X-Men: Apocalypse: când îşi bagă zeul coada

de Ştefan Dobroiu în 18 Mai 2016
Un film de weekend, de văzut între prieteni

De departe cel mai spectaculos film al săptămânii, X-Men: Apocalypse este şi un blockbuster de neratat al primăverii, în ciuda unor alegeri problematice ale scenariului. Reîntâlnirea cu versiuni tinere ale X-Men-ilor trilogiei originale şi un prăpăd global (doar filmul are Apocalypse în titlu) garantează o distracţie pe cinste la cinema. Iată mai jos la ce să te aştepţi de la acest sequel/prequel din elaborata aventură cinematografică a mutanţilor Marvel.

Îţi spun de la început că filmul a împrumutat două trăsături de marcă ale suratelor produse de Marvel: un cameo al lui Stan Lee şi o scenă (cam fără sare şi piper, dar cu potenţial pentru viitorul francizei) la sfârşitul genericului. Este clar că filmele Marvel au fost o sursă de inspiraţie pentru noua producţie Fox, care a încercat să pluseze în anvergură şi miză, pentru ca Apocalypse să se apropie cât mai mult de spiritul Răzbunătorilor. Faptul că acţiunea are lor la începutul anilor '80, în multiple locaţii de pe glob, dă filmului unui farmec aparte.

Blockubsterul lui Bryan Singer îl prezintă publicului pe Apocalypse/En Sabah Nur/Întâiul, un mutant cu puteri colosale născut cu milenii în urmă. Interpretat de Oscar Isaac, Apocalypse reuşeşte, în mod bizar, să fie în acelaşi timp un plus şi un minus al filmului. Un plus pentru că, prin anvergura ofensivei sale, catalizează eforturile eroilor pozitivi conduşi de Charles Xavier (James McAvoy), şi un minus pentru că este extrem de dificil să "rezolvi" credibil un mutant aparent atotputernic. Cu tot efortul de producţie pentru a-l face pe Apocalypse să fie impresionant, antagonistul pare uneori un simplu individ vopsit cu mult albastru, iar interpretarea lui Isaac nu-l ajută să devină mai eficient sau înspăimântător.

Dar premiera de vineri compensează cu multe alte atuuri. În ciuda unor apariţii pur decorative ale unor supereroi precum Psylocke (Olivia Munn), Apocalypse îi face pe mutanţi să-şi sondeze străfundul sufletului şi să se repoziţioneze faţă de restul oamenilor. Dacă vrei, X-Men: Apocalypse este Războiul Civil al mutanţilor, unii dintre aceştia dorind pacea şi buna convieţuire cu oamenii, iar alţii o nouă ordine mondială, în care să nu-şi mai nege puterile.

Sophie Turner (Urzeala tronurilor) este o Jane Grey adolescentă, în timp ce Rose Byrne (avem doză dublă de Rose weekend-ul acesta, pentru că apare şi în Vecini de coşmar 2) revine în rolul agentei CIA Moira MacTaggert. Tye Sheridan este un tânăr Cyclops, iar Kodi Smit-McPhee interpretează o versiune adolescentă a lui Nightcrawler. Includerea acestor prezenţe familiare din prima trilogie va fi cu siguranţă pe gustul fanilor şi dă o nouă dimensiune scenariului lui Simon Kinberg: dacă mutanţii maturi îşi vor clarifica responsabilităţile, cei mai tineri dintre ei încă se chinuie să-şi controleze puterile. Astfel, provocările eroilor sunt mai complexe.

Jennifer Lawrence face toţi banii în rolul lui Raven/Mystique şi filmul are numai de câştigat de pe urma distribuţiei compuse din actori experimentaţi în alte genuri (Fassbender, McAvoy, Hoult). Hugh Jackman fură şi el una dintre cele mai intense scene din X-Men: Apocalypse. Cu includerea mutanţilor din trilogia originală Singer îi mulţumeşte pe fanii acesteia, iar efectele speciale şi confruntările spectaculoase pot câştiga seriei noi fani. Un film de weekend, de văzut cu prietenii.

Exploreaza subiecte similare:

X-Men: Apocalypse

Alte știri din cinema

Encanto aduce buna dispoziție pe marile ecrane și vorbește despre puterea interioară a fiecăruia dintre noi

Realismul magic, o inspirație pentru filmul nostru, este ancorat în emoții și evenimente reale, spune regizorul Byron Howard

Black Snake Moan: Samuel L. Jackson, Christina Ricci și Justin Timberlake într-un joc pervers al destinelor

Thriller-ul muzical Black Snake Moan (2006) poate fi văzut vineri, 26 noiembrie, de la 00:30, pe postul TV1000

E Black Friday și la filmele de pe platforma Happy Cinema

De Black Friday, ai 30% reducere la orice film de pe www.play.happycinema.ro

Bonusuri de milioane pentru actorii din This Is Us

Interpreţii membrilor familiei Pearson forţează studiourile să le crească onorariile

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells