Tilda Swinton, "o apariţie"

de Gloria Sauciuc în 20 Mar 2012
Tilda Swinton, "o apariţie"

Tilda Swinton va păşi pe 16 mai pe covorul roşu de la Cannes, în deschiderea festivalului de anul acesta, cu filmul Moonrise Kingdom, iar de vineri o vom vedea în cinematografele româneşti în drama We Need to Talk About Kevin. Cu trăsături ale feţei izbitoare şi o înălţime de 1,79, Tilda e înzestrată şi cu un imens talent actoricesc. În We Need To Talk About Kevin, Swinton dă intensitate dramei personajului. Ea joacă  rolul Evei Katchadourian, mama lui Kevin, un copil devenit asasin în adolescenţă. Singură şi marginalizată social, cu un fiu în închisoare, Eva rememorează în flashback-uri evenimentele care au condus la tragedie.

Filmul explorează un subiect tabu: povestea unei femei incompetente ca mamă. "Ştiam că publicul nu o să înghită filmul cu uşurinţă. Însă subiectul e fascinant - m-a speriat şi m-a interesat deopotrivă", a declarat Swinton cu ocazia lansării filmului. În spatele unui personaj torturat psihic, Swinton are experienţa personajelor-mamă a unor copii problemă: înţelegând, aici, natura malefică a propriului fiu, joacă rolul mamei cuprinse de vinovăţie, paranoia şi de o disperare mută.

Tilda Swinton dă intensitate dramei personajului prin capacitatea de a transmite emoţii negative profunde (Eva îşi urăşte, totodată, copilul care i-a alungat libertatea). Tilda Swinton trăieşte din flashback-uri, încercând să înţeleagă unde a greşit pe parcursul vieţii ei alături de fiul care îşi ucide colegii de liceu. O bătăie cu roşii, în care personajul Tildei pare că se îneacă într-o baie roşie precedă metaforic momentul masacrului.

"Atunci când pregăteam filmul We Need to Talk About Kevin (2011), ne raportam la Rosemary's Baby din 1968. Coşmarul oricărei viitoare mame este ca fiul ei să fie un diavol. Şi, de asemenea, orice mamă se teme că va incapabilă să îşi iubească copilul cât trebuie. Când am avut şi eu copii, am fost întrebată la ce proiect aş dori să lucrez. Am răspuns: 'Ceva din teatrul grec antic, poate Medeea'. Nimeni nu cred că a înţeles ce am vrut să spun, ce am simţit. E foarte confortabil să mă simt aşa de izolată emoţional", a declarat actriţa, dornică - se pare - să-şi exorcizeze sentimentele (refulate) faţă de ideea de a fi mamă, asemenea personajului ei din We Need to Talk About Kevin.

Tilda Swinton, în vârstă de 51 de ani, pe numele său complet Katherine Mathilda Swinton, s-a născut pe data de 5 noiembrie 1960 în Londra. Nu a dat prea multă importanţă carierei de actriţă în copilărie,înscriindu-se după liceu la Universitatea Cambridge, cu intenţia de a studia Ştiinţele Sociale şi Politice. Mai târziu s-a înscris la Royal Shakespeare Company. Dar nici aici nu a stat prea mult şi după nici un an a plecat reprofilându-se pe film şi, după câteva audiţii reuşeşte să primescă un rol în filmul Caravaggio, în anul 1986. Câţiva ani a lucrat la mai multe filme englezeşti şi producţii de televiziune urmând ca în 1992 să primească rolul principal în filmul Orlando. A reuşit să se facă cunoscută odată cu rolurile pe care le-a primit în filmele Female Perversions din 1996 , Love is The Devil din 1998 şi The War Zone din 1999. În anul 2000, odata cu rolul din The Beach, film in care a jucat alaturi de Leonardo DiCaprio, şi-a făcut intrarea în lumea Hollywood-ului şi a filmelor cu buget mare.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
bloodhound pe 20 martie 2012 13:08
nu si-a meritat Oscarul pentru rol secundar in "Michael Clayton"
cosmin742000 pe 20 martie 2012 14:44
Mi-a placut foarte mult in Io sono l'amore
xerses pe 20 martie 2012 22:10
Interesanta actrita....
alex_il_fenomeno pe 5 aprilie 2012 09:48
era si timpul sa mai auzim de ea .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells