Totul despre Ender's Game

de Ştefan Dobroiu în 12 Apr 2013
Detalii despre ecranizarea cu Asa Butterfield și Harrison Ford!

Este fără îndoială unul dintre cele mai aşteptate filme ale lui 2013 sau, dacă nu e deja, va fi! Cu greu poţi găsi o sursă de inspiraţie mai captivantă în ceea ce priveşte transpunerea pe marele ecran, căci Ender's Game/Jocul lui Ender are de toate: efecte speciale, dramă, un protagonist insolit şi un posibil deznodământ tragic pentru întreaga omenire. Pentru compania de producţie proiectul e atractiv şi pentru că romanul omonim a fost urmat de câteva continuări, de unde posibilitatea unei francize cât se poate de profitabile.

Cu potenţialul unui The Hunger Games, Jocul lui Ender ne poartă în viitor, când omenirea este în pragul colapsului din cauza unui război distrugător cu o rasă extraterestră mai avansată, Gândacii. Pentru a supravieţui, autorităţile investesc imens în înarmare şi în pregătirea soldaţilor, iar starea de urgenţă face ca fete şi băieţi cu extraordinare calităţi să fie trimişi la şcoala de luptă de îndată ce au împlinit şase ani. Unul dintre ei este şi Andrew Wiggin (Asa Butterfield, din Hugo), care va avea multe de înfruntat înainte de a deveni liderul fără voie al ofensivei umane.

Film despre sacrificiu, maturizare şi obsesia de a învinge cu orice preţ, Jocul lui Ender este regizat de Gavin Hood (X-Men Origins: Wolverine, Tsotsi), iar autorul romanului original, Orson Scott Card va avea şi el o apariţie (vocală) în producţia aşteptată în noiembrie 2013. Din distribuţie mai fac parte nume cunoscute precum Harrison Ford, Abigail Breslin, Ben Kingsley, dar şi Hailee Steinfeld (nominalizată la Oscar pentru True Grit) şi Viola Davis (pentru The Help).

Sunt mai bine de 15 ani de când se discută ecranizarea romanului, iniţiativă adesea amânată din cauza bugetului imens necesar pentru a face cinste contextului SF imaginat de Orson Scott Card. Multe dintre secvenţele de la şcoala de luptă au loc în săli de pregătire cu gravitaţie zero, unde elevii trebuie să lupte unii cu alţii pentru a-şi însuşi informaţii specifice despre tactică şi strategie. Este şi cea mai mare problemă de producţie a filmului, care trebuie să improvizeze pentru a da acestor secvenţe aspectul necesar.

Răspunzător de secvenţele de acţiune este coordonatorul de cascadorii Garrett Warren, care a lucrat şi la Avatar. Acesta va folosi şi acrobaţi din grupul Cirque du Soleil pentru a da impresia că toate mişcările au loc în condiţii de gravitaţie zero, imposibil de obţinut pe Terra. Prezent pe platouri, Orson Scott Card a făcut câteva declaraţii care ne îndeamnă să credem că Warren a reuşit să convingă cu artificiile sale tehnice: "Dacă Garrett Warren nu primeşte un Oscar tehnic special pentru reuşitele sale din acest film, cu siguranţă nu există dreptate. Am văzut suficient de mult din rezultate ca să-mi dau seama că a reuşit miracolul filmării în condiţii de gravitaţie zero când încă se afla pe Terra".

Din nefericire o altă declaraţie a lui Card ridică semne de întrebare asupra scenariului scris de acelaşi Gavin Hood. Pornind de la romanul Jocul lui Ender, scenariul foloseşte şi elemente dintr-una din continuările seriei, ale cărei evenimente se petrec simultan cu cele din cartea originală. Iată ce zice autorul despre o scenă la filmarea căreia a fost prezent: "Scena nu vine din carte - şi de fapt puţine scene vin din carte - prin urmare a fost amuzant când ceilalţi m-au întrebat ce simt despre faptul că romanul meu este ecranizat. Romanul meu este deja viu în imaginaţia fiecărui cititor. Acesta este filmul regizorului Gavin Hood, erau cuvintele lui şi era scena lui".

O astfel de declaraţie nu poate face un fan adevărat decât să se îngrijoreze cu privire la stilul ecranizării, dar să pornim de la prezumţia de nevinovăţie şi să sperăm că Gavin Hood a reuşit să fie fidel spiritului lui Ender. În orice caz, Jocul lui Ender este pe lista SF-urilor cu cel mai mare potenţial din 2013. Data premierei în România este 1 noiembrie.

Ai citit cartea? Crezi că ecranizarea va fi reuşită?

Exploreaza subiecte similare:

Asa Butterfield, Harrison Ford, Abigail Breslin, Gavin Hood, Ender's Game, X-Men Origins: Wolverine, Tsotsi, Ben Kingsley, Hailee Steinfeld, Viola Davis, Garrett Warren

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
dlena pe 12 aprilie 2013 12:38
Cartea a fost si este o adevarata capodopera a genului SF, adica tot ce te poti astepta de la un astfel de roman.....cu tehnologia cinematografica actuala, destul de avansata, sper ca va iesi un film pe masura, care sa redea cum se cuvine universul imaginat de autor.
AndreBlack pe 12 aprilie 2013 16:45
Cartea a fost foarte buna , sa speram ca si filmul va fi la fel .
daniiell pe 12 aprilie 2013 18:54
Cartea e super ... desi autorul intentionase sa fie un fel de prefata la urmatoarea "Speaker for the dead". Oricum sper ca au transpus mult din ea in film - cred ca ar putea face chiar o trilogie numai din Ender's game
legolas05 pe 12 aprilie 2013 20:17
Cartea nu am citit-o dar astept foarte mult sa vad filmul,este printre cele mai asteptate de mine in acest an
legiune pe 13 aprilie 2013 17:42
@legolas05 sincer ar fi excelent sa citesti cartea este mititica are putin peste 100 de pagini.
Sincer nu cred ca filmul va relata trairile interioare ale lui Ender, cred ca se va axa mai mult pe efectele speciale nu de alta o buna parte din actiune se petrece in spatiu. Sunt curios cum vor portretize lupta cu Matca.
Seria de carti care se invart in jurul lui Ender sunt foarte reusite recomand a fi cititi si mai putin cu televizorul :).

legiune pe 13 aprilie 2013 17:43
@legolas05 sincer ar fi excelent sa citesti cartea este mititica are putin peste 100 de pagini.
Sincer nu cred ca filmul va relata trairile interioare ale lui Ender, cred ca se va axa mai mult pe efectele speciale nu de alta o buna parte din actiune se petrece in spatiu. Sunt curios cum vor portretize lupta cu Matca.
Seria de carti care se invart in jurul lui Ender sunt foarte reusite recomand a fi cititi si mai putin cu televizorul :).

eratostene77 pe 13 aprilie 2013 20:53
Am citit carte si din declaratia autorului deduc ,,apocalipsa''.Nu se v-a inscrie in cele imaginate de Card.Sper insa sa ma insel si sa fie o capdopera a genului Sf.Am in memorie un alt esec legat de ecranizarea Dune a lui Frank Herbert.
Alina B pe 14 aprilie 2013 20:22
Total de acord, de Dune mi-e teama si mie.
Alina B pe 14 aprilie 2013 20:22
Cartea este o capodopera, in care partea de actiune intensa este echilibrata cu reflectii despre teme adanci (rostul vietii, al razboiiului etc). Sper ca maniera americana nu va evacua complet astea ca sa lase un lung sir de secvente de lupta, cum s-a mai intamplat (vezi toate dezastrele Dune). O sa vad trailerele si o sa decid atunci daca merita au ba.
alex_il_fenomeno pe 8 mai 2013 13:35
Foarte promitator, si cand vad ca se vorbeste si de carte ca fiind geniala, aspiratiile devin si mai mari!
marian100 pe 7 iulie 2013 17:54
Alo
Nisa pentru a vedea profilul dvs. și am interesant să știi mai multe, e-mail meu este (maboumarian80@yahoo.com)
Dumnezeu să vă binecuvânteze
mulțumiri
MARIAN
....................................................................................................................................

hello
Nice to view your profile and am interesting to know you more,my email is(maboumarian80@yahoo.com)
may god bless you
Thanks
MARIAN

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells