Tine-ti rasuflarea: incepe B-EST, cu pasiune

de Gloria Sauciuc în 14 Apr 2008
Tine-ti rasuflarea: incepe B-EST, cu pasiune

Festivalului International de Film B-EST se desfasoara la Bucuresti in perioada 14 - 20 aprilie. Lust, Caution in regia lui Ang Lee si Breath/Soom, in regia lui Kim Ki-duk sunt doua titluri pe care nu trebuie sa le ratezi, mai ales ca vor fi in proiectie unica, in Romania. Breath (foto) este un film descriptiv, desi se desfasoara 90 % din timp in spatiul stramt al unei celule; regizorul ne manipuleaza dispozitia inventand noi ipostaze ale situatiilor-limita si ale violentei; contrastul moarte iminenta - mizanscena cu tapetarea peretilor celulei, cantec si dans acutizeaza drama.  Criticul de film Alex Leo Serban il numea "un haiku pur ca zapada si pervers precum carnea, cu laconismul vizual marca Kim Ki-duc, coregrafiat la milimetru, minimalist, minunat & memorabil". Cealalta recomandare a noastra este "Lust, Caution", un thriller erotic, "cu siguranta motiv de scandal in ochii publicului mai pudibond, dar neaparat de vazut  cu ochii larg deschisi, pentru a vedea dincolo de epiderme si penetrari, in inimile bantuite de dorinta si de inhibitoare precautii ale protagonistilor". Sa nu uitam, de asemenea, ca Andrzej Zulawski  a fost la Bucuresti cu filmul sau din 2000: La Fidelite. Festivalul ne-a pregatit si alte surprize placute, deci saptamana aceasta taiati din agenda alte proiecte si mergeti la film! Iata mai jos programul complet:

luni, 14 aprilie 2008
(toate proiectiile au loc la Cinematograful Scala, B-dul Magheru nr. 2-4)   

19.30 - Gala de deschidere a festivalului
Lust, Caution, regia Ang Lee
USA - China - Taiwan - Hong Kong, 2007, 148 min
In Shanghai-ul anilor '40, o tanara fata, Wang Jiazhi se trezeste implicata Intr-un complot de asasinare a unui important politician implicat In jocurile de putere din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Rolul fetei este de a-l seduce si apoi de a-l ucide pe puternicul domn Yee. In curand Insa ea Isi va da seama ca misiunea nu este deloc simpla si ca va avea nevoie de toate resursele de disimulare pentru a-si atinge scopul.
Ang Lee este primul regizor de origine asiatica laureat al premiului Oscar pentru regie. Impreuna cu Andre Cayatte (1909-1989), este singurul regizor care a castigat Leul de Aur la Festivalul de Film de la Venetia de doua ori.  Detinator al unui Glob de Aur si a unui premiu Bafta pentru regie, in palmaresul sau se numara filme precum Sense and Sensibility (1995), Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000) sau Brokeback Mountain (2005).

marti, 15 aprilie                                                                                                        
12.00 - Competitie scurtmetraj 1
14.00 - Competitie scurtmetraj 2
16.00 - Yella (Germania, 2007), regia: Christian Petzold
18.00 - Buddha Collapsed out of Shame/Buda as sharm foru rikht (Iran, 2007), regia: Hana Makhmalbaf
Actiunea se petrece In Bamian, orasul unde exista, pana sa fie distrusa de fundamentalistii talibani, o statuie gigantica si veche de secole a lui Buddha. Filmul este o calatorie exotica si Inspaimantatoare In mintile copiilor care locuiesc In acea zona izolata si ale copiilor afectati de violenta de pretutindeni.
(Hana Makhmalbaf -  Primul ei scurtmetraj a fost prezentat la Festivalul din Locarno atunci cand ea avea numai 8 ani. I-a fost practic interzisa intrarea la premiera filmului sau Joy of Madeness (2003) - un making-of al filmului surorii sale, At Five in the Afternoon (2003) - In cadrul Festivalului de la Venetia, legislatia italiana prevazand ca minorii sa nu fie admisi la un film care nu beneficiaza de rating. A urmat cursurile a Mahkmalbaf Film School si a studiat cinematografia timp de 5 ani. Regizoarea iraniana de numai 19 ani, fiica ilustrului Mohsen Makhmalbaf, Hana Makhmalbaf este la primul sau lungmetraj cu Buddha Collapsed Out of Shame).
20.00 - La Fidelite (Franta, 2000) - in prezenta regizorului
Scenariul si regia: Andrzej Zulawski                                             
Distributia: Sophie Marceau, Pascal Greggory, Guillaume Canet
Sinopsis: In aceasta versiune moderna a romanului "Printesa de Cleves"(1678) scris de Madame de La Fayette, Clelia este o fotografa canadiana care se muta la Paris impreuna cu mama sa in urma acceptarii unui contract cu tabloidul francez "La Verite" (Adevarul). Chiar inainte de casatoria sa cu Cleve, tanarul care administreaza editura familiei sale, ea il intalneste pe Nemo, un fotograf curajos care o anunta foarte abrupt ca vrea sa intretina relatii sexuale cu ea. Desi puternic atrasa de Nemo, Clelia alege cu incapatanare sa isi onoreze angajamentele initiale.

miercuri, 16 aprilie                                                                                                 
10.00 - Yella / Christian Petzold, Germania, 2007, 89 min (R)
11.30 - Master-class sustinut de Andrzej Zulawski: "Importanta scenariul pentru conceperea filmului", Sala "Ileana Berlogea" a U.N.A.T.C. "I.L Caragiale" 
12.00 - Buddha Collapsed Out Of Shame, regia Hana Makhmalbaf, Iran, 2007, 81 min(R)
14.00 - Competitie documentar 1:
Nu te supara, dar... / Don't Get Me Wrong, Romania, 2007, 50 min, regia si scenariul: Adina Pintilie
Undeva, candva... O lume In care timpul curge in ritmul in care pietrele cad implacabil peste pietre. Un univers siesi suficient, care functioneaza dupa reguli care scapa logicii obisnuite si, totusi, perfect valabil. Zilele trec Intre rutina cotidiana si nesfarsite conversatii despre viata, moarte, Dumnezeu, starea vremii. Ce e divin si ce e uman? Cine aduce si cine opreste ploaia? In definitiv ce e normal si ce nu? O lume marginala, nula din punctul de vedere al utilitatii sociale, care, scapand sistemului, scapand sclaviei pe care o implica ?integrarea sociala?, capata In schimb privilegiul reflectiei, al reevaluarii propriei existente. Actiuni aparent absurde capata un sens secund profund emotional - singura forma de a nega absurdul de fond al existentei este iubirea.
A Sunday in Pripyat, Franta, 2006, 26 min, regia: Blandine Huk & Frederic Cousseau
Undeva In Europa exista o zona interzisa. In inima acestei zone se afla Pripyat, la un moment dat un oras model locuit de aproximativ 50 000 de personae. Un inamic invizibil i-a obligat pe rezidenti sa evacueze zona pentru a scapa. Construit la Inceputul anilor ?70, Pripyat este acum un oras fantoma. Pamantul pe care a fost construit s-a Intors la starea lui naturala, dar urme ale fostilor ocupanti sunt Inca vizibile douazeci de ani mai tarziu.
Live Action Radio, Polonia, 2008, 27 min, regia: Tomasz Jurkiewicz
Un film documentar despre prietenie si visuri. Pawe si Grzegorz se hotarasc sa deschida un nou post de radio pentru tineri. Noile provocari si obstacole pe care le Intalnesc se dovedesc a fi un test important pentru prietenia lor.
16.00 Competitie documentar 2:
Nisipuri/The Village Caled Sands, Romania, 2007, 77 min, regia si scenariul: Claudiu Mitcu
In fiecare an pe 29 august ("de cand lumea si pamantul", vorba unui localnic din film), satul Nisipuri e in sarbatoare: are loc un balci caruia i s-a dus duhul In tot sudul tarii. Localnicii sunt foarte mandri de balciul lor, cel putin pana ajung la comparatia trecutului cu prezentul, cand balanta se Inclina inevitabil In favoarea primului termen. Documentarul surprinde - prin filmari din mana si cadre lungi (sa nu uitam ca director de imagine este Andrei Butica) - ziua dinaintea zilei celei mari, pregatirile, evenimentul propriu-zis si? spartul targului.
Nijuman no borei (200 000 phantoms), Franta, 2007, 11 min, regia si scenariul: Jean-Gabriel Périot
Hiroshima 1914 - 2006. Un documentar care relateaza istoria prin montarea cu mare grija a unui numar enorm de fotografii documentare legate de bomba atomica de la Hiroshima. Cu un monolog calm pe fundal, fotografii cu Domul Bombei Atomice din Hiroshima In centrul lor sunt montate si proiectate.

17.00 - "Documentarul politic independent" - dezbatere sustinuta de jurnalistul Liviu Mihaiu (in cadrul evenimentului se va proiecta filmul Zeitgeist: The MOVIE (SUA, 2007), regia Peter Joseph).
locatia - UNATC "I.L. Caragiale' Bucuresti

18.00 - Breath/ Soom (FOTO), Coreea de Sud, 2007, 84 min, regia si scenariul: Kim Ki-duk
Premii: Nominalizat la Palme d'Or, Festivalul de Film de la Cannes, 2007
Cel mai recent film semnat Kim Ki-duk spune povestea de dragoste a lui Chang Chen, un prizonier mut condamnat la moarte, care se Indragosteste Incetul cu Incetul de femeia care Ii decoreaza celula de Inchisoare. Aceasta, desi nefericita cu propria ei viata personala, Incearca sa lumineze ultimele zile ale lui Chang.
Kim Ki-duk s-a nascut In Bonghwa, Coreea de Sud, In 1960. A studiat Artele In Paris Intre 1990-1992. In 1996 a debutat ca regizor cu filmul Ag-o (Crocodile). O caracteristica a personajelor din filmele sale este faptul ca acestea vorbesc foarte putin sau chiar deloc. Pana in prezent Kim Ki-duk a adunat peste 30 de premii si nominalizari la diverse festivaluri internationale de film.

20.00 - Le Voyage Du Ballon Rouge, Franta, 2007, 13 min, regia: Hsiao-Hsien Hou
Distributia: Juliette Binoche, Simon Iteanu, Fang Song, Hippolyte Girardot
Premii: Selectie oficiala Un Certain Regard, Festivalul de Film de la Cannes, 2007
Un misterios balon rosu Il urmareste pe Simon, un baiat de sapte ani, prin Paris. Mama lui, Suzanne, este papusar si Isi foloseste talentele vocale pentru a da viata spectacolelor pe care le scrie. Total preocupata de acest lucru, nemaiputand face fata obligatiilor cotidiene, Suzanne decide sa o angajeze pe Song Fang, o studenta la cinematografie, pentru a o ajuta sa aiba grija de Simon.
Hou Hsiao-Hsien s-a nascut In 1947 si este o figura proeminenta a cinematografului taiwanez. In general, regizorul face drame minimaliste In care cauta sa surprinda efectul istoriei taiwaneze din ultimul secol asupra unor indivizi sau a unui grup restrans de persoane. A City of Sadness (1989), spre exemplu, este povestea unei familii prinse In conflictul dintre locuitorii Taiwanului si guvernul nationalist chinez de dupa al doilea Razboi Mondial. Filmul a fost inovativ prin faptul ca aborda un subiect considerat mult timp tabu si a devenit un succes de casa In ciuda subiectului non-comercial. Filmele lui Hou au castigat premii la Festivalul de Film de la Venetia, la Festivalul de Film de la Berlin si altele. ?ase dintre filmele sale au fost nominalizate pentru Palme d?Or la Festivalul de Film de la Cannes, deti premiul l-a ocolit pana acum.


joi, 17 aprilie                                                                                                                        
10.00 - Breath / Kim Ki-duk, Coreea de Sud, 2007, 84 min (R)
12.00 - Competitie scurtmetraj 3
14.00 - Competitie scurtmetraj 4

16.00 - Wonderful Town, Thailanda, 2007, 92 min, regia si scenariul: Aditya Assarat
Premii: Tiger Award, Festivalul de Film de la Rotterdam, 2008
Intriga aparent simpla a filmului ne conduce de fapt Intr-o investigatie complexa si revelatoare asupra vietii, iubirii si mortii. Al doilea lungmetraj al scenaristului si regizorului Aditya Assarat spune povestea unui tanar arhitect dintr-un oras mare care calatoreste Intr-un orasel din Thailanda, unde trebuie sa supervizeze construirea unui hotel luxos pe malul marii dupa tsunamiul din 2004. In acest timp el se indragosteste inevitabil de o tanara femeie. Inevitabil pentru ca un sentiment de predestinare tragica se dezvolta pe parcursul celor catorva saptamani sub forma unor amenintari violente care vor izbucni spre finalul povestii.
18.00 - Jellyfish / Meduzot, Franta - Israel, 2007, 78 min, regia: Shira Geffen, Etgar Keret
Premii: Camera d'Or, Festivalul de Film de la Cannes, 2007
Premiul pentru scenariu SACD, Festivalul de Film de la Cannes, 2007
La petrecerea sa de nunta, Keren Isi rupe un picior, astfel Incat este obligata sa Isi anuleze luna de miere In Caraibe. O fetita ciudata iese din mare si o urmareste pe Batya precum o umbra; viata femeii este schimbata In momentul In care decide sa o ia pe fetita sub aripa sa ocrotitoare. Joy este o menajera din Filipine care lucreaza pentru o batrana dura; fara sa stie, o ajuta pe femeie sa se Impace cu fiica sa de care aceasta se Indepartase. Un portret al unei lumi In care fiecare se descurca cum poate mai bine, cautand dragostea si ceva de care sa Isi aminteasca sau de care sa uite. Asa este viata In Tel-Aviv...
20.00 - L' Avocat  de la Terreur, Franta, 2007, 35 min, regia: Barbet Shroeder
Cel Mai Bun Documentar, Premiile Cesar, 2008
Selectie oficiala "Un Certain Regard", Festivalul de Film de la Cannes, 2007
Un documetar despre Jacques Verges, controversatul avocat si fost luptator de guerila al Fortelor Libere Franceze care a aparat in instanta figuri,putin agreate precum criminalul de razboi nazist Klaus Barbie si  Roger Garaudy, unul dintre cei care au negat Holocaustul.

vineri, 18 aprilie
10.00 - Wonderful Town / Aditya Assarat, Thailanda, 2007, 92 min (R)
12.00 - Competitie documentar 3:
Afghanistan Unveiled, Lifting the Veil, Afghanistan, 2006, 50 min, regia: Hugh Thomson
Acum cinci ani, Beneath the Veil (2001) a aratat drama femeilor care traiau sub regimul Taliban In Afghanistan. Valul ascunde femei carora li se refuza dreptul la munca, la educatie si la orice fel de libertate - Inchise In propriile lor case. In acest film, jurnalista Sharmeen Obaid-Chinoy se Intoarce In Afghanistan pentru a afla cum s-a schimbat viata femeilor In cei cinci ani care au trecut de la invazia Americii si a aliatilor ei si pentru a investiga daca femeile se simt "eliberate" asa cum sustine presedintele Bush.
Sharmeen Obaid-Chinoy este prima jurnalista neamericana care a primit prestigiosul premiu Livingston si cea mai tanara laureata a premiului Jurnalistul de Televiziune al Anului One World Media. Obaid si-a Inceput cariera la New York Times Television In 2002 si de atunci a produs si a fost reporter pentru mai mult de 12 filme peste tot In lume. In 2007, Obaid a calatorit In Afghanistan de unde a transmis pentru Channel 4 (Marea Britanie) si CNN. Filmul ei Afghanistan Unveiled / Lifting the Veil se concentreaza pe reconstructia amanata a tarii si pe opresiunea femeilor.
Humoresca / Humoresque, Romania, 2007, 16 min, Regia si scenariul: Diana Deleanu
In proverbele oricarui popor se ascunde un adevarat cod moral. O batrana a respectat cu sfintenie acest cod si totusi, la cei 94 de ani ai sai, se afla Intr-un mare impas... Acest scurtmetraj de satira politica spune povestea Mariei, care a muncit toata viata la C.A.P. Desi a trait dupa un cod moral Invatat de la strabuni, batrana ajunge sa faca un mare compromis. Pentru a primi bani de Inmormantare, Maria apeleaza la Legea 396/2006, privind acordarea unui sprijin financiar la constituirea familiei.
Under the Sky of Ahmedabad, Italia, 2007, 35 min, Regia si scenariul: Francesca Lignola & Stefano Rebechi
Selectie oficiala la Festivalul de Film International Uruguay, 2008
In fiecare an milioane de zmeie de lupta In culori vibrante umplu cerul din Ahmedabad. Makar Sankranti a Inceput initial ca un festival religios Hindu, dar a evoluat Intr-o extraordinara competitie ce aduna milioane de participanti. Sub cerul imensului, industrializatului oras nordic indian, milioane de familii lovite de saracie supravietuiesc datorita productiei de zmeie. Dar ce se intampla cu multimea de zmeie care cad pe pamant In timpul bataliei aeriene? Pentru a gasi raspunsul trebuie doar sa te uiti In ochii copiilor strazii, exilatii, care gasesc ca cerul de astazi este la fel de inaccesibil cum a fost dintotdeauna.
14.00 - Competitie documentar 4
Razboi pe calea undelor, Romania, 2007, 108 min, Scenariul si regia: Alexandru Solomon
Aceasta este o neasemuita poveste de dragoste si ura tesuta In jurul a ceva ce nu poti vedea, atinge sau cantari: undele radio. In anii '70-'80, Radio Europa Libera era supapa de evacuare a nemultumirilor si confidentul a milioane de romani. Insa pentru oamenii regimului, postul de radio era un dusman de moarte; l-au angajat chiar pe Carlos ?acalul sa termine treaba. Toti protagonistii acestei povesti se confrunta din nou In Razboi pe calea undelor: oamenii de la radio cu vocile lor, teroristi, ascultatori din popor ca si securisti sau secretari de partid; romani, germani, americani, francezi si alte nationalitati. Lumea s-a schimbat, alte razboaie sunt la ordinea zilei. Dar daca ascultam cu atentie vocile trecutului, s-ar putea sa Intelegem ce se petrece sub ochii nostri.
16.00 - I Am from Titov Veles, Macedonia - Slovenia - Belgia - Franta, 2007, 102 min, scenariul si regia: Teona Strugar Mitevska
Filmul este povestea a trei surori: Afrodita, mezina, a incetat sa vorbeasca dupa disparitia subita a mamei si dupa moartea tatalui; Sapho, cea mijlocie, s-a pregatit pentru orice In cautarea unei vieti noi; Slavica, sora cea mare, dependenta de droguri si angajata la fabrica locala. I am from Titov Veles este o poveste despre hotararea Afroditei si spiritul ei de sacrificiu. Este despre relatiile zbuciumate dintre trei surori si lupta lor cu destinul, Intr-un mediu foarte poluat creat de neglijenta oamenilor si de ignoranta, un produs a industrializarii socialiste fortate, un oras al "sufletelor pierdute".

18.00 - Once, Irlanda, 2006, 85 min, regia si scenariul: John Carney
Premii: premiul Oscar pentru Cel Mai Bun Cantec ("Falling Slowly"), 2008
Premiul Publicului World Cinema, Sundance Film Festival, 2007 
Once este un musical al zilelor noastre. Poate. Actiunea se petrece pe strazile Dublinului, iar coloana sonora cuprinde cantece ale lui Glen Hansard (din formatia irlandeza The Frames) - actorul principal - si ale Markétei Irglová. Filmul spune povestea unui cantaret ambulant si a unei emigrante din Cehia care descopera ca Impartasesc dragostea pentru muzica. De-a lungul unei saptamani pline de evenimente, In timp ce scriu, repeta si Inregistreaza mai multe cantece, cei doi ajung sa se Indragosteasca unul de celalalt.
20.00 - La Fille coupee en deux, Germania - Franta, 2007,  115 min, regia : Claude Chabrol
Gabrielle Deneige are 25 de ani si locuieste In Lyon, cu mama sa, Marie, care a crescut-o singura, Inconjurata de carti. Isteata si Incantatoare, Gabrielle are o slujba importanta la postul local de radio. In timpul unui eveniment pentru promovarea ultimei sale lucrari, Gabrielle Il Intalneste pe marele scriitor Charles Saint-Denis. Un barbat atragator la cei 50 de ani ai sai, inteligent, onorabil - si casatorit - Charles o seduce pe tanara fata imediat. Daca la Inceput el nu vede mai mult decat o alta cucerire, foarte curand Isi da seama ca s-a Indragostit.
Claude Chabrol - regizor francez nascut In 1930 la Paris, Claude Chabrol a devenit cunoscut pentru povestile sale cu crime, Inca de la primul film, Le Beau Serge (1958) si incluzand Le Boucher (1970). I se atribuie initierea "noului val" In filmul francez. Impreuna cu Eric Rohmer, Chabrol a scris "Hitchcock" - un studiu In care analiza filmele facute de marele regizor englez. Numele sau este asociat cu revista Cahiers du Cinema, alaturi de Francois Truffaut si de Jean-Luc Godard.

sambata, 19 aprilie
10.00 - Meduzot (R)
12.00 - I'm From Titov Veles,regia Teona Strugar Mitevska,
14.00 - Once / John Carney, Irlanda, 2006, 85 min (R)

17.00 - Restul e tacere, Romania, 2007, 140 min, regia si scenariul: Nae Caranfil
Premii: Selectia Oficiala, Festivalul de Film de la Locarno, 2007
Trofeul Martin & Rossi pentru Cel Mai Bun Scenariu al Anului, Festivalul International de Film de la Paris, 1995
Trofeul Hartley & Merrill (second prize) - Los Angeles, 1999
La inceput de secol XX, tanarul Grig este fiul unei vedete a Teatrului National. Prea scund pentru scena, prea timid cu femeile, excesiv In stilul de viata, fiul e pe cale sa comita greseala capitala, pacatul de neiertat In ochii tatalui: sa regizeze un film de cinema! Il viseaza ca pe cel mai grandios si mai lung film realizat vreodata. Va fi reconstitutirea fidela a razboiului cu turcii, prin care Romania isi cucerise independenta cu 35 de ani In urma.
Nae Caranfil - Cu o filmografie ce include Restul e tacere (2007), Filantropica (2002), Dolce far niente (1998), Asfalt Tango(1996), È pericoloso sporgersi(1994), palmaresul lui Nae Caranfil numara 6 premii si 2 nominalizari.

20.00 - In The Valley Of Elah, SUA, 2007, 121 min, regia: Paul Haggis,scenariul: Paul Haggis, Mark Boal
Distributia: Tommy Lee Jones, Charlize Theron, Jason Patric, Susan Sarandon
Premii: Premiul SIGNIS, Festivalul de Film de la Venetia, 2008, Nominalizare Leul de Aur, Festivalul de Film de la Venetia, 2008, Nominalizare Cel Mai Bun Actor In Rol Principal ? Tommy Lee Jones, Oscar 2008.
Mike Deerfield revine in SUA dupa terminarea serviciului militar in Iraq si dispare subit. Tatal sau, Hank, un veteran al razboiului din Vietnam, porneste in cautarea sa. Cu ajutorul detectivului Emily Sanders, Hank incepe o ancheta care il va  conduce direct in mijlocul unei retele pline de musamalizari, mister si revelatie adanca cu privire la pretul pe care fiecare il plateste razboiului.

duminica, 20 aprilie                                                                                                            
10.00 - 14.00 Competitie scurtmetraj (R)
14.00 - Restul e tacere, Nae Caranfil, Romania, 2007, 140 min (R)

19.00 FESTIVITATEA DE PREMIERE, urmata de proiectia filmului castigator al Trofeului B-EST 2008

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells