The Karate Kid - Rocky cu copii

de Mihnea Columbeanu în 19 Aug 2010
The Karate Kid - Rocky cu copii

Primele trei sferturi de oră (din cele o sută patruzeci de minute ale filmului) sunt groaznice - liniare, trenante, plicticoase, sută la sută previzibile. Încercaţi totuşi să le suportaţi, fiindcă după aia urmează aproape un film întreg cu destule calităţi ca să merite - indiferent dacă-l raportăm sau nu la originalul din 1984. Şi pentru că orice film trebuie în primul rând să se susţină (sau să eşueze) pe cont propriu, prefer să-l analizez ca atare - mai ales că nu e decât un remake egal cu sine însuşi, fără a avea la bază cine ştie de capodoperă care să impună.

Povestirea iniţială a lui Robert Mark Kamen e reşapată de debutantul Christopher Murphey (a mai scris doar story-ul de pornire al filmului "The Unsaid", din 2001 - şi atât!) la proporţiile unui scenariu ale cărui calităţi şi defecte se combină într-o formulă aproape unică. E plin de intenţii bune (setupul mutării familiei de americani în China, şocul intercultural, hiatusurile de relaţionare socială, elementele de univers familial şi, în genere, de caracterizare a personajelor), dar enorm de dezlânat şi haotic dezvoltat. Chiar şi fără a fi văzut primul film, previzibilitatea domneşte până la nivel de amănunt - într-un mod inadmisibil chiar şi pentru acele genuri de filme care tolerează convenţia de tip "n-are nimic dacă ştii ce-o să se întâmple, că altceva tot n-avea ce să fie" - tocmai aici e provocarea, să iei prin surprindere spectatorul mai ales atunci când crede că nimic nu-l mai poate surprinde (sau, conform uneia dintre regulile de bază ale scenaristicii şi regiei: să-i dai spectatorului ceea ce aşteaptă, dar aşa cum nu se aşteaptă). Pe acelaşi principiu, în prima clipă când apare ca din întâmplare instalatorul, domnul Han, e evident că el va deveni mentorul lui Dre - iar faptul că-l joacă Jackie Chan nu are nici cea mai mică importanţă (am să vă fac o mărturisire: niciodată n-am vibrat la filmele cu arte marţiale, habar n-am dacă l-am mai văzut pe Chan în ceva, oricum nu prea ştiam cum arată la faţă, aşa că doar i-am remarcat numele pe generic, mi-am zis în treacăt: "Aha, ăsta-i ăla" şi-n clipa următoare am uitat de prezenţa lui; deci, am luat personajul exact at face value: omul de serviciu care-i va fi guru protagonistului; ştia dracu' că era tocmai Nea Kick-Ass...) Ba mai mult, numai ce-a început secvenţa cu fugărirea prin Beijing (demarată cum nu se poate mai discutabil, prin pozna aia cu stropitul cu zoaie), am şi ştiut: o să-l prindă la înghesuială, o s-apară domnul Han, o să le facă limba cravată la toţi, şi va începe să-l antreneze. Şi taman aşa a fost! ...Totul, după cel mai tărăgănat început de film pe care l-am văzut vreodată: kickstart lipsă, inciting-event leşinat şi clişeatic (eternul loc comun cu gaşca bătăuşilor din şcoală care se iau de tine că te dai la o gagicuţă locală mai greu accesibilă), poncife familiale (mama care vede prin fi-su ca prin sticlă, da altminteri fată de comitet), şi ceva pontuţe ieftine şi prăfuite (în frunte cu aia cu chinezul din Detroit, în avion). Plus imensa gugumănie de a insera într-o poziţie proeminentă un susţinător, sub forma prietenului blond care-l ia în primire pe Dre la şcoală - numai ca să se piardă pe drum! Efectiv, au uitat că mai exista şi el ca personaj! Şi multe alte asemenea amatorisme, din care ţipă în special lipsa de experienţă dramaturgică.

...Şi, exact când mă resemnasem cu gândul încă unei fâsâieli de-aproape două ore în care plictiseala te-apasă ca o placă funerară, a-nceput filmul - cu sus-menţionata secvenţă a intervenţiei lui Han: kung fu filmat dibaci, energic, angajant. Nu vreau să spun că s-a petrecut vreun miracol, dar e clar că atât scenaristul, cât şi regizorul (Harald Zwart, un olandez care ştie meserie, cel puţin ca mod de a filma, dacă nu şi în zona ritmului narativ), aveau în ei doar povestea propriu-zisă, a metamorfozei lui Dre, şi până atunci o lălăiseră doar fiindcă nu ştiau cum să energizeze setupul sau măcar să-l mai scurteze naibii la cinşpe-douăzeci de minute...

Nici nu e de mirare - fiindcă, spre deosebire de varianta din 1984, aici e vorba de kung fu (titlul iniţial s-a păstrat din motive omagiale şi de product placement), care pe lângă valenţele sale marţiale mai e şi un mod de viaţă, de gândire şi de simţire, iar filmul insistă mult pe acest aspect iniţiatic. Culmea, secvenţele de luptă lipsesc aproape complet din tot acest corp principal al poveştii (după ce în introducere, deşi abil realizate în sine, nu reuşiseră nici cu-o câtime s-o învioreze), insistându-se pe laturile non-combative ale antrenamentului. De data asta, Zwart are la dispoziţie un material ofertant, pe care-l valorifică onorabil - mai ales în secvenţele din Oraşul Interzis, de la templele din vârful munţilor, şi de pe Marele Zid. Rezultatul este o acumulare de tensiune suficientă pentru a potenţa cum se cuvine lupta finală - care pentru Dre va fi, la modul cel mai propriu, "proba de foc".

Astfel că, în fine, secvenţele din ultimul act "livrează" (adică "deliver", "îşi onorează promisiunile"). Deşi aminteşte izbitor (şi deloc întâmplător) de "Rocky" (nu contează al câtulea, dar hai să zicem primul, că măcar era cel mai bun), competiţia de la sfârşit are totuşi nerv, dramatism, şi chiar fior (recunosc că m-a trecut un frison, în momentul replicii lui Dre: "Nu vreau să renunţ, fiindcă încă mi-e frică..."). Ba chiar câştigă şi în materie de creativitate: confruntarea nu e lipsită de răsturnări şi, de astă dată, chiar dacă deznodământul e cel firesc, felul cum se ajunge acolo e pe cât de interesant (şi credibil totodată), pe atât de semnificativ.

La drept vorbind, cei trei actori principali îşi fac şi ei treaba. Despre Jaden Smith ştiam că e bun, încă de la "Pursuit of Happyness", dar de-atunci încoace a început să se maturizeze nuanţat, cu profunzime şi umor, şi vădeşte date native certe de a compensa combinaţia de platitudini şi didacticisme ale rolului. Susţine armonios chimia relaţiei cu Jackie Chan (la drept vorbind, mult mai convingător în privirile, tăcerile şi prozaismele omeneşti ale ipostazei de mecanic), reuşind şi de această dată să acopere în mare parte poncifele inevitabile raportului biunivoc dintre mentor şi discipol din care se leagă o strânsă prietenie. Al treilea pol îl reprezintă Rongguang Yu, în rolul Maestrului Li - antrenorul de kung fu alunecat pe panta orgoliilor crude şi adevăratul antagonist al eroului. În rolul adversarului propriu-zis, Cheng, micul Zhenwei Wang e corect, credibil şi atât, iar Wenwen Han, care o joacă pe Maiying, preadolescentina prinţesă cu veleităţi de muzică clasică europeană, nu face decât să oscileze între mâţâieli şi crispări, cu o lipsă de profunzime vizibilă chiar şi pe feţişoara ei de chinezoaică. Taraji P. Henson, în rolul lui Sherry Parker, mama lui Dre, n-a fost în stare decât să mă enerveze - cu mult dincolo de nivelul la care tocmai asta era menirea personajului - de unde şi concluzia: e riscant să pui o actriţă să joace cabotin un personaj care e deja cabotin: iese un unt-pe-unt de-a dreptul indigest!

Până la urmă, cu toate clişeele şi didacticismele sale, Karate Kid îşi adjudecă meritul unei incursiunui de popularizare în ceea ce înseamnă kung fu, al unui act final îndeajuns de compact şi emoţionant ca să se achite pentru toate lungimile premergătoare, şi mai ales al unei radiografieri interculturale deloc de lepădat: ce înseamnă a fi american în China. Chiar dacă nu aprofundează problema, măcar o foloseşte ca premisă. Tot e ceva...

Părerea ta

Spune-ţi părerea
danyx493 pe 19 august 2010 11:58
Foarte frumos, o poveste de viata
Chelbos pe 19 august 2010 14:02
film foarte bun merita vazut
Kalrak pe 19 august 2010 14:47
Toata seria (sper ca sa nu inceapa alte filme), a fost ceva de genul rocky cu copii.
victor_neo75 pe 19 august 2010 15:02
Trebuia sa se numeasca mai degraba "The Kung Fu Kid" filmul acesta, karate erau luptele din filmele cu Ralph Macchio si Pat Morita din anii '80 !
Chelbos pe 19 august 2010 15:15
mai conteaza cum se numeste? prea mare dezbaterea karate kid sau kung fu kid e tot una pentru mine. e un film bun de vazut nu are legatura cu realitatea.
Barbaru pe 19 august 2010 16:52
of doamne daca si prostia asta a fost film bun ! ce naiba, daca nu ar fii jucat jackie nici nu ma uitam la el .
victor_neo75 pe 19 august 2010 18:28
Chelbos iti recomand sa revezi "The Karate Kid" (1984) ! Filmul asta nou cu pustiul lui Will Smith si Jackie Chan este la nivelul mediocru al continuarii originalului din 1986 (The Karate Kid Part II) !
Kalrak pe 19 august 2010 19:39
Pentru cei care l-au vazut. Este mai prost ca filmul The Next Karate Kid (1994) cu Hilary Swank ?
mirko pe 19 august 2010 21:36
E o dezamagire totala... Am vazut filmul si in primul rand ma gandeam ca o sa vina cu ceva nou, insa mi-am dat seama ca era doar o supa reincalzita... aceleasi scene parca copiate la indigou (exemplu, modul in cate a castigat Dre)... intr-un cuvant, DEZAMAGITOR
Dragomara pe 19 august 2010 21:36
Vai, vai! Ce spirite a putut să încingă filmul/ cronica asta, ţţţţî-ţţţţţî!! Numai unul şi unul! :D
Încă un film la care să nu mă uit... Mulţumesc!

alex_il_fenomeno pe 19 august 2010 22:20
nu stiu ce sa mai cred....:-??
mda pe 20 august 2010 00:32
"habar n-am dacă l-am mai văzut pe Chan în ceva, oricum nu prea ştiam cum arată la faţă, aşa că doar i-am remarcat numele pe generic, mi-am zis în treacăt: "Aha, ăsta-i ăla"


Draga domnule Mihnea Columbeanu tu te crezi cinefil?
macar din cultara generala sau din respect ptr CINEMAgia.ro trebuia sa stii cine e Chan.
si totusi compari un film cu altul fara sa vezi niciunul? sau n-am inteles
" n-am avut nici macar curiozitatea sa ma uit la primul karate kid asa ca hai sa-i dau titlu Rocky cu copii" ceva de genul

Blondie pe 20 august 2010 09:52
"habar n-am dacă l-am mai văzut pe Chan în ceva, oricum nu prea ştiam cum arată la faţă, aşa că doar i-am remarcat numele pe generic, mi-am zis în treacăt: "Aha, ăsta-i ăla" " - vai vai....da pe cine sti tu cum arata la fata de esti asa de neimpresionat? Jur ca nu am vazut un idiot mai mare ca tine.
florinol pe 20 august 2010 11:15
O cronica ce lasa de dorit. Filmul este facut foarte bine, actorii joaca exceptional. Este o comedie draguta (cu actiune moderata) care atinge coarda sensibila in mai multe randuri, atat pentru nostalgici cat si pentru persoanele mai tinere care nu au vazut filmele din anii 80 si 90. Daca doriti scene de lupta mai complexe, va recomand filmele cu Jet Li, sau Ip Man 1 si 2.
Finalul este poate singurul dezavantaj in acest film. Prea l-au transformat pe micutul "Will Smith" in clasicul erou american invincibil.
Filmul este bun, merita vazut.

Mihai2508 pe 20 august 2010 14:27
"niciodată n-am vibrat la filmele cu arte marţiale, habar n-am dacă l-am mai văzut pe Chan în ceva, oricum nu prea ştiam cum arată la faţă, aşa că doar i-am remarcat numele pe generic, mi-am zis în treacăt: "Aha, ăsta-i ăla""
Filmul este extraordinar, iar cronica este praf, varza, slaba, etc.
Cum poti sa comentezi un film la care inainte sa-l vezi spui ca e slab. O persoana care scrie o cronica ar trebui sa fie cat de cat impartiala si nu sa comenteze doar filmele pe care le uraste. Dar nu mai zic nimic, decat faptul ca filmul e foarte bun.

Octavian pe 20 august 2010 15:12
Ca sa fac un rezumat al filmului. Atentie urmeaza SPOILER, extrem de previzibil de altfel!!!

Un american mic si negru, f simpatic de altfel, merge in China unde ii bate pe toti chinezii.
Daca va asteptati la ceva original, ceva inteligent sau ceva ce merit vazut, cautati in alta parte.

Brian pe 20 august 2010 21:47
un film foarte fain
merita vazut :)

Mr.In2ition pe 20 august 2010 22:54
Hmm..batraneii astia cred ca acest film este mai plictisitor ca primele...ia incerca-ti voi sa vede-ti primele karate kid si apoi asta si sa imi zice-ti care este mai plictisitor.
Genial filmul mi-a placut mai mult ca primele cu Daniel San...alea erau chiar plictisitoare.

MadalinaGabriela pe 15 iulie 2011 13:39
apropo cati ani ai?
mineru pe 21 august 2010 10:37
Mihnea Columbeanu fara sa fiu persiflant si arogant si ... cine mai stie cum ... vreau sa te injur dar bunul simt nu ma lasa
esti un fel de "Gogule , probleme ma? Pleaca bre ca iei vopseaua ! " o reclama foarte comica dar care scoate in evidenta simplitatea din oameni , oameni ca tine

Dragomara pe 21 august 2010 13:34
He-he-he! Ce bine ar fi dacă ar fi vorba de şi numai de simplitate, dar din păcate adevărul e cu totul altul. Oricum, vroiam doar să remarc faptul că nu a şters, precum "delicata" tovarăşă Gloria, postările care nu-l pun în evidenţă, el care este un maestrul al mistificării!! Apoi dacă stau un pic şi mă gândesc, cum să le şteargă, frate, ce-ar mai pune pe topicul acela - majoră preocupare de intelectual rasat - topic în care râde - ca un om de geniu (ha?) - de cei mai proşti ca el (în accepţiunea lui)?! Şi uite-aşa ajunge "bietul" omul la 15000 de postări pe CineMagia!! :D
SimpaticSiAmabil pe 22 august 2010 02:42
Doamne cat de pamant poate sa fie Columb asta! Mare critic de film si el cica nu a auzit de J Chan.... prea mult noroi in poarta a facut in pantaloni! unde pot sa ma inscriu sa fac si eu cronici de film ?
SimpaticSiAmabil pe 22 august 2010 02:48
Mihnea da-ti foc ! Ia-ti viata! Da-te de mal! Si nu mai sta cu mata in casa! Lasa dracu cronicele de genu asta si apucate de popice sau alergat!
Pitbull pe 22 august 2010 10:37
Drago, mä bucur cä te reväd pe-aici. :)
Si eu te iubesc! :X:X:X

Dragomara pe 22 august 2010 11:03
Ha-ha-ha! Ce-are, dragă, lumea cu tine?! Acum să nu-mi spui că toţi sunt paranoici, agramaţi şi inculţi. :P
deia deia pe 22 august 2010 17:25
e cu jackie chan!!!!il iubesc !joaca supeeeer!JACKIE CHAN!
Al3xX09 pe 23 august 2010 02:48
Interesant
Gabriel pe 23 august 2010 12:09
Este un film educativ, ce incorporeaza principii de viata si un mod de a traii, din cauza aceasta consider ca este destinat tuturor varstelor.
DrAw pe 23 august 2010 12:14
Parerea mea este ca ei au incercat sa "rupa gura targului" dar nu au reusit...filmul e bun...fata de alte filme "kung fu" similare.
Dragomara pe 23 august 2010 13:14
http://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?p=1537821#post1537821
adypisicuta90 pe 24 august 2010 20:38
am vazut filmul si este foarte interesant.....si parerea mea ar trebui sa invatam ceva din el....si imi plac filmele japoneze.
onlywords pe 30 august 2010 22:17
până la urmă trebuia și puștiul lui will smith să se lanseze, nu? ce dacă e o supă reîncălzită? la urma urmei nu are pretenții de mare film. însuși titlul e foarte clar, pur și simplu țipă remake. oricum, e lucrat curat și soundtrack-ul e bun. nu sunt fan al acestui film și nici nu voi deveni, dar mi s-a părut mult mai nostim-înțelept ”mr. miyagi” din versiunea din 1984 decât ”han”-ul lui jackie chan.
apropo, adypisicuta90, care era legătura cu filmele japoneze în ceea ce ai zis tu sau în subiectul de față, că eu n-am prins-o :)?

shogwon pe 1 septembrie 2010 19:08
karate kid sau kung fu kid nu e acelasi lucru
angela pe 30 ianuarie 2011 20:00
este foarte bun filmul si imi pl cum joaca jeckei

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells