Totul despre competiţia TIFF 2014

12 filme curajoase şi provocatoare în luptă pentru Trofeul Transilvania

Vineri dimineaţa vor începe proiecţiile din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, cel mai important eveniment de gen din România. Echipa TIFF a pregătit aproape 200 de lungmetraje, cele mai bune, interesante, şocante sau surprinzătoare apărute în ultimul an, astfel că e imposibil să nu găseşti ceva atractiv în program. Dacă de multe ori secţiuni precum Supernova sau Fără limită par mai interesante decât Competiţia, 2014 are toate şansele să-ţi schimbe această impresie. Iată mai jos câteva detalii interesante despre filmele în cursa pentru premiile ediţiei.

„Ce m-a interesat atunci când am asamblat competiţia TIFF-ului din acest an au fost diversele forme de extremism - vizual sau narativ - la care au recurs regizorii celor 12 filme din selecţie. Nu e vorba aici de şoc sau de provocare de dragul provocării, ci de ambiţia de a spune o poveste originală sfidând convenţiile sau cărările bătute”, a spus directorul artistic TIFF Mihai Chirilov la anunţarea celor 12 titluri.

Competiţia are, de exemplu, două filme iraniene. O lume aproape inaccesibilă publicului larg este deschisă de Câinele/Paat şi Peştele şi pisica/Fish & Cat, două filme cum nu se poate mai diferite, în ciuda titlurilor "zoologice". Câinele are ca protagonist un ciobânesc german (cunoscut şi sub numele de câine lup), care rătăceşte fără ţintă pe străzile Teheranului. Conform sinopsisului, câinele este considerat "necurat" de către liderii religioşi ai ţării, ceea ce face ca cetăţenii ţării să aibă mari dificultăţi în a procura şi îngriji un astfel de animal de companie. Cu siguranţă regizorul Amir Toodehroosta se va folosi de protagonistul său canin pentru a comenta pe seama situaţiei politice locale...

Într-o cu totul altă direcţie merge Peştele şi pisica, un film realizat dintr-un singur plan secvenţă (ceea ce se vede pe ecran a fost filmat dintr-un singur cadru, fără tăieturi, montaje şi pauze pentru actori). Povestea are în centru un grup de tineri venit în zona caspică a Iranului pentru a lansa zmeie (una dintre ocupaţiile favorite a regiunii, tratată şi de Khaled Hosseini în mega-hitul său literar "Vânătorii de zmeie"). Scenariul face ca protagoniştii să fie nevoiţi să ceară indicaţii de la trei bucătari ce locuiesc în zonă şi, când sinopsisul ne spune că povestea e inspirată din cazul real al unui restaurant care servea preparate din carne umană nu prea ne mai aşteptăm să vedem multe zmeie lansate în înaltul cerului...

Ne întoarcem acasă, dar la începutul anilor '80, cu Quod Erat Demonstrandum, unicul film românesc din competiţia TIFF 2014, în regia lui Andrei Gruzsniczki. Aceasta a câştigat deja Premiul special al juriului la festivalul de la Roma de anul trecut şi nu ne-ar mira deloc să-şi continuie lista de premii şi la TIFF. Sorin Leoveanu şi Ofelia Popii fac două roluri foarte bune interpretându-i pe Sorin şi Elena, două dintre minţile strălucite ale comunităţii de matematicieni din anul 1984 care se vor lovi de reticenţa Partidului Comunist în ceea ce priveşte performanţa.

TIFF 2014 oferă şi o privire în vecini, în sudica Bulgarie, cu ajutorul lui Viktoria, debutul în lungmetraj al regizoarei Maya Vitkova aflat deja în competiţie la Sundance, Rotterdam şi Goteborg. Povestea la sfârşitul anilor '70 în Sofia, când tânăra şi frumoasa Boryana visează să fugă în Vest. Planurile îi sunt date peste cap când fata rămâne însărcinată şi o naşte pe Viktoria, care va deveni favorita liderului comunist al ţării, Todor Jivkov, acesta instalându-i în dormitor un telefon cu linie directă în cabinetul său. Povestea continuă şi după 89 când, Viktoria se va trezi văduvită de statutul ei ieşit din comun...

Africa şi practicile vracilor locali ne sunt dezvăluite în Umbra albă, o co-producţie Italia-Tanzania despre Alias, un albinos african care va descoperi pe pielea lui ce înseamnă să fii diferit. Filmul, lansat în Săptămâna criticii la Veneţia, a câştigat trofeul Luigi de Laurentiis al festivalului. SUA este reprezentată de Vocea celor neauziţi, povestea unei fete surde din America de Sud păcălită să vină la New York, unde se trezeşte parte a unei reţele de cerşetori, iar Noua Zeelandă de Ce-am avut mai de preţ, o premieră europeană despre un magician care găseşte o metodă drastică pentru a-şi readuce la viaţă soţia, deprimată după moartea unicului lor copil.

Stockholm, un film spaniol în două personaje realizat în urma unei campanii de crowdfunding şi multi-premiat pentru interpretările celor doi actori discută despre intimitate, implicare şi dragoste, în timp ce Orbire, o co-producţie Norvegia-Olanda, ne arată ce se întâmplă cu o femeie după ce aceasta îşi pierde vederea. Zgârie-nori suspendaţi, din Polonia, spune o poveste de dragoste între doi bărbaţi, Vis-a-vis discută provocările unui regizor pornit în căutarea actorului perfect pentru filmul său, iar producţia britanică Natură moartă ni-l prezintă pe Eddie Marsan în rolul unui meticulos funcţionar de primărie readus la viaţă de un complicat caz al său.

Cu siguranţă una dintre cele mai bune competiţii din întreaga istorie a festivalului!

Citește și

Părerea ta

Spune-ţi părerea
AnalyticVision pe 30 mai 2014 10:02
Mai multe filme romanesti valoroase ruleaza la Transilvania International Film Festival.
Unele dintre ele au participat la festivaluri internationale si/sau au starnit aclamarea criticilor, altele sunt prezentate in premiera mondiala. Unele dintre ele pot fi vazute doar la Cluj, altele vor rula si in cadrul caravanei TIFF in alte orase din tara (Bucuresti, Sibiu s.a). Am alcatuit o lista de 8 filme noi care consider ca s-ar putea sa va intereseze care merita urmarite saptamana aceasta si in viitorul apropiat.
Va recomand sa vedeti aceste filme si sa impartasiti impresiile voastre critice despre acestea prin comentarii:
http://discerne.wordpress.com/2014/05/30/filme-romanesti-din-2014-in-iunie-la-tiff-selectia-de-stefan-alexandrescu-selectia-de-stefan-alexandrescu-seria-film-romanesc-partea-a-4-a/

Acest articol face parte dintr-o serie ampla de articole inceputa pe Discerne despre starea cinematografiei romanesti in 2013-2015 pe care va invit sa o urmariti in continuare.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells