Years and Years, miniseria britanică de neratat

de Ştefan Dobroiu în 8 Aug 2019
O explorare satirică a următorilor 15 ani ai istoriei, serialul te va captiva cu siguranţă

Incisiv, relevant şi întrucâtva înspăimântător, Years and Years (disponibil pe HBO Go sub titlul Ani şi ani) este genul acela de serial de care probabil nu ai auzi niciodată, dată fiind avalanşa de seriale americane ale prezentului. O producţie semnată de Russell T. Davies, scenaristul şi producătorul devenit celebru în 1999 cu versiunea originală a serialului Queer as Folk, Years and Years combină eficient drama de familie cu satira şi se transformă într-un echivalent sociopolitic al lui Black Mirror. Iată mai jos de ce ar trebui să laşi prea multele seriale cu supereroi (nu şi The Boys, cronica noastră aici) pentru a petrece şase ore cu Emma Thompson, Russell Tovey şi Anne Reid.

Acţiunea începe pe 14 mai 2019 (ziua când serialul s-a lansat pe canalul BBC One în Marea Britanie) şi ne arată cele patru generaţii ale familiei Lyons din Manchester privind un talk shaw la televizor. În platou se află Vivienne Rock (Thompson), o femeie de afaceri care şochează publicul cu declaraţiile ei categorice şi lipsite de respect la adresa conflictului din Palestina. Inovaţia serialului este faptul că povestea continuă pe următorii 15 ani, arătând simultan problemele de familie ale clanului Lyons, dar şi ascensiunea politică a lui Vivienne Rock.

Evident, îţi dai seama din prima secundă că Rock este o versiune feminină, mai coerentă şi ironică, dar la fel de ambiţioasă şi lipsită de scrupule a lui Donald Trump. Din acest punct de vedere, este greu să găseşti o satiră politică mai acidă şi eficientă decât Years and Years, care explorează atât psihologia politicianului incompetent şi imprevizibil, dar gata să scurtcircuiteze discursul politic cu declaraţii aiuritoare, cât şi modul cum această abordare îi poate deruta şi fascina pe cei care votează. Ultimele episoade ale miniseriei sunt şi un înspăimântător semnal de alarmă cu privire la erodarea democraţiei. Aceste episoade dau, în schimb, şi o soluţie pentru omul obişnuit, un discurs al unuia dintre personaje devenind viral pe reţelele de socializare şi arătând cum stă în puterea noastră să împiedicăm lucrurile să degenereze în politică şi societate.

Recunoaştem că aspectul politic ne-a captivat cel mai mult la miniseria lui Davies, dar asta nu înseamnă că aspectul personal rămâne mai prejos. Posterul serialului (şi colajul folosit de noi pentru a ilustra aceasta cronică) arată dansul continuu dintre aspectele micro şi macro ale societăţii, sugerând că politicianul şi omul obişnuit se află într-o relaţie de interdependenţă. În ce priveşte aspectul personal, Years and Years este echivalentul mai inteligent, mai incomod şi incorect politic al lui This Is Us, extrem de popularul, dar mult mai cumintele serial NBC al cărui al patrulea sezon se va lansa pe 24 septembrie. Faptul că acţiunea se petrece în viitor permite scenariului să exploreze câteva provocări sociale ale următorilor ani. Dacă e să dăm un singur exemplu, când adolescenta Bethany (Lydia West) caută pe internet cuvântul "trans", părinţii ei Stephen (Rory Kinnear) şi Celeste (T'Nia Miller) se sperie crezând că Bethany vrea să-şi schimbe sexul. Dar ce vrea Bethany este cu totul altceva...

Fiecare personaj este poziţionat perfect pentru a deveni primul pas în incursiunea într-o mare temă socială a prezentului/viitorului. De exemplu, Daniel (Russell Tovey) este gay, se căsătoreşte cu iubitul său Ralph, dar ca însărcinat al Primăriei din Manchester pentru construirea de locuinţe pentru refugiaţi îl întâlneşte şi pe Viktor (Maxim Baldry), un refugiat din Ucraina a cărui poveste va cunoaşte gigantice răsturnări de situaţie. În acelaşi timp, Stephen, fost consultant financiar ajuns falit, va beneficia de un salt în carieră când se va alătura unei misterioase iniţiative sociale a lui Vivienne Rock.

Years and Years nu este genul de serial pe care să-l laşi să meargă în timp ce discuţi cu prietenii pe Whatsapp. Este un serial care te solicită, cu replici în rafală şi problematică mai mult decât complexă, mereu gata să provoace şi să te facă să meditezi la prezent şi la modul cum deciziile şi concesiile aparent insignifiante de acum pot face loc pentru abuzuri mai mari în viitor. Să mai spunem că serialul are ceva de spus şi despre Boris Johnson, celălalt clovn incompetent ajuns în vârful unei democraţii puternice? Years and Years este un serial necesar, iată de ce salutăm includerea sa pe platforma HBO Go.

Exploreaza subiecte similare:

Years and Years, The Boys, Russell T. Davies, This Is Us, Black Mirror, Emma Thompson, Russell Tovey, Anne Reid, Rory Kinnear, T'Nia Miller

Alte știri din cinema

Elvis Presley devine super spion într-un serial de animație Netflix pentru adulți

Anunțul a marcat 42 de ani de la moartea regelui rock'n roll-ului

Gardienii Galaxiei 3 va începe filmările abia la finalul lui 2020

Filmul va deschide cea de-a cincea fază a Universului Cinematografic Marvel

Ivana cea Groaznică ia Premiul special al juriului „Cineasti del Presente” la Locarno

Scenariul şi regia sunt semnate de Ivana Mladenović

Premierele săptămânii

Află ce-i de văzut weekend-ul acesta la cinema!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells