Toamna 2015: filme româneşti

de Ştefan Dobroiu în 16 Sep 2015
Mai puţine titluri, dar de o calitate mult mai bună, gata de lansare

Ceva se schimbă în distribuţia de film românesc: toamna nu mai este atât de populară în ceea ce priveşte programarea premierelor. În următoarele trei luni doar opt filme autohtone se lansează pe ecrane, dar numărul mic este compensat de media calităţii acestor producţii, mult mai mare ca în alţi ani. Cinemagia a văzut deja şapte dintre titluri şi îţi garantează că ai toate motivele să faci o vizită la cinema pentru a le vedea. Iată mai jos ce ne aşteaptă în această toamnă pe ecrane.

Un etaj mai jos/18 septembrie
Un thriller psihologic de bloc, în regia lui Radu Muntean şi cu un subiect care are toate şansele să-ţi dea de gândit. Cu siguranţă te vei întreba ce ai fi făcut tu în situaţia lui Sandu Pătraşcu (Teodor Corban), un tată de familie care, după ce aude o altercaţie în apartamentul unei vecine şi seara află că aceasta a fost găsită moartă, decide să nu dezvăluie nimic poliţiei, deşi îl cunoaşte pe celălalt protagonist al altercaţiei. O premisă extrem de ofertantă, explorată eficient şi subtil de Radu Muntean şi de scenariul scris de regizor împreună cu Răzvan Rădulescu şi Alexandru Baciu.

Cronica noastră, aici.

Autoportretul unei fete cuminţi/25 septembrie
Ana Lungu îşi face debutul în lungmetraj cu această poveste despre maturizarea şi emanciparea Cristianei (Elena Popa), o tânără de 30 de ani care, după ce părinţii se mută din apartament, se bucură de o mult-dorită libertate, numai că nu prea ştie cum să se folosească de ea. Lansat în ianuarie, în selecţia festivalului de la Rotterman, Autoportretul este o dramă sensibilă şi inteligentă despre conformism, autodescoperire şi răzvrătire.

Cronica noastră, aici.

Muntele magic/9 octombrie
A doua parte dintr-o trilogie dedicată eroismului, Muntele magic îi urmează lui Crulic - drumul spre dincolo. Regizoarea Anca Damian explorează un nou destin exemplar, cel al artistului polonez Adam Jacek Winkler, un spirit dezlănţuit ce va ajunge să lupte, într-o donquijotească încercare de a eradica totalitarismul, în războiul afganilor împotriva invadatorilor sovietici, în anii '80. Anca Damian retrasează aventurosul itinerariu al lui Winkler, care va reuşi să traverseze invizibila graniţă dintre culturi, ajungând să fie adoptat de tovarăşii săi afgani. Filmul va avea o primă proiecţie naţională pe 2 octombrie, în deschiderea popularului festival Animest, ajuns anul acesta la a zecea ediţie.

Cronica noastră, aici.  

Lumea e a mea/23 octombrie
Cinemagia a văzut debutul în lungmetraj al lui Nicolae Constantin Tănase la TIFF, dar nu a apucat să scrie încă o cronică. Lumea e a mea a câştigat o menţiune specială în competiţia East of the West a festivalului de la Karlovy Vary şi în august a fost ales marele câştigător al festivalului Anonimul. Din 23 octombrie poţi vedea povestea Larisei (debutanta Ana Maria Guran), fată dintr-un mic orăşel de la malul mării, care îşi doreşte să evadeze din existenţa ei mult prea comună, dar găseşte întotdeauna căile greşite pentru a o face.

Box/30 octombrie
Al doilea lungmetraj al lui Florin Şerban a primit premiul FIPRESCI la festivalul de la Karlovy Vary şi se poate lăuda cu descoperirea unui nou actor talentat: Rafael Florea. O Poveste de dragoste începută pe străzile însorite ale Sibiului, Box arată cum se pot apropia două lumi extrem de diferite, prin intermediul celui mai insolit cuplu pe care îl oferă cinema-ul nostru recent. Îi vedem pe actriţa Cristina (Hilda Péter), mamă de familie, şi tânărul boxeur rom Rafael descoperindu-se, urmărindu-se şi invitându-se reciproc pe o cale nedescoperită. Florin Şerban explorează în filmul său terenul pe care poate apărea, între cei doi protagonişti, o poveste de dragoste.

Cronica noastră, aici.

Acasă la tata/6 noiembrie
Una dintre cele mai plăcute surprize ale anului în materie de cinema autohton, Acasă la tata este debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn. Scenariul este scris de Mimi Brănescu, autorul unor replici extrem de naturale, iar actori sunt Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu, Mirela Oprişor, Ioana Flora, Florin Zamfirescu şi Nataşa Raab. Noi am preferat interpretările actriţelor din acest film în care personajele îşi negociază continuu poziţia asupra confortului familial.

Cronica noastră, aici.

Bucureşti Non-Stop/13 noiembrie
Cel mai profilic autor de cinema independent din România, Dan Chişu revine în atenţie cu această comedie de cartier al cărui centru de greutate este non-stop-ul lui Achim, un chioş ascuns printre blocuri, unde îţi poţi satisface, chiar şi în toiul nopţii, pofta de o îngheţată sau o ţigară. Interpretat de Gheorghe Ifrim, Achim este punctul de legătură al mai multor poveşti, unele comice, altele dramatice, care au loc de-a lungul unei nopţi. Cuzin Toma interpretează un îndrăgostit care nu poate ajunge la iubita lui din cauza unui afurisit interfon, Olimpia Melinte e prostituată, Adrian Titieni peşte violent, iar Dorina Lazăr este "mama câinilor" de la colţul blocului. În curând o cronică pe Cinemagia.

Poveste de dragoste/27 noiembrie
Unicul film nevăzut din listă, Poveste de dragoste este o schimbare de ton pentru Cristina Iacob, regizoarea lui #Selfie. Filmul, care a fost selectat în competiţia Festivalului filmului de dragoste de la Mons, ni-i arată pe Raluca Aprodu şi Dragoş Bucur în rolurile a doi tineri, actriţa Aprilia şi violonistul Sebastian, a căror întâlnire întâmplătoare se va transforma într-o poveste de dragoste ce nu va fi lipsită de obstacole.

Pe care dintre aceste filme vrei să le vezi la cinema?

Exploreaza subiecte similare:

Un etaj mai jos, Autoportretul unei fete cuminţi, Teodor Corban, Radu Muntean, Andrei Cohn, Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu, Mirela Oprişor, Ioana Flora, Florin Zamfirescu, Nataşa Raab, Razvan Radulescu, Alexandru Baciu, Ana Lungu, Elena Popa, Muntele magic, Crulic - drumul spre dincolo, Anca Damian, Lumea e a mea, Ana Maria Guran, Nicolae Constantin Tănase, box, Florin Şerban, Hilda Péter, Rafael Florea, Acasă la tata, Bucureşti NonStop, Adrian Titieni, Gheorghe Ifrim, Olimpia Melinte, Dorina Lazar, poveste de dragoste, Cristina Iacob, Dragoş Bucur, Raluca Aprodu

Alte știri din cinema

Unde se va opri Inside Out 2? Noi recorduri pentru animaţia Pixar

Continuarea a încasat 1,44 miliarde de dolari, dar totalul s-ar putea să fie considerabil mai mare

Primul serial Alien termină filmările: acţiunea are loc pe Terra!

Alien: Earth îi are în rolurile principale pe Sydney Chandler şi Timothy Olyphant

Animaţie cu spermatozoizi, pregătită să... ejaculeze pe ecrane

Animaţia Spermageddon promite să fie la fel de ireverenţioasă ca Sausage Party

Timothée Chalamet învaţă să joace ping pong pentru Marty Supreme

Actorul din Wonka şi Dune interpretează un campion la tenis de masă

Părerea ta

Spune-ţi părerea
marius7x pe 17 septembrie 2015 23:00
"Pe hartie" arata majoritatea foarte bine si cu potential. Sa vedem insa daca nu vor dezamagi prin calitatea slaba a scenariului si dialogului, ceva obisnuit in ultimii ani
cosmin742000 pe 28 septembrie 2015 11:40
Am fost si eu la Autoportretul unei fete cuminti O sa incep cu partile bune pentru ca sunt foarte putine : sonorizarea foarte buna si finalul in coada de peste.In rest o poveste care nu trezeste niciun interes ,mult prea multe cuvinte licentioase si , in primul rand daca asa arata o fata cuminte , cum mama naibii o arata una obraznica .Nota 3

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells