Thor: Ragnarok şi lejera apocalipsă multicoloră

de Ştefan Dobroiu în 26 Oct 2017
A treia aventură a lui Thor este îmbibată de spiritul jucăuş al Gardienilor Galaxiei

Spunem de la început că Thor: Ragnarok, în ciuda prevestirilor apocaliptice ale titlului, este o nouă incursiune distractivă în Universul Cinematografic Marvel. Ce mai încoace şi-ncolo, e bizar de amuzant, având în vedere faptul că povestea apasă dezinvolt pedala genocidului. Iată mai jos ce ar putea să-ţi placă la aventura spaţială a blondului Zeu al Tunetului.

Nu ne mai ascundem după deget, pentru că sigur ştii deja din trailer: Thor (Chris Hemsworth) ajunge să o înfrunte pe Hela (o dezlănţuită Cate Blanchett), Zeiţa Morţii. Abilităţile şi ferocitatea ei, precum şi faptul că Hela reuşeşte, dintr-o singură mişcare, să-i distrugă lui Thor ciocanul, schimbă complet balanţa puterii în Asgard şi îl aruncă pe erou într-o aventură intergalactică pentru a-şi salva poporul. Faptul că alături îi este (cu mici pauze, pentru suspans) fratele Loki (Tom Hiddleston) aduce o bună porţie de haos şi amuzament într-o combinaţie deja explozivă, pentru că Hulk (Mark Ruffalo) este şi el în peisaj.

Cu fiecare nouă aventură de sine stătătoare a lui Thor, Marvel a încercat abordarea unui nou gen, iar de această dată preferă o combinaţie de space opera şi comedie. Evident, este formula care a transformat Gardienii galaxiei din eroi obscuri ai benzilor desenate într-un hit cinematografic global. Formula funcţionează mult mai bine în Ragnarok decât în Gardienii galaxiei Vol. 2, despre care scriam la lansare că împinge comedia şi certurile aşa-zis amuzante dintre personaje până la limita dezagreabilului. Thor nu depăşeşte niciodată această limită, ceea ce e un lucru foarte bun.

Un mare plus al filmului este fără îndoială aspectul. Poate că Ragnarok nu este cel mai colorat film Marvel, dar cu siguranţă este în top. Ajutată de un soundtrack super-ritmat, premiera de vineri explorează spiritul disco, dominat de cele mai trăsnite şi jucăuşe combinaţii de culori. Aventurile lui Thor îl poartă pe erou din străfundurile sălaşului demonului incandescent Surtur (o cunoştinţă veche din benzile desenate, dar şi din mitologia scandinavă) până pe planeta Sarkaar, o planetă-pubelă condusă de unul dintre "vârstnicii" Universului (Jeff Goldblum). Este locul unde au loc o mulţime de trăsnăi care vor distra publicul.

Cu siguranţă acesta se va îndrăgosti de Hela, interpretată foarte bine de o Cate Blanchett ajutată din plin de costume somptuoase, dar şi de o bizară coroană de coarne. Prăpădul dezlănţuit de Hela şi istoria ei personală o transformă, dacă nu în cel mai original villain Marvel (o problemă continuă a filmelor MCU), măcar într-unul dintre cei mai aspectuoşi. Marea descoperire a filmului este însă Tessa Thompson în rolul unei misterioase vânătoare de recompense de pe Sarkaar, personaj ce ar putea reveni des în viitoarele filme Marvel.

Da, ne-am distrat la Thor: Ragnarok, dar nu putem ignora tendinţa neliniştitoare confirmată de această premieră. Da, filmele cu supereroi sunt ocazii de distracţie, dar oare este atât de dificil ca scenariile să aibă şi teme mai relevante? Ragnarok vorbeşte despre moarte, apocalipsă, genocid, sclavie şi cu toate acestea personajele sale se poartă ca nişte copii care se joacă cu baloane de săpun multicolore. Este entertainment de calitate, dar fără nici măcar o urmă de intenţie de a fi ceva mai mult decât escapism costisitor şi, tot ce-i posibil, profitabil pentru Disney-Marvel. Aceasta este marea bilă neagră a filmului.

La sfârşit sunt două secvenţe suplimentare pe generic. Nouă ni s-au părut complet inutile, dar poate vrei să le vezi.

Exploreaza subiecte similare:

Thor: Ragnarok

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
TheJesus pe 27 octombrie 2017 06:27
SPOILER!

ma intreb daca ati vazut cameo-ul lui matt damon.. :))

mihnea_aspru95 pe 27 octombrie 2017 14:16
Remarcat din prima (cu chelia la vedere, mi se părea că e din trailerul de la Downsizing :))).
Cristi.bunesc pe 29 octombrie 2017 13:28
Cum adica inutile???!!! poate ultima, in prima faza apare nava lui Thanos....Avengers: Infinity War.
mihnea_aspru95 pe 31 octombrie 2017 21:22
Adevărat! Prima a fost utilă (poate se mai spune inutilă, şi din prisma faptului că foarte puţini din sală, ştiau a cui navă era :))). Deci, aşa ajunge THOR (zăpăcit, probabil din cauza că nava lui a fost spulberată de Thanos) pe nava Gardienilor în trailerul de la Infinity War (care a fost leaked, cine l-a văzut, a fost ochi şi urechi în iulie). Totuşi, au fost cam slăbuţe post-creditele pentru acest film (şi la Spider-Man: Homecoming fusese mai mişto, în special că ultimul after-credit era în genul lui Deadpool). Cele mai interesante pe acest an au fost la Gardienii Galaxiei 2, cu cele mai multe dintr-un film de la MCU (5 la număr).
StefanDo pe 1 noiembrie 2017 17:28
este inutila pentru ca nu face decat sa comunice ceea ce comunica mai toate secventele finale de la filmele anterioare: Thanos vine...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells