Strigă-mă pe numele tău: iubeşte, orice ar fi

de Ştefan Dobroiu în 8 Feb 2018
Italianul Luca Guadagnino explorează iubirea imposibilă în premiera de vineri

Este fără îndoială unul dintre cele mai romantice filme ale anului trecut şi una dintre cele mai plăcute experienţe cinematografice pe care ţi le poate oferi 2018 în cinematografele noastre. Nominalizat la patru Oscaruri, inclusiv la categoriile Cel mai bun film, cel mai bun scenariu adaptat şi Cel mai bun actor, filmul italianului Luca Guadagnino aduce pe ecran un sentiment care, în această formă şi cu această intensitate, probabil că în ziua de azi nici nu mai e posibil. Iată mai jos ce ţi-ar putea plăcea la premiera de vineri.

Este vara anului 1983 şi familia Perlman petrece zilele toride în vila din nordul Italiei. Tatăl, profesor de arheologie, îşi aşteaptă noul stagiar, care îl va ajuta, în următoarele şase săptămâni, cu lucrul pentru următorul studiu academic. Cel mai puţin entuziasmat de venirea americanului Oliver (Armie Hammer) este mezinul familiei, Elio (Timothée Chalamet). "Uzurpatorul", îl numeşte el pe Oliver, din simplul motiv că trebuie să-i cedeze camera. Dar intrusul arătos şi sigur pe el îi va capta imediat atenţia adolescentului de 17 ani.

Filmat pe peliculă, Call Me by Your Name reuşeşte foarte repede să creeze un spaţiu care românului care merge cu transportul în comun la serviciu sau stă blocat în trafic la oreele de vârf îi poate părea magic, fermecat. Vila, livada, râul, apusurile. Orăşelul înconjurat de dealuri înverzite. Biblioteca gigantică, pianul, masa de lemn în jurul căreia familia se reuneşte pentru prânz şi cină. Ferestrele înalte, dar care lasă mereu loc penumbrei, astfel încât să poţi arunca priviri furişe "uzurpatorului". Este un spaţiu imposibil, în care Guadagnino studiază, în condiţii de laborator, fiorii primei iubiri.

Dacă Armie Hammer este la fel de limitat interpretativ ca de obicei, dar extrem de bine ales datorită fizicului de star al reclamelor la diverse accesorii vestimentare, descoperirea filmului este fără îndoială Timothée Chalamet, pe care ţi-l aminteşti, probabil, din rolul fiului protagonistului din Interstellar. La doar 22 de ani, Chalamet primeşte o mult meritată nominalizare la Oscar pentru rolul puştiului care iubeşte şi suferă, se împotriveşte şi cedează, caută şi descoperă, fuge şi se întoarce într-o experienţă care îl schimbă din temelii.

Publicul din România, puţin familiarizat cu poveştile LGBT, ar putea simţi nevoia să desconsidere Call Me By Your Name pentru că este o poveste de dragoste "cu gay". Filmul lui Guadagnino este infinit mai romantic, erotic, sincer şi intens decât orice blockbustere ultramediatizate cu BDSM şi actori lipsiţi de carismă. Cu gay sau fără, Call Me By Your Name te aruncă într-un spaţiu al sentimentelor nestăvilite şi te invită să iubeşti fără orice oprelişte, indiferent dacă ţinta atracţiei tale este un bărbat sau o femeie. Într-o perioadă în care Hollywood-ul îţi arată poveşti de dragoste perfecte, sugerându-ţi parşiv că tu, sărmanul de tine, nu vei avea parte niciodată de aşa ceva, Call Me By Your Name îţi arată o poveste de dragoste imperfectă şi îţi spune doar atât: iubeşte şi tu.

James Ivory, specialistul filmelor de epocă ce explorează sentimente imposibile precum A Room with a View, Maurice, Howards End şi The Remains of the Day, este în elementul său cu povestea lui Elio şi a lui Oliver, cei doi tineri care vor ajunge să se strige unul pe numele celuilalt, într-un joc psihologic ce anulează distanţele şi diferenţele, modifică reperele şi distruge barierele, într-un spaţiu în care cuvintele sunt de prisos, iar o privire poate spune totul.

Vezi Call Me By Your Name la cinema. Merită!

Exploreaza subiecte similare:

Call Me by Your Name, Timothée Chalamet, Armie Hammer, Luca Guadagnino, The Remains of the Day, Howards End, Maurice, A Room with a View, oscar 2018

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Drixie77 pe 8 februarie 2018 13:41
Prefer "50 Shades Freed", filmul ala macar e cu un barbat si o femeie adulti, nu cu un adult si un minor de 17 ani...
cavallioty pe 8 februarie 2018 20:47
daca era o minora si nu un minor nu mai aveai nimic de comentat asa ca du-te la 50 de umbre si nu iti mai bate capul cu acest film
AeroX pe 9 februarie 2018 12:44
Doamne, in 2018 inca e in floare homofobia, mai ales pe acest site.
Teo.RY45 pe 9 februarie 2018 17:38
A inceput propaganda LGBTCSFBDER si aici? Voi cati bani luati?
loonycushion pe 11 februarie 2018 03:11
Dumnezeu vrea sa ne deschidem mintile.
Teo.RY45 pe 12 februarie 2018 19:09
Ce noroc pe noi ca vreo o mie si ceva de ani am fost prosti si acum ati aparut voi sa ne desteptati
cavallioty pe 10 februarie 2018 13:19
pentru niste persoane homofobe urmariti cu interes articolele pe subiect,suspect :)))

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells