Tudor Aaron Istodor, Shooting Star 2017: „Fixeur e un film uman”

de Gloria Sauciuc în 29 Ian 2017
Filmul Fixeur, în regia lui Adrian Sitaru, cu Adrian Silișteanu în calitate de scenarist, director de imagine și producător, se poate vedea în cinematografele noastre

Actorul Tudor Aaron Istodor, selectat în programul Sooting Stars din cadrul celei de-a 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (9-19 februarie), este protagonistul filmului Fixeur, intrat vineri, 27 ianuarie, în cinematografele noastre.

În cadrul Shooting Stars va participa la întâlniri cu profesioniști din industria cinematografică mondială (directori de casting, producători și regizori) dar și cu presa internațională. Până ne va relata despre interesanta experienţă Shooting Star, îl putem admira pe marile noastre ecrane în Fixeur, un film în care protagonistul ajunge, animat de cele mai bune intenţii, agresor.

Iată câteva întrebări pe care i le-am adresat actorului.

1)   Care sunt cele trei lucruri pe care le veți pregăti în mod special pentru cele trei zile de Shooting Stars Berlinale (10-12 februarie).

Tudor Aaron Istodor: Voie bună, atenție distributivă și haine frumoase ! :)

2) Ce așteptări aveți legate de prezența dvs la Shooting Stars Berlinale?

Tudor Aaron Istodor: Încerc să nu merg cu nici o așteptare și să mă bucur cât mai mult de toate întâlnirile pe care le voi avea. Îmi doresc foarte mult să joc în afară și cred că Shooting Stars e o șansă foarte mare pentru un actor de a fi apreciat de oameni importanți din industrie.

3) Care parte vă sperie cel mai mult? Conferința de presă? Interviurile? Sesiunea foto cu ale ei flashuri orbitoare? Gala și covorul roșu din 13 februarie?

Tudor Aaron Istodor: Sincer nu mă sperie nimic. Chiar vreau să mă duc relaxat și deschis. Până la urmă nu e o chestie de viață și de moarte. E o bucurie, sau cel puțin așa aș vrea să fie.

4) Și care parte din ce înseamnă Shooting Stars Berlinale aștepțați cel mai tare?

Tudor Aaron Istodor: Întâlnirile one to one cu agenții de casting și producători.

5) Legat de filmul Fixeur, prin ce credeți că v-ați apropiat cel mai mult de personajul Radu la casting așa încât ați primit rolul?

Tudor Aaron Istodor: Cred că e vorba de o sensibilitate a personajului, pe care o am. Mi s-a părut un film foarte uman, de când am citit scenariul, cu probleme pe care le poate avea oricine, indiferent de ce profesează. Și există și o parte ludică a personajului (poate mai ascunsă:). Și evident că sunt lucruri pe care nu le știam, nu le experimentasem, dar lucrând cu Adrian Sitaru, am ajuns la ele.

6) Dilema personajului trece dincolo de convenția filmului, în realitate - pentru că dvs. și întreaga echipă ați avut de lucrat cu adolescente care au de jucat un rol atât de greu (copii - victime ai traficanților de persoane). Filmările au fost urmărite de Protecţia Copilului, a existat pe platou un consilier psihologic? Dvs. cum ați pus problema în pregătirea secvențelor cu fetițele colege de platou?

Tudor Aaron Istodor: Cum spunea și Adrian Sitaru, și-a dorit foarte mult să nu facă un abuz la rândul lui de dragul artei. A fost un casting foarte lung pentru a găsi fata minoră care urma să joace rolul prostituatei, și a fost important pentru toată lumea ca fata respectivă să nu afle de la echipa de filmare lucrurile despre care se vorbește în film.

Înainte de a fi propusă o fată, parinții ei citeau întotdeauna scenariul și își dădeau sau nu acordul. Am avut un noroc foarte mare cu Diana Spătărescu, care a fost extraordinar de matură și asta m-a ajutat și pe mine foarte mult. Adică nu a trebuit să mă port cu false „mănuși” și am relaționat cu un om extraordinar și cu un partener foarte bun.

7) Cum v-ați pregătit pentru rol? O componentă importantă în evoluția personajului Radu este munca de jurnalist de investigație. Ați discutat cu jurnaliști de investigație? Există o dilemă a jurnalistului atunci când abordează cazuri extreme? Există un conflict între  dorința de a repara un prejudiciu și de a interveni - deci un gest moral - și tendința de a sta deoparte și a lăsa să se desfășoare materialul pentru un reportaj interesant?

Tudor Aaron Istodor: Am repetat foarte mult cu Adrian Sitaru intainte de filmare. Ne-am intalnit cam 5 luni si am repetat, am experimentat, am schimbat, am gasit personajul, si lucrurile astea s-au asezat in mine.

Pe de alta parte am avut noroc ca l-am avut tot timpul aproape pe Adrian Silisteanu, care fusese Fixeur intainte de a fi operator, si am vorbit cu el foarte mult, mi-a povestit experientele lui, si ori de cate ori aveam vre-o nelamurire, era acolo si ma ajuta. Deci am avut si personal coach :)

8) Ce anume din personajul dvs v-a scandalizat sau vi s-a părut greu de acceptat? V-ați judecat propriul personaj?

Tudor Aaron Istodor: Am ținut cu personajul meu tot timpul. Fiind un film uman, oamenii au și calități și defecte. Cred că e important să înveți din greșeli, și atât timp cât tu crezi cu tărie în ceva, ai niște teorii foarte bine puse la punct, și la un moment dat ți se întâmplă ceva care îți contrazice teoriile, și începi să îți pui întrebări legate de tine, să te pui la îndoială, ești un om câștigat și te maturizezi. Chiar dacă ești deja matur :) Deci cred că Radu e om, și ce i se întâmplă îl modifică și de asta țin cu el.

9) Personajele din film sunt parte dintr-o categorie marginalizată. Există o lecție pe care poate să o dea filmul - toleranță sau poate doar bunăvoință față de cei de la periferia societății?

Tudor Aaron Istodor: Nu cred că filmul dă vreo lecție. Sau cel puțin nu încearca să dea. Filmul ridică niște întrebări, și vorbește despre diferitele forme de abuz, și despre cât de departe suntem dispuși să mergem pentru a ne atinge scopul, chiar cu cele mai bune intenții.

Exploreaza subiecte similare:

Fixeur

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells