Un "Turist" şi două staruri: Jolie şi Depp

de Ştefan Dobroiu în 7 Ian 2011
Un "Turist" şi două staruri: Jolie şi Depp

Turistul face parte din acele filme cu un imens potenţial, dar pe care toată lumea le urăşte (sau măcar le reneagă) pentru că nu au fost în stare să se ridice la înălţimea aşteptărilor. Dacă eşti cârcotaş, poţi băga în seamă zecile de cronici negative care fac din Turistul unul dintre cel mai prost primite filme ale anului. Dar, bine avertizat cu privire la ce te aşteaptă în această primă producţie de la Hollywood a germanului Florian Henckel von Donnersmarck, chiar s-ar putea să-ţi placă, mai ales dacă eşti fanul thrillerelor de modă veche.

Avem de-a face cu Elise (Jolie), o femeie misterioasă urmărită de poliţia franceză în Paris. După ce primeşte un bilet de la Alexander, un bărbat din trecutul ei, Elise ia trenul spre Veneţia şi intră în vorbă cu Frank (Depp), un american în vacanţă, pentru a face autorităţile să creadă că el este de fapt Alexander. Pe spectaculosul fundal al Veneţiei se vor ciocni mai multe interese, dar şi forţe de poliţie din trei ţări, iar Frank, acum îndrăgostit, nu va rămâne deloc pionul uşor de mânuit la care spera Elise...

Printre ingredientele de seamă ale filmului, pe lângă starurile Angelina Jolie şi Johnny Depp, sunt misterul şi stilul. Ajutat de un buget generos, o Veneţie absolut superbă şi şarmul Angelinei, Henckel von Donnersmarck pune la cale un policier lent, care-ţi aduce aminte de un film cu James Bond de pe vremuri, dar fără gadget-uri şi cu doar atâtea scene de acţiune cât să nu o facă pe mama a şase copii să obosească prea rău. Faptul că Timothy Dalton apare în rolul şefului poliţiei britanice nu este întâmplător şi la fel stau lucrurile cu Steven Berkoff, celebru pentru rolul generalului Orlov din Octopussy, aici în rolul nemilosului magnat Reginald Shaw.

Dacă aştepţi de la Turistul andrenalina lui Salt, categoric vei fi dezamăgit. Dar dacă eşti dispus să te laşi momit de frumuseţea Angelinei, a toaletelor ei (vezi mai jos detalii despre acestea) şi a fundalului veneţian, poţi trece cu vederea subiectul cam absurd, punctul culminant în acelaşi timp neverosimil şi previzibil, dar şi inexplicabila răceală dintre cei doi protagonişti.

Probabil că Turistul ar fi fost primit mult mai bine cu alţi actori pe afiş...

Hotărât lucru, Turistul nu este deloc în vena blockbusterelor cu care te-au obişnuit Angelina Jolie şi Johnny Depp şi probabil că aceşti doi actori de categorie A mai degrabă strică filmului decât să-i ajute. Banalul Frank are mari probleme să-i succeadă Pălărierului cel nebun, căpitanului Jack sau bărbierului Sweeney Todd, iar Johnny Depp, obişnuit cu ochi daţi peste cap şi gesturi necontrolate, pare că se sufocă în corsetul mult prea strâns al noului său personaj. Când acesta se dezlănţuie (vezi urmărirea pe acoperişuri), e mai degrabă caraghios decât amuzant. Cât despre Jolie, îţi lasă mai degrabă impresia unui fotomodel de gheaţă prins fără voie în mrejele unui investigaţii internaţionale. Probabil că Turistul ar fi fost primit mult mai bine cu alţi actori pe afiş...

Lungul drum al Angelinei spre Veneţia

Ca şi în cazul altor producţii cu ştaif de la Hollywood, originea Turistului este un film european. De această dată avem de-a face cu Anthony Zimmer, de la care Turistul ia cam tot, mai puţin decorul Veneţiei. În producţia franceză din 2005 juca Sophie Marceau, în timp ce rolul principal masculin i-a revenit mai puţin cunoscutului Yvan Attal.

Până la trio-ul Jolie-Depp-Henckel von Donnersmarck, multe nume mari de la Hollywood s-au mai perindat prin faţa producătorilor. Iniţial, Frank trebuia să fie Tom Cruise, iar Elise Charlize Theron. Cruise a fost înlocuit de Sam Worthington, foarte pe val datorită celui de-al patrulea Terminator şi, desigur, lui Avatar, dar şi australianul s-a retras, înlocuit fiind de Johnny Depp. Înaintea germanului, regizori ar fi trebuit să fie Lasse Hallström, Bharat Nalluri şi mai cunoscutul Alfonso Cuarón.

12 ţinute de Oscar

Lucru rar într-un film de o asemenea anvergură, garderoba Angelinei Jolie nu a cuprins decât 12 rochii, dar cu siguranţă îţi vei aminti de câteva dintre ele şi la luni de zile de la vizionarea filmului. Laolaltă cu farmecul Veneţiei, rochiile şi accesoriile te fac să uiţi de puţinele scene de acţiune şi te ajută să faci legătura dintre The Tourist şi cele mai importante thrillere din cariera lui Alfred Hitchock.

De costume s-a ocupat designerul Colleen Atwood, deja câştigătoare de Oscar pentru Chicago şi Memoriile unei gheişe şi nominalizată de încă şase ori pentru titluri precum Nine, Sweeney Todd: Bărbierul diabolic din Fleet Street şi Legenda călăreţului fără cap (ultimele două cu acelaşi Johnny Depp în rolul principal). Fascinată de simplitatea şi eleganţa costumelor purtate de eroinele lui Hitchcock în Fereastra din spate şi Vertigo, Atwood a pus laolaltă o garderobă care să facă cinste şi actriţei, dar şi celor două oraşe hiper-turistice unde are loc acţiunea: Veneţia şi Parisul.

Că se afă la o cafenea pariziană, într-unul din cele mai luxoase hoteluri ale Veneţiei sau la volanul unei şalupe ultra-rapide, Jolie are toate şansele să-ţi ia suflarea într-una din cele 12 ţinute. Preferatele noastre? Cea bej în care Elise
călătoreşte de la Paris la Veneţia, dar şi cea din mătase aproape albă în care iese pe balconul hotelului Danieli. Prima este inspirată de o creatoare celebră în prima jumătate a secolului trecut, Irene, dar şalul a fost ideea lui Atwood. A
doua este o creaţie originală realizată de echipa ei. Nu am fost în schimb impresionaţi de rochia de bal, din ultimele secvenţe, prea sumbră şi însoţită de o coafură mult prea extravagantă pentru silueta de silfidă a Angelinei Jolie.

 

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cetateanu pe 7 ianuarie 2011 08:52
Nu prea am ce sa comentez cu tinute de gala sau nu personal filmul mi s-a parut un esec iar Angelina Jolie nu mi-a taiat deloc respiratia desi a avut toate condiitile ca sa faca acest lucru.
Hitman pe 7 ianuarie 2011 10:52
deci dupa o juma de ora m-am plictisit la acest film pacat
victor_neo75 pe 7 ianuarie 2011 11:21
Angelina Jolie si Johnny Depp au o chimie ca baba si mitraliera, pacat de peisajele frumoase din Venetia! Cel mai bine este sa mergeti la premiera excelentei animatii Tangled (O poveste incalcita) si sa incercati sa vedeti varianta in engleza nedublata ! Aici avem parte macar de aventura si comedie pe masura !
manina pe 7 ianuarie 2011 11:58
Filmul are o atmosfera retro, datorita tinutelor Angelinei si ritmului relativ lent pentru un film de actiune. Nu este lipsit de farmec, desi cei doi actori abia au facut act de prezenta. Angelina tachineaza cu frumusetea ei si astepti tot timpul sa arate ceva nuditate, ca sa compenseze lipsa de substanta a rolului, iar Johnny Depp vorbeste ca un Jack Sparrow in somn.

O explicatie pentru raceala dintre cei doi actori ar fi umbra Vanessei Paradis, consoarta lui Depp, cea care a insistat sa fie eliminata infama scena de amor sub dus din scenariul initial.

LaFox pe 7 ianuarie 2011 12:39
ZERO chimie intre angelina si deep.
am vazut filmul...nimic deosebit....pacat!!!!!!

Piratu pe 7 ianuarie 2011 12:49
nu stiu ce succes va avea la noi la box office nu cred ca va fi o atractie.....
pe 7 ianuarie 2011 14:17
Comentariu șters
zaga pe 7 ianuarie 2011 15:36
amandoi actori sunt preferatii mei dar .....cred ca regizorul e de vina
bogdan pe 7 ianuarie 2011 16:29
o panarama de film m-am plictisit
trustme pe 7 ianuarie 2011 22:59
Logic ca te-ai plictisit Bogdan ... filmele cu Angelina Jolie sunt OLD SCHOOL !!! nu mai are farmec cum era inainte ... acum la moda sunt filmele cu adolescenti :P astia sunt deja expirati .. si Angelina Jolie vad ca a luat exemplu Biancai Dragusanu cu Botox-ul :)) din profil zici ca e bianca :))
doinarac pe 7 ianuarie 2011 23:06
2 actori , indiferent de "categorie" e bine sa fie "compatibili" ca sa se realizeze un film bun.
Johnny Deep + Angelina Jolie , no way!

MissBlossom01 pe 7 ianuarie 2011 23:20
@ttrustme,nu stiu daca stii,dar dna Jolie a avut mai tot timpul buzele asa mai..carnoase...?:))..
MissBlossom01 pe 7 ianuarie 2011 23:21
Ar fi culmea sa-si mai faca si Botox din ala.
gabi pe 8 ianuarie 2011 00:55
m-a pus dracu sa ma duc azi la film...normal la insistentele unui amic "hai ca-i jolie si depp va fii tare filmu"...ma duc...incepe filmu...jolie ca de obicei...sexy nu gluma...apare si depp zici ca-i Jack Sparow, se pare ca numai scapa de personajul asta, o fii intrat prea mult in el....dezamagitor joaca aici....Jolie saraca incearca acolo de'o chimie cu Depp..o pupatura...dar nu merge fratee deloc...zici ca's baba si mitraliera...alti actori mai putin cunoscuti cred ca faceau o treaba Mult mai buna....
O fii si regizorul de vina,dar mare problema sunt actori care se pare ca fug unul de celalalt...

in concluzie,Poti sa pui 2 actori de lista A ,dar asta nu inseamna ca intodeauna va iesi ceva misto.
Filmul este o abureala totala..nu vi-l recomand deloc....Duceti-va la Tangled!!!

legolas05 pe 8 ianuarie 2011 13:02
mie mia placut filmul........
Kos_min pe 8 ianuarie 2011 17:12
Eu unul nu am citit nicio cronica,cu toate acestea am fost dezmagit de partea a doua a filmului.A avut un inceput bun,dar un final previzibil si chiar am ghicit cum se termina filmul.
@manina:si mie mi s-a parut o asemanare nereusita cu Jack Sparrow.

alex2812 pe 9 ianuarie 2011 00:03
nu stiu ce nu va place la film, e drept nu e o capodopera dar e totusi e interesant si pana la urma atat johnny depp, cat si anelina jolie joaca bine in filmul asta, nu degeaba au nominalizari la globul de aur.
si referitor la asemanarea cu jack sparow, ar trebui sa observati ca in multe filme johnny depp joaca asa, deoarece acesta e stilul sau

petite pe 9 ianuarie 2011 07:00
e ca la reteta: ai toate ingredientele, dar daca nu cunosti proportiile si modul in care sa le combini, ratezi.
un film nereusit, in ciuda potentialului!

Andrei pe 9 ianuarie 2011 15:51
este un film la care te poti relaxa, daca asta vrei ;daca vrei capodopere te interesezi inainte de film;
collorfull pe 9 ianuarie 2011 20:20
hmmm.... ce sa spun combinatia dintre Angelina Jolie si Johny Deep e una foarte interesanta desi o prefer pe cea in care ea este cu Brad Pitt oricum e un film care merita vazut poate ca nu e neaparat o capodopera dar cel putin te scoate din monotonie daca ar fi sa dau o nota de la 1 la 10 i-as da 9 cel putin.
maria pe 9 ianuarie 2011 20:44
probabil cel mai slab film al angelinei...iar nenea depp joaca in mai toate filmele in acelasi mod..Boring! nu degeaba in state filmu a fost un FLOP de zile mari.
Rose pe 10 ianuarie 2011 09:58
Am vizionat ieri filmul, fără a mă lăsa influenţată de criticile apărute (gen RottenTomatoes, etc.). Mi-a plăcut, îl consider un film agreabil şi relaxant. În nici într-un caz nu am avut sentimentul pierderii timpului sau plictiselii.
Îi dau nota 9.

psihologu pe 10 ianuarie 2011 13:32
nota 10 ambilor actori...
MisterD pe 11 ianuarie 2011 02:52
E un film decent. Un final destul de previzibil, cu stilul care o defineste pe Jolie, de agent dublu (spion)... dar cu o actiune mai redusa. O Venetie putin cam fictiva, din cauza locatiilor si zonelor in care a fost filmat... dar altminteri e ok. Depp nu mi-a placut vreodata si mi se pare ca aici joaca rolul unui personaj foarte fals.
Nu e un film dupa care m-as arunca in cap... dar nici ceva prost.

Oana pe 26 ianuarie 2011 21:09
sunteti nebuni?[majoritatea]filmul a fost super!cei care au spus ca s-au plictisit la jumatea filmului si nu s-au mai uitat a-ti incercat sa va uitati pana la sfarsit?filmul chiar este interesant dar whatever,zice unu ca e naspa,si turma dupa.daca cronica zicea ca e super filmu si voi poate nu spuneati ca e excelent,dar ca merge.Angelina si Depp au jucat impecabil,iar performanta lui Depp incredibila,este unul dintre cei mai buni actori din acest moment
kro pe 27 ianuarie 2011 10:17
Nu mi-a venit sa cred ca Deep a putut sa joace in acest film.Ce-o fi zis Vanessa.Mai, baiatule ,e o mare porcarie, in afara de rochiile Angelinei nu prea ai ce sa vezi...Dar asta e, money .....Fara sa stiu ceva de filmul francez, l-am vazut zilele trecute, ma rog, doar jumatate..E vorba de "Anthony Zimmer"cu Sophie Marceau";scenariul este aproape identic, doar actiunea este pe Coasta de Azur, la Cannes.Asta e originalul , din 2005.Uitati-va la film si nu o sa va vina sa credeti ca americanii astia au putut sa promoveze o copie dupa un film european din 2005.Am crezut ca TURISTUL poate este un remake, un scenariu adaptat dupa o carte , dar nimic,la TuRISTUL nu apare nimic de genul asta., este de la un cap la altul un plagiat.
O dezamagire, imi pare rau doar pentru Deep ca de data asta s-a facut de cacao cu filmul asta ;daca vezi trailer zici ca mama, ce film de actiune,sunt penibili amandoi, au vrut sa faca un film romantic, dar sunt caraghiosi si penibili.

kro pe 27 ianuarie 2011 10:21
ma rog, eu ii zic DEEP in loc de DEPP pt ca mi sa- parut intotdeauna un actor profund,dar de data asta a dat cu bata in balta.
bomb_squad pe 23 februarie 2011 18:37
deci chiar mi-a placut :)
margott pe 8 mai 2012 19:29
Unul din cele mai dezamagitoare filme. Pacat de distributie.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells