« Înapoi la pagina festivalului

Un Cannes ca o seară de Halloween

de Gloria Sauciuc in 22 Mar 2010
Un Cannes ca o seară de Halloween

După Isabelle Huppert în 2009, Tim Burton - regizorul (sau producătorul) unor filme ca Sweeney Todd, Mars Attacks!, The Nightmare Before Christmas, Ed Wood (prezent în competiţia de la Cannes în 1995), 9 şi Alice in Wonderland (2010), va fi preşedintele juriului la cea de-a 63-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes - care va avea loc între 12 şi 23 mai 2010. Prin urmare, a sosit momentul unei incursiuni în universul "burton-ian". Într-atât de larg e recunoscut geniul şi creativitatea lui Tim Burton, atât de puternic-evocator îi este universul, încât numele i-a devenit un adjectiv. Ce vine mai întâi în minte, când auzim de el?

Monştri, schelete, iubiţi melancolici, turnuri şi scări care se întind la infinit, dovleci vrăjici, lilieci, copaci contorsionaţi şi sperietori de ciori, spirale, table de şah, poduri între lumea viilor şi lumea de dincolo, piane vechi, case bântuite, păduri înzăpezite... La Tim Burton e în fiecare zi Halloween: universul lui are un simţ al locului "gotic". Influenţele lui sunt binecunoscute: filmele fantasy, expresionismul german, horror-urile marca Hammer Film Productions, Vincent Price etc. Burton simte afecţiune pentru lumea monştrilor: „monştrii sunt domeniul meu. Întotdeauna mi-au plăcut, ca şi copil. M-am simţit aproape de ei: la marginea societăţii şi neînţeles, ca şi ei. Pe lângă asta, am avut întotdeauna o slăbiciune pentru outsideri, pentru cei pe care îi considerăm răi, deşi de fapt ei nu sunt răi deloc. Sunt personaje demne de îndrăgit şi interesant de explorat". În aproape toate filmele sale, Tim Burton explorează personaje excentrice, solitare. Le înzestrează cu poezie, inspirată din Edgar Allan Poe, Fellini şi Edward Gorey.

Şi totuşi, caracteristica universului lui Tim Burton nu ar putea fi redusă la latura poetică, gotică. E vorba şi de o bucurie care pulsează în universul lui Burton. Regizorul a început ca animator la Walt Disney. Există şi îndrăzneală, parodie şi umor (deşi umor negru) în fiecare din filmele sale, de la Sleepy Hollow la Beetlejuice - "filmul care priveşte moartea optimist". Muzica nu lipseşte, iar colaborarea cu muzicianul Daniel Elfmann contribuie la identitatea universului său. Inovativă, vizionară sau excentrică, lumea lui Tim Burton invită trecerea către "lumea cealaltă", cu abandonarea logicii la intrare pentru a putea păşi într-o lume stranie.

La acceptarea invitaţiei organizatorilor Festivalului de Film de la Cannes - Gilles Jacob şi Thierry Fremaux - Tim Burton declara: "După ce mi-am petrecut prima parte a vieţii urmărind filme, sunt în sfârşit gata şi pentru asta. E o onoare şi abia aştept să vizionez, împreună cu ceilalţi membri ai juriului, filmele din întreaga lume. Când spunem Cannes, spunem cinematograful mondial. Şi cum filmele au fost ca nişte vise pentru mine mereu, acum sunt vise devenite realitate."

Născut pe 25 august 1958 în California, regizorul a dezvoltat din copilărie pasiunea pentru desen şi filmele gotice, studiind la California Institute of Arts înainte de a deveni grafician la studiourile de animaţie Disney. Stilul său, de pe atunci original, era profund diferit de cel cultivat de Disney, şi totuşi studiourile i-au promovat primele producţii: Vincent (1982), Hansel and Gretel (1983) şi Frankenweenie (1984). Primul său lungmetraj, Pee-Wee Big Adventure (1985) a fost un succes, dar primul care i-a deschis poarta Hollywood-ului a fost Beetlejuice (1988). Warner l-a angajat pentru primul Batman (1989), ceea ce i-a permis să treacă la proiecte mai originale, impunându-şi stilul propriu cu Edward Scissorhands (1990), pe care l-a regizat şi Nightmare before Christmas(1993), la care a fost producător. Succesul lor la critică l-a consacrat drept un autor vizionar de film. Cele paisprezece lungmetraje care alcătuiesc opera sa cuprind toate genurile, de la biografii (Ed Wood, care i-a adus selecţia la Cannes 1995), la SF (Mars Attacks, 1997, Planet of the Apes, 2001), gotic (Sleepy Hollow, 1999), fantasy (Big Fish, 2003, Alice in Wonderland, 2010), animaţie (The Corpse Bride, 2005), film pentru copii sau musical (Sweeney Todd, 2007).

Faimos ca regizor, Tim Burton rămâne şi grafician, pictor şi fotograf. În 1998, a publicat o serie de poezii ilustrate "The Melancholy Death of Oyster Boy&Other Stories". Muzeul de artă modernă din New York (MoMA) îl numără printre artiştii săi de prim rang. "Este prima oară când un artist, grafician de animaţii la origine, va prezida juriul de la Cannes. Un regizor cu suflet de aur şi mâini de argint, Tim Burton este în primul rând un poet. Este un magician al plăcerilor vizuale care transformă ecranul într-o lume a zânelor. Sperăm că dulcea nebunie şi umorul gotic vor umple Croisetta, aducând tuturor Crăciunul. Crăciunul şi Halloween-ul", promite Gilles Jacob, preşedintele Festivalului.

1 2 >>
cu sprijinul

Părerea ta

Spune-ţi părerea
robert pe 22 martie 2010 13:33
McLane...articolul asta este special scris pt tine.... ;)
cissy_ pe 22 martie 2010 14:10
regizorul meu preferat:X:X:X:X pacat k nu a regizat el Harry Potter...David Yates isi cam bate joc de ele.....
Rose pe 22 martie 2010 14:43
Îl apreciez foarte mult, mă bucur că i s-a oferit această onoare de a prezida Festivalul de la Cannes-este şi ca o recunoaştere a geniului său deosebit.
black-spider pe 22 martie 2010 14:52
Unul dintre cei mai originali regizori de la Hollywood, foarte buna alegere!bbbb
movie4 pe 22 martie 2010 15:35
merita!
colinx pe 22 martie 2010 16:30
Citez "Tim Burton - regizorul unor filme ca Sweeney Todd, Mars Attacks!, The Nightmare Before Christmas...". Tim Burton nu a regizat The Nightmare Before Christmas, acela este Henry Selick. Ati face bine sa va intre asta odata in cap!!!
ghost90 pe 22 martie 2010 16:51
este clar unul dintre cei mai buni si mai originali regizori..ar fi bine daca totusi ar prezenta la Cannes alaturi de Johnny Depp.
diannetho pe 22 martie 2010 19:52
Bun articol! :) sa vedem ce o sa iasa totusi la Cannes
copil nebun pe 11 aprilie 2010 21:08
Stau si incerc sa-mi imaginez cum ar fi aratat Harry Potter daca ar fi fost regizat de Tim Burton... probabil mult, mult mai bine...Cel mai tare regizor...Toata admiratia din lume pt el!
alexcretu75 pe 20 iulie 2010 16:10
Excelent articol.O felicit pe Gloria Sauciuc

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells