Valeriu Andriuță, Bani negri: „Era păcat să nu împrumut din experiența spațiului ex-sovietic”

19 Nov 2020
Scris și regizat de Daniel Sandu, Bani negri (pentru zile albe) are șase episoade. Fiecare episod va fi disponibil săptămânal, începând cu 22 noiembrie, pe HBO GO și la HBO

Căpitanul Caraion (Valeriu Andriuță) este un polițist de provincie care cunoaște pe toată lumea și este obișnuit să mai închidă ochii sau să facă lucruri care încalcă legea pentru a-i fi lui mai bine, în noul serial HBO  Bani negri (pentru zile albe), ce are premiera pe 22 noiembrie. Trăiește o viață dublă și face uz, fără scrupule, de poziție și de funcția sa. Jaful este mai mult decât ce face de obicei, dar nu e prima dată când face ceva pentru a-i fi mai bine. Crede că toată lumea face asemenea lucruri, așa că nu vede de ce uniforma l-ar opri să profite de ocaziile care-i apar în cale pentru niște bani în plus. Ofițerul lui de încredere are aceeași filosofie.

Întrebat dacă personajul său, Căpitanul Caraion, a fost vreodată un polițist bun sau a fost mereu un gangster în uniformă, Valeriu Andriuță (Occident, Afacerea Est, Breaking News, Donbass) spune că „în cazul lui Caraion e greu de spus dacă a fost vreodată un polițist bun care ar fi trebuit să-și cunoască foarte bine meseria, să respecte legea, și să vegheze necontenit la respectarea ei de către cetățeni.

 „Replica personajului meu - "Nu știu, te descurci!"- era o replică de serviciu în armată sovietică”...

Nu avem de unde să știm dacă acest ofițer de poliție a fost bun, numai dacă Daniel Sandu nu are cumva continuarea poveștii în care să aflăm câte ceva și despre trecutul lui. Cert este că la prima oportunitate omul legii nu ezită să treacă de partea cealaltă a baricadei, devenind imediat, așa cum ați spus, un fel de gangster în uniformă”.

Cea mai mare calitate: nu e lacom și împarte cu toată lumea...

În nota de dramedie a serialului, Andriuță lansează o ipoteză pentru care personajul său încalcă legea - „S-ar părea că locuitorii acestui orășel de provincie sunt atât de buni cetățeni, încât poliția locală aproape că nu mai are ocupație. O întreagă secție de poliție și un singur interlop în tot orașul? Poți să te îmbolnăvești sau chiar să mori de atâta plictiseală! Ai impresia că te afli într-un orășel suedez și nu într-un spațiu balcanic. În cazul acesta, orice idee, cât de nebunească ar fi, poate deveni un colac de salvare, chiar și cu riscul de a încalcă legea așa cum și fac, de altfel, personajele noastre”. 

Fiind născut în URSS și jucând în producții plasate în spațiul ex-sovietic, Cinemagia l-a mai întrebat pe Valeriu Andriuță dacă a imprimat personajului din serialul Bani negri ceva din duritatea legendară a bandiților sau a soldaților ruși. Iată ce spune actorul:
„Spațiul ex-sovietic a fost construit pe o mentalitate de pușcarie, de jos și până la cel mai înalt nivel, și nu exagerez deloc spunând asta. Această mentalitate e activă până acum în majoritatea statelor "independente". Nu există interpreți de estradă moderni să nu aibă în repertoriu cântece de pârnaie, iar la concertele lor o să-i vedeți chiar și pe șefii de stat, care stau în primele rânduri și mai scăpa și câte o lacrimă. Va dați seamă că era păcat să nu ''imprumut'' din experiența trăită acolo. Iar replica personajului meu - "Nu știu, te descurci!"- era o replică de serviciu în armată sovietică”.

Sinopsis serial 

Cele șase episoade ale serialului spun povestea lui Doru și Ionel, doi tehnicieni de semafor care glumesc într-un bar pe seama ideii de a manipula traficul pentru a jefui o dubă blindată aparținând uneia dintre băncile principale din oraș. În cele din urmă, împotriva voinței lor, ajung să comită acest furt. Toate instituțiile de la care cer ajutor se arată, de fapt, dornice să participe la înfăptuirea jafului și să primească o parte din bani. Cei doi eroi ghinioniști luptă să găsească o cale de mijloc între moralitate și dorința de a supraviețui.

Exploreaza subiecte similare:

Bani negri, Valeriu Andriuţă

Alte știri din cinema

4 motive să te uiţi la serialul cu escroci Pro şi contra

Serialul danez promovează câteva valori care îi fac povestea atrăgătoare

Black Snake Moan: Samuel L. Jackson, Christina Ricci și Justin Timberlake într-un joc pervers al destinelor

Thriller-ul muzical Black Snake Moan (2006) poate fi văzut vineri, 26 noiembrie, de la 00:30, pe postul TV1000

Encanto aduce buna dispoziție pe marile ecrane și vorbește despre puterea interioară a fiecăruia dintre noi

Realismul magic, o inspirație pentru filmul nostru, este ancorat în emoții și evenimente reale, spune regizorul Byron Howard

Titane, marele câștigător la Cannes 2021, în cinema din 3 decembrie

Protagonista Agathe Rousselle este la primul său rol într-un lungmetraj

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells