The Place/Localul, o replică a misterioasei „Zone” din Stalker/Călăuza

de Gloria Sauciuc în 13 Iul 2018
Necunoscutul din filmul The Place/Localul promite materializarea dorințelor celor mai intime ale celor care îi solicită ajutorul

Din 13 iulie pe marile noastre ecrane, filmul-parabolă The Place/Localul, în regia italianului Paolo Genovese (Perfetti sconosciuti/Complet necunoscuți), prezintă un necunoscut misterios care stă în fiecare zi la aceeași masă a aceluiași restaurant, angajându-se să îndeplinească cele mai mari și aproape imposibile dorințe ale celor care se așază la masa lui, cerându-le, în schimb, să îndeplinească sarcini ciudate. Este filmul poate cel mai apropiat - la nivelul conținutului ideatic - de Stalker/Călăuza, al cineastului de geniu Andrei Tarkovski.

„Localul” și necunoscutul ar putea fi, peste timp, o replică a misterioasei „Zone”, cu a ei „cameră a dorințelor”. Cel mai bun film al tuturor timpurilor, bazat pe un mare roman science- fiction, „Picnic la marginea drumului”, de Arkadi și Boris Strugatki, Stalker/Călăuza s-a impus prin ideea science-fiction a misterioasei Zone, cu camera dorinţelor care... nu se împlinesc niciodată - căci cum am putea şti ce ne dorim, când nici măcar nu ştim cine suntem cu adevărat...? În The Place/Localul, regizorul italian schimbă registrul comic din filmul anterior, cu o temă gravă, pentru a pune întrebări fundamentale despre umanitate, dorință disperare și... monștrii din noi.

Necunoscutul din filmul The Place/Localul promite materializarea dorințelor celor mai intime ale celor care îi solicită ajutorul. Dar asta vine la pachet cu procese de conștiință și reevaluarea dorințelor pentru cei care fac solicitarea... sau poate că nu. Știm cu adevărat ce trebuie să cerem? Este ceea ce cu adevărat avem nevoie? Cum îi vor afecta pe ceilalți dorințele noastre, materializarea lor? Cât ești dispus să sacrifici pentru dorința ta? Necunoscutul misterios din film își pune - metaforic vorbind - interlocutorii în fața unei oglinzi.

Necunoscutul acesta poate să aprindă scânteia credinţei în inimile celor care şi-au pierdut ultima fărâmă de speranţă în Dumnezeu. Sau să hrănească monștrii neștiuți, ascunși din noi.

Formal apropiat unei piese de teatru, „Localul” este turnat în acelaşi decor, dar atrage prin poveste, modul evoluării discuţiei, pierderea măştilor de către personaje şi unele interpretări.

Exploreaza subiecte similare:

The Place, Paolo Genovese, Perfetti sconosciuti

Alte știri din cinema

Oscar 2019: Cadourile oferite nominalizaţilor conţin produse antistres cu extracte de canabis

Starurile se vor putea "trata" cu ciocolată cu tetra-hydro-canabinol şi produse cosmetice cu canabidiol

Armie Hammer ar putea fi noul Batman

Noile aventuri ale Cavalerului Negru vor ajunge în cinematografe în 2021

Trailer-ul lui Frozen II a devenit cel mai vizionat din istorie din categoria filmelor de animaţie

Animaţia se lansează în cinematografele noastre pe 22 noiembrie

Ursul de Aur a fost câştigat anul acesta de pelicula Synonymes

Filmul românesc Monştri. a obţinut la Festivalului de Film de la Berlin premiul publicului

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells