Transformers 4, de azi pe ecrane

de Ştefan Dobroiu în 26 Iun 2014
Michael Bay ridică miza cu scene de acţiune spectaculoase

Michael Bay face ce face şi reuşeşte să-ţi rearanjeze organele interne cu bufniturile asurzitoare provocate de personajele sale pe marele ecran. În Transformers: Exterminarea, regizorul se întrece pe sine însuşi şi, cu niscaiva ajutor din China (o consistentă parte a acţiunii are loc în Hong Kong), aruncă pe ecran cea mai spectaculoasă aventură Transformers de până acum.

Evident, personajele extraterestre iau ca întotdeauna faţa celor umane, dar dacă e să ne referim doar la acestea, în centrul atenţiei se află Mark Wahlberg. El îl interpretează pe Cade Yeager, un inventator fără o leţcaie din Texas pentru care găsirea unui camion prăfuit pare a fi biletul pentru colegiu ale fiicei sale Tessa (Nicola Peltz). Nu este niciun bilet, ci Optimus Prime, care se ascunde sub carcasa scorojită după ce marile puteri ale lumii, în frunte cu SUA şi CIA, au lansat o ofensivă globală împotriva Transformerilor, fie ei Autoboţi sau Decepticoni. La câţiva ani după distrugătoarea bătălie din Chicago, Transformerii sunt acum paria, numai buni să fie distruşi, cercetaţi şi folosiţi pentru a face tehnologia oamenilor să înainteze măcar un pas.

În acest context, Yeager şi Optimus Prime fac o alianţă destinată să-i ajute pe ultimii Autoboţi să supravieţuiască, mai ales când devine evident că aceştia şi întregul Pământ sunt ţinta unei ameninţări mult mai consistente decât o bandă de agenţi CIA dotaţi cu tehnologie de ultimă generaţie.

Transformers: Age of Extinction este într-adevăr spectaculos, poate chiar cel mai spectaculos film al francizei. Probabil că această cronică ar trebui să se oprească aici, pentru că 99% dintre spectatori exact asta îşi doresc, două ore şi jumătate de super-acţiune. Totul arată extraordinar în blockbuster şi puţine sunt filmele de la Hollywood care să-şi fi folosit cu mai mare eficienţă bugetul de efecte speciale. E uşor să ţi-l imaginezi pe Michael Bay vizitând de câteva ori pe zi o hală gigantică, plină de calculatoare şi experţi FX pentru a le spune "vreau mai mult, mai intens, mai zgomotos, mai colorat". Rezultatul este în aceeaşi măsură spectaculos şi obositor.

Scenariul se poate lăuda cu câteva idei foarte bune şi trimiteri inteligente la realitatea din prezent. Autoboţii sunt numiţi la un moment dat "terorişti", iar o parte importantă din film explorează iniţiativa unei corporaţii de a utiliza tehnologia Transformers pentru a schimba o dată pentru totdeauna economia Pământului. Un moment extrem de important din istoria Terrei capătă o nouă explicaţie, iar mitologia Transformers este extinsă la un nivel nemaivăzut până acum, mult mai bogat şi complex decât vechea răfuială dintre Autoboţi şi Decepticoni. Dar toate aceste idei bune sunt folosite ca fundal pentru confruntări şi lupte, iar la final tragi linie şi vezi că Age of Extinction nu este altceva decât o grămadă de muşchi, cu foarte puţin creier şi mai deloc inimă.

Dacă prima parte a seriei avea un concept ataşant (prietenia dintre un adolescent şi prima lui maşină, care se dovedeşte a fi un extraterestru), în Transformers 4 până şi celui mai empatic dintre spectatori îi va fi greu să îi pese de soarta personajelor umane. Transformers 4 este ca un roller coaster extrem de violent: eşti atât de preocupat să termini cursa fără să ţi se facă rău, încât nu mai ai cum să fii atent la oamenii din jur. În ciuda unui Mark Wahlberg foarte sincer şi convingător în centrul atenţiei, umanul este redus la rol secundar în premiera de vineri, care sacrifică şi umorul inteligent în goana ei spre spectaculos.

Un al cincilea film a fost anunţat pentru 2017 şi, date fiind aventurile din Transformers 4, piesele de şah beneficiază de un nou aranjament cu mare potenţial pe tablă. Sunt mari şanse ca noua parte să schimbe complet fundalul seriei.

Exploreaza subiecte similare:

Transformers: Age of Extinction, Michael Bay, Mark Wahlberg

Alte știri din cinema

Serial despre Gotham PD, în dezvoltare pentru HBO Max

Serialul se va baza pe universul creat în noul blockbuster The Batman, aşteptat în 2021

The Old Guard: acţiune, dar şi o perspectivă inedită asupra nemuririi

Filmul Netflix, cu Charlize Theron şi "Hot Jafar", este disponibil de vineri

Actorii din serialul Glee, urmăriți de tragedii: Naya Rivera, ultimul nume de pe lista neagră

Seria de tragedii care îi lovește pe actorii și realizatorii serialului Glee continuă cu dispariția neelucidată a actriței Naya Rivera.

Javicia Leslie este prima Batwoman de culoare

Serialul The CW Batwoman va reveni cu al doilea sezon în luna ianuarie

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 26 iunie 2014 13:48
Ok, daca personajele umane sunt iarasi complet neinteresante inseamna ca este o porcarie exact la fel ca ultimele 2. Si chiar si-asa o sa faca o caruta de bani :(. Fara sa vad filmul evident extinctia dinozaurilor a fost din cauza transformersilor.... uuuu, ce soc :). Oricum, ma asteptam la asa ceva deja si nu planuiam sa vad filmul. As fi fost totusi curios sa aflu cum sunt efectele speciale.... se abuzeaza iarasi de shaky cam??? De data asta se intelege cine se bate cu cine??? sau robotii arata la fel in timp ce se lupta?
Andrey92 pe 26 iunie 2014 16:07
Scenariul filmului e o porcarie. Are idei decente, unele chiar bune, da' ajunge sa se bata cap in cap (specific retardatului de Ehren Kruger). Nu, nu se mai abuzeaza de shaky cam, cat nici de montajul agresiv specific lui Bay. Tipul a inteles faptul ca sunt necesare 4 secunde pentru ca senzatia 3D sa fie perceputa de creier. Asa ca, a decis ca orice schimbare de cadru sa fie facuta peste limita asta de timp. Se merita de vazut DOAR in IMAX, fiind filmat in proportie de 60% cu noua lor camera. E un spectacol vizual si nimic mai mult, iar in anumite parti ale filmului ai impresia ca te uiti la Transformers: The Ride.
Andrey92 pe 26 iunie 2014 21:41
@radurex25, aseara, la Glendale. A fost in majoritatea cinematografelor in regim de avanpremiera. La fel ca si asta-seara, de altfel. Inainte sa te dai destept raspunzand inaintea mea in paranteze ca l-am vazut in strainatate, intereseaza-te de programul cinematografelor din tara ta. Esti pe un site de profil, totusi. Sau nu stii ce inseamna "avanpremiera" ?
AndreBlack pe 26 iunie 2014 15:49
Intr-adevar ''Age of Extinction'' este incredibil . Foarte multa actiune si efecte speciale cat cuprinde .
javrek pe 26 iunie 2014 21:42
frumos, spectaculos, insa....nu stiu ce sa zic...de la celelalte 3 filme am plecat foarte multumit de ceea ce am vazut, vorbind, discutand, despicand firu'n patru cu prietenii mei, fani deasemenea, nu carcotasi, insa de la asta nu stiu...nu s-au prea legat multe chestii; nu a avut o poveste inchegata; multe faze din film nu au avut...rost sa zicem--- de exemplu---sper ca nu e spoiler!---intra toti "guns blazing" in cladire, are optimus un speech de kko si dp aceea gata, "pack up their s...t and leave!" frateee! poi nu se face asa ceva...oricum, oarecum dezamagire...partea a doua am vz 2D, dupa aia 3d si in final la IMAX(k era nou in 2009). atat de bun a fost, parerea mea
javrek pe 26 iunie 2014 21:46
nu ma intelegeti gresit, totusi!
efectele speciale sunt superbe, bataliile intre transformeri" sunt poate cele mai reusite de pana acum, insa pe mine unu ma intereseaza si povestea, acel storyline , ca totul sa aiba sens, in acest univers al robotilor giganti de pe alta planeta/galaxie/univers. finalul lasa loc de multe interpretari, vreo 50 chiar.
ca o concluzie as da nota 10 video, 10+audio, 9 personaje, 5 storyline....PAREREA MEA!

ambulantier pe 29 iunie 2014 09:43
porcarie de film,mult computer si zgomot la greu,este muncit filmul intradevar,dar sincer,desene animate,dar gusturile nu se discuta

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells