Pe 20 februarie se va da startul celei de-a doua ediţii a proiectului de educaţie socială prin film, Cinema.edu. Spre deosebire de anul trecut, ediţia din acest an se adresează elevilor de liceu, clasele IX-XII, din Bucureşti şi câteva dintre oraşele din sud şi sud-est (Ploieşti, Piteşti, Slobozia, Craiova, Caracal, Drobeta-Turnu Severin, Focşani, Bârlad, Giurgiu, Constanţa, Mioveni, Slatina, Brăila şi Corabia) şi se va defăşura pe parcursul întregului an.
Anul trecut, Asociaţia Culturală Macondo lansa proiectul Cinema.edu, primul proiect de educaţie cinematografică adresat elevilor de toate vârstele. Pentu că s-a dovedit a fi un adevărat succes (peste 3.000 de elevi au vizionat filmele din cadrul proiectului), Cinema.edu revine în 2012 cu o nouă ediţie.
Filmele alese abordează teme sociale dintre cele mai importante (diversitatea culturală, dezvoltarea durabilă şi responsabilitatea socială, egalitatea de şanse, modele de implicare şi activism social sau câştigarea independenţei şi autonomiei personale), iar discuţiile libere care urmează fiecărei proiecţii vor fi moderate de invitaţi surpriză.
În prima parte a proiectului (februarie - iunie), elevii vor avea ocazia să vizioneze câteva dintre cele mai premiate filme la marile festivaluri de gen din lume. Cinema.edu va debuta cu documentarul „Waste land”, primiat cu Oscar în 2011 la categoria „Cel mai bun film documentar”, în regia lui Lucy Walker. Filmul aduce în prim plan două teme care, aparent, nu au nicio legătură: arta şi gunoiul. Artistul vizual Vik Muniz împreună cu grupul de catadores (culegători de materiale reciclabile din Jardim Gramacho) dau naştere unor veritabile opere de artă: mozaicuri realizate cu materialele selectate de culegători (peturi, cârpe, cutii de cereale etc.). Pe lângă prezentarea fidelă a realităţii acestei comunităţi, filmul aduce în atenţie problema reciclării, a ecologizării şi a egalităţii de şanse.
Primii elevi care vor avea ocazia să-l vizioneze sunt elevii de la Şcoala Superioară Comercială "Nicolae Kretzulescu". Pentru că este un proiect educativ, la implementarea lui şi-au adus aportul profesionişti cu o vastă experienţă în cinematografie, pedagogie şi psihologie şcolară: Horea Murgu (Prof. Univ.Dr. la UNATC), Dana Duma (Prof. Univ. la UNATC) şi Ion Cosmovici (Asist. Univ. Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti). Pe lângă vizionarea acestor filme, toţi elevii sunt invitaţi să participe la workshopuri şi concursuri unde pot căştiga premii surpriză din partea partenerilor.
Proiectul Cinema.edu este conceput şi implementat de Asociaţia Culturală Macondo, care are ca scop dezvoltarea proiectelor culturale şi nu numai. O activitate constantă a asociaţiei o reprezintă exploatarea filmelor de artă în cadrul Noului Cinematograf al Regizorului Român (http://www.ncrr.ro/) dar şi organizarea de festivaluri şi cinecluburi.
Părerea ta
Spune-ţi părereaUn astfel de proiect poate atrage foarte multe persoane in frumoasa lume a filmului. Unii trebuie stimulati ca sa faca ceva, iar aceasta este o buna oportunitate.
Din pacate nu am fost informat anul trecut si, deci, nu am participat, dar anul acesta cu siguranta vreau sa fac asta :).
Multumim pentru informare.
Poate in viitor se vor crea si specialitati , materii introduse in programa scolara, la licee , legate de arta cinematografica! (daca nu exista cumva, deja ? ) .....pentru cei ce doresc sa urmeze mai departe o cariera in domeniul asta!