Teoria fotbalului: de vorbă cu actorii din Fabrica de bani

de Ştefan Dobroiu în 23 Iul 2019
Cinemagia i-a întâlnit pe actorii din superhitul Netflix, iată ce au ei de spus despre serial

Au trecut cinci zile de când cel de-al treilea sezon al serialului La casa de papel/Fabrica de bani şi-a întâlnit publicul şi, dacă ne uităm la rating-urile de pe imdb, acesta a fost mai mult decât încântat de experienţă: ultimul episod al sezonului are în prezent cel mai bun rating dintre toate  episoadele, 9.7. Acestea fiind spuse, a venit vremea să trecem în revistă întâlnirea Cinemagia faţă în faţă cu actorii serialului.

Într-un Madrid amorţit de temperaturi caniculare (40 de grade la umbră!), am stat la aceeaşi masă cu Úrsula Corberó (Tokio), Itziar Ituño (Raquel Murillo/Lisabona), Álvaro Morte (Profesorul), Pedro Alonso (Berlin), Alba Flores (Nairobi) şi noua achiziţie a serialului, Najwa Nimri, de văzut în rolul diabolicei Alicia Sierra. Actorii au vorbit despre gigantica popularitate a serialului, dar au şi încercat să explice de ce acesta a devenit atât de vizionat în întreaga lume. Ştim deja că Fabrica de bani este cel mai gustat serial Netflix într-o altă limbă decât engleza.

Cronica noastră pentru sezonul trei, aici.

Probabil că cea mai bună declaraţie a întâlnirii îi aparţine simpaticei Alba Flores, care a explicat succesul serialului prin... "teoria fotbalului". Flores crede că succesul global al serialului poate fi explicat în parte de faptul că Fabrica de bani împrumută din mitologia fotbalului. "Avem un antrenor, Profesorul, şi o echipă ai cărei membri sunt îmbrăcaţi la fel. În cealaltă jumătate a terenului, o altă echipă, poliţia, cu propria uniformă", a spus Flores, adăugând că popularitatea serialului a crescut simţitor după ce fotbalistul Neymar a declarat pe reţelele sociale că este un mare fan Fabrica de bani înainte ca serialul să fie achiziţionat de Netflix şi să devină un fenomen mondial.

Itziar Ituño este de părere că un mare efect l-a avut premisa, "o idee care am fi vrut să ne vină nouă mai întâi, să pătrunzi în Trezorerie şi să-ţi printezi propriii bani, fără să-i furi de la alţii". În acelaşi timp, Pedro Alonso, interpretul lui Berlin, crede că Fabrica de bani se poate lăuda cu eficienţa captivării publicului: "Viaţa ne este dominată de presiune, fă aia, fă ailaltă. Apoi te aşezi în faţa ecranului, intri în poveste şi uiţi de orice tensiune personală". "Un alt punct de atracţie este confruntarea de tipul David şi Goliat şi cel mai bun exemplu de Robin Hood modern: micul grup care înfruntă întregul sistem, expunându-i lipsa de valori", a mai spus Alonso.

Actorii au vorbit şi despre secretomania din timpul filmărilor pentru sezonul al treilea. Ei primeau scenariul separat pentru fiecare scenă şi nu ştiau ce filmează restul colegilor. "Am lucrat un pic orbeşte, dar a fost captivant şi amuzant să facem asta", spune Itziar Ituño. "Singurii care cunoşteau întreaga poveste erau regizorul şi scenariştii", a adăugat ea. Alba Flores a spus că stilul de lucru a fost extrem de similar modului în care s-au desfăşurat evenimentele din serial: "Profesorul este singurul care cunoaşte toate detaliile planului, ceilalţi nu. Din acest punct de vedere, noi, actorii, a trebuit să improvizăm foarte mult şi să ne imaginăm ce se întâmplă. A fost distractiv." "A fost un amestec între improvizaţia noastră şi planul lor, al scenariştilor", a adăugat Ituño.

Toţi actorii au spus că de-abia aşteaptă să vadă noul sezon tocmai pentru că povestea are în continuare o mulţime de secrete şi pentru ei. "Nici nu ştiu cum vom procesa atât de multă informaţie", a mai spus Alba Flores.

Actorii au fost întrebaţi şi cum gigantica popularitate a serialului le-a schimbat viaţa. Practic necunoscuţi în afara Spaniei înainte de lansarea serialului pe Netflix, ei au devenit acum staruri globale. Úrsula Corberó spune: "Mi-am pierdut complet anonimitatea. Înainte mi se întâmpla în Spania să mi se ceară autografe, dar niciodată în afara Spaniei. Obişnuiam să plec în străinătate pentru a respira mai în voie când aveam nevoie de o pauză, dar acum acest lucru nu mai este posibil. Dar asta are şi o parte frumoasă, pentru că întâlneşti atâţia oameni din atâtea locuri, oameni cu istorii atât de diferite şi care iubesc serialul şi vorbesc cu atâta pasiune despre el". Corberó mai spune că i se întâmplă extrem de des să fie strigată pe stradă pe numele personajului ei, Tokio.

Unul din atuurile serialului pe care jurnaliştii le-au discutat cu actorii a fost evoluţia relaţiilor dintre personaje. Alba Flores a descris cel mai bine această evoluţie: "Gândiţi-vă că la începutul serialului aceşti oameni nu se cunoşteau deloc. Profesorul i-a schimbat, atât individual, cât şi ca grup. Să zicem că au devenit treptat o frăţie, pentru că, iată, şi-au salvat viaţa reciproc şi au luptat împreună. Acum relaţia lor se schimbă iar şi nu mi se pare deloc greşit să spun că ei devin o familie. Cred că în sezonul trei vor realiza că sunt o familie şi îşi va asuma fiecare în parte rolul în această familie."

Întrebarea Cinemagia a vizat aspectul politic al noului sezon, care nouă ni s-a părut principalul atu al continuării poveştii. "Serialul s-a transformat într-o critică a societăţii, mai ales după ce unul din membrii grupului a fost capturat. Grupul nu se mai mulţumeşte acum doar să jefuiască Trezoreria, ci pur şi simplu ajunge să declare o luptă împotriva statului. Contestă alegerile puterii. Mesajul e mai profund şi vedem asta încă din primele episoade, dar apoi această direcţie se dezvoltă încă şi mai mult", a răspuns Itziar Ituño, care probabil că a meditat cel mai mult asupra acestui subiect, din moment ce personajul ei, Raquel Murillo, devine, din reprezentantă a puterii, membră a grupului şi aghiotantă a Profesorului.

Discuţia a rămas o vreme aici, pentru că Raquel este personajul cu cea mai consistentă schimbare de direcţie din întreg serialul. "Raquel este o femeie care a suferit mult din dragoste şi care a făcut mari greşeli în trecut. Nu poate spune că are instincte foarte bune în alegerea unui partener de viaţă. Din punctul meu de vedere, doar dragostea nu mi se pare cea mai interesantă justificare a alegerii ei, mi s-a părut mai degrabă un stereotip. Conversaţiile cu Profesorul au făcut-o să vadă lumea cu alţi ochi. Când lumea din jurul tău se schimbă, prima reacţie e să opui rezistenţă, să încerci să păstrezi totul la fel, Raquel a decis să îmbrăţişeze total schimbarea", a explicat Ituño.

În noul sezon Najwa Nimri face toţi banii în rolul Aliciei, lidera lipsită de orice scrupule a forţelor de ordine. Ea îl torturează pe Rio (Miguel Herrán) pentru a afla cât mai multe despre restul grupului şi tot ea se foloseşte plină de imaginaţie de presupuse tensiuni între eroi pentru a-i dezbina. Mai cunoscută pe plan internaţional decât oricare dintre colegii ei, Nimri face parte din upgrade-ul serialului: pentru sezonul trei regizorul Jesús Colmenar şi creatorul Álex Pina au avut parte de resurse mult mai mari decât pentru sezoanele anterioare, cu bugete impresionante pentru efecte speciale. Nimri laudă spiritul european al serialului şi salută decizia Netflix de a promova acest spirit în întreaga lume. "Suntem din Spania şi suntem europeni, dar avem sânge fierbinte. Era cel mai bun moment pentru o schimbare masivă", a spus ea despre creşterea în anvergură a noului sezon.

Exploreaza subiecte similare:

La casa de papel , Pedro Alonso, Úrsula Corberó, Álvaro Morte, Alba Flores, Najwa Nimri, Álex Pina, Jesús Colmenar

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
kimynea pe 28 iulie 2019 20:45
urmăriți cel mai complet film cu afișaj HD ...
doar vizitați, MOVIEXKA. COM

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells