Toate cinematografele din România au fost închise miercuri, 18 martie, pe o perioadă „nedeterminată”

de Gloria Sauciuc în 18 Mar 2020
Măsura face parte din efortul guvernanților de a stopa propagarea coronavirusului pe teritoriul țării noastre

Iubitorii de film nu vor mai putea să urmărească pe marele ecran cele mai recente producții lansate în țara noastră, începând de miercuri, 18 martie.

Până la această dată, cinematografele private, din mall-uri, funcționau cu respectarea unor măsuri sporite de igienă - dezinfectarea la intervale mai scurte a tuturor suprafețelor de contact, punerea la dispoziția spectatorilor de dispensere cu dezinfectant, vânzarea de maxim 100 bilete per sală, dispunerea spectatorilor în săli la distanță unii de alții.

„Se suspendă toate activitățile culturale [...] și de divertisment”

Măsura de închidere a tuturor cinematografelor, anunțată pe 17 martie, face parte din efortul guvernanților de a stopa propagarea coronavirusului pe teritoriul țării noastre.

Iată cum este formulată măsura, pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Interne: „Se suspendă toate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise”. Activitatea cinematografelor intră în categoria „divertisment”. Pe de altă parte, decretul nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, emis de Președintele României și publicat în Monitorul Oficial al României, stipulează - printre altele - „Închiderea temporară a unor restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice” - prin termenul de „local public” putând să înțelegem referirea la cinematografe.

Iată ce anunță pe site-ul oficial Cinema City Romania, cel mai mare exploatator de săli de cinema din România: „Viața bate filmul. Sunt momente în care noile lansări, covoarele roșii, premiile și starurile mai pot aștepta... De aceea, pentru siguranța dumneavoastră, cinematografele noastre vor fi închise începând cu 18 martie, pentru o perioadă nedeterminată de timp, în acord cu Decretul nr. 195/16.03.2020 al Președintelui României privind instaurarea Stării de Urgență și Decizia CNSSU din 17.03.2020. Biletele deja achiziționate pot fi rambursate prin intermediul Serviciului Clienți la adresa de e-mail: online@cinemacity.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere, vă recomandăm să respectați toate măsurile de siguranță stabilite de autorități și încheiem cu o promisiune familiară cinefililor: Va urma...”.

copyright foto: Cinema City

Ca urmare a instaurării stării de urgență și a măsurilor impuse de Guvernul român pentru a preveni raspândirea virusului Covid 19 (coronavirus), rețeaua Cineplexx România anunță - la rândul ei - că „va închide cele patru cinematografe pe care le operează începând din data de 18 martie până la noi reglementări. Este vorba despre locațiile Grand Entertainment, Cineplexx Titan, Cineplexx Satu Mare și Cineplexx Sibiu, iar finalizarea cinematografului de la Târgu Mureș este amânată pe o perioadă nedeterminată”.

Movieplex, rețeaua Happy Cinema și Hollywood Multiplex au fost închise, de asemenea, după ce - cu o săptămână înainte - se înregistraseră scăderi cu până la 80% a numărului de spectatori. În săptămâna 9-15 martie, numărul total de admisii s-a ridicat la 62.100. Cu o săptămână înainte totalul a fost de aproape 260.000, în scădere cu 13% faţă de săptămâna anterioară. Practic, epidemia a aruncat reţeaua de cinematografe la nivelul de acum 13 ani, anunța Cinemagia săptămâna trecută.

În acest moment, răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 s-a făcut la nivelul a peste 150 de țări, în care aproximativ 230.051 de persoane au fost infectate și peste 9388 au decedat. Organizația Mondială a Sănătății a declarat că ne confruntăm cu o „pandemie”, la data de 11.03.2020.

Alte știri din cinema

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Cretzulynne pe 19 martie 2020 00:34
articol de 18 martie și cifre de februarie?!

https://www.worldometers.info/coronavirus/

Gloria pe 19 martie 2020 18:04
am actualizat datele despre cazuri, multumesc
blackmore pe 19 martie 2020 01:06
Cine se mai ducea la cinema ?
eedy pe 20 martie 2020 16:34
E o fractura de logica in ce ziceti voi... Cum adica ,,nu vor mai putea urmari cele mai recente productii lansate,,? Odata ce cinematografele-s inchise,unde se mai lanseaza?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells