Utøya - 22 iulie, filmul care dă o faţă terorii absolute

de Ştefan Dobroiu în 16 Aug 2018
Inspirată de masacrul de pe insula Utøya, reconstituirea te aruncă în mijlocul evenimentelor

Lansat în competiţia festivalului de la Berlin şi complet ignorat de juriu, filmul Utøya - 22 iulie este o terifiantă reconstituire a masacrului de pe insula Utøya, din 22 iulie 2011, zi despre care mulţi spun că ar fi cea mai neagră din întreaga istorie a Norvegiei. Vedem atacul terorist asupra unei tabere cu sute de adolescenţi, iar camera se îndreaptă exclusiv spre victime, făcându-te să le simţi confuzia şi teroarea.

Utøya - 22 iulie este un film mai mult decât dificil şi în acelaşi timp o poartă de acces spre experienţe care altfel (şi din fericire) ne-ar fi complet inaccesibile. Cu ajutorul unui singur plan secvenţă de 72 de minute, filmul arată cum reacţionează adolescenţii atunci când află că în Oslo a avut loc un atentat terorist. Faptul că se află pe o insulă izolată îi face să se simtă în siguranţă, dar în curând primele focuri de puşcă se aud în depărtare, urmate de ţipete primelor victime. Aşa începe urgia...

S-a spus despre Utøya - 22 iulie şi regizorul Erik Poppe că profită de o experienţă traumatizantă pentru a obţine recunoaştere şi renume. S-a mai spus şi că o face prea devreme, când trauma este încă prea proaspătă. Indiferent de intenţiile regizorului şi ale echipei sale, pentru spectator contează în primul rând eficienţa demersului său artistic. Niciuna dintre informaţiile pe care le ştim despre atentat nu are forţa acestei reconstituiri. Nicio mărturie nu impresionează mai puternic decât să vezi ce se întâmplă pe insulă, în timp real. Să vezi groază şi confuzie, încercări disperate de a căuta adăpost, de a te simţi în siguranţă. Oricât de informaţi am fi cu privire la ceea ce s-a întâmplat pe insula Utøya pe 22 iulie 2011, nu am fost acolo. Ei bine, filmul ne teleportează exact în miezul evenimentelor.

Vedem totul prin ochii uneia dintre adolescentele de pe insulă, Kaja (Andrea Berntzen). Însoţită pe insulă de sora ei mai mică Emilie (Elli Rhiannon Müller Osborne), Kaja se bucură că în acest moment s-ar putea afla în cel mai sigur loc din Norvegia, dar aflăm curând că lucrurile nu stau deloc aşa. Despărţită de Emilie, Kaja se va trezi în curând într-o misiune cu miză dublă: să rămână în viaţă şi să se asigure că sora ei este în siguranţă.

Filmul lui Poppe reuşeşte ceea ce puţine memoriale ale unor evenimente tragice ale istoriei reuşesc să facă: să personalizeze. Nu contează statisticile şi dosarele, ci experienţa atroce. Nu ştim cât adevăr şi câtă ficţiune este în periplul lui Kaja (aceasta nu există în realitate, povestea ei a fost compilată din mărturiile adolescenţilor de pe insulă), dar ceva din noi, la receptarea imaginilor şi a sunetelor cumplite, reacţionează profund şi etichetează evenimentele drept verosimile. Este o manipulare? Poate, dar nici nu contează. Contează că filmul ne face să înţelegem groaza şi deruta celor aflaţi în mijlocul unor evenimente extreme. Într-o ţară ca România, protejată de terorism probabil datorită propriei insignifianţe, nici că se putea găsi o dată de lansare mai oportună decât una atât de aproape de controversatele evenimente din 10 august, în piaţa Victoriei.

Cum spuneam mai sus, prin imaginea victimei-simbol, Kaja, filmul reuşeşte să sublimeze o experienţă de coşmar şi să ajute publicul să aproximeze tragedia. Nu mai contează cifrele, declaraţiile, reacţiile, procesul teroristului sau unde se află el acum. Contează doar calvarul adolescenţilor. Utøya - 22 iulie este un film care nu va lăsa pe nimeni indiferent.

Exploreaza subiecte similare:

Erik Poppe, Andrea Berntzen, Utøya 22. juli

Alte știri din cinema

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells