Zombi, canibali şi poveşti bizare la TIFF 2014

Secţiunile Umbre, Fără limită şi Midnight Delirium vor fi cele mai provocatoare ale ediţiei

Experienţe bizare, iubiri ucigătoare, transformări neaşteptate, zombi, exorcişti, canibali - amatorii de senzaţii tari au la dispoziţie trei secţiuni cu poveşti „întunecate”, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania: Fără limită/No Limit, Umbre/Shadows şi noua Midnight Delirium, un program special de filme difuzate la miezul nopţii.

Umbre
Două dintre cele 14 titluri din secţiunea Umbre/Shadows, prezentată de ShortsTV, vor avea parte de proiecţii speciale. Canibal, unul dintre cele mai premiate filme spaniole recente, îi aduce la Cluj pe regizorul Manuel Martín Cuenca şi pe actriţa Olimpia Melinte, nominalizată cu acest dublu rol la Premiile Goya, categoria Revelaţia Anului. E povestea unui bărbat care ascunde un secret teribil: nu se poate hrăni decât cu femei de care nu se poate ataşa emoţional. Totul se schimbă când apare Nina, o tânără de origine română de care se îndrăgosteşte. Canibal va fi distribuit în cinematografe de Transilvania Film.

Actriţa Anamaria Marinca revine la Cluj cu Europa Report, SF-ul lui Sebastián Cordero, în care joacă rolul unui astronaut trimis pe una dintre lunile lui Jupiter, pentru a cerceta dacă există viaţă. Rol central are şi Sharlto Copley, starul din District 9. În Story of My Death, filmul lui Albert Serra premiat cu Leopardul de Aur la Locarno şi turnat în România, în satul Viscri din Transilvania, Casanova îl întâlneşte pe Dracula, iar în Shield of Straw, semnat de celebrul regizor japonez Takashi Miike şi proiectat în competiţia de la Cannes, patru poliţişti trebuie să apere un suspect împotriva căruia un miliardar a ridicat o ţară întreagă. Subiectul din Patch Town e cel puţin bizar: într-o fabrică, muncitorii recoltează copii din verze - copii care vor deveni adoratele jucării ale unor băieţei şi fetiţe.

În experimentalul A Masque of Madness, actorul britanic Boris Karloff (1887-1969) se transformă în 170 de personaje, dând naştere unei schizofrenice călătorii horror în care îşi înfruntă diverse versiuni ale lui însuşi. În Enemy, al lui Denis Villeneuve, film distins cu Marele Premiu al filmului fantasy european la Sitges 2013, un bărbat devine obsedat de dublura lui identică. În distribuţie: Jake Gyllenhaal, Mélanie Laurent, Sarah Gadon, Isabella Rossellini. Iar în Love Eternal, un tânăr cu gânduri sinucigaşe decide să ia acasă cadavrul unei eleve.

Fără limită
Provocatoare sunt şi cele 12 titluri din secţiunea dedicată în mod tradiţional filmelor care împing convenţiile, Fără limită/No Limit. Mult-aşteptatul Tom à la ferme, noua producţie marca Xavier Dolan, favorita criticii la Festivalul de la Veneţia (Premiul FIPRESCI), va avea premiera la TIFF. Dolan joacă rolul unui copywriter care ajunge la ţară pentru o înmormântare şi intră într-un joc bolnav. Într-un joc masochist intră un bărbat şi în satiricul R 100, al lui Hitoshi Matsumoto, omagiat cu o retrospectivă la TIFF, acum doi ani.

Renumitul regizor coreean Kim Ki-duk testează din nou limitele suportabilităţii în Moebius, un film fără nici o replică în care o familie se va trezi împinsă pe panta unei distrugeri îngrozitoare. O familie cu un copil mic e pusă la încercare şi în drama complexă despre violenţa domestică The Police Officer's Wife, răsplătită cu Premiul special al juriului la Veneţia 2013. Tulburătoare vor fi jurnalele a doi regizori care îşi documentează suferinţa: în New Boobs, Sacha Polak află că este purtătoarea genei BRCA1, responsabilă pentru cancerul mamar ereditar, dar nu se poate decide dacă să-şi facă operaţia preventivă de extirpare a sânilor; iar în What Now? Remind Me, Joaquim Pinto, seropozitiv şi bolnav de hepatită, se filmează pe parcursul unui an de studii medicale cu medicamente încă neaprobate, toxice, cu efecte secundare puternice.

Extrem de intens, controversatul L’Inconnu du lac, distins cu Premiul de regie Un Certain Regard la Cannes, anul trecut, urmăreşte povestea de dragoste pasională dintre doi bărbaţi care se întâlnesc pe malul unui lac. De o atracţie extrem de puternică, între doi tineri de la periferia oraşului Stockholm, e vorba şi în Something Must Break, câştigătorul Tiger Award la Festivalul de la Rotterdam. În Ruin - Premiul special al juriului Orizzonti, Veneţia - doi îndrăgostiţi evadează dintr-o lume brutală şi exploatatoare din Cambodgia zilei de azi.

Midnight Delirium
TIFF îşi va ţine spectatorii treji până spre dimineaţă, cu un program croit pe placul fanilor genului horror. De luni până vineri (2 - 6 iunie), de la miezul nopţii, la Cinema Arta va rula câte un film din Midnight Delirium, de a cărui selecţie s-a ocupat Mihai Mitrică. La proiecţia de marţi, 3 iunie, la trei ceasuri rele, Cockneys vs. Zombies, favoritul publicului la San Sebastian Horror and Fantasy Film Festival şi Toronto After Dark Film Festival 2012, spectatorii machiaţi şi/sau costumaţi în zombi vor fi vedetele nopţii: au intrare gratuită la film şi vor fi fotografiaţi la panoul TIFF. În această comedie horror, doi fraţi şi nişte bătrânei gata să împuşte totul în jur se pun contra apocalipsei zombilor care loveşte Londra.

Exorcizări fără număr au loc în Asmodexia, un horror SF despre o infecţie a sufletului ce se răspândeşte extrem de repede şi care necesită toată energia unui preot. În indianul Fly (Cel mai original film - Toronto After Dark 2013), un bărbat se transformă în muscă şi se răzbună pe cel care i-a furat iubita, iar un jurnalist înfruntă o întreagă familie de canibali în Sawney: Flesh of Men. Fiecare supererou îşi ia puterea de unde poate: a liceeanului Kyosuke Shikijo vine din lenjeria de damă. Îmbrăcat cu ea, Panty-Man devine capabil să apere întreaga şcoală de un gangster dement, în extrem de amuzanul HK Forbidden Superhero (foto), desemnat Cel mai bun film asiatic la Fantasia 2013.

Citește și

Părerea ta

Spune-ţi părerea
AnalyticVision pe 30 mai 2014 10:03
Mai multe filme romanesti valoroase ruleaza la Transilvania International Film Festival.
Unele dintre ele au participat la festivaluri internationale si/sau au starnit aclamarea criticilor, altele sunt prezentate in premiera mondiala. Unele dintre ele pot fi vazute doar la Cluj, altele vor rula si in cadrul caravanei TIFF in alte orase din tara (Bucuresti, Sibiu s.a). Am alcatuit o lista de 8 filme noi care consider ca s-ar putea sa va intereseze care merita urmarite saptamana aceasta si in viitorul apropiat.
Va recomand sa vedeti aceste filme si sa impartasiti impresiile voastre critice despre acestea prin comentarii:
http://discerne.wordpress.com/2014/05/30/filme-romanesti-din-2014-in-iunie-la-tiff-selectia-de-stefan-alexandrescu-selectia-de-stefan-alexandrescu-seria-film-romanesc-partea-a-4-a/

Acest articol face parte dintr-o serie ampla de articole inceputa pe Discerne despre starea cinematografiei romanesti in 2013-2015 pe care va invit sa o urmariti in continuare.

alex_il_fenomeno pe 24 octombrie 2015 23:55
Europa Report l-am vazut, si chiar merita urmarit, cel putin o data :)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Dosarele X

jinglebells