitaţi la o onomastică, obicei care se ştie cât era (şi mai este) de răspândit (de la ţară şi până la blocurile de la oraş), şi care apare pentru prima dată într'un film (după premiera scobitului în nas din "Marfa şi banii")
7. În sfârşit, am fost absolut singurul care a arătat - în cea mai seacă şi mai concentrată cronică, că toate aceste inversiuni halucinante, nu sunt întâmplătoare, ci sunt organic legate între ele într'un adevărat sistem al...mizeriei comunismului de subzistenţă (scuze pentru pleonasm): de la autobuzele cu rezervoare explozive, ambulanţele numite impropriu salvări, başca inscripţionate ilegal cu crucea roşie, magazinele goale de marfa care se găsea din plin la...căminele studenţeşti, reşourile improvizate prin care toată lumea fura curent, lipsa generală a apei calde sau a gazului, mizeria de pe străzi, cu sticle şi flegme trântite de caldarâm, mizeria din scările blocurilor, nezugrăvite cu zecile de ani, telefoanele de la recepţia hotelului ori de la cămin bocate cu lacăt pe disc, puzderia de garaje din tablă de furat, improvizate printre blocuri, pantofii de vară fără şiret ai lui Bebe (purtaţi în toiul iernii), câinii vagabonzi de peste tot, bişniţarii toleraţi în holurile hotelurilor, etc etc etc.
Am arătat zic, prin toate astea, că avem de'a face cu filmul cel mai reprezentativ despre comunism, adică despre o lume în care nimic nu e la locul lui, şi toate lucrurile sunt cu susul în jos.
____________________
* Problema acestei scene este mai mult decât gravă, din mai multe motive:
- odată în sine, conform celebrului şlagăr autohton: "Doamne, vino doamne, să vezi ce'a mai răma-a-as din oameni!"
- apoi tocmai pentru că aceiaşi oameni (din care n'a mai rămas mare lucru) nu pot pentru ca să priceapă care'i treaba: vezi citatul dat de mine mai la deal din Gogol despre izmenele puse la uscat de mujici pe garduri. (Adică, mai concret: adevărul e că e la fel de greu ca să explici de ce o astfel de cameră nu poate aparţine decât unor neamuri proaste - atât acelor neamuri proaste, cât şi...spectatorilor, chiar şi când aceştia au pretenţii de comentatori-analişti: tocmai aici se ascunde şi cel mai mare secret al banării mele)
- şi'apoi, de ce nu, pentru că la urma urmelor se prea poate ca nu doar regizorul, dar chiar şi scenografa, să nu aibe habar asupra semnificaţiei întregii scene realizate de ei - în măsura în care e posibil ca atât unul cât şi celălalt, să fi procedat doar la o simplă reactualizare mecanică din memorie, a camerele de cămin în care or stat în timpul propriilor lor ani de facultate!
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.