Toy Story, după 20 de ani

de Ştefan Dobroiu în 23 Nov 2015
Detalii uimitoare despre filmul care a revoluţionat animaţia

Steve Jobs a fost producătorul executiv al lui Toy Story, revoluţionarul film animat ce se întâlnea pentru prima oară cu publicul pe 19 noiembrie 1995, în cinematograful El Capitan din Hollywood. Primul lungmetraj Pixar, Toy Story era şi primul lungmetraj animat realizat în întregime pe calculator, iar succesul său avea să devină un punct de cotitură în modul cum cinema-ul va aborda animaţia în următoarele decenii.

Mai mult decât un salt tehnologic, filmul a primit nenumărate laude pentru povestea ataşantă (a fost prima animaţie nominalizată vreodată la Oscarul pentru Cel mai bun scenariu) şi modul cum celebrează devotamentul şi prietenia. La 20 de ani de la premieră, iată câteva detalii inedite despre fantasticul itinerariu al lui Toy Story, care s-a clasat pe locul întâi în nenumărate topuri ale celor mai bune filme de animaţie din toate timpurile.

Regizorul John Lasseter, concediat de la Disney
La începutul anilor '80, John Lasseter (acum director de creaţie Disney şi Pixar) era un simplu animator din echipa de animaţie a Disney. Când compania producea Tron, Lasseter a fost fermecat de imaginile create pe calculator pentru a înfăţişa spectaculoasa lume virtuală din film şi a început să facă lobby pentru un lungmetraj animat care să folosească noua tehnologie. Şefii săi nu doar că au respins ideea, dar l-au şi concediat. Lasseter a fost cooptat ulterior în echipa Lucasfilm şi a devenit unul dintre membrii fondatori ai Pixar, companie cumpărată de Steve Jobs în 1986. Jobs a devenit principalul susţinător al filmului, producătorul executiv al acestuia şi principalul motiv pentru care compania Disney a fost convinsă să finanţeze Toy Story.

La început a fost Tin Toy
Străbunicul creativ al lui Woody (Tom Hanks) şi Buzz Lightyear (Tim Allen) a fost Tin Toy, eroul-jucărie al unui scurtmetraj animat Pixar din 1988. Realizat în întregime pe calculator, Tin Toy avea să câştige Oscarul pentru Cel mai bun scurtmetraj animat devenind terenul pe care s-a născut ideea primului lungmetraj Pixar. Iniţial Tinny, omul-orchestră din Tin Toy, era eroul, iar Woody antagonistul. De-abia în 1991 povestea filmului a început să capete formă, Pixar transformând povestea într-una a ineditei prietenii dintre un cowboy şi un cosmonaut, o alăturare a genurilor western şi SF. Răspunzători de idee au fost Lasseter, Andrew Stanton (Finding Nemo, WALL-E) şi Pete Docter (Monsters, Inc., Inside Out).

Joss Whedon, principalul scenarist
Între timp regizor a două dintre filmele aflate sus în topul încasărilor mondiale (The Avengers şi Avengers: Age of Ultron), Joss Whedon este creditat ca principal autor al scenariului lui Toy Story. Acesta a trecut prin schimbări repetate până în ianuarie 1993, când Disney dă undă verde proiectului şi începe căutarea actorilor.

Tom Hanks şi Tim Allen, la primul rol vocal
Tom Hanks şi Tim Allen nu mai interpretaseră roluri vocale în animaţii şi, cum proiectul era considerat riscant, Hanks a trebuit convins pentru a accepta. Chiar dacă actorul încă nu apăruse în Nopţi albe în Seattle (lansat în iunie 1993), Philadelphia (decembrie 1993) şi Forrest Gump (1994), marile sale succese din prima jumătate a anilor '90, actorul se număra printre cele mai populare nume de la Hollywood. Pentru a-l atrage în proiect şi pentru a-i dovedi cât de importantă este contribuţia sa, Lasseter şi echipa lui de animatori au animat un monolog al actorului din filmul Turner & Hooch. Misiune îndeplinită.

Woody, un nesuferit?
Pe întreaga durată a producţiei, echipa de la Disney, condusă de Jeffrey Katzenberg, a insistat ca personajele din film să fie mai provocatoare, pentru ca filmul să placă şi adulţilor. Insistenţele au dus la schimbări repetate ale dialogurilor şi la introducerea unor replici mai dure ale personajelor, ceea ce l-a făcut pe Tom Hanks să exclame, când înregistra replicile lui Woody, că personajul său de fapt este un "nesuferit". Şi John Lasetter a declarat, când jumătate din film era deja gata, că personajele i se păreau "cele mai nefericite şi răutăcioase" pe care le văzuse vreodată. Producţia a fost oprită timp de trei luni pentru rescrierea completă a dialogurilor. Woody a fost transformat, dintr-un şef tiranic al celorlalte jucării, într-un lider mult mai înţelegător şi înţelept.

Premiera
Prima întâlnire cu publicul a lui Toy Story a avut loc pe 19 noiembrie 1995. Disney a închiriat cinematograful El Capitan din Los Angeles, iar reacţia publicului a fost pozitivă. A doua zi Steve Jobs şi-a organizat propria premieră în San Francisco. Europenii au văzut prima oară filmul de-abia la jumătatea lui februarie 1996, în selecţia festivalului de la Berlin. În cele mai multe ţări europene Toy Story s-a lansat în martie.

Succes financiar
Realizat cu 30 de milioane de dolari, Toy Story avea să câştige 350 de milioane de dolari în lumea întreagă. Pixar a devenit instantaneu un jucător extrem de important printre producătorii de conţinut de la Hollywood. Succesul filmului i-a făcut pe Lasseter şi echipa lui să creadă în potenţialul lor de creatori de poveşti captivante, iar Toy Story a fost urmat în 1998 de A Bug's Life, în 1999 de Toy Story 2, iar în 2001 de Monsters, Inc.

O franciză populară în lumea întreagă
Iniţial, Pixar a vrut să adopte strategia Disney, aceea de a realiza un sequel special pentru piaţa video, fără o lansare în cinema. Dar după ce actorii din distribuţie au acceptat să îşi interpreteze rolurile şi într-o continuare, strategia s-a schimbat. Toy Story 2 a avut încasări totale de aproape 500 de milioane de dolari, iar Toy Story 3 a fost prima animaţie din istorie care a depăşit un miliard de dolari încasări. Toy Story 4, aflat acum în pregătire, se va lansa pe 15 iunie 2018.

Exploreaza subiecte similare:

Toy Story, Toy Story 2, Toy Story 3, Toy Story 4, Tom Hanks, Tim Allen, John Lasseter, Tin Toy, Andrew Stanton, Pete Docter, Joss Whedon

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells