TIFF 2009: Program special dedicat copiilor şi adolescenţilor clujeni

27 Apr 2009
TIFF 2009: Program special dedicat copiilor şi adolescenţilor clujeni

Una dintre surprizele celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania o reprezintă Programul special dedicat copiilor şi adolescenţilor clujeni.

Împreună cu Inspectoratul şcolar Cluj Napoca, organizatorii TIFF şi-au propus ca în acest an să atragă atenţia publicului tânăr şi foarte tânăr spre cinema, printr-o serie de filme targetate pe categorii de vârstă. Astfel, programul proiecţiilor va fi împărţit în filme dedicate copiilor între 6 şi 14 ani şi adolescenţilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. Filmele vor fi difuzate în regim de o proiecţie pe zi, iar în data de 1 iunie va fi prezentat un program special de trei filme.

Prin acest nou proiect, Festivalul Internaţional de Film Transilvania intenţionează să implementeze, atât în şcolile din Cluj Napoca, cât şi în comunele şi satele din jurul oraşului, un program special şi revigorant de educaţie media şi cinematografică, primul de acest tip realizat în şcolile clujene.

Fiecare proiecţie va fi dublată de o serie de aplicaţii didactice şi dezbateri pe baza unor “fişe de film” (flyere şi pliante cu informaţii detaliate despre fiecare titlu în parte), pe care organizatorii TIFF le vor pune la dispoziţia profesorilor şi elevilor. Temele şi subiectele filmelor selecţionate de câţiva profesionişti din străinătate, specializaţi în astfel de programe în cadrul altor festivaluri internaţionale, vor fi atent discutate atât în clasă (înainte şi după vizionarea filmului respectiv), cât şi în sala de cinema, în cadrul unor sesiuni speciale de Întrebări şi răspunsuri, la care vor participa, pe lângă profesori, realizatori de film, dornici să lămurească fiecare “problemă” ridicată de copiii şi adolescenţii spectatori.

În România, interesul pentru educaţia media a început să crească odată cu obţinerea statutului de ţară membră în Uniunea Europeană, dar iniţiativele pentru astfel de programe sunt încă destul de rare. Festivalul Internaţional de Film Transilvania doreşte ca această iniţiativă unică în România să continue pe toata durata anului, pentru a asigura unităţilor de învăţământ interesate materialul didactic, metoda şi tot sprijinul pentru derularea în parteneriat a unui astfel de program.

Dintre filmele selecţionate în acest Program fac parte Me and You and Everyone We Know (Marea Britanie, regia Miranda July), Dunya & Desie (Olanda, regia Dana Nechushtan), My Summer of Love (Marea Britanie, regia Pawel Pawlikowski), Kidz in da Hood (Suedia, regia Ylva Gustavsson, Catti Edfeldt), Tsotsi (Marea Britanie – Africa de Sud, regia Gavin Hood) şi Persepolis (Franţa, regia Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud).

O poveste comică şi emoţionantă despre interacţiunea umană şi fuga de singurătate este redată în filmul de debut în lung metraj al Mirandei July: Me and You and Everyone we Know / Eu, tu şi toţi pe care îi ştim. Filmul are în palmares nu mai puţin de 17 trofee, dintre care 3 au fost obţinute la festivalul de la Cannes în 2005 (Camera d’Or fiind unul dintre ele).

Dunya & Desie aduce în prim plan viaţa a două prietene foarte bune care decid să părăsească Amsterdamul din motive diferite şi pornesc într-o excursie în surprinzătorul Maroc. Un road-movie necesar oricărui adolescent.

My Summer of Love / Dragoste de-o vară, în regia lui Pawel Pawlikowski, este o poveste de dragoste ameţitoare şi foarte ciudată. Filmul prezintă cu intensitate efectele emoţionale şi fizice pe care două fete, interpretate de Natalie Press şi Emily Blunt le resimt într-o vară. Pelicula a câştigat cel mai important premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Edinburgh şi a cucerit publicul Festivalului Internaţional de Film de la Toronto.

Kidz in da Hood spune povestea impresionantă a Aminei, stabilită în Suedia împreună cu bunicul ei. Moartea acestuia şi faptul ca nu deţine încă un permis de rezidenţă îi va da viaţa Aminei peste cap, fiind nevoită să se ascundă sub acoperişul unui rocker tatuat pe nume Johan. Întâmplările neprevăzute din viaţa Aminei se pot transforma rapid în studiu de caz pentru tinerii spectatori.

Câştigător al unui Premiu Oscar pentru Cel mai bun film străin în 2006, Tsotsi, în regia lui Gavin Hood, urmăreşte şase zile din viaţa unui foarte tânăr şi nemilos şef de bandă care ajunge să îngrijească un bebeluş răpit în mod accidental în timpul furtului unei maşini. Filmul oferă o perspectivă umană atât a victimelor infracţiunilor violente, cât şi a celor care le comit şi este, în ultimă instanţă, o poveste a speranţei şi triumfului dragostei în pofida furiei.

Inspirat din romanul cu acelaşi nume, Persepolis, în regia lui Marjane Satrapi şi Vincent Paronnaud, este un film de animaţie care spune povestea unei tinere fete din Iran, în timpul revoluţiei islamice. Născută la inceputul anilor '70 la Teheran, Marjane visează că va deveni profetul care va salva omenirea. Ea trăieşte cu intensitate o dublă revoluţie: cea a adolescenţei, dar şi a instaurării republicii islamice în Iran. Nume importante din cinematografia franceză au ales să-şi împrumute vocile pentru a da viaţă personajelor din film: Chiara Mastroiani, Catherine Deneuve, Danielle Darrieux. Filmul este câştigător al Marelui Premiu al Juriului la Festivalul de la Cannes şi nominalizat la Oscar 2008 pentru cel mai bun film de animaţie.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Octavian Brânzei pe 10 mai 2009 10:55
"targetate"!?!?!?!?!?!?!? Oh, Doamne!!!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells