Viva la Cuba! Ne intalnim la Union.

de Gloria Sauciuc în 30 Ian 2008
Viva la Cuba! Ne intalnim la Union.

In perioada 1 – 7 februarie 2008 la Sala Union din Bucuresti se vor  desfasura ZILELE FILMULUI CUBANEZ , manifestare organizata de Cinemateca in colaborare cu Institutul Cervantes si Ambasada Cubei. Prin urmare, timp de o saptamana, vom avea parte - in fiecare seara de la 18.30 - de filme care  prin modul de a povesti, stilul vizual, intamplari si alegerile facute de personaje contureaza profilul unei lumi aflate inca sub embargo, singura tara comunista din emisfera vestica, dar cu oameni amatori de distractie si plini de viata. Toate proiectiile sunt  subtitrate.

Iata, mai jos, programul complet:

MEMORIAS DE SUBDESAROLLO
Vineri, 1 februarie 18:30 – Seara de Gala
Sala Union
Cuba, 1968 / alb-negru / s.rom. / Drama
R: Tomas Gutiérrez Alea. Cu: Sergio Corrieri, Daisy Grandos: Pelicula emblematica a lui “Titón” Gutiérrez Alea despre  trecerea de la revolutie la o maniera constanta de a face critica. Ni se povesteste  viata unui  psihiatru in  Havana, dupa ce a fost abandonat de familia sa burgheza, un ins care se simte un un curios spectator al desfasurarii istoriei contemporane a  Cubei.

Lucia
Sambata, 2 februarie 18:30
Sala Union
Cuba, 1968 / alb-negru / s.rom. / Drama
R:Humberto Solás. Cu: Raquel Revuelta, Eslinda Nuòez, Adela Legra
Trei personaje numite Lucia, in trei momente decisive ale istoriei… Filmul este un triptic ce surprinde trei momente revolutionare ale vietii cubaneze din punctul de vedere al unei femei.  Punerea in scena si evolutia dramatica a celor trei personaje propun o poveste cu savoare literara, dar de enorma prospetime vizuala.

INTR-UN ANUME FEL/ DE CIERTA MANERA
Duminica, 3 februarie 18:30
Sala Union
Cuba, 1974 / alb-negru / s.rom. / Drama
R: Sara Gómez. Cu: Mario Balmaceda, Yolanda Cuellar, Mario Limonta
Opera postuma a uneia dintre elevele cele mai stralucite ale lui Gutiérrez Alea, singurul lungmetraj realizat de Sara Gómez demonstreaza legatura cu elemente de influenta ale  cinematografíei cubaneze prin optiunea pentru formula didactica. La jumatatea drumului intre documentar, cinema verité si o anume reflectie asupra melodramei, regizoarea construieste o minunata fresca de nelinisti in relatiile dintre barbati si femei in interiorul proiectului revolutiei, sugerand importanta acesteia in sfidarea mentalitatii traditionale.


MINCIUNI ADORABILE/ ADORABLES MENTIRAS
Luni, 4 februarie 18:30
Sala Union
Cuba, 1991 / color / s.rom. / Comedie
R: Gerardo Chijona. Cu: Isabel Santo, Luis Alberto Garcia, Mirta Ibarro
Jorge Luis, un tanar ce aspira sa devina scenarist si regizor de film, face totul pentru a o cunoaste pe frumoasa Sissy, care a asteptat toata viata sa fie “descoperita” de cinema. Ambii se implica in noua relatie incercand para asa cum ar dori sa fie, nu cum sunt cu adevarat.

Lista de asteptare/ LISTA DE ESPERA
Marti, 5 februarie 18:30
Sala Union
Cuba–Spania–Mexic, 2000 / color / s.rom. / Comedie
R: Juan Carlos Tabio. Cu: Vladimir Cruz, Jorge Perrugoria, Thaimi Alvariòo
Anul 1993. Pentru ca autobuzul cu care urmau sa plece s-a stricat, Emilio, Jacqueline si restul  protagonistilor acestei povesti incep sa caute solutii, nu fara a intra in contratimp. in acest efort,  relatiile dintre ei devin mai calde si, lucrand pentru binele comun, reusesc sa invinga necazurile vietii cotidiene.

Cartierul Cuba/ BARRIO CUBA
Miercuri, 6 februarie, 18:30
Sala Union
Cuba, 2005 / color / s.rom. / Drama
R: Humberto Solas. Cu: Jorge Perrugoría, Luisa Maria Jiménez, Isabel Santo
Magalis, Ignacio, Vivian, Miguelito si Santo sunt cateva dintre personajele care populeaza cartierul Cuba, fiinte care isi cauta mica portie de fericire in Havana, care se revolta impotriva  unui destin incert. Realitatea ii loveste, dar ei nu-si pierd niciodata speranta intr-un viitor mai bun, de a-si recupera iubirea, de a se autodepasi... Este povestea unor luptatori ale caror destine se intersecteaza intr-un mozaic de emotii si sentimente, uneori contradictorii, mereu oneste. Filmul este, de asemenea, povestea unei tari intr-un anume moment. Revolutia e acum departe. Se pune problema supravietuirii si, desi e greu s-o faci cu demnitate, ei incearca.

EPOCA NEBUNA/ LA EDAD DE LA PESETA
Joi 7 februarie 18:30
Sala Union
Cuba–Spania, 2006 / color / s.rom. / Drama
R: Pavel Giroud. Cu: Mercedes Sampietro, Ivan Carreira, José Angel Egido
in Havana anului 1958 o familie compusa din  Alicia si fiul ei, Samuel, de zece ani, revine, dupa ultimele deceptii amoroase ale tinerei si nesigurei mame in casa Violetei, bunica materna a baiatului. Aici se confrunta cu respingerea doamnei cu multe manii si putin dispusa sa imparta spatiul ei privat cu cineva. Bunica, interpretata de consacrata actrita spaniola Mercedes Sampietro si Samuel, de copilul Iván Carreira, ne introduc in lumea plina de contradictii a doua generatii distante, confruntate in abruptul si nelinistitorul univers al adolescentei.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells