Zoolander: „lame” sau „lamé”, aceasta e-ntrebarea...

de Ştefan Dobroiu în 13 Feb 2016
Nu ştii ce să faci mai întâi: să-i lauzi cameo-urile sau să-i critici scenariul

Toate cronicile lui Zoolander 2 ar trebui scrise în limba română, din simplul motiv ca avem extrem de multe sinonime pentru "prost". O întrebare foarte bună ridicată de premiera Zoolander 2 este: îl urăsc românii pe habarnistul fotomodel? Asta vom afla luni, când se vor anunţa cifrele de box office, dar până atunci să discutăm de ce ai merge la cinema pentru a vedea noile aventuri ale unui erou atât de netot, nătărău, neghiob, prostănac, nătâng, tâmp şi, nu în ultimul rând, tont.

Află detalii despre toate cele cinci premiere ale săptămânii.

Dacă primul film, parţial sabotat în 2001 de decizia producătorilor de a-l lansa la doar două săptămâni de la atacurile de la 11 septembrie, a devenit treptat un film cult în SUA, românii nu s-au repezit deloc să-l ia în braţe pe Zoolander: doar 20.000 de spectatori în 2002, ceea ce-l clasa pe locul 65 într-un an când Spider-Man, Războiul stelelor: Atacul clonelor şi Stăpânul inelelor: Frăţia inelului aveau aproape 200.000 de spectatori. Suntem foarte curioşi dacă situaţia stă altfel în 2016.

Filmul porneşte de la o premisă foarte ofertantă: au trecut 15 ani de la planurile de asasinare a premierului Malaeziei, iar Derek s-a retras de ani buni din activitate în urma unei nenorociri care i-a ucis soţia şi l-a făcut să piardă custodia fiului său. O vizită a lui Billy Zane şi o invitaţie la cel mai important eveniment de fashion al anului, IncrediBall-ul organizat de Alexanya Atoz (o versiune ultra-exagerată a Donatellei Versace, interpretată de entuziasmanta Kristen Wiig) îl readuce pe Derek în lumina reflectoarelor, alături de prietenul-concurentul său Hansel (Owen Wilson). Doar că lumea modei s-a schimbat în 15 ani, iar Derek va trebui să înfrunte posibilitatea ca lumea să-l fi uitat, dar şi să ajute Interpolul - Secţia Modă, să rezolve cazul unei întregi serii de decese brutale ale unor celebrităţi.

Din păcate Zoolander 2 face un apel continuu la rezervele de bunăvoinţă ale publicului şi, deşi nu îi lipsesc glumele bune, şi le pierde într-un şuvoi de excese irelevante şi neamuzante. Există câteva momente excelente ("she's hot, I trust her!") şi elemente satirice la adresa noilor tendinţe din modă (un Benedict Cumberbatch în rol de manechin asexuat pe nume Tot) sau a prejudecăţilor lumii modei (manechinele de costume de baie aflate la coada lanţului trofic), dar cele câteva hohote de râs nu pot distrage atenţia de la evidenta lipsă de direcţie a filmului şi de la aventura abracadabrantă a lui Zoolander. În plus, toate cele trei momente enumerate sunt în trailer... La fel şi momentul „lame”, care din nefericire se transformă într-o etichetă greu de tradus a întregului film.

Sequelul impresionează mai degrabă cu numărul de cameo-uri (sau "apariţiile super neaşteptate, dubioase şi scurte", cum le descrie dubios un blogger) şi adesea te vei întreba oare cum a reuşit Ben Stiller să convingă cutare şi cutare star al muzicii sau al modei să se autoironizeze astfel. Probabil că orice spectator trecut de 25 de ani se va bucura de moartea violentă şi exagerată a lui Justin Bieber, dar apariţiile foarte retuşaţilor Anna Wintour şi Valentino Garavani reprezintă mai degrabă un semnal de alarmă la adresa obsesiei pentru frumuseţe şi tinereţe şi nu doar simple săgeţi satirice. Marc Jacobs, Tommy Hilfiger, Alexander Wang şi alţii îşi fac şi ei apariţia la finalul ultra-tembel al filmului, dar cele mai simpatice, elocvente sau elaborate cameo-uri le aparţin lui Sting, Susan Boyle şi Kiefer Sutherland.

Dacă îţi place Ben Stiller şi vrei să vezi o satiră excelentă, noi îţi recomandăm Tropic Thunder, filmul său din 2008 despre un grup de actori plin de ifose care, aflaţi la filmări în Asia, au parte de o mulţime de aventuri când se pierd în jungla controlată de traficanţi de droguri. Ca şi lumea modei, Hollywood-ul este foarte satirizabil, iar Stiller reuşeşte să fie mult mai relevant în junglă decât pe podiumurile de modă din Roma.

Exploreaza subiecte similare:

Ben Stiller, Zoolander 2, Owen Wilson, Kristen Wiig, Penélope Cruz, Billy Zane, Tropic Thunder

Alte știri din cinema

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 14 februarie 2016 16:19
Este un film pe care il astept si cu siguranta il voi vedea in curand.
bogyvaly pe 15 februarie 2016 12:34
Pe bune????
spartacus pe 14 februarie 2016 20:18
Nu pot sa inteleg de ce acordati atita spatiu unui asemenea ''film''???Nu e suficient ca primul a fost o porcarie sau nu mai sunt alte pelicule carora sa le acordati macar atita spatiu cat ati dat acestei non-valori?!?
bogyvaly pe 15 februarie 2016 12:34
Oamenii sunt atrasi de extreme iar Zoolander 2 este extrema prostiei in cinematografia americana.
bogyvaly pe 15 februarie 2016 12:32
Singurul film excelent al lui Ben Stiller a fost Tropic Thunder iar cele mai proaste sunt aceste doua Zoolander

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells