« Înapoi la pagina festivalului

TIFF anunţă titlurile din Zilele Filmului Românesc

9 Mai 2011
TIFF anunţă titlurile din Zilele Filmului Românesc

Ca în fiecare an, începând de la ediţia 2005, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, una dintre cele mai aşteptate secţiuni de către publicul festivalier este cea dedicată cinematografiei autohtone. Timp de trei zile, cinefilii se pot bucura în cadrul Zilelor Filmului Românesc de cele mai recente producţii autohone, unele dintre ele fiind difuzate în premieră absolută în România, sau chiar în premieră mondială. Poţi vedea mai jos titlurile incluse în selecţia de anul acesta.
 
Selecţia din acest an, alcătuită de directorul artistic al Festivalului, Mihai Chirilov, cuprinde 12 filme de lung metraj, 4 mediumetraje şi 11 scurtmetraje. Punctele de atracţie ale selecţiei de lungmetraj sînt, fără îndoială, noul film al lui Cătălin Mitulescu, Loverboy, şi cel al lui Constantin Popescu, Principii de viaţă, cu Vlad Ivanov în primul său rol principal, punctează Chirilov „hiturile” incontestabile ale selecţiei Zilelor Filmului Românesc din 2011.
 
Direct de pe covorul roşu de la Festivalul de Film de la Cannes, unde este selectat în secţiunea Un Certain Regard, Loverboy, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Cătălin Mitulescu, va fi proiectat la TIFF în premieră absolută în România. Avându-i în rolurile principale pe Ada Condeescu şi George Piştereanu, protagoniştii producţiei câştigătoare a 7 Premii Gopo în 2011, inclusiv a Premiului pentru Cel mai Bun Film, Eu când vreau să fluier, fluier (r. Florin Şerban), filmul spune povestea unui tânăr de 20 de ani, care cucereşte fete, le face să se îndrăgostească de el şi le plasează mai departe unei reţele de trafic de carne vie din Constanţa. Pentru poliţistii de la trafic de persoane, această tehnică de racolare se numeşte „metoda prin îndrăgostire”, iar cei ce o practică sunt denumiţi „loverboys”. Planurile băiatului sunt însă date peste cap în momentul în care se îndrăgosteşte nebuneşte de Veli, una dintre fetele pe care trebuie să le racoleze.

Regizorul Constantin Popescu revine la ZFR cu al doilea lungmetraj din carieră: Principii de viaţă. Lungmetrajul de debut al acestuia, Portretul luptătorului la tinereţe, a fost prezentat la TIFF în 2010.

Filmul se luptă şi pentru Trofeul Transilvania, fiind de altfel singura producţie românească prezentă în Competiţia Oficială TIFF din acest an. Rolul principal este interpretat de actorul Vlad Ivanov, iar roluri importante le revin şi lui Gabriel Huian, cunoscut publicului român ca protagonist al mediumetrajului Marilena de la P7 (r. Cristian Nemescu) şi Rodicăi Lazăr (Moartea domnului Lăzărescu, Amen).

Mihai Chirilov menţionează printre highlight-urile selecţiei de lungmetraj alte câteva titluri: George Dorobanţu, cîştigătorul Premiului de Debut la TIFF pentru Elevator, revine cu un eseu experimental inedit, intitulat Bucharestless. O menţiune specială pentru debutul regizoral al lui Lucian Georgescu pe un scenariu co-scris cu Barry Gifford, Tatăl – fantomă - film la a cărui geneză a contribuit TIFF-ul, invitîndu-l pe scriitorul american în juriu la ediţia din 2003.

Dacă bobul nu moare, în regia lui Sinişa Dragin, este un alt titlu ce va putea fi vizionat în cadrul secţiunii Zilele Filmului Românesc. Filmul a câştigat în 2011 Premiul Publicului Robert Bosch Stiftung la Festivalul de Film de la Rotterdam şi a fost selectat în 2010 în competiţia celui mai important festival de film din Japonia, cel de la Tokyo. Lungmetrajul spune povestea a doi taţi, unul sârb şi unul român, care încearcă să facă faţă unor drame. Cel sârb vine în România pentru a recupera trupul fiului mort, în timp ce tatăl român încearcă să-şi găsească fiica, vândută ca prostituată în Kosovo.

Dacă bobul nu moare este al patrulea film de lung metraj din cariera lui Sinişa Dragin. Acesta a mai regizat În fiecare zi, Dumnezeu ne sărută pe gură (2002) distins cu Tigrul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam în 2002, Faraonul (2001) şi Lunga călătorie cu trenul (1997).

Lista filmelor selecţionate în secţiunea competiţională Zilele Filmului Românesc cuprinde şi alte titluri care au făcut senzaţie la festivalurile internaţionale de film, precum Morgen (r. Marian Crişan), distins cu 3 trofee la Festivalul de Film de la Locarno 2010, şi 3 premii la Festivalul de la Salonic (Premiul pentru Cel mai Bun Regizor, Cea mai Bună Interpretare – Rol Masculin: András Hatházi şi Yilmaz Yalcin, Premiul FIPRESCI), Periferic, al regizorului Bogdan George Apetri, recompensat, printre altele, cu Premiul Boccalino d’Oro al Criticii Independente pentru Cea mai Bună Interpretare (Ana Ularu) la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno 2010.

Din Zilele Filmului Românesc nu lipsesc nici în acest an documentarele: coproducţia româno-germană Aproape de cer, un film regizat de Titus Faschina a cărui coloană sonoră poartă semnătura inconfundabilă a lui Alexander Bălănescu, distins cu Menţiunea Specială a ERT3 Broadcasting şi Premiul WWF la Festivalul de Film Documentar de la Salonic 2011, Metrobranding – a Love Story between Men and Objects, de Ana Vlad şi Adi Voicu, precum şi mediu-metrajele

Petrecere şi concurs în Ciupelniţa, de Liviu Săndulescu, Valea Corlatului, al lui Stephane Lucon, şi 24 Găleţi, 7 Şoareci, 18 ani, regizat de Marius Iacob.

La TIFF 2011, 11 scurtmetraje de senzaţie completează oferta de filme autohtone recente. Printre acestea se numără  Apele Tac (r. Anca Miruna-Lăzărescu), prezent în competiţia de scurtmetraj a Festivalului de la Berlin în 2011; Stop Over (r. Ioana Uricaru), selecţionat în Competiţia Festivalului de Film Sundance 2011, film în a cărui distribuţie se regăsesc fac parte Monica Bârlădeanu, actriţa care a făcut parte din Juriul festivalului în 2010, şi muzicianul Damian Drăghici; Draft 7 – filmul cu care Luiza Pârvu revine în selecţia TIFF, după ce în 2010 a concurat în cadrul aceleiaşi secţiuni cu Aniversarea; filmul documentar You Can't Hide Love from Gypsies (r. Mara Trifu), prezent la Cannes 2011 în secţiunea Semaine de la Critique (programul NISI MASA) precum şi Superman, Spiderman sau Batman (r. Tudor Giurgiu), proiectat la TIFF în premieră mondială.

Mihai Chirilov recomandă spectatorilor festivalului şi câteva titluri de documentar şi scurtmetraj din cadrul Zilelor Filmului Românesc: Piesa de rezistenţă a grupajului de documentare o constituie lungmetrajul germano-român Aproape de cer, regizat de Titus Faschina şi coprodus de Thomas Ciulei, în vreme ce în cursa pentru cel mai bun scurtmetraj intră 15 titluri, printre care cel mai radical titlu din program, temerarul Film pentru prieteni al lui Radu Jude, două filme prezentate deja la Sundance, respectiv Berlin - Stopover (de Ioana Uricaru, pe un scenariu de Cristian Mungiu) şi Apele tac (de Anca Miruna Lăzărescu) - şi excelentul 24 de găleţi, 7 şoareci, 18 ani (de Marius Iacob), prezentat în premieră absolută.

În acest an, juriul care va decide câştigătorii Premiilor Zilele Filmului Românesc pentru Cel mai Bun Film, respectiv Cel mai Bun Debut, este alcătuit din 3 personalităţi ale cinematografiei europene: Nadia Paschetto – director şi selecţioner al Festivalului Internaţional de Film de la Arras, Dana Enulescu – corespondent BBC pentru Ministerul Afacerilor Externe de la Roma şi Daniela Michel - directorul Festivalului de Film de la Morelia.

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc în perioada 3-12 iunie 2011 la Cluj-Napoca şi între 15 şi 19 iunie, la Sibiu.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells