TIFF 2014: filme, concerte şi masterclass-uri

Evenimente speciale la cea de-a 13-a ediţie a festivalului Transilvania

După un weekend cu săli pline, Festivalul Internaţional de Film Transilvania continuă cu un program încărcat de filme bune şi evenimente speciale. În primul weekend, sute de copii au ascultat fascinaţi cine-concertul Cinepiano, al artistului brazilian Tony Berchmans (foto), la Cinema Florin Piersic, iar alte câteva zeci au învăţat meserii şi s-au jucat în Cetatea micilor antreprenori, la Castelul Banffy de la Bonţida. Totodată, Depozitul de Filme, un spaţiu inedit, spectaculos prin miile de role de film abandonate, le-a fost prezentat invitaţilor şi spectatorilor în debutul TIFF-ului.

Concerte
Săptămâna începe în forţă cu un concert inspirat de melodiile Mariei Tănase, „Maria T”, al Bălănescu Quartet, luni, 2 iunie, de la 20.30, la Casa de Cultură a Studenţilor (CCS). Alexander Bălănescu, considerat unul dintre cei mai talentaţi violonişti contemporani, poate fi văzut şi ascultat şi marţi, 3 iunie, de la 22.00, la Casa TIFF. Tot luni, de la 21.30, o trupă nouă, promiţătoare, Fine It’s Pink, cântă la Casa TIFF. Turbo-polka-ska e combinaţia explozivă pe care o propune trupa austriacă Russkaja, marţi, 3 iunie, de la 21.00, la CCS, când va acompania live capodopera lui Sergei Eisenstein, Crucişătorul Potiomkin (1925). Un al doilea concert e programat la Casa TIFF pe 4 iunie, de la 21.00.

Britanicii de la Teeth of the Sea vin cu „The Last Man”, o reinterpretare originală a capodoperei lui George Orwell, „1984” pe 4 iunie, de la 22.00, la CCS. Biserica Evanghelică Luterană din Cluj va fi gazda unui eveniment unic pe 4 şi 5 iunie, de la 21.00: Jan Esra Kuhl, unul dintre cei mai promiţători tineri organişti şi compozitori germani, va acompania live la orga bisericii filmul mut Faust (1926).

TIFF Lounge
În fiecare zi, între 2 şi 7 iunie, de la 17.00, în spaţiul TIFF Lounge din Unirii Open Air, Piaţa Unirii, spectatorii îi pot întâlni pe unii dintre invitaţii speciali ai festivalului. Moderator va fi jurnalistul Mihnea Măruţă. Luni, 2 iunie, publicul se va întâlni cu Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF, iar marţi, 3 iunie, cu actriţa  Olimpia Melinte. Miercuri, Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, şi Alexandru Belc, regizorul documentarului Cinema, mon amour, vor vorbi despre campania „Salvaţi Marele Ecran!”. Vin la TIFF Lounge şi actorii Vlad Ivanov, Anamaria Marinca şi Florin Zamfirescu, şi cântăreaţa Angela Similea, alături de echipa scurtmetrajului Să mori de dragoste rănită (r. Iulia Rugină).

Midnight Delirium
Japonezul HK Forbidden Superhero, o parodie extrem de amuzantă la filmele cu supereroi cu un liceean care prinde puteri supranaturale doar când se îmbracă în lenjerie de damă, deschide luni, la 00.00, la Cinema Arta, seria Midnight Delirium. Marţi, la Cockneys vs. Zombies, spectatorii machiaţi şi/sau costumaţi în zombi vor fi vedetele nopţii: au intrare gratuită la film şi vor fi fotografiaţi la panoul TIFF. Vezi AICI detalii despre cinci comedii recomandate de Cinemagia la TIFF 2014.

Masterclass-uri
Seria masterclass-urilor Transilvania Talent Lab a început astăzi, 2 iunie, cu Nik Powell, directorul National Film and Television School, membru al juriului competiţiei TIFF. Marţi, de la 10.00, va vorbi directorul de imagine finlandez Peter Flinckenberg. Despre experienţa lor vor vorbi şi cineastul britanic Peter Webber (joi, 5 iunie, 12.00) şi directorul executiv al Israel Film Fund Katriel Schory (5 iunie, 15.00). Toate masterclass-urile au loc în Mansarda Napoca 15, iar intrarea este liberă.

Ziua maghiară
Miercuri, în Ziua Maghiară la TIFF, vor fi proiectate patru filme. Renumitul cineast Miklós Jancsó, absolvent al şcolii de Drept din Cluj în 1944, va fi omagiat printr-o proiecţie specială a filmului care i-a adus Premiul pentru regie la Cannes în 1972, Psalmul roşu (Cinema Arta, 14.30). Regizorul János Szász, membru al juriului competiţiei, va fi prezent la CCS, de la 18.00, la proiecţia peliculei Marele Caiet/The Notebook, distinsă cu Globul de Cristal la Karlovy Vary şi inclusă pe lista scurtă a nominalizărilor la Oscar. În aceeaşi secţiune vor rula Bărbaţi de mingi (r. Kristóf Kovács) şi Ambulanţa morţii (r. Márk Bodzsár).

3D
De neratat este proiecţia Cathedrals of Culture 3D, un documentar 3D despre clădiri iconice din lume, regizat de Wim Wenders, Robert Redford, Michael Madsen, Karim Aïnouz, Michael Glawogger şi Margreth Olin, care va fi prezentat la Cluj de producătorul Erwin M. Schmidt, marţi, 3 iunie, de la 18.00, la Cinema Florin Piersic.

În premieră la Casa TIFF, miercuri, de la 22.30, va rula Ce lume minunată, lansat recent pe ecranele din Republica Moldova, în prezenţa unora dintre membrii echipei. Drama regizată de Anatol Durbală este inspirată de fapte reale petrecute în timpul protestelor din aprilie 2009, în Chişinău, când zeci de tineri au fost arestaţi şi maltrataţi. În distribuţie: Igor Babiac şi Igor Caras-Romanov, actorii principali dintr-un alt succes al cinema-ul moldovean, La limita de jos a cerului.

Continuă campania de strângere de fonduri pentru Depozitul de Filme din Cluj de pe strada Maiakovski, nr. 31-35, lansată la TIFF, în cadrul proiectului „Salvaţi Marele Ecran!”. Donaţiile pentru igienizarea, ecologizarea şi amenajarea Depozitului de Filme pot fi făcute pe site-ul www.we-are-here.ro/p/salvatimareleecran-cluj şi la puncte speciale la Cinema Florin Piersic şi Casa TIFF.

Citește și

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 3 iunie 2014 13:02
Pe langa filmele de exceptie sunt si multe alte lucruri de neratat , ferice de clujeni.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells