Trailer sumbru Materiile întunecate: personaje malefice, daimoni, urși cu zale

de Gloria Sauciuc în 20 Iul 2019
În centrul întregii povestiri este tema răpirilor de copii, răpiri organizate instituțional, așa cum prezintă un personaj: „Uneori, copiii dispar pur și simplu...”

Joi, la Comic-Con San Diego, actorii James McAvoy (Lord Asriel), Lin-Manuel Miranda (Lee Scoresby), Ruth Wilson (Doamna Coulter) și Dafne Keen (Lyra Belacqua) au prezentat noul trailer pentru serialul HBO/BBC His Dark Materials

Trilogia fantasy semnată de Philip Pullman care a captivat publicul încă de la prima publicare la finalul anilor 1990, s-a dovedit dificil de adaptat pentru marele ecran. Filmul Busola de aur/The Golden Compass (2007) era ecranizarea primei cărți din serie, dar HBO are planuri mari, făcând un serial care folosește materialul întregii trilogii. În The Golden Compass din 2007,  Nicole Kidman apărea în rolul jucat acum de Ruth Wilson, Daniel Craig în rolul jucat de James McAvoy iar Dakota Blue Richards în rolul jucat acum de Dafne Keen.

Lin-Manuel Miranda e pilot de balon cu aer cald iar James McAvoy joacă rolul lui Lord Asriel, un aventurier a cărui expediție secretă este importantă în film

Trailerul arătă cine este eroul negativ: o organizație numită Magisterium. Lordul Asriel reprezintă una dintre forțe, iar opus acesteia este doamna Coulter. În centrul întregii povestiri este tema răpirilor de copii, răpiri organizate instituțional, așa cum prezintă sinistru doamna Coulter: „Uneori, copiii dispar pur și simplu...” Iar caracterul malefic al personajului este suprins într-o frază: „Pot și să fug, pot și să mă lupt...”

În timpul discuției de la Comic-Con, actorii au discutat ce anume i-a atras la propiect, iar Lin-Manuel Miranda a dezvăluit o legătură personală cu proiectul: „Atunci când eram cu soția mea în primele luni împreună, citeam împreună aceste cărți”, a declarat spre surpriza publicului. „Ele au un loc foarte special în inima mea”.

Miranda a fost abordat de producătorii executivi în timpul filmărilor la Mary Poppins Returns din Londra, și a acceptat cooptarea imediat ce i s-a prezentat proiectul, înainte chiar de a afla rolul pe care îl va juca. „Primele două zile de filmări au fost o secvență lungă, complicată, în care sunt un pilot de balon cu aer cald, în care trag tot felul de sfori și de greutăți de balast pentru a-mi pilota balonul. Următoarea scenă a durat trei zile, era scena unei bătăi dintr-o cârciumă. Altceva decât Mary Poppins”, adăuga Miranda în râsetele sălii.

Miranda și producătorul executiv Jane Tranter au dat informații noi, și anume că serialul va pune în valoare calitățile de cântăreț ale lui Miranda cu momente muzicale, încă de când va apărea pe ecran. „Am intrat în asta cântând un duet cu daimonul meu într-un balon cu aer cald - un mod interesant de a-ți face apariția”, relata el.

Pentru Ruth Wilson, personajul ei este „un rezervor al mizeriei morale și mama tuturor relelor...”. „E interesant să joci un personaj malefic, dar este imprevizibilă și înspăimântătoare exact din cauza asta”, spune Wilson.

Dafne Keen a dezvăluit, aproape cu vinovăție, că nu a citit cărțile înainte de probele pentru film, subliniind că acestea au apărut înainte ca ea să se fi născut. Actrița a continuat descriind modul în care personajul ei s-a schimbat de-a lungul serialului. „La început, minte și e arogantă, dar în realitate e mult mai inocentă”, a subliniat Keen. „Episodul în care Lyra e cu capul în nori și apoi, buf, viața o lovește în față o face să crească foarte mult.”, a mai spus actrița care s-a lansat odată cu filmul Logan.

La discuție a mai apărut și scenaristul Jack Thorne, alături de alți membri ai echipei: Anne-Marie Duff, Clarke Peters, Ariyon Bakare, Will Keen, Ian Gelder, Georgina Campbell, Lewin Lloyd, Lucian Msamati, James Cosmo, Daniel Frogson, Tyler Howitt, Ruta Gedmintas și Mat Fraser.

Așa cum am spus în deschiderea articolului, nu este prima adaptare a cărții lui Philip Pullman cu actori de primă clasă.  Filmul Busola de Aur, în regia lui Chris Weitz, a avut rezultate cam slabe la box-office (un buget amețitor de 180 de milioane dolari a adus încasări de numai 372 de milioane de dolari). Se pare că HBO și BBC speră la o reacție mai bună de data asta.

În varianta nouă, Keen joacă rolul Lyrei, un rol dificil de capturat cu toate secvențele de acțiune și cu CGI care se derulează pe lângă ea. Lyra este însoțită de către daimonul ei, un dihor blănos și neastâmpărat. James McAvoy joacă rolul lui Lord Asriel, un aventurier a cărui expediție secretă este importantă în film. Wilson joacă rolul sinistrei doamne Coulter, însoțită de o maimuță la fel de malefică. Miranda, cu cizmele lui imense, este aventurierul Lee Scoresby.

Cartea care a inspirat filmul, Materiile întunecate, este o trilogie alcătuită din Busola de Aur (sau Luminile Nordului), Pumnalul tăinuit și Ocheanul de ambră. Pullman a mai scris un prequel, La Belle Sauvage, începând și o carte care debutează acolo unde se încheie trilogia, lăsând așadar un amplu conținut care poate fi ulterior ecranizat. Postul britanic BBC se pregătește deja pentru producția unui al doilea sezon de opt episoade, chiar înainte ca primul sezon să fie difuzat.

Directorul general BBC, Tony Hall, a discutat ce mișcare importantă reprezintă serialul pentru post, descriind proiectul drept „cu adevărat ambițios” și având „costuri mari per episod”. Primul sezon va fi difuzat mai târziu anul acesta. HBO semnează co-producția și deține drepturi de distribuție în afara Marii Britanii.

Exploreaza subiecte similare:

James McAvoy, Lin-Manuel Miranda, Ruth Wilson, Dafne Keen, His Dark Materials, The Golden Compass

Alte știri din cinema

Elvis Presley devine super spion într-un serial de animație Netflix pentru adulți

Anunțul a marcat 42 de ani de la moartea regelui rock'n roll-ului

Gardienii Galaxiei 3 va începe filmările abia la finalul lui 2020

Filmul va deschide cea de-a cincea fază a Universului Cinematografic Marvel

Ivana cea Groaznică ia Premiul special al juriului „Cineasti del Presente” la Locarno

Scenariul şi regia sunt semnate de Ivana Mladenović

Premierele săptămânii

Află ce-i de văzut weekend-ul acesta la cinema!

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cavallioty pe 21 iulie 2019 19:09
....si totusi poza de prezentare e a filmului din 2007

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells