„Ţara moartă”, o pagină de istorie oferită, fără zahăr, publicului din secolul nostru

de Gloria Sauciuc în 25 Aug 2017
„Ţara moartă” este distribuit de microFILM, din 25 august, în cinematografele din România

Uneori idolatrizată, alteori trecută sub tăcere, participarea României la primii ani ai celui de-Al Doilea Război Mondial în tabăra Germaniei naziste e un episod greu de digerat, pe care mulţi preferă să îl treacă cu vederea. Lăsând la o parte polemica, eseul documentar Țara moartă”, realizat de regizorul Radu Jude, prezintă două mărturii din acei ani şi din perioada premergătoare - cu sfârșitul celui de-al patrulea deceniu al secolului XX, al dictaturii regale, cu mișcările de extremă dreaptă și participarea României la campania de pe frontul de est.

Una dintre mărturii este vizuală, dar mută: o istorie fără comentarii, alcătuită dintr-o colecție foto, arhiva unui fotograf dintr-un orășel de provincie, Costică Acsinte, din localitatea Perieți, judeţul Ialomița. 500 de fotografii dintre cele peste 8.500 ale colecţiei Costică Acsinte sunt folosite în film. O succesiune de poze dintr-o arhivă fotografică, în care - pe măsură ce anii războiului se apropie - apar tot mai des imagini cu arme de foc și personaje în uniformă, zâmbind amenințător.

Cealaltă mărturie este citită de însuşi Radu Jude, fără nicio imagine: este vorba despre jurnalul unui intelectual din București, medicul Emil Dorian, martor al evenimentelor.  O relatare lucidă, a unui român de religie evreiască, amenințat direct de turnura politică extremistă și de pericolul războiului. Cele două mărturii nu sunt legate decât ca orizont de timp, povestitorii nu s-au cunoscut și nu au fost concitadini.

Două povești disparate, dar dureroase, o pagină de istorie oferită, fără zahăr, publicului din secolul nostru.

Peste cele două mărturii, se suprapun fragmente (audio) din jurnalele de știri ale epocii.

Un film care dă de gândit, un film care ne face să reflectăm din nou asupra unor evenimente tragice din trecut.

Pelicula, prezentată în premieră internațională la Festivalul de la Locarno, are montajul semnat de Cătălin Cristuţiu, sound design-ul de Dana Bunescu. Filmul a fost realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte.

Exploreaza subiecte similare:

Țara moartă, Radu Jude, Cătălin Cristuţiu, Dana Bunescu

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells