The Hunger Games: Catching Fire. Costume şi scenografie flamboaiante

de Gloria Sauciuc în 19 Nov 2013
The Hunger Games: Catching Fire intră în premieră în cinematografele din România pe 22 noiembrie, cu un ritm şi energie debordante, tensiune şi dramă, plus o scenografie şi costume impresionante

Deoarece moda este cu siguranţă o parte decisivă a universului Panem, regizorul Francis Lawrence a fost hotărât să împingă la extrem costumele din Catching Fire - de la costumele opulente în care defilează tributurile şi până la hainele degradate ale muncitorilor din districte, toate au primit o atenţie deosebită. Pentru a reuşi aceasta, a apelat la unii dintre cei mai surprinzători designeri vestimentari care colaborează cu industria filmului: Trish Summerville, care a avut grijă de imaginea altei figuri de film, Fata cu un dragon tatuat, Lisbeth Salander.

Summerville a creat cu o linie de rochii haute-couture pentru Effie Trinket, a cărei flamboaianţă vestimentară creşte din ce în ce mai mult odată cu apropierea Jubileului Pacificării. Summerville a lucrat cu case de modă vestite, printre care cea a lui Alexander McQueen, care semnează rochiile-fluture voluminoase pe care le poartă Effie în film, reuşeşte un efect straniu pentru „turul învingătorilor”, realizând piese vestimentare care definesc termenul „avangardist”. „Am vrut să îi aduc un tribut lui McQueen, deoarece m-au inspirat creaţiile lui vestimentare şi crinolinele realizate de către el”, explică Summerville. „Elizabeth chiar ne-a lăsat să o torturăm cu unele dintre aceste piese vestimentare. Pantofii ei sunt nebuneşti, în special câteva perechi semnate Alexander McQueen pe care ea îi poartă tot timpul balului cu stoicism - şi asta merge bine cu profilul personajului lui Effie Trinket”.

Însă piesa de rezistenţă a vestimentaţiei personajelor a trebuit să fie rochia de nuntă a lui Katniss, concepută - în film - de către designerul Cinna într-un mod cu totul îndrăzneţ. Costumiera Summerville a lucrat aici cu designerul vestimentar Tex Saverio, un indonezian de 28 de ani care a lucrat contra cronometru pentru a concepe vestimentaţia elitelor Capitoliului, concepând în acelaşi timăp şi ţinuta care surprinde atât emoţia, cât şi tensiunea momentului în care Katniss se prezintă în momentul pregătirii jocurilor.

Saverio a dorit să meargă până la limită în ceea ce priveşte vestimentaţia lui Katniss Everdeen: „Am dorit ceva chiar şi mai tăios şi mai avangardist, aşa că am folosit un cadru metalic pentru crinolină care să o facă să arate precum o flacără, iar mai apoi rochia este plină de funde şi de dantele. Contradicţiile materialului simbolizează toate contradicţiile personajului lui Katniss”, explică el.

În plus faţă de diverse alte piese vestimentare, Summerville a reuşit să creeze unele design-uri originale. Ea explică astfel: „Peeta poartă mult verde pentru că ştim că aceasta este culoarea preferată a lui Katniss aşa că, la nivel subconştient, el se îmbracă în verde pentru a o cuceri. Gale apare în culori mult mai terne, deoarece e miner, însă atunci când e cu Katniss este puţin mai elegant pentru a face o impresie bună. Cinna, ca şi majoritatea stiliştilor, nu se îmbracă strident, am dorit să fie cool, dar într-o manieră sobră - aşa că poartă tonuri închise. Pentru Haymitch, am folosit multe fibre naturale pentru a-l face puţin mai îngrijit şi mai cizelat”.

Alte câteva nuanţe adăugate la lucrările lui Summerville sunt figurile memorabile create de către Ve Neill, make-up artist (The Amazing Spider-Man). „Anvergura cunoştinţelor şi experienţei ei sunt scoase la iveală în acest film datorită cerinţelor enorme plasate asupra muncii ei: piele cu băşici de la ceaţa toxică, ploaie de sânge, corpul lui Gale biciuit, şi mai apoi luxul decadent al Capitoliului”, susţine Nina Jacobson. „Ca artist de make-up, are dexteritate fie că e vorba de efecte speciale, de glamour,sau de imaginea rasată şi discretă a unui personaj precum Cinna”.

„Prima dată când o vedem pe Effie, ea arată ca un gigantic fulg de zăpadă, lucru care este destul de fabulos„, declară Neill. „Linda Flowers a reuşit aceasta cu o perucă albă, ale cărei încrustaţii o fac să semene cu zăpada. I-am urmat exemplul şi i-am făcut faţa aproape albă. Acum ea apare ca un simbol al iernii”.

Scenografia de la Catching Fire

Turul învingătorilor, în care aceştia călătoresc în viteză cu un tren special prin districtele Panem-ului în care clocoteşte revolta, o somptuoasă petrecere organizată de către preşedintele Panem-ului în inima Capitoliului şi, desigur, arena de luptă care imită jungla amazoniană în care va lupta Katniss împotriva tuturor sorţilor de izbândă.

„Suntem încântaţi să oferim publicului cât mai multe detalii din cadrul Districtului 12, inclusiv Satul Învingătorilor, pentru a oferi primele perspective asupra Turului Învingătorilor în Districtele 11,4 şi 8, pentru a extinde imaginea unui somptuos Capitoliu şi a unei foarte impresionante noi arene de luptă”, susţine regizorul.

Acţiunea începe la câteva luni după Jocurile foamei din primul film: Katniss şi Peeta locuiesc în Satul Învingătorilor - este parte din premiul lor pentru faptul de a fi supravieţuit Jocurilor Foamei. Chiar şi aşa, în comparaţie cu Capitoliul însuşi, Messina observă că traiul lor este relativ modest:„Noua lor lume este elegantă şi totuşi relativ simplă. Cred că, în contextul Districtului 12, simplul fapt de a avea mâncare şi căldură înseamnă a avea lux, însă chiar dacă aici există confort există încă contrast cu casa preşedintelui Snow”.

Exploreaza subiecte similare:

The Hunger Games: Catching Fire, Francis Lawrence, Trish Summerville, The Girl With the Dragon Tattoo, The Amazing Spider-Man, The Hunger Games

Alte știri din cinema

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Mary & George: un penis, o orgie sau o trădare pe minut

Serialul disponibil pe Sky Showtime aruncă o privire ireverenţioasă spre aristocraţia britanică de la 1600

Părerea ta

Spune-ţi părerea
unkn0wn pe 19 noiembrie 2013 13:15
ce prostie de film cu subiect banal.
Phantom_sub pe 19 noiembrie 2013 16:19
Like.
PLaurentzyu pe 20 noiembrie 2013 00:15
Bine ca e o prostie; uita-te la Twilight, poate-ti place!
Antimatt3r pe 19 noiembrie 2013 16:49
Penibilă scenografie, costume oribile...
Vorador pe 19 noiembrie 2013 19:17
Ce naiba aveti? Stiu ca fiecare are dreptul la o parere, dar asta nu este Twilight. Deja majoritatea criticilor au spus ca nu este un film rau, eu am citit cartile si stiu ca nu are cum sa fie un film prost. Intr-adevar, si eu sunt cam dezamagit de primul film, dar asta nu cred ca va iesi la fel de slab, fiindca are parte de un nou regizor si alti scenaristi mai buni. V-as recomanda sa cititi cartile, dar stiu ca nu ati face-o,fata de alte povesti de la Hollywood in care toate finalurile au parte de happy-end, aici finalul povestii nu este unul previzibil.Cei care au citit cartile stiu ca subiectul povestii nu este ''banal'' cum se spune mai sus.
MikkaelWolfganger pe 19 noiembrie 2013 20:12
Eh, fixisti cu aere de baieti destepti.N-as avea nimic cu ei daca mi-ar argumenta si mie macar un pic de ce sunt porniti in halul asta pe film."Banal" e un calificativ extrem de banal cand vine vorba de categorisit un film.91 de procente pe rotten e ceva.Banuiesc ca va intra in top 5 SF-uri anul asta.
Antimatt3r pe 20 noiembrie 2013 13:08
Eu unul nu am zis că va fi un film prost, pentru că nu am de unde să știu asta. Primul a fost decent, deși nu m-a impresionat cu nimic. Însă costumele sunt pur și simplu oribile și de prost gust. Același lucru și despre scenografie care face filmul să arate ca unul cu buget redus. Ca să nu mai zic de faptul că au reușit să o facă urâtă până și pe Elizabeth Banks. Asta e o adevărată "performantă".
constanta pe 20 noiembrie 2013 13:42
Va rog lamuriti-ma cei care ati citit cartile...volumul 2 nu se termina cu anuntul unei noi intreceri? Sau cam amestec vol.2 cu vol.3...
constanta pe 20 noiembrie 2013 13:59
da...am incurcat volumele......lupta este tot in vol.2 :)
legiune pe 20 noiembrie 2013 21:43
Interesant filmul dar plictisitor articolul mea multa vorbarie si prea putina substanta.
Cu siguranta o sal il vad de cel putin 2 ori.

TheSmasher pe 20 noiembrie 2013 23:46
Jalnic film .
clasei Lux le plac astfel de filme
bucurați-va

alex_il_fenomeno pe 17 ianuarie 2014 03:38
S-a si facut o referire in film legata de vestimentatie si Lady Gaga, deci...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells