Zilele ASTRA Film în Bucureşti

de Gloria Sauciuc în 16 Feb 2010
Zilele ASTRA Film în Bucureşti

Trei zile vor fi dedicate celor mai bune filme de la ASTRA Film Sibiu 2009, a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Documentar, la Eurocinema Tinerimea Română din Bucureşti (Str. Gutenberg Johann, nr. 19) şi Noul Cinematograf al Regizorului Român (Str. Monetăriei, nr. 3, Bucureşti). În perioada 19-21 februarie 2010 vor rula peste 30 de filme.

Programul evenimentului cuprinde şi o dimineaţă dedicată copiilor, organizată în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar General Bucureşti, în care va fi prezentat serialul documentar Dimineţile lumii. Vor fi proiectate şi filme realizate în cadrul programului „Interesul public pe agenda mass-media” al Fundaţiei Soros România.

Filmele sunt subtitrate în limba engleză. Intrarea la proiecţii este gratuită.

Vineri, 19 Februarie, Muzeul Ţăranului Român, Studioul Horia Bernea
10:00 - „Dimineţile lumii” – program pentru copii
Dimineţile lumii, serial documentar GEDEON PROGRAMMES, Franţa, 3x13’, Japonia, Mexic, Senegal

Seria „Dimineţile lumii” vă invită să vă cufundaţi în universul copiilor din întreaga lume pentru a-i urmări, de la trezire şi până la sosirea lor la şcoală. Activitatea cotidiană a băieţilor şi a fetelor cu vârstă cuprinsă între 6 şi 10 ani este o aventură pe cât de universală, pe atât de magică. Această întâlnire este o nemaipomenită fereastră deschisă către lume. Ce mănâncă la micul dejun un tânăr japonez ? Cum ajung la şcoală micuţii mexicani ? Atâtea întrebări nesemnificative în aparenţă, dar revelatoare pentru diferenţele noastre culturale şi care pot să ne înveţe o multitudine de lucruri simple, dar pasionante. Această serie este în acelaşi timp o ocazie de a descoperi diversitatea nucleelor familiale, dar şi regulile de viaţă după care acestea se ghidează. Vom simţi de asemenea şi ritmul lumii exterioare care se accelerează la răsărit.

11:30 - „Dimineţile lumii” – program pentru copii
16:00 - UPSTREAM BATTLE/BĂTĂLIE CONTRA CURENTULUI
Regizor: Ben Kempas
Ţara: Germania, 2008
Durata: 97 minute
Triburile amerindiene Hoopa, Yurok şi Karuk stăpâneau odinioară un ţinut înfloritor, în care somoni graşi zburdau în apele limpezi ale râului Klamath (nordul Californiei şi Oregon). Însă stăvilirea acestor ape, de către compania energetică PacifiCorp, a dus la decimarea populaţiei de somon a zonei. Pentru nativii americani, aceasta nu este doar o problemă de alimentaţie, ci şi una de credinţă. În viziunea lor, Creatorul le satisface nevoile prin aceste ape şi prin aceşti peşti, râul servindu-le de biserică şi de religie totodată. În schimb, reprezentanţii PacifiCorp pretind că doar „împrumută” apă, pentru a genera energie, apoi o înapoiază râului. Autorul încearcă să prezinte obiectiv poziţiile ambelor tabere, însă simpatia sa pentru triburile Klamath şi modul lor tradiţional de viaţă este greu de mascat. El ne explică, prin imagini şi interviuri inteligent montate, de ce n-ar trebui să lăsăm să dispară, ca urmare a globalizării, o asemenea civilizaţie înfrăţită cu natura.

18:00 - CHILDREN OF URANIUM/COPIII URANIULUI
Regizor: Adina Popescu & Iulian Ghervas
Ţara: România, 2009
Durata: 62 minute
După zeci de ani de lucrat în subteran, şi-n somn supravieţuitorii se visează tot acolo: în mina de uraniu. În realitate, în Băiţa Plai acum nimic nu mai seamănă cu ce a fost cândva. Mina „Avram Iancu” a fost închisă în 1998, iar întreaga zonă a intrat într-un proces de ecologizare. Localitatea este suferindă. Dintre muncitorii de atunci, puţini mai sunt în viaţă. Blocurile, cândva frumoases, sunt şi ele o ruină. Oamenii trăiesc culegând bureţi şi vânzându-i pentru export. Fiindcă „Cine te ia la serviciu, tot bolnav şi iradiat? Ne duce popa tot pe rând.” Neagră ironie – deşi mina e închisă, urmele uraniului sunt peste tot. Nivelul radiaţiilor este mare, casele sunt afectate din două surse: de la mină şi de la materialele de construcţii luate din zonă. Minereul este peste tot: localnicii pot găsi bucăţi la marginea drumului, copiii se joacă în ţărână cu pietre ce au un nivel de radiaţie mult peste nivelul admis. Peste toate, se aude fluieratul inocent al unui băieţel.

19:45 - ALETHEA/ALETHEA
Regizor: Petra Holzer & Ethem Özgüven
Ţara: Turcia, 2004
Durata: 41 minute
Aurul înseamnă strălucire, bogăţie şi, de cele mai multe ori, conflicte. Începînd cu 1989, o serie de companii miniere multinaţionale s-au arătat interesate să extragă aur din Turcia. Eurogold, o companie australiano-canadiană, a fost una dintre ele. Procesul tehnologic propus presupunea deversarea de cianuri, ceea ce a îngrijorat comunităţile din zonă. Cu toate că localnicii au cîştigat procesele intentate companiei în toate instanţele, extragerea continuă ca şi înainte. Cine e învingător în conflictul dintre localnici şi compania multinaţională? O întrebare la care este greu de dat un răspuns.

21:00 - NEW ELDORADO/ UN NOU ELDORADO
Regizor: Tibor Kocis
Ţara: Ungaria, 2007
Durata: 76 minute
Există un sat minunat. Se numește Roșia Montană. Are câteva case vechi de sute de ani. Are oameni care stau alături de satul lor, de case, de bisericile lor. De jur împrejur au 300 de tone de aur și argint. Roșia Montană Gold Corporation, o companie canadiano-română, vrea să extragă acest aur. Oamenii sunt mutaţi în case noi, moderne. Casele vechi vor fi distruse. Va fi aur. Va fi argint. Acesta este noul Eldorado. O ofertă de nerefuzat. Va mai fi şi un lac de cianuri de 800 de hectare cu un baraj de 180 de metri. Roșia Montană va dispărea de pe faţa pământului.

Sâmbătă, 20 februarie
Muzeul Ţăranului Român, Studioul Horia Bernea
13:30 – A BLOOMING BUSINESS/ O AFACERE ÎNFLORITOARE
Regizor: Ton van Zantvoort
Ţara: Olanda, 2005
Durata: 52 minute
Kenya e lider mondial în exportul de flori, o afacere de miliarde de dolari, din care populaţia locală nu se alege, din păcate, cu cine ştie ce profit. În industria cultivării şi exportului de flori, exploatarea oamenilor atinge dimensiuni şocante. Filmul abordează într-o notă personală efectele devastatoare ale industriei florilor asupra unui oraş kenyan, îmbinând poezia cu o radiografiere frustă a realităţii.

15:00 - AGAINST BLOOD JUSTICE/ FĂRĂ VĂRSARE DE SÂNGE
Regizor: Nathalie Rossetti & Turi Finocchiaro
Ţara: Franţa, 2008
Durata: 52 minute
În Europa, anii 90 au fost marcaţi de conflictele care au dus la dezmembrarea Iugoslaviei şi care au provocat nenumărate tragedii personale. Una dintre ele a fost cea a lui Luce, al cărei fiu a fost ucis în Albania. Aproape toate mamele aflate în situaţia ei ar fi căutat răzbunare. Luce a ales o altă cale, calea iertării. A avut varii motive să procedeze astfel şi, datorită comportamentului ei, cel care i-a ucis fiul a găsit drumul către izbăvire. Astăzi, el duce o viaţă obişnuită şi e acceptat de societate. Femeia care a avut puterea să îl ierte pentru uciderea fiului ei este ca o mamă pentru el. În ceea ce o priveşte pe Luce, ea şi-a găsit vocaţia, pentru că a descoperit că are puterea de a aduce pace în sufetul celor care, ca şi ea, au pierdut pe cineva apropiat în timpul absurdelor conflicte ale acelor ani.

16:15 - SOMEBODY LIKE ME/ CINEVA CA MINE
Regizor: Ashley Shuyler
Ţara: SUA, 2008
Durata: 30 minute
Filmul o are în centru pe Ngunina, o tânără Maasai din Tanzania. Ea este singura persoană din satul ei care urmat măcar liceul, iar acum a revenit la căminul părintesc. Ngunina speră să ajungă şi la colegiu, pentru a deveni profesoară în comunitatea sa. Pe măsură ce ea încearcă să îi împărtăşească povestea sa regizoarei – care este şi sponsorul american al studiilor sale la Colorado - ni se dezvăluie treptat natura complexă a relaţiilor dintre cele două femei. Urmărind activităţile cotidiene ale familiei Maasai, segmentate de interacţiunile dintre documentarist şi subiectul său, filmul accentuează momentele de disconfort - şi eforturile simultane de a ajunge la empatie – care apar atunci când etnografia, „sponsorizarea” şi prietenia se intersectează.

17:00 - BIRDS WAY/ DRUMUL PĂSĂRILOR
Regizor: Klara Trencsenyi & Vlad Naumescu
Ţara: România, 2009
Durata: 52 minute
În Delta Dunării, la Periprava, bătrânii mor, iar tradiţiile se pierd. Comunitatea de lipoveni, alcătuită din credincioşi de rit vechi, a rămas fără preot. Dintotdeauna, aici preotul se alegea din comunitate, nu trebuia să aibă studii de teologie. Acum, bătrânul preot e bolnav, ţintuit de mult la pat, iar cel tânăr, ales de săteni, nu îşi poate îndeplini misiunea fiindcă nu e însurat şi nici nu se mai găseşte o fată dispusă să devină preoteasă. Satul e disperat - înmormântările sunt oficiate de diacon în lipsa preotului, şi tot fără preot se ţin slujbele de Paşte sau de Crăciun. Sătenii îşi amintesc cum atunci când erau copii şi se auzeau strigătele prizonierilor pe Dunăre, părinţii îi minţeau că nu e nimic, doar ţipătul păsărilor. „Suntem păcătoşi”, îşi spun sătenii, privind în trecut. Filmul urmăreşte trei ani din viaţa comunităţii unde schimbările recente şi modernizarea dezvăluie ce fragilă şi vulnerabilă este o societate tradiţională.

18:30 - ALYOSHA/ ALIOŞA
Regizor: Meelis Muhu
Ţara: Estonia, 2008
Durata: 67 minute
Cele mai multe dintre monumentele ridicate în Estonia în timpul regimului sovietic au fost dărâmate după 1991, când ţara şi-a recâştigat independenţa. Totuşi, Soldatul de Bronz a rămas să străjuiască, de la înălţimea sa impunătoare, cu pieptul plin de medalii şi puşca pe umăr, una dintre pieţele centrale ale capitalei Tallinn. Pentru naţionaliştii estoni, „Alioşa” este acel simbol al ocupaţiei sovietice care a marcat începutul sângeroaselor represiuni staliniste. Pentru rezidenţii ruşi, însă, monumentul reprezintă unul dintre puţinele lucruri care îi mai leagă de patria-mamă, de aceea se adună în jurul său în fiecare an, de „Ziua Victoriei” (9 mai); atunci, „Alioşa” devine un pretext pentru desfăşurarea unor ceremonii ce ţin de memoria şi identitatea unei colectivităţi. Între 2005-2007, autorul a urmărit cu abnegaţie conflictele, deseori violente, dintre cele două tabere rivale.

20:00 - THE TALE OF NICOLAI & THE LAW OF RETURN/ ÎNTOARCEREA LUI NICOLAI
Regizor: Ofek David
Ţara: Israel, 2008
Durata: 54 minute
Povestea lui Nicolai începe într-un sătuc uitat de lume din Moldova. După căderea comunismului, Nicolai s-a trezit şomer, la fel ca alte cîteva mii de oameni din zonă. Atunci s-a hotărît să-şi caute norocul în străinătate, departe de casă şi de familie. A muncit în Israel timp de trei ani, exploatat la sânge de firma care l-a trimis acolo. În tot acest timp, a ţinut legătura prea puţin cu soţia lui, care, între timp, i-a născut un copil. În cele din urmă, Nicolai s-a hotărît să ia taurul de coarne. A plecat de la patron, a devenit „ilegal”, poliţia l-a prins şi a ajuns la închisoare. Dar soarta îi rezerva o surpriză. Aducând pe ecran povestea lui Nicolai, filmul pune în discuţie viaţa imigranţilor şi legislaţia statului Israel referitoare la naţionalitate.

21:15 - MY CLASS - FROM RUSSIA WITH RELATIVITY/ CLASA MEA DE LICEU
Regizor: Ekaterina Eremenko
Ţara: Germania, 2007
Durata: 89 minute
În 1982, 26 de copii supradotaţi (23 de băieţi şi trei fete) erau acceptaţi în elitista Şcoală de Ştiinţe Naturale a Uniunii Sovietice. Un viitor luminos le stătea în faţă: urmau să devină cercetători şi savanţi de frunte, cadre de încredere ale orânduirii totalitare. Cinci ani mai târziu, însă, vine Perestroika, iar tinerii absolvenţi ai clasei speciale sunt prinşi în vârtejul istoriei şi purtaţi în diferite colţuri ale lumii. Regizoarea Ekaterina Eremenko făcea atunci parte dintre ei. După mai bine de două decenii, ea porneşte din Germania (noua ei ţară), în căutarea foştilor colegi, pe care îi găseste în Rusia, în SUA, Elveţia, Anglia etc. Pot legile fizicii să explice traiectoriile oamenilor sau doar relativitatea este cea care ne guvernează existenţele? Pentru a răspunde la această întrebare, autoarea nu se ascunde în spatele camerei de filmat, ci îşi face simţită prezenţa în cadru şi ne împărtăşeşte fără reţineri poveştile şi opiniile sale, în acest documentar personal şi emoţionant.
 

Pagina
1 2 3

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 9 iulie 2010 09:31
din nou o idee reusita! ar trebui organizate mult mai multe astfel de concursuri!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells