Tărâmul visurilor, din 12 aprilie la cinema

10 Apr 2013
Filmul de patru ori nominalizat la Oscar se lansează pe marile ecrane

"Apele vor creşte, animale preistorice se vor ridica din mormânt, iar totul la sud de baraj se va scufunda." Din 12 aprilie, vă invităm să vă bucuraţi pe marele ecaran de filmul miracol Tărâmul Visurilor şi să cunoaşteţi prin ochii unei fetite de şase ani lumea fascinantă a unei comunităţi izolate, inspirată de zona Loisianei după uraganul Katrina.

Zona imaginară, prezentată de regizorul Benh Zeitlin, e inspirată de ambiţia şi tenacitatea oamenilor care locuiesc în comunităţi izolate, departe de comodităţile metropolelor, departe de lumea "civilizată". 

Tărâmul visurilor/Beasts of the Southern Wild este povestea lui Hushpuppy, o fetiţă de şase ani care locuieşte într-o comunitate izolată, separată de civilizaţie printr-un baraj care îi mărgineşte universul: Bathtub/Cada. Hushpuppy trăieşte doar cu tatăl său, Wink, şi vede lumea ca un puzzle imens, format din bucăţi care se potrivesc perfect. Atunci când o furtună dezlanţuită ameninţă comunitatea în care trăieşte, iar tatăl ei se îmbolnăveşte subit, Hushppupy simte cum ordinea naturală a tot ceea ce iubeşte se destramă în jurul ei. Mica eroină încearcă din răsputeri să restabilească ordinea în oraşul care se scufundă, să-l ajute pe Wink şi să supravieţuiască unei catastrofe de proporţii epice.  

"Vreau să-mi încarc filmele şi viaţa cu oameni curajoşi, sălbatici şi sufletişti", declară regizorul Benh Zeitlin. Actorii principali, Quvenzhané Wallis (Hushpuppy) şi Wink (Dwight Henry) au fost aleşi special pentru acest film, ei fiind amatori, cu vieţi obişnuite, până să ajungă pe covorul roşu la Oscar.

"Nici unul din ei nu a avut experienţa ca actor, dar când te uiţi în ochii lor vezi nişte luptători fără  frică şi realizezi că pot face orice. Chiar dacă trebuie să rescrii scenariul de la început şi să-ţi schimbi abordarea, nu contează, pentru că toate elementele erau superficiale faţă de capturarea cu exactitate a spiritului feroce pe care filmul trebuia să îl articuleze", spune regizorul.

Acesta a rămas fascinat de zona de sud din Louisiana, de mentalitatea de acolo. "Am fost în vizită acum şase ani, am stat 2 luni şi nu am mai vrut să plec. Este locul celor mai tenace oameni din America - o specie pe cale de dispariţie. Iar acea ferocitate m-a ajutat să ajung la povestea din Tărâmul Visurilor. Cu uragane, scurgeri de petrol, alunecări de teren fix sub picioarele noastre, îţi arată că inevitabil, totul se va distruge sub ochii noştri într-o bună zi. Am vrut să fac un film care să exploreze cum am reacţiona la o asemenea sentinţă. Dar nu criticând politicienii care au cauzat toate astea, invocând resp osabilitatea pentru mediu sau punând accentul pe suferinţa oamenilor. Adevărata întrebare pentru mine este cum poţi găsi puterea să stai şi să priveşti locul care te-a făcut dezintegrându-se, în timp ce păstrezi speranţa, bucuria şi spiritul care definesc locul respectiv?

Din 12 aprilie, aflaţi răspunsul la întrebare la Cinema Digiplex Băneasa, Cinema Elvira Popescu, Glendale Studio, Cinema Union si NCRR, iar în Cluj-Napoca din 21 aprilie la Cinema Victoria.

Nu rataţi aventurile care i-au adus lui Quvenzhané Wallis, la vârsta de 9 ani, o nominalizare la Oscar şi regizorului Benh Zeitlin aflat la debut trei nominalizări la Oscar – film, regie, scenariu adaptat, iar la Cannes premiul FIPRESCI (premiul criticii) şi trofeul de debut Camera D’Or.

Regizorul Benh Zeitlin se află la debutul său cinematografic la doar 30 de ani, fiind recompensat la Cannes cu distincţia Camera d'Or, iar la Oscar cu o nominalizare în categoria cel mai bun regizor alături de nume mari ca Steven Spielberg, Ang Lee sau Michael Haneke.

Filmul a fost primit cu mare entuziasm de presa internaţională:

"Unul din cele mai puternice filme care au debutat la Festivalul de la Sundance", a scris Todd  McCarthy, The Hollywood Reporter.
"Ne poartă într-o lume învăluită în poezie şi magie", Matt Goldberg, Collider.com
"Debutanta Quvenzhané Wallis este o forţă a naturii în miniatură", Indiewire
"Unul din cele mai originale filme din ultima vreme", Christy Lemire

Exploreaza subiecte similare:

Beasts of the Southern Wild, Quvenzhané Wallis, Benh Zeitlin

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
mariusdbrsc pe 10 aprilie 2013 13:09
A fost deja la televizor e o intarziere cam mare nu credeti?
Filmul e excellent!

alex_il_fenomeno pe 7 mai 2013 18:19
Inca nu l-am urmarit, dar il am pe lista.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells