The Agency: când masca ţi se lipeşte de faţă

de Ştefan Dobroiu în 7 Feb 2025
Thriller-ul cu spioni se lansează pe 10 februarie

Le Bureau des Légendes este unul dintre cele mai bune seriale franceze din istorie, cu un Mathieu Kassovitz excelent în rolul unui agent secret care are probleme de acomodare când se reîntoarce la vechea viaţă după ce ani de zile s-a prefăcut a fi altcineva. Un deceniu după premiera producţiei franceze, iată că se lansează The Agency, o traducere cuvânt cu cuvânt a serialului francez, unicele schimbări fiind legate de contextul politic actual, anume războiul din Ucraina şi repoziţionarea Rusiei drept agresor pe harta globală. Primul sezon din The Agency are zece episoade şi din 10 februarie va fi disponibil în România pe platforma SkyShowtime.

Michael Fassbender este Brandon Colby, agent CIA care şi-a petrecut ultimii şase ani într-o ţară africană. Prefăcându-se a fi un profesor de engleză, Paul Lewis, Colby a luat pulsul forţelor politice locale într-o democraţie extrem de şubredă care în orice moment poate eşua într-un război civil total. În primele minute ale serialului, îl vedem pe "Lewis" luându-şi la revedere de la iubita sa, Samia (Jodie Turner-Smith, pe care cel mai recent am văzut-o în mult-hulitul The Acolyte), profesoară la cea mai mare universitate din ţară. Revenit în biroul londonez al CIA, Colby este atras în cele mai urgente misiuni ale biroului şi încearcă să revină la vechea viaţă, doar că reîntâlnirea cu Samia pe străzile Londrei îi scurticircuitează reacomodarea: este ea cine spune că este sau e doar o momeală în războiul diplomatic dus între marile puteri ale lumii?

Această combinaţie de spionaj şi politică este tot mai populară în ultima vreme, platformele de streaming lansând lună după lună noi sezoane. Spre deosebire de The Night Agent şi The Recruit, care par cumva imponderabile în sensul că nu reuşesc să fie altceva decât entertainment facil, The Agency are o anume urgenţă şi o anume relevanţă. Dincolo de problematica extrem de interesantă a protagonistului care descoperă subit că masca purtată şase ani i s-a lipit atât de tare de faţă încât nu o mai poate scoate, serialul prezintă credibil dansul puterilor globale.

Desigur, The Agency pierde puncte importante pentru că uneori pare să fie o traducere cu Google Translate a scenariului lui Le Bureau des légendes. Este o senzaţie de-a dreptul neliniştitoare să vezi cât de asemănătoare sunt cele două poveşti: episoadele încep şi se termină la fel, relaţiile dintre personaje sunt aceleaşi, iar cele mai puternice scene sunt traduse la virgulă. Dar, cum Le Bureau este greu disponibil legal, este îmbucurător că o poveste bine închegată şi conectată la politica momentului ajunge la un public numeros, chiar dacă este "doar" o traducere. Nici măcar nu este prima oară când remake-urile capătă o mult mai mare notorietate decât producţiile care le-au inspirat...

Deşi toţi ochii vor fi îndreptaţi spre Michael Fassbender, care l-ar putea interpreta şi în somn pe agentul cunoscut sub numele de cod Martian (în serialul francez numele de cod era "Malotru", adică "Bădăranul"), cel mai interesant personaj este Samia, această femeie care face carieră într-o ţară musulmană unde femeia este doar o proprietate a bărbatului. Relaţia extraconjugală cu protagonistul şi modul cum Samia ajunge în mijlocul jocurilor de putere dintre agenţii mai multor servicii secrete, inclusiv cel chinez, o transformă în cel mai ataşant personaj al serialului. Până la urmă, The Agency este populat cu personaje pentru care puterea şi influenţa şi nu morala sunt principala busolă, până şi protagonistul făcându-te să te întrebi dacă nu cumva nu este altceva decât un psihopat.

Chiar dacă uneori eşuează în a fi convingător (avem o agentă care într-un timp extrem de scurt devine expertă în seismologie pentru a intra pe sub pielea unui universitar iranian), The Agency captivează cu o incursiune în culisele puterii. Când eşti un om obişnuit, e de-a dreptul neliniştitor să vezi ce guvernează acest "game of thrones" unde individul nu are nicio importanţă şi totul e gândit la nivel macro. Ultimul lucru pe care ţi l-ai putea dori e să fii pion atât de uşor sacrificabil într-un asemenea joc...

Exploreaza subiecte similare:

The Agency, Michael Fassbender, Jodie Turner-Smith, The Night Agent, The Recruit, Le Bureau des Légendes, Mathieu Kassovitz

Alte știri din cinema

Manifestanţii pro-Palestina îi strică lui Gal Gadot un moment de recunoaştere în carieră

Actriţa a primit o stea pe bulevardul Walk of Fame, dar ceremonia nu a fost lipsită de surprize

Câștigă o mașină electrică la cinema! Dacă te duci să vezi Mentorii, poți să te alegi cu un premiu pe patru roți!

Ai fost vreodată la cinema cu gândul că vei pleca acasă cu o mașină nouă? Probabil că nu. Te-ai dus pentru popcorn, pentru nachos cu sos de brânză, pentru efectele speciale sau, cel mai sincer, pentru că ai vrut să iei o pauză de la realitate, nu-i așa?

Matthew McConaughey revine şi noul său film este primit cu entuziasm

După o pauză de şase ani, actorul a avut premiera mondială cu The Rivals of Amziah King

Bong Joon Ho, regizorul Mickey 17: „Asta înseamnă cinema”

Un erou improbabil, Mickey Barnes (Robert Pattinson) se trezește în situația extraordinară de a lucra pentru un angajator care îi cere angajamentul suprem față de job... să moară pentru a-și câștiga existența.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 28 februarie 2025 02:36
Nu pot spune neaparat ca e un lucru rau, multe remake-uri au fost la nivelul povestii initiale (au existat si exceptii dar na). Acum sigur au sanse sa vanda bine, avand ceva inchegat si o distributie fulger, vazand Michael Fassbender, Jeffrey Wright, Katherine Waterston, Jodie Turner-Smith, Richard Gere.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells