Viitorul DC: Batman vs. Superman schimbă jocul

de Ştefan Dobroiu în 10 Apr 2016
Află ce consecinţe a avut primirea blockbusterului asupra următoarelor filme DC

Până vineri, Batman vs. Superman: Zorii dreptăţii ajungea la un total de 742 de milioane de dolari. În condiţiile în care filmul a bătut recordul cu cele mai mari încasări dintr-un weekend de primăvară şi impresiona cu 422 de milioane strânse pe glob în doar câteva zile, reuniunea celor mai populari doi supereroi DC se situează la jumătatea distanţei dintre reuşită şi eşec: potenţialul uriaş de public a fost doar parţial transformat în încasări, iar cronicile negative şi reacţiile polarizate ale fanilor probabil a provocat un lung şir de întrebări în sălile de şedinţă ale Warner Bros.. Explorăm mai jos ce influenţe ar putea avea Zorii dreptăţii asupra următoarelor titluri din universul extins DC.

Statutul discutabil al blockbusterului vine într-o perioadă grea pentru studiourile care s-au bucurat de un succes moderat în 2015. Jupiter Ascending, Pan şi In the Heart of the Sea sunt doar câteva dintre titlurile neînstare să se ridice la înălţimea aşteptărilor producătorilor în ceea ce priveşte încasările. Cu siguranţă ei au înţeles acum că "muşchii" nu sunt de ajuns pentru a atrage atenţia publicului şi că adesea filmele cu buget mai mic, dar cu un scenariu mai atent şi o explorare validă a aşteptărilor fanilor ar putea avea o eficienţă mult mai mare pe termen lung. Cu siguranţă un efect l-a avut şi Deadpool, a cărui situaţie şi influenţă asupra viitorului X-Men şi a filmelor produse de studiourile Fox am analizat-o recent.

Efectele primirii Zorii dreptăţii s-au resimţit încă din primul weekend, când blockbusterul lansat pe 25 martie a înregistrat şi un record negativ: în SUA, a avut cea mai mare scădere de la ziua de vineri la cea de duminică (69%, acelaşi procent fiind înregistrat în România de la primul la al doilea weekend). Este o statistică înşelătoare, pentru că Zorii dreptăţii a fost defavorizat de tendinţa tot mai accentuată în ultima vreme pentru lansări cât mai extinse şi numeroase proiecţii în avanpremieră. Cum încasările proiecţiilor în avanpremieră se calculează la ziua de vineri, nu este de mirare că în această zi se bat recorduri, iar scăderile de sâmbătă şi duminică sunt abrupte. Scăderea este doar parţial justificată de reacţiile negative ale publicului, dar a dat o lecţie valoroasă studiourilor Warner.

Adio, Zack Snyder?
În primul rând, viitorul DC va beneficia de o schimbare de strategie. Cei de la The Hollywood Reporter scriu că următoarele filme vor avea producători noi, cu o nouă perspectivă. Noi credem că şi Zack Snyder ar putea fi îndepărtat de la cârma următoarelor producţii sau măcar aportul său creativ va fi atent controlat. Un regizor care preferă forma fondului, Snyder este cunoscut pentru modul cum producţii importante ale sale au dezamăgit din punctul de vedere al poveştii, iar Zorii dreptăţii este doar cel mai recent exemplu. Creditat în acest moment ca răspunzător pentru filmele Justice League, regizorul are toate şansele să-şi ia la revedere de la aceste mega-producţii.

Wonder Woman în lumina reflectoarelor
O altă schimbare în strategia Warner va fi o scoatere în faţă a lui Wonder Woman. Nu avem nicio garanţie că filmul din 2017 se va ridica la nivelul producţiilor clasice DC create de Warner (cel mai bun exemplu ar fi The Dark Knight), dar protagonista interpretată de Gal Gadot cu siguranţă este unul dintre cele mai fericite aspecte din Zorii Dreptăţii. Sunt toate şansele ca noi filme de sine stătătoare cu ataşanta supereroină să fie prioritizate în comparaţie cu producţiile Batman, Superman, Aquaman, The Flash sau Cyborg.

Mai multe francize, mai multă atenţie
Studiourile Warner au suferit o nouă lovitură primăvara aceasta, când Suicide Squad a reînceput filmările, după ce proiecţiile-test au dus la concluzia că filmul nu este suficient de amuzant. Şi noi am descris, în primele articole dedicate producţiei aşteptate în august, cât de dificil este să jonglezi cu atât de multe personaje noi, indiferent că ele sunt interpretate de Will Smith, Jared Leto şi alte nume aproape la fel de mari. Suicide Squad este altă dovadă a pripei cu care studiourile Warner au pompat supererei pe ecrane, în încercarea de a contracara succesul filmelor Marvel. Conform The Hollywood Reporter, Warner va risca mai puţin în următorii cinci ani, cultivând francizele de succes şi revenind la serii extrem de populare, precum aşteptatul Fantastic Beasts and Where to Find Them. Este posibil ca teama de risc să ducă la folosirea reţetelor aparent infailibile, spre dezamăgirea fanilor.

Exploreaza subiecte similare:

Batman V Superman: Dawn of Justice, Zack Snyder, Fantastic Beasts and Where to Find Them, Will Smith, Jared Leto, Jupiter Ascending, Pan, In the Heart of the Sea, Deadpool, Suicide Squad, Gal Gadot

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Costirik pe 10 aprilie 2016 20:29
Si cat de mare era entuziasmul si pe aici la premiera filmului:))) Se pare ca sunt o gramada de fraieri, dar nu suficienti:)))Nu poti pacali oamenii doar cu un superb spectacol vizual;) Zack Snyder e vinovatul principal pentru acest esec. A inceput foarte bine cu Dawn of the Dead, 300 si Watchmen, dar se pare ca asta a fost limita. A incercat sa spuna o poveste cu Sucker Punch si nu l a inteles nimeni. De atunci a renuntat sa mai faca asta si se concentreaza mai mult pe efecte speciale:)))
andytimofte94 pe 10 aprilie 2016 20:36
Bine zis
StefanDo pe 11 aprilie 2016 08:09
iar in 300 si Watchmen nu a facut decat sa transpuna pe ecran universuri care existau deja in cele mai mici detalii.
andytimofte94 pe 10 aprilie 2016 20:34
in mare parte sunt de acord cu acest articol..nu sunt eu un mare critic sau vrun cinefil inrait dar cunosc universul DC, si sunt de acord ca studiourile Warner Bros. s-au pripit in incercarea de-a dreptul disperata de a demola statutul filmelor marca Marvel. Marvel Studios au avut rabdare, au construit filme si povesti de sine statatoare ca mai apoi sa le lege creand astfel The Avengers...Warner Bros. vine dintr-o data si ii arunca pe Man of Steel si Dark Knight intr-o lupta bazata pe pretexte cam...cum sa zic ..aiurite.Dupa o astfel de lupta si dupa moartea prea timpurie a lui Superman, urmeaza Justice League...cam repede nu credeti Warner Bros.?Poate daca a-ti urma macar discret modelul celor de la Marvel filmele voastre ar fi mai apreciate. Cat despre Zack Snyder, un regizor care adora exploziile, scenele de lupta dar...in materie de arta a manipularii unei povesti..cam slabut. De aceea desi imi place ideea unui nou Batman, mai dur, mai puternic, mai agresiv,raman la ideea ca desi poate Bale nu a fost un Batman perfect, am avut sansa de a vedea cel mai reusit thriller din ultimii ani, si pentru asta trebuie sa ii multumim lui Chris Nolan. Poate cu un alt scenarist si cu alti producatori, Zack ar putea sa ne aduca cu adevarat un film cu adevarat matur, in care sa avem si dialoguri inteligente nu doar violenta si explozii.
DarkRazor pe 11 aprilie 2016 03:29
Sunt lumi diferite, DC si Marvel. Cum am mai spus. DC nu trebuie neaparat sa imite stilul lui Marvel. Asta nu inteleg multi si de aceea se arunca in sala de cinema sa vizioneze filmele amuzante si pentru copii marca Marvel ( care sunt prea stupide si overrated).
mihnea_aspru95 pe 11 aprilie 2016 05:05
Dar clip-ul pentru filmul Brigada Sinucigaşilor - UTTERLY AMAZING.
xerses pe 12 aprilie 2016 22:35
Apreciez cand se incearca si ceva nou...Altfel s-ar cadea usor in monotonie.
Costirik pe 13 aprilie 2016 02:07
:)))) Fara suparare, dar nu ai fost atent:))) Excesul de efecte speciale nu e ceva nou mai ales la Zack Snyder;)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells