„Subiectul din Silence a existat în viața mea de când eram foarte tânăr”, spune Scorsese

de Cinemagia în 19 Mar 2017
Pelicula urmărește traseul celor doi tineri misionari, părintele Sebastian Rodrigues (Andrew Garfield) și părintele Francisco Garupe (Adam Driver), în misiunea lor de a-și găsi mentorul dispărut (Liam Neeson)

Silence”, în regia lui Martin Scorsese, laureat al premiului Oscar, este povestea mult așteptată despre credință și religie, care se concentrează asupra unor misionari portughezi din secolul al XVII-lea. Aceștia pornesc într-o călătorie periculoasă în Japonia, pentru a-și găsi mentorul pierdut, părintele Cristavao Ferreira, și pentru a împărtăși și altora crezul creștin.

Scorsese regizează „Silence” pe baza unui scenariu pe care l-a scris împreună cu Jay Cocks. Filmul, inspirat din romanul premiat al lui Shusaku Endo, publicat în 1966, examinează cea mai arzătoare dilemă a religiei și spiritualității: tăcerea lui Dumnezeu în fața durerii omenești.

 „Silence” îi are în distribuție pe Andrew Garfield („Uimitorul Om-Păianjen”, „Fără armă în linia întâi”), Adam Driver („Star Wars: Trezirea Forței”, „Paterson”) și Liam Neeson („Lista lui Schindler”, „Teroare în Paris”). Pelicula urmărește traseul celor doi tineri misionari, părintele Sebastian Rodrigues (Andrew Garfield) și părintele Francisco Garupe (Adam Driver), în misiunea lor de a-și găsi mentorul dispărut și de a le predica sătenilor creștini pe care îi întâlnesc și care sunt forțați să se închine lui Dumnezeu în secret. În acea perioadă, în Japonia, lorzii feudali și samuraii conducători erau hotărâți să șteargă creștinismul de pe teritoriul lor; creștinii erau persecutați și torturați, forțați să devină apostați, adică să se lepede de credința lor, de teama unei morți prelungite și agonizante.

Scorsese a lucrat pentru acest film cu o mulțime de colaboratori recenți sau de lungă durată, inclusiv directorul de imagine Rodrigo Prieto, nominalizat la premiile Oscar („Lupul de pe Wall Street”), scenograful Dante Ferretti, triplu laureat al premiilor Oscar („Hugo”), editorul de imagine Thelma Schoonmaker, triplă laureată a premiilor Oscar („Lupul de pe Wall Street”), producătorul muzical Robbie Roberston („Lupul de pe Wall Street”) și directorul de casting Ellen Lewis („Lupul de pe Wall Street”). Kim Allen Kluge și Kathryn Kluge sunt compozitorii filmului.

Distribuția peliculei este completată de o suită de actori internaționali, inclusiv Ciarán Hinds („Munchen”) și câțiva dintre cei mai faimoși actori japonezi – Tadanobu Asano, Issei Ogata, Shin’ya Tsukamoto, Yoshi Oida, Yosuke Kubozuka, Ryo Kase și Nana Komatsu.

Am fost crescut într-o familie catolică foarte credincioasă, astfel încât am fost foarte implicat în religie. Pilonul pe care mă sprijin în continuare este spiritualitatea catolicismului roman...

În 1988, la o vizionare specială organizată la New York pentru pelicula „Ultima ispită a lui Iisus” (cel mai recent proiect al lui Scorsese), la care urmau să participe liderii religioși ai orașului, regizorul a făcut cunoștință cu arhiepiscopul Paul Moore. La eveniment, Moore – care se apropia de sfârșitul perioadei petrecute ca Episcop al New Yorkului – i-a prezentat regizorului un exemplar al romanului istoric „Tăcere”, scris de Shusaku Endo. „Tăcere” fusese publicat în Japonia în 1966, unde primise laude nenumărate, povestea devenind subiectul uneia dintre cele mai intense, riguroase și minuțioase analize. Când o ediție engleză a cărții a fost publicată câțiva ani mai târziu, reputația romanului de examinare profundă a unor teme religioase și de meditație asupra acestora s-a intensificat.

Prima oară când regizorul a citit cartea, aceasta l-a impresionat profund – părea că-i vorbește lui personal.

„Subiectul prezentat de Endo în carte a existat în viața mea de când eram foarte tânăr,” spune Scorsese. „Am fost crescut într-o familie catolică foarte credincioasă, astfel încât am fost foarte implicat în religie. Pilonul pe care mă sprijin în continuare este spiritualitatea catolicismului roman cu care am fost învățat de mic, spritualitate care avea de-a face cu credința...”

Scorsese spune că, citind cartea, a fost uimit să descopere că aceasta trata aceleași probleme profunde privitoare la creștinism cu care, după cum o spune și el, „mă confrunt în continuare”.

„În această perioadă a vieții mele, mă gândesc încontinuu – mă întreb încontinuu – la credință și îndoială, slăbiciune și condiția umană, acestea fiind exact temele pe care Endo le tratează în cartea lui într-o manieră foarte directă”.

Exploreaza subiecte similare:

Silence, Martin Scorsese

Alte știri din cinema

Jennifer Lawrence povesteşte o experienţă umilitoare de la începutul carierei

De la comparaţii în costumul Evei cu alte tinere, la aluzii sexuale, actriţa a acceptat totul pentru a putea avansa în branşă...

Solo: A Star Wars Story este titlul oficial al producţiei despre Han Solo

Pelicula regizată de Ron Howard a încheiat marţi filmările

„Dumnezeu să ne ierte”, despre doi polițiști în căutarea unui monstru, din 27 octombrie

Inspectorii Velarde și Alfaro se confruntă pe neașteptate cu o serie de crime oribile. Primesc ordinul de a rezolva cazul cât mai repede și cât mai discret, dar acțiunile lor nu sunt chiar atât de diferite de cele ale criminalului

Michael Fassbender și Alicia Vikander s-au căsătorit

Interpretul lui David din Prometheus este acum soţul Avei din Ex Machina

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells
Feedback